Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 2004: Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως
  • [02] Μας τα χαλάει και πάλι ο καιρός
  • [03] Συνέντευξη Λαλιώτη για δημοτικές εκλογές
  • [04] Αβραμόπουλος: Συγχαρητήρια επιστολή στον Κόξ
  • [05] Συνάντηση Παπαντωνίου-Χάσικου
  • [06] Ελεγχοι στην κρεαταγορά του Ρέντη
  • [07] Τελικό πόρισμα για την συντριβή του Κονκόρντ
  • [08] Συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [09] Σήμερα η συνάντηση Μπους - Ετσεβίτ
  • [10] Ινδονησία: Αναγκαστική προσγείωση Μπόινγκ 737
  • [11] ΗΠΑ: Ρεκόρ ζημιών για την American Airlines
  • [12] Στο Πακιστάν ο Κόλιν Πάουελ
  • [13] ΗΠΑ: Νόμιμο το ''ξύλο'' στα παιδιά από γονείς
  • [14] Κριτική σε Κίνα απαιτεί η Διεθνής Αμνηστία
  • [15] Αλβανία:Συμφωνία Μέτα-Νάνο
  • [16] Στα χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου
  • [17] Συγκρότηση Επιτροπής για το καζίνο Πάρνηθας
  • [18] Από 1η Απριλίου τα νέα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ
  • [19] Εντατικοποίηση των ελέγχων από τις εφορίες
  • [20] Nέες προσλήψεις στα ΕΛΤΑ
  • [21] Νέο στεγαστικό δάνειο από τη Λαϊκή Τράπεζα
  • [22] Νίκη πρόκριση για την Ξάνθη
  • [23] ΑΡΗΣ: Προσφυγή κατέθεσε ο Κυζερίδης
  • [24] Ηρακλής: Αγώνας δρόμου για τον Βακουφτσή
  • [25] Ο Μάκης Ευθυμιάδης ''σφυρίζει'' το ντέρμπυ
  • [26] Το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού στο SUPERSPORT
  • [27] Αγενής. . . ζυγαριά στη Μελβούρνη!
  • [28] Υπέρβαρη 350 κιλών έπεσε στο διαμέρισμα της
  • [29] Αρχαιολογικά ευρήματα στην Ινδία
  • [30] Νέος ιός μεταμφιεσμένος σε λογισμικό
  • [31] Πρόβλημα στον server της Microsoft
  • [32] Η τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης
  • [33] Ευρωπρωτιά στο διαδίκτυο
  • [34] Κινητά τηλέφωνα με κουρδιστήρι;

    [01] 2004: Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως

    16/1/2002 3:51:00 μμ

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εθνική υπόθεση, δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την προετοιμασία του 2004. Η επιτυχία της Ολυμπιάδας, τόνισε ο Κώστας Σημίτης, προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων, των τοπικών αρχών, των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων αλλά και του κάθε Έλληνα ξεχωριστά.

    Ομιλία πρωθυπουργού

    "Η χώρα μας μπορεί να οργανώσει ένα μεγάλο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός. Και μέσα από αυτό να συνομιλεί με όλες τις χώρες. Θαύματα δεν γίνονται" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προετοιμασία των έργων, υπογραμμίζοντας ότι η συστηματική, δημιουργική και οργανωμένη προετοιμασία τώρα αποδίδει καρπούς.

    Παραθέτοντας στοιχεία, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα αυξάνεται το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα κατά μισή μονάδα έως το 2004.

    Τόνισε επίσης, ότι δημιουργούνται 40.000 θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς, 38 μεγάλα αθλητικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, ανακαινίζονται 14 νοσοκομεία και βελτιώνεται ο εξοπλισμός ασφάλειας της χώρας.

    Ολυμπιακός προϋπολογισμός

    Το κόστος του Ολυμπιακού προϋπολογισμού οριστικοποιήθηκε χτες στο 1,5 τρις δρχ, σε σύσκεψη στων συναρμοδίων υπουργών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Σημίτης, η κυβέρνηση παρακολουθεί και ελέγχει ώστε να μην ξεπεραστεί αυτό το όριο, ενώ όλα τα έργα γίνονται με πιστή τήρηση της νομιμότητας.

    Ομιλία Καραμανλή

    Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ανέβασε και τους τόνους της συζήτησης εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για την πορεία των ολυμπιακών έργων.

    Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός της Ολυμπιάδας αυξάνεται συνεχώς σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη, ενώ ζήτησε κοινή προσπάθεια για τους Αγώνες του 2004,αφήνοντας πίσω όπως είπε τα μικροκομμάτικά οφέλη.

    Αντίθετο με την διεξαγωγή των αγώνων το ΚΚΕ

    Την αντίθεσή της για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα εξέφρασε για μια ακόμη φορά η Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα. Ωστόσο η κυρία Παπαρρήγα παρατήρησε ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων η οποία θα επιφέρει υπερβάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφήνει απ΄εξω το σοβαρό θέμα του ποιος θα πληρώσει το κόστος.

    Συνασπισμός: ''Αβεβαιότητα για το συνολικό κόστος''

    Υπάρχει ανησυχητική αβεβαιότητα για το συνολικό κόστος της Ολυμπιάδας, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσθέτοντας ότι το κόστος ακολουθεί μια τυχαία διαδρομή με απρόβλεπτη κατάληξη. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι το συνολικό κόστος θα αγγίξει τα 3 τρισεκατομμύρια δρχ. ενώ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί υπέταξε, όπως είπε, τις προτεραιότητες της χώρας στις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που είναι ολέθριο.

    Βενιζέλος: Οι αγώνες του 2004 θα πετύχουν

    "Φοβούμαι ότι η αντιπολίτευση, δεν εμφανίζεται καθόλου, μα καθόλου διορατική. Γιατί οι αγώνες του 2004 θα πετύχουν. Θα είναι ευρωπαϊκοί, αυθεντικοί, θα προσφέρουν πολλά στο ολυμπιακό κίνημα και το φθινόπωρο του 2004, όλοι θα τρέχουν στην Ελλάδα να διεκδικούν συμμετοχή στην επιτυχία", διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    "Ο κ. Καραμανλής, παλινδρόμησε, προσπάθησε να πνίξει την ολυμπιακή προετοιμασία σε έναν ζόφο, σε μια μιζέρια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η νοοτροπία μας η διάθεση αυτοταπείνωσης που δείχνουμε (...) Η ΔΟΕ ξέρει πολύ καλά τη δουλειά της και ασκεί πιέσεις στις διοργανώτριες χώρες για να κάνει καλά τη δουλειά της", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    Απαντώντας στα περί έλλειψης ενημέρωσης της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι η ενημέρωση της διαρκούς επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου υπήρξε ενδελεχής, ενώ αναφορικά με τις καθυστερήσεις σε σχέση με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, ο υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε ότι αντίστοιχες καθυστερήσεις παρουσίαζαν και άλλες διοργανώτριες πόλεις, όπως το Σύδνεϋ.

    Επιπροσθέτως δε, η Ελλάδα όφειλε να αντιμετωπίσει ενστάσεις και προσφυγές για ουσιαστικά θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Τέλος, αναφορικά με τις υπερβάσεις του κόστους, σε σχέση με το φάκελο διεκδίκησης, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι στο αρχικό πλαίσιο, προσετέθησαν έργα όπως το τραμ, που η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν είχε ζητήσει, αλλά περιλαμβάνονται τελικά, με προοπτική να τύχουν μεταολυμπιακής χρήσης.

    [02] Μας τα χαλάει και πάλι ο καιρός

    16/1/2002 3:14:00 μμ

    Νέα επιδείνωση παρουσιάζει από σήμερα ο καιρός. Πόλεις και χωριά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας έχουν ντυθεί στα λευκά, καθώς χιονίζει από το πρωί, ενώ χιόνια έπεσαν και στα ορεινά των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Μέχρι το μεσημέρι δεν είχαν σημειωθεί προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων στους οδικούς άξονες της Μακεδονίας και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

    [03] Συνέντευξη Λαλιώτη για δημοτικές εκλογές

    Πηγή: ΕΡΑ 16/1/2002 4:50:00 μμ

    Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να βγει ενωμένο και πιο ισχυρό μέσα από τη διαδικασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και γι΄αυτό θα επιδιώξει δημοκρατικές και προοδευτικές συνεργασίες ξεχωριστά σε κάθε δήμο και σε κάθε νομαρχία, δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης. Στο δεύτερο γύρο των εκλογών είπε ο κ. Λαλιώτης, όπου η αναμέτρηση είναι μεταξύ προόδου και συντήρησης το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τους προοδευτικούς συνδυασμούς όπως του ΚΚΕ, του Συνασπισμού του ΔΗΚΚΙ και άλλες κινήσεις.

    Λαλιώτης:''Οι επικείμενες εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση''

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο ορισμού των υποψηφίων το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει το χρίσμα στους δήμους και η επιλογή των υποψηφίων έως τα τέλη Μαρτίου θα γίνει κατά τόπους με προκριματικές εκλογές με βάση το μητρώο του συνεδρίου. Επίσης θα επαναπροταθούν οι δήμαρχοι και νομάρχες του θεωρούνται επιτυχημένοι έκτός έάν υπάρχει λόγος ανανέωσης.

    Οπως είπε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εάν εξαντληθούν τα περιθώρια και δεν είναι δυνατόν να μην εκδηλωθεί δεύτερη υποψηφιότητα θα επιδιωχθεί δέσμευση των υποψηφίων για αλληλοστήριξη στο δεύτερο γύρο.

    Σ'αυτή την εκλογική αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνουν σαφείς οι διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία και το δίπολο κυβέρνηση-αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει δίπολο πρόοδος-συντήρηση, διότι έτσι θα δημιουργηθεί αξιόπιοστα μία πλειοψηφική πολυκαμματική κεντροαριστερά.

    Ο κ.Λαλιώτης επανέλαβε ότι οι επικείμενες εκλογές δεν είναι πρόκριμα και δεν είναι δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική.

    Σχολιάζοντας την ονοματολογία είπε, ότι ο κ. Μάνος είναι μια πολύ καλή υποψηφιότητα για την συντηρητική παράταξη, ευχήθηκε καλή τύχη στην Ντόρα Μπακογιάννη εφ΄οσον και εάν είναι υποψήφια.

    [04] Αβραμόπουλος: Συγχαρητήρια επιστολή στον Κόξ

    Πηγή: ΕΡΑ 16/1/2002 5:13:00 μμ

    Συγχαρητήρια επιστολή έστειλε στο νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάτρικ Κόξ, ο Δήμαρχος της Αθήνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η άνετη επικράτηση του επιβραβεύει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων φιλελεύθερων Δημοκρατών στην οικογένεια των οποίων ανήκει το ΚΕΠ για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα.

    Με απόλυτη πλειοψηφία 298 ψήφων σε σύνολο 586, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέλεξε χθες το απόγευμα τον Ιρλανδό ευρωβουλευτή Πάτρικ Κόξ στην προεδρία του κοινοβουλίου.

    Ο νέος πρόεδρος παίρνοντας το λόγο έκανε ειδική αναφορά στην Ιρλανδική του καταγωγή, ενώ δεσμεύθηκε ότι κατά την προεδρία του θα δοκιμάσει να επιτύχει τη μεταρρύθμιση των εργασιών του Σώματος ούτως ώστε να αντισταθμίσει την ευρωπαϊκή τεχνοκρατία και γραφειοκρατία.

    [05] Συνάντηση Παπαντωνίου-Χάσικου

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 4:23:00 μμ

    Για όλα τα επίπεδα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησαν σήμερα στην Αθήνα σε άτυπη συνάντηση οι υπουργοί Αμυνας των δυο χωρών. Ο κ. Χάσικος αναφερόμενος και στις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς που άρχισαν σήμερα στην Κύπρο, σχολίασε ότι με την τουρκική πλευρά συνομιλούμε εδώ και 30 χρόνια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να ενισχύουμε την άμυνά μας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, εκτίμησε δε ότι εάν και εφόσον οι κατά καιρούς προτάσεις των Τούρκων επισήμων υλοποιηθούν μέσα από τις συνομιλίες τότε δεν επιτρέπεται σε κανένα να είναι αισιόδοξος. Πάντως, πρόσθεσε ότι εάν και εφόσον η τουρκική πλευρά προσέλθει αυτή τη φορά στις συνομιλίες με ειλικρινή βούληση και διάθεση, όπως προσέρχεται η κυπριακή πλευρά, τότε είμαστε έτοιμοι εφόσον και εάν εξευρεθεί λύση να συζητήσουμε για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εγρήγορση και επιφυλακή και στηρίζει με όλα τα μέσα την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Εξάλλου, οι κ.κ. Παπαντωνίου και Χάσικος ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για πολιτειακή μεταβολή στην Κύπρο.

    Ο κ. Χάσικος επανέλαβε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δεν συνδέεται με την επίλυση του προβλήματος. Από την πλευρά του ο κ. Παπαντωνίου, αφού τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Κύπρου στον ευρωστρατό επανέλαβε ότι το κείμενο που συνέταξαν Βρετανία και Τουρκία για τον τρόπο συνεργασίας της γείτονος με τον Ευρωστρατό, δεν είναι αποδεκτό και θα πρέπει να επανεξεταστεί.

    Σε ερώτηση για το ταξίδι του στην Κίνα ο κ. Χάσικος απάντησε ότι η Κίνα αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προμηθεύει με υλικά την Κύπρο.

    Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι η ελληνική δύναμη που θα αποσταλεί στο Αφγανιστάν θα ανέλθει σε 150 άνδρες συμπεριλαμβανομένων ενός λόχου μηχανικού, τμήματος ασφαλείας και αξιωματικού και υπαξιωματικού, Διοικητικής Μέριμνας, σε εθελοντική βάση.

    [06] Ελεγχοι στην κρεαταγορά του Ρέντη

    Πηγή: ΕΡΑ 16/1/2002 3:57:00 μμ

    Δεν πρόλαβε να αποκατασταθεί το ήρεμο κλίμα στην ελληνική αγορά από την είσοδο του ευρώ, αλλά και τα πρόσφατα προβλήματα του προέκυψαν από την κακοκαιρία και αυτή τη φορά ένας έλεγχος ρουτίνας στην Κρεαταγορά του Ρέντη, θέτει σε αμφισβήτηση την καταλληλότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι ούτε λίγο-ούτε πολύ 4 εκατομμυρίων καταναλωτών.

    Προβλήματα υπάρχουν, παραδέχεται ο Πρόεδρος της Κρεαταγοράς, αλλά οι συνεχείς έλεγχοι, διαβεβαιώνει, εξασφαλίζουν την καλή ποιότητα των προϊόντων κατά τον εφοδιασμό της αγοράς.

    Όπως όλα δείχνουν κάθε άλλο παρά ευνοϊκή αναμένεται να είναι η Εκθεση που θα συντάξουν οι κοινοτικοί επιθεωρητές που βρίσκονται στη χώρα μας από τη Δευτέρα και διενενεργούν εκτάκτους ελέγχους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση και χονδρική διάθεση των κρεάτων.

    [07] Τελικό πόρισμα για την συντριβή του Κονκόρντ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 6:18:00 μμ

    Το τελικό πόρισμα για τα αίτια της συντριβής, τον Ιούλιο του 2000 του υπερηχητικού αεροσκάφους Κονκόρντ της Αιρ Φρανς, επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία το σκάσιμο ενός απο τα ελαστικά των τροχών προκάλεσε το δυστύχημα στο οποίο έχασαν την ζωή τους 113 ανθρωποι.

    Κατά την απογείωσή του πάτησε μια μεταλλική λάμα...

    Στο αποτελούμενο από 400 σελίδες πόρισμα, του Γραφείου Έρευνας Ατυχημάτων (ΒΕΑ), που κατηύθυνε τις ερευνες, αναφέρεται ότι το Κονκόρντ κατά την απογείωσή του πάτησε μια μεταλλική λάμα, η οποία προκάλεσε την έκρηξη ενός από τα ελαστικά των τροχών του με αλυσιδωτές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της διαρροής καυσίμων, της φωτιάς και της απώλειας ισχύος στους δύο αριστερούς κινητήρες του αεροπλάνου.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, η μεταλλική λάμα έπεσε από αεροπλάνο DC-10 της Κοντινένταλ Αιργουέης, που είχε απογειωθεί λίγο νωρίτερα απο το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκώλ, 30 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού.

    Σε λιγότερο απο δύο λεπτά μετά την απογείωση του το Κονκόρντ έπεσε φλεγόμενο σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι 100 επιβάτες του, το εννεαμελές πληρώμα του και τέσσερα άτομα στο έδαφος.

    Εκπρόσωπος της Αιρ Φράνς δήλωσε ότι στο τελικό πόρισμα δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, η Αιρ Φράνς και η Μπρίτις Αιργουέης, οι μοναδικές εταιρείες που διαθέτουν υπερηχητικά Κονκόρντ, επανάλεβαν τις πτήσεις τους με τα αεροπλάνα αυτά που είναι τώρα εφοδιασμένα με νέα ενισχυμένα ελαστικά και δεξαμενές καυσίμων.

    Οι πτήσεις των 12 αεροπλάνων των δύο εταιρειών είχαν διακοπεί τον Αύγουστο του 2000, τρεις εβδομάδες μετά το δυστύχημα.

    [08] Συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς

    16/1/2002 12:38:00 μμ

    Εννενήντα λεπτά κράτησε η πρώτη συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών παρουσία του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο. H συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε μόνο με την παρουσία του κ. Ντε Σότο και στη συνέχεια προσήλθαν και οι σύμβουλοί τους.

    Συμφωνία για συχνές εβδομαδιαίες συναντήσεις

    Πρώτος στο χώρο των συνομιλιών έφτασε ο πρόεδρος Κληρίδης με το προεδρικό αυτοκίνητο, συνοδευόμενος από τον γενικό εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου και τον υφυπουργό παρά τω προέδρω Παντελή Κούρο. Ακολούθως έφθασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, συνοδευόμενος από τον λεγόμενο υφυπουργό παρά τω προέδρω Εργκιουν Ορκιούν.

    Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται τρείς φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, στην ειδικά διαμορφωθείσα αίθουσα του αεροδρομίου, ενώ δεν θα επιτραπεί στους δημοσιογράφους να προσέρχονται στο χώρο των συνομιλιών.

    Δηλώσεις μετά τις συνομιλίες δεν έγιναν.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία κάτι που, όπως είπε, μπορεί να γίνει εάν οι δυο ηγέτες έχουν "κοινό όραμα για το μέλλον".

    [09] Σήμερα η συνάντηση Μπους - Ετσεβίτ

    16/1/2002 6:14:00 μμ

    Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ, είχε χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Τσέινι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, βρέθηκαν το Κυπριακό, η Ευρωπαϊκή Αμυνα, η πορεία της τουρκικής οικονομίας, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν. Σήμερα ο κ. Ετσεβίτ θα γίνει δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Στη συνάντηση που θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, θα παραστούν μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιταζ και η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Κοντολίζα Ράις.

    Δηλώσεις Ετζεβίτ

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα, στη διάρκεια ομιλίας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ τόνισε ότι "οι ΗΠΑ έχουν παράσχει μεγάλη υποστήριξη στην αποδοχή μας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα (ευρωπαϊκή άμυνα) οι ΗΠΑ μας βοήθησαν πολύ και υποστήριξαν τη συνεργασία μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, με μια μόνο εξαίρεση, όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν αποδεχτεί τη συμφωνία που πετύχαμε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Προς το παρόν, μόνο η Ελλάδα έχει κάποιες αμφιβολίες, ανυπόστατες αμφιβολίες κατά την άποψή μου, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτές δεν θα συνεχιστούν".

    Ο κ. Ετζεβίτ επισήμανε ότι θέση της χώρας του είναι πως θα πρέπει να υπάρξουν διαβεβαιώσεις πως η ευρωπαϊκή δύναμη δεν θα "χρησιμοποιηθεί εναντίον της Τουρκίας" και τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι αντίθετη σε αυτό".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την αναφορά του στο συγκεκριμένο ζήτημα, εκτιμώντας ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και από την πλευρά της Αθήνας, περιγράφοντας την κατάσταση ως εξής:

    "Έχει πολύ ενδιαφέρον διότι είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Τουρκία. Άρα, δεν ακούγεται ως πολύ πειστικό επιχείρημα. Και είμαι βέβαιος ότι και αυτό θα τελειώσει".

    [10] Ινδονησία: Αναγκαστική προσγείωση Μπόινγκ 737

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 4:49:00 μμ

    Ένα Μπόινγκ 737 της ινδονησιακής αεροπορικής εταιρείας Garuda με 60 επιβαίνοντες πραγματοποίησε σήμερα αναγκαστική προσγείωση στο ποτάμι Μπεγκαουάν Σόλο της κεντρικής Ιάβας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλά άτομα, ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές. Το αεροπλάνο εκτελούσε πτήση από το νησί Λόμποκ με προορισμό το Γιογκτζακάρτα, κατέληξε όμως στο ποτάμι λόγω μηχανικής βλάβης που σημειώθηκε σε πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    Ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός είχε μεταδώσει ότι κατά την αναγκαστική προσγείωση σκοτώθηκε ένα άτομο, αλλά η αστυνομία που έσπευσε στον τόπο του ατυχήματος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν νεκροί.

    Δεν έχει γίνει γνωστό αν μεταξύ των επιβατών υπήρχαν αλλοδαποί.

    Το Λόμποκ είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ινδονησίας. Αστυνομικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι 12 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε ιδιωτική κλινική στο Σόλο.

    [11] ΗΠΑ: Ρεκόρ ζημιών για την American Airlines

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 3:36:00 μμ

    Τις μεγαλύτερες ζημίες τετραμήνου στην ιστορία της ανακοίνωσε σήμερα η κορυφαία αεροπορική εταιρία παγκοσμίως αλλά διαπιστώνει, παράλληλα, ενδείξεις ότι ο κλάδος ανακάμπτει από την κρίση. Η αμερικανική AMR Corp. μητρική της American Airlines, ανακοίνωσε καθαρές ζημίες στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2001 ύψους 798 εκατ. δολαρίων έναντι κερδών 47 εκατ. δολαρίων στο τελευταίο τρίμηνο του 2000.

    Οι ζημίες-ρεκόρ οδήγησαν την AMR σε έλλειμμα 1,8 δισ. δολαρίων για το σύνολο του 2001, ενώ τα κέρδη της ανήλθαν στο 2000 συνολικά σε 770 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά σχεδόν 22% (ανερχόμενα σε 3,8 δισ. δολάρια) καθώς η κίνηση επιβατών μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο ανακάμπτοντας αργά μετά το ναδίρ στο οποίο είχε υποχωρήσει λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η μείωση της ζήτησης ήταν περισσότερο εμφανής στην επιχειρηματική θέση (business class), βασικό κορμό της κερδοφορία της εταιρίας, αλλά μεγεθύνθηκε και από τον πόλεμο τιμών στον οποίο αποδύθηκαν οι αερομεταφορείς για να πληρώσουν τις κενές θέσεις μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα σε Ν. Υόρκη και Ουάσινγκτον.

    Παρόλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της AMR Ντον Κάρτι τόνισε ότι μια σειρά ενδείξεων τον ενθαρρύνουν.

    Διαπιστώνει "βελτίωση της επιβατικής κίνησης" και καταλήγει ότι η εταιρία είναι πλέον "σε πολύ καλύτερη θέση".

    [12] Στο Πακιστάν ο Κόλιν Πάουελ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 3:12:00 μμ

    Κόλιν Πάουελ

    Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ συνάντησε σήμερα τον πακιστανό ομόλογό του κατά την έναρξη της περιοδείας του στη Νότια Ασία που έχει στόχο να εμποδίσει το ξέσπασμα ενός τέταρτου πολέμου μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Ο Πάουελ, ο οποίος έφτασε νωρίτερα σήμερα στο Πακιστάν, είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντούς Σατάρ. Πρόκειται να συναντηθεί αργότερα με τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ.

    Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός πρόκειται να επισκεφτεί στη συνέχεια την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Νεπάλ και την Ιαπωνία, όπου την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    Το Ισλαμαμπάντ είναι ο πρώτος σταθμός στην περιοδεία του Πάουελ, κατά την οποία θα επισκεφθεί επίσης την Ινδία, το Αφγανιστάν, το Νεπάλ και την Ιαπωνία, όπου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

    Στόχος του στην Ινδία και το Πακιστάν είναι να εκμεταλλευτεί τη σχετική μείωση της έντασης που επήλθε αφότου ο πρόεδρος Μουσάραφ, σε ομιλία του την Κυριακή, ανταποκρίθηκε στα περισσότερα από τα αιτήματα της Ινδίας για καταστολή των μουσουλμάνων που επιτίθενται στις ινδικές δυνάμεις στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

    Η Ινδία κατηγόρησε για την επίθεση μουσουλμάνους που έχουν την έδρα τους στο Πακιστάν και πολεμούν εναντίον της κυριαρχίας της σε τμήμα του Κασμίρ.

    Το Πακιστάν καταδίκασε την επίθεση αυτή, κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι. Το Πακιστάν ζητεί από την Ινδία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα.

    Η Ινδία λέει πως οι Πακιστανοί δεν έχουν κάνει ακόμη ό,τι χρειάζεται για να ζητούν αποκλιμάκωση.

    Ο Πάουελ προσπαθεί να προωθήσει άμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και του Νέου Δελχί και δήλωσε πως δεν προτίθεται να χρησιμεύσει ως "μεσολαβητής" μεταξύ τους κάτι που απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Νέο Δελχί, αλλά θέλει να βοηθήσει τα δύο μέρη να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

    Διεθνής έκκληση σε Ινδία-Πακιστάν για αποφυγή πολέμου

    Περισσότερες από 250 οργανώσεις που αγωνίζονται υπέρ της ειρήνης και κατά των πυρηνικών όπλων, όπως και μη κυβερνητικές οργανώσεις και βουλευτές, απέστειλαν γραπτή έκκληση στην Ινδία και το Πακιστάν να αποφύγουν τον πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Τζον Χάλαμ εκπρόσωπος της οργάνωσης "Φίλοι της Γης", η οποία μάχεται για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυο πυρηνικές δυνάμεις της νότιας Ασίας καλούνται να αποσύρουν τα στρατεύματα που έχουν συγκεντρώσει στα σύνορά τους και να αρχίσουν συνομιλίες για την εκτόνωση της έντασης.

    Ο Χάλαμ τόνισε ότι παρά τις πρόσφατες κινήσεις από την πλευρά του Πακιστάν όσον αφορά την καταστολή της δράσης των ισλαμιστών μαχητών στο Κασμίρ, η κατάσταση "παραμένει τεταμένη και εν δυνάμει εκρηκτική". Η γραπτή έκκληση εστάλη με φαξ από το Σίδνεϊ στα γραφεία των ηγετών των δυο χωρών Περβέζ Μουσάραφ και Αταλ Μπεχάρι Βατζπαγί.

    Πυρκαγιά σε κυβερνητικό κτίριο στο Ισλαμαμπάντ

    Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα στο πολυώροφο κυβερνητικό κτίριο Σαιντ-ε-Μιλάτ στο Ισλαμαμπάντ, με αποτέλεσμα να καταστραφούν σημαντικά κυβερνητικά έγγραφα που αφορούσαν τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Στέγασης και Γεωργίας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην στέγη του κτιρίου και γρήγορα επεκτάθηκε στους υπόλοιπους ορόφους.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μενουντίν Χάιντερ οι αρχές δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να θέσουν τις φλόγες υπό έλεγχο. Η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφείλεται σε σαμποτάζ.

    Τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Λαχώρης

    Πέντε άτομα, από τα οποία τέσσερις αστυνομικοί, τραυματίστηκαν σήμερα όταν ενοπλοι άνοιξαν πυρ έξω απο την κεντρική είσοδο του αεροδρομίου της Λαχόρης, στο ανατολικό Πακιστάν, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές που έκαναν λόγο για "τρομοκρατική ενέργεια".

    Δύο απο τα θύματα τραυματίστηκαν "σοβαρά" κατά την επίθεση,που σημειώθηκε στις 02:15(τοπική ώρα), τη στιγμή που αστυνομικοί του αεροδρομίου επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο σε αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρίσκονταν δύο άτομα.

    Οπως ανέφερε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, "ενας απο τους επιβάτες βγήκε έξω και άρχισε να πυροβολεί". Μέχρι στιγμής δεν εχει αναλάβει κανείς την ευθύνη για την επίθεση, ενώ η αστυνομία κάνει ανακρίσεις.

    Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την απαγόρευση απο τον πακιστανό πρόεδρο στρατηγό Μουσάραφ πέντε ακραίων θρησκευτικών οργανώσεων και την ανακοίνωση κατασταλτικών μέτρων σε βάρος τους.

    Η Λαχόρη,που έχει πληθυσμό περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν και πρωτεύουσα της επαρχίας Παντζάμπ, της πολυπληθέστερης της χώρας.

    [13] ΗΠΑ: Νόμιμο το ''ξύλο'' στα παιδιά από γονείς

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 3:47:00 μμ

    Νόμιμη" έκρινε δικαστήριο του Καναδά τη σωματική τιμωρία των παιδιών από γονείς και δασκάλους. Οι Καναδοί έχουν πλέον και με το νόμο το δικαίωμα να τιμωρούν τα παιδιά τους, ακόμη και με ξύλο, όπως αποφάσισε το Εφετείο του Οντάριο ερμηνεύοντας μια αμφιλεγόμενη διάταξη του καναδικού ποινικού κώδικα.

    Η τιμωρία θα είναι μέσα σε λογικά πλαίσια

    Επίσης, το δικαστήριο εξέταζε μια έφεση που είχε υποβάλει το Ιδρυμα για τα Παιδιά, τη Νεολαία και το Νόμο με την οποία αμφισβητούσε μια απόφαση η οποία έκρινε ότι ο η διάταξη αυτή του ποινικού κώδικα, ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι κηδεμόνες "έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν βία για να τιμωρήσουν έναν κηδεμονευόμενο ή ένα παιδί που βρίσκεται υπό την επίβλεψη τους" υπό τον όρο ότι η τιμωρία θα είναι "μέσα σε λογικά πλαίσια".

    Ο νόμος αυτός "επιτρέπει την περιορισμένη σωματική τιμωρία ενός παιδιού από περιορισμένο αριθμό ατόμων" υπογραμμίζεται στην απόφαση του Εφετείου που διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η χρήση όπλων ή άλλων αντικειμένων στην τιμωρία.

    Το Ίδρυμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα εφεσιβάλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά.

    [14] Κριτική σε Κίνα απαιτεί η Διεθνής Αμνηστία

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 1:41:00 μμ

    Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα το Nορβηγό πρωθυπουργό Χιέλ Μάγκνε Μπούντεβικ "να επικρίνει τους Κινέζους" για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Πεκίνο από τις 19 έως 23 του μήνα.

    "Οι νορβηγικές αρχές πρέπει ν' αποδείξουν σήμερα ότι πέρα από το διάλογο και τα οικονομικά συμφέροντα, τολμούν να φέρουν στο τραπέζι τα θέματα των βασανιστηρίων, της θανατικής ποινής, την καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών", αναφέρει το νορβηγικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστία σε ανακοίνωσή του. "Την εποχή που η Κίνα συνεταιρίζεται όλο και περισσότερο με τη διεθνή κοινότητα, η ανοικτή κριτική μπορεί να είναι πιο σημαντική και πιο αποτελεσματική σε σχέση με πριν", προσθέτει η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας θα συναντηθούν σήμερα με αξιωματούχους του πρωθυπουργικού γραφείου στο Όσλο, προκειμένου να εκθέσουν τα θέματα που θα ζητήσουν από τον Μπούντεβικ να θίξει κατά την επίσκεψή του.

    [15] Αλβανία:Συμφωνία Μέτα-Νάνο

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 1:22:00 μμ

    Ο Ιλίρ Μέτα

    Ο Φάτος Νάνο και ο Ιλιρ Μέτα, οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι στο σοσιαλιστικό κόμμα της Αλβανίας, φαίνεται ότι αποφάσισαν να δώσουν τέρμα στην εσωκομματική κρίση και τις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Χθες μετά από μια συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες με τα άλλα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, ώστε να πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Φατός Νάνο από τον Οκτώβριο είχε αρχίσει μια "εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς", κατηγορώντας στελέχη της κυβέρνησης ως εμπλεκόμενα σε οικονομικά σκάνδαλα, κάτι που οδήγησε στην παραίτηση τεσσάρων υπουργών, στις αρχές του Δεκέμβρη.

    Ο σοσιαλιστής ηγέτης μετά την συνάντηση δήλωσε ότι "είναι ευχαριστημένος που ο κ. Μέτα άρχισε να συνεργάζεται ώστε να ξεπεραστεί η κρίση στο κόμμα". Παρόλα αυτά ο κ. Νάνο άφησε να εννοηθεί ότι παρά την άμβλυνση των διαφορών με τον πρωθυπουργό, είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει τις ετοιμασίες, για τη διεξαγωγή, το Φεβρουάριο, του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, που όπως έχει δηλώσει θα δώσει λύσεις στην εσωκομματική κρίση.

    Στο μεταξύ, αυτό που απασχολεί τον αλβανικό τύπο, είναι και μια δήλωση του ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος και πρώην προέδρου της χώρας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος είπε χθες, ότι "ούτε αυτός ούτε και ο Νάνο είναι οι κατάλληλες υποψηφιότητες για την προεδρία της χώρας. Κανένας από εμάς δεν αντιπροσωπεύει το κλίμα ομόνοιας που χρειάζεται το έθνος", τονίζει ο κ. Μπερίσα.

    [16] Στα χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 2:59:00 μμ

    Στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τα Χριστούγεννα υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς η αύξηση των διαθέσιμων ενεργειακών αποθεμάτων στις ΗΠΑ ήταν διπλάσια από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του Μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 2,7% στα 19,17 δολάρια το βαρέλι. Σε ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 2,9% στα 18,35 δολάρια το βαρέλι.

    Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα του Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στις ΗΠΑ ήταν την προηγούμενη βδομάδα 10% χαμηλότερη από ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα.

    Τα διαθέσιμα αποθέματα αργού σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξησή τους σε διάστημα τριών μηνών (1,4%), ενώ τα διαθέσιμα πετρελαίου θέρμανσης και ντίζελ ήταν κατά το ένα τρίτο υψηλότερα από αυτά την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου.

    Συναλλασσόμενοι υποστηρίζουν πως οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά την ποσότητα την οποία ανακοίνωσαν την 1η Ιανουαρίου (2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σχεδόν). Κατά συνέπεια, οι τιμές του αργού ενδέχεται να υποχωρήσουν περαιτέρω πριν η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύσει τη ζήτηση.

    Ως ένδειξη νέας υποχώρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου αναλυτές αναφέρουν ότι - καθώς διαπιστώθηκε πτωτική τάση την προηγούμενη βδομάδα - κερδοσκόποι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου έσπευσαν να αγοράσουν συμβόλαια.

    [17] Συγκρότηση Επιτροπής για το καζίνο Πάρνηθας

    16/1/2002 2:54:00 μμ

    Τη συγκρότηση Επιτροπής για την αξιολόγηση του διαγωνισμού του Καζίνο Πάρνηθας, αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, οι οποίοι είχαν συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας. Επίσης οι δυο υπουργοί εξετάζοντας την πορεία μετοχοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) διαπίστωσαν οτι προχωράει κανονικά.

    [18] Από 1η Απριλίου τα νέα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ

    Πηγή: ΕΡΑ 16/1/2002 2:52:00 μμ

    Με σημερινή απόφαση του Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ αναστέλλεται μέχρι και την 1η Απριλίου η εφαρμογή του νέου αυξημένου τιμολογίου που είχε ανακοινωθεί οτι θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου για τις καταναλώσεις για τις καταναλώσεις μετα την ημερομηνία αυτή. Η απόφαση για αναστολή ελήφθη μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών σε εφαρμογή της γενικότερης οικονομικής πολιτικής για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΑ. Η απόφαση του Δ.Σ για τις αυξήσεις θα ληφθεί μετά την 1η Απριλίου

    [19] Εντατικοποίηση των ελέγχων από τις εφορίες

    16/1/2002 7:13:00 μμ

    Σημαντική αύξηση σημειώθηκε το 2001 στους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα ελεγκτικά κέντρα και οι εφορίες στις ανέλεγκτες υποθέσεις των παρελθόντων οικονομικών ετών καθώς και στους φόρους που βεβαιώθηκαν.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η εφορία και τα ελεγκτικά κέντρα (εθνικό ελεγκτικό κέντρο, περιφερειακά και τοπικά ελεγκτικά κέντρα) πραγματοποίησαν ελέγχους σε 20.134 ανέλεγκτες υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Από αυτές βεβαιώθηκαν φόροι στους υπόχρεους ύψους 436,2 δισ. δρχ., ποσό που είναι αυξημένο κατά 29% σε σχέση με το 2000. Το έτος αυτό είχαν γίνει 17.134 έλεγχοι σε ανέλεγκτες υποθέσεις επιχειρήσεων και είχαν βεβαιωθεί φόροι ύψους 338 δισ. δρχ. Οι έλεγχοι αυτοί αναμένεται να ενταθούν το 2002.

    Ελεγχοι, πρόστιμα και συστάσεις

    Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη δώσει εντολή στις εφορίες και στα ελεγκτικά κέντρα να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στις ανέλεγκτες υποθέσεις των παλαιότερων ετών.

    ύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου τα περισσότερα από τα 436,2 δισ. δρχ. φόρων που βεβαιώθηκαν το 2001, αφορούν στους ελέγχους που έκανε το εθνικό ελεγκτικό κέντρο. Το ΕΘΕΚ ελέγχει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το 2001 βεβαιώθηκαν από αυτό 189,6 δισ. δρχ. (αύξηση 16% σε σχέση με το 2000).

    Από τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα (ΠΕΚ) βεβαιώθηκαν 117,9 δισ. δρχ. έναντι 75,6 δισ. δρχ. το 2000 (αύξηση 56%). Τα τοπικά ελεγκτικά κέντρα (ΤΕΚ) το 2001, που ήταν ο πρώτος χρόνος της λειτουργίας τους στις υποθέσεις που ήλεγξαν, βεβαίωσαν φόρους 65,9 δισ, δρχ.

    [20] Nέες προσλήψεις στα ΕΛΤΑ

    Πηγή: ΕΡΑ 16/1/2002 4:06:00 μμ

    Στην πρόσληψη 800 υπαλλήλων θα προχωρήσουν τα ΕΛΤΑ μέσα στο 2002 ,καθώς για τη βελτίωση του συστήματος διανομής της αλληλογραφίας και για τη βελτίωση του συστήματος συναλλαγών του κοινού στα Ταχυδρομικά γραφεία χρειάζονται 35ο νέοι υπάλληλοι. Επιπλέον φέτος συνταξιοδοτούνται άλλοι 350 εργαζόμενοι. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Σπύρος Βούγιας,ο οποίος διευκρίνισε ότι οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω του ΑΣΕΠ.

    Ο κ.Βούγιας τόνισε ότι επιδίωξη είναι να προκηρυχθούν άμεσα οι νέες θέσεις εργασίας καθώς υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες υλοποίησης του έργου των ΕΛΤΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών ταχυδρομείων ο κ.Βούγιας ανέφερε ότι δεν βιάζονται ,αλλά το θέμα ούτε παγώνει ούτε κλείνει.

    [21] Νέο στεγαστικό δάνειο από τη Λαϊκή Τράπεζα

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 2:56:00 μμ

    Ενα νέο στεγαστικό δάνειο για την αγορά την ανέγερση ή την επισκευή ακινήτου (π.χ. γραφείο, κατάστημα κτλ.) με σκοπό την επένδυση προσφέρει σε ιδιώτες η Λαϊκή Τράπεζα. Το επιτόκιο του νέου προϊόντος είναι κυμαινόμενο και σήμερα ανέρχεται στο 6,90%, ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να φθάσει το 60% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Το δάνειο προσφέρεται με τις απλούστερες διαδικασίες για άμεση προέγκριση σε δύο ημέρες και γρήγορη εκταμίευση σε 15 ημέρες. Η διάρκεια του δανείου κυμαίνεται από 3 έως 25 έτη.

    Καθ΄όλη τη διάρκεια του δανείου δίνεται η δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής του με χαμηλή επιβάρυνση (2.5%) επί του κεφαλαίου που προπληρώνει.

    Επίσης, στα πλαίσια της σύναψης του δανείου, η Τράπεζα προσφέρει πρόσθετες παροχές στον δανειολήπτη, όπως Cash Card για συναλλαγές μέσω όλων των ΑΤΜ (Λαϊκής Τράπεζας, Alphanet και ΔΙΑΣ) χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση, πιστωτική κάρτα Popular Card Visa Classic με ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς και δωρεάν συνδρομή για τον πρώτο χρόνο, καθώς και δωρεάν συνδρομή στην ηλεκτρονική Τράπεζα Laiki eBank για συναλλαγές 24 ώρες το 24ωρο μέσω τηλεφώνου (0800 32000) και μέσω Internet στη διεύθυνση www.laikiebank.gr. Tέλος, το στεγαστικό δάνειο Laiki Home που προσφέρει η Λαϊκή Τράπεζα, με επιτόκιο 3,5% σταθερό για τον πρώτο χρόνο και 4,25% σταθερό για τον δεύτερο χρόνο (πλέον εισφ. Ν.128/75 0,12%), θα διατίθεται στο κοινό μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2002.

    Oι δραστηριότητες τα οικονομικά μεγέθη, όπως επίσης οι στόχοι και η στρατηγική ανάπτυξής της ?Μότορ Οϊλ(ΕΛΛΑΣ)? παρουσιάσθηκαν σήμερα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, στο πλαίσιο των τακτικών εκδηλώσεων.

    [22] Νίκη πρόκριση για την Ξάνθη

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 4:29:00 μμ

    Αν και αγωνίστηκε χωρίς πολλούς βασικούς παίκτες, η Ξάνθη κατάφερε να πάρει το "εισιτήριο" για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου, στον επαναληπτικό αγώνα για τον γ' γύρο της διοργάνωσης που έγινε στη Ξάνθη, επικράτησε με ... του Ιωνικού και σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου αγώνα, προκρίθηκε στην οκτάδα. Το μοναδικό τέρμα του ακριτικού συγκροτήματος, που μετά τον ΠΑΟΚ έγινε η δεύτερη ομάδα που προκρίνεται στα προημιτελικά της διοργάνωσης, πέτυχε ο Σφακιανάκης στο 31ο λεπτό της συνάντησης.

    [23] ΑΡΗΣ: Προσφυγή κατέθεσε ο Κυζερίδης

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 4:19:00 μμ

    Αιφνιδίασε σήμερα ο Νίκος Κυζερίδης τη διοίκηση, αλλά και τους φίλους του Αρη, μετά την προσφυγή που κατέθεσε κατά του συλλόγου για οφειλόμενα χρήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση εκ μέρους του Αρη, ενώ και ο ποδοσφαιριστής δεν έχει προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την προσφυγή που κατέθεσε.

    [24] Ηρακλής: Αγώνας δρόμου για τον Βακουφτσή

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 12:21:00 μμ

    Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι διοικούντες του Ηρακλή για να να εκδώσουν δελτίο στον νεοαποκτηθέντα ποδοσφαιριστή τους Γιώργο Βακουφτσή. Η έκδοση δελτίου του παίκτη πλέον εξαρτάται από την έλευση της μπλε κάρτας από την ιταλική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που έχει ενημερωθεί για το αίτημα του Ηρακλή και αν στείλει ως το μεσημέρι το σχετικό έγγραφο, τότε εκδίδεται το δελτίο και ο παίκτης θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο αυριανό παιχνίδι με τον Παναθηναικό.

    Κατά τα άλλα ο Αγγελος Αναστασιάδης ολοκλήρωσε την προετοιμασία της ομάδας του και θα έχει στην διάθεση του όλους τους παίκτες του. Υπολογίζεται πως δεν θα διαφοροποιήσει την αρχική σύνθεση με αυτήν που έπαιξε την Κυριακή και νίκησε την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα. Θα παίξουν δηλαδή οι Χαλκιάς, Κυριαζής, Χατζί, Μιλόγεβιτς, Νατσούρας, Στολτίδης, Μπαχράμης, Κουτσουρές, Εντερσον, Χάγκαν, Κεμπάτζε.

    [25] Ο Μάκης Ευθυμιάδης ''σφυρίζει'' το ντέρμπυ

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 12:10:00 μμ

    Ο Μάκης Ευθυμιάδης του συνδέσμου Δράμας θα είναι ο διαιτητής του μεγάλου ντέρμπι της 12ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας, μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Βοηθοί του θα είναι οι Αγαδάκος (Λακωνίας) και Νικολαίδης (Θεσσαλονίκης).

    Αναλυτικά οι διαιτητές των υπόλοιπων αγώνων της 12ης ημέρας:

    Αρης-Ηρακλής Παπίλιας (Πειραιά)

    Εθνικός Αστέρας-Πανιώνιος Δούρος (Κορίνθου)

    Ξάνθη-ΠΑΟ Τρικάλης (Τρικάλων)

    Αιγάλεω-ΟΦΗ Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας)

    Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ Ζωγράφος (Αθήνας)

    Ιωνικός-Ακράτητος Μπριάκος (ηπείρου)

    [26] Το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού στο SUPERSPORT

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 5:19:00 μμ

    Το ντέρμπι της 12ης ημέρας του πρωταθλήματος Α' Εθνικής, ΑΕΚ-Ολυμπιακού, που θα γίνει την Κυριακή πρόκειται να μεταδοθεί από το SUPERSPORT, αφού το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας, όπου εκδικάστηκε σήμερα η προσφυγή της ΑΕΚ, με την οποία ζητά την ανάκληση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την οποία τα τηλεοπτικά δικαιώματά της τα έχει το SUPERSPORT, δεν εξέδωσε απόφαση.

    Έτσι, εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του Μονομελούς. Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΑΕ που θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα, πρόκειται να ορίσει και τυπικά το SUPERSPORT ως το κανάλι που θα μεταδώσει το ντέρμπι, σύμφωνα βέβαια με την δήλωση του προέδρου της ΕΠΑΕ, Θανάση Κανελλόπουλου, ότι η Ενωση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις.

    Κατά την σημερινή εκδίκαση της προσφυγής της ΑΕΚ, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, Μάκης Ψωμιάδης, τόνισε, ότι η ΠΑΕ πήρε 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές και 500 εκατομμύρια μπόνους από τον ALPHA για να μεταδίδει τους αγώνες της, ενώ από την πλευρά του SUPERSPORT ο Λάμπης Ταγματάρχης επεσήμανε, ότι το συνδρομητικό κανάλι έχασε 80.000 συνδρομητές, που "μεταφράζεται" σε οικονομική ζημιά 9,6 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Εκ' μέρους του ALPHA, κατέθεσε ο Χάρης Αλευρόπουλος, ο οποίος τόνισε επίσης, ότι και αυτό το συνδρομητικό κανάλι υπέστη οικονομική ζημιά. Το δικαστήριο ζήτησε από όλες τις πλευρές να καταθέσουν υπόμνημα την Τρίτη.

    [27] Αγενής. . . ζυγαριά στη Μελβούρνη!

    16/1/2002 2:41:00 μμ

    Εκπλήξεις, κυρίως δυσάρεστες, επεφύλασσε σε όσους ήθελαν να μετρήσουν το βάρος τους, μια ζυγαριά που είχε τοποθετηθεί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της βορειοανατολικής Μελβούρνης την περίοδο των εορτών. Η ηλεκτρονική ζυγαριά που λειτουργούσε με κέρμα ξάφνιαζε όλους τους ανύποπτους περαστικούς, κυρίως τους παχουλούς, που ανέβαιναν πάνω της για να ζυγιστούν.

    Ιδιαίτερα προσβλητικά ήταν τα "σχόλια" της, τα οποία εμφανίζονταν δίπλα στα αναγραφόμενα κιλά αυτού που ζυγιζόταν εκείνη τη στιγμή. Οργή κυρίευσε μια παχουλή κυρία που όταν ζυγίστηκε, διάβασε δίπλα στα κιλά της και το μήνυμα "ξεκουμπίσου παχύδερμο". Έκπληκτος έμεινε ένας άνδρας βάρους 80 κιλών που έλαβε το σχόλιο "Είσαι υπέρβαρος, λιγάκι χονδρούλης". Η διεύθυνση του εμπορικού κέντρου απέσυρε άρον-άρον τη ζυγαριά μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και τα παράπονα των πελατών αλλά και των καταστηματαρχών του εμπορικού κέντρου.

    "Τα σχόλια που τυπώνονται στη ζυγαριά είναι δυσάρεστα και η ζυγαριά αποσύρθηκε και ελέγχεται από τη προμηθεύτρια εταιρία. Μια πρώτη έρευνα δείχνει ότι κάποιος επιχείρησε να τροποποιήσει τα συνήθη μηνύματα της εορταστικής περιόδου όπως Χαρούμενα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος", διευκρίνισε εκπρόσωπος της διοίκησης του εμπορικού κέντρου.

    [28] Υπέρβαρη 350 κιλών έπεσε στο διαμέρισμα της

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 3:18:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Η 50χρονη Σενίς Πακ έσπασε το πόδι της όταν γλύστρησε και έπεσε μέσα στο διαμέρισμά της στην Κωνσταντινούπολη, δεν ήταν όμως δυνατό να μεταφερθεί στο νοσοκομείο από τους οικείους της, αφού ζύγιζε 350 κιλά. Έτσι επιστρατεύτηκαν οι πυροσβέστες, οι οποίοι προκειμένου να βγάλουν την πελώρια γυναίκα από το σπίτι της χρειάστηκε να ξηλώσουν μια πόρτα και να κόψουν την κουπαστή της σκάλας του ακινήτου.

    Οπως εξηγεί το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή που μεταδίδει την είδηση, η όλη επιχείρηση μεταφοράς της Σενίς στο νοσοκομείο απαίτησε από τους άνδρες της πυροσβεστικής προσπάθειες τριών ωρών.

    [29] Αρχαιολογικά ευρήματα στην Ινδία

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 5:03:00 μμ

    Ινδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από το 7.500 π.Χ. και δείχνουν ότι οι πρώτες πόλεις στον κόσμο εμφανίστηκαν 4.000 χρόνια πριν από την ημερομηνία που μέχρι τώρα πίστευαν οι αρχαιολόγοι. Οι επιστήμονες αυτοί βρήκαν κομμάτια ξύλου, τμήματα αγγείων, απολιθωμένα κόκκαλα και κάτι άλλο που μοιάζει με οικοδομικό υλικό, λίγο έξω από την παραλία της Σούρατ στον κόλπο Καμπάι, στη δυτική Ινδία, ανακοίνωσε ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Μούρλι Μανοχάρ Τζόσι.

    Η πόλη αυτή βυθίστηκε...

    "Ορισμένα από τα ευρήματα που ανακάλυψε το Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφικής Τεχνολογίας, όπως ένα κούτσουρο ηλικίας 9.500 ετών, δείχνουν ότι στον κόλπο Καμπάι αναπτύχθηκε ένας πολύ παλιός πολιτισμός. Η πόλη αυτή βυθίστηκε αργότερα", επισήμανε ο ινδός υπουργός.

    Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως οι πρώτες πόλεις εμφανίστηκαν το 3.500 π.Χ. στην κοιλάδα των Σουμερίων, στο σημερινό Ιράκ.

    "Μπορούμε να πούμε με σιγουριά, βασιζόμενοι στα ευρήματα, στους ήχους που προέρχονται από ηχοβολιστικά μηχανήματα και στη γεωμετρική δομή του χώρου, ότι υπήρχαν ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή πριν από 9.500 χρόνια", επισήμανε ο Σ.Ν. Ρατζγκούρου, ένας ανεξάρτητος αρχαιολόγος.

    [30] Νέος ιός μεταμφιεσμένος σε λογισμικό

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 16/1/2002 4:47:00 μμ

    Ενα νέο σκουλήκι υπολογιστών που εμφανίζεται μεταμφιεσμένος ως αναπροσαρμογή λογισμικού από την εταιρεία της Microsoft ανακαλύφθηκε από τους ειδικούς των προγραμμάτων ασφαλείας. Ο ιός είναι ικανός να διαγράψει όλα τα αρχεία του σκληρού δίσκου ενός μολυσμένου υπολογιστή αλλά μέχρι τώρα ο ρυθμός που διαδίδεται είναι πολύ αργός

    Το αποκαλούμενο και σκουλήκι "Gigger" είναι χαμηλής επικινδυνότητας και δεν αποτελεί απειλή αφού έως τώρα λίγοι υπολογιστές έχουν μολυνθεί.

    Το σκουλήκι, ένας ιός μόνος-διάδοσης, γράφεται στο αρχείο εντολών της Ιάβας και χρησιμοποιεί τα προγράμματα Outlook Outlook Exprees mIRC και τα Instant Relay Chat channels για να διαδοθεί.

    Φθάνει στον υπολογιστή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα "Outlook Express Update" και εισχωρεί στο βιβλίο διευθύνσεων και την ίδια ώρα προσπαθεί να διαγράψει όλα τα αρχεία του σκληρού δίσκου.

    ΠΗΓΕΣ: REUTER CNN

    [31] Πρόβλημα στον server της Microsoft

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 16/1/2002 4:14:00 μμ

    Μια δυσλειτουργία που παρουσιάστηκε στο λογισμικό των κεντρικών υπολογιστών της Microsoft έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να μην μπορούν να μπουν στη κεντρική σελίδα της εταιρείας για να φορτώσουν τα patches και fixes ασφάλειας. Τα προβλήματα άρχισαν την περασμένη Πέμπτη όταν o Redmond-based προσπάθησε να ενημερώσει το λογισμικό που οδηγεί τους χρήστες στους κεντρικούς υπολογιστές.

    Αιτία η ενθάρρυνση των εμπειρογνωμόνων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου και του FBI, προς τους χρήστες των Windows XP να κατεβάσουν ένα patch για να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας που ανακαλύφθηκε τον περασμένο μήνα.

    Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ένας νέος ιός θα μπορούσε να επιτρέψει στους χάκερ να κλέψουν ή να καταστρέψουν τα αρχεία ενός θύματος σε ολόκληρο το Διαδίκτυο. Αυτή η δυσλειτουργία θεωρήθηκε κατ΄ασυνήθιστο τρόπο ιδιαίτερα σοβαρή επειδή μπορούσε να επιτρέψει στους χάκερ να καταλάβουν συνολικά τον έλεγχο των υπολογιστών όλων όσων χρησιμοποιούν τα Windows XP μέσω του διαδικτύου.

    Το πρόβλημα θα είχε μάλιστα επιπτώσεις και για όσους χρησιμοποιούν και τα Windows ΜΕ λογισμικό, και σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις και στους χρήστες των Windows 98.

    Οι τεχνικοί της Microsoft πάντως πιστεύουν ότι μέχρι την Τρίτη το πρόβλημα να έχει λυθεί.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS CNN

    [32] Η τεχνολογία στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 1:55:00 μμ

    Tετραετές συμβόλαιο, ύψους 37,2 εκατομμυρίων δολαρίων, υπέγραψε πρόσφατα η αμερικανική πολιτεία του Μέιν, με εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών για να εξοπλίσει τους μαθητές της 7ης και 8ης τάξης και τους καθηγητές τους, με φορητούς υπολογιστές. Εκτιμάται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά εκπαιδευτικής τεχνολογίας από μία πολιτεία. "Νομίζω ότι πρόκειται να επιδείξουμε τη δύναμη της ένας-προς-έναν πρόσβασης σε υπολογιστές, η οποία πρόκειται να μεταμορφώσει την εκπαίδευση" δήλωσε ο κυβερνήτης Aνγκους Κίνγκ

    Βάσει του σχεδίου, όλοι οι μαθητές της 7ης τάξης και οι καθηγητές τους θα χρησιμοποιούν τους φορητούς, ασύρματους υπολογιστές, τύπου "ibook", από το φθινόπωρο του 2002.

    Το συμβόλαιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση υποδομής ασύρματου δικτύου σε καθένα από τα 241 σχολεία μέσης εκπαίδευσης, καθώς και συνεχή υποστήριξη και συντήρηση. Η πολιτεία του Μέιν επέλεξε την εταιρεία Apple παρά τα κάποια αναφερθέντα προβλήματα στην τελευταία σημαντική εκπαιδευτική συμφωνία της στην κομητεία Ενρίκο της πολιτείας της Βιργινίας, όπου, η Apple παρέδωσε 23.000 υπολογιστές iBook το περασμένο φθινόπωρο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ρίτσμοντ Τάιμς-Ντισπάτς", κατά τη διάρκεια επίσκεψης βουλευτών του Μέιν σε μαθητές του Γυμνασίου Γκόντγουιν της κομητείας Ενρίκο, οι τελευταίοι παραπονέθηκαν ότι οι υπολογιστές προκαλούν ταραχή και παρεμποδίζουν αντί να βοηθούν και να μορφώνουν.

    "Βασικά, πρόκειται για ένα μηχάνημα αναπαραγωγής δίσκων ακτίνας με ενσωματωμένη ..παιχνιδομηχανή, αξίας 1.200 δολαρίων" είπε ένας μαθητής. Οι εκπαιδευτικοί του Μέιν πάντως, είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που καταγράφηκαν στο Ενρίκο.

    [33] Ευρωπρωτιά στο διαδίκτυο

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 1:52:00 μμ

    Το τέλος του 2001, βρήκε για πρώτη φορά τους δυτικοευρωπαίους χρήστες διαδικτύου να είναι περισσότεροι από τους Αμερικανούς. Επίσης, η δυτική Ευρώπη ξεπέρασε την Ιαπωνία ως πηγή εσόδων από το ηλεκτρονικό εμπόριο, με πρώτες τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών ADC. Μέχρι το 2005, οι χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο θα φθάσουν τους 941,8 εκ, από 497,7 εκ. που ήταν το 2001.

    [34] Κινητά τηλέφωνα με κουρδιστήρι;

    Πηγή: ΑΠΕ 16/1/2002 1:50:00 μμ

    Κι όμως, η αμερικανική εταιρεία Φριπλέι Ενερτζι παρουσίασε στην έκθεση Ηλεκτρονικών Ειδών του Λας Βέγκας ένα φορτιστή κινητού τηλεφώνου που "γεμίζει ενέργεια" όπως τα παλιά ρολόγια. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο φορτιστής αυτός θα είναι πολύ χρήσιμος σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου η παροχή ηλεκτρικού είναι συχνά ασταθής.

    Ο φορτιστής ονομάζεται ΦριΤσάρτζ (δωρεάν φόρτιση) και επιτρέπει στους χρήστες να επεκτείνουν το χρόνο ομιλίας του μέχρι και πέντε λεπτά για κάθε 45 δευτερόλεπτα κουρδίσματος. Οσο περισσότερο κουρδίζεται, τόσο περισσότερο φορτίζεται η στήλη του τηλεφώνου.

    Επίσης παρέχεται μια επιπλέον στήλη, η οποία μπορεί να φορτιστεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Ο φορτιστής θα είναι διαθέσιμος για τις περισσότερες εταιρείες κινητών τηλεφώνων εντός του έτους. Θα κοστίζει 65 δολάρια ΗΠΑ, ποσό που είναι πέραν των δυνατοτήτων πολλών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Ωστόσο, το επόμενο έτος, η ΦριΠλέι σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ειδικό φορτιστή για τον αναπτυσσόμενο κόσμο στη μισή τιμή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 January 2002 - 17:59:41 UTC