Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενίσχυση των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων
  • [02] Αναστάτωση στο χώρο της παιδείας
  • [03] Δηλώσεις Σημίτη για παραίτηση Ζαφειρόπουλου
  • [04] Ομιλία Καραμανλή στους ξένους ανταποκριτές
  • [05] Ο Γ.Παπαντωνίου σε βάσεις της Σκύρου και της Λήμνου
  • [06] Σε καλό κλίμα η συνάντηση Παπαδόπουλου-Ντανιλόφσκι
  • [07] Επίθεση καμικάζι στην Ιερουσαλήμ
  • [08] Σώος ο Καρζάι σε καραμπόλα στο Τόκιο
  • [09] Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Enron
  • [10] Μεγάλη ανταπόκριση των Ελλήνων στο ευρώ
  • [11] Γαμήλιες τελετές; Τώρα και στον Τάμεση!
  • [12] Ποιο είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς;
  • [13] Ένα αυγό για τον πρωθυπουργό της Δανίας!
  • [14] Εγκαταλείπει το Κόβεν Γκάρντεν ο Παβαρότι
  • [15] Πέθανε η τραγουδίστρια Πέγκι Λι
  • [16] Συναυλία στη μνήμη του Ιάννη Ξενάκη
  • [17] Γάντι Ηigh Τech!

    [01] Ενίσχυση των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων

    22/1/2002 3:01:00 μμ

    Σημαντικές συνομιλίες με στόχο την περαιτέρω προώθηση των ήδη πολύ καλών διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Σόφια όπου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας. Ο κ. Σημίτης είχε ήδη συνομιλίες με το Βούλγαρο ομόλογό του κ. Συμεών Σαξκομπουργκόφσκι, ενώ παρέστη στην τελετή παράδοσης των καθηκόντων στο νέο πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Παρβάνοφ, από τον αποχωρούντα Πέταρ Στογιάνοφ. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι βασικό θέμα της συζήτησης του με τον κ. Σαξκομπουργκόφσκι ήταν η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και η δημιουργία συνθηκών σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών διμερής συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από αντιπροσωπεία Ελληνων επιχειρηματιών.

    Πολύ καλές οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση

    Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Σημίτης, έχει σημαντική πολιτική και οικονομική παρουσία στη Βουλγαρία και πρόσθεσε ότι η σημαντική οικονομική σταθερότητα που επετεύχθη στη γειτονική χώρα είναι πολύ καλό σημάδι για τους Ελληνες επιχειρηματίες.

    Ο κ. Σημίτης υπολογίζει σε 800 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και οι οποίες έχουν δημιουργήσει με τη δραστηριότητά τους 70.000 θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα, όπως τόνισε, είναι η δεύτερη χώρα σε ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία. Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις θα γίνουν καλύτερες, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, με την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σχετικά με το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο Ελληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι ξεπεράστηκαν οι παλιές αμφιβολίες και τα ερωτηματικά και ότι το έργο μπορεί τώρα να προχωρήσει.

    Ο κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, έθεσε και το θέμα της αναστολής λειτουργίας πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούϊ, τονίζοντας ότι η τήρηση των συμφωνιών θα κάνει την Ελλάδα να αισθάνεται περισσότερο ασφαλής στο μέλλον.

    Για το ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε ότι η χώρα του και η κυβέρνησή του θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να τηρηθούν οι συμφωνίες, δηλαδή να κλείσουν οι δυο αντιδραστήρες στο τέλος του 2002 και οι άλλοι δύο στο τέλος του 2006. Ανέφερε μάλιστα ότι η τήρηση των συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο είναι ήδη σε σημείο κλειδί για τη συνεργασία.

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα προωθήσει τη συμφωνία για εποχιακή απασχόληση, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η υπάρχουσα συμφωνία δεν λειτούργησε (όπως δεν λειτούργησε και για καμία άλλη χώρα) για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους και κυρίως διότι λόγω της λαθρομετανάστευσης δεν υπήρχε ζήτηση για εποχιακή απασχόληση. Δήλωσε πάντως ότι αυτή την περίοδο στην Ελλάδα υπάρχει ενδιαφέρον για εργαζόμενους με ειδικότητες και κυρίως σε συνάρτηση με τα έργα και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων σε πειβάλλον σταθερότητας και ειρήνης

    Σε ερώτηση για το ποιο μήνυμα έβγαλε από τις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους Μπους και Πούτιν, ο κ.Σημίτης ανέφερε ότι το μήνυμα είναι ότι μπήκαμε σε μια νέα φάση με περισσότερη ασφάλεια και βεβαιότητα για το μέλλον και αυτό προκύπτει από τη διάθεση συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.

    Ανέφερε επίσης ότι έθεσε στον κ. Μπους και κ. Πάουελ το θέμα της ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ.

    Για το ζήτημα της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και αν αυτό προχωρεί ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε ειδικότερα στο ελληνικό σχέδιο ενίσχυσης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα έργα που έχουν μελετηθεί και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν και υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα εκτελεστούν με τη συνεργασία και ελληνικών επιχειρήσεων.

    Πάντως από ελληνικής πλευράς το νομοσχέδιο που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα κατατεθεί στην ελληνική βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

    Αναφέρθηκε επίσης στο Σύμφωνο Σταθερότητας το οποίο, όπως τόνισε, έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό στους τομείς της οικονομίας και των υποδομών, σημειώνοντας με έμφαση ότι δεν είναι σωστό να υπάρχουν τέτοιες καθυστερήσεις.

    Ο κ.Σημίτης ρωτήθηκε επίσης για πως οι δηλώσεις Ετζεβίτ και η στάση της Τουρκίας τελευταία, με την επάνοδο στην τακτική των παραβάσεων και παραβιάσεων επηρεάζουν την σταθερότητα και την συνεργασία στην περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας υπογράμμισε επίσης ότι οι προσπάθειες για την ειρήνη στην περιοχή δεν εξαντλούνται και δεν μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα σε μία μέρα αλλά χρειάζεται μόνιμη και σκληρή προσπάθεια.

    Αναφέρθηκε στις διαβαλκανικές συνόδους και τόνισε ότι από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός, ο διάλογος μεταξύ των βαλκανικών χωρών έγινε πιο εντατικός και ξεκίνησε μια προσπάθεια για καλή συνεννόηση. Τόνισε δε ότι μια δήλωση ή μία κίνηση ενός πρωθυπουργού δεν πρέπει να απομονώνεται και να υποστηρίζεται ότι η προσπάθεια για ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή δεν προχωρεί.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει πάρει αρκετές πρωτοβουλίες κάτι που προτίθεται να συνεχίσει στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης του Ελσίνκι. Και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα δώσει τη δυνατότητα να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα.

    [02] Αναστάτωση στο χώρο της παιδείας

    Πηγή: ΕΡΑ 22/1/2002 6:57:00 μμ

    Αναταραχή επικρατεί στο χώρο των ΤΕΙ, όπου οι διδάσκοντες υποστηρίζουν ότι δεν προχωρεί η διαδικασία της ανωτατοποίησης των ιδρυμάτων. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ Χαλκίδας, Πάτρας και Ηπείρου συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και σήμερα με τον υφυπουργό Νίκο Γκεσούλη, στους οποίους εξέθεσαν τα προβλήματα στο χώρο. Ηδη έχει αναστείλει τη λειτουργία του το ΤΕΙ Θεσσαλονικης ενώ το ΤΕΙ Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του από την Πέμπτη έως τη Δευτέρα.

    Το υπουργείο συζητά αλλά δεν αλλάζει το νόμο

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός επεσήμανε στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης του νόμου για την αναβάθμιση των ΤΕΙ θα συνεχιστεί η συζήτηση με τη ομοσπονδία τους. Κατέστησε όμως σαφές ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο νόμο και τόνισε ότι από την πλευρά του υπουργείου στη συζήτηση θα μετέχει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου για τα ΤΕΙ Κώστας Δελίδης, ενώ το προϊόν που θα προκύψει από τον διάλογο θα τεθεί υπ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

    Σε απεργία και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης

    Στο χορό των κινητοποιήσεων, μπαίνουν και οι καθηγητές, οι οποίοι έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία για τις 8 Φεβρουαρίου, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά και αύξηση των αποδοχών τους, ενώ οι δάσκαλοι αναμένεται να ορίσουν την ημερομηνία των κινητοποιήσεων τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Ο υπουργός παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικές με τις αντιδράσεις που υπάρχουν στον εκπαιδευτικό χώρο, δήλωσε ότι η εκπαίδευση σήμερα λειτουργεί κανονικά, ενώ χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά τις αντιδράσεις των καθηγητών των ΤΕΙ που έχουν αναστείλει τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι το τριπλό νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή διασφαλίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης, ενώ αναφερόμενος στα αιτήματα των πανεπιστημιακών καθηγητών είπε ότι είναι κυρίως οικονομικά και η κυβέρνηση προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής.

    [03] Δηλώσεις Σημίτη για παραίτηση Ζαφειρόπουλου

    Πηγή: ΕΡΑ 22/1/2002 5:00:00 μμ

    Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου για το θέμα της παραίτησης του Γιάννη Ζαφειρόπουλου, παρείχε ο πρωθυπουργός, με δηλώσεις του από τη Σόφια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. "Ο κ.Ζαφειρόπουλος συμμετείχε ενεργά στο θέμα της οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ωστόσο την άποψη του δεν συμμεριζόταν το υπουργείο Εξωτερικών και εγώ", είπε ο κ.Σημίτης.

    Επιτυχημένη η βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης

    Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πιο ευέλικτο από αυτό που επιθυμούσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και δεν θέτει εμπόδια στις επενδύσεις.

    Η διαφωνία με τον κ. Ζαφειρόπουλο, είπε ο πρωθυπουργός, ήταν ότι ήθελε το σχέδιο νόμου να είναι πιο λεπτομερές και να προβλέπει ειδικότερους ελέγχους.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχημένη τη Βαλκανική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, ορκίζεται αύριο, ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, με αρμοδιότητα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις

    [04] Ομιλία Καραμανλή στους ξένους ανταποκριτές

    Πηγή: ΕΡΑ 22/1/2002 5:00:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Συνέντευξη τύπου εφ΄όλης της ύλης έδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα και τη στρατηγική του κόμματος του εν όψει των δημοτικών εκλογών ενώ έκανε και αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

    Ασκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ δεν θα δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για επιπόλαιους χειρισμούς και ζήτησε για ακόμα μία φορά συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι διακυβεύονται ύψιστα εθνικά συμφέροντα.

    Σε ότι αφορά το κυπριακό ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός της ένταξης από την επίλυση, ενώ όταν ρωτήθηκε για κλίμα αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα απάντησε ότι σε ορισμένα θέματα, η αμερικανική εξωτερική πολιτική δείχνει να χάνει την ισορροπία και να στρέφεται προς την Τουρκία.

    Οξύτατη κριτική άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ και για την υπόθεση Εθνικής-Alpha Bank και επανέλαβε το αίτημά του για την παραίτηση Καρατζά.

    Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των υποψηφιοτήτων για τις Δημοτικές και τις Νομαρχιακές εκλογές και χαρακτήρισε την Ντόρα Μπακογιάννη κορυφαίο στέλεχος της παράταξης που μπορεί να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση.

    Τόνισε όμως, ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το κόμμα.

    Για έλλειψη πολιτικών θέσεων και ανευθυνότητα κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας σχολιάζοντας τη συνέντευξή του στο γεύμα της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών.

    [05] Ο Γ.Παπαντωνίου σε βάσεις της Σκύρου και της Λήμνου

    Πηγή: ΕΡΑ 22/1/2002 2:38:00 μμ

    Τις στρατιωτικές μονάδες στη Λήμνο επιθεωρεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Νωρίτερα επισκέφθηκε την αεροπορική βάση της Σκύρου. Το διάστημα που βρισκόταν στο νησί ο κ. Παπαντωνίου, δύο τουρκικοί σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενοι από 6 αεροσκάφη έκαναν παραβάσεις, στο βόρειο Αιγαίο.

    Αργότερα και ενώ ο υπουργός Αμυνας κατευθυνόταν στη Λήμνο, άλλοι δύο σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών εισέβαλαν παράνομα στο FIR Αθηνών, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

    Ικανοποιημένος ο υπουργός

    Ο υπουργός σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα και το αξιόμαχο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. "Είμαστε πράγματι σε ένα λεπτό σημείο, σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου, υπάρχουν σύγχρονοι εξοπλισμοί, υπάρχει ένα άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και ιδιαίτερα το ηθικό, το οποίο είναι πάρα πολύ υψηλό χάρη στην άξια ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ερωτηθείς για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι τουρκικές παραβιάσεις, οι οποίες τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί, ο υπουργός τόνισε ότι απαιτείται πλήρης και απόλυτη εφαρμογή των διαταγών της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, και επεσήμανε ότι οι Τούρκοι δημιουργούν συνθήκες τεχνητής έντασης, όταν τα πράγματα εισέρχονται σε κάποια κρίσιμη φάση. Αυτό όμως, είπε, δεν πρέπει να μας ανησυχεί, πρέπει απλώς να είμαστε ψύχραιμοι και σταθεροί στις θέσεις μας.

    [06] Σε καλό κλίμα η συνάντηση Παπαδόπουλου-Ντανιλόφσκι

    22/1/2002 1:50:00 μμ

    Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας-Πρόνοιας της ΠΓΔΜ Ντράγκαν Ντανιλόφσκι είχε σήμερα ο κύριος Αλέκος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο πρώτος. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αποφασίστηκε η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της υγείας και ειδικότερα στην επιδημιολογική επιτήρηση, την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, την εκπαίδευση και τη μετεκπαίδευση προσωπικού, την προστασία της δημόσιας υγείας.

    Νέα συνάντηση των δύο υπουργών στα Σκόπια

    Η εξειδίκευση του τρόπου συνεργασίας θα γίνει σε νέα συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών στα Σκόπια, τα οποία θα επισκεφθεί, μετά από επίσημη πρόσκληση του κυρίου Ντανιλόφσκι, ομάδα επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με επικεφαλής τον υφυπουργό 'Εκτορα Νασιώκα.

    Μετά τη συνάντηση ο κύριος Ντανιλόφσκι δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε με τον κύριο Παπαδόπουλο, γιατί υπάρχει κοινή φιλοσοφία στην αντιμετώπιση των θεμάτων της υγείας.

    Ο κύριος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τέθηκαν οι βάσεις για μια ουσιαστική συνεργασία. Οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να διευρύνουν τη συνεργασία τους σ' όλα τα επίπεδα, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [07] Επίθεση καμικάζι στην Ιερουσαλήμ

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 22/1/2002 7:48:00 μμ

    Επίθεση σε στάση λεωφορείου σε πολυσύχναστο δρόμο της δυτικής Ιερουσαλήμ πραγματοποίησε σήμερα ένοπλος παλαιστίνιος καμικάζι μέλος της οργάνωσης "Ταξιαρχιές των Μαρτύρων του Αλ Ακσα", τραυματίζοντας δεκαπέντε άτομα πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών. "Αυτή είναι η απάντηση σε όλες τις ισραηλινές επιθέσεις και τις δολοφονίες", δήλωσε μέλος της οργάνωσης στο Ρόιτερ.

    Το Ισραήλ κατηγορεί τον Αραφάτ για την επίθεση

    Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες αφού τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τέσσερα μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης και μετά την ανακοίνωση της οργάνωσης ότι θα εκδικηθεί για το θάνατό τους.

    "Βρισκόμουν μέσα σε ένα μαγαζί...αυτός βγήκε από ένα ταξί κοντά στην είσοδο του καταστήματος και άρχισε να πυροβολεί", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, Μίκι Λεβί διευκρίνισε πως ένας Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν σε στάση λεωφορείου. "Προσπάθησε να ξεφύγει. Οι αστυνομικοί τον καταδίωξαν και μετά από 15 μέτρα τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θεωρεί υπεύθυνη για την σημερινή επίθεση την Παλαιστινιακή Αρχή του Γιάσερ Αραφάτ γιατί δεν έκανε τίποτε για να εμποδίσει τη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων, δήλωσε εκπρόσωπος της.

    Η σημερινή επίθεση είναι "η συνέχεια της τρομοκρατικής εκστρατείας εναντίον ισραηλινών πολιτών, γυναικών και παιδιών, που έχουν αρχίσει οι τρομοκρατικές οργανώσεις με την ενθάρρυνση της Παλαιστινιακής Αρχής", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Να τεθούν εκτός νόμου οι ένοπλες οργανώσεις της Φατάχ ζητά ο Πέρεζ

    Νωρίτερα και πριν την επίθεση ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, στρατηγός Αχαρόν Ζεεβί δήλωνε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αναμένει "πολύ σκληρές επιθέσεις" καθώς όπως επισήμανε, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι η ιντιφάντα βρίσκεται στο τέλος της.

    Να τεθούν εκτός νόμου από την Παλαιστινιακή Αρχή οι ένοπλες οργανώσεις που σχετίζονται με την οργάνωση Φάταχ και προβαίνουν σε επιθέσεις στο Ισραήλ, ζήτησε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σίμον Πέρες, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Τέργε Ρεντ-Λάρσεν (Νορβηγία), αλλά και με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

    Από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Ουάφα επισήμανε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριελ Σαρόν "οδηγεί τον λαό του Ισραήλ αντί στην ειρήνη και στην αναγνώριση των Παλαιστινίων που θα αναγνωρίζουν το Ισραήλ, στο χάος και την καταστροφή αντιθέτως". Τόνισε εξάλλου ότι η ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών πόλεων είναι προγραμματισμένη, ώστε να καταστραφεί η ειρηνευτική διαδικασία.

    Η Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αποστέλλει την Πέμπτη στην περιοχή αυτή ειδικό απεσταλμένο της, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στον περιορισμό της κλιμάκωσης της βίας. Ο διπλωμάτης Αντρέι Βντοβίν έλαβε εντολή από τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ να επισκεφθεί τόσο το Ισραήλ όσο και τα παλαιστινιακά εδάφη και να παραμείνει στην περιοχή επ' αόριστον.

    [08] Σώος ο Καρζάι σε καραμπόλα στο Τόκιο

    22/1/2002 1:32:00 μμ

    Καραμπόλα πολλών αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων ήταν και το αυτοκίνητο που μετέφερε τον αρχηγό της αφγανικής μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι, σημειώθηκε σήμερα σε αυτοκινητόδρομο του Τόκιο. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Καρζάι δεν τραυματίσθηκε. Η καραμπόλα σημειώθηκε στη συνοικία Σιμπούγια στις 16.50 τοπική ώρα. Ο Καρζάι αναχωρεί αύριο για την Κίνα.

    [09] Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Enron

    Μπέττυ Σαβούρδου 22/1/2002 1:51:00 μμ

    Πρώην στέλεχος της εταιρείας Enron δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ABC, ότι πραγματοποιείτο καταστροφή απόρρητων εγγράφων και αρχείων μέχρι και πριν από 2 εβδομάδες, οπότε και έφυγε από την εταιρεία.

    Απόρρητα έγγραφα και ''μυστικοί'' συνεργάτες

    Μορίν Καστανέντα

    Η Μορίν Καστανέντα, πρώην διευθύντρια του τμήματος Διεθνών Επενδύσεων στα κεντρικά γραφεία του κολοσσού στο Χιούστον, αποκάλυψε ότι αυτό συνέβη παρά τις σχετικές απαγορευτικές αποφάσεις του δικαστηρίου που είχαν ήδη εκδοθεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

    Η Καστανέντα δήλωσε ότι από την Ημέρα των Ευχαριστιών είχε εκδηλωθεί υπέρμετρο ενδιαφέρον για όλα τα αποθηκευμένα έγγραφα και οι υπάλληλοι έπρεπε να ερευνήσουν όλα τα αρχεία. Η ίδια έδειξε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, κουτιά γεμάτα με σκισμένα έγγραφα που βρήκε σε διάδρομο των γραφείων, με ευδιάκριτες τις λέξεις "εμπιστευτικό" και ημερομηνίες Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Επίσης, μπορούσε κανείς να διακρίνει και αναφορές σε άτυπους συνεργάτες όπως η εταιρεία "Τζέντι", η οποία, σύμφωνα με τους ανακριτές, συντέλεσε στην κατάρρευση του ενεργειακού γίγαντα.

    Ο δικηγόρος του κολοσσού που κατέρρευσε στις 2 Δεκεμβρίου, Ρόμπερτ Μπένετ, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι από τον Οκτώβριο όλοι οι υπάλληλοι είχαν ενημερωθεί ώστε να διαφυλάξουν κάθε έγγραφο και πως, σε αντίθετη περίπτωση, θα υποστούν κυρώσεις. Από την πλευρά των νομικών, το γεγονός αυτό, δηλαδή η καταστροφή εγγράφων κατά τη διάρκεια διενέργειας κρατικής έρευνας, συνιστά πιθανή απόδειξη εγκληματικής πράξης.

    ΠΗΓΗ: Ρόιτερ, ABC.

    [10] Μεγάλη ανταπόκριση των Ελλήνων στο ευρώ

    Πηγή: ΕΡΑ 22/1/2002 2:34:00 μμ

    Υποδειγματική υποδοχή στο ευρώ επεφύλαξαν αγορά και καταναλωτές στην χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε σήμερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων ήταν από την αρχή απόλυτα έτοιμη να λειτουργήσει με το νέο νόμισμα, ενώ περίπου το 50% των πολιτών είχαν προμηθευτεί πριν το ξεκίνημα του νέου χρόνου τις ειδικές συσκευασίες με ευρώ.

    [11] Γαμήλιες τελετές; Τώρα και στον Τάμεση!

    Αννίτα Πασχαλινού 22/1/2002 2:19:00 μμ

    Θα θέλατε να παντρευτείτε στον κήπο του σπιτιού σας, στην κορυφή ενός βουνού ή την ώρα που κάνετε bungee-jumping; Τώρα πια όσο τρελή και αν ακούγεται η ιδέα σας, μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν είστε κάτοικος Αγγλίας, Ουαλίας ή Βορείου Ιρλανδίας. Ένας νόμος που ίσχυε από το 1837 για τις γαμήλιες τελετές αναθεωρείται, επιτρέποντας στους πολίτες να τελέσουν το μυστήριο όπου και αν βρίσκονται.

    Ακολουθώντας το παράδειγμα της Σκωτίας

    Ο νόμος που ίσχυε μέχρι τώρα ήθελε το κράτος να εγγυάται την ασφάλεια του χώρου της γαμήλιας τελετής. Σήμερα, οι μόνοι αρμόδιοι για να λάβουν μια τέτοια απόφαση είναι ο γαμπρός και η νύφη.

    Την παραπάνω νομοθεσία εισήγαγε πρώτη η Σκωτία, επιτρέποντας την τέλεση των γάμων στους επιβλητικούς πύργους και τα μεσαιωνικά κάστρα της.

    Αυτή η καινοτομία έδωσε νέα ώθηση στον τομέα του τουρισμού αφού το ρομαντικό σκηνικό της Σκωτίας, γίνεται πόλος έλξης ζευγαριών που θέλουν κάτι ξεχωριστό για την ημέρα του γάμου τους.

    Οι γάμοι στα κάστρα, άρχισαν να γίνονται της μόδας, αμέσως μετά τον γάμο της Μαντόνα με τον Γκάι Ριτσι. Η γαμήλια τελετή τους έγινε στο κάστρο Σκίμπο και το κόστος της ξεπέρασε τα 2.5 εκατομμύρια στερλίνες.

    [12] Ποιο είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς;

    22/1/2002 2:08:00 μμ

    Το λεωφορείο είναι το ασφαλέστερο μέσο μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στους 520.000 τραυματισμούς που σημειώθηκαν στους δρόμους κατά το 2000 μόλις το 1% συνέβη σε επιβάτη λεωφορείου, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας κατασκευής αμαξωμάτων της Γερμανίας και της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας στο Βισμπάντεν.

    Επίσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα προκαλούν τα περισσότερα τροχαία με 5,7 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα.

    Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα δυστυχήματα με τραίνα με 3,4 θανάτους, ακολουθούν οι αεροπορικές συγκοινωνίες με 1,2.

    Στον αντίποδα τα λεωφορεία με 0,3 θανάτους ανά ένα δισεκατομμύριο χιλιόμετρα.

    [13] Ένα αυγό για τον πρωθυπουργό της Δανίας!

    Πηγή: ΑΠΕ 22/1/2002 1:54:00 μμ

    Ένας διαδηλωτής πέταξε ένα αυγό στο κεφάλι του πρωθυπουργού της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, την ώρα που εκείνος έβγαινε από μια εκκλησία σε κέντρο αστέγων στην Κοπεγχάγη. Ο Ράσμουσεν, που ανέλαβε την εξουσία το Νοέμβριο μετά την επικράτησή του στις εκλογές, δέχθηκε την επίθεση μετά την ανακοίνωση της παροχής δωρεάς, στο κέντρο αστέγων, χρηματικού ποσού που προερχόταν από τα έσοδα της πώλησης ενός βιβλίου.

    Ο πρωθυπουργός, όπως συνηθίζεται στην ήρεμη αυτή χώρα του βορρά, πήγε στην εκκλησία χωρίς τη συνοδεία αστυνομικών και σωματοφυλάκων. Μετά το επεισόδιο έφυγε χωρίς κανένα πρόβλημα.

    " Εμμένω στο δικαίωμά μου να πηγαίνω οπουδήποτε θελήσω. Είναι πολύ σημαντικό να αποδείξουμε ότι δεν φοβόμαστε μια χούφτα χούλιγκανς", φέρεται να δήλωσε ο Ράσμουσεν σχετικά με το επεισόδιο.

    [14] Εγκαταλείπει το Κόβεν Γκάρντεν ο Παβαρότι

    22/1/2002 1:49:00 μμ

    Ίσως να είναι η τελευταία του εμφάνιση με την βρετανική όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν, δήλωσε ο διάσημος τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι μετά την χθεσινή του εμφάνιση στην όπερα "Τόσκα" του Πουτσίνι. Μετά τη λήξη της παράστασης ο Παβαρότι επεσήμανε από τα παρασκήνια ότι ίσως να πρόκειται για το "κύκνειο άσμα του" από τη σκηνή του Κόβεντ Γκάρντεν το οποίο θεωρεί το "πνευματικό του σπίτι", αλλά την τελική του απόφαση για το έαν και για πόσο θα παραμείνει θα την πάρει σύντομα.

    Επίσης, ο διεθνούς φήμης ιταλός τενόρος τόνισε ότι εάν έπρεπε να αποφασίσω τώρα, ίσως να έλεγα ναι είναι η τελευταία φορά, θα πάρω όμως την οριστική μου απόφαση μετά και την εμφάνιση μου στην Μετ.

    Η επόμενη εμφάνιση του Παβαρότι είναι πάλι με την "Τόσκα" στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης (Μετ) το Μάιο.

    Η εκπρόσωπος του Παβαρότι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ανάγκες των παραστάσεων της "Τόσκα" ανα τον κόσμο ίσως να σηματοδοτήσουν το τέλος των οπερατικών εμφανίσεων του Παβαρότι στην σκηνή της Λονδρέζικου θεάτρου.

    [15] Πέθανε η τραγουδίστρια Πέγκι Λι

    Aννα Κούρτη 22/1/2002 4:20:00 μμ

    Ο θρύλος της τζαζ και της μπλούζ Πέγκι Λι, άφησε την τελευταία της πνοή τη Δευτέρα, σε ηλικία 81 ετών από ανακοπή, στο σπίτι της στο Μπελ Αιρ, κοντά στο Λος Αντζελες, ανακοίνωσε η κόρη της Νίκι. Στη διάρκεια των πενήντα χρόνων της καριέρας της ηχογράφησε 60 άλμπουμ και περίπου 600 τραγούδια, πολλά από αυτά με την ορχήστρα του Benny Goodman, όπου πρωτοεμφανίστηκε στην αμερικανική μουσική σκηνή το 1941.

    Η διάσημη τραγουδίστρια έγραψε τραγούδια για τον Ντιούκ Ελινγκτον, ο οποίος την αποκαλούσε "η βασίλισσα", για τον Τζόνι Μέρσερ και τον Κουίνσι Τζόουνς.

    Η Πέγκι Λι έγινε ιδιαίτερα γνωστή με την ερμηνεία της στα τραγούδια "Fever" και "Big Spender", ενώ τιμήθηκε με το βραβείο Γκράμι το 1969 για το τραγούδι "Is that all there is".

    Επίσης, έπαιξε και σε αρκετές ταινίες και προτάθηκε το 1955 για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία "Pete Kelly's Blues", όπου υποδυόταν μια αλκοολική τραγουδίστρια της τζαζ.

    Την ίδια χρονιά είχε τραγουδήσει στην κλασική ταινία του Ντίσνεϊ "Η Λαίδη και ο Αλήτης".

    Η διάσημη τραγουδίστρια γεννήθηκε στο Τζέιμσον της Βόρειας Ντακότα, αλλά η καταγωγή της ήταν σκανδιναβική.

    Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε μια κόρη τη Νίκι. Είχε τρία εγγόνια και τρία δισέγγονα.

    Το 1999 είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιακά προβλήματα και έπασχε από διαβήτη.

    Περισσότερες πληροφορίες για την ζωή της και την καλλιτεχνική της πορεία στο τραγούδι και στο κινηματογράφο θα βρείτε στο επίσημο site: http://www.peggylee.com/

    [16] Συναυλία στη μνήμη του Ιάννη Ξενάκη

    22/1/2002 12:57:00 μμ

    Αμερικανοί και Έλληνες μουσικοί συμπράττουν σε μια βραδιά με έργα Ξενάκη που οργανώνεται την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στο Merkin Concert Hall της Νέας Υόρκης από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Η βραδιά οργανώνεται εις μνήμην του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του.

    Οι Έλληνες σολίστ που θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα για αυτή τη συναυλία αφιέρωμα ερμηνεύουν υπό διεύθυνση του Κωνσταντίνου Κιτσόπουλου, κομμάτια από τα πιο πρόσφατα έργα του Ξενάκη: Evryali (1973), Embellie (1981), Kar (1995), Psappha (1975), Theraps (1975-1976). Phlegra (1975) και Roscobeck (1996) το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.

    Οι Έλληνες μουσικοί είναι Ερμής Θεοδωράκης (πιάνο), Χαρά Σίρα (βιόλα), Δημήτρης Δεσσύλας (κρουστά), Βασίλης Παπαβασιλείου (διπλό μπάσο).

    [17] Γάντι Ηigh Τech!

    Αννίτα Πασχαλινού 22/1/2002 3:03:00 μμ

    Είναι ελαφρύ, πρακτικό, εύκολο στη χρήση και οικονομικό. Αντικαθιστά το πληκτρολόγιο και το ποντίκι και είναι σε θέση να αλλάξει πλήρως τη μέχρι τώρα σχέση μας με τα computers. Το γάντι P5, προϊόν της εταιρείας Essential Reality, ανήκει στα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας και θα βγει πολύ σύντομα στην αμερικανική αγορά.

    Κλικ και enter χωρίς ποντίκι

    Μέχρι χθες για να μπορέσει να κάνει κανείς ένα "ψηφιακό περίπατο" σε ένα "Online δωμάτιο" ή για να πιάσει πράγματα σε ένα video game, έπρεπε να είναι σε θέση να χειριστεί ένα πολύπλοκο πληκτρολόγιο.

    Τώρα, το μόνο που χρειάζεται είναι η κίνηση του χεριού του, που αντικαθιστά τόσο το keyboard όσο και το mouse.

    Το γάντι, θα βγει στην αμερικανική αγορά τους αμέσως επόμενους μήνες και θα πωλείται "πακέτο" μαζί με παιχνίδια τύπου Nintendo.

    Η τιμή θα κυμαίνεται από τα 129 στα 149 δολάρια ανάλογα με το παιχνίδι που θα συνοδεύεται.

    Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να μπορέσει η εταιρεία να κατασκευάσει το προϊόν. Αν και την ίδια ιδέα, είχαν στο παρελθόν και άλλοι κατασκευαστές, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε λόγω δυσχρηστίας και υψηλού κόστους.

    Σχετικά links: Essential Reality


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 January 2002 - 17:55:31 UTC