Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 99-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Ελλάδα-Κοσσυφοπέδιο
  • [02] Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • [03] S-300
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [04] Εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ
  • [05] Αρειος....πάγος στους αγρότες
  • [06] Χρηματισμός πανεπιστημιακών καθηγητών
  • [07] Προβλήματα δημιουργεί Μετροπόντικα
  • [08] ΕΡΤ-Εθελουσία έξοδος
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

  • [09] Θετικά σχόλια για την Ελληνική οικονομία
  • [10] Ιονική - Προστασία εργαζομένων
  • [11] Επισκόπηση οικονομικού τύπου
  • [12] Προϊόντα "μαϊμούδες"
  • [13] Χρηματιστήριο
  • [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

  • [14] Πρώτος Ελληνικός Πολιτιστικός Μήνας στη Νότιο Αφρική (της Διαμαντένιας Ριμπά )
  • [15] Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς το λαό της Νοτίου Αφρικής στέλνει η ΓΓΑΕ ( της Διαμαντένιας Ριμπά )
  • [16] Αρχίζει αύριο το Συνέδριο Νεολαίας του ΣΑΕ Ωκεανίας (ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ)
  • [17] Η Γερουσία κήρυξε την 25η Μαρτίου Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας. ("Πρωϊνή")
  • [18] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Καναδά (Της Ιουστίνης Φραγκούλη)
  • [19] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αυστραλία (ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ)
  • [20] Η Βιβλιοθήκη "Βασίλειος Παπαχρήστου" του Μόντρεαλ (Της Ιουστίνης Φραγκούλη)
  • [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

  • [21] Το πρώτο βήμα για το Μόναχο
  • [22] Ηττα με προοπτική τελικού
  • [23] Δώνης τέλος
  • [24] "Ζημιά από Αγχελ"
  • [25] Και παράγοντες κατά Αγχελ
  • [26] Δεν απαντά σε Ντούσκο
  • [27] Νουρέγεφ με προοπτική ξανθού
  • [28] Εξι μήνες διακοπή σε Σ. Κωνσταντινίδη
  • [29] "Για νίκη, αλλά καλό και το Χ"
  • [30] Πρώτη και των Ελπίδων
  • [31] Γ' Εθνική Action
  • [32] Με ντέρμπι για τους "4"
  • [33] Παραμένει ο Ρόνι Γουίλαν
  • [34] Το διήμερο 6 και 7/4 οι πρώτοι ημιτελικοί
  • [35] Κλείνουν οι πισίνες
  • [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Ελλάδα-Κοσσυφοπέδιο

    Εξαιρετικά ανήσυχη εμφανίζεται η Αθήνα για τα όσα ενδεχομένως πυροδοτήσουν στην ευρύτερη περιοχή οι νατοϊκές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η Ελλάδα, που ως την τελευταία στιγμή επέμενε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες διαλόγου, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με στρατιωτική επέμβαση.

    Η χώρα μας εξάλλου, έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη νατοϊκή επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, εκτός και αν η επέμβαση ζητηθεί και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

    Τη θέση αυτή επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα από το Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με το βρετανό ομόλογό του Τζώρτζ Ρόμπινσον και συζήτησε μεταξύ άλλων και το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο απασχόλησαν και τη χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Μανώλη Παραγιουδάκη.

    Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις, ενώ ο κ. Μπερνς επεσήμανε τη μεγάλη στρατιωτική αξία που έχει η περιοχή τής Θεσσαλονίκης για την διακίνηση των στρατευμάτων προς τα Βαλκάνια, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση τής χώρας του για τη συνδρομή τής Ελλάδας στη διακίνηση αυτή.

    Εν τω μεταξύ σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς οι περιπολίες στα σύνορα και κυρίως στη παραμεθόριο με τα Σκόπια έχουν αυξηθεί.

    Στο κίνδυνο εμπλοκής τής Ελλάδας και τής Τουρκίας σε μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή αναφέρθηκε χθες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου. Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι όαση σταθερότητας στην περιοχή και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει.

    Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και στη χρηματιστηριακή αγορά. Το γεγονός επηρέασε αρνητικά και τη Σοφοκλέους που έκλεισε χθες με σημαντική πτώση του γενικού δείκτη τιμών στις 3.637,80 μονάδες και απώλειες κατά 3,24%.

    Έκκληση προς όλους όσους εμπλέκονται στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ο κ. Χριστόδουλος τους καλεί να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποδείξουν ότι διαθέτουν λογική και συναισθήματα αγάπης και κατανόησης.

    Ο Προκαθήμενος τής Ελλαδικής Εκκλησίας τονίζει στη δήλωσή του πως πρέπει να αποφευχθεί η συνεχιζόμενη τυφλή βία και ιδίως ο πόλεμος που μόνο καταστροφή και θρήνους επιφέρει.

    Την αγωνία τους για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα τής αντιπολίτευσης.

    Την ευχή να βρεθεί έστω και την ύστατη ώρα ειρηνική λύση με πολιτικό τρόπο, εξέφρασε ο πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής από το Βερολίνο όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος.

    Έκτακτη συνεδρίαση τής βουλής προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, ζήτησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού με επιστολή του προς τον Απόστολο Κακλαμάνη. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση έστω και τη τελευταία στιγμή να αρνηθεί κάθε συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε πράξεις υποστήριξης των βομβαρδισμών.

    Τη βαθιά ανησυχία της για την ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε χθες το βράδυ η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας τής Βουλής.

    Σε κείμενο που υπογράφουν οι βουλευτές - μέλη της επιτροπής κύριοι Μητσοτάκης, Παπούλιας, Χαραλαμπόπουλος, Βαλυράκης, Σπηλιωτόπουλος, Λουκάκος και Ρόκκος, επισημαίνεται ότι το αδιέξοδο απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή τής νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο.

    [02] Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Με το βλέμμα στραμμένο στις δραματικές εξελίξεις του Κοσσυφοπεδίου, θέμα το οποίο θα απασχολήσει τους 15 αρχηγούς των κρατών - μελών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζει σήμερα στο Βερολίνο η έκτακτη σύνοδος κορυφής για την περίφημη "Ατζέντα 2000", τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, δηλαδή τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου Συνοχής.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να ασκήσει βέτο προκειμένου να εξασφαλίσει τους πόρους εκείνους που θα συμβάλουν στην υλοποίηση του αναπτυξιακού τους προγράμματος.

    Τη σύνοδο θα απασχολήσει και το θέμα τής διαδοχής του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ.

    [03] S-300

    Στρατιωτικό υλικό, το οποίο εικάζεται ότι αποτελεί μέρος των πυραύλων S-300 μεταφέρθηκε χθες τα ξημερώματα με εμπορικό πλοίο στην 126η Πτέρυγα Μάχης, στο Ηράκλειο.

    Ο εκπρόσωπος του ΓΕΑ, που ρωτήθηκε αν μεταφέρθηκαν οι S-300, περιορίσθηκε να πει ότι πρόκειται για συνηθισμένη μεταφορά ανταλλακτικών.

    Πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκης είχε δηλώσει σε κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό ότι η μεταφορά των πυραύλων είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου, ενώ την ίδια ώρα επιτροπή αξιωματικών του ΓΕΑ άρχιζε τη μελέτη για την εξεύρεση των κατάλληλων τοποθεσιών στις οποίες θα τοποθετηθούν οι δύο πυροβολαρχίες των S-300.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [04] Εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

    Κορυφώνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη λήξη του 5ου Συνεδρίου του. Η σύνθεση του νέου Εκτελεστικού Γραφείου απασχολεί πλέον τα κορυφαία στελέχη, ενώ τα σχόλια για τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στη νέα Κεντρική Επιτροπή δίνουν και παίρνουν, ακόμη και με κατηγορίες για μεθοδεύσεις ανάμεσα σε μέλη της ίδιας τάσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους κυρίους Τσουκάτο και Πανταγιά, στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο απερχόμενος Γραμματέας Κώστας Σκανδαλίδης μετέφερε τον προβληματισμό του Πρωθυπουργού για τα οργανωτικά και τις σταυροθηρίες που παρατηρήθηκαν στο Συνέδριο, ενώ εμμέσως πλην σαφώς έδειξε την επιθυμία του να επανεκλεγεί στη θέση του από την συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, την ερχόμενη Δευτέρα.

    [05] Αρειος....πάγος στους αγρότες

    Στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητήθηκε χθες η συνταγματικότητα ή μη ορισμένων από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, η διάταξη για την παραγραφή του αξιόποινου των πράξεων αγροτών κατά τις τελευταίες κινητοποιήσεις κρίθηκε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική, διότι πρόκειται κατά τους Αρεοπαγίτες για αμνηστία και όχι για παραγραφή.

    Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος εμφανίζεται αμετακίνητος στη θέση του και επαναλαμβάνει ότι "Η Βουλή ψηφίζει, και ο Αρειός Πάγος δικάζει"

    [06] Χρηματισμός πανεπιστημιακών καθηγητών

    Με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Γιώργου Κολιοκώστα, πέντε εισαγγελείς έκαναν έφοδο χθες στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέσχεσαν φακέλους με παραποιημένες βαθμολογίες φοιτητών.

    Παράλληλα συνελήφθησαν στην Ομόνοια δύο καθηγητές με προσημειωμένα χρήματα.

    Η υπόθεση αφορά καταγγελίες φοιτητών και γονέων που κατηγορούν καθηγητές του πανεπιστημίου για χρηματισμό προκειμένου να βάζουν υψηλές βαθμολογίες σε φοιτητές, ορισμένοι από τους οποίους δεν μετείχαν καν σε εξετάσεις.

    Η "ταρίφα" οπως καταγγέλλεται, σε ορισμένες περιπτώσεις έφθανε τις 300.000 δραχμές το μάθημα.

    [07] Προβλήματα δημιουργεί Μετροπόντικα

    Νέο πρόβλημα παρουσιάστηκε χθες κατά τις εργασίες του Μετροπόντικα στο Νέο Κόσμο, στη διασταύρωση της λεωφόρου Βουλιαγμένης με την οδό Παλαμά.Σημειώθηκαν ρωγμές σε 4 καταστήματα, ένα συνεργείο αυτοκινήτων και έναν κινηματογράφο.

    Οι εργασίες του Μετροπόντικα, ο οποίος έχει ακόμη υπόλοιπο 40 μέτρων για να φτάσει στο σταθμό του Νέου Κόσμου, συνεχίζονται. Από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, πάντως, ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα καταστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.

    [08] ΕΡΤ-Εθελουσία έξοδος

    Τη λειτουργική αναδιάρθρωση και την ποιοτική αναβάθμιση της ΕΡΤ προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Τύπου που θα κατατεθεί στη βουλή στις αρχές του Απριλίου.

    Στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε χθες στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρουσία των αρμοδίων υπουργών και του προέδρου της ΕΡΤ επικυρώθηκε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που προβλέπει την εθελουσία έξοδο χιλίων εργαζομένων της ΕΡΤ έως το 2002 και καλύπτει πλήρως τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ 1)

    [09] Θετικά σχόλια για την Ελληνική οικονομία

    Θετικά εκφράστηκε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας σε ημερίδα, στο Μανχάταν, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, Ουίλλιαμ Τζόνστον.

    Ο κύριος Τζόνστον τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες αγορές, μίλησε για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση του πληθωρισμού και πρόβλεψε ότι μετά τον ΟΤΕ, σύντομα και άλλες ελληνικές εταιρείες, επιχειρήσεις και τράπεζες, θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    [10] Ιονική - Προστασία εργαζομένων

    Ρήτρα για την προστασία της απασχόλησης και τη διατήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων θα υπάρχει στο συμβόλαιο πώλησης της Ιονικής Τράπεζας.

    Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε χθες η διοίκηση της μητρικής Εμπορικής Τράπεζας στη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί της το προεδρείο της ΟΤΟΕ και οι Σύλλογοι των υπαλλήλων της Εμπορικής και Ιονικής Τράπεζας.

    Εκ μέρους της Εμπορικής επισημάνθηκε στους συνδικαλιστές ότι τα κριτήρια για την επιλογή του νέου ιδιοκτήτη θα είναι, το τίμημα,το περιεχόμενο του συμβολαίου και ο τρόπος καταβολής του τιμήματος.

    [11] Επισκόπηση οικονομικού τύπου

    Οι οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση στο Κόσσοβο και το πράσινο φως για την ένοπλη επέμβαση του ΝΑΤΟ κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    Εκτός από το θέμα αυτό, η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ αναφέρεται στις προτάσεις για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, και στη νέα πτώση του δείκτη τιμών των μετοχών στη Σοφοκλέους, για τον οποίο εκτιμά ότι προπληρώνει το ενδεχόμενο επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Σερβία.

    Η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ δημοσιεύει άρθρο για τα επιτόκια που έχουν πέσει κάτω από το 9% στα τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα. Επίσης αναφέρεται στις κινήσεις για την πώληση της Ιονικής και στα 18 νέα πλοία του Ομίλου Βαρδινογιάννη τα οποία τα τοποθετεί με ελληνική σημαία. Αναφέρεται ακόμα στη σύμβαση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ με την Μολδαβία και στη συνεργασία της ΕΒΓΑ με τη συσκευασία της Σοκολάτας ΠΑΥΛΙΔΗ.

    Η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ, στα δημοσιεύματά της κάνει λόγο για τις θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, του προέδρου του Χρηματιστηρίου της Γουώλ Στρήτ και όπως όλες οι σημερινές οικονομικές εφημερίδες στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Τέλος, η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρεται και αυτή στη νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές, ενόψει αεροπορικής επιδρομής του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο, στις χρηματιστηριακές εταιρείες και στις τράπεζες, που θα δανείζουν επενδυτές για την αγορά μετοχών.

    Επίσης παραθέτει τα δύο νομοσχέδια για το Χρηματιστήριο Παραγώγων αφιερώνει ένθετο για τα τεκμαρτά εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.

    [12] Προϊόντα "μαϊμούδες"

    Πονοκέφαλο, τόσο στους επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό, όσο και στο υπουργείο Εμπορίου που έχει την ευθύνη του ελέγχου, προκαλούν τα προϊόντα "μαϊμούδες" που έχουν κατακλύσει την Ελληνική αγορά.

    Τα προϊόντα αυτά εισάγονται από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως, να αναγράφουν στη συσκευασία τη χώρα παραγωγής. Έτσι, ο καταναλωτής νομίζει ότι αγοράζει Ιταλικά παπούτσια, αγνοώντας ότι έχουν κατασκευασθεί στη Μαλαισία.

    [13] Χρηματιστήριο

    Σε πτώση χθες η Σοφοκλέους. Με απώλειες της τάξης του 3, 24% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 3.637, 80 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 142, 83 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Να αναφέρουμε αναλυτικά τους επιμέρους δείκτες:

    Τραπεζικός 8402,34 Ασφαλειών 1965,06 Επενδύσεων 1110,51 Χρημ. Μίσθωσης 434, 94 Βιομηχανικός 2112,02 Διάφορες 2733,69 Κατασκευών 969,09 Συμμετοχών 2507, 68 Παράλληλη 383,80

    Στo φίξινγκ το δολάριο έκλεισε στις 295, 730 δραχμές, το γερμανικό μάρκο στις 164, 789 δραχμές και το ευρώ στις 322, 300 δραχμές.

    [Δ] ΔΙΕΘΝΗ

    Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ επανέλαβε χθες στη Νέα Υόρκη ότι η ημερομηνία της 4ης Μαΐου σηματοδοτεί το τέλος της προσωρινής περιόδου αυτονομίας των παλαιστινιακών εδαφών, όπως προβλέπεται από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο.Ο Αραφάτ είχε συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Κόφι Ανάν.

    Εκατοντάδες σπίτια ισοπεδώθηκαν από τον καταστροφικό κυκλώνα Βανς, που έπληξε χθες την περιοχή Εξμουθ, της Δυτικής Αυστραλίας. Παραδόξως, παρά τις τεράστιες καταστροφές, δεν σημειώθηκε ούτε ένας τραυματισμός.

    Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανικής Βουλής των Λόρδων αναμένεται να αποφασίσει σήμερα, εάν ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ θ'αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στη χώρα του ή θα εκδοθεί στην Ισπανία, όπου καταζητείται για να δικαστεί, κατηγορούμενος για βασανιστήρια και ανθρωποκτονίες στην περίοδο 1973 - 1990.

    Το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα υγείας ανακοίνωσε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για κατανάλωση από τους ανθρώπους το γάλα από τα βοοειδή που έχουν τη νόσο των τρελών αγελάδων.

    [Ε] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ (επιμέλεια ειδήσεων από τη Φωνή της Ελλάδας)

    [14] Πρώτος Ελληνικός Πολιτιστικός Μήνας στη Νότιο Αφρική (της Διαμαντένιας Ριμπά )

    Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού στη Νότιο Αφρική, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πρώτου Ελληνικού Πολιτιστικού Μήνα στη χώρα αυτή. Οι εκδηλώσεις, που διοργανώνει η ΓΓΑΕ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ν. Αφρικής, σημειώνουν επιτυχία και έχουν μεγάλη απήχηση στους νοτιοαφρικανούς πολίτες. Έτσι για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η σωστή επιλογή της ΓΓΑΕ να προβάλει τον σύγχρονο πολιτισμό της πατρίδας μας σε ξένες χώρες όπου ζουν έλληνες.

    Οι εκδηλώσεις , που θα συνεχιστούν μέχρι τις 30 Μαρτίου , περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες του διεθνούς φήμης σολίστ Δημήτρη Σγούρου με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ν. Αφρικής , μουσικά αφιερώματα σε έθνικ και τζαζ με τη συμμετοχή του Δημήτρη Βασιλάκη και του Νίκου Τουλιάτου . Ο πρώτος είχε μία ιδιαίτερη εμφάνιση με τον διεθνούς φήμης τζαζίστα Αμπντουλά Ιμπραήμ .

    Από τις 26 Μαρτίου έως τη 1η Απριλίου διοργανώνεται στο Γιοχάνεσμπουργκ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου με ειδικό αφιέρωμα στο έργο του Θ. Αγγελόπουλου , που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους φίλους της 7ης Τέχνης . Παράλληλα θα δοθούν παραστάσεις της " Φόνισσας " του Α.Παπαδιαμάντη με τη Λυδία Κονιόρδου . Σημαντική είναι επίσης η πολιτιστική παρουσία της Ελληνικής Πνευματικής Κίνησης Νοτίου Αφρικής , η οποία εδώ και 22 χρόνια έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο .

    [15] Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς το λαό της Νοτίου Αφρικής στέλνει η ΓΓΑΕ ( της Διαμαντένιας Ριμπά )

    Τριήμερο καλλιτεχνικό Φεστιβάλ για τα παιδιά του Σοβέτο διοργάνωσε η ΓΓΑΕ στο πλαίσιο του 1ου Ελληνικού Πολιτιστικού Μήνα στη Ν. Αφρική .Οι εκδηλώσεις εγκαινιάστηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Σταύρο Λαμπρινίδη και τη Δήμαρχο του Σοβέτο Μάγι Μαγιατούλα Κόζα . Παραβρέθηκαν βουλευτές του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου του Νέλσον Μαντέλα , ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ν. Αφρική Η. Ηλιάδης και πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας .

    Τα παιδιά του Σοβέτο υποδέχτηκαν με τραγούδια και χορούς τους φίλους έλληνες και δεν δίστασαν να εκφράσουν τη δική τους άποψη για το τι σημαίνει μη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων : δικαίωμα στην αγάπη , ελευθερία του λόγου , να απολαμβάνουν τον ανάλογο σεβασμό , να υπάρχει ειρήνη για όλους ...

    Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση όλων , όταν ο κ. Λαμπρινίδης παρακίνησε τα παιδιά να τραγουδήσουν όλοι μαζί τους ύμνους των δύο χωρών . Ο ΓΓΑΕ Σταύρος Λαμπρινίδης μιλώντας από το Σοβέτο στην ΕΡΑ-5 δήλωσε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να φέρουμε τον ελληνικό πολιτισμό σε όλα τα μέρη της Ν. Αφρικής . " Με την αλλαγή του καθεστώτος υπήρχαν φυσικά και αλλαγές στη ζωή της Ελληνικής Παροικίας . Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί η κυβέρνηση να συμπαρασταθεί στους έλληνες της Ν. Αφρικής . Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να ανοίξει τις πόρτες του ελληνισμού στην ευρύτερη κοινωνίας . Είναι βέβαιο ότι η περιχαράκωση θα φέρει και άλλες δυσκολίες ", λεει ο κ. Λαμπρινίδης .

    Μεγάλη είναι η προσφορά στα παιδιά του Σοβέτο της Κίνησης Φίλων Πολιτιστικής Συνεργασίας της Ν. Αφρικής με πρόεδρο την κυρία Παπαθεοφίλου , ομογενής της Ν. Αφρικής , που συνέβαλε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ στην κρίσιμη αυτή συνοικία στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ.

    Σήμερα στο Σοβέτο λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Νοτίου Ημισφαιρίου το Παραγκουάνα , στο οποίο εργάζονται περίπου 150 έλληνες ομογενείς γιατροί .

    [16] Αρχίζει αύριο το Συνέδριο Νεολαίας του ΣΑΕ Ωκεανίας (ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ)

    Με πληθώρα θεμάτων στην ημερήσια διάταξή του ξεκινά αύριο το τριήμερο συνέδριο νεολαίας που διοργανώνει στην Μελβούρνη το ΣΑΕ Ωκεανίας.

    Σϋμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων θα συμμετάσχουν πάνω από 150 νέοι απ' όλες τις μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

    Για να παραστεί στις εργασίες του συνεδρίου αφίχθη χθες τα μεσάνυχτα στη Μελβούρνη ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, συνοδευόμενος από επιτελικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας.

    Επίσης φθάνουν σήμερα στη Μελβούρνη οι Έλληνες βουλευτές, Γιώργος Κίρκος (ΠΑΣΟΚ) και Ευγένιος Χαϊτίδης (ΝΔ) για να παραστούν στο συνέδριο και στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

    Αύριο το βράδυ, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Δημήτριος Άννινος, θα δεξιωθεί όλους τους συνέδρους, κι από την Παρασκευή το πρωί θα αρχίσουν οι συζητήσεις.

    Μεταξύ άλλων ο πολιτειακός βουλευτής της Βικτωρίας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, Δημήτρης Δόλλης θα αναπτύξει το θέμα, "Η νεολαία της Διασποράς εν όψει της νέας χιλιετίας".

    Οι Βασίλης Ανεβλαβής, Τζέημς Τζωρτζ και Χρήστος Μπάτσιος θα μιλήσουν για την ανάμειξη των νέων στον επιχειρηματικό τομέα.

    Ο Νίκος Ψαλτόπουλος και ο Νίκος Τζαφέρης θα αναφερθούν στο θέμα "Οι νέοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις επικοινωνίες".

    Η Τζένη Κρασοπουλάκη, ο Ιωάννης Πιλαλίδης και ο Κώστας Γκονόπουλος θα εξετάσουν "Θέματα ταυτότητας", ενώ ο καθηγητής Μίμης Σοφοκλέους από το πανεπιστήμιο RMIT θα μιλήσει για την "Δημογραφία της Ελληνικής Νεολαίας της Αυστραλίας".

    Οι Πήτερ Τραυλός, Μαρία Μιχαηλίδη και Νίκος Κολενδριανός θα ασχοληθούν με την "Συμμετοχή της Νεολαίας στους παροικιακούς οργανισμούς".

    Ο γραμματέας του παγκοσμίου ΣΑΕ, Δημήτρης Κωνσταντινίδης και ο αντιπρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας, Αθανάσιος Τσουχαντάρης θα εξετάσουν το θέμα "Η Ελληνιάδα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000".

    Στο τελευταίο μέρος θα γίνει λόγος για "Θέματα Εθνοτήτων", από τον πρόεδρο του ΣΑΕ Ωκεανίας και τους Παύλο Ανδρόνικο και Κώστα Καλύμνιο.

    [17] Η Γερουσία κήρυξε την 25η Μαρτίου Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας. ("Πρωϊνή")

    Η Γερουσία ενέκρινε για 14η συνεχόμενη χρονιά απόφαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ως ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και ημέρας εορτασμού της ελληνικής και της αμερικανικής δημοκρατίας. Η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα και προτάθηκε από 51 γερουσιαστές.

    Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις μόνον χώρες στον κόσμο, εκτός από την πρώην Βρετανική Αυτοκρατορία, που υπήρξε σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών σε κάθε σημαντική διεθνή σύγκρουση του αιώνα. Oι ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών άντλησαν από την αρχαία Ελλάδα την πολιτική πείρα και φιλοσοφία τους για την ανάπτυξη της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας τους. Αυτά και άλλα ιδεώδη συνέβαλαν στην ανάπτυξη στενών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες μας και τους λαούς τους". Την απόφαση για τον εορτασμό της 178ης επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας προώθησε, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια Αρλεν Σπέκτερ.

    [18] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Καναδά (Της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο, όπου την επίσημη ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

    Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Τορόντο αναμένεται να παραστεί για πρώτη χρονιά ο πρωθυπουργός του Καναδά Ζαν Κρετιέν, ενώ οι παρουσίες στελεχών της επαρχιακής κυβέρνησης του Οντάριο είναι επιβεβαιωμένες.

    Ανήμερα την 25η Μαρτίου στο Τορόντο θα γίνει αρχιερατική λειτουργία για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Τορόντο κ. Σωτηρίου.

    Το Σάββατο θα ακολουθήσει η μεγάλη χοροεσπερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Μητροπολιτικού Τορόντο, όπου θα εμφανισθούν τα ελληνικά χορευτικά της πόλης, το θέατρο "Νεφέλη" και τα "Ελληνάκια" της Κοινότητας.

    Η μεγάλη παρέλαση τέλος την Κυριακή στην ελληνοκρατούμενη λεωφόρο Ντάνφορθ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων. Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο παλαιό Δημαρχείο του Τορόντο.

    Στο μεταξύ, στο Μόντρεαλ τιμώμενο πρόσωπο της παρέλασης και τελετάρχης φέτος θα είναι η υπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης του Κεμπέκ, υπεύθυνη για το Μόντρεαλ, κα Λουίζ Αρέλ, ενώ ο υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης κ. Κωσόν θα εκπροσωπήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Οττάβα στο επίσημο δείπνο για την επέτειο, που θα παρατεθεί την Παρασκευή το βράδυ στο Ελληνικό Κονοτικό Κέντρο.

    Το Σάββατο θα γίνει η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Place du Canada.

    Τέλος, την Κυριακή μετά τη λειτουργία και την επίσημη δοξολογία στο Ναό του Ευαγγελισμού στο Παρκ Εξτένσιον θα ακολουθήσει μεγάλη παρέλαση των σχολείων της Κοινότητας του Μόντρεαλ και του Λαβάλ και όλων των συλλόγων της ευρύτερης ελληνική παροικίας.

    Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, αναμένεται να συρρεύσει πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσουν την παρέλαση των νιάτων και των γηρατειών επ' ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Λαβάλ, όπου υπάρχει μεγάλη ελληνική παροικία, οι εορταστικές εκδηλώσεις και η παρέλαση έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή.

    Τέλος, το σχολείο συμπληρωματικής εκπαίδευσης "Άγιος Νικόλαος" του Λαβάλ τέλεσε την Κυριακή την καθιερωμένη ετήσια σχολική γιορτή επί τη εθνική επετείω.

    [19] Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αυστραλία (ΕΡΑ 5 - Σίδνεϊ)

    Εκτός από τις επίσημες δεξιώσεις της Ελληνικής πρεσβείας και των προξενείων μας στην Αυστραλία, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο, αρκετές αυστραλιανές δημαρχίες, οι οποίες έχουν πολλούς δημότες ελληνικής καταγωγής.

    Κύριος τρόπος εκδήλωσης σεβασμού και τιμής στην επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας είναι η έπαρση της Ελληνικής σημαίας στα δημαρχιακά μέγαρα.

    Υπάρχουν όμως και δήμοι, όπως αυτοί του Marrikville και του Parramatta, στο Σίδνεϊ, οι οποίοι διοργανώνουν αύριο δεξιώσεις με ομιλίες και χαιρετισμούς, καλώντας του Έλληνες αλλά και τους άλλους δημότες των περιοχών τους για να γιορτάσουν την ελληνική επέτειο.

    [20] Η Βιβλιοθήκη "Βασίλειος Παπαχρήστου" του Μόντρεαλ (Της Ιουστίνης Φραγκούλη)

    Στον εκλιπόντα τέως πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ Βασίλειο Παπαχρήστου αφιέρωσε την αίθουσα της Βιβλιοθήκης της η Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ σε μια σεμνή εκδήλωση την περασμένη Κυριακή, τιμώντας τη μνήμη του ανθρώπου που με την πλούσια παιδεία του έδωσε νέο περιεχόμενο στο ρόλο της Βιβλιοθήκης.

    Ο Βασίλειος Παπαχρήστου με σπουδές στη Νομική Αθηνών και μετεκπαίδευση σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και του Κεμπέκ, κάτοχος διδακτορικού πτυχίου από το πανεπιστήμιο της Σορβώνης ειδικεύθηκε στο εργατικό δίκαιο, όπου διέπτρεψε ασκώντας δικηγορία στο Μόντρεαλ.

    Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και επί της προεδρίας του στην Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ (1975-1976 και 1978-1980) κατόρθωσε να ψηφισθεί ο νόμος 231 από τη Βουλή του Κεμπέκ, ο οποίος έδωσε στην Κοινότητα αστικό καθεστώς, διαχωρίζοντάς την από τις εκκλησιαστικές κοινότητες που λειτουργούσαν υπό τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Η ενέργειά του υπήρξε καινοτόμος για τα κοινοτικά πράγματα της Ελληνικής Ομογένειας της Αμερικής.

    Στο μεταξύ, η Βιβλιοθήκη "Βασίλειος Παπαχρήσου" της Ελληνικής Κοινότητας του Μόντρεαλ εξακολουθεί να απευθύνει έκκληση προς το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στους καταλόγους, προκειμένου να παίρνει τις νέες ελληνικές εκδόσεις.

    [ΣΤ] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    Συναυλία για την 25η Μαρτίου δίνει στο "Παλλάς" η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με έργα Καλομοίρη, Πετρίδη , Σκλάβου , Ξένου και Μπαλτά.(΄Ωρα 8.30μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη )

    Η Σωτηρία Λεονάρδου και ο Ανδρέας Καραμότας με τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στο "Χαμάμ". (Δημοφώντος 97, ΄Ανω Πετράλωνα )

    Οι "΄Ιασις " αρχίζουν σήμερα τις εμφανίσεις τους στο "Μετρό" ,όπου θα παραμείνουν για τέσσερα βράδια .(Γκύζη 47 και Κάλβου 83)

    Στο θέατρο "Καμπέρειο των Ιωαννίνων, το Δημοτικό Περιφεριακό Θέατρο ανεβάζει το έργο του ΄Αντον Τσέχωφ " Ο θείος Βάνιας " , σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη Η μετάφραση είναι της Χρύσας Προκοπάκη και του Δημήτρη Σπάθη.

    Παίζουν οι Μιράντα Οικoνομίδου , Στάθης Κακαβάς, Δημήτρης Πετρόπουλος , Γιώργος Γραμματικός, Ελισάβετ Ναζλίδου, Μιχάλης Μπίζιος, Λουκία Πιτσιόλα , Αλέκα Τουμαζάτου και Βασίλης Σπύρου.

    Ο Δημήτρης Ψαριανός και ο Στέφανος Δεκεριάν στο πιάνο θα βρίσκονται σήμερα και αύριο στο "τσάι στη Σαχάρα" (Λαοδικείας 18, Ιλίσια)

    Βραδιά κλασικής μουσικής η αποψινή στην αίθουσα τέχνης "Αέναον " με έργα Μπετόβεν, Σούμπερτ και Μότσαρτ από κουαρτέτο εγχόρδων που αποτελούν οι μουσικοί : Κολοβού Λευκή (βιολοντσέλο) Παπανικολάου Αλέξανδρος (βιόλα ), Ρώτα Μιχαέλα (Βιολί), Χαραλαμπίδου Μαρίνα (βιολί).

    Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της έκθεσης Ζωγραφικής της Κατερίνας Ρώτα.(΄Αντερσεν 18, Κατεχάκη , ΄Ωρα 9μ.μ Είσοδος ελεύθερη )

    [Ζ] ΑΘΛΗΤΙΚΑ (επιμέλεια ειδήσεων από την ΕΡΑ-Σπορ)

    [21] Το πρώτο βήμα για το Μόναχο

    Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στο φάιναλ φορ του Μονάχου έκανε ο Ολυμπιακός που νίκησε 70-57 την Βιλερμπάν στο ΣΕΦ. Ο δεύτερος αγώνας για την φάση των "8" της Ευρωλίγκα θα γίνει την Πέμπτη 25/3 στη Γαλλία. Και στους υπόλοιπους αγώνες της φάσης των "8" επικράτησαν οι γηπεδούχοι: Ορτέζ - Κίντερ 67-59 Ζαλγκίρις - Εφές Πίλσεν 69-68 Τιμσίστεμ - Ρεάλ 90-63

    [22] Ηττα με προοπτική τελικού

    Ο Αρης ηττήθηκε με 70-64 από την Παμέσα στη Βαλένθια στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα και βλέπει τελικό, εφόσον ανατρέψει τη διαφορά στον επαναληπτικό του Αλεξανδρείου που θα γίνει την Τρίτη 30/3. Στον άλλο ημιτελικό η Μπένετον επιβλήθηκε 76-60 της Μπούντουτσνοστ στην Ιταλία.

    [23] Δώνης τέλος

    Λύθηκε κοινή συναινέσει το συμβόλαιο του Γιώργου Δώνη με την ΑΕΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΕ. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του στην Σέφιλντ Γιουνάιντεντ, με την οποία εδώ και καιρό έχει επαφές εκπρόσωπός του.

    [24] "Ζημιά από Αγχελ"

    "Τέτοιες δηλώσεις προκαλούν ζημιά σε ένα νεαρό και ταλαντούχο ποδοσφαιριστή όπως είναι ο Δημήτρης Ελευθερόπουλο και στην ομάδα που αγωνίζεται" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ντούσαν Μπάγεβιτς σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού Αγχελ Ιορντανέσκου που είχε τονίσει: "Απέκλεισα τον Ελευθερόπουλο για το απαράδεκτο γκολ που δέχθηκε με την Γιουβέντους".

    [25] Και παράγοντες κατά Αγχελ

    "Ατυχείς οι δηλώσεις του κ. Ιορντανέσκου" τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σωτήρης Αλημίσης, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ, Βίκτωρας Μητρόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά για τον ομοσπονδιακό τεχνικό: "Ας κάνει τα παράπονά του στον Σημίτη".

    [26] Δεν απαντά σε Ντούσκο

    Ο Αγχελ Ιορντανέσκου αρνήθηκε να απαντήσει στην ανακοίνωση Μπάγεβιτς. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δηλώνει ότι αυτό που τον αποασχολεί είναι η προετοιμασία της Εθνικής και το σχήμα που θα παρατάξει με την Νορβηγία. Στο φιλικό με το Χαϊδάρι που θα γίνει την Τετάρτη 24/3 στο ΟΑΚΑ, θα κάνει τις δοκιμές του.

    [27] Νουρέγεφ με προοπτική ξανθού

    Ανακοινώθηκε και επίσημα η πρόσληψη του Κώστα Πετρόπουλου στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ των ανδρών. Βοηθοί του θα είναι οι Τσάβας και Ζούρος. Ο Γιάννης Ιωαννίδης θα έχει την υψηλή εποπτεία χωρίς όμως επίσημο αξίωμα. "Είναι μεγάλο προνόμιο να έχω τη βοήθεια του ξανθού" δήλωσε ο "Νουρέγεφ".

    [28] Εξι μήνες διακοπή σε Σ. Κωνσταντινίδη

    Την εξάμηνη διακοπή του συμβολαίου του με τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη που είχε εισηγηθεί ο Ηρακλής, αποφάσισε η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι ο ποδοσφαιριστής χάνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί την μεταγραφή του κατά την περίοδο του Ιουνίου, καθώς παρατείνεται η διάρκεια του συμβολαίου. Πάντως, η ποινή είναι εφέσιμη.

    [29] "Για νίκη, αλλά καλό και το Χ"

    "Θέλουμε τη νίκη, αλλά και με ισοπαλία θα είμαστε ευχαριστημένοι", τόνισε ο προπονητής της Εθνικής Νορβηγίας, Σεμπ Νίλσεν, κατά την άφιξη της ομάδας στην Αθήνα, ενόψει του αγώνα με την Ελλάδα (Σάββατο 27/3) για τα προκριματικά του Ευρώ 2000.

    [30] Πρώτη και των Ελπίδων

    "Θα τα δώσουμε όλα για νίκη με τη Νορβηγία" τόνισε ο νεαρός επιθετικός της Ρόμα, Λάμπρος Χούτος, κατά την πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής μας ομάδας των Ελπίδων, ενόψει του αγώνα της με τη Νορβηγία για τα προκριματικά του Ευρώ 2000 την Παρασκευή 25/3.

    [31] Γ' Εθνική Action

    Με τη διεξαγωγή της 15ης στο Νότο και της 16ης αγωνιστικής στο Βορρά συνεχίζεται την Τετάρτη 24/4 το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής Κατηγορίας. Ολα τα παιχνίδια ξεκινούν στις 16:00 GR και μπορείτε να τα ακούσετε από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

    [32] Με ντέρμπι για τους "4"

    Η προημιτελική φάση του Κυπέλλου Βόλεϊ των ανδρών που διεξάγεται την Τετάρτη 24/3 περιλαμβάνει μεγάλα ντέρμπι. Ολυμπιακός - Αρης, Ορεστιάδα - ΠΑΟΚ, Ηφαιστος - ΑΕΚ και Φιλία - Πανελλήνιος.

    [33] Παραμένει ο Ρόνι Γουίλαν

    Μετά από συνάντηση του Ρόνι Γουίλαν με παράγοντες του Πανιωνίου αποφασίστηκε να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Ιρλανδός προπονητής είχε υποβάλει την παραίτησή του μετά την ήττα των κυανερύθρων από την Βέροια για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

    [34] Το διήμερο 6 και 7/4 οι πρώτοι ημιτελικοί

    Οι πρώτοι ημιτελικοί του Κυπέλλου Ελλάδας θα γίνουν το διήμερο 6 και 7/4, όπως αποφάσισε η ΕΠΟ. Στις 6/4 θα γίνει το ματς Παναθηναϊκός - Αθηναϊκός και στις 7/4 το Ηρακλής - Ολυμπιακός. Οι επαναληπτικοί είναι προγραμματισμένοι για τις 14/4.

    [35] Κλείνουν οι πισίνες

    Αναβάλλονται επ' αόριστον οι αγώνες των πλέι οφ του πόλο που ήταν προγραμματισμένοι να ξεκινήσουν την Τετάρτη 24/3. Σύμφωνα με την ΕΚΟΦ, ο λόγος της αναβολής είναι η απεργία των διαιτητών για τα χρήματα που τους οφείλονται.

    [Η] ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ (Πρόγνωση της ΕΜΥ)

    Άστατος καιρός προβλέπεται σ'όλη τη χώρα με τοπικές καταιγίδες που στα ανατολικά θα είναι ισχυρές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

    Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά και βόρεια βόρειοι πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι πολύ ισχυροί και τοπικά στο νότιο Αιγαίο θυελλώδεις.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 2 με 13, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 15 και στο Αιγαίο 11 με 17 βαθμούς.

    Νεφώσεις με βροχή προβλέπονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αλλά αργότερα ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα 6 με 16 και στην πόλη της Θεσσαλονίκης 1 με 12 βαθμούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 March 1999 - 12:02:15 UTC