Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακοπεί κυκλοφορία στην είσοδο Αττικής οδού
  • [02] Συνέδριο νεολαίας ΠΑΣΟΚ
  • [03] Προς συγχώνευση ΑΠΕ και ΜΠΕ
  • [04] Αύριο ανακοινώνονται τα μέτρα για βαμβάκι
  • [05] Ισχυρή έκρηξη στην Υεμένη
  • [06] Νεκροί λαθρομετανάστες στην Ιρλανδία
  • [07] Βρετανία: Φοβούνται χτύπημα τα Χριστούγεννα
  • [08] Τένις: Δεύτερη η Εθνική ανδρών
  • [09] Συνεργασία Ελλάδα-Γαλλία για θέματα υγείας
  • [10] Όσλο: Έκκληση τιμηθέντων με Νόμπελ Ειρήνης

    [01] Διακοπεί κυκλοφορία στην είσοδο Αττικής οδού

    Πηγή: ΕΡΑ 8/12/2001 7:56:00 μμ

    Λόγω των εργασιών κατασκευής του αντιολισθηρού ασφαλτοτάπητα στον ανισόπεδο κόμβο Μεταμόρφωσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην είσοδο της Αττικής οδού από τη λεωφόρο Κύμης, προς τον ανισόπεδο κόμβο Μεταμόρφωσης. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών οι εργασίες πιθανότατα θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα.

    [02] Συνέδριο νεολαίας ΠΑΣΟΚ

    8/12/2001 7:20:00 μμ

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής της 1ης μέρας των εργασιών της συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο του Ναυπλίου. Στην ομιλία του ο κ. Λαλιώτης αρχικά έκανε ιστορική αναφορά στη νεολαία και στην αλλαγή φυσιογνωμίας της από εποχή σε εποχή.

    Η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει ''μαζικά γεγονότα''

    Επίσης, ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι, ως ΠΑΣΟΚ, πιστεύουμε ότι οι νέοι μπορούν να κατακτήσουν μια καλύτερη ζωή για το παρόν χωρίς να αποφύγουν τις προκλήσεις του μέλλοντος, γι'αυτό και η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να εμπνεύσει τους νέους και να αγκαλιάσει όσους θεωρούν ότι η πολιτική τους πρόδωσε επειδή η πολιτική τους επεφύλαξε τη θέση του θεατή ή του χειροκροτητή.

    Η νεολαία υπογράμμισε ήταν και είναι παρούσα στα κοινωνικά δρώμενα. Ως ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, δεν έχουμε καμια πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε τη Νεολαία ως μηχανισμό διαμεσολάβησης, για να περιχαρακώσουμε και να χειραγωγήσουμε τη Νεολαία, αλλά ούτε και να την ελέγξουμε.

    Ο κ. Λαλιώτης κατέθεσε την πρόταση, η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει την ευθύνη να δώσει ορμή και πρόσωπο στο άνοιγμα στην κοινωνία και να δημιουργήσει τις Γιορτές της Ανοιξης.

    Η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει "μαζικά γεγονότα" με θεματικά περιεχόμενα, όπως πολιτισμός, αθλητισμός, οικολογία, εθελοντισμός, εργασία κλπ.

    Δημοσκοπήσεις και δημοτικές εκλογές

    Το απόγευμα ο κ. Λαλιώτης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αναφέρθηκε στην κριτική που ασκεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι Έλληνες κρίνουν και αξιολογούν τις προτάσεις όλων.

    Οι προτάσεις της ΝΔ, είπε, είναι γκρίζες και αδιέξοδες, παραπέμπουν σε φιλελευθερισμό και συντηρητισμό.

    Οι Έλληνες έχουν πικρή γεύση και γι'αυτό έχουν απορρίψει τη ΝΔ πολλές φορές. Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είπε ότι πράγματι δείχνουν ένα κλείσιμο της "ψαλίδας" μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και με ένα επιθετικό σχεδιασμό, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο θα είναι πάλι μπροστά.

    Για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές ο κ. Λαλιώτης είπε ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν το χάρισμα και όχι το χρίσμα που πολλοί ζητούν και ο στόχος θα πρέπει να είναι για το ΠΑΣΟΚ, σε κάθε νομό και κάθε Δήμο, ένα ψηφοδέλτιο νίκης.

    [03] Προς συγχώνευση ΑΠΕ και ΜΠΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 8/12/2001 2:01:00 μμ

    Προς συγχώνευση οδεύουν το Aθηναϊκό Πρακτορείο Eιδήσεων και το Mακεδονικό Πρακτορείο Eιδήσεων (ΜΠΕ) ανακοίνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Tύπου κ.Xρήστος Πρωτόπαπας.:" Eχουμε δύο πρακτορεία κρατικά, το AΠE και το Mακεδονικό. Xρειαζόμαστε όμως ενα μεγάλο και δυνατό εθνικό προκτορείο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οι διοικήσεις των δυο πρακτορείων έχουν προχωρήσει μια διαδικασία συνεργασίας.

    Οι διοικήσεις των δυο πρακτορείων, είπε ο υπουργός, έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους, σε θέματα, τιμολογίων, νέων προϊόντων και υπηρεσίες αλλά και σε νέους τομείς που η τεχνολογία επιβάλλει.

    Yπάρχει επίσης και η προοπτική να αναπτύξουν ενα κοινό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα οδηγήσει ίσως και από τη 1-1-2003 και στη συγχώνευσή τους, τέτοια όμως που να διασφαλίζει και την έντονη παρουσία του εθνικού μας πρακτορείου και στη Bόρεια Eλλάδα.

    [04] Αύριο ανακοινώνονται τα μέτρα για βαμβάκι

    8/12/2001 1:49:00 μμ

    Τα μέτρα του υπουργείου Γεωργίας εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου για το βαμβάκι, θα ανακοινώσει αύριο Κυριακή στη Λάρισα, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, ο οποίος θα περιοδεύσει στο νομό συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς κ. Ευάγγελο Αργύρη και Φώτη Χατζημιχάλη. Στις 11.30 π.μ. πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, του Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη και του Γραμματέα του Τομέα Συνεταιριστικού Γιάννη Δριβελέγκα.

    [05] Ισχυρή έκρηξη στην Υεμένη

    Πηγή: ΑΠΕ 8/12/2001 7:05:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της πρωτεύουσας Σανάα, στη πόλη της Υεμένης σήμερα το απόγευμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Γερμανικό Πρακτορείο. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

    [06] Νεκροί λαθρομετανάστες στην Ιρλανδία

    Πηγή: ΑΠΕ 8/12/2001 3:12:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Οκτώ λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, βρέθηκαν σήμερα νεκροί μέσα σε ένα κοντέινερ στη νότια Ιρλανδία, ενώ άλλοι πέντε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση, δήλωσε αστυνομική πηγή. Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε λίγο μετά τις 10 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος), ενώ όπως δήλωσε η ίδια πηγή δεν αποκλείεται οι άτυχοι μετανάστες να προέρχονταν από χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

    Οι λαθρομετανάστες βρίσκονταν μέσα σε ένα κοντέινερ που μετέφερε έπιπλα, πιθανώς από την Ιταλία, σύμφωνα με τις πρώτες αστυνομικές εκτιμήσεις.

    Το κοντέινερ είχε φτάσει διά θαλάσσης στο λιμάνι Μπέλβιου κοντά στην πόλη Ουότερφορντ της νοτιοανατολικής Ιρλανδίας και σήμερα το πρωί μεταφέρθηκε σε ένα φορτηγό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός του φορτηγού άκουσε διάφορους θορύβους από το εσωτερικό του κοντέινερ και ειδοποίησε τις αρχές.

    [07] Βρετανία: Φοβούνται χτύπημα τα Χριστούγεννα

    8/12/2001 1:49:00 μμ

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο τρομοκρατικής επίθεσης κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Ετους. Ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ, σε συνέντευξη του στο BBC, τόνισε ότι η χώρα του διατρέχει κίνδυνο λόγω της συμμαχίας με την ΗΠΑ. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της M. Βρετανίας ενώ χαρακτήρισε "σκόπιμο σαμποτάζ" τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή των Λόρδων εναντίον του αντιτρομοκρατικού νομοσχεδίου που είχε συντάξει.

    [08] Τένις: Δεύτερη η Εθνική ανδρών

    Πηγή: ΑΠΕ 8/12/2001 7:26:00 μμ

    Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η εθνική μας ομάδα τένις των ανδρών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Champions Division. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε στον τελικό 2-0 από τη γηπεδούχο Ιταλία που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια. Ο Σόλων Πέππας ηττήθηκε με 2-1 σετ (6-1, 3-6, 6-4) από τον Φίλιπο Βαλάντρε που αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης. Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης ηττήθηκε με 2-0 σετ (6-1, 6-1) από τον Στέφανο Γκαλιάνι.

    Στους αγώνες κατάταξης:

    Πολωνία-Βέλγιο 2-0 Σουηδία-Βουλγαρία 2-1.

    Το Βέλγιο και η Βουλγαρία υποβιβάστηκαν στην πρώτη κατηγορία.

    Η τελική κατάταξη έχει ως εξής:

    1. Ιταλία

    2. Ελλάδα

    3. Τσεχία

    4. Σλοβενία

    5. Πολωνία

    6. Σουηδία

    7. Βέλγιο

    8. Βουλγαρία

    [09] Συνεργασία Ελλάδα-Γαλλία για θέματα υγείας

    Πηγή: ΑΠΕ 8/12/2001 2:32:00 μμ

    Την προώθηση μιας στενότερης συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία στα θέματα υγείας και ειδικότερα στον τομέα των περιφερειακών συστημάτων, συζήτησε χθες στο Παρίσι, ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αλέκος Παπαδόπουλος με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Κουσνέρ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ελληνα υπουργού στους δημοσιογράφους, ο κ. Κουσνέρ, πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα το Φεβρουάριο, με στόχο την οριστικοποίηση της συνεργασίας.

    Διασυνοριακή συνεργασία

    Η συνεργασία με τη Γαλλία στον τομέα των περιφερειακών συστημάτων υγείας ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες, με την αποστολή στη Γαλλία 17 περιφερειαρχών των Συμβουλίων Υγείας, για τη μελέτη των ήδη από καιρού λειτουργούντων γαλλικών αντίστοιχων συστημάτων και την ανταλλαγή εμπειριών.

    Το θέμα της "διασυνοριακής συνεργασίας" σε θέματα υγείας, απασχόλησε επίσης τους δύο υπουργούς.

    Το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα που η κινητικότητα των πληθυσμών έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις, με συνέπεια την "αναβίωση" μολυσματικών ασθενειών που από χρόνια είχαν εκλείψει στην Ευρώπη.

    Για το λόγο αυτό ο Ελληνας υπουργός σκοπεύει να θέσει τη διασυνοριακή συνεργασία στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Βασικός σκοπός της επίσκεψης του κ. Παπαδόπουλου στο Παρίσι, πέρα από την κατ'ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Κουσνέρ, ήταν και η συμμετοχή του στο Συμπόσιο που διεξήχθη στις αίθουσες του κοινοβουλίου γιά τα είκοσι χρόνια της ΕΛΓΑ "Ελληνογαλλική Αντιπαράθεση".

    Πρόκειται για μια μη κυβερνητική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 1981 με τη μορφή μιας Ενωσης μη κερδοσκοπικής, σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία. Η ΕΛΓΑ "γεννήθηκε" με την αποκέντρωση και μέσα από τη θέληση των ιδρυτών της να θέσουν στην υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο τις θεωρητικές αναλύσεις, όσο και τα συγκεκριμένα πρακτικά δεδομένα από τις εφαρμογές.

    Στη δημιουργία της ΕΛΓΑ πρωτοστάτησαν Γάλλοι και Ελληνες διανοούμενοι με πρωτεργάτη και συνδετικό κρίκο τον καθηγητή πανεπιστημίου Γιώργο Στεφανίδη (εργατικό Δίκαιο στο PARIS11 ), ο οποίος είναι και πρόεδρος της πρωτοβουλίας.

    Από τη γαλλική πλευρά μέλη της ΕΛΓΑ είναι άτομα με πείρα σε ειδικούς τομείς, όπως ο Φρανσουά Ξαβιέ Tασέλ, ειδικός σε θέματα πολεοδομίας που είναι και γενικός γραμματέας της ΕΛΓΑ, ο Λοΐ Γκοφρουά, που είναι πρόεδρος περιφερειακού συστήματος υγείας στη Γαλλία κ.α Αγνωστη στο πλατύ κοινό, η ΕΛΓΑ, στα είκοσι χρόνια ζωής της έχει προσφέρει πολλά σε θέματα αποκέντρωσης, αυτοδιοίκησης και τελευταία, σε θέματα υγείας.

    Ο απολογισμός των 20 χρόνων δράσης της ΕΛΓΑ είναι θετικός

    Επίσης, ο Υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος έχει προσωπικά παρακολουθήσει τις δραστηριότητες της ΕΛΓΑ από το 1984.

    Ζητώντας του ένα σύντομο απολογισμό, δήλωσε: "Ο απολογισμός των είκοσι χρόνων δράσης της ΕΛΓΑ, είναι θετικός και πλούσιος χωρίς να μπορεί να τυποποιηθεί και να καταγραφεί. Πρόκειται γιά την ανταλλαγή και ροή εμπειριών, τεκμηριώσεων και συνεργασιών στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

    Το γεγονός οτι η ΕΛΓΑ είναι μη κυβερνητικός οργανισμός που έχει κρατήσει την ανεξαρτησία του, συνεπάγεται οτι η μορφή συνεργασίας είναι πιο ουσιαστική από αυτές των επίσημων διμερών και κυβερνητικών συνεργασιών, που δεν έχουν συνέχεια όταν αλλάζουν οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις, πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε ότι "ψυχή" στην οργάνωση του πρωτόγνωρου για την Ελλάδα θεσμού του περιφερειακού συστήματος υγείας που καθιέρωσε ως υπουργός Υγείας, ήταν η "Ελληνογαλλική αντιπαράθεση"-ΕΛΓΑ.

    [10] Όσλο: Έκκληση τιμηθέντων με Νόμπελ Ειρήνης

    Πηγή: ΑΠΕ 8/12/2001 7:38:00 μμ

    Είκοσι τιμηθέντες με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, υπέγραψαν κοινή έκκληση σήμερα στο Όσλο προς το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) να άρει τον κατ'οίκον περιορισμό της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και να απελευθερώσει 1.500 πολιτικούς κρατούμενους. Η τελετή της υπογραφής, της οποίας προήδρευσαν ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν, Ντέσμοντ Τούτου και ο ήρωας της ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ, Χοσέ Ραμός-Ορτά, ήταν η κορωνίδα σειράς εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο με την ευκαιρία της 10ης επετείου της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.

    Οι τιμηθέντες με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συγκεντρώθηκαν στο νορβηγικό Κοινοβούλιο στο Όσλο για να γιορτάσουν τα εκατό χρόνια του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, κάλεσαν τον ηγέτη της βιρμανικής χούντας, τον στρατηγό Ταν Σούε, να "απελευθερώσει την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και όλους τους πολιτκούς κρατούμενους και να τους εγγυηθεί την ελευθερία της έκφρασης, της διακίνησης και του συνεταιρισμού χωρίς περιορισμό".

    Η έκκληση έλαβε την υποστήριξη του νορβηγού πρωθυπουργού, Κχελ Μάγκνε Μπόντεβικ, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επαίνεσε σε ανακοινωθέν που ελήφθη στο Όσλο αυτή την "ακάματη υπέρμαχο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", χωρίς ωστόσο να ενώνει τη φωνή του με τη διακήρυξη των βραβείων Νόμπελ.

    "Οι πράξεις της είναι η απόδειξη του τρόπου με τον οποίο μια ζωή ήρεμη κα αξιοπρεπής μπορεί να δρα αποτελεσματικά υπέρ του καλού", λέει ο Μπους για την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι. Υπό περιορισμόν εδώ και 15 μήνες στο σπίτι της στη Ρανγκούν, η ηγέτης της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (NLD) δεν έχει φύγει από τη Μιανμάρ εδώ και δέκα χρόνια από φόβο μήπως δεν της επιτραπεί να επιστρέψει.

    Σήμερα στην Μπανγκόκ, περίπου 1.500 άνθρωποι παρακολούθησαν μια συναυλία που οργανώθηκε για υποστήριξη του αγώνα υπέρ της δημοκρατίας στη Μιανμάρ.

    Η συναυλία, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Ταμασάτ, συγκέντρωσε καλλιτέχνες των εθνικών μειονοτήτων της Μιανμάρ. Προβλήθηκε επίσης βίντεο με ομιλίες της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 December 2001 - 21:56:24 UTC