Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Γρυλλάκη προκαλούν ερωτηματικά
  • [02] Πρόσληψη 350 ατόμων στις νομαρχίες
  • [03] Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική εκμετάλλευση
  • [04] Συνεχίζει τη βαλκανική περιοδεία ο Καραμανλής
  • [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ''Γένοβα 2001''
  • [06] Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την συνθήκη ABM
  • [07] Νεκρό βρέφος στη Ρουμανία λόγω κακοκαιρίας
  • [08] Γέφυρα κατέρρευσε στην Πορτογαλία
  • [09] Την άνοιξη θα γίνουν οι εκλογές στη Γαλλία
  • [10] Γερμανία: Εκτός νόμου ισλαμική οργάνωση

    [01] Δηλώσεις Γρυλλάκη προκαλούν ερωτηματικά

    12/12/2001 5:37:00 μμ

    Πολλά ερωτηματικά προκάλεσαν οι δηλώσεις του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σε χθεσινή εκπομπή του MEGA, υποστηρίζοντας ότι είχε έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της CIA με στόχο να βοηθηθεί η ΝΔ για να κερδίσει τις εκλογές το '89. Μείζον χαρακτήρισε το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι ένας επίσημος σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού συνεργάστηκε με μυστικές υπηρεσίες για να ρίξει τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση. Κάλεσε τη ΝΔ και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να δώσουν απαντήσεις.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης , δήλωσε πως ο κ. Γρυλλάκης ήταν στενός συνεργάτης του Κων. Μητσοτάκη και όλα αυτά που είπε έχουν μια δόση αλήθειας.

    «Εμείς, περιμένουμε- πρόσθεσε μια απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία, διότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό».

    Οι αποκαλύψεις του κ. Γρυλλάκη αποτελούν μία βραδυφλεγή βόμβα για το παρόν και το μέλλον της ΝΔ και του Κων. Μητσοτάκη, τόνισε ο Κώστας Λαλιώτης και επισήμανε ότι τα γεγονότα που παρουσίασε ακυρώνουν την προσπάθεια της ΝΔ να διεισδύσει στο μεσαίο χώρο.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν προέβη σε καμία δήλωση, ενώ το γραφείο Τύπου του Πρώην Πρωθυπουργού αναφέρει οτι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ασχοληθεί με θέματα που στερούνται σοβαρότητας.

    Σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Γρυλλάκη, ότι την κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέτρεψε ο κ. Εβερτ και όχι ο Αντώνης Σαμαράς, ο Μιλτιάδης Έβερτ δήλωσε στη ΝΕΤ ότι δεν ασχολείται με πρακτοριλίκια.

    Δείγμα γραφής για τις σημερινές επαγγελίες της ΝΔ, αλλά και για το ήθος και το ύφος της πολιτικής της, αποτελούν τα όσα ανέφερε ο κ. Γρυλλάκης, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης. Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι το παρελθόν της ΝΔ ακυρώνει όλες τις σημερινές προσπάθειές της για να διεισδύσει στο μεσαίο ή τον κεντρώο χώρο γιατί όλες αυτές οι προσπάθειες καθίστανται αναξιόπιστες, αφερέγγυες και προκλητικές. Επίσης ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι τα γεγονότα που ανέφερε ο κ. Γρυλλάκης θυμίζουν τα έργα και τις ημέρες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, την πιο γκρίζα σκοτεινή και χρεοκοπημένη διακυβέρνηση της χώρας. Καθώς και ότι επαναφέρουν στο προσκήνιο το πιο αποκρουστικό οικογενειακό μοντέλο διακυβέρνησης με τον πιο αποτυχημένο πρωθυπουργό με τις πιο χρεοκοπημένες πολιτικές.

    [02] Πρόσληψη 350 ατόμων στις νομαρχίες

    12/12/2001 4:45:00 μμ

    Υπογράφτηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη, η απόφαση πρόσληψης 350 ατόμων στις νομαρχίες προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες της που εξυπηρετούν μετανάστες στη διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών για τη δεύτερη φάση νομιμοποίησής τους. Η διαδικασία αφορά όσους έχουν ήδη αποκτήσει την προσωρινή κάρτα παραμονής και έχει περάσει το όριο των έξι μηνών που τους είχε δοθεί μέχρι να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση νομιμοποίησής τους.

    Ατομα και χρήματα στις νομαρχίες που εξυπηρετούν μετανάστες

    Κατατέθηκε επίσης, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 2,7 δισ. δρχ για οικονομική ενίσχυση των νομαρχιώνγια τη συγκεκριμένη διαδικασία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ για όσους μετανάστες έχει λήξει η εξάμηνη προσωρινή άδεια παραμονής και προκειμένου να αποφύγουν την απέλασή τους, μπορούν στο εξής να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για νομιμοποίηση στις νομαρχίες και να τις συμπληρώνουν με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στο επόμενο χρονικό διάστημα των 15 ημερών.

    Επίσης, το υπουργείο Υγείας συναίνεσε ώστε να γίνεται μόνο μία ιατρική εξέταση (ακτινογραφία) στους μετανάστες όπως και να τους δίνεται προτεραιότητα στα νοσοκομεία.

    [03] Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική εκμετάλλευση

    12/12/2001 4:22:00 μμ

    Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, της σωματεμπορίας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, καθώς επίσης και η βοήθεια προς τα θύματα, αποτελούν τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου που παρουσίασε σήμερα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η σωματεμπορία προστίθεται και στον κατάλογο των εγκλημάτων που περιλαμβάνονται στο νόμο για το ξέπλυμα χρήματος, ενώ υπάρχει και διάταξη που προβλέπει την τιμωρία των εγκλημάτων σωματεμπορίας και ασέλγειας εις βάρος ανηλίκων, ακόμα και εάν αυτά τελούνται στο εξωτερικό. Επίσης, το όριο ενηλικίωσης αυξάνεται από τα 16 στα 18 έτη.

    [04] Συνεχίζει τη βαλκανική περιοδεία ο Καραμανλής

    12/12/2001 7:36:00 μμ

    Ημίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα είχε το απόγευμα στην Πρίστινα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον εκδημοκρατισμό των δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Καραμανλής, ολοκληρώνοντας τη διήμερη περιοδεία του στη Γιουγκοσλαβία, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου αύριο θα ενημερώσει το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα αποτελέσματα των επαφών και των συζητήσεών του.

    Ο κ.Καραμανλής στις δηλώσεις του τόνισε ότι στο Κόσοβο κρίνεται η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή και πρόσθεσε ότι χρειάζεται σωφροσύνη, σύνεση, μετριοπάθεια, ενώ τάχθηκε εναντίον της αλλαγής συνόρων και υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ακόμη ότι "η μετριοπαθής παρουσία του κ.Ρουγκόβα θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή".

    Νωρίτερα, ο κ.Καραμανλής επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ελληνικής ταξιαρχίας στο Κόσοβο-Πόλιε, 10 χλμ έξω από την Πρίστινα και ενημερώθηκε για τη δράση της ειρηνευτικής δύναμης αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Στις δηλώσεις του τόνισε ότι η ελληνική ειρηνευτική δύναμη παίζει σημαντικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και ταυτόχρονα αναβαθμίζει το γόητρο και το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

    [05] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ''Γένοβα 2001''

    Πηγή: ΕΡΑ 12/12/2001 12:23:00 μμ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί έξω από τη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς μέλη της οργάνωσης "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001" και δεκάδες μετανάστες, ζητώντας την καλύτερη οργάνωση και στελέχωση της Νομαρχίας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται και να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης οι αλλοδαποί που προσέρχονται για την ανανέωση της πράσινη κάρτας τους ή την έκδοση κάρτας εργασίας.

    Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης σημειώθηκε μικροεπεισόδιο μεταξύ των μεταναστών και των αστυνομικών, οι οποίοι συνέλαβαν έναν Αλβανό μετανάστη, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ο οποίος κατηγορείται ότι έσπρωξε τους αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο 4ο αστυνομικό τμήμα Αθηνών στην Ομόνοια

    [06] Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την συνθήκη ABM

    12/12/2001 6:54:00 μμ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ενήμερωσε σήμερα τους επικεφαλής του Κογκρέσου για την απόφασή του να εγκαταλείψει την Συνθήκη για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους του 1972 (ABM). Την είδηση μετέφερε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τόμας Ντασλ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε ο πρόεδρος Μπους θα ανακοινώσει δημοσίως την απόφασή του. Σύμφωνα με Ρώσους κοινοβουλευτικούς υπεύθυνους μετά την απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον, η Ρωσία είναι πλέον ελεύθερη να πολλαπλασιάσει τις πυρηνικές της κεφαλές ώστε να φτάσουν στο επίπεδο που είχαν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

    Πηγές της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσαν στο πρακτορείο "Ιντερφαξ", ότι η Μόσχα έχει ενημερωθεί επισήμως για μια επικείμενη -ίσως από την Πέμπτη- ανακοίνωση από τις ΗΠΑ της αποχώρησής τους από τη συνθήκη ABM του 1972, η οποία θα ισχύσει έξι μήνες μετά την ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "New York Times", ο πρόεδρος Μπους ενημέρωσε τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για το ζήτημα αυτό σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την περασμένη Παρασκευή, όταν ο ρώσος πρόεδρος βρισκόταν στην Ελλάδα.

    Το "Ιντερφαξ" προσθέτει επικαλούμενο κυβερνητική πηγή ότι οι ρώσοι διπλωμάτες "δεν θα δραματοποιήσουν την κατάσταση και θα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί". Ωστόσο Ρώσοι κοινοβουλευτικοί με μεγάλη επιρροή δήλωσαν ότι στο νέο αυτό πλαίσιο η Ρωσία δεν έχει εφεξής πολλούς λόγους για να τηρήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες αφοπλισμού και μάλλον θα αυξήσει τα αποθέματά της σε κώνους πυρηνικών κεφαλών, που είναι το λιγότερο δαπανηρό μέσο για να διατηρήσει την ισορροπία σε πυρηνικό εξοπλισμό με τις ΗΠΑ. "Τα χέρια της Ρωσίας είναι εφεξής ελεύθερα όσον αφορά τις συνθήκες START I και START II", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της Δούμα, Ντμίτρι Ρογκόζιν.

    [07] Νεκρό βρέφος στη Ρουμανία λόγω κακοκαιρίας

    12/12/2001 5:40:00 μμ

    Ακόμα ένα βρέφος πέθανε σήμερα στην επαρχία Ιασίου της Ρουμανίας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από υποθερμία στους πέντε. Το βρέφος, ένα κοριτσάκι μόλις δύο μηνών, βρήκαν νεκρό σήμερα το πρωί οι γονείς του που ζουν με τα άλλα τέσσερα παιδιά τους σε ένα κοντέινερ, στα προάστια της πόλης. Η αστυνομία και η Υπηρεσία Προστασίας των Παιδιών ανέλαβαν τα δύο από τα παιδιά της οικογένειας, ενώ τα άλλα δύο εξαφανίστηκαν μαζί με τους γονείς τους. Χθες, ένα άλλο μωρό επίσης δύο μηνών πέθανε από το κρύο στην ίδια περιοχή.

    [08] Γέφυρα κατέρρευσε στην Πορτογαλία

    12/12/2001 4:38:00 μμ

    Τέσσερις εργάτες, δύο από τη Βραζιλία και δύο από τη Γουινέα-Μπισάου, σκοτώθηκαν και ένας ακόμα αγνοείται όταν κατέρρευσε γέφυρα σε υπο κατασκευή αυτοκινητόδρομο στη νότια Πορτογαλία. Ήδη τα συνεργεία διάσωσης έχουν ανασύρει δύο πτώματα και προσπαθούν να ανασύρουν ακόμα δυο, που ενώ έχουν εντοπίσει είναι αδύνατο να προσεγγίσουν. Το δυστύχημα συνέβη στον οδικό άξονα Λισαβόνας Αλγκάβρε, σε ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου που θα ήταν έτοιμο σε έξι μήνες.

    [09] Την άνοιξη θα γίνουν οι εκλογές στη Γαλλία

    12/12/2001 6:41:00 μμ

    Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου και στις 5 Μαΐου 2002 και οι βουλευτικές στις 9 και 16 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Ζαν-Ζακ Κεϊράν, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Ζακ Σιράκ και ο Λιονέλ Ζοσπέν, που θα αναμετρηθούν στις προεδρικές εκλογές, δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει επίσημα τις υποψηφιότητές τους, όμως σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις συγκεντρώνουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά, με ελαφρό προβάδισμα του γάλλου προέδρου.

    Οι ημερομηνίες αυτές είχαν γίνει γνωστές από χθες στους βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

    Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, το 1995, ο Σιράκ είχε επικρατήσει του Ζοσπέν στον δεύτερο γύρο. Από τότε η θητεία του προέδρου στη Γαλλία έγινε πενταετής απο επταετής. Στις βουλευτικές εκλογές του 1997 είχε νικήσει ο συνασπισμός της Αριστεράς.

    [10] Γερμανία: Εκτός νόμου ισλαμική οργάνωση

    Πηγή: ΑΠΕ 12/12/2001 7:31:00 μμ

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, η ισλαμική οργάνωση "Χιλαφέτ Ντεβλετί" ή "Calife" ("Χαλιφάτο"), με έδρα την Κολωνία, τίθεται από σήμερα εκτός νόμου. Η απαγόρευση αυτή αφορά και το ίδρυμα "Υπηρέτες του Ισλάμ" καθώς και άλλες 19 παρόμοιες οργανώσεις που αριθμούν 1.100 μέλη.

    Ο στόχος της η ανατροπή της τουρκικής δημοκρατίας

    Ο πρώτος στόχος του ιδρυτή της "Χιλαφέτ Ντεβλετί", Μετίν Καπλάν, είναι να ανατρέψει τη δημοκρατία στην Τουρκία για να ιδρύσει χαλιφάτο. Ο Τούρκος μουφτής είχε καταδικαστεί το Νοέμβριο του 2000 σε φυλάκιση τεσσάρων ετών επειδή είχε εκδώσει μια φάτουα (θρησκευτική εντολή) για την καταδίκη σε θάνατο ενός αντιπάλου του.

    Ταυτόχρονα, σήμερα τα ξημερώματα, οι διωκτικές αρχές προχώρησαν σε περίπου 200 συλλήψεις σε επτά περιφερειακά κρατίδια της Γερμανίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 December 2001 - 17:55:17 UTC