Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία στο Αφγανιστάν
  • [02] Βαριές κατηγορίες Αφγανιστάν προς Πακιστάν
  • [03] Ποιες χώρες θα υποδεχτούν πρώτες το ΕΥΡΩ
  • [04] Επίσκεψη Σημίτη στο Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας
  • [05] Συνεχίζεται η έξοδος της Πρωτοχρονιάς
  • [06] Έσβησε η φωτιά στο Μασούτη Θεσσαλονίκης
  • [07] Στη Βοσνία ο Λ. Αποστολίδης
  • [08] Τροχαίο με 2 νεκρούς στην Αθηνών- Κορίνθου
  • [09] Προετοιμασίες για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
  • [10] Αμετακίνητη η Αθήνα στο θέμα της ονομασίας
  • [11] Ινδία-Πακιστάν: Λίγο πριν τον πόλεμο;
  • [12] Παραδίδει το Δήμο της Ν. Υόρκης ο Τζουλιάνι
  • [13] Θετικά αποτελέσματα Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [14] Εφιαλτική η κατάσταση στο Σίδνεϊ
  • [15] Δυο Παλαιστίνιοι νεκροί στην Γάζα
  • [16] Στον κατάλογο μαρτύρων ο Ρουγκόβα
  • [17] Αργεντινή: Κρίση δίχως τέλος
  • [18] Στη Μ. Ανατολή ο Αμερικανός απεσταλμένος
  • [19] Ιταλία: Ιερόδουλες στρογγυλεύουν το ευρώ
  • [20] Ρεάλ Μαδρίτης: Κι άλλες ακριβές μεταγραφές
  • [21] L Equipe: Η καλύτερη 11άδα του κόσμου
  • [22] Δύο μήνες εκτός ο Ρόμπι Κιν
  • [23] Πιστοποιητικό παρθενίας για τις μαθήτριες του!
  • [24] Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την ομογένεια
  • [25] Έρευνα για τους ασυνείδητους κυνηγούς

    [01] Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 30/12/2001 7:06:00 μμ

    Η συμφωνία για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης που θα διαφυλάξει την ασφάλεια στο Αφγανιστάν "οριστικοποιήθηκε", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν υπογράφηκε. "Επιτύχαμε συμφωνία για την ανάπτυξη πολυεθνικών δυνάμεων. Δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες αλλά η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί", είπε ο Αφγανός υπουργός.

    Ο Μπιν Λάντεν πιθανόν να βρίσκεται ακόμη στο Αφγανιστάν

    Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά με το αν έχει υπογραφεί η συμφωνία, αλλά είπε ότι ορισμένα από τα στρατεύματα που θα αναπτυχθούν βρίσκονται ήδη στο Αφγανιστάν.

    Στην ερώτηση για πόσο θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, ο Αμπντουλάχ απάντησε, "όσο χρειαστεί για να εξολοθρευτούν οι τρομοκράτες".

    Για το θέμα αυτό έχει γραφτεί ότι υπάρχουν πιέσεις από την αφγανική κυβέρνηση ώστε να τερματιστούν γρήγορα οι βομβαρδισμοί, αίτημα στο οποίο κωφεύει η Ουάσιγκτον.

    Ακόμη, ο Υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ σε συνέντευξή του στην Καμπούλ δήλωσε ότι "ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκεται πιθανώς ακόμη στο Αφγανιστάν, δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για την τοποθεσία που βρίσκεται".

    Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών έρχεται σε αντίθεση με αυτή που έκανε την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας του Αφγανιστάν Μοχαμάντ Φαχίμ, σύμφωνα με τον οποίο ο μπιν Λάντεν έχει εγκαταλείψει το Αφγανιστάν και βρίσκεται στη συνοριακή πόλη του Πακιστάν Πεσάουαρ.

    Στο στόχαστρο αμερικανικών βομβαρδιστικών 15 γυναικόπαιδα

    Οι αμερικανικές βόμβες στο ανατολικό Αφγανιστάν σκότωσαν τις τελευταίες δύο μέρες 15 γυναίκες και παιδιά, κατά λάθος, μετέδωσε το αφγανικό ισλαμικό πρακτορείο ειδήσεων AIP, που εδρεύει στο Πακιστάν.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες ταξιδιωτών, τη νύχτα της Παρασκευής και το Σάββατο το πρωί, βομβαρδιστικά χτύπησαν το χωριό Σεϊχάν, δυτικά της πόλης Γκαρντέζ, πρωτεύουσας της επαρχίας Πάκτια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Τρία σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

    Αλλοι 65 άμαχοι σκοτώθηκαν στις αρχές του μηνός, όταν αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν αυτοκινητοπομπή με ξένους που πήγαιναν από την Πάκτια για την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης.

    Αμερικανός εκπρόσωπος είχε δικαιολογήσει την ενέργεια, λέγοντας ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι στους μετακινούμενους περιλαμβάνονταν μαχητές της αλ-Κάιντα και ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν.

    Ως τώρα οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για θανάτους εκατοντάδων αμάχων στο Αφγανιστάν.

    [02] Βαριές κατηγορίες Αφγανιστάν προς Πακιστάν

    30/12/2001 1:14:00 μμ

    Το Αφγανιστάν ζήτησε σήμερα να αναπτυχθεί διεθνής δύναμη ασφαλείας, κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η βοήθεια που παρέχεται στον Οσάμα Μπιν Λάντεν από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες. Ο υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, κατηγορεί ευθέως τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, ότι προσφέρουν βοήθεια στον Σαουδάραβα τρομοκράτη.

    [03] Ποιες χώρες θα υποδεχτούν πρώτες το ΕΥΡΩ

    30/12/2001 5:01:00 μμ

    Το γαλλικό νησάκι Ρεϊνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό, θα είναι το πρώτο που τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου προς την 1η Ιανουαρίου θα θέσει σε κυκλοφορία το Ευρώ. Το νησί, που αποτελεί υπερπόντια γαλλική αποικία θα υποδεχθεί το νέο νόμισμα στις 20.00 GMT (ώρα Γκρίνουιτς) και δύο ώρες αργότερα θα ακολουθήσουν η Ελλάδα και η Φινλανδία, οι πρώτες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης.

    Μία ώρα αργότερα από την Ελλάδα, στις 23.00 GMT, θα γίνει η μεγάλη είσοδος του ευρώ σε οκτώ χώρες: τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

    Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που έχουν την ίδια ώρα με την GMT, θα μπουν στο ευρώ μία ώρα αργότερα, στις 24.00 GMT.

    Τέσσερις ώρες αργότερα, το ευρωπαϊκό νόμισμα θα αρχίσει να κυκλοφορεί στα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα, του Ατλαντικού, Μαρτινίκα και Γουαδελούπη.

    [04] Επίσκεψη Σημίτη στο Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας

    Πηγή: ΕΡΑ 30/12/2001 7:46:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε σήμερα στις 18.30, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης και η στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον αντιναύαρχο Ανδρέα Συρίγο. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις αρμοδιότητες και λειτουργίες του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, γνωστού ως θαλάμου επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός από το θάλαμο επιχειρήσεων επικοινώνησε μέσω δορυφόρου με το ελληνικό πλοίο "New York Express" μεταφοράς κοντέινερ της εταιρίας "Κόστα Μάρε" που πλέει στην περιοχή του βορείου Ατλαντικού.

    Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πλοίαρχο του "New York Express" Θανάση Μπέη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη συγκεκριμένη αποστολή του πλοίου, για το φορτίο που μετέφερε (5.000 κοντέινερ) και για τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πλοίαρχο, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, "στη δουλειά των Ελλήνων ναυτικών στηρίζεται η ελληνική ναυσιπλοΐα που είναι και δύναμη της χώρας". Κατόπιν του ευχήθηκε ήρεμα ταξίδια όπως το σημερινό, καλές θάλασσες και καλή χρονιά. Ακολούθως ο πρωθυπουργός, πάλι από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου και μέσω δορυφόρου απηύθυνε ευχές προς τα πληρώματα όλων των ελληνικών πλοίων που έπλεαν εκείνη τη στιγμή σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.

    Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, στο ευχετήριο μήνυμά του, είπε τα εξής:

    "Αγαπητοί ναυτικοί σε λίγες ώρες υποδεχόμαστε όλοι μας μια νέα χρονιά. Εσείς στις θάλασσες μακριά από τα σπίτια σας, μακριά από τις οικογένειές σας. Αλλά και εσείς όπως εμείς εδώ στην πατρίδα, όπως όλοι, με τις προσδοκίες μας, με τους σχεδιασμούς μας και τα όνειρά μας. Προσδοκίες, σχεδιασμούς και όνειρα για τον εαυτό μας, για την οικογένειά μας, για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για την προσωπική και επαγγελματική ζωή μας. Εύχομαι σε όλους τους Ελληνες ναυτικούς το καλύτερο για τη νέα χρονιά. Καλά ταξίδια, ήρεμες θάλασσες! Η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στις θάλασσες, κοντά σας. Η ελληνική ναυτιλία ήταν και παραμένει η δύναμη της χώρας, ιδίως χάρη σε σας τους Ελληνες ναυτικούς, χάρη στη δική σας δουλειά και αφοσίωση. Το χρόνο που πέρασε όλοι μαζί οι Ελληνες εργαστήκαμε. Επενδύσαμε στο κοινό μέλλον μας. Ετσι θεμελιώσαμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή, στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας. Και ταυτόχρονα μια πιό δυνατή παρουσία στη δύσκολη διεθνή σκηνή. Ας πορευθούμε μαζί για μια Ελλάδα καλύτερη. Χρόνια Πολλά σε όλους και τις οικογένειές σας. Καλή Χρονιά σε όλους! Καλή Πρωτοχρονιά!".

    [05] Συνεχίζεται η έξοδος της Πρωτοχρονιάς

    Πηγή: ΑΠΕ 30/12/2001 1:08:00 μμ

    Σε επιφυλακή εξακολουθεί να είναι η τροχαία για το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων διευκόλυνσης των οδηγών στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, λόγω της εορτής της Πρωτοχρονιάς. Μέχρι το μεσημέρι αυξημένη αλλά χωρίς προβλήματα ήταν η διέλευση των οχημάτων από τα διόδια. Κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας προς και από τη νησιωτική Ελλάδα.

    Από Δευτέρα χαλάει ο καιρός

    Για την επιστροφή οι εκδρομείς δεν θα έχουν σύμμαχο τον καλό καιρό, καθώς σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία αύριο Δευτέρα ο καιρός χαλάει, με καταιγίδες στα δυτικά και νότια, χιόνια στα ορεινά, αλλά και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος, ενίσχυση των βοριάδων και πτώση της θερμοκρασίας.

    [06] Έσβησε η φωτιά στο Μασούτη Θεσσαλονίκης

    30/12/2001 12:58:00 μμ

    Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έσβησε η φωτιά που είχε ξεσπάσει νωρίς το πρωί σε υποκατάστημα της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Μασούτης που βρίσκεται επί της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου 59, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξακολουθούν να βρίσκονται στο σημείο της πυρκαγιάς για τυχόν αναζωπύρωση ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει εκτίμηση των ζημιών.

    [07] Στη Βοσνία ο Λ. Αποστολίδης

    30/12/2001 12:44:00 μμ

    Τους Έλληνες στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της Βοσνίας επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης. Στη Μπάνια Λούκα ο κ. Αποστολίδης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των εθνοτήτων, υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και εγκαινίασε ένα κέντρο εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για στρατιωτικούς. Στο Σεράγεβο, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας υπέγραψε συμφωνίες που προβλέπουν τη φοίτηση νέων από όλη τη Βοσνία σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές.

    [08] Τροχαίο με 2 νεκρούς στην Αθηνών- Κορίνθου

    30/12/2001 11:55:00 πμ

    Δύο νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που έγινε στις 2 τα ξημερώματα, στο 19ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο. Αυτοκίνητο ΙΧ (ΒΧ 4462) ξέφυγε απο την πορεία του και προσέκρουσε σε πινακίδα εταιρίας εμπορίας υδραυλικών γερανών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο οδηγός Αθανάσιος Τζίνης-Δημητρίου, 19 ετών και η Σοφία Ρεντούμη, 20 ετών, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο δόκιμος αστυφύλακας Μιχάλης Σελίμης, 19 ετών.

    [09] Προετοιμασίες για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

    Πηγή: ΕΡΑ 30/12/2001 7:36:00 μμ

    Γεμάτοι ήταν και σήμερα οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα ήταν κλειστά. Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις τελευταίες αγορές για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, καθώς και να προμηθευτούν τα δώρα που απαιτεί το έθιμο, αύριο.

    Οι περισσότερες πόλεις της Ελλάδας ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη νέα χρονιά με πυροτεχνήματα και πολλή μουσική.

    Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη και από τα Ιωάννινα έως την Ρόδο, έχουν ήδη οργανωθεί οι πρωτοχρονιάτικες γιορτές και περιμένουν τη συμμετοχή του κόσμου.

    [10] Αμετακίνητη η Αθήνα στο θέμα της ονομασίας

    Πηγή: ΕΡΑ 30/12/2001 1:11:00 μμ

    Αμετακίνητη παραμένει η Αθήνα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα στηρίζεται στην ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και θα σέβεται τις ευαισθησίες των δύο λαών. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμποταν Τσάσουλε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.

    [11] Ινδία-Πακιστάν: Λίγο πριν τον πόλεμο;

    30/12/2001 6:12:00 μμ

    Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο Κασμίρ μετά από διαταγή του ινδικού στρατού, ενώ στην περιοχή μεταφέρονται τεθωρακισμένα, μαχητικά αεροσκάφη και βαρύς εξοπλισμός. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυναν οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις των 6 χωρών του Κόλπου.

    Μετά τον πρόεδρο της Ινδίας Μπιχάρι Βατζπαγί, που δήλωσε ότι εξασφάλισε τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, στην περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος με το Πακιστάν.

    Ο πακιστανός πρόεδρος Μουσάραφ είχε σήμερα διαβουλεύσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αναζητώντας και αυτός πολιτική ομοψυχία, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

    Στο πλαίσιο αναζήτησης πολιτικής ενότητας, ο στρατηγός Μουσάραφ είχε για πρώτη φορά επαφή με την πρώην πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο που βρίσκεται εξόριστη στο Ντουμπάι.

    Ο πακιστανός πρόξενος στο Ντουμπάι της μετέφερε μήνυμα του στρατηγού Μουσάραφ, ο οποίος της ζήτησε να μετάσχει το κόμμα της, το Πακιστανικό Κόμμα του Λαού (PPP), στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, επικαλούμενος "το εθνικό συμφέρον".

    Η απάντηση της Μπούτο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός της, είναι ότι "το κόμμα της εκτιμά την πρωτοβουλία του στρατηγού Μουσάραφ να υπάρξει συνάντηση σε κομματική βάση. Η εθνική συμφιλίωση είναι σημαντική για την εσωτερική σταθερότητα της χώρας".

    Χτες, ο στρατηγός Μουσάραφ είχε διαβουλεύσεις με τη στρατιωτική ηγεσία, με την οποία εξέτασε την στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας του.

    "Τα πακιστανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη μεθόριο, μετά τις στρατιωτικές ενισχύσεις από την ινδική πλευρά, είναι έτοιμα να αγωνιστούν", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της πακιστανικής κυβέρνησης. Χτες, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Μουσάραφ με τον πρόεδρο Μπους επί 20 λεπτά, τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του επέδειξε "ικανοποιητική αυτοσυγκράτηση. Το Πακιστάν έδειξε ικανοποιητική αυτοσυγκράτηση και η κατάσταση επιδεινώνεται στο αντίπαλο στρατόπεδο", απάντησε ο Μουσάραφ, στον Μπους.

    Πιέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας

    Επίσης, εντείνονται οι πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, κυρίως προς το Πακιστάν, για αποκλιμάκωση της έντασης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ τηλεφώνησε τρεις φορές μέσα σε τρεις ώρες στον Μουσάραφ για να του ζητήσει να μην απαντήσει στην αναπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από την ινδική πλευρά.

    Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον πακιστανό πρόεδρο να πάρει πρόσθετα μέτρα "αυστηρά και αποφασιστικά εναντίον των εξτρεμιστών που ενοχλούν την Ινδία".

    Για το θέμα των εξτρεμιστών, το Πακιστάν υποστηρίζει ότι έκανε "ό,τι ήταν δυνατόν", αναφερόμενο στο πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των δύο οργανώσεων, τις οποίες η Ινδία θεωρεί υπεύθυνες για την επίθεση της 13ης Δεκεμβρίου και στη σύλληψη του αρχηγού της μιας οργάνωσης, Μαουλάνα Μασούντ Αζχάρ και πενήντα οπαδών του.

    Η Ινδία θεωρεί τα μέτρα από "διακοσμητικά" έως "απατηλά".

    Πιέσεις προς τις δύο πλευρές ασκεί και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος μίλησε χτες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Μπους για το Αφγανιστάν και την ένταση Ινδίας-Πακιστάν.

    "Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να αυξηθεί η ένταση...ανησυχούμε έντονα για την επιδείνωση των σχέσεων Ινδίας και Πακιστάν και καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση", είπε ο εκπρόσωπος του Μπλερ.

    Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να στείλουν αντιπρόσωπο στην περιοχή για να κατευνάσει την ένταση μεταξύ των δύο πυρηνικών αντιπάλων, η οποία αποτελεί ενόχληση για τον πόλεμο που διεξάγει η Ουάσιγκτον κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν.

    Οι ΗΠΑ ανησυχούν μήπως το Πακιστάν αποσύρει τα στρατεύματά του από τη μεθόριο με το Αφγανιστάν, ενώ ένας πόλεμος με την Ινδία θα έβαζε σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα και τις αεροπορικές επιχειρήσεις στο Πακιστάν, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Ενωμένες οι πολιτικές δυνάμεις της Ινδίας σε περίπτωση πολέμου

    Η ινδική κυβέρνηση έκανε γνωστό σήμερα πως όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας συμφωνούν να στηρίξουν τις κινήσεις της στην περίπτωση που αναγκασθεί να εμπλακεί σε πόλεμο με το γειτονικό Πακιστάν.

    "Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο. Εάν όμως ο πόλεμος μας επιβληθεί τότε θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ενωμένοι ", δήλωσε ο υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, Πραμόντ Μαχατζάν, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού και όλων των κομμάτων της χώρας.

    [12] Παραδίδει το Δήμο της Ν. Υόρκης ο Τζουλιάνι

    Πηγή: ΑΠΕ 30/12/2001 4:20:00 μμ

    Αναποφάσιστος δηλώνει για τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια ο απερχόμενος Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, που έχει κερδίσει τον γενικό θαυμασμό για την τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ερωτηθείς χθες εάν πρόκειται να διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία το 2008, ο Τζουλιάνι απάντησε πως οι εκλογές είναι ακόμα πολύ μακριά και πως και πρίν επτά, ή οχτώ χρόνια, στις εκλογές για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, δεν είχε ιδέα μέχρι την τελευταία στιγμή εάν θα ήταν υποψήφιος.

    Όλοι πιστεύουν ότι τα πράγματα προσχεδιάζονται σε βαθμό μεγαλύτερο

    "Ολοι πιστεύουν ότι τα πράγματα προσχεδιάζονται σε βαθμό μεγαλύτερο απ' όσο στην πραγματικότητα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζουλιάνι, ο οποίος θα παραδώσει τον δήμο τη Δευτέρα, ύστερα από δύο συνεχόμενες θητείες.

    Η αντίληψη της κοινής γνώμης πως ο Τζουλιάνι χειρίσθηκε με άψογο τρόπο την κατάσταση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σπτεβρίου, έχει καλλιεργήσει μία φιλολογία περί διεκδίκησης του χρίσματος για την προεδρία των ΗΠΑ στις επόμενες εκλογές.

    Πετυχημένος Ρεπουμπλικανός δήμαρχος σε μία πόλη με ισχυρή δημοκρατική παράδοση, ο Τζουλιάνι θεωρείται αναμορφωτής του δήμου της Νέας Υόρκης, καθώς κατόρθωσε να μειώσει τα ποσοστά της εγκληματικότητας, αύξησε τα οικονομικά έσοδα και να απαλείψει από την πόλη κάθε βλαπτικό παράγοντα, μέχρι τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Σεπτεμβρίου.

    Είχε μάλιστα εκδηλώσει την πρόθεση να διεκδικήσει θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ, αντιμετωπίζοντας τη σύζυγο του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, Χίλαρι, χρειάσθηκε όμως να αποσυρθεί πρόωρα από την αναμέτρηση, προκειμένου να δώσει μία άλλη μάχη, εναντίον του καρκίνου του προστάτη, από τον οποίο έπασχε.

    Τώρα, όπως διατείνεται ο ίδιος η ασθένειά του έχει ιαθεί πλήρως και είναι καλά στην υγεία του.

    Επίσης, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν θα επιθυμούσε να κατέλθει ως υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλάι του προέδρου Τζορτζ Μπους, στις εκλογές του 2004, στην περίπτωση που ο νύν αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, αρνηθεί να πολιτευθεί ξανά.

    [13] Θετικά αποτελέσματα Κληρίδη-Ντενκτάς

    30/12/2001 3:02:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με θετικά αποτελέσματα το ανταποδοτικό δείπνο που παρέθεσε στην οικεία του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Κατά την αναχώρηση του Ραούφ Ντενκτάς από την κατοικία του προέδρου της Κύπρου, ανταλλάχθηκε η καθιερωμένη χειραψία, δόθηκαν ευχές για το νέο έτος, αλλά δεν έγιναν δηλώσεις επί της ουσίας.

    Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων

    Έγκυρη κυβερνητική πηγή διαβεβαίωσε ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση του τουρκοκύπριου ηγέτη σχετικά με τα ανθρωπιστικά θέματα και κυρίως στα θέμα των αγνοουμένων-εγκλωβισμένων.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς υποσχέθηκε να μελετήσει διαδικασίες για να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, όπως δε επισήμαναν πολιτικοί παρατηρητές, η υπόσχεση αυτή εξυπακούει εκταφές λειψάνων, τόσο στις κατεχόμενες περιοχές όσο και στις ελεύθερες.

    Σχετικά με τους εγκλωβισμένους ο Ραούφ Ντενκτάς διαβεβαίωσε ότι θα μεριμνήσει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

    Στο δείπνο Κληρίδη-Ντενκτάς παρακάθησε και ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς Εξαιρετικό χαρακτήρισε ο Ραουφ Ντενκτας το δειπνο το οποίο του παρέθεσε ο πρόεδρος Κληρίδης σε ανταπόδοση δικού του στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Επίσης, ο Ντενκτάς έφτασε με μικρή καθυστέρηση (στις 8:10 μ.μ.) στο σπίτι του κ. Κληρίδη, καθώς εισήλθε στην ελεύθερη Κύπρο ακολουθώντας διαφορετικό δρομολόγιο από εκείνο που αναμένονταν αρχικά. Στην είσοδο την οποία εκτιμώνταν ότι θα χρησιμοποιούσε ο κατοχικός ηγέτης είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς αγνοουμένων.

    Μπαίνοντας στην κατοικία του Γλ.Κληρίδη, ο Ντενκτάς ρωτήθηκε εάν είναι διατεθειμένος να προβεί σε κάποια κίνηση καλής θέλησης αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων, αλλά απέφυγε να απαντήσει τη στιγμή εκείνη.

    Κάποιοι συγκεντρωμένοι Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές λίγο μακρύτερα από την προεδρική κατοικία, εξέφραζαν υπό το βλέμμα ισχυρής αστυνομικής δύναμης τη στήριξή τους στην προσπάθεια προσέγγισης, ενώ κάποιοι άλλοι διαδήλωναν το αντίθετο.

    Στην λεωφόρο Μακαρίου, η οδός Ιωάννη Κληρίδη όπου βρίσκεται η προεδρική κατοικία, καθώς και όλοι οι παραπλήσιοι δρόμοι φυλάσσονταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

    Το Associated Press υπολόγισε τους διαδηλωτές σε 900: Περίπου 600 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι αντιτίθονταν στην επίσκεψη Ντενκτάς, απομακρύνθηκαν συνοδεία αστυνομικών, καθώς προσπάθησαν να προσεγγίσουν την προεδρική κατοικία, ενώ άλλοι 300 παραμέναν πίσω από τα κιγκλιδώματα που έχουν στηθεί.

    Επίσης, περίπου 60 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Ντενκτάς θα πας δικαστήριο", "Να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής", "Το δείπνο παραγράφει το έγκλημα".

    Οι συγκεντρωθέντες ήταν μέλη προσφυγικών σωματείων, φοιτητικών παρατάξεων, συγγενείς αγνοουμένων, μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Αρη Χατζηπαναγιώτου, μέλη της νεολαίας των Νέων Οριζόντων "Νέοι Αργοναύτες", καθώς και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής και Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή που Τουρκοκύπριος ηγέτης περνά την γραμμή που χωρίζει την ελεύθερη από την κετεχόμενη Κύπρο. Το γεύμα δίνεται σε ανταπόδοση εκείνου που παρέθεσε στις 5 Δεκεμβρίου ο Ρ.Ντενκτάς στον πρόεδρο της Κύπρου.

    [14] Εφιαλτική η κατάσταση στο Σίδνεϊ

    30/12/2001 12:35:00 μμ

    Από ένα πυκνό πέπλο καπνού καλύπτεται το Σίδνεϊ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ορατότητα σε μερικές εκατοντάδες μέτρα. Οι αρχές της πόλης ζητούν από τους κατοίκους να μην σπαταλούν νερό ενώ περισσότερα από 150 σπίτια αλλά και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμης γης μετατράπηκαν κυριολεκτικώς σε κάρβουνο εξαιτίας των 100 πυρκαγιών που μετέβαλαν την περιοχή σε πύρινη κόλαση. Ήδη, περισσότερα από 4.000 άτομα έχουν πάρει εντολή να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

    Τα χειρότερα Χριστούγεννα για τους Αυστραλούς

    Ανακούφιση προκάλεσε στις αρχές, τους πυροσβέστες και το λαό του Σίδνεϊ η νέα πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ότι τελικά οι ισχυρότατοι άνεμοι που θα ενίσχυαν ακόμα περισσότερο τις 100 εστίες πυρκαγιών δεν θα είναι και τόσο ισχυροί.

    Η πυροσβεστική υπηρεσία, εκτιμά ότι ακόμα και αν δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος, διαγράφονται προοπτικές ελέγχου της εφιαλτικής κατάστασης.

    Τα τελευταία 24ωρα χιλιάδες πυροσβέστες εργάστηκαν σκληρά όχι μόνο για να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα αλλά και για να δημιουργήσουν ζώνες πυρόσβεσης γύρω από τις κατοικημένες περιοχές.

    Ελεγχόμενες φωτιές εξακολουθούν επίσης να μαίνονται στην Καμπέρα και στη Νότιο Αυστραλία αλλά και σε περιοχές γύρω από το Σίδνεϊ.

    Οι αρχές προβαίνουν σε συλλήψεις

    Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι περισσότερες από τις πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμό. Οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολογίζουν ότι οι ζημίες που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

    Μέσα στην πύρινη κόλαση, πέθαναν χιλιάδες ζώα, μεταξύ των οποίων κοάλα και καγκουρό.

    Οι αστυνομικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει στη σύλληψη τριών ατόμων υπόπτων για εμπρησμό στο Γούλογογκ στα νότια του Σίδνει.

    Πρόκειται για τρεις δεκαπεντάχρονους που συνελήφθησαν την Πέμπτη το βράδυ στα νότια προάστια του Σίδνεϋ με την κατηγορία ότι ευθύνονται για τρεις μικρές φωτιές στην περιοχή Σελχάρμπουρ, τις οποίες όμως η αστυνομία περιέγραψε ως τοπικές που δε συνδέονται με τις μεγάλες πυρκαγιές και οι οποίες σβήστηκαν αμέσως.

    Στους τρεις εφήβους δεν ασκήθηκε δίωξη και απελευθερώθηκαν το ίδιο βράδυ. Άλλος ένας 19χρονος συνελήφθη την Παρασκευή επειδή άναψε μία μικρή φωτιά σε χόρτα στην πρωτεύουσα Καμπέρα.

    [15] Δυο Παλαιστίνιοι νεκροί στην Γάζα

    Πηγή: ΑΠΕ 30/12/2001 7:24:00 μμ

    Δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν σήμερα μετά την είσοδο τους σε εβραϊκό οικισμό στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν κύκλοι των Ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας. Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ελέγχει την πληροφορία και ότι τα στρατεύματα του ανταπέδωσαν τα πυρά, όταν ένα στρατιωτικό όχημα πυροβολήθηκε μέσα στον οικισμό Ελέι Σινάι. Παλαιστινιακοί κύκλοι ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις που βρίσκονταν εντός του οικισμού έριξαν 4 οβίδες και πυροβόλησαν με αυτόματα όπλα προς την κατεύθυνση γειτονικού Παλαιστινιακού χωριού.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή.

    Οι τελευταίες πληροφορίες για νέο κύμα βίας στην περιοχή κυκλοφόρησαν την ίδια μέρα που ο στρατός ανακοίνωσε στοιχεία τα οποία δείχνουν να μειώνεται ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά την έκκληση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ για παύση των επιθέσεων.

    [16] Στον κατάλογο μαρτύρων ο Ρουγκόβα

    Πηγή: ΑΠΕ 30/12/2001 5:03:00 μμ

    Ο ηγέτης του Κοσόβου Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, θα είναι ένας από τους 200 μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν εναντίον του Μιλόσεβιτς, για κατηγορίες που συνδέονται με το Κόσοβο, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η λίστα των μαρτύρων θα δημοσιευτεί στις 9 Ιανουαρίου. Στους μάρτυρες για την αποκαλούμενη "υπόθεση του Κοσόβου" θα είναι επίσης ο επικεφαλής της τότε αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κόσοβο Ουίλιαμ Γουόκερ.

    Επίσης, ο τελευταίος θα κληθεί να καταθέσει "για τον πολιτικό στόχο του Μιλόσεβιτς να αλλοιώσει την εθνική σύνθεση του Κοσόβου, εγκαθιστώντας στην περιοχή Σέρβους", αναφέρει ο κατάλογος με τους μάρτυρες.

    Μεταξύ των μαρτύρων συγκαταλέγονται ορισμένοι Σέρβοι, οι οποίοι τελούν υπό προστασία και θα καταθέσουν για την επιρροή του Μιλόσεβιτς στις αποφάσεις του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας καθώς και για το σχέδιο απόκρυψης αποδείξεων δολοφονιών Αλβανών.

    Αλβανοί μάρτυρες θα καταθέσουν για τα εγκλήματα στο Κόσοβο, την καταστροφή ιστορικών μνημείων, για βιασμούς και για τις επιθέσεις του γιουγκοσλαβικού στρατού.

    Η δίκη με τις κατηγορίες που αφορούν το Κόσοβο έχει οριστεί για τις 12 Φεβρουαρίου, αλλά η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει από το δικαστήριο να συμπτύξει τις κατηγορίες για το Κόσοβο, τη Βοσνία και την Κροατία, ώστε να γίνει μια ενιαία δίκη.

    [17] Αργεντινή: Κρίση δίχως τέλος

    30/12/2001 12:14:00 μμ

    Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει η πολιτικοοικονομική κρίση στην Αργεντινή, μετά την υποβολή παραίτησης των μελών της μεταβατικής κυβέρνησης των Περονιστών, λίγες μέρες πριν ορκιστούν. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη συνοικία Φλορέστα όταν πρώην αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τρεις νεαρούς με τους οποίους φιλονικούσε για την κρίση που μαστίζει τη χώρα.

    Τι ζήτησε ο Μπους από τον Αργεντίνο ομόλογό του

    Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκρούστηκαν χθες με την αστυνομία στους δρόμους του Μπουένος Αιρες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην οικονομική διαχείριση της κρίσης.

    Ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν το λαό της Αργεντινής στους δρόμους ήταν και η μη καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους. Πολλοί επίσης υπήρξαν και οι διαδηλωτές που ζητούσαν την απομάκρυνση αρκετών υπουργών οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι αναμεμιγμένοι σε υποθέσεις διαφθοράς.

    Εν μέσω της χαώδους κατάστασης που επικρατεί, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αργεντινής, Αντόλφο Ροντρίγκες Σάα, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να διευκολύνουν από αύριο την καταβολή των μισθών και των συντάξεων.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αργεντίνο ομόλογό του, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ζήτησε την εκπόνηση ενός σταθεροποιητικού προγράμματος σε στενη συνεργασία με το ΔΝΤ για την οικονομία της Αργεντινής τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    [18] Στη Μ. Ανατολή ο Αμερικανός απεσταλμένος

    30/12/2001 11:48:00 πμ

    Σειρά επαφών με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους αμέσως μετά τις γιορτές θα έχει ο Αμερικανός απεσταλμένος, Αντόνι Ζίνι. Την είδηση αυτή, μετέδωσε το πρωί η κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι επαφές των ΗΠΑ με τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν πολλαπλασιαστεί. Από την πλευρά της η παλαιστινιακή ηγεσία, ζήτησε χθες, να επιστρέψει ο Ζίνι στην περιοχή για να πιέσει να εφαρμοσθεί το σχέδιο Μίτσελ, που προβλέπει τον τερματισμό της βίας και την εφαρμογή μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στα οποία προβλέπεται και ο τερματισμός των ισραηλινών εποικισμών.

    [19] Ιταλία: Ιερόδουλες στρογγυλεύουν το ευρώ

    Πηγή: ΑΠΕ 30/12/2001 4:55:00 μμ

    Οι ιερόδουλες της Ρώμης στρογγυλοποιούν το ευρώ προς τα κάτω, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, για να μπεί ο καινούργιος χρόνος "με το καλό" και να μείνουν ευχαριστημένοι οι πελάτες τους, γράφει η "Μεσατζέρο", μετά από σφυγμομέτρηση που έκανε σε ορισμένους οίκους ανοχής. "Θα προσφέρω μια μικρή έκπτωση. Αυτό θα με κάνει να νιώσω καλύτερα", λέει η ψηλή, γαλανομάτα Φραντζέσκα. Και η βραζιλιάνα Λίντα συμφωνεί: "Ολοι οι πελάτες μου ξέρουν ότι αξίζω 300.000 λιρέτες (155 ευρώ). Αλλά εγώ θα πάρω 150 ευρώ. Ενα δώρο για την Πρωτοχρονιά. Για να μείνουμε όλοι ευχαριστημένοι".

    [20] Ρεάλ Μαδρίτης: Κι άλλες ακριβές μεταγραφές

    30/12/2001 1:28:00 μμ

    Πριν καλά - καλά το φετινό πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβίζιον φτάσει στο μέσον, η Ρεάλ Μαδρίτης προετοιμάζει τις μεταγραφές της επόμενης περιόδου. Η πρωταθλήτρια Ισπανίας, που τα τελευταία δυο χρόνια, έχει κάνει τις πιο ακριβοπληρωμένες μεταγραφές, φέρνοντας στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" πρώτα τον Λουίς Φίγκο και μετά τον Ζινεντίν Ζιντάν, σκοπεύει να συμπεριλάβει στο ρόστερ της ομάδας της ένα ακόμα "πρωτοκλασάτο" όνομα του ποδοσφαίρου πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν.

    Τα μεταγραφικά όνειρα μιας...βασίλισσας

    Δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου φέρνουν τη Ρεάλ να βολιδοσκοπεί τον Γάλλο μέσο της Αρσεναλ, Πατρίκ Βιεϊρά, οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα παραμείνει στην Πρέμιερ Λιγκ την επόμενη περίοδο.

    Ακόμη πιστεύεται πως μέσα στα μεταγραφικά... όνειρα της "βασίλισας" βρίσκονται ο καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής για το 2001 Μάικλ Οουεν, ο επιθετικός της Μίλαν Αντρέι Σεβτσένκο καθώς και ο επιθετικός της Λάτσιο Αλεσάντρο Νέστα

    [21] L Equipe: Η καλύτερη 11άδα του κόσμου

    30/12/2001 1:22:00 μμ

    Tέσσερις παγκόσμιοι πρωταθλητές συμπεριλαμβάνονται στην καλύτερη ενδεκάδα του 2001, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διοργάνωσε η γαλλική εφημερίδα L'Equipe. Οι Τιερί Ανρί, Μπισέντ Λιζαραζού, Πατρίκ Βιεϊρά και Ζινεντίν Ζιντάν, που στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές με την εθνική ομάδα της Γαλλίας, βρίσκονται στην καλύτερη ενδεκάδα. Εξαίρεση, ο γκολκίπερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φαμπιέν Μπαρτέζ.

    Χωρίς Μπαρτέζ

    Δύο Βραζιλιάνοι που αγωνίζονται στην Ευρώπη, οι Καφούρ και Λούσιο, είναι δύο ακόμη από τα μέλης της καλύτερης ενδεκάδας, την επίθεση της οποίας κατέχουν οι Ανρί αλλά και ο καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του 2001, Μάικλ Οουεν.

    Αναλυτικά η καλύτερη ενδεκάδα σύμφωνα με το δημοψήφισμα της L'Equipe είναι οι εξής:

    Ολιβερ Καν (Γερμανία, Μπάγερν Μονάχου) Καφού (Βραζιλία, Ρόμα) Λούσιο (Βραζιλία, Λεβερκούζεν) Σάμι Χίπια (Φιλανδία, Λίβερπουλ) Μπισέντ Λιζαραζού (Γαλλία, Μπάγερν Μονάχου) Φραντσέσκο Τότι (Ιταλία, Ρόμα) Πατρίκ Βιειρά (Γαλλία, Αρσεναλ) Ιβάν Ελγκέρα (Ισπανία, Ρεάλ Μαδρίτης) Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία, Ρεάλ Μαδρίτης) Μάικλ Οουεν (Αγγλία, Λίβερπουλ) Τιερί Ανρί (Γαλλία, Αρσεναλ)

    [22] Δύο μήνες εκτός ο Ρόμπι Κιν

    Πηγή: ΑΠΕ 30/12/2001 5:41:00 μμ

    Εκτός δράσης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα παραμείνει ο Ρόμπι Κιν. Ο Ιρλανδός διεθνής επιθετικός της Λιντς θα υποβληθεί αύριο σε χειρουργική επέμβαση στον αστράγαλο, όπου ταλαιπωρείται από πρόβλημα τραυματισμού από τα τέλη Νοεμβρίου και συγκεκριμένα από τον αγώνα με την Αστον Βίλα (1-1).

    Σύμφωνα με το ιατρικό τιμ των "παγονιών", ο 21χρονος άσος αναμένεται να επιστρέψει στην ενεργό δράση σε τουλάχιστον δύο μήνες είδηση που δεν φαίνεται να χαροποίησε και ιδιαίτερα τον Ντέιβιντ Ο' Λίρι, ο οποίος πάντως δήλωσε ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

    [23] Πιστοποιητικό παρθενίας για τις μαθήτριες του!

    30/12/2001 5:24:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Την ένορκη δέσμευση από τις μαθήτριές του σύμφωνα με την παραδοσιακή ιεροτελεστία ότι θα παραμείνουν παρθένες, τουλάχιστον για το διάστημα που φοιτούν στο σχολείο του, αξιώνει ένας καθηγητής στο Πίγκς Πίκ, στα βόρεια του κράτους της Σουαζιλάνδης, απειλώντας ακόμη και με αποβολή.

    Κάθε κορίτσι οφείλει να έρχεται με τις φουντίτσες...

    Ο καθηγητής Μάικλ Ντλαμίνι τόνισε στις μαθήτριές του, πως όσες επιθυμούν να παραμείνουν στο σχολείο οφείλουν να δώσουν τον παραδοσιακό όρκο παρθενίας "Ουσουάσο" και να φέρουν την ανάλογη παραδοσιακή κόμμωση με τις φουντίτσες διαφορετικών χρωμάτων, που επιδεικνύουν τη σχετική δέσμευσή τους.

    "Κάθε κορίτσι που έχει εγγραφεί στο Λύκειο Μλατάνε οφείλει να έρχεται με τις φουντίτσες, ειδεμή θα αποβάλλεται από το κτίριο. Καμία κοπέλα δεν θα εγγράφεται εάν δεν σεβασθεί την ιεροτελεστία του Ουμσουάσο", διεμήνυσε ο Ντλαμίνι στις μαθήτριές του. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τις ηγεσία του υπουργείου Παιδείας της χώρας.

    Η σχολική χρονιά στο μικρό κρατίδιο που βρίσκεται μεταξύ της Νοτίου Αφρικής και της Μοζαμβίκης ξεκινά στις 27 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιεροτελεστία του Ουμσουάσο, οι άγαμες νέες κοπέλες οφείλουν να τηρήσουν πενταετή αποχή από τη γενετήσια πράξη, και να φέρουν στην κόμμωσή τους μία φουντίτσα από χρωματιστό μαλλί, που καταδηλοί τη θέση τους.

    Η ύπαρξη της φούντας απαγορεύει παραχρήμα στους άνδρες να τις αγγίξουν ή να τις κορτάρουν, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο 1,500 εμαλαγκένι (150 δολάρια). Την τήρηση των ηθικοπλαστικών παραδόσεων έχουν αναλάβει οι ειδικές αρχές χρηστών αξιών της χώρας.

    [24] Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για την ομογένεια

    Πηγή: ΑΠΕ 30/12/2001 5:12:00 μμ

    Σε εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, παρέστη σήμερα το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Την εκδήλωση διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και περιελάμβανε από κλασσική μουσική μέχρι ποντιακούς χορούς και τραγούδια.

    Μέρες αγάπης ...

    Ο Υπουργός Πολιτισμού στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση τόνισε ότι: "η ενσωμάτωση των παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης είναι προϋπόθεση της κοινωνικής μας συνοχής και αυτές τις μέρες, που είναι μέρες αγάπης, το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο σε εκείνα τα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα".

    Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι σημαντικό για το υπουργείο Πολιτισμού, ιδρύματα όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ή το αντίστοιχο της Αθήνας, να ανοίγουν τις πύλες τους και σ' αυτές τις κοινωνικές ομάδες "γιατί οι πολιτιστικοί θεσμοί και οι πολιτιστικές υποδομές ανήκουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς καμία διάκριση, σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, σε όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές ομάδες".

    Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, "οι παλιννοστούντες έχουν έναν μεγάλο πολιτιστικό πλούτο, ήθη έθιμα και παραδόσεις και όλα αυτά πρέπει να θεωρούνται τμήματα της πολιτιστικής μας παράδοσης και του πολιτιστικού μας πλούτου".

    "Χρειάζεται μια ειδική πολιτική γι' αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες και γι' αυτά τα πολιτιστικά δεδομένα και έτσι, θα ιδρύσουμε και μια σειρά από πολιτιστικά κέντρα που αφορούν αυτή την κοινωνική ομάδα", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

    Μετά την εκδήλωση ακολούθησε δεξίωση με ποντιακά εδέσματα, ενώ εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων προσέφεραν στον υπουργό Πολιτισμού μία εικόνα της Παναγίας.

    [25] Έρευνα για τους ασυνείδητους κυνηγούς

    30/12/2001 5:55:00 μμ

    Τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης διέταξε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρης Παπαδόπουλος επειδή τις μέρες της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, ασυνείδητοι κυνηγοί προέβησαν στη θανάτωση πουλιών, τα οποία είχαν παγώσει κυριολεκτικά από το δριμύτατο ψύχος και προσπαθώντας να βρουν τροφή και νερό μέσα στα χιόνια και τους πάγους έπεσαν θύματα.

    Ο περιφερειάρχης ζητεί από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες που να πραγματοποιήσουν ένορκη έρευνα και να εξετάσουν ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι προέβησαν παρανόμως στην άρση απαγόρευσης του κυνηγιού, με αποτέλεσμα τη θανάτωση των πουλιών.

    Να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς χιονόπτωσης και των πολικών θερμοκρασιών που επικράτησαν, θηροφύλακες συνέλαβαν κυνηγούς οι οποίοι θήρευαν λαθραία και θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

    Η ΕΔΕ θα διαβιβαστεί στον περιφερειάρχη ο οποίος υποστηρίζει πως χωρίς να δώσει ο ίδιος εντολή κάποια όργανα δασικών υπηρεσιών ενεργώντας παράτυπα με δική τους πρωτοβουλία ήραν την απαγόρευση του κυνηγιού και ουσιαστικά αγνόησαν τη δική του αυστηρή εντολή.

    Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως παρότι δέχθηκε πιέσεις από φορείς για την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού, ο ίδιος δεν ενέδωσε και επέμενε σθεναρά να ισχύσει η απαγόρευση όλο το χρονικό διάστημα που επικρατούσαν οι δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 December 2001 - 17:56:48 UTC