Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε στάση αναμονής οι αγρότες
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ σήμερα
  • [03] Ενοχλημένη η Β. Κορέα από τις δηλώσεις Μπους
  • [04] Συνεχίζεται η απεργία των γιατρών
  • [05] Επαφές Σημίτη σήμερα
  • [06] Τον Φεβρουαρίο οι αιτήσεις για τα ΑΕΙ
  • [07] Ενοπλη ληστεία στα Πετράλωνα
  • [08] Το CΝΝ μετέδωσε συνέντευξη του Μπιν Λάντεν
  • [09] Ολοκληρώνονται οι πρώτες επαφές Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [10] Εξουδετερώθηκε βόμβα στην Ιερουσαλήμ
  • [11] Εκρηξη σε πετρελαϊκό σταθμό του Κουβέϊτ
  • [12] ΠΑΟ: Θετική εμφάνιση Γιάρνι σε φιλικό
  • [13] Ψάρι δοκίμασε να καταπιεί δύτη

    [01] Σε στάση αναμονής οι αγρότες

    Πηγή: ΑΠΕ 1/2/2002 8:39:00 πμ

    Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες, ενόψει της ανακοίνωσης της τελικής τιμής του βαμβακιού, η οποία θα κρίνει τελικά την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Σήμερα αντιπροσωπεία των αγροτών θα έχει στην Αθήνα συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ την Κυριακή θα γίνει συνέλευση στα μπλόκα για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Τη Δευτέρα, είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ.

    Στο μεταξύ, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα κατά μήκος της εθνικής οδού, διακόπτοντας περιοδικά και πολλές φορές απροειδοποίητα την κίνηση των οχημάτων, από μισή έως και μιάμιση ώρα.

    Η κυβέρνηση από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι εξοικονόμησε 90 δισ δραχμές, τα οποία θα διατεθούν για το βαμβάκι και για αποζημιώσεις λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας. Τα σχετικά δικαιολογητικά, πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

    [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ σήμερα

    Πηγή: ΑΠΕ 1/2/2002 8:46:00 πμ

    Με τον Τούρκο ομόλογο του, Ισμαήλ Τζεμ, αναμένεται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς οικονομικού φόρουμ, που για πρώτη φορά φέτος δεν γίνεται στο Νταβός. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν για διαδικαστικά θέματα ενόψει του διαλόγου που θα ξεκινήσει σύντομα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

    Πρωτόπαπας:''θεμιτός ο διάλογος με την Τουρκία''

    Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε θεμιτό τον διάλογο με την Τουρκία και επανέλαβε ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, αφορά τα όρια της υφαλοκρηπίδας. Από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς, διέψευσε ότι στις συνομιλίες που πραγματοποιεί με τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, συζητείται θέμα εκ περιτροπής προεδρίας, τονίζοντας ότι στην διάρκεια των απευθείας συνομιλιών πρέπει να επικρατεί σοβαρότητα και αισιοδοξία. Οι κκ Κληρίδης και Ντενκτάς θα έχουν σήμερα μία ακόμη απευθείας συνομιλία με αντικείμενο τη δομή του μελλοντικού κράτους.

    [03] Ενοχλημένη η Β. Κορέα από τις δηλώσεις Μπους

    Πηγή: ΑΠΕ 1/2/2002 11:02:00 πμ

    Αντιαμερικανική διαδήλωση στη Β. Κορέα

    Την έντονη ενόχλησή της εξέφρασε η Βόρεια Κορέα για τα όσα ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους για "τον άξονα του κακού", κατά τον τον οποίον, συνιστούν η Βόρεια Κορέα, το Ιράκ και το Ιράν. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Μπους απείλησε με επίθεση εναντίον της χώρας επισημαίνοντας ότι "δεν είναι μονοπώλιο των ΗΠΑ", η δυνατότητα να εξαπολύουν διάφορα πλήγματα.

    Παρέμβαση Ρόμπερτσον

    "Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα βήμα πριν από την κήρυξη πολέμου εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Η Πιονγιανγκ υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος "χωρίς να έχει στοιχεία συνέδεσε με την τρομοκρατία εκείνες τις χώρες που αντιτίθεται στις ΗΠΑ", ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση Μπους για "πολιτική ανωριμότητα".

    Λίγο αργότερα και μετά τις αντιδράσεις της Βόρειας Κορέας ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον ξεκαθάρισε ότι η συμμαχική αμοιβαία αμυντική υποστήριξη δεν θα διευρυνθεί απαραιτήτως σε οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική ενέργεια εναντίον των κρατών, τα οποία ο Πρόεδρος Μπους υποστήριξε ότι συνιστούν τον "άξονα του κακού".

    Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπερτσον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να συνδέει το Ιράκ, το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα με τις επιθέσεις, στις ΗΠΑ.

    [04] Συνεχίζεται η απεργία των γιατρών

    Πηγή: ΑΠΕ 1/2/2002 8:53:00 πμ

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που είχε κηρύξει από χθες η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών με αίτημα την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους. Στο μεταξύ, συζητήθηκε χθες στο τρίτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή πανεπιστημιακών γιατρών της Θεσσαλονίκης με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν οι πράξεις των περιφερειακών συστημάτων υγείας, με τις οποίες αποφασίστηκε η απομάκρυνσή τους από τις πανεπιστημιακές κλινικές καθώς είχαν παράλληλα απασχόληση και σε ιατρικά κέντρα. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

    [05] Επαφές Σημίτη σήμερα

    1/2/2002 8:34:00 πμ

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και την Επιτροπή για το ευρώ θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ακολούθως θα συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, από την οποία θα ενημερωθεί για το νομοθετικό έργο του υπουργείου. Ο κ. Σημίτης τέλος θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στην καθιερωμένη πλέον "Ωρα του Πρωθυπουργού" στη Βουλή.

    [06] Τον Φεβρουαρίο οι αιτήσεις για τα ΑΕΙ

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/2/2002 11:35:00 πμ

    Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις οι κάτοχοι απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου Λυκείου, για την εισαγωγή τους σε σχολές και τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Το ίδιο διάστημα θα πρέπει να δηλώσουν εάν θέλουν να εξεταστούν σε κάποιο ειδικό μάθημα και οι φετινοί τελειόφοιτοι. Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων θα γίνεται στο σχολείο από το οποίο αποφοίτησαν ή σε αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

    [07] Ενοπλη ληστεία στα Πετράλωνα

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/2/2002 10:27:00 πμ

    Ενοπλη ληστεία έγινε στις 10 το πρωί στο υποκατάστημα της Αλφα Μπανκ στην οδό Πέτρου Ράλλη 8, στα Πετράλωνα. Δύο άγνωστοι με την απειλή χειροβομβίδας και πιστολιού, άρπαξαν άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό και διέφυγαν με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού.

    [08] Το CΝΝ μετέδωσε συνέντευξη του Μπιν Λάντεν

    Πηγή: ΑΠΕ 1/2/2002 11:28:00 πμ

    Συνέντευξη του Οσάμα μπιν Λάντεν που ελήφθη στις 21 Οκτωβρίου από τον απεσταλμένο του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου "Αλ Τζαζίρα" στο Αφγανιστάν μετέδωσε σήμερα το CΝΝ. Το CNN ανακοίνωσε ότι πήρε τη βιντεοκασέτα με την αποκλειστική συνέντευξη του Οσάμα μπιν Λάντεν από μία "μη κυβερνητική πηγή". Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του Οσάμα μπιν Λάντεν που μεταδίδεται από τηλεοπτικό σταθμό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Διαμάχη CNN-Αλ Τζαζίρα για τη μετάδοση

    Το αραβικό κανάλι είχε αποφασίσει να μην προβάλει τη συνέντευξη κρίνοντας ότι δεν είχε αξία από ειδησεογραφικής άποψης. Ωστόσο η βιντεοκασέτα έφθασε στην κατοχή του CNN, το οποίο αποφάσισε να τη μεταδώσει, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του "Αλ Τζαζίρα".

    Το CNN προσπαθώντας να απαντήσει στις διαμαρτυρίες του "Αλ Τζαζίρα" για τη μετάδοση της αποκλειστικής συνέντευξης, ανακοίνωσε ότι "από τη στιγμή που η κασέτα βρέθηκε στην κατοχή μας, αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να τη μεταδόσουμε διότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα".

    Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα" από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία του με το CNN και προειδοποίησε ότι θα προβεί "στις απαραίτητες ενέργειες για να τιμωρηθούν οι οργανισμοί και τα άτομα που έκλεψαν αυτό το βίντεο και το μετέδοσαν παράνομα".

    Ο Μπιν Λάντεν στη συνέντευξή του αυτή απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες για το ρόλο του στις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ενώ τονίζει ότι η μάχη έχει μεταφερθεί πια μέσα στην Αμερική, ενώμεταξύ άλλων χαρακτηρίζει "ξεκαρδιστικούς ισχυρισμούς" τις ανησυχίες του Λευκού Οίκου ότι τα μαγνητοσκοπημένα μηνύματά του που είχε στείλει στον τηλεοπτικό σταθμό "Αλ Τζαζίρα" περιείχαν κάποιες κωδικοποιημένες εντολές προς τους οπαδούς του.

    [09] Ολοκληρώνονται οι πρώτες επαφές Κληρίδη-Ντενκτάς

    Πηγή: ΑΠΕ 1/2/2002 10:32:00 πμ

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ολοκληρώνουν σήμερα τη συζήτηση των συνταγματικών θεμάτων και αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα ανταλλαγή απόψεων επί του εδαφικού, των περιουσιών και της ασφάλειας. Η σημερινή συνάντηση που είναι η όγδοη στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Στη χθεσινή συνάντηση η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δομή του μελλοντικού κράτους.

    [10] Εξουδετερώθηκε βόμβα στην Ιερουσαλήμ

    Πηγή: ΑΠΕ 1/2/2002 9:31:00 πμ

    Βόμβα μεγάλης ισχύος βρέθηκε και εξουδετερώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ισραηλινό προάστιο της Ιερουσαλήμ, όπου η αστυνομία παραμένει σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής για την αποτροπή νέων παλαιστινιακών επιθέσεων. "Η βόμβα βρέθηκε σε έναν σάκο στο κλιμακοστάσιο ενός τριώροφου κτιρίου στην κοινότητα Τζούρ Χαντάσα από έναν ένοικο" δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Η περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Ιερουσαλήμ. "Απετράπη μια καταστροφή επειδή η βόμβα ήταν μεγάλης ισχύος" τόνισε ο εκπρόσωπος. Η αστυνομία εκκένωσε το κτίριο για λόγους ασφαλείας και οι πυροτεχνουργοί απομάκρυναν την βόμβα και την ανατίναξαν με ελεγχόμενη έκρηξη.

    [11] Εκρηξη σε πετρελαϊκό σταθμό του Κουβέϊτ

    1/2/2002 9:16:00 πμ

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 18 τραυματίσθηκαν από έκρηξη που έγινε σε πετρελαϊκό σταθμό του Ρουνταταϊν στο βόρειο Κουβέιτ κοντά στα ιρακινά σύνορα, και προκλήθηκε από διαρροή σ΄έναν αγωγό. Την έκρηξη ακολούθησε μεγάλη πυρκαγιά και εννέα ώρες μετά το ατύχημα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες. Η εγκατάσταση αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές στο βόρειο τμήμα του εμιράτου, αλλά οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι θα αποζημιώσουν όσους υποστούν απώλειες προμηθειών εξαιτίας της πυρκαγιάς.

    [12] ΠΑΟ: Θετική εμφάνιση Γιάρνι σε φιλικό

    Πηγή: ΑΠΕ 1/2/2002 9:06:00 πμ

    Θετικές ήταν οι πρώτες εντυπώσεις που άφησε ο Ρόμπερτ Γιάρνι στον Σέρτζιο Μαρκαριάν. Ο 33χρονος Κροάτης αγωνίστηκε στο φιλικό με τη Μαρκό, μόλις λίγες ώρες αφότου έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο έως το τέλος της περιόδου, με τους "πράσινους". Στον αγώνα που έγινε στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, ο Γιάρνι ξεκίνησε βασικός και μάλιστα άνοιξε το σκορ στη νίκη 3-1 του Παναθηναϊκού. Ο Ηλίας Σαπάνης και ο Γιαν Μικάελσεν πέτυχαν τα άλλα δύο γκολ, ενώ για τη Μαρκό σκόραρε ο Λάζορικ. Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίσθηκε και το έτερο μεταγραφικό απόκτημα των "πρασίνων", ο Μηνάς Πίτσος.

    [13] Ψάρι δοκίμασε να καταπιεί δύτη

    Πηγή: ΑΠΕ 1/2/2002 9:51:00 πμ

    Απίστευτο και όμως αληθινό. Ενα ψάρι βάρους 100 κιλών δοκίμασε ένα καταπιεί ένα Σουηδό δύτη ο οποίος είχε καταδυθεί κοντά στις κοραλλιογενείς νήσους στην περιοχή του Κούησλαντ, στη βορειοανατολική Αυστραλία και συγκεκριμένα στη θάλασσα του Τάουνσβιλ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο 24χρονος Σουηδός Αντρέ Ρόνλουντ ο οποίος μαζί με ένα φίλο του είχαν πάει για να δουν από κοντά και να θαυμάσουν την κοραλλιογενή περιοχή.

    Οταν εμφανίσθηκε το τεράστιο ψάρι που ουσιαστικά θεωρείται ακίνδυνο, άρχισε να τους παρακολουθεί "διακριτικά" και οι δύο δύτες "διασκέδαζαν" με την παρουσία του. Μετά την πάροδο λίγης ώρας όμως άρχισε να τους πλησιάζει και να τους ακολουθεί όπου και αν πήγαιναν.

    Ο Αντρέ που άρχισε να ανησυχεί για την παρουσία του έκανε νόημα στο φίλο του ότι θα αναδυόταν στη επιφάνεια. Το ψάρι όμως αντί να εγκαταλείψει το παιχνίδι συνέχιζε να τον ακολουθεί μέχρι που κάποια στιγμή άνοιξε το τεράστιο στόμα του και του επιτέθηκε.

    Αρχικά ο δύτης πίστεψε ότι τον χτύπησε σκυλόψαρο που εμφανίσθηκε ξαφνικά και σε λίγο δεν έβλεπε πλέον τίποτα αφού το κεφάλι του ήταν μέσα στο στόμα του ψαριού. Απ΄ότι φαίνεται όμως το τεράστιο ψάρι άλλαξε γνώμη και αντί να επιχειρήσει να τον καταπιεί τον άφησε να φύγει.

    Το συγκεκριμένο ψάρι είναι γνωστό στους ψαράδες της περιοχής οι οποίοι μάλιστα το έχουν ονομάσει και "γρούπι". Οι ίδιοι υποστηρίζουν, ότι πρώτη φορά ακούν ότι τέτοιο ψάρι επιτίθεται σε άνθρωπο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 February 2002 - 9:54:22 UTC