Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβεβαίωση Σημίτη για αγροτικές αποζημιώσεις
  • [02] Αύριο η συνάντηση Γ. Παπανδρέου-Ι. Τζεμ
  • [03] Νίκη πρόκριση για τον Ολυμπιακό
  • [04] Συζήτηση στη Βουλή για τις ελληνοποιήσεις
  • [05] Νέα κριτήρια για την αδειοδότηση έργων
  • [06] Παράταση στις διαπραγματεύσεις πώλησης της Ο.Α
  • [07] Καθοριστικός ο ρόλος της ομογένειας
  • [08] Σημίτης για το μέλλον της Ευρώπης
  • [09] Συνεργασία ΕΟΤ-Αθήνα 2004
  • [10] Ληστεία σε τράπεζα στο Χαϊδάρι
  • [11] Πολλαπλές συλλήψεις για τα ''φρουτάκια''
  • [12] 4,2 Ρίχτερ στην Ηλεία
  • [13] Πολιτική διάσταση στο δείπνο 40 βουλευτών ΠΑΣΟΚ
  • [14] Συνελήφθη Αλβανός, συνεργός του Πάσσαρη
  • [15] H έβδομη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς σήμερα
  • [16] Κρίσιμες ώρες για τον Ντάνιελ Περλ
  • [17] Φραστική επίθεση Σαρόν κατά Αραφάτ
  • [18] Τριάντα οκτώ νεκροί σε μάχες στο Αφγανιστάν
  • [19] Βαρκελώνη: και 3ο πτώμα στα ερείπια κτιρίου
  • [20] Β. Νιγηρία: έκρηξη βυτιοφόρου-51 νεκροί
  • [21] Σε ψυχιατρείο το ''ζευγάρι του σατανά''
  • [22] Πρώτο βήμα για την πρόκριση ο Ηρακλής
  • [23] Χωρίς αγωνιστικά προβλήματα η ΑΕΚ με Ιωνικό
  • [24] Επίσκεψη Βενιζέλου σε Ν.Υόρκη-Σολτ Λέικ
  • [25] Το απόρρητο των επικοινωνιών στη Βουλή
  • [26] Αυξάνονται οι χρήστες ασύρματου διαδικτύου
  • [27] Το διαδίκτυο στην καθημερινή ζωή
  • [28] Ιταλία: Καπουτσίνο 1.500 λίτρων!
  • [29] Σολτ Λέικ: Διανομή δωρεάν προφυλακτικών
  • [30] Βρετανία: Περιοδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

    [01] Διαβεβαίωση Σημίτη για αγροτικές αποζημιώσεις

    31/1/2002 5:40:00 μμ

    Οι Ελληνες αγρότες θα αποζημιωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους από την κακοκαιρία, διαβεβαίωσε ο Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον αρμόδιο για τη Γεωργία επίτροπο Χανς Φίσλερ στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι σύντομα η Ελλάδα θα καταθέσει υπόμνημα για το μέγεθος των καταστροφών και το οικονομικό κόστος, ενώ ανέφερε ότι οι κοινοτικές συνολικές ενισχύσεις που θα λάβει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια για τον αγροτικό τομέα θα είναι της τάξης των 9 τρισ. δρχ.

    Θα βρεθεί λύση λέει ο υπ. Γεωργίας

    Τη Δευτέρα εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν με τον υπουργό Γεωργίας και αύριο με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την ίδια μέρα αναμένεται να συναντηθούν και οι κτηνοτρόφοι με τον υφυπουργό Γεωργίας Φώτη Χατζημιχάλη, στο πλαίσιο της Αgrotica.

    Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στα αιτήματα των αγροτών εμφανίστηκε ο υπουργός Γεωργίας στη ΝΕΤ 105,8, τονίζοντας ότι ο διάλογος γίνεται για να βρεθεί λύση. Ο κ. Δρυς διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί άμεση αποζημίωση κατά 100% στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Σχετικά με την τιμή του βάμβακος ο κ. Δρυς είπε ότι είναι ήδη γνωστή στους αγρότες, καθώς ο κάθε παραγωγός γνωρίζει τι ποσό θα λάβει ανάλογα με το ύψος της παραγωγής.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους αγρότες να αναθεωρήσουν τις προτάσεις για αποκλεισμούς των εθνικών οδών, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις για επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής θα οδηγήσουν τους Ελληνες αγρότες σε δυσχερή θέση. "Εχουμε τον Ελληνα αγρότη στο επίκεντρο των ενδιαφέροντός μας", τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στη χθεσινή δέσμευση της Κομισιόν, να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποζημίωση των αγροτών λόγω της κακοκαιρίας. Απαντώντας σε ερώτηση που απέδιδε σε "δικαίωση" της πρότασης της ΝΔ, τα θετικά αποτελέσματα που έφερε χθες ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον αρμόδιο επίτροπο Φρανς Φίσλερ, ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε ότι "η ΝΔ πρότεινε κάτι διαφορετικό. Συγκεκριμένα ζητούσε να πάρει μέρος ο πρωθυπουργός σε Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας. Αυτό είναι κάτι που δεν συνηθίζεται στην Κοινοτική πρακτική", υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Συνέχεια αγροτικών κινητοποιήσεων

    Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων σήμερα από την κυβέρνηση για την τιμή του βαμβακιού, οι αγρότες παραμένουν στα μέτωπα των κινητοποιήσεων για 3η ημέρα, με ωριαίους συμβολικούς αποκλεισμούς οδικών αξόνων σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η Πανθεσσαλική σύσκεψη στη Λάρισσα, κατά την οποία αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της Εθνικής στα Τέμπη, από αυτή την ώρα έως τις 6. Tο μεσημέρι, στη νότια είσοδο της Ορεστιάδας, πραγματοποιήθηκε συναυλία διαμαρτυρίας αγροτών με αποτέλεσμα ο δρόμος να παραμείνει κλειστός.

    [02] Αύριο η συνάντηση Γ. Παπανδρέου-Ι. Τζεμ

    Πηγή: NET 105,8 fm 31/1/2002 2:46:00 μμ

    Φωτο από παλιότερη συνάντηση

    Με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ θα συναντηθεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου του φόρουμ του Νταβός στη Ν. Υόρκη. Οι επαφές, που θα έχουν οι δύο υπουργοί αύριο και στις 12 Φεβρουαρίου στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων, θα είναι διερευνητικές και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις των πολιτικών διευθυντών Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    Ανοιχτό μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας

    Εάν η Τουρκία θέλει το διάλογο είναι θέμα υπό διερεύνηση και θα κριθεί στο κυπριακό και στις προθέσεις της ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρόσθεσε ο κ. Μπεγλίτης.

    Μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας αναγνωρίζει ως υπαρκτό εδαφικό θέμα η Ελλάδα τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο Υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Επανέλαβε ότι η Αθήνα δεν θα διαπραγματευτεί κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα.

    Δήλωση Πρωτόπαπα

    Για άλλη μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε ότι ο διμερής διάλογος με την Τουρκία είναι θεμιτός για την επίλυση προβλημάτων καλής γειτονίας και συνεργασίας, η διευθέτηση των οποίων διευκολύνει και τις δύο πλευρές.

    Ως προς τις εδαφικές αξιώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε, ότι μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα αφορά τα όρια της υφαλοκρηπίδας.

    Αναφερόμενος σε προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου αρχηγού του Στρατού Χ. Οζκιοκ, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πώς το πλαίσιο πολιτικής λύσης στην Κύπρο είναι δεδομένο. Ο ΟΗΕ θεωρεί απαράδεκτο το σημερινό καθεστώς και έχει ζητήσει αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων, το ίδιο-υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος-έχει ζητήσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση. "Κάθε επίδειξη επομένως αδιαλλαξίας από πλευράς της Τουρκίας, οδηγεί τη χώρα στην πλήρη απομόνωσή της", παρατήρησε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ως προς το θέμα που δημιουργήθηκε χθες σε συνάρτηση με κάποιες δηλώσεις που εφέρετο να είχε κάνει ο κ. Γ. Παπανδρέου (κατά τις οποίες αποδεχόταν την εκ περιτροπής προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και υπογράμμισε πως η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή και σταθερή -"στηρίζουμε τις επιλογές της κυβέρνησης Κληρίδη"-σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    [03] Νίκη πρόκριση για τον Ολυμπιακό

    31/1/2002 7:22:00 μμ

    Τον αντίπαλο στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, σκέπτεται πλέον ο Ολυμπιακός, που στο πρώτο παιχνίδι της προημιτελικής φάσης, επικράτησε της Καλλιθέας στο ΟΑΚΑ με 3-0. Αν και σε κανένα σημείο του αγώνα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, οι πρωταθλητές αρκέσθηκαν σε ένα "υποφερτό" 15λεπτο (70`-85`) και έφτασαν στην νίκη, χάρη στα γκολ των Αντζα (72`) και Τζιοβάνι (77`, 87`).

    [04] Συζήτηση στη Βουλή για τις ελληνοποιήσεις

    Πηγή: NET 105,8 fm 31/1/2002 6:36:00 μμ

    Αρχισε πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης νόμου της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής σχετικά με τις ελληνοποιήσεις από το 1990 έως το 2000. Νωρίτερα παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι το κόμμα του ενδιαφέρεται για τη λειτουργία των θεσμών και όχι για τις ποινικές ευθύνες οποιουδήποτε προσώπου, ζητώντας από τη Βουλή να επεκταθεί η έρευνα για τις ελληνοποιήσεις και επί των ημερών της.

    Απαντώντας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι επιχειρούνται να αποδωθούν ποινικές ευθύνες αορίστως σε διατελέσαντες υπουργούς, γεγονός που αποτελεί επικίνδυνη πρακτική και αστοχία για τη δημοκρατία.

    Για εισαγγελική εκφορά του λόγου τους κατηγόρησε τους βουλευτές της ΝΔ ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Ο υπουργός διέψευσε ότι οι χορηγήσεις ελληνικής ιθαγένειας ανέρχονται σε 150.000, τονίζοντας ότι από τα στοιχεία του κράτους ανέρχονται σε 103.573. Επίσης διέψευσε ότι υπήρξε μετακίνηση ψηφοφόρων από χώρες της πρώην σοβιετικής ενωσης λέγοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμμία πτήση στις 7, 8 και 9 Απριλίου.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης επιτέθηκε εναντίον του εισαγγελέα Αριστείδη Ντογιάκου κατηγορώντας τον ότι αμφισβητεί τη Βουλή που νομοθέτησε το 1990 για την παλιννόστηση και την ελληνική ιθαγένεια και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να αποκηρύξει την επικίνδυνη αυτή τακτική.

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε δικαστικό πραξικόπημα την υιοθετημένη από τη ΝΔ, αναφορά του εισαγγελέα Ντογιάκου, γιατί αμφισβητεί, όπως είπε, τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή σχετικά με τη διάκριση των εξουσιών.

    Προηγουμένως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέφερε ότι επί κυβερνήσεώς του υπήρξαν μαζικές ελληνοποιήσεις ομογενών από τη Ρωσία βάσει εθνικής πολιτικής και αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη γι'αυτη την πολιτική.

    Το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός υποστήριξαν ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα.

    [05] Νέα κριτήρια για την αδειοδότηση έργων

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 4:53:00 μμ

    Τη "χρυσή τομή" ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της χώρας μας, σε συνδυασμό με την ασφάλεια των επενδύσεων, παρουσίασε σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο που αφενός εναρμονίζει τη χώρα μας με τα νέα κοινοτικά δεδομένα και αφετέρου διορθώνει τις δυσλειτουργίες του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στο θέμα των αδειοδοτήσεων έργων και δραστηριοτήτων.

    Στόχος η ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον

    Το νέο νομοσχέδιο, επί της ουσίας, αντικαθιστά τα χωροταξικά κριτήρια που ρύθμιζαν τις αδειοδοτήσεις έργων, σε πρώτη φάση με περιβαλλοντικούς όρους μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο αρμοδιοτήτων, όπως τόνισε η κ. Παπανδρέου. Ετσι, καταργείται η προέγκριση χωροθέτησης και τη θέση της παίρνει η προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση.

    Χάρη σε αυτή την αλλαγή επιτυγχάνεται, όπως είπε η υπουργός, η ισορροπία των δύο στόχων, περιβάλλοντος και ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα απλοποιούνται οι διαδικασίες.

    Με το νέο θεσμικό πλαίσιο διευρύνεται και η κατηγοριοποίηση των έργων και δραστηριοτήτων ώστε να εξειδικεύονται βάσει της υψηλής, μεσαίας ή χαμηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και να ελέγχονται ευκολότερα, από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιταχύνοντας τους χρόνους των διαδικασιών, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η αποκέντρωση που θα συμβάλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των εκκρεμοτήτων.

    Με το ίδιο νομοσχέδιο τροποποιούνται και οι διατάξεις που ισχύουν από το 1979 για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων. Ετσι για την οριοθέτηση, εκτός από το σχεδιάγραμμα οριογραμμής τους, απαιτείται και τεχνική έκθεση με όλα τα απαραίτητα υδρολογικά, περιβαλλοντικά και άλλα στοιχεία που δικαιολογούν την αποτύπωσή τους.

    Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα ψηφιστεί από τη Βουλή κατά τα μέσα Φεβρουαρίου.

    Δημιουργία Εθνικού Πάρκου στις Βόρειες Σποράδες

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται το θέμα της δημιουργίας Εθνικού Πάρκου στην περιοχή των Βορείων Σποράδων και της ίδρυσης φορέα διαχείρισής του. Η περιοχή, όπως ενημέρωσε η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ροδούλα Ζήση, αποτέλεσε τον "πυρήνα" του "Εθνικού Προγράμματος Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας" που εκπονείται υπό την εποπτεία του υπουργείου και είναι περιοχή που διέπεται από τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης και της Βαρκελόνης και περιλαμβάνεται στις περιοχές που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο Δίκτυο Natura 2000.

    Ταυτόχρονα, τροποποιείται το διάταγμα του 1999 για το Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα.

    [06] Παράταση στις διαπραγματεύσεις πώλησης της Ο.Α

    Πηγή: NET 105,8 fm 31/1/2002 2:45:00 μμ

    Τη Δευτέρα πρόκειται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις ως προς τη συνέχιση ή την διακοπή των διαπραγματεύσεων για την πώληση της Ολυμπιακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ολιγοήμερη παράταση στις διαπραγματεύσεις, που έληγαν σήμερα για την εξαγορά του 51% της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ζήτησε η Αυστραλιανή Κοινοπραξία. Είναι η δεύτερη παράταση που δίνεται, καθώς αρχικά οι διαπραγματεύσεις έληγαν στις 23 Δεκεμβρίου και δόθηκε παράταση ως το τέλος του Ιανουαρίου. Πάντως, ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Χρήστος Βερελής έχει δηλώσει ότι θα πρέπει πριν από την υπογραφή των 250 σελίδων της πώλησης, να έχουν κατατεθεί σε δεσμευμένο λογαριασμό τα 102 εκατομμύρια Ευρώ, που προσφέρει η Κοινοπραξία για την συμμετοχή της στη νέα, χωρίς χρέη, Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Δηλώσεις Πρωτόπαπα

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε σήμερα πως "πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μία σίγουρη λύση που δεν θα επιβαρύνει τον ελληνικό λαό και θα διευκολύνει τη βιωσιμότητα του εθνικού αερομεταφορέα". Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση μελετά "εξαντλητικά" όλες τις δυνατότητες και τις προσφορές και παρατήρησε πως δεν είναι σκόπιμο να "εγκλωβίζουμε" αυτή την προσπάθεια σε ημερομηνίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ακόμη "ιδιαίτερα απαράδεκτη" τη στάση της ΝΔ, η οποία "επιχαίρει όταν εκδηλώνονται δυσκολίες. Η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα βρεθεί η κατάλληλη λύση", τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [07] Καθοριστικός ο ρόλος της ομογένειας

    31/1/2002 12:06:00 μμ

    Στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι oμογενείς της Κωνσταντινούπολης απέναντι στη Γέφυρα Φιλίας μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού λαού εστίασε τις δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, μετά την συνάντηση που είχε χθές στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας, τονίζοντας ότι αν η Τουρκία ακολουθήσει αυτό το δρόμο τα προβλήματα της oμογένειας θα επιλυθούν.

    [08] Σημίτης για το μέλλον της Ευρώπης

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 6:32:00 μμ

    Το μέλλον της Ευρωπης στην κατεύθυνση μιας πολιτικής Ενωσης ομοσπονδιακού χαρακτήρα σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σήμερα σε ειδική εκδήλωση του μεταπτυχιακού κολεγίου της πόλης Μπρύζ του Βελγίου, σε ένα πυκνό ακροατήριο φοιτητών, διπλωματικών και διοικητικών στελεχών. Ο κ. Σημίτης απάντησε επί μια ώρα σε ερωτήσεις φοιτητών για την ελληνική συμβολή στο διάλογο που αναπτύσσεται γύρω από τη μετεξέλιξη της ΕΕ, αλλά και το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στα Βαλκάνια.

    Στην ομιλία του ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά την επιτυχημένη εισαγωγή του ευρώ η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προκειμένου να μετεξελιχθεί σε πολιτική Ενωση με ομοσπονδιακό περιεχόμενο αλλά και σεβασμό του "κοινοτικού προτύπου ολοκλήρωσης". Για τον κ. Σημίτη η ανάδειξη της ΕΕ σε πολιτική Ενωση ομοσπονδιακού χαρακτήρα με την πλέον ανταγωνιστική οικονομία που θα εγγυάται πλήρη απασχόληση, κοινωνική αλληλεγγύη και οικολογική ισορροπία, θα πρέπει να αποτελέσει το νέο προοδευτικό όραμα για την Ευρώπη.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία της διεύρυνσης με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, την Κύπρο και τη Μάλτα.

    [09] Συνεργασία ΕΟΤ-Αθήνα 2004

    31/1/2002 6:14:00 μμ

    Ο "Αθήνα 2004" θα συνδράμει τις προσπάθειες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, για την ανάπτυξη του προγράμματος γαστρονομίας και προβολής της ελληνικής κουζίνας. Στο πλαίσιο αυτό θα στέλνει εκπροσώπους στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού όπου συμμετέχει ο ΕΟΤ, οι οποίοι θα παρουσιάζουν θέματα σχετικά με τους αγώνες του 2004, με έμφαση στη διατροφή των αθλητών και των φιλοξενουμένων με βάση την ελληνική κουζίνα.

    Αυτό συμφωνήθηκε σε σημερινή συνάντηση του προέδρου του ΕΟΤ Γιάννη Πατέλη με τον διευθυντή υπηρεσιών διατροφής του "Αθήνα 2004" Μάκη Φωκά.

    Εξάλλου, ο ΕΟΤ αποφάσισε να συμβάλλει στην έκδοση εγκυκλοπαίδειας των μεσογειακών κουζινών που θα μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και θα κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες.

    Στην έκδοση αυτή η Ελλάδα θα παρουσιάζεται με ένα τόμο όπου θα παρουσιάζονται δέκα κορυφαίοι σεφ με δέκα συνταγές ο καθένας. Επιπλέον η Κρήτη θα παρουσιαστεί με ένα άλλο τόμο με τα νησιά της Μεσογείου και θα εκπροσωπηθεί με δύο σεφ.

    Το συντονισμό της έκδοσης ανέλαβε η Ελληνική Ακαδημία Γεύσης.

    [10] Ληστεία σε τράπεζα στο Χαϊδάρι

    31/1/2002 5:02:00 μμ

    Αγνωστος με την απειλή όπλου ακινητοποίησε τους υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Eurobank στη λεωφόρο Αθηνών 187 στο Χαϊδάρι και αφού απέσπασε 16.000 ευρώ εξαφανίστηκε. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην αξιοποίηση βιντεοκασέτας στην οποία μέσω κλειστού κυκλώματος έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας.

    [11] Πολλαπλές συλλήψεις για τα ''φρουτάκια''

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 4:10:00 μμ

    Ποινή φυλάκισης πέντε μηνών και χρηματικό πρόστιμο 400 ευρώ επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον Αγγελο Προβατά γυμναστή, υπάλληλο καταστήματος με ηλεκτρονικά παιχνίδια για την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί τυχερών παιγνίων. Ο Προβατάς συνελήφθη την Κυριακή στο κατάστημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο Μαρούσι όπου εργάζεται μετά από έλεγχο της ΣΔΟΕ κατά τον οποίο κατασχέθηκαν 10 μηχανήματα και ένας μετατροπέας. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ως υπάλληλος δεν έχει λόγο στο είδος των μηχανημάτων που επιλέγει να τοποθετήσει ο ιδιοκτήτης και ανέφερε ότι εξ αιτίας της επικαιρότητας του θέματος κάποιοι ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα.

    Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του.

    Πολλές οι καταγγελίες, συνεχίζονται οι έλεγχοι

    Ιδιοκτήτες 250 και πλέον ηλεκτρονικών παιχνιδιών "φρουτάκια" έσπευσαν και τα έκρυψαν σε αποθήκες περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο που διενεργούν περίπου 30 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ Κομοτηνής, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής τον προϊστάμενό τους Κωνσταντίνο Σαραντάκο.

    Στην υπηρεσία έγινε καταγγελία από 15 έως 20 άτομα ακόμα και από σύζυγο και δυο παιδιά υπαλλήλου, για τον οποίο ανέφεραν τα μέλη της οικογένειάς του ότι έχει χάσει μεγάλα ποσά στα "φρουτάκια", με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης στο σπίτι τους.

    Το ΣΔΟΕ ζήτησε τις απαραίτητες άδειες από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές της βορειοανατολικής Ελλάδας, προκειμένου να μπουν υπάλληλοί του στις αποθήκες και να ελέγξουν ένα προς ένα όλα τα "φρουτάκια" που έσπευσαν να κρύψουν οι κάτοχοί τους. Επίσης σταμάτησαν περιέργως τη λειτουργία τους αρκετά καταστήματα που είχαν σε χρήση ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στέλεχος του ΣΔΟΕ αρνήθηκε χθες να δώσει ακριβή στοιχεία για το πού ακριβώς υπάρχουν οι αποθήκες με τις κρυμμένες συσκευές τυχερών παιχνιδιών και δικαιολογήθηκε πως αν το θέμα δημοσιοποιηθεί τότε όλοι αυτοί θα πάρουν τα μέτρα τους και έτσι οι έλεγχοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα είναι χωρίς αντικείμενο και αποτέλεσμα.

    Στο μεταξύ, στην οδό Ερυθρού Σταυρού της Καβάλας συνελήφθη ο Αντώνιος Κρήτος 33 χρόνων επειδή σε έλεγχο που διενήργησαν αστυνομικοί της ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, ως υπεύθυνος του καταστήματος "Monaco" ιδιοκτησίας της Πολυξένης Χατζηαντωνίου, είχε επιτρέψει την είσοδο σε επτά ανήλικους οι οποίοι έπαιζαν τυχερά παιχνίδια.

    Πάλι στην Καβάλα συνελήφθη από την ίδια ομάδα αστυνομικών ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος 36 χρόνων, υπεύθυνος του καταστήματος ηλεκτρονικών παιχνιδιών "Patrick" ιδιοκτησίας του Πάτροκλου Καρατσομπάνη επειδή είχε επιτρέψει την είσοδο δυο ανήλικων στο κατάστημα που έπαιζαν "φρουτάκια". Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Καβάλας.

    Εβερτ: απαγόρευση και κατάσχεση των μηχανημάτων

    Την άμεση απαγόρευση και κατάσχεση των μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών ζητά ο Μιλτιάδης Εβερτ, με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας &amp; οικονομικών. Παράλληλα ζητά να αφαιρεθούν οι άδειες λειτουργίας από όσα μαγαζιά δεν εφαρμόσουν τα παραπάνω και να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες. Στην επιστολή του ο κ.Εβερτ κάνει λόγο για έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου και τονίζει ότι τα μαγαζιά με αυτά τα μηχανήματα, σε διάστημα λίγων ετών, επεκτάθηκαν με ανεξέλεγκτο ρυθμό σε κατοικημένες περιοχές και μερικές φορές κοντά στα σχολεία.

    [12] 4,2 Ρίχτερ στην Ηλεία

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 2:43:00 μμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.30 το μεσημέρι 175 χλμ. ΝΔ της Αθήνας στην περιοχή Ανδρίτσαινα Ηλείας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Η δόνηση έγινε αισθητή στις γύρω περιοχές. Θύματα και ζημιές δεν αναφέρθηκαν στις αστυνομικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι χθες στις 22.03 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή Λάλα Ηλείας.

    [13] Πολιτική διάσταση στο δείπνο 40 βουλευτών ΠΑΣΟΚ

    Πηγή: NET 105,8 fm 31/1/2002 2:13:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η πολιτική διάσταση που αποδίδεται στο χθεσινοβραδινό δείπνο περισσοτέρων από 40 βουλευτών και πολιτευτών του ΠΑΣΟΚ, προσκεκλημένοι του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος είπε ότι η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στη σύζυγό του. "Συναντήσεις γίνονται και θα γίνονται, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ζωντανό και δημοκρατικό κόμμα", παρατήρησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη πρωτοβουλία δείπνου που είχε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

    Δηλώσεις

    "Δεν βλέπω το λόγο γιατί να δραματοποιούμε κοινωνικές εκδηλώσεις των στελεχών μας. Μας ενώνει η κοινή αγωνία για την προώθηση του έργου μας", παρατήρησε ο κ. Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες "αποσταθεροποιούν απλώς τα κιλά και τη σιλουέτα μας".

    Έκκληση να σταματήσει η διαδοχολογία έκανε χθες μέσω της ΝΕΤ 105,8 και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε το πρόσφατο συνέδριο εξέλεξε Πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη.

    Δεν υπάρχει πολιτική διάσταση στο χθεσινό δείπνο, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Μιχάλης Νεονάκης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει η διαδοχολογία.

    Ο βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος συμμετείχε στο δείπνο, χαρακτήρισε πολύ αρνητικό το γεγονός ότι τα πάντα ενοχοποιούνται, ακόμα και οι κοινωνικές εκδηλώσεις.

    [14] Συνελήφθη Αλβανός, συνεργός του Πάσσαρη

    31/1/2002 2:02:00 μμ

    Συνελήφθη, χθες, στην οδό Ακροποτάμου στον Αλιμο, ο Αλβανός Κωνσταντίν Πάπα, 34 ετών, τη στιγμή που επιχειρούσε να επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο που είχε κλαπεί στις 10 Ιανουαρίου στις 2002 από την περιοχή Κυψέλης κι είχε βρεθεί από αστυνομικούς. Οπως προέκυψε από έρευνα, ο Πάπα πριν από ένα χρόνο περίπου, συνέστησε σπείρα και, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραττε ληστείες σε τράπεζες στην περιοχή Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 34χρονος ήταν συνεργός του Πάσσαρη.

    Ληστείες

    Μέχρι στιγμής επιβεβαιώθηκαν οι εξής ληστείες:

    24 Δεκεμβρίου 2001 σε βάρος της Γιούρομπανκ, στην οδό Ιασωνίδου 54 στο Ελληνικό, κατά την οποία αφαίρεσαν 10.373.000 δραχμές, 20 δολάρια και 20 χιλιάδες πεσέτες Ισπανίας. Στις 3 Ιανουαρίου 2002 σε βάρος της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ στην οδό Ιθώμης και Νεαπόλεως, στο Βύρωνα, κατά την οποία αφαίρεσαν 33.475 ευρώ και 4.366.000 δραχμές. Στις 17 Ιανουαρίου 2002 σε βάρος ΕΤΕ στην οδό Ηλιουπόλεως 84, στη Δάφνη κατά την οποία αφαίρεσαν 14.500 ευρώ και 1.200.000 δραχμές.

    Επίσης διαπιστώθηκε ότι συνεργάτες του ήταν ο Δημήτριος Ρούσος, που συνελήφθη στις 28 Αυγούστου 2001 στον Ωρωπό Αττικής και ο Ευάγγελος Παναγόπουλος, που συνελήφθη στις 10 Οκτωβρίου του 2001 στο Παγκράτι. Με αυτούς διέπραξαν τέσσερις ληστείες τραπεζών που έγιναν στις 17 Απριλίου 2001 σε βάρος της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ-Εργασίας στην οδό Γούναρη και Βασ. Αλεξάνδρου στο Περιστέρι, κατά την οποία αφαίρεσαν 9.200.000 δραχμές, 3.800 δολάρια, 1200 μάρκα Γερμανίας και 1.100 λίρες Αγγλίας.

    Στις 30 Μάιου του 2001 σε βάρος της τράπεζας Εργασίας στην οδό Πελασγίας 5 στο Περιστέρι, κατά την οποία αφαίρεσαν 8.410.000 δραχμές και 500 χιλιάδες δραχμές από πελάτη. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2001 σε βάρος της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ στην οδό Ποσειδώνος 73 στο Παλαιό Φάληρο, κατά την οποία αφαίρεσαν 6.850.000 δραχμές και στις 26 Σεπτεμβρίου 2001 σε βάρος της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ στην οδό Ιασωνίδου 54 στο Ελληνικό, κατά την οποία αφαίρεσαν το ποσό των 11.617.000 δραχμών. Τέλος ο Πάπας συμμετείχε στη ληστεία της ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, στην οδό Βασ. Παύλου 69 στη Βούλα, που έγινε στις 30 Αυγούστου του 2001, κατά την οποία αφαιρέθηκε το ποσό των 30.850.000 δραχμών. Στη ληστεία αυτή εξετάζεται και η συμμετοχή του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη και του συνεργάτη του Μάριο Πόπα.

    Σε όλες τις ληστείες για τη διαφυγής του οι δράστες χρησιμοποιούσαν κλεμμένες μοτοσικλέτες τύπου Εντούρο, οι οποίες βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

    Σε έρευνα που έγινε επί της οδού Παλάτζα 7 στον Αλιμο, υπόγειο διαμέρισμα όπου διέμενε ο Πάπα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα αυτόματο όπλο, 50 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών, ένα πιστόλι και 8 φυσίγγια, μικροποσότητα ηρωίνης, δύο κράνη μοτοσικλετών και δύο μπουφάν, ένα δίκυκλο ιδιοκτησίας του Πάπα, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν εννέα ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων, συνολικής ποινής 15 ετών για κλοπές.

    Ο Πάπα με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

    [15] H έβδομη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς σήμερα

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 2:57:00 μμ

    Την 7η κατά σειρά από τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Η σημερινή συνάντηση είναι επιπρόσθετη των τακτικών εβδομαδιαίων συναντήσεων που είχαν συμφωνηθεί να πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και πάλι στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στις 4 το απόγευμα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Διαψεύσεις, προθέσεις και αξιώσεις Ντενκτάς

    Ο Ραούφ Ντενκτάς διέψευσε ότι στις συνομιλίες συζητείται θέμα εκ περιτροπής προεδρίας και δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών πρέπει να επικρατεί σοβαρότητα και αισιοδοξία.

    Ερωτηθείς αν η σημερινή έβδομη κατά σειρά συνάντηση των δυο ηγετών θα ασχοληθεί με τους αγνοούμενους απάντησε αρνητικά.

    Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ακόμα πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες με πολύ καλή θέληση και μεγάλη αποφασιστικότητα για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ακόμα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε τις συνομιλίες διότι, έχει αντιληφθεί ότι η πορεία που ακολουθούσε για 38, όπως ανέφερε, χρόνια δεν οδήγησε στην επανένωση της Κύπρου αλλά οριστικοποίησε τη διαίρεση του νησιού.

    Ο Ντενκτάς επανέλαβε τις θέσεις του περί ύπαρξης δυο λαών και δυο κρατών στην Κύπρο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρεθεί μια φόρμουλα βάσει της οποίας να εκπροσωπείται η Κύπρος ως ένα κράτος στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό θα υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας κατά την έκφρασή του.

    [16] Κρίσιμες ώρες για τον Ντάνιελ Περλ

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 31/1/2002 5:45:00 μμ

    Παράταση 24 ωρών έδωσαν στο τελεσίγραφο οι απαγωγείς του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ στις αμερικανικές αρχές, από τις οποίες ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι Πακιστανοί που κρατούνται στο Γκουντάναμο της Κούβας. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, ο ρεπόρτερ της Wall Street θα εκτελεστεί. Παράλληλα, έδωσαν τριήμερη προθεσμία σε όλους τους Αμερικανούς δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το Πακιστάν. Νωρίτερα, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal είχε απηυθύνει απελπισμένη έκκληση στους απαγωγείς να μην πραγματοποιήσουν την απειλή τους.

    Διαμάχη Ινδίας-Πακιστάν με αφορμή την απαγωγή

    Στην έκκλησή του προς τους απαγωγείς, ο διευθυντής της εφημερίδας Πολ Στάιγκερ, προσφέρθηκε μεταξύ άλλων να δημοσιεύσει στην εφημερίδα τις απόψεις της οργάνωσής τους αν απελευθερώσουν τον Περλ.

    Ο Περλ, ανταποκριτής της εφημερίδας στο Πακιστάν, εξαφανίστηκε στις 23 Ιανουαρίου στο Καράτσι, αφού προηγουμένως είχε πει στη σύζυγό του ότι έχει ραντεβού με τον ηγέτη ισλαμιστικής οργάνωσης Μουμπάρακ Αλι Σαχ Τζιλάνι για να του πάρει συνέντευξη.

    Εν τω μεταξύ, και νέα διαμάχη ξέσπασε σήμερα μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας με αφορμή την απαγωγή του αμερικανού δημοσιογράφου. Ο εκπρόσωπος της πακιστανικής κυβέρνησης στρατηγός Ρασίντ Κουρέσι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την υπόθεση κατηγόρησε την Ινδία για εμπλοκή της στην υπόθεση της απαγωγής.

    Λίγο αργότερα η Ινδία διά μέσω του εκπροσώπου του Ινδικού Υπουργείου Εξωτερικών Νιρουπάμα Ράο χαρακτήριζε την κατηγορία ως "γελοία" τονίζοντας ότι πρόκειται ως ένα ακόμα ατυχές παράδειγμα της αχαλίνωτης φαντασίας του στρατιωτικού εκπροσώπου του Πακιστάν.

    [17] Φραστική επίθεση Σαρόν κατά Αραφάτ

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 3:28:00 μμ

    Την λύπη του που δεν είχε μπορέσει να "εξοντώσει" τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν με δηλώσεις του, σε συνέντευξή που παραχώρησε και θα δημοσιευτεί αύριο στην ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ.

    Ο Αριέλ Σαρόν ωστόσο στην ίδια συνέντευξη υπογραμμίζει, ότι αν ο Αραφάτ λάβει όλα τα μέτρα που του ζητά το Ισραήλ, θα γίνει εκ νέου ένας εταίρος για διαπραγματεύσεις, ενώ εκφράζει τη πεποίθηση του ότι στο τέλος θα ανακηρυχθεί ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος που θα είναι αποστρατικοποιημένο και θα διαθέτει μόνο αστυνομία για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

    Τη λύπη του για τις δηλώσεις του Αριέλ Σαρόνεξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Τζουσέπ Πικέ του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ. "Αν οι δηλώσεις αυτές είναι ακριβείς, εκφράζω τη λύπη μου γι' αυτές και αξίζουν την απόρριψή μας", δήλωσε ο Πικέ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις εξωτερικές υποθέσεις Κρις Πάτεν και τον αυστραλό ομόλογό του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    [18] Τριάντα οκτώ νεκροί σε μάχες στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 1:53:00 μμ

    Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ αντιπάλων τοπικών ηγετών που ξέσπασαν την Τετάρτη στο Γκαρντέζ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, μετέδωσε σήμερα το Αφγανικό Ισλαμικό πρακτορείο (AIP) που εδρεύει στο Πακιστάν. Οι συγκρούσεις μεταξύ των τοπικών φατριών για τον έλεγχο της επαρχίας Πάκτια συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Οπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάντσα Χαν-ο πρόσφατα διορισθείς κυβερνήτης της επαρχίας-ετοιμάζεται να στείλει ενισχύσεις σήμερα στον τόπο των συγκρούσεων, καθώς οι άνδρες του δεν κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους την πρωτεύουσα Γκαρντέζ, μια πόλη 50.000 κατοίκων.

    Και νέες τοποθετήσεις μυδραλιοβόλων στους λόφους

    Επιστρέφοντας από τη γραμμή του μετώπου στο γενικό επιτελείο του, στο γειτονικό χωριό Τουμόνι, ο Πάντσα Χαν είπε ότι σκοπεύει να τοποθετήσει μυδραλιοβόλα στους λόφους γύρω από το Γκαρντέζ τα οποία θα στοχεύουν τα στρατεύματα του αντιπάλου του, Σαϊφ Ουλάχ. "Θέλουμε επίσης να ρίξουμε πυραύλους από τους λόφους" πρόσθεσε.

    Ο Πάντσα Χαν είχε υποστηρίξει το βράδυ της Τετάρτης ότι οι δυνάμεις του είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της πόλης, εκτός από το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας και το φρούριο Μπαλάι Χαϊσάρ, στο κέντρο του Γκαρντέζ.

    [19] Βαρκελώνη: και 3ο πτώμα στα ερείπια κτιρίου

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 12:44:00 μμ

    Οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βαρκελώνης ανέσυραν τα ξημερώματα το άψυχο σώμα μίας ηλικιωμένης γυναίκας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε τρεις ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση πενταόροφου κτιρίου, χθες το μεσημέρι, στη συνοικία Χόρτα της πόλης. Η κατάρρευση προκλήθηκε από έκρηξη υγραερίου και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία νεκροί είναι ένας 27χρονος, η γιαγιά του και ένας 66χρονος άνδρας.

    Παγιδευμένοι στον εφιάλτη

    Αλλοι 10 ένοικοι τραυματίστηκαν και δύο νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης. Μεταξύ των τραυματιών είναι μια γυναίκα 49 ετών που επί εννέα ώρες ήταν παγιδευμένη στα ερείπια.

    Η έκρηξη προκάλεσε επίσης ζημιές σε δύο παρακείμενα κτίρια τα οποία εκκενώθηκαν, ενώ 48 οικογένειες φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της περιοχής.

    [20] Β. Νιγηρία: έκρηξη βυτιοφόρου-51 νεκροί

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 12:40:00 μμ

    Πενήντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Νιγηρία την περασμένη Κυριακή όταν ένα βυτιοφόρο βγήκε από τον δρόμο και εξερράγη στο κέντρο μίας πολυσύχναστης αγοράς, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της νιγηριανής εφημερίδας The Guardian.

    Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου στην αγορά, όπου πωλούνται ζώα και βρίσκεται κοντά στην πόλη Οκένε του κρατιδίου Κόγκι και 21 υπέκυψαν στα τραύματά τους. Πολλά ζώα σκοτώθηκαν, επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    [21] Σε ψυχιατρείο το ''ζευγάρι του σατανά''

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 4:25:00 μμ

    Το "ζευγάρι του σατανά", όπως αποκαλούνται ο 26χρονος Ντάνιελ Ρούντα και η 23χρονη σύζυγός του Μανουέλα, καταδικάστηκαν σήμερα από δικαστήριο του Μπόχουμ σε ποινές 15 και 13 ετών εγκλεισμού σε ψυχιατρείο αντίστοιχα, για την άγρια και τελετουργική δολοφονία του 33χρονου φίλου τους Φρανκ Η. τον Ιούλιο του 2001.

    Ο Ντάνιελ Ρούντα ομολόγησε τη δολοφονία δηλώνοντας στο δικαστήριο ότι είχε εντολή του σατανά να κάνει μία ανθρωποθυσία στις 6 Ιουλίου. Η γυναίκα του ομολόγησε επίσης το έγκλημα, αλλά δήλωσε: "Δεν ήταν δολοφονία".

    Το πτώμα του Φρανκ Η, συναδέλφου του Ρούντα σε εταιρεία διανομής ανταλλακτικών αυτοκινήτων, βρέθηκε τρεις ημέρες μετά το φόνο στο διαμέρισμα του ζεύγους στο Βίτεν, μία πόλη 100.000 κατοίκων κοντά στο Μπόχουμ της δυτικής Γερμανίας. Εφερε 66 τραύματα από μαχαίρι και σφυρί και μία πεντάλφα χαραγμένη με νυστέρι στην κοιλιά του. Το διαμέρισμα ήταν "διακοσμημένο" με ψεύτικα κρανία, σύμβολα των SS και ένα φέρετρο.

    [22] Πρώτο βήμα για την πρόκριση ο Ηρακλής

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 7:00:00 μμ

    Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ο Γιώργος Νασιόπουλος ήταν ο "παίκτης της τελευταίας στιγμής" για τον Ηρακλή. Με γκολ του 28χρονου μεσοεπιθετικού στο 85ο λεπτό, ο "Γηραιός" απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τον Εθνικό Αστέρα στην Καισαριανή και φυσικά έχει το "πάνω χέρι" για πρόκριση στους 4 του κυπέλλου Ελλάδας. Το σκορ είχε ανοίξει για τους γηπεδούχους, ο Θοδωρής Παπαδημητρίου με πέναλτι στο 78΄.΄

    [23] Χωρίς αγωνιστικά προβλήματα η ΑΕΚ με Ιωνικό

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 6:46:00 μμ

    Παρά το γεγονός ότι πέντε παίκτες της ΑΕΚ αντιμετωπίζουν μικροτραυματισμούς από το χθεσινό παιχνίδι κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, ο Φερνάντο Σάντος αναμένεται να παρατάξει στον αγώνα με τον Ιωνικό, την καλύτερη δυνατή 11αδα. Πιό συγκεκριμένα ελαφρά τραυματίες είναι οι Νικολαίδης, Ζήκος, Γεωργέας, Ζαγοράκης και Λάκης, οι οποίοι όμως προπονήθηκαν σήμερα σε "χαλαρούς" ρυθμούς, όπως και οι υπόλοιποι "Ενωσίτες" που έπαιξαν με τον ΠΑΟΚ.

    Στο μεταξύ, κατά πάσα πιθανότητα αύριο, ο Πορτογάλος τεχνικός, θα έχει στην διάθεση του και τον Μιχάλη Καψή, που δείχνει να ξεπερνά τον τραυματισμό του στο γόνατο και σήμερα ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, όπως και οι Μιελκάρσκι και Καραγιάννης. Οσον αφορά στον Πάσιο που ταλαιπωρείται από θλάση στον μηρό, ακολουθεί θεραπευτική αγωγή.

    Παράλληλα, αν και τίποτα δεν "διαρρέει" σε επίσημο επίπεδο, δεν αποκλείεται η ΑΕΚ να πραγματοποιήσει την μεταγραφή της "τελευταίας στιγμής" με πρώτο υποψήφιο τον Φάνη Κατεργιαννάκη.

    [24] Επίσκεψη Βενιζέλου σε Ν.Υόρκη-Σολτ Λέικ

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 5:24:00 μμ

    Ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη και το Σολτ Λέικ, με αφορμή την πραγματοποίηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (8-25/2) στην πρωτεύουσα της πολιτείας της Γιούτα. Στην Ολυμπιακή προετοιμασία για το 2004, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ο κ. Βενιζέλος.

    Ολυμπιακή προβολή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004

    Επίσης, ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με "πυρήνα" την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Σολτ Λέϊκ Σίτι, τόνισε ότι θα γίνει παράλληλα και η προβολή των δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στις 9 Φεβρουαρίου ο κ. Βενιζέλος θα εγκαινιάσει στο Σολτ Λέικ το ελληνικό περίπτερο προβολής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Η παρουσίαση θα είναι ένα οπτικοακουστικό πολυθέαμα, με τη χρήση υπερσύγχρονων υλικών και μέσων.

    Ακόμη, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που θα έχει στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής, Ντένις Οσβαλντ. Ανάλογες επαφές θα έχει και η Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Παράλληλα, θα έχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2006, που θα γίνουν στο Τορίνο, καθώς και με τους εκπροσώπους των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν το 2008 στο Πεκίνο.

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι εκτός από την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς η χώρα μας θα παρουσιάσει και την Ολυμπιακή προετοιμασία και όσον αφορά στο θέμα των χορηγών της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας σε σχέση με τις χορηγίες προς την "Αθήνα 2004.

    [25] Το απόρρητο των επικοινωνιών στη Βουλή

    31/1/2002 6:03:00 μμ

    Η αδυναμία της συντεταγμένης πολιτείας να προστατεύσει αποτελεσματικά το απόρρητο των επικοινωνιών, εξ αιτίας των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων επισημαίνεται στην ετήσια έκθεσή της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Στα συμπεράσματα της επιτροπής, σημειώνεται ότι με βάση το γεγονός ότι οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες παρέχονται από πολλούς φορείς σε συνθήκες ανταγωνισμού μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε υποβάθμιση των μέτρων προστασίας του απορρήτου. Ως εκ τούτου, προσθέτουν, επιβάλλεται η ενίσχυση της θεσμικής θωράκισης, καθώς και η εφαρμογή κατάλληλων και αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών για την εξασφάλιση της προστασίας.

    Προβλήματα ασφαλείας σε κινητά τηλέφωνα διαδικτύο

    Σύμφωνα πάντως με την έκθεση, η επιτροπή δεν αντιμετώπισε κάποιο μείζον θέμα σχετιζόμενο με το απόρρητο κατά τη διάρκεια του 2001, ενώ διαπίστωσε ότι οι σημαντικότεροι φορείς παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα δείχνουν ευαισθησία στο ζήτημα της προστασίας του απορρήτου.

    Τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η επιτροπή κατά το 2001, που είναι τα εξής:

    Α.Προβλήματα ασφάλειας κινητής τηλεφωνίας (δεν έχει καταγγελθεί η πώληση ή κυκλοφορία και χρήση στην Ελλάδα μηχανημάτων παραβίασης του απορρήτου στην κινητή τηλεφωνία), πρόβλημα ασθενούς σήματος στις παραμεθόριες περιοχές.

    Β.Ασφάλεια στις επικοινωνίες δεδομένων και διαδικτύου (προτάθηκε η γενικευμένη χρήση συστημάτων κρυπτογράφησης και ηλεκτρονικής υπογραφής).

    Γ.Σύστημα Eσελον (προτάθηκε η αξιοποίηση του πορίσματος του ευρωκοινοβουλίου)

    Δ.Ιδιωτικά γραφεία ερευνών (υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, καθώς λειτουργούν ανεξέλεγκτα και αποτελούν εν δυνάμει αυτουργούς παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών).

    Τέλος, γίνεται αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των προτάσεων της έκθεσης 2000, όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπήρξε εξέλιξη για την περίληψη των υπηρεσιών διαδικτύου στο θεσμικό πλαίσιο για το απόρρητο των επικοινωνιών καθώς και ότι δεν έχει υλοποιηθεί όπως προεβλέπετο η αντικατάσταση των πορτοκαλί τηλεφώνων με νέο σύστημα υψηλής προστασίας.

    [26] Αυξάνονται οι χρήστες ασύρματου διαδικτύου

    Πηγή: ΑΠΕ 31/1/2002 3:29:00 μμ

    Ο αριθμός των χρηστών ασύρματου διαδικτύου, παγκοσμίως, αναμένεται να αυξηθεί κατά 700 εκατομμύρια τα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει η αμερικανική εταιρεία ερευνών "Intermarket Group". Η υψηλότερη συγκέντρωση χρηστών ασύρματου διαδικτύου, θα σημειωθεί στην Ευρώπη, όπου 194 εκ. άνθρωποι αναμένεται να συνδεθούν στο διαδίκτυο μέσω των κινητών συσκευών τους μέχρι το 2005 (7 εκ. το 2000).

    Παγκοσμίως, η πρόσβαση στο ασύρματο διαδίκτυο αναμένεται να φθάσει τα 729 εκ. χρήστες το 2005, όταν το 2000 ήταν μόλις 39 εκ. Στη βόρεια Αμερική, περίπου 89 εκ. άνθρωποι θα συνδεθούν μέσω ασύρματων συσκευών (2 εκ. το 2000).

    Στη νότια Αμερική, από 100 χιλιάδες θα γίνουν 52 εκ., ενώ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, θα αυξηθούν, από 30 εκ. το 2000 σε 79 εκ. το 2005.

    [27] Το διαδίκτυο στην καθημερινή ζωή

    31/1/2002 4:32:00 μμ

    Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας δείχνουν ότι η χρήση του διαδικτύου στο σπίτι επηρεάζει αρνητικά το χρόνο που διατίθεται για προσωπικές σχέσεις και ότι η χρήση του διαδικτύου στο γραφείο επηρεάζει αρνητικά το χρόνο που διατίθεται για τους συναδέλφους. Τα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνονται στο βιβλίο του πολιτικού επιστήμονα του Πανεπιστημίου Στάνφορτν, Νόρμαν Νάι, με τίτλο "Το διαδίκτυο στην καθημερινή ζωή".

    Η έρευνα έγινε σε 6.000 Αμερικανούς για το πώς χρησιμοποίησαν το χρόνο τους στην καθημερινή ζωή τους και έδειξε ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο ξοδεύουν λιγότερο χρόνο με άλλους ανθρώπους, τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο.

    Τα πρώτα ευρήματα του καθηγητή Νάι, ότι το διαδίκτυο είναι ένα μέσο που απομονώνει τους ανθρώπους, είχαν δημοσιευτεί προ διετίας. Τότε είχε ασκηθεί κριτική από υποστηρικτές του διαδικτύου, οι οποίοι υποστήριζαν ότι το διαδίκτυο φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

    Το ζήτημα δεν είναι πόσους φίλους έχεις αλλά πόσο χρόνο διαθέτεις γι αυτούς σημείωσε ο καθηγητής.

    Στα σχέδια του κ. Νάι περιλαμβάνεται η μελέτη των επιπτώσεων από τον αυξημένο χρόνο που διατίθεται στο διαδίκτυο και το κατά πόσον οι χρήστες του διαδικτύου είναι ευχαριστημένοι και κοινωνικώς προσαρμοσμένοι ή καταπιεσμένοι.

    [28] Ιταλία: Καπουτσίνο 1.500 λίτρων!

    31/1/2002 2:10:00 μμ

    Ένας πελώριος καφές καπουτσίνο μέσα σε φλυτζάνι ύψους 2,25 μέτρων με περίπου 500 κιλά καφέ εσπρέσο και 1.000 κιλά αφρόγαλα, είναι το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία του καφέ που κατέρριψε ο επιδέξιος μπάρμαν Ετόρε Ντιάνα στη Βερόνα της βόρειας Ιταλίας. Ο Ντιάνα έφτιαχνε τον καπουτσίνο όλη μέρα στο μαγαζί του με τη βοήθεια 160 συνεργατών και 12 μηχανών καφέ εσπρέσο.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι ο επιδέξιος μπάρμαν Ετόρε Ντιάνα έχει ήδη μπεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, με ένα θεόρατο φλυτζάνι τσάι και ένα γιγάντιο κοκτέιλ που είχε ετοιμάσει στο παρελθόν.

    Οπως δήλωσε ο φιλόδοξος ιταλός, κατέρριψε προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που κατείχαν δύο συνάδελφοί του στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών με έναν καφέ καπουτσίνο 1.100 λίτρων.

    [29] Σολτ Λέικ: Διανομή δωρεάν προφυλακτικών

    31/1/2002 3:25:00 μμ

    Μικροδιαμαρτυρίες προκάλεσε η διανομή 12.000 δωρεάν προφυλακτικών που διατέθηκαν σε 3.500 αθλητές, προπονητές και αξιωματούχους των 80 χωρών, που διαμένουν στο Ολυμπιακό Χωριό για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σολτ Λέικ.

    Ωστόσο η οργάνωση " Generation Life" , που αποτελείται από φοιτητές του Χριστιανικού Κολεγίου του Μπόισι του Αϊντάχο και καλλιτέχνες , καταγγέλει δριμύτατα τη διανομή των δωρεάν προφυλακτικών.

    " Οι διοργανωτές πρέπει να εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία για να προωθήσουν βασικές αρχές όπως το ανεξάρτητο πνεύμα και την αθλητική συντροφικότητα. Δεν πρέπει να προωθούν τη ιδέα του σεξ για διασκέδαση περισσότερο από την ιδέα του ασφαλούς σεξ", δήλωσε ο Μπράντι Σουίντελ, επικεφαλής της οργάνωσης.

    Η εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων του Σολτ Λέικ (SLOC) Καρολιν Σο δήλωσε ότι " ο SLOC δεν αντιτίθεται στη διανομή των προφυλακτικών. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια κίνηση υπέρ της δημόσιας υγείας".

    [30] Βρετανία: Περιοδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

    31/1/2002 2:44:00 μμ

    O εορτασμός του χρυσού ιωβηλαίου στη Βρετανία, της πανηγυρικής επετείου της συμπλήρωσης 50 χρόνων της Ελισάβετ στο θρόνο, θα είναι μια ευκαιρία για την 76χρονη βασίλισσα να περιοδεύσει ανά τη χώρα, να εκφωνήσει μια ιστορική ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου και να τονώσει τον τουρισμό στη Βρετανία, σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

    Αξιωματούχοι των ανακτόρων δήλωσαν σήμερα αισιόδοξοι για την επιτυχία του εορτασμού του ιωβηλαίου, παρότι ο βρετανικός Τύπος έγραψε πρόσφατα για τις ανησυχίες του Μπάκιγχαμ, όσον αφορά τον περιορισμένο αριθμό λαϊκών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται και την έλλειψη μεγάλου ενθουσιασμού από τον κόσμο.

    Για πέμπτη φορά μόνο μέσα στα 50 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ, εκτός από τις παραδοσιακές τελετές έναρξης της κοινοβουλευτικής περιόδου, η βασίλισσα θα απευθύνει ομιλία στις 30 Απριλίου ενώπιον των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εορτασμών που ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ.

    Οι προηγούμενες ομιλίες της βρετανής βασίλισσας ήταν το 1995 για τον εορτασμό της 50ής επετείου από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1988 για τη συμπλήρωση 300 χρόνων της άφιξης στο θρόνο του Γουλιέλμου της Οράγγης, το 1977 για τη συμπλήρωση 25 χρόνων βασιλείας της στο βρετανικό θρόνο και το 1965 για τη συμπλήρωση 700 χρόνων της σύγκλησης του πρώτου κοινοβουλίου υπό τον Σιμόν ντε Μονφόρτ.

    Το 1952 η Ελισάβετ διαδέχτηκε στο θρόνο τον εκλιπόντα πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο τον 6ο. Στις 29 Απριλίου, παραμονή της εκφώνησης της ομιλίας, η βασίλισσα θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ σε δείπνο που θα δοθεί στη Ντάουνινγκ Στριτ, στο οποίο θα παρακαθήσουν οι πρώην πρωθυπουργοί: Σερ Εντουαρντ Χιθ, Λόρδος Κάλαχαν, Μάργκαρετ Θάτσερ και Τζον Μέιτζορ.

    Στον πύργο των Ουίνδσορ θα παρατεθεί δείπνο στους εστεμμένους της Ευρώπης.

    Από τις 29 Απριλίου έως τις 7 Αυγούστου η βασίλισσα θα περιοδεύσει σε όλη τη χώρα διασχίζοντας την Αγγλία, τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία για να έρθει σε επαφή με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλων των ηλικιών, όλων των θρησκειών και όλων των πολιτισμών, σύμφωνα με το Μπάκιγκαμ.

    Η βασίλισσα θα ταξιδέψει στην Τζαμάικα, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία τον προσεχή μήνα, θα κηρύξει την έναρξη των Αγώνων της Κοινοπολιτείας στις 25 Ιουλίου, ενώ τον Οκτώβριο θα επισκεφθεί τον Καναδά.

    Οι μεγαλύτερες λαϊκές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο μεταξύ 1ης και 4ης Ιουνίου, όπως η συναυλία που θα δοθεί μπροστά από τον κήπο του Μπάκιγχαμ με τη συμμετοχή πλειάδας αστέρων, μεταξύ των οποίων ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ και ο Μικ Τζάγκερ που θα μεταδοθεί σε γιγαντοοθόνες.

    Οι εκδηλώσεις αυτές αναμένεται να προσελκύσουν πολλούς ξένους τουρίστες, μετά από μια καταστροφική από τουριστικής πλευράς περσινή χρονιά εξαιτίας του αφρώδους πυρετού και των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Στην πανηγυρική επέτειο της συμπλήρωσης 25 χρόνων της Ελισάβετ στο θρόνο είχαν οργανωθεί περισσότερες από 12.000 υπαίθριες και μη εκδηλώσεις.

    Αυτή τη φορά έχουν κατατεθεί περίπου 1.500 αιτήσεις για διοργάνωση κυρίως υπαίθριων εκδηλώσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 31 January 2002 - 17:57:05 UTC