Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφγανιστάν:Συνομιλίες για ειρηνευτική δύναμη
  • [02] Σε λειτουργία τα απογευματινά ιατρεία
  • [03] Πλοίο με λαθρομετανάστες στη Χίο
  • [04] Εθνικό πένθος στη Λίμα
  • [05] Πλημμύρες σαρώνουν τη Σουμάρτα
  • [06] Συλλήψεις στο Πακιστάν για επίθεση στην Ινδία
  • [07] Νέο αιματηρό επεισόδιο στη Μ. Ανατολή
  • [08] Πολιτική κρίση στην Αργεντινή
  • [09] Στην τελική ευθεία για το ευρώ
  • [10] Οι τελευταίες αγορές για το 2001

    [01] Αφγανιστάν:Συνομιλίες για ειρηνευτική δύναμη

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 8:50:00 πμ

    Οι αφγανοί και βρετανοί υπεύθυνοι θα ρυθμίσουν σήμερα στην Καμπούλ τις τελευταίες λεπτομέρειες στη συμφωνία για την ανάπτυξη μίας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Επειτα από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η νέα προσωρινή κυβέρνηση της Καμπούλ ανακοίνωσε χθες την επισφράγιση μίας συνολικής συμφωνίας με τη διεθνή κοινότητα για την ανάπτυξη της Διεθνούς Δύναμης Συνδρομής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF).

    Σήμερα το κείμενο της συμφωνίας

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, Πολ Σάικς, οι βρετανοί και αφγανοί υπεύθυνοι θα συντάξουν σήμερα γραμμή προς γραμμή το κείμενο της συμφωνίας, προκειμένου να εξαλείψουν τα προβλήματα στη μετάφραση, που εμπόδισαν την υπογραφή του τελικού κειμένου της συμφωνίας χθες βράδυ. "Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν έχουμε χρονικούς περιορισμούς και θέλουμε να βγει κάτι καλό", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Εν τω μεταξύ, φάλαγγα 11 στρατιωτικών οχημάτων που μεταφέρει βρετανούς στρατιώτες έφτασε σήμερα το πρωί στην Καμπούλ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα οχήματα επέβαιναν περίπου 70 βρετανοί στρατιώτες. Πρόκειται για τις πρώτες βρετανικές ενισχύσεις που φτάνουν στην αφγανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Δύναμης διεθνούς βοήθειας για την ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF). Η συμφωνία για την ανάπτυξη αυτής της δύναμης επετεύχθη χθες, όπως δήλωσε ο αφγανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Αμπντάλα.

    [02] Σε λειτουργία τα απογευματινά ιατρεία

    Πηγή: ΕΡΑ 31/12/2001 8:24:00 πμ

    Από την Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου, αρχίζουν να λειτουργούν σταδιακά τα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία θα δέχονται τους ασφαλισμένους μόνο με ραντεβού.

    Ηδη, το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 83 νοσοκομεία που θα ανοίξουν τα απογευματινά τους ιατρεία εντός του Ιανουαρίου. Τα 17 από αυτά βρίσκονται στην Αττική, ενώ τα 66 στην περιφέρεια.

    [03] Πλοίο με λαθρομετανάστες στη Χίο

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 9:48:00 πμ

    Από ναυαγωστιστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντοπίστηκε χθες στην οριογραμμή μεταξύ Χίου και τουρκικών ακτών να πλέει ακυβέρνητο μικρό πλοίο με σημαία Τουρκίας, στο οποίο επέβαιναν 50 λαθρομετανάστες. Αφού παρασχέθηκε η αναγκαία συνδρομή ειδοποιήθηκε η τουρκική ακτοφυλακή, περιπολικό σκάφος της οποίας καθώς και ρυμουλκό έσπευσαν και παρέλαβαν το τουρκικό πλοίο και το οδήγησαν προς τα τουρκικά παράλια.

    [04] Εθνικό πένθος στη Λίμα

    31/12/2001 8:47:00 πμ

    Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σε κατάστημα πυροτεχνημάτων στο ιστορικό κέντρο της Λίμας στο Περού. Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό οι νεκροί ανέρχονται σε 276, 20 άνθρωποι αγνοούνται και πάνω από 180 έχουν τραυματιστεί, ενώ καταστράφηκαν τουλάχιστον τρία κτίρια.

    Ο πρόεδρος της χώρας Αλεχάντρο Τολέδο, κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος και επέστρεψε στην πρωτεύουσα από το βόρειο Περού για να επιβλέψει την επιχείρηση κατάσβεσης. Το ιστορικό κέντρο της Λίμα έχει χαρακτηριστεί περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

    [05] Πλημμύρες σαρώνουν τη Σουμάρτα

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 9:53:00 πμ

    Καταστροφικές πλημμύρες σάρωσαν την επαρχία της Σουμάτρας στην Ινδονησία, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας άνθρωπος, 12 άλλοι αγνοούνται, ενώ χιλιάδες είναι οι άστεγοι από τη θεομηνία, όπως μεταδίδουν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη Σουμάτρα βρέχει συνεχώς εδώ και τέσσερις ημέρες με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν τα ποτάμια της Σουμάτρας, και να πλημμυρίσουν συνολικά 19.306 κατοικίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Τα μετεωρολογικά δελτία προβλέπουν πως οι ραγδαίες βροχοπτώσεις θα συνεχισθούν και τις επόμενες ημέρες.

    Οι πλημμύρες παρέσυραν πολλές γέφυρες, διακόπτοντας τις επικοινωνίες και τις μεταφορές ανάμεσα σε διάφορες επαρχίες και προς την πρωτεύουσα της περιφέρειας, Μεντάν, της οποίας το αεροδρόμιο έκλεισε το Σάββατο, όταν ο ασφαλτοτάπητας του καλύφθηκε από 10 εκατοστά νερού, σύμφωνα με την εφημερίδα Τζακάρτα Πόστ.

    Το αεροδρόμιο ξαναλειτούργησε χθες όταν υποχώρησαν τα νερά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Κομπάς, εξόν από τον ένα νεκρό, δέκα άτομα παρασύρθηκαν από την τύρβη των υδάτων στο Αιρ Πουτίν, της επαρχίας Ασαχάν, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι αγνοούνται στη Μεντάν.

    [06] Συλλήψεις στο Πακιστάν για επίθεση στην Ινδία

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 9:50:00 πμ

    Η πακιστανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα στο Καράτσι περισσότερους από 20 ισλαμιστές -μέλη δύο αυτονομιστικών οργανώσεων που κατηγορούνται για την επίθεση αυτοκτονίας της 13ης Δεκεμβρίου στο κοινοβούλιο της Ινδίας. Οι συλληφθέντες ανήκουν στις ισλαμικές οργανώσεις Λάσκαρ-ι-Τάιμπα και Τζαίς-ι-Μοχαμάντ, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Καράτσι, Ταρίκ Τζαμίλ. Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν συλλάβει τον Χαφίζ Σαίντ, ηγέτη της Λασκάρ-ι- Τάιμπα μετά από συνεδρίαση της ηγεσίας της οργάνωσής του στο Ισλαμαμπάντ. Η οργάνωση Λασκάρ-ι-Τάιμπα αγωνιζόταν κατά της ινδικής κυριαρχίας στο Κασμίρ μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση του Νέου Δελχί αξίωσε από την κυβέρνηση του Πακιστάν την ανάληψη δράσης εναντίον του Σαιντ με την κατηγορία της συμμετοχής στην επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου στο ινδικό κοινοβούλιο που προκάλεσε το θάνατο 14 ανθρώπων.

    Η κυβέρνηση της Ινδίας χαρακτήρισε "θετικό βήμα" την ανακοίνωση της σύλληψης από τις πακιστανικές αρχές του Χαφίζ Μοχάμεντ Σαίντ, ηγέτη της αυτονομιστικής ισλαμικής οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τάιμπα και άλλων μελών της οργάνωσης.

    [07] Νέο αιματηρό επεισόδιο στη Μ. Ανατολή

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 9:34:00 πμ

    Εξι παλαιστίνιοι οπλοφόροι, κατά πάσα πιθανότητα στελέχη ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, έχασαν τη ζωή τους χθες βράδυ από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, την ώρα που προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο έδαφος του Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημα ανακοινωθέντα. Οι έξι νεκροί ανεβάζουν τον αριθμό σε 1124 από την έναρξη της Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000, από αυτούς οι 868 είναι Παλαιστίνιοι και μόλις 234 Ισραηλινοί.

    Στο μεταξύ, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αξιοποιήσει την "ανακωχή" που διέταξε ο ίδιος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ και να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Μεσανατολικό. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ μπορεί να επαναληφθούν "από εκεί που σταμάτησαν στην Τάμπα της Αιγύπτου το 2000".

    [08] Πολιτική κρίση στην Αργεντινή

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 9:18:00 πμ

    Ο παραιτηθείς πρόεδρος

    Ροντρίγκες Σάα

    Την παραίτησή του ανακοίνωσε χθες βράδυ κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς το λαό της Αργεντινής, ο περονιστής Αδόλφο Ροντρίγκες Σάα, που είχε εκλεγεί την περασμένη εβδομάδα από το Κογκρέσο ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

    "Δεν έχω άλλη επιλογή από το να υποβάλω την αμετάκλητη παραίτησή μου", εξήγησε ο Σάα, καθώς προηγουμένως οι περισσότεροι από τους κυβερνήτες των επαρχιών είχαν αρνηθεί να τον υποστηρίξουν. Κάνοντας τον απολογισμό των επτά ημερών της προεδρίας του, ο Σάα υπογράμμισε ιδιαίτερα πως το μορατόριουμ στην αποπληρωμή του, ύψους 132 δισ. δολαρίων, χρέους της Αργεντινής που έχει ανακοινώσει αντιπροσωπεύει "ένα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό όφελος για τη χώρα". "Δέν πρόκειται να γίνω εγώ πρόεδρος της παλιάς Αργεντινής, της καταπίεσης του λαού. Φιλοδόξησα να είμαι ο πρόεδρος που ξεκίνησε την αλλαγή", πρόσθεσε ο Σάα.

    Εκκληση για κυβέρνηση εθνικής εξυγίανσης

    Ο περονιστής Κάρλος Ρουκάουφ, κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Αιρες, κατά τη διάρκεια της νύχτας, απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία "κυβέρνησης εθνικής εξυγίανσης".

    "Η Αργεντινή χρειάζεται μία κυβέρνηση εθνικής εξυγίανσης, με ένα πρόγραμμα που θα καθορίζει συγκεκριμένα σημεία για την έξοδο από την κρίση", τόνισε ο κυβερνήτης σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΤΝ. Ο Ρουκάουφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Κόμμα της Δικαιοσύνης (PJ), στο οποίο ανήκει ο ίδιος κι ο Ροντρίγκεζ Σάα, θα πρέπει να έλθει σε διάλογο με τη Ριζοσπαστική Κοινωνική Ενωση (UCR) του πρώην προέδρου Φερνάνδο Ντε λα Ρούα, και με το κίνημα της κεντροαριστεράς, Εναλλακτικό κίνημα για μία Δημοκρατία Ισων (ARI), του οποίου ηγείται η βουλευτής Ελίσα Καρίο, καθώς και το κόμμα Φρεπάσο, εταίρο του PJ στην κυβέρνηση συμμαχίας του Ντε λα Ρούα.

    "Η Εθνοσυνέλευση που αποτελείται από δύο Σώματα) θα πρέπει να είναι μία εθνοσυνέλευση διαλόγου, στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα χωρίς να κυριαρχεί το ένα πάνω στα άλλα", υπογράμμισε ο Ρουκάουφ.

    [09] Στην τελική ευθεία για το ευρώ

    31/12/2001 7:54:00 πμ

    Λίγες ώρες απομένουν για την έλευση του νέου χρόνου, ο οποίος σηματοδοτεί και μια νέα εποχή για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς το ευρώ γίνεται πραγματικότητα και τα εθνικά νομίσματα θα αποτελέσουν παρελθόν. Η Ελλάδα και η Φινλανδία θα είναι οι πρώτες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης που θα περάσουν στο ευρώ, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στο γαλλικό νησάκι Ρεϊνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό.

    Σήμερα ολοκληρώνονται στην Αθήνα οι τελευταίες προετοιμασίες για τη μετάβαση στο ευρώ.

    Η μετάβαση στο ευρώ

    Τράπεζες, εφορίες, ταχυδρομεία και Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας δεν θα εξυπηρετούν σήμερα το κοινό, καθώς θα εναρμονίζονται για εφαρμογή του ευρώ. Τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων των τραπεζών θα δίνουν δραχμές μέχρι αργά το απόγευμα, ωστόσο από τις 5 και μετά και ανάλογα με τις τράπεζες, τα μηχανήματα θα διακόπτουν σταδιακά τη λειτουργία τους, προκειμένου να εφοδιαστούν με ευρώ, τα οποία θα χορηγούν είτε από τα πρώτα λεπτά του νέου έτους, είτε από τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.

    Τη βεβαιότητα ότι όλα θα λειτουργήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί και η πλειονότητα των περίπου 4.000 ΑΤΜ, που υπάρχουν στη χώρα μας, θα είναι σε θέση να δίνει μόνον ευρώ από την Πρωτοχρονιά εκφράζουν οι επικεφαλής των Τραπεζών.

    Η πολιτική ηγεσία θα υποδεχτεί το 2002 και το ευρώ σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα παραλάβει πρώτος ένα χαρτονόμισμα ευρώ από το αυτόματο μηχάνημα συναλλαγής της Εθνικής Τράπεζας, που είναι εγκατεστημένο εκεί.

    [10] Οι τελευταίες αγορές για το 2001

    Πηγή: ΑΠΕ 31/12/2001 8:13:00 πμ

    Τελευταία μέρα του χρόνου σήμερα και οι καταναλωτές αναμένεται να σπεύσουν στην αγορά για τα τελευταία πρωτοχρονιάτικα ψώνια.

    Από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα και τα κρεοπωλεία από τις 9 έως τις 4 το απόγευμα. Τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

    Οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν ψωμί για τρεις ημέρες, καθώς την Πρωτοχρονιά τα αρτοποιεία θα είναι ανοιχτά από τις 8 πμ έως τη 1μμ μόνο για ψήσιμο φαγητού.

    Την Τετάρτη τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ και οι φούρνοι θα παραμείνουν κλειστά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 December 2001 - 9:54:58 UTC