Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο πλευρό του Προέδρου η πολιτική ηγεσία
  • [02] Επίσκεψη Καραμανλή στο Λονδίνο
  • [03] Οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
  • [04] Αστυπάλαια: Θάνατος 3χρονης από πνιγμό
  • [05] Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων σήμερα
  • [06] Ξεκίνησε το β' Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ
  • [07] Αργεντινή: Αβάσιμες οι εφέσεις των τραπεζών
  • [08] Πέθανε ο παλιός μύθος του ποδοσφαίρου Σ. Τσανακτσής
  • [09] Δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία
  • [10] Ένας γαλαζοαίματος γάμος στην Χάγη

    [01] Στο πλευρό του Προέδρου η πολιτική ηγεσία

    1/2/2002 7:03:00 μμ

    Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αήθη επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξέφρασαν την αποστροφή τους για τους απαράδεκτους υπαινιγμούς, που διατυπώθηκαν χθες εις βάρος του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού. Γεγονός για το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης.

    Δηλώσεις πολιτικού κόσμου

    "Η αντίδραση στο σύνολό της ήταν καταδικαστική", τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας ωστόσο, ότι υπήρξαν και ελάχιστες θλιβερές εξαιρέσεις, όπως του βουλευτή της ΝΔ κ. Κιλτίδη.

    Την πλήρη συμπαράσταση και στήριξή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται. Ο κ. Παπανδρέου καταδικάζοντας την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Στεφανόπουλος έκανε λόγο για άθλια σενάρια και δημοσιεύματα, στα οποία όπως είπε επιχειρούν ορισμένοι από αυτούς να εμπλέξουν και το όνομά του.

    "Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κοσμεί την ελληνική δημοκρατία και είναι απόλυτα προσηλωμένος στο καθήκον του", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μετά την συνάντηση που είχαν το πρωί. Επίσης, υπογράμμισε ότι "οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ πρέπει να χρησιμοποιούν για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες όχι για κερδοσκοπικούς σκοπούς, αλλά για την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας".

    "Η κρίση που επεδίωξαν κάποια εξωθεσμικά κέντρα μπορούσε να φτάσει μέχρι την παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας", υποστήριξε ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του αναφέρει ότι "την αήθη επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει ο πολιτικός κόσμος να τη νιώσει σαν ένα γερό καμπανάκι, ώστε να ξυπνήσει και να καταλάβει που πρέπει να παλέψει για να σταματήσει η απαξίωση της πολιτικής και να νιώσουμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία που πατάει στα πόδια της και κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.

    "Η λάσπη δεν αγγίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας", δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Στεφανόπουλο.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον κ. Στεφανόπουλο δήλωσε πως "ολόκληρος ο ελληνικός λαός πιστεύει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον σέβεται, τον εκτιμά και του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Αυτή είναι και η δική μου τοποθέτηση".

    Εν τω μεταξύ, ποικίλα σχόλια προκάλεσε η δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι "η απάντηση σε ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ δεν μπορεί να είναι η δαιμονολογία και η ύβρις, αλλά χρειάζεται μια ουσιαστική απάντηση".

    Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διευκρίνισαν ότι η παρατήρηση είναι γενικού χαρακτήρα, αφορά τη στάση των ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε χθες, ουσιαστική απάντηση.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του επισημαίνεται ότι η προσπάθεια εμπλοκής του προέδρου της Δημοκρατίας προκαλεί ερωτηματικά και προβληματισμό για το ποιοί είναι οι πραγματικοί στόχοι και ποιοί επωφελούνται.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εξέφρασε με δήλωσή του τις ευχαριστίες του στον πολιτικό κόσμο για την εκδήλωση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και τόνισε ότι ''δεν διανοήθηκα ποτέ ότι θα μου αποδοθούν δραστηριότητες αντίθετες στο νόμο και την ηθική''.

    Αναγνωρισμένη η εντιμότητα του κ. Στεφανόπουλου

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Εκκλησίας στον κ. Στεφανόπουλο. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Χριστόδουλο λέγοντας πως η συμπαράσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γι' αυτόν, καθώς προέρχεται από την Εκκλησία.

    Την έντονη αντίθεσή του με την επιχειρούμενη επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Σκληρή ήταν η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ που τονίζει ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος δεν θα επιτρέψει να παράγονται και να ανακυκλώνονται ύποπτα σενάρια σε βάρος της δημοκρατίας, τα οποία πλήττουν την έννοια της ελευθεροτυπίας.

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αντώνης Ρουπακιώτης, σχολιάζοντας την επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ότι "είναι μέγιστο το κύρος και αναγνωρισμένη η εντιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε ουδείς μπορεί να τον αμφισβητήσει. Συνεπώς, ας μην το επιχειρεί, διότι, πέραν των άλλων, απομονώνεται και από την κοινωνία. Εμείς όλοι τιμάμε τον Πρόεδρο για την προσήλωσή του στους θεσμούς και στις αξίες του πολιτισμού".

    Για πρωτοφανή αθλιότητα και πλήγμα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος έκανε λόγο ο Νομάρχης Αχαΐας Στάθης Αθανασόπουλος-Σερέτης, ενώ βουλευτές της Αχαΐας από όλα τα κόμματα καταδίκασαν την επίθεση που στόχο έχει -όπως είπαν- την ύποπτη απαξίωση των πολιτικών και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

    [02] Επίσκεψη Καραμανλή στο Λονδίνο

    1/2/2002 8:33:00 μμ

    Τετραήμερη επίσκεψη στη Βρετανία θα πραγματοποιήσει από αύριο ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζάκ Στρόου, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ιαν Ντάνκαν Σμιθ και θα συζητήσει το θέμα του ευρωστρατού αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στη Βαλκανική καθώς και το θέμα της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί επίσης το Βρετανικό Μουσείο όπου βρίσκονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα,ενώ θα παρακαθήσει και σε γεύμα στο Λονδίνο με το προεδρείο της ελληνικής επιτροπής ναυτιλιακής συνεργασίας,το αποκαλούμενο Κομίτι.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί επίσης τη Σκωτία και το Εδιμβούργο όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Σερ Μάλκομ Ρίφκιν, ενώ θα πραγματοποιήσει και ομιλία στο πανεπιστήμιο της πόλης με θέμα την πορεία της Δημοκρατίας στα δυτικά Βαλκάνια και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της οποίας είναι επικεφαλής.

    Η επίσκεψη του κ.Καραμανλή αρχίζει αύριο Σάββατο και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το απόγευμα.

    [03] Οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

    1/2/2002 10:07:00 μμ

    Στις εκλογές 24-25 Φεβρουαρίου 2002 του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τελικώς, θα κατέλθουν 11 υποψήφιοι πρόεδροι με συνδυασμούς, τρεις υποψήφιοι πρόεδροι χωρίς συνδυασμούς και δύο συνδυασμοί χωρίς υποψήφιους προέδρους. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής στις εκλογές του ΔΣΑ εξέπνευσε.

    Ειδικότερα, από τους εν λόγω συνδυασμούς, δύο ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, τρεις στον χώρο της ΝΔ, ένας στο ΚΚΕ και ένας (ατύπως) στον Συνασπισμό.

    Συγκεκριμένα, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ κατέρχονται ο συνδυασμός "Ετυμηγορία Ενεργών Δικηγόρων", με υποψήφιο πρόεδρο τον Αρ. Οικονομίδη, ο οποίος έχει λάβει το κομματικό χρίσμα, όπως και ο συνδυασμός "Δικηγορική Ανανέωση", με υποψήφιο πρόεδρο τον Χαρ. Αναλυτή.

    Από τον χώρο της ΝΔ κατέρχονται οι συνδυασμοί:

    "Δικηγορική Παρουσία" με υποψήφιο πρόεδρο τον Δ. Παξινό "Δικηγορικός Σύνδεσμος" με υποψήφιο πρόεδρο τον Δ. Χατζημιχάλη "Δικηγορική Νίκη" με υποψήφιο πρόεδρο τον Ι. Βαχαβιόλο.

    Από το ΚΚΕ κατέρχεται ο συνδυασμός

    "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση-Μαχόμενοι Δικηγόροι", με υποψήφιο πρόεδρο τον Β. Δημόπουλο.

    Από τον Συνασπισμό (ατύπως) κατέρχεται ο συνδυασμός

    "Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων", με υποψήφιο πρόεδρο τον σημερινό πρόεδρο του Συλλόγου, Αντ. Ρουπακιώτη.

    Ακόμα, κατέρχονται με συνδυασμούς ο Ε. Κουρής (Ελεύθερη Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων), ο Παν. Γαλετσέλης (Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή) και ο Δ. Τσούγκος (Δικηγορικός Δεσμός).

    Δύο συνδυασμοί κατέρχονται χωρίς υποψηφίους προέδρους. Πρόκειται για τους συνδυασμούς "Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας" και "Δικηγορική Κίνηση".

    Τέλος, ως υποψήφιοι πρόεδροι χωρίς συνδυασμό κατέρχονται η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία παραιτήθηκε από την θέση εκπροσώπου Τύπου του κόμματος "Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών" και οι Απ. Ηλίας και Δ. Δερνιτσιώτης.

    [04] Αστυπάλαια: Θάνατος 3χρονης από πνιγμό

    1/2/2002 9:29:00 μμ

    Έχασε τη ζωή της όταν έπεσε στη θάλασσα η Μαρία-Χριστίνα Πετρινόλη του Γεωργίου, 3 ετών, η οποία βρισκόταν στην περιοχή του όρμου Βαθέως Αστυπάλαιας και διέφυγε της προσοχής του πατέρα της Γεωργίου Πετρινόλη του Πέτρου, 41 ετών, ο οποίος βρισκόταν σε παρακείμενο καφενείο.

    Η ανωτέρω ανασύρθηκε αναίσθητη από παρευρισκόμενους αλλά παρά τις προσπάθειες παροχής Α' βοηθειών δεν κατέστη δυνατή η ανάνηψή της και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

    Η σορός της θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Κω για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

    Μετά από εντολή του Εισαγγελέα Πλημ/κών Κω, ο Γεώργιος Πετρινόλης συνελήφθη και κρατείται στη Λιμενική Αρχή Αστυπάλαιας προκειμένου μετά το πέρας της προανάκρισης να μεταφερθεί ενώπιόν του στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας.

    [05] Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων σήμερα

    2/2/2002 12:01:00 πμ

    "Υγρότοποι: Νερό, ζωή και πολιτισμικές αξίες" είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων σε περισσότερες από 110 χώρες διεθνώς. Τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης Ραμσάρ, καλούνται τη συγκεκριμένη ημέρα, μέσω ενημερωτικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, να εστιάσουν στις πολιτιστικές αξίες των υγροτόπων, λαμβάνοντας αυτές υπόψη στη διαχείριση των οικοσυστημάτων.

    Σημαντική η φυσική κληρονομιά

    Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά περίπου 400 υγροτοπικές περιοχές, οι οποίες, από τον Εβρο έως το Κοτύχι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με γειτονικά προς αυτές πολιτιστικά μνημεία.

    Ενδεικτικά αναφέρονται:

    Τα ρωμαϊκά λουτρά της Τραϊανούπολης στις παρυφές του Δέλτα του Έβρου Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, που αποτελεί και μετόχι της Μονής Βατοπεδίου Οι παραλίμνιες σπηλιές με τα ασκηταριά στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, καθώς και τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Αχιλείου στη Μικρή Πρέσπα Η Νικόπολη και τα κάστρα της Πρέβεζας, Αρτας και Βόνιτσας στον Αμβρακικό, καθώς και το γεφύρι της Αρτας στον Αραχθο Οι Οινιάδες στις εκβολές του Αχελώου Το τείχος των Δυμαίων και τα ερείπια της αρχαίας Υρμίνης, στην ευρύτερη περιοχή των υγροτόπων της Στροφυλιάς και του Κοτυχίου.

    Σε δήλωσή της, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ροδούλα Ζήση επισήμανε ότι "για τη χώρα μας ο εορτασμός έχει μια βαρύνουσα σημασία, καθώς η πολιτιστική και η φυσική κληρονομιά συνδέονται άμεσα και συχνά, μάλιστα, ταυτίζονται.

    Η Ελλάδα έχει υποχρέωση, όχι μόνο έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Διεθνών Συμβάσεων, αλλά και έναντι της κοινωνίας σε τοπικό και γενικότερο επίπεδο να προστατέψει το φυσικό και οικολογικό της απόθεμα, τα είδη και τους οικοτόπους της.

    Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης των προστατευομένων περιοχών έχει εξαιρετική σημασία για την υλοποίηση της ολοκληρωμένης στρατηγικής του ΥΠΕΧΩΔΕ όσον αφορά στο φυσικό περιβάλλον.

    Ηδη, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ ολοκλήρωσαν την επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο η χερσαία και θαλάσσια περιοχή των Βορείων Σποράδων και ιδρύεται ο Φορέας Διαχείρισής του. Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα θα λάβει την τελική μορφή του, μετά το διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Για το Εθνικό Πάρκο της Ζακύνθου, είναι ήδη έτοιμο το νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο τροποποιεί εκείνο του 1999 και προσαρμόζει το Φορέα Διαχείρισης στην ισχύουσα νομοθεσία, ικανοποιώντας πλήρως τις κοινοτικές κατευθύνσεις.

    Οι υγρότοποι, προστατευτικοί χώροι για τα πουλιά

    Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η

    σημερινή ημέρα θα εορτασθεί για πρώτη φορά χωρίς τον ήχο των τουφεκιών, καθώς ο φετινός Φλεβάρης θα είναι ο πρώτος στην ελληνική ιστορία χωρίς κυνήγι στους υγροτόπους".

    Το υπουργείο Γεωργίας καθόρισε με τη ρυθμιστική απόφαση του περασμένου καλοκαιριού τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου για τα υδρόβια πουλιά στις 31 Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι είναι παράνομη κάθε κυνηγητική δραστηριότητα στους υγροτόπους μετά την ημερομηνία αυτή.

    Οι υγρότοποι είναι οι χώροι φωλιάσματος, διαχείμανσης και μετανάστευσης των υδροβίων πουλιών, κατηγορία στην οποία ανήκουν τα περισσότερα απειλούμενα είδη στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

    Ειναι χαρακτηριστικό, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία ότι από τις 196 χαρακτηρισμένες ως Σημαντικές Περιοχές για τα πουλιά στην Ελλάδα οι 51 είναι υγρότοποι.

    Στη χώρα μας 11 υγρότοποι χαρακτηρίζονται διεθνούς σημασίας και προστατεύονται από τη Διεθνή Συνθήκη Ramsar για την προστασία των υγροτόπων. Παρόλα αυτά δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα και δεν έχει προχωρήσει η θεσμοθέτηση της προστασίας των περιοχών αυτών με εξαίρεση την περίπτωση των Πρεσπών.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία σε συνεργασία με τη Νομαρχία Πιερίας και την Πιερική Αναπτυξιακή οργανώνουν εκδηλώσεις στην Κατερίνη, την Αγαθούπολη και τη Θεσσαλονίκη για τη γνωριμία με τον υγρότοπο του Δέλτα του Αλιάκμονα και τα πουλιά των υγροτόπων.

    [06] Ξεκίνησε το β' Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ

    Μπέττυ Σαβούρδου 1/2/2002 7:26:00 μμ

    Μια πολύχρωμη πορεία 50.000 διαδηλωτών από δεκάδες χώρες όλων των ηπείρων σήμανε χθες την έναρξη των εργασιών του δεύτερου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ των κινημάτων που τάσσονται κατά του πολέμου και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας. Αυτή τη χρονιά διεξάγεται ταυτόχρονα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο φέτος "μετακόμισε" από το Νταβός στη Ν. Υόρκη.

    Στην εναρκτήρια διαδήλωση κυριαρχούσαν τα συνθήματα υπέρ της ειρήνης και της κατάργησης του χρέους του Τρίτου Κόσμου. Επικεφαλείς της πορείας τέθηκαν το κίνημα των Βραζιλιάνων ακτημόνων αγροτών και η "Διεθνής Οργάνωση Φτωχών Αγροτών Βία Καμπεσίνα", η οποία αριθμεί 60 εκατομμύρια μέλη σε 63 χώρες.

    Εντυπωσιακός ο αριθμός και η ιδιότητα των συμμετεχόντων

    Ο πρώην πρόεδρος της Πορτο-

    γαλίας Μάριο Σοάρες

    Πενταπλάσια υπολογίζεται η φετινή συμμετοχή σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο Πόρτο Αλέγκρε θα βρεθούν 50.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι 14.000 είναι σύνεδροι (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί, δήμαρχοι και βουλευτές σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Δύσης), ενώ στη Ν. Υόρκη θα παραστούν 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Σύμφωνα με αναλυτές, φαίνεται ότι οι πολιτικοί ηγέτες του Βορρά αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να αδιαφορήσουν για ό,τι διαμείβεται στο Πόρτο Αλέγκρε, αφού πολλοί είναι εκείνοι που ενώ τον περασμένο χρόνο περιφρονούσαν το Κοινωνικό Φόρουμ, φέτος σπεύδουν να βρεθούν εκεί.

    Ήδη από σήμερα, άρχισαν να διεξάγονται τα εκατοντάδες σεμινάρια, διασκέψεις και εργαστήρια του Φόρουμ καθώς και η συνάντηση των κοινοβουλευτικών κατά του νεοφιλελευθερισμού, στην οποία μετέχουν πάνω από 700 βουλευτές από όλο τον κόσμο.

    Τι θα συζητηθεί στο Φόρουμ

    Κατά τη διάρκεια του περσινού και πρώτου κατά σειρά Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ το κεντρικό θέμα των εργασιών ήταν να μπει ένα τέλος στις εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ που "εξυπηρετούν τα συμφέροντα πολυεθνικών επιχειρήσεων". Φέτος, ένα από τα καυτά θέματα της διοργάνωσης είναι η παύση του πολέμου στο Αφγανιστάν.

    "Ποτέ, καμία τρομοκρατική πράξη δεν βοήθησε την αριστερά", τόνισε ο Λουίς Ιγνάσιο ντα Σίλβα, αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Βραζιλίας και υποψήφιος για την προεδρία της χώρας. Ο ίδιος κατηγόρησε εξίσου και τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την απάντηση των ΗΠΑ, "οι οποίες θα έπρεπε να προβούν σε λύσεις πολιτικού χαρακτήρα και όχι να προχωρήσει σε πόλεμο".

    Από την πλευρά του, ο σύγχρονος διανοητής Νόαμ Τσόμσκι δήλωσε ότι οι δυνατοί του πλανήτη θα συνεχίσουν να εργάζονται για τους σκοπούς τους, όσο οι υπόλοιποι θα υποτάσσονται δίχως να υψώνουν τη φωνή τους.

    Το Πόρτο Αλέγκρε έχει κερδίσει τη μάχη των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν στα πλαίσια του φετεινού Φόρουμ να διατυπωθούν ρεαλιστικές προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τους τον συσχετισμό δυνάμεων και να αναγνωρισθεί ότι η παγκοσμιοποίηση είναι πολύτιμη, αρκεί να υπόκειται σε έλεγχο και να αφορά τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κατοίκων του πλανήτη μας.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC.

    [07] Αργεντινή: Αβάσιμες οι εφέσεις των τραπεζών

    1/2/2002 8:39:00 μμ

    Το ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής έλαβε σήμερα, για πρώτη φορά, απόφαση κατα των τραπεζικών περιορισμών, κρίνοντας αβάσιμες τις εφέσεις που άσκησαν οι τράπεζες οι οποίες διάκεινται ευνοϊκά στη διατήρηση των μέτρων αυτών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Δικαστηρίου αυτού.

    Το Δικαστήριο δεν αποφάνθηκε για το βάσιμο των μέτρων των τραπεζικών περιορισμών, με τα οποία έχουν μπλοκαριστεί οι καταθέσεις των Αργεντινών, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια και πέσο.

    Όμως με την χωρίς προηγούμενο απόφασή του αυτή το Δικαστήριο ανοίγει το δρόμο στους επενδυτές που θέλουν να ζητήσουν την επιστροφή των καταθέσεων τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι εφέσεις που ασκήθηκαν από ιδιωτικές και κρατικές τράπεζες "δεν είναι βάσιμες".

    Οι τράπεζες αυτές άσκησαν έφεση στις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων που διέταξαν την επιστροφή των καταθέσεων που έχουν μπλοκαριστεί από τις 3 Δεκεμβρίου, για να αποφευχθεί η διαρροή των κεφαλαίων και η αποσύνθεση του οικονομικού συστήματος της Αργεντινής.

    [08] Πέθανε ο παλιός μύθος του ποδοσφαίρου Σ. Τσανακτσής

    1/2/2002 10:04:00 μμ

    Χτυπημένος από την επάρατη νόσο, πέθανε σήμερα στα Γιάννενα, ένας ακόμη παλιός "μύθος" του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Στάθης Τσανακτσής. Ο Στάθης Τσανακτσής, στα τέλη της δεκαετίας του '50 ήταν ο βασικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Πειραιώς και της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.

    Την καριέρα του ξεκίνησε από τον Ατρόμητο Ιωαννίνων και στη συνέχεια αγωνίστηκε με τα χρώματα του Απόλλωνα Αθηνών.

    Ακολούθησε ο Ολυμπιακός Πειραιώς και την καριέρα του έκλεισε στον Παναιγιάλειο.

    Στην εποχή του ήταν ο θρύλος των γηπέδων και η φήμη του τον συνόδευε πάντα, ακόμη και στην καριέρα του σαν προπονητής σε ομάδες της Ηπείρου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4 το απόγευμα στα Γιάννενα.

    [09] Δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία

    1/2/2002 11:32:00 μμ

    Η Ιρλανδία όρισε την ημερομηνία διεξαγωγής ενός πιθανώς διχαστικού δημοψηφίσματος, για την τροποποίηση των αυστηρών νόμων της χώρας για τις αμβλώσεις. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 6 Μαρτίου. Είναι η τρίτη φορά σε δύο δεκαετίες που οι ψηφοφόροι στην κυρίως καθολική Ιρλανδία θα κληθούν να επικυρώσουν αλλαγές στο νόμο για τις αμβλώσεις.

    Το δημοψήφισμα προηγείται των γενικών εκλογών που αναμένονται ευρέως το Μάιο.

    Ο νόμος για τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τον οποίο κάθε διακοπή της κύησης είναι παράνομη, είναι από τους πιο περιοριστικούς στην Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός Μπέρτι Άχερν ήλπιζε να επιτύχει συναίνεση πριν από τις εκλογές, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κομμάτων για την πρόταση.

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα επιλύσει θέματα που εκκρεμούν έπειτα από μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1992 να επιτρέψει την άμβλωση μόνο σε πολύ περιοριστικές περιστάσεις.

    Οι ψηφοφόροι θα αποφανθούν για μία συνταγματική τροποποίηση που ενώ θα απαγορεύει την άμβλωση, θα επιτρέπει στους γιατρούς να εφαρμόσουν οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή κρίνουν ότι είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατευθεί η ζωή της εγκύου.

    Ωστόσο, η απειλή αυτοκτονίας θα απορρίπτεται ως αιτία για νόμιμη άμβλωση, αναιρώντας την απόφαση που είχε λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο το 1992.

    [10] Ένας γαλαζοαίματος γάμος στην Χάγη

    Πηγή: ΕΤ-1 1/2/2002 7:06:00 μμ

    Ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας Βεατρίκης, Αλέξανδρος και η εκλεκτή της καρδιά του Μάξιμα ενώνονται αύριο με τα ιερά δεσμά του γάμου, στην Χάγη. Επίσης, το Αμστερνταμ ετοιμάζεται για τον γάμο του αιώνα, χαρακτηρισμό που κέρδισε επάξια, καθώς οι γαλαζοαίματοι της Ολλανδίας προτιμούν να παντρεύονται στην Χάγη. Καλεσμένοι είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ο διάσημος μόδιστρος Βαλεντίνο, τέσσερις ευρωπαίοι μονάρχες, ο διάδοχος του αυτοκρατορικού θρόνου της Ιαπωνίας, η πανέμορφη βασίλισσα Νούρ της Ιορδανίας.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι η 34χρονη Μάξιμα μέλλουσα πριγκίπισσα, κατάγεται από την Αργεντινή, και φρόντισε να εκμηδενίσει τις όποιες επιφυλάξεις διακηρύσσοντας πως δεν επιθυμεί στον γάμο της να παρίσταται ο πατέρας της, που διατέλεσε Υπουργός στο πρώην δικτατορικό καθεστώς της Αργεντινής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 February 2002 - 21:54:58 UTC