Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Αντιδράσεις στην Αθήνα από τις νατοϊκές επιδρομές
  • [02] Ομιλία Π.Σαρλή στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [03] Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας
  • [04] Επιστρέφουν οι Έλληνες φοιτητές απ΄τη Γιουγκοσλαβία
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

  • [05] Θετικά σχόλια για την Ελληνική οικονομία
  • [06] Ιονική - Προστασία εργαζομένων
  • [07] Προϊόντα "μαϊμούδες"
  • [08] Μεγάλες απώλειες στην Σοφοκλέους
  • [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

  • [09] Επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο
  • [10] Απολογισμός από τις επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία
  • [11] Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ρομάνο Πρόντι
  • [12] Τουρκία - Τουρισμός
  • [13] Δίκη Οτσαλάν
  • [14] Άλλες εξωτερικές ειδήσεις
  • [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

  • [15] Πρώτος Ελληνικός Πολιτιστικός Μήνας στη Νότιο Αφρική (της Διαμαντένιας Ριμπά )
  • [16] Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς το λαό της Νοτίου Αφρικής στέλνει η ΓΓΑΕ ( της Διαμαντένιας Ριμπά )
  • [17] Αρχίζει αύριο το Συνέδριο Νεολαίας του ΣΑΕ Ωκεανίας (ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ)
  • [18] Η Αμερικανική Γερουσία κήρυξε την 25η Μαρτίου Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας. ("Πρωϊνή")
  • [19] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Καναδά (Της Ιουστίνης Φραγκούλη)
  • [20] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αυστραλία (ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ)
  • [21] Η Βιβλιοθήκη "Βασίλειος Παπαχρήστου" του Μόντρεαλ (της Ιουστίνης Φραγκούλη)
  • [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

  • [22] "Πιο συγκεντρωμένοι για το 2-0"
  • [23] "Θετικό το τεστ"
  • [24] Η Ελλάδα ανεβαίνει
  • [25] "Θα έχουμε παρατράγουδα"
  • [26] Χωρίς Κατσιαρό οι Ελπίδες
  • [27] "Την πρόκριση στο Αλεξάνδρειο"
  • [28] Νίκες πρωτοπόρων στη Γ' Εθνική
  • [29] 4 για κύπελλο
  • [30] Κυπελλούχος ο Σπόρτιγκ
  • [31] Βολές κατά ποδοσφαίρου
  • [32] Ο ΜακΡέι νίκησε και απειλεί
  • [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Αντιδράσεις στην Αθήνα από τις νατοϊκές επιδρομές

    Την ανησυχία της εκφράζει η Αθήνα, ενώ σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.

    Ειδικότερα, θα εφαρμοστεί αν χρειαστεί, σχέδιο οργάνωσης χώρων υποδοχής στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει θέσει σε επαγρύπνηση τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

    Εν τω μεταξύ, σε διάβημα πρόκειται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση προς την Ουάσιγκτον σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπίλ Κλίντον, στις οποίες εκφράζει την άποψη ότι η εξέλιξη στο Κοσσυφοπέδιο ενέχει κίνδυνο για αντιπαράθεση Ελλάδος - Τουρκίας.

    Εξάλλου, αντιδράσεις εκφράστηκαν και από τα κόμματα τής αντιπολίτευσης στη νατοϊκή επιδρομή εναντίον τής Γιουγκοσλαβίας.

    Η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία γίνεται χωρίς προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος καταλογίζει υποκρισία στην κυβέρνηση και την καλεί να παγώσει τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.

    Ο Συνασπισμός τονίζει οτι η χρήση βίας τροφοδοτεί μία επικίνδυνη αποσταθεροποίηση και καλεί την κυβέρνηση να αναστείλει τη λειτουργία των νατοϊκών βάσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    [02] Ομιλία Π.Σαρλή στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση

    Με πρόσκληση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο Έλληνας ευρωβουλευτής Παύλος Σαρλής θα μιλήσει σήμερα, στην αρμόδια Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης, για τις προοπτικές και τα πλεονεκτήματα της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη σταδιακή άρση του σιδηροδρομικού καμποτάζ, παρά την αντίδραση των Γάλλων Ευρωβουλευτών, οι οποίοι φοβούνται ότι ένα τέτοιο μέτρο θίγει άμεσα τα συμφέροντα των γαλλικών σιδηροδρόμων.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [03] Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται σήμερα σ' ολόκληρη τη χώρα, η διπλή εορτή, θρησκευτική και εθνική, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας.

    Η μεγάλη ελληνική επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας, που άρχισε την 25η Μαρτίου 1821, ύστερα από πολύχρονους αιματηρούς αγώνες, έφερε την απελευθέρωση της Ελλάδος. Επίκεντρο του εορτασμού είναι η Αθήνα, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, με την οποία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο.

    Νωρίτερα, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών παρουσία του προέδρου τής Δημοκρατίας, μελών της κυβέρνησης και άλλων επισήμων,εψάλει επίσημη δοξολογία για την 25η Μαρτίου.

    Εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στα κέντρα του απανταχού ελληνισμού.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Κληρίδης, στο τηλεγράφημά του τονίζει ότι ο κυπριακός Ελληνισμός εμπνέεται από το παράδειγμα των αγωνιστών του 1821 στον αγώνα που διεξάγει για εθνική και φυσική επιβίωση και εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    [04] Επιστρέφουν οι Έλληνες φοιτητές απ΄τη Γιουγκοσλαβία

    Άρχισαν από χθες βράδυ να εγκαταλείπουν τη Γιουγκοσλαβία οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα χρειαστούν περίπου 370 λεωφορεία για την μεταφορά των Ελλήνων φοιτητών στη χώρα μας.

    Στα πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας, οι καθηγητές ανακοίνωσαν χθες ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις απουσίες των ξένων φοιτητών και επομένως, αν κρίνουν σκόπιμο, μπορούν να φύγουν.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

    [05] Θετικά σχόλια για την Ελληνική οικονομία

    Θετικά εκφράστηκε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας σε ημερίδα, στο Μανχάταν, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, Ουίλλιαμ Τζόνστον.

    Ο κύριος Τζόνστον τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες αγορές, μίλησε για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση του πληθωρισμού και πρόβλεψε ότι μετά τον ΟΤΕ, σύντομα και άλλες ελληνικές εταιρείες, επιχειρήσεις και τράπεζες, θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    [06] Ιονική - Προστασία εργαζομένων

    Ρήτρα για την προστασία της απασχόλησης και τη διατήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων θα υπάρχει στο συμβόλαιο πώλησης της Ιονικής Τράπεζας.

    Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε χθες η διοίκηση της μητρικής Εμπορικής Τράπεζας στη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί της το προεδρείο της ΟΤΟΕ και οι Σύλλογοι των υπαλλήλων της Εμπορικής και Ιονικής Τράπεζας.

    Εκ μέρους της Εμπορικής επισημάνθηκε στους συνδικαλιστές ότι τα κριτήρια για την επιλογή του νέου ιδιοκτήτη θα είναι, το τίμημα,το περιεχόμενο του συμβολαίου και ο τρόπος καταβολής του τιμήματος.

    [07] Προϊόντα "μαϊμούδες"

    Πονοκέφαλο, τόσο στους επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό, όσο και στο υπουργείο Εμπορίου που έχει την ευθύνη του ελέγχου, προκαλούν τα προϊόντα "μαϊμούδες" που έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά.

    Τα προϊόντα αυτά εισάγονται από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως, να αναγράφουν στη συσκευασία τη χώρα παραγωγής. Έτσι, ο καταναλωτής νομίζει ότι αγοράζει Ιταλικά παπούτσια, αγνοώντας ότι έχουν κατασκευασθεί στη Μαλαισία.

    [08] Μεγάλες απώλειες στην Σοφοκλέους

    Μεγάλες απώλειες υπέστησαν οι τιμές των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, λόγω του φόβου των επενδυτών για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,57% και έκλεισε στις 3.471,48 μονάδες ο δε όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ύψος των 199,93 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Επιμέρους Δείκτες

    Τραπεζικός 8051,59 Ασφαλειών 1888,27 Επενδύσεων 1045,14 Χρημ. Μίσθωσης 412, 53 Βιομηχανικός 2005,61 Διάφορες 2611,28 Κατασκευών 916,17 Συμμετοχών 2378, 27 Παράλληλη 368,47

    Να αναφέρουμε ορισμένες ενδεικτικές τιμές μετοχών:

    Εθνική 29.550, Εμπορική 48.250, Πίστεως 37.300, Ιονική 22.400, Εργασίας 25.000, Πειραιώς 9.975, Εθνική Ασφαλιστική 15.100, Ηρακλής 7.610, Τιτάν 24.850, Ιντρακόμ 20.200, ΟΤΕ 7005, Ελληνικά Πετρέλαια 2.490, ΔΕΛΤΑ 5.190, Τρία Έψιλον 8950.

    Στο Φίξινγκ το δολάριο έκλεισε στις 297 δραχμές, το γερμανικό μάρκο στις 166,037 δραχμές και το Ευρώ στις 324,740 δραχμές.

    Ακριβότερη κατά 3,30 δραχμές το λίτρο από τα μεσάνυχτα η βενζίνη και κατά 2 δραχμές το λίτρο το ντίζελ.

    [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    [09] Επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο

    Το ΝΑΤΟ συνέχισε τις επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο με νέους βομβαρδισμούς από αεροσκάφη τα οποία έπληξαν περίχωρα του Βελιγραδίου.

    Πολλά άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ στη Σερβία, ανέφερε ο διπλωματικός επιτετραμμένος της πρεσβείας της Γιουγκοσλαβίας στην Ουάσιγκτον. Οι πύραυλοι και οι βόμβες χτύπησαν γέφυρες, στρατιωτικά διαμερίσματα και υπάρχουν πολλά θύματα, είπε ο Γιουγκοσλάβος διπλωμάτης.

    Αμερικανικά πολεμικά στην Αδριατική εξαπέλυσαν νέο κύμα επιθέσεων με πυραύλους Κρούζ. Οι νατοϊκές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές άρχισαν χθες το βράδυ, λίγα λεπτά πριν τις εννέα, εναντίον βιομηχανικών και στρατιωτικών στόχων, σε πολλές περιοχές της γιουγκοσλαβικής επικράτειας.

    Ασήμαντες είναι οι στρατιωτικές συνέπειες της νατοϊκής επίθεσης, υποστήριξε ο αρχηγός του τρίτου γιουγκοσλαβικού σώματος στρατού, ο οποίος πρόσθεσε ότι καταρρίφθηκαν δύο νατοϊκά αεροσκάφη και έξι πύραυλοι, ενώ το Βελιγράδι ανέφερε ότι σκοτώθηκαν και άμαχοι, χωρίς όμως να προσδιορίσει τον αριθμό τους.

    Το ΝΑΤΟ, πάντως, διέψευσε την κατάρριψη αεροσκαφών του, ενώ συμμαχικές πηγές ανέφεραν ότι καταρρίφθηκε τουλάχιστον ένα γιουγκοσλαβικό ΜΙΓΚ.

    Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, σε διάγγελμά του, χαρακτήρισε απαραίτητες τις επιδρομές εναντίον σερβικών στόχων για να μην εξαπλωθεί ο πόλεμος στα Βαλκάνια, όπως είπε, και για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ευρώπη.

    Η Μόσχα ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των νατοϊκών επιθέσεων εναντίον τής Γιουγκοσλαβίας και επιφυλάχθηκε να λάβει ακόμη και στρατιωτικά μέτρα, αν η σύγκρουση επεκταθεί. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν ανακάλεσε τον αντιπρόσωπο τής χώρας του στο ΝΑΤΟ και πάγωσε τη συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα " Σύμπραξη για την ειρήνη ".

    Η Κίνα ζήτησε σήμερα να σταματήσουν αμέσως οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και κάλεσε το Βελιγράδι και τη διεθνή κοινότητα να επαναλάβουν τις προσπάθειες ειρήνευσης στην περιοχή.

    Σε κλίμα έντασης συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, που έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Εν τω μεταξύ, έφεδροι κλήθηκαν υπό τα όπλα στα Σκόπια και νατοϊκά τεθωρακισμένα που εδρεύουν στην περιοχή των Σκοπίων, περιπολούν στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων συρρέει στη χώρα.

    Τέλος, στο Βερολίνο, οι 15 ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κοινή ανακοίνωσή τους, επιρρίπτουν στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς την πλήρη ευθύνη για τις δραματικές εξελίξεις.

    [10] Απολογισμός από τις επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία

    Ο πρώτος γύρος των νατοϊκών αεροπορικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία έληξε για σήμερα και πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί πριν πέσει και πάλι τό σκοτάδι, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Σι Εν Εν, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο του Πενταγώνου.

    Τα νατοϊκά αεροσκάφη επωφελήθηκαν, νωρίτερα σήμερα, από την ηλιοφάνεια που επικρατούσε στο Βελιγράδι και επέστρεψαν στην περιοχή όπου βομβάρδισαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μία μεγάλη στρατιωτική βάση έξω από τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, καθώς και τη βιομηχανική ζώνη.

    Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που αφορούν τις ζημιές και τα θύματα και από τις δύο πλευρές. Ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανακοίνωσε ότι αδιευκρίνιστος αριθμός γυναικών και παιδιών, οικογένειες στρατιωτικών ή άστεγοι που είχαν καταφύγει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σκοτώθηκαν και ότι επτά πόλεις συνολικά, χτυπήθηκαν από τους πυραύλους Κρούζ, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Από νατοϊκής πλευράς ανακοινώθηκε ότι στόχος των πυραύλων και των βομβαρδιστικών αεροσκαφών ήταν οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας, τα ραντάρ και οι στρατιωτικές τηλεπικοινωνίες.

    Ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε από τη Βουδαπέστη, ότι η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για μία διπλωματική λύση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Αμερικανός απεσταλμένος έφθασε χθες στη Βουδαπέστη για να συμμετάσχει στη συνάντηση τής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ουγγρικού κοινοβουλίου.

    Ο κ. Χόλμπρουκ απέκλεισε προς το παρόν την πιθανότητα να επιστρέψει και πάλι στο Βελιγράδι για διαβουλεύσεις, εκτός μόνον εάν η παρουσία του, όπως είπε, είναι χρήσιμη.

    Τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, καταδίκασε και το Βιετνάμ, μετά τη Ρωσία και την Κίνα και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας. "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον τής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας", είπε σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ Νγκουγιεν Μαν Κάμ.

    [11] Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ρομάνο Πρόντι

    Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος διορίστηκε χθες πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα σχηματιστεί προσεχώς, περιέγραψε την απόφαση της εκλογής του ως μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο και ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ιταλία.

    Από την πλευρά του, ο παραιτηθείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ συνεχάρη τον κύριο Πρόντι, για τον οποίο είχε πει ότι θα ήταν ένας εξαιρετικός διάδοχός του.

    [12] Τουρκία - Τουρισμός

    Ανοιχτό θέλουν να κρατήσουν οι Τούρκοι τουριστικοί επιχειρηματίες τον δρόμο της συνεργασίας με την Ελλάδα στον τουριστικό τομέα, παρά την απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης για μποϋκοτάζ όλων των Ελληνικών προϊόντων. Οι Τούρκοι τουριστικοί επιχειρηματίες προσανατολίζονται στην ενέργεια αυτή για να αντισταθμίσουν τη μείωση του τουριστικού ρεύματος πρός τη χώρα τους.

    Ως γνωστόν, πολλά ευρωπαϊκά κράτη όπως, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες, με τις οποίες ζητούν από τους υπηκόους τους να αποφύγουν τις επισκέψεις στην Τουρκία, λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών που γίνονται στη χώρα αυτή μετά τη σύλληψη τού Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    [13] Δίκη Οτσαλάν

    Στις εγκαταστάσεις των φυλακών του νησιού Ιμραλί θά γίνει η δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Τουρκίας απέρριψε χθες τό αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του Κούρδου ηγέτη για διεξαγωγή της δίκης στην Άγκυρα. Οι δικαστικές αρχές ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας να κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να διαμορφωθεί δικαστική αίθουσα στους χώρους των εγκαταστάσεων του νησιού - φυλακή.

    Η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν αναμένεται να οριστεί μόλις ολοκληρωθεί ο σχηματισμός δικογραφίες εις βάρος του.

    [14] Άλλες εξωτερικές ειδήσεις

    Με ψήφους 6 έναντι 1 οι Βρετανοί Λόρδοι κήρυξαν νόμιμη την κράτηση του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έκδοσή του στην Ισπανία. Ωστόσο, αφαίρεσαν τα εννιά δέκατα του κατηγορητηρίου διατηρώντας μόνο τις κατηγορίες που αφορούν τα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της Χιλής από τον Πινοτσέτ.

    Ο Μπαλτάζαρ Γκαρθόν, ο Ισπανός δικαστής που έχει ζητήσει την έκδοση του Αουγκούστο Πινοσέτ στην Ισπανία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας, που δεν αποδέχθηκε την ασυλία του πρώην δικτάτορα τής Χιλής.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακώφ ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες της Ρωσίας με το Διεθνές Νομισματικό ταμείο θα επαναληφθούν μεθαύριο Σάββατο όταν θα φθάσει στη Μόσχα ο διευθυντής του Μισέλ Καμντεσί.

    Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών, προκειμένου να ξεκινήσει πλήρης, αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα σε όλες τις περιπτώσεις εξαφανίσεων πολιτών και να προστατευθούν αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλγερία, ζητά η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου, σε ερώτησή της προς τα δύο θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με την κυρία Καραμάνου, οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας της Αλγερίας, αρνούνται να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία στις οικογένειες των κρατουμένων για την τύχη των συγγενών τους.

    Στο Ισραήλ, συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα, η απεργία 400.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Στους απεργούς προστέθηκαν σήμερα και οι εργαζόμενοι της πολεμικής βιομηχανίας.

    Σοβαρή πολιτική κρίση στην Παραγουάη όπου η Γερουσία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την καθαίρεση του προέδρου της χώρας Ραούλ Κούβας που κατηγορείται ότι είναι ο ηθικός αυτουργός της προχθεσινής δολοφονίας του αντιπροέδρου του Λουίς Μαρία Αργκάνα.

    Για δεύτερη συνεχή μέρα μαίνεται η πυρκαγιά μέσα στο τούνελ του Λευκού Όρους στις Άλπεις, που ξέσπασε όταν έγινε καραμπόλα πολλών φορτηγών αυτοκινήτων. Στην πολλαπλή σύγκρουση που έχει μεταβάλει το τούνελ σε αληθινό φούρνο, έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα και τραυματίστηκαν 27.

    Ένας τούρκος αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίσθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη όταν αστυνομική περίπολος έπεσε σε ενέδρα άγνωστων οπλοφόρων.

    Εκρηξη, τα αίτια της οποίας παραμένουν προς το παρόν, αδιευκρίνιστα, σημειώθηκε χθες σε εστιατόριο της γνωστής αμερικανικής αλυσίδας " Μάκ Ντόναλντς ", στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να υπάρξουν θύματα, μετέδωσε το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ .

    Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαρτίου, από επίθεση με αυτοσχέδιες βόμβες σε μεγάλο πολυκατάστημα στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άτομα και άλλα έξι να τραυματιστούν.

    Στο Πακιστάν, επιβατικό λεωφορείο έπεσε σε αρδευτικό κανάλι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 40 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

    Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εκτροχιασμό τρένου κοντά σε εθνικό πάρκο στην Κένυα, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και ξένοι τουρίστες, κυρίως Γάλλοι και Βρετανοί.

    [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

    [15] Πρώτος Ελληνικός Πολιτιστικός Μήνας στη Νότιο Αφρική (της Διαμαντένιας Ριμπά )

    Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού στη Νότιο Αφρική, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πρώτου Ελληνικού Πολιτιστικού Μήνα στη χώρα αυτή. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνει η ΓΓΑΕ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής, σημειώνουν επιτυχία και έχουν μεγάλη απήχηση στους νοτιοαφρικανούς πολίτες. Έτσι για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η σωστή επιλογή της ΓΓΑΕ να προβάλει τον σύγχρονο πολιτισμό της πατρίδας μας σε ξένες χώρες όπου ζουν έλληνες.

    Οι εκδηλώσεις , που θα συνεχιστούν μέχρι τις 30 Μαρτίου , περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες του διεθνούς φήμης σολίστ Δημήτρη Σγούρου με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ν. Αφρικής , μουσικά αφιερώματα σε έθνικ και τζαζ με τη συμμετοχή του Δημήτρη Βασιλάκη και του Νίκου Τουλιάτου . Ο πρώτος είχε μία ιδιαίτερη εμφάνιση με τον διεθνούς φήμης τζαζίστα Αμπντουλά Ιμπραήμ .

    Από τις 26 Μαρτίου έως τη 1η Απριλίου διοργανώνεται στο Γιοχάνεσμπουργκ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου με ειδικό αφιέρωμα στο έργο του Θ. Αγγελόπουλου , που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους φίλους της 7ης Τέχνης . Παράλληλα θα δοθούν παραστάσεις της " Φόνισσας " του Α.Παπαδιαμάντη με τη Λυδία Κονιόρδου . Σημαντική είναι επίσης η πολιτιστική παρουσία της Ελληνικής Πνευματικής Κίνησης Νοτίου Αφρικής , η οποία εδώ και 22 χρόνια έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο .

    [16] Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς το λαό της Νοτίου Αφρικής στέλνει η ΓΓΑΕ ( της Διαμαντένιας Ριμπά )

    Τριήμερο καλλιτεχνικό Φεστιβάλ για τα παιδιά του Σοβέτο διοργάνωσε η ΓΓΑΕ στο πλαίσιο του 1ου Ελληνικού Πολιτιστικού Μήνα στη Ν. Αφρική .Οι εκδηλώσεις εγκαινιάστηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Σταύρο Λαμπρινίδη και τη Δήμαρχο του Σοβέτο Μάγι Μαγιατούλα Κόζα . Παραβρέθηκαν βουλευτές του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου του Νέλσον Μαντέλα , ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ν. Αφρική Η. Ηλιάδης και πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας .

    Τα παιδιά του Σοβέτο υποδέχτηκαν με τραγούδια και χορούς τους φίλους έλληνες και δεν δίστασαν να εκφράσουν τη δική τους άποψη για το τι σημαίνει μη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων : δικαίωμα στην αγάπη , ελευθερία του λόγου , να απολαμβάνουν τον ανάλογο σεβασμό , να υπάρχει ειρήνη για όλους ...

    Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση όλων , όταν ο κ. Λαμπρινίδης παρακίνησε τα παιδιά να τραγουδήσουν όλοι μαζί τους ύμνους των δύο χωρών . Ο ΓΓΑΕ Σταύρος Λαμπρινίδης μιλώντας από το Σοβέτο στην ΕΡΑ-5 δήλωσε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να φέρουμε τον ελληνικό πολιτισμό σε όλα τα μέρη της Ν. Αφρικής . " Με την αλλαγή του καθεστώτος υπήρχαν φυσικά και αλλαγές στη ζωή της Ελληνικής Παροικίας . Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί η κυβέρνηση να συμπαρασταθεί στους έλληνες της Ν. Αφρικής . Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να ανοίξει τις πόρτες του ελληνισμού στην ευρύτερη κοινωνίας . Είναι βέβαιο ότι η περιχαράκωση θα φέρει και άλλες δυσκολίες ", λεει ο κ. Λαμπρινίδης .

    Μεγάλη είναι η προσφορά στα παιδιά του Σοβέτο της Κίνησης Φίλων Πολιτιστικής Συνεργασίας της Ν. Αφρικής με πρόεδρο την κυρία Παπαθεοφίλου , ομογενής της Ν. Αφρικής , που συνέβαλε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ στην κρίσιμη αυτή συνοικία στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ.

    Σήμερα στο Σοβέτο λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Νοτίου Ημισφαιρίου το Παραγκουάνα , στο οποίο εργάζονται περίπου 150 έλληνες ομογενείς γιατροί .

    [17] Αρχίζει αύριο το Συνέδριο Νεολαίας του ΣΑΕ Ωκεανίας (ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ)

    Με πληθώρα θεμάτων στην ημερήσια διάταξή του ξεκινά αύριο το τριήμερο συνέδριο νεολαίας που διοργανώνει στην Μελβούρνη το ΣΑΕ Ωκεανίας.

    Σϋμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων θα συμμετάσχουν πάνω από 150 νέοι απ' όλες τις μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

    Για να παραστεί στις εργασίες του συνεδρίου αφίχθη χθες τα μεσάνυχτα στη Μελβούρνη ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, συνοδευόμενος από επιτελικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας.

    Επίσης φθάνουν σήμερα στη Μελβούρνη οι Έλληνες βουλευτές, Γιώργος Κίρκος (ΠΑΣΟΚ) και Ευγένιος Χαϊτίδης (ΝΔ) για να παραστούν στο συνέδριο και στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

    Αύριο το βράδυ, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Δημήτριος Άννινος, θα δεξιωθεί όλους τους συνέδρους, κι από την Παρασκευή το πρωί θα αρχίσουν οι συζητήσεις.

    Μεταξύ άλλων ο πολιτειακός βουλευτής της Βικτωρίας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, Δημήτρης Δόλλης θα αναπτύξει το θέμα, "Η νεολαία της Διασποράς εν όψει της νέας χιλιετίας".

    Οι Βασίλης Ανεβλαβής, Τζέημς Τζωρτζ και Χρήστος Μπάτσιος θα μιλήσουν για την ανάμειξη των νέων στον επιχειρηματικό τομέα.

    Ο Νίκος Ψαλτόπουλος και ο Νίκος Τζαφέρης θα αναφερθούν στο θέμα "Οι νέοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις επικοινωνίες".

    Η Τζένη Κρασοπουλάκη, ο Ιωάννης Πιλαλίδης και ο Κώστας Γκονόπουλος θα εξετάσουν "Θέματα ταυτότητας", ενώ ο καθηγητής Μίμης Σοφοκλέους από το πανεπιστήμιο RMIT θα μιλήσει για την "Δημογραφία της Ελληνικής Νεολαίας της Αυστραλίας".

    Οι Πήτερ Τραυλός, Μαρία Μιχαηλίδη και Νίκος Κολενδριανός θα ασχοληθούν με την "Συμμετοχή της Νεολαίας στους παροικιακούς οργανισμούς".

    Ο γραμματέας του παγκοσμίου ΣΑΕ, Δημήτρης Κωνσταντινίδης και ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας, Αθανάσιος Τσουχαντάρης θα εξετάσουν το θέμα "Η Ελληνιάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000".

    Στο τελευταίο μέρος θα γίνει λόγος για "Θέματα Εθνοτήτων", από τον πρόεδρο του ΣΑΕ Ωκεανίας και τους Παύλο Ανδρόνικο και Κώστα Καλύμνιο.

    [18] Η Αμερικανική Γερουσία κήρυξε την 25η Μαρτίου Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας. ("Πρωϊνή")

    Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε για 14η συνεχόμενη χρονιά απόφαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ως ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και ημέρας εορτασμού της ελληνικής και της αμερικανικής δημοκρατίας. Η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα και προτάθηκε από 51 γερουσιαστές.

    Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις μόνον χώρες στον κόσμο, εκτός από την πρώην Βρετανική Αυτοκρατορία, που υπήρξε σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών σε κάθε σημαντική διεθνή σύγκρουση του αιώνα. Oι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών άντλησαν από την αρχαία Ελλάδα την πολιτική πείρα και φιλοσοφία τους για την ανάπτυξη της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας τους. Αυτά και άλλα ιδεώδη συνέβαλαν στην ανάπτυξη στενών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες μας και τους λαούς τους". Την απόφαση για τον εορτασμό της 178ης επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας προώθησε, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια Αρλεν Σπέκτερ.

    [19] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Καναδά (Της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο, όπου την επίσημη ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

    Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Τορόντο αναμένεται να παραστεί για πρώτη χρονιά ο πρωθυπουργός του Καναδά Ζαν Κρετιέν, ενώ οι παρουσίες στελεχών της επαρχιακής κυβέρνησης του Οντάριο είναι επιβεβαιωμένες.

    Ανήμερα την 25η Μαρτίου στο Τορόντο θα γίνει αρχιερατική λειτουργία για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Τορόντο κ. Σωτηρίου.

    Το Σάββατο θα ακολουθήσει η μεγάλη χοροεσπερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Μητροπολιτικού Τορόντο, όπου θα εμφανισθούν τα ελληνικά χορευτικά της πόλης, το θέατρο "Νεφέλη" και τα "Ελληνάκια" της Κοινότητας.

    Η μεγάλη παρέλαση τέλος την Κυριακή στην ελληνοκρατούμενη λεωφόρο Ντάνφορθ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων. Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο παλαιό Δημαρχείο του Τορόντο.

    Στο μεταξύ, στο Μόντρεαλ τιμώμενο πρόσωπο της παρέλασης και τελετάρχης φέτος θα είναι η υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης του Κεμπέκ, υπεύθυνη για το Μόντρεαλ, κα Λουίζ Αρέλ, ενώ ο υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης κ. Κωσόν θα εκπροσωπήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Οττάβα στο επίσημο δείπνο για την επέτειο, που θα παρατεθεί την Παρασκευή το βράδυ στο Ελληνικό Κονοτικό Κέντρο.

    Το Σάββατο θα γίνει η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Place du Canada.

    Τέλος, την Κυριακή μετά τη λειτουργία και την επίσημη δοξολογία στο Ναό του Ευαγγελισμού στο Παρκ Εξτένσιον θα ακολουθήσει μεγάλη παρέλαση των σχολείων της Κοινότητας του Μόντρεαλ και του Λαβάλ και όλων των συλλόγων της ευρύτερης ελληνική παροικίας.

    Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, αναμένεται να συρρεύσει πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσουν την παρέλαση των νιάτων και των γηρατειών επ' ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Λαβάλ, όπου υπάρχει μεγάλη ελληνική παροικία, οι εορταστικές εκδηλώσεις και η παρέλαση έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή.

    Τέλος, το σχολείο συμπληρωματικής εκπαίδευσης "Άγιος Νικόλαος" του Λαβάλ τέλεσε την Κυριακή την καθιερωμένη ετήσια σχολική γιορτή επί τη εθνική επετείω.

    [20] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αυστραλία (ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ)

    Εκτός από τις επίσημες δεξιώσεις της Ελληνικής πρεσβείας και των προξενείων μας στην Αυστραλία, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο, αρκετές αυστραλιανές δημαρχίες, οι οποίες έχουν πολλούς δημότες ελληνικής καταγωγής.

    Κύριος τρόπος εκδήλωσης σεβασμού και τιμής στην επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας είναι η έπαρση της Ελληνικής σημαίας στα δημαρχιακά μέγαρα.

    Υπάρχουν όμως και δήμοι, όπως αυτοί του Marrikville και του Parramatta, στο Σίδνεϊ, οι οποίοι διοργανώνουν αύριο δεξιώσεις με ομιλίες και χαιρετισμούς, καλώντας του Έλληνες αλλά και τους άλλους δημότες των περιοχών τους για να γιορτάσουν την ελληνική επέτειο.

    [21] Η Βιβλιοθήκη "Βασίλειος Παπαχρήστου" του Μόντρεαλ (της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Στον εκλιπόντα τέως πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ Βασίλειο Παπαχρήστου αφιέρωσε την αίθουσα της Βιβλιοθήκης της η Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ σε μια σεμνή εκδήλωση την περασμένη Κυριακή, τιμώντας τη μνήμη του ανθρώπου που με την πλούσια παιδεία του έδωσε νέο περιεχόμενο στο ρόλο της Βιβλιοθήκης.

    Ο Βασίλειος Παπαχρήστου με σπουδές στη Νομική Αθηνών και μετεκπαίδευση σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και του Κεμπέκ, κάτοχος διδακτορικού πτυχίου από το πανεπιστήμιο της Σορβώνης ειδικεύθηκε στο εργατικό δίκαιο, όπου διέπτρεψε ασκώντας δικηγορία στο Μόντρεαλ.

    Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και επί της προεδρίας του στην Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ (1975-1976 και 1978-1980) κατόρθωσε να ψηφισθεί ο νόμος 231 από τη Βουλή του Κεμπέκ, ο οποίος έδωσε στην Κοινότητα αστικό καθεστώς, διαχωρίζοντάς την από τις εκκλησιαστικές κοινότητες που λειτουργούσαν υπό τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Η ενέργειά του υπήρξε καινοτόμος για τα κοινοτικά πράγματα της Ελληνικής Ομογένειας της Αμερικής.

    Στο μεταξύ, η Βιβλιοθήκη "Βασίλειος Παπαχρήσου" της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ εξακολουθεί να απευθύνει έκκληση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στους καταλόγους, προκειμένου να παίρνει τις νέες ελληνικές εκδόσεις.

    [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    Με αναπαράσταση της εξέγερσης των Ελλήνων, το Μάρτη του 1821, τίμησαν τη σημερινή γιορτή οι κάτοικοι των Καλαβρύτων.

    25η Μαρτίου και στο πολιτιστικό προσκήνιο βρίσκεται το έργο του Νίκου Εγγονόπουλου, μιας προσωπικότητας που το έργο της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελληνική Επανάσταση του '21.

    Την αναδρομική έκθεση του Νίκου Εγγονόπουλου, φιλοξενεί η γκαλερί "Αστρολάβος".

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

    [22] "Πιο συγκεντρωμένοι για το 2-0"

    Το εισιτήριο για το φάιναλ φορ του Μονάχου θέλει να πάρει ο Ολυμπιακός στη Λιόν, όπου στις 21:30 GR αντιμετωπίζει την Βιλερμπάν για δεύτερη φορά στη φάση των "8" της Ευρωλίγκα. "Δεν θα έχουμε το άγχος και θα παρουσιαστούμε πιο συγκεντρωμένοι αυτή τη φορά" τονίζει ο Ντούσαν Ιβκοβιτς.Στο πρώτο ματς οι ερυθρόλευκοι είχαν επιβληθεί 70-57 της Βιλερμπάν στο ΣΕΦ.

    [23] "Θετικό το τεστ"

    Τεστ επιτυχημένο σύμφωνα με τον Αγχελ Ιορντανέσκου, ο οποίος στο φιλικό της Εθνικής μας ομάδας με το Χαϊδάρι στο ΟΑΚΑ δοκίμασε επιθετικό σχήμα (Μαχλάς, Νικολαϊδης, Λυμπερόπουλος). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε 3-2. Ολα αυτά λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση με τη Νορβηγία (Σάββατο 27/3) για τα προκριματικά του Ευρώ 2000.

    [24] Η Ελλάδα ανεβαίνει

    Η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου κέρδισε 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη που δημοσιοποιεί κάθε μήνα η FIFA. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στην 34η θέση τον Μάρτιο από την 40η που ήταν τον Φεβρουάριο.

    [25] "Θα έχουμε παρατράγουδα"

    Η κακή διαιτησία και τα παράνομα στοιχήματα δημιουργούν πρόβλημα στην αξιοπιστία του ελληνικού πρωταθλήματος, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ιωνικού, Νίκος Κανελλάκης και πρόβλεψε: "Αν δε βελτιωθεί η κατάσταση θα υπάρξουν παρατράγουδα".

    [26] Χωρίς Κατσιαρό οι Ελπίδες

    Χωρίς τον Παναγιώτη Κατσιαρό θα παραταχθεί η Εθνική μας ομάδα των Ελπίδων στο ματς με τη Νορβηγία (25/3) για τα προκριματικά του Ευρώ 2000. Ο παίκτης του Αρη αποκλείστηκε λόγω τραυματισμού. Αμφίβολος και ο Λιολίδης. "Θα τα δώσουμε όλα για νίκη" τόνισε ο νεαρός επιθετικός της Ρόμα, Λάμπρος Χούτος.

    [27] "Την πρόκριση στο Αλεξάνδρειο"

    "Με ένα καλό παιχνίδι στο Αλεξάνδρειο θα πάρουμε την πρόκριση" δήλωσε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ο πλέι μέικερ του Αρη, Γιάννης Σιούτης. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ηττήθηκε με 70-64 από την Παμέσα στη Βαλένθια στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα και βλέπει τελικό, εφόσον ανατρέψει τη διαφορά στον επαναληπτικό του Αλεξανδρείου που θα γίνει την Τρίτη 30/3. Στον άλλο ημιτελικό η Μπένετον επιβλήθηκε 76-60 της Μπούντουτσνοστ στην Ιταλία.

    [28] Νίκες πρωτοπόρων στη Γ' Εθνική

    Με νίκες των πρωτοπόρων στους δυο ομίλους συνεχίστηκε το πρωτάθλημα στην Γ' Εθνική. Στον Νότιο Ομιλο το Αιγάλεω νίκησε 2-1 το Κερατσίνι για την 15η αγωνιστική. Στο Βορρά ο Ολυμπιακός Βόλου επιβλήθηκε με το ίδιο σκορ του Κιλκισιακού για την 16η αγωνιστική.

    [29] 4 για κύπελλο

    Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Πανελλήνιος πέρασαν στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας στο βόλεϊ. Τα αποτελέσματα των προημιτελικών: Ολυμπιακός - Αρης 3-0, Ορεστιάδα - ΠΑΟΚ 0-3, Ηφαιστος - ΑΕΚ 2-3 και Φιλία - Πανελλήνιος 2-3. Η κλήρωση για τα ζευγάρια του φάιναλ φορ θα γίνει την Παρασκευή 25/3.

    [30] Κυπελλούχος ο Σπόρτιγκ

    Ο Σπόρτιγκ νίκησε 48-44 τον Θρίαμβο στο κλειστό της Αγίας Βαρβάρας και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ γυναικών.

    [31] Βολές κατά ποδοσφαίρου

    Αναβλήθηκαν τα ματς Γιουγκοσλαβία - Κροατία και Σκόπια - ΕΙΡΕ που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν για τα προκριματικά του Ευρώ 2000, λόγω της στρατιωτικής παρέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο.

    [32] Ο ΜακΡέι νίκησε και απειλεί

    Ο Σκοτσέζος Κόλιν ΜακΡέι ήταν ο νικητής στο τέταρτο ράλι της χρονιάς που έγινε στην Πορτογαλία και μείωσε την απόστασή του από τον Τόμι Μάκινεν, που προηγείται στην παγκόσμια κατάταξη, στους 2 βαθμούς (20 έναντι 22). Ο Φινλανδός τερμάτισε 5ος. Το επόμενο ράλι γίνεται στην Καταλωνία (18-21/4)

    [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)

    Αίθριος καιρός, σήμερα, με τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι πνέουν στα Δυτικά από βόρειες διευθύνσεις, αρχικά ασθενείς έως μέτριοι, αλλά αργότερα, θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση και στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο έως πολύ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση.

    Η θερμοκρασία γενικά κυμαίνεται από μηδέν έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική από 7 έως 15 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 3 έως 13.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 March 1999 - 12:39:12 UTC