Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 00-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert@ntua.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (πηγή: ΕΡΑ 1)

2000-02-02 10:09 UTC

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Διακομματικής επιτροπής υπό τη Βάσω Παπανδρέου για το θέμα της μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εάν υπάρξει συμφωνία, η τελική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας.

Την Παρασκευή, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κώστας Σημίτης θα ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Ο κ. Σημίτης ενδέχεται να προβεί σε ανακοινώσεις είτε την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είτε το Σάββατο, κατά την πανελλήνια Συνδιάσκεψη Θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ανακοινώνεται την Παρασκευή το ποσοστό του πληθωρισμού για τον μήνα Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, παρέμεινε στάσιμος στο 2,6%.

Το μεσημέρι ανακοινώνονται οι τιμές των καυσίμων γι΄αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βενζίνη θα πωλείται από τα μεσάνυχτα ακριβότερη κατά 1 δραχμή το λίτρο, το ντίζελ φθηνότερο κατά 2 δραχμές και το πετρέλαιο θέρμανσης φθηνότερο κατά 50 λεπτά το λίτρο.

Νευρικότητα σήμερα στη Σοφοκλέους που άνοιξε με κέρδη μιας ποσοστιαίας μονάδας και πριν από λίγο ο γενικός δείκτης κατέγραφε μικρές απώλειες.

Η συνήθεια του καπνίσματος αλλά και της κατανάλωσης αλκοόλ φαίνεται ότι έχει "εισβάλει", πλέον, και στα δημοτικά σχολεία της χώρας μας. Σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, το 4% των μαθητών ηλικίας 11 ετών έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ το 1% καπνίζει συστηματικά. Η πλειονότητα των μαθητών της ίδιας ηλικίας έχει δοκιμάσει αλκοόλ, ενώ μεγάλο ποσοστό "πάσχει" από μοναξιά.

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής στην αυστριακή κυβέρνηση του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας του Γιέργκ Χάιντερ. Ηδη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί ανακοίνωσε σήμερα την "άμεση" ανάκληση για διαβουλεύσεις του Ισραηλινού πρεσβευτή στη Βιέννη, ενώ ο Πορτογάλος πρόεδρος ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αυστρία. Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας παρουσιάζει σήμερα στον Πρόεδρο της χώρας το κυβερνητικό της πρόγραμμα, κι όλα δείχνουν ότι θα εγκριθεί.

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τόμας Πίκερινγκ. Σε λίγη ώρα θα συναντηθεί με τον Κώστα Καραμανλή, στις δυόμιση με τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ θα δει και τον υπουργό Δημόσιας Ταξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στην ατζέντα των συζητήσεων οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, διμερή θέματα όπως η συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας-Αμερικής και η συμφωνία για το καθεστώς και το προσωπικό των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα φθάνει αύριο το βράδυ για επίσημη επίσκεψη και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Θα έχει συνομιλίες με τον Γιώργο Παπανδρέου και θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Κατά την παραμονή του θα υπογραφούν 5 ακόμα συμφωνίες σε θέματα χαμηλής πολιτικής. Αυτή την ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημερώνει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο Κυπριανού εκτιμά ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου Σπύρος Κυπριανού, πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Κένεντι - μετά την εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε στο Κλήβελαντ- ευχαρίστησε τους επωνύμους και ανωνύμους στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ομογένεια για το ενδιαφέρον που έδειξαν και τη συμπαράστασή τους σ` αυτές τις κρίσιμες στιγμές της ζωής του.

Ο κ.Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα "να πάνε όλα καλά" και να μπορέσει - μετά από μία περίοδο ανάπαυσης και ολοκλήρωσης της θεραπείας - να επαναλάβει τα καθήκοντά του, απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η αποφυγή εκ μέρους του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, στις πρώτες συναντήσεις στη Γενεύη, να τοποθετηθεί στο θέμα της ενδεχόμενης αναγνώρισης του ψευδοκράτους εξέφρασε την ελπίδα να μην αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του κ.Κόφιν Αναν. Υπάρχουν και θέματα που δεν μπορούν να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως το θέμα αναγνώρισης της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την εισβολή, κατοχή και το εθνικό ξεκαθάρισμα, είπε. Υπάρχει μια δικαιολογία ότι ο γενικός γραμματέας δεν θέλει να εμποδίσει είτε το Ντενκτάς, είτε τον πρόεδρο Κληρίδη να θέτουν στο τραπέζι οτιδήποτε. Ομως η θέση του είναι ιδιάζουσα. Είναι σαν να θέλει να καταργήσει πρόνοιες του Συμβουλίου Ασφαλείας και το δικό του ρόλο, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής επεσήμανε στη συνέχεια ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα" και εισηγήθηκε "μετά από τα δρώμενα τώρα στη Γενεύη να καθίσουμε στη Λευκωσία και εν ανάγκη και στην Αθήνα, για να επανεξετάσουμε την όλη μας πορεία...". Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του στελέχους του ΔΗΚΟ κ.Παπαδόπουλου για παραίτηση του κ. Γ. Πανταγιά, συμβούλου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, για το άρθρο του περί συνομοσπονδίας στην Κύπρο, ο Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι συμφωνεί με τα επιχειρήματα του κ. Παπαδόπουλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι "κυρίως και πάλι, εξαρτάται από τον κ. Σημίτη, αν θέλει να εμφανίζεται ο κάποιος κ. Πανταγιάς ότι εκπροσωπεί τις απόψεις του". Τέλος σχετικά με το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ατζέντας των συνομιλιών της Γενεύης με τα θέματα που έχει θέσει ο Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου είπε ότι κατ' αρχήν δεν θέλει να τοποθετηθεί για τα δρώμενα στη Γενεύη, επειδή δεν έχει πλήρη ενημέρωση, αλλά τόνισε ότι "το κρίσιμο σημείο δεν είναι αν τα θέματα είναι 7 ή 8 ή 10. Το κρίσιμο σημείο είναι ποια είναι αυτά τα θέματα. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει κανένα να φέρει στο τραπέζι ό,τι θέλει. Ομως υπάρχουν και θέματα που αφορούν άμεσα τον ρόλο και την υπόσταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών".

Παγκόσμια ημέρα των υδροβιότοπων σήμερα. Στις Πρέσπες θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Αλβανίας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τη δημιουργία Βαλκανικού Πάρκου στην περιοχή.

Συνέντευξη Τύπου για τη μετοχοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και για την ικανοποίηση αγροτικών αιτημάτων, δίνουν ο υπουργός Εθνικής ΟΙκονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης.

Περίπου εκατό χιλιάδες λιγότερα αυτοκίνητα κινήθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της λειτουργίας του μετρό, με αποτέλεσμα να καταναλωθούν 350.000 λιγότερα λίτρα βενζίνης, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

48ωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο και μεθαύριο οι καθηγητές με κύριο αίτημα την κατάργηση των νόμων για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την τεχνική εκπαίδευση. Για τον ίδιο λόγο απεργούν αύριο οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί. Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 7 το βράδυ συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Την έντονη αντίδραση εκπροσώπων ομογενειακών φορέων και ομογενών ταξιδιωτών πρακτόρων προκάλεσε η ανακοίνωση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" ότι διακόπτει τις πτήσεις της από και προς τη Μελβούρνη.


The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v2.01 run on Wednesday, 2 February 2000 - 11:03:11 UTC