Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 00-02-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert@ntua.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (πηγή: ΕΡΑ 1)

2000-02-03 08:26 UTC

Στους δρόμους σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές. Κλειστά είναι πολλά σχολεία λόγω της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι καθηγητές. Συμπαράσταση στους καθηγητές έχουν δηλώσει οι μαθητές.24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και οι δάσκαλοι, ζητώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων. Στις 11 στα Προπύλαια θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Ανάλογη διαμαρτυρία θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη.

Στον αέρα η ρύθμιση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δημοσίου τομέα, μετά την αιφνιδιαστική άρνηση αργά χθες βράδυ, της Νέας Δημοκρατίας να αποδεχθεί την προτεινόμενη τροπολογία. Η τροπολογία είχε συζητηθεί νωρίτερα, σε συναινετικό κλίμα, στην διακομματική επιτροπή. Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε πως είναι ελλιπής, δεν καλύπτει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και οδηγεί σε άδικες και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, τόνισε πως ενώ ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στη διακομματική Επιτροπή είχε τηρήσει υπεύθυνη στάση για το θέμα των μονιμοποιήσεων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής εξευτέλισε όχι μόνο τη διακομματική συμφωνία αλλά διέσυρε και τον ίδιο τον εκπρόσωπο. Η κυρία Παπανδρέου κατηγορεί τον κ. Καραμανλή για προεκλογική τύφλωση και για επίδειξη άκρατου λαϊκισμού και υπαναχώρηση.

Τις προθέσεις του πρωθυπουργού για το θέμα των εκλογών περιμένουν τα κομματικά επιτελεία. Ο Κώστας Σημίτης αναμένεται να δώσει το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων ίσως και αύριο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενόψει της ψηφοφορίας της επόμενης Τρίτης για την ανανέωση της θητείας στο ύπατο αξίωμα.

Η σφυγμομέτρηση της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ στο λεκανοπέδιο της Αττικής επιβεβαίωσε την δημοτικότητα της κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 35,2%, έναντι 28,9% της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, ενώ το 52,4% των ψηφοφόρων θεωρεί τον Κώστα Σημίτη καταλληλότερο ως πρωθυπουργό και μόνον το 24,9% τον Κώστα Καραμανλή.

Τέσσερις συμφωνίες της λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, που αφορούν τον οικονομικό, τεχνολογικό και πολιτιστικό τομέα, υπογράφουν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Οι διαδικασίες αυτές δεν σημαίνει, με κανένα τρόπο, διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Ομάδα φιλίας με την Ελλάδα συνέστησαν βουλευτές απ' όλα σχεδόν τα κόμματα στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Σε βαλκανικό πάρκο ανακηρύχθηκαν χθες οι Πρέσπες, μετά τη διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Αλβανίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Μικρή υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία τής Στατιστικής Υπηρεσίας που ανακοινώνονται επίσημα αύριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% από 2,7% τον Δεκέμβριο.

Μειώνονται, αναδρομικά από την αρχή του έτους, έως και 4% τα επιτόκια των αγροτικών δανείων, ενώ το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων των αγροτών διαμορφώνεται στο 11%. Αυτό ανακοινώθηκε χθες από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας, καθώς και η εισαγωγή της Αγροτικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο, το Νοέμβριο.

Οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό εθνικής οικονομίας το μεσημέρι στο Μαξίμου.

Την ομαδοποίηση των 37 επικουρικών ταμείων σε επτά έως δέκα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Διευκρίνισε πως αυτό δεν θα σημάνει την υποβάθμισή τους και ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Με τους ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος και του Ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Βόλφγκανγκ Σούσελ και Γιέργκ Χάϊντερ, που έχουν συμφωνήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης Συνασπισμού, συναντάται σήμερα ο Πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ. Εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για το ενδεχόμενο συμμετοχής της ακροδεξιάς στην αυστριακή κυβέρνηση.

Σε αύξηση των βασικών επιτοκίων προχώρησε χθες για τέταρτη φορά από πέρυσι τον Ιούνιο, η αμερικανική Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, διαμορφώνοντας έτσι το διατραπεζικό επιτόκιο σε 5,75% και το προεξοφλητικό σε 5,25%.

Διέψευσε όλα τα ιατρικά προγνωστικά 19χρονη από τη Βαλτιμόρη καθώς γέννησε για δεύτερη φορά τρίδυμα μέσα σε διάστημα 20 μηνών και μάλιστα χωρίς ορμονοθεραπεία.


The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Thursday, 3 February 2000 - 9:03:41 UTC