Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Αμανατίδης: Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να είναι λύση
  • [02] Ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Βόρεια Ελλάδα
  • [03] Ο Γιούνκερ θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό
  • [04] Κυρ.Μητσοτάκης «Ενωμένοι οι Έλληνες θα αποκτήσουμε πάλι την εθνική μας αυτοπεποίθηση»

  • [01] Γ.Αμανατίδης: Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να είναι λύση

    Mε θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι και φέτος η κατάδυση του τιμίου Σταυρού στα παγωμένα νερά του Κεράτιου κόλπου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρά τις δύσκολες συνθήκες και όχι μόνο καιρικές, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθαγίασε τα νερά του Κερατείου, όπου έπεσαν 8 τολμηροί πιστοί για να πιάσουν το σταυρό.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος δήλωσε αμέσως μετά την τελετή ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται σε αυτή την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και δίπλα στον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο που είναι πνευματικός φάρος και συνέχισε: "Ο κ. Βαρθολομαίος είναι αυτός που προωθεί το μήνυμα της αγάπης και της διαλλακτικότητας. Πόσο επίκαιρο τις ημέρες στις οποίες ζούμε. Το μήνυμα της ημέρας είναι ότι το φώς έχει νικήσει το σκοτάδι και η αγάπη έχει κερδίσει το μίσος.

    Βεβαίως τις ημέρες αυτές είμαστε κάτω από το κλίμα των άδικων θυμάτων τα οποία έχουνε πέσει στον Βωμό της τρομοκρατίας. Έναν αγώνα που έχουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε. Εκφράζω βεβαίως και τα συλλυπητήρια μας. Ωστόσο το μήνυμα που δίνουμε ως Ορθοδοξία, είναι ότι η αγάπη τελικά θα επικρατήσει και ο θρησκευτικός φανατισμός δεν μπορεί να είναι η λύση σε καμία περίπτωση."

    Ο καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε και στην Αντιγόνη των Πριγκιποννήσων όπου έπεσαν για το σταυρό 9 άτομα, στον Άγιο Στέφανό αλλά και για δεύτερη φορά από το 1922 στη Σμύρνη, όπου έπεσαν 7 άτομα για να πιάσουν τον σταυρό με κακές καιρικές συνθήκες και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    [02] Ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Βόρεια Ελλάδα

    [00]

    Πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών" στις τελετές αγιασμού των υδάτων, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ δεν έλειψαν οι τολμηροί που βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό, παρά το τσουχτερό κρύο.

    Στην Έδεσσα, ο μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Ιωήλ, έριξε τον Σταυρό από την γραφική Βυζαντινή Γέφυρα. Η τελετή συνοδεύτηκε από ένα απρόοπτο, καθώς κάποιος βιαστικός, βούτηξε πριν ρίξει ο μητροπολίτης τον Σταυρό.

    Για πρώτη φορά έγινε ρίψη του Σταυρού, στη μεγάλη πισίνα των λουτρών Πόζαρ, ενώ στο Κάτω Λουτράκι ο ιερέας έριξε τον Σταυρό στο ποτάμι.

    Με το θερμόμετρο στους -4 βαθμούς κελσίου γιορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων στην λίμνη της Καστοριάς. Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ μόλις έψαλε το «εν Ιορδάνη» τρεις τολμηροί Καστοριανοί αψηφώντας το κρύο και τον αέρα, «έπεσαν» στα παγωμένα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον Σταυρό.

    Ίδια εικόνα και στην Κοζάνη στον αγιασμό των υδάτων που έγινε στην λίμνη Πολυφύτου από τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο όπου τέσσερις νεαροί βούτηξαν στα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον Σταυρό.

    Στην Φλώρινα ο αγιασμός των υδάτων έγινε από τον Μητροπολίτη Θεόκλητο σε συνθήκες ελαφριάς χιονόπτωσης, όπου δέκα τολμηροί Ρομά κράτησαν την παράδοση και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού Σακουλέβα για να πιάσουν τον Σταυρό.

    Ο Μιχαήλ Αποστολίδης, που έπιασε τον Σταυρό στο Θερμαϊκό, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, επρόκειτο να βουτήξει στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου όμως δεν έγινανοιπρογραμματισμένεςτελετέςαγιασμού των υδάτων και κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών και στη Δημοτική πισίνα Νεάπολης.

    Όπως δήλωσε στοwww.praktoreio-macedonia.grο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης,λόγω των χαμηλών θερμοκρασιώνκαι της ολισθηρότητας των δρόμων, αποφασίστηκε ο αγιασμός των υδάτων να πραγματοποιηθεί στους κατά τόπους ιερούς ναούς.

    Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων,Αριστείδης Φωκάς, βούτηξε στα Ιαματικά Λουτρά Νέας Απολλωνίας για να πιάσει το Σταυρό.

    [03] Ο Γιούνκερ θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό

    Από τον πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα εκπροσωπηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Μαργαρίτης Σχοινάς.

    "Σήμερα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ.Γιούνκερ, θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στη Γενεύη", δήλωσε ο Σχοινάς, σημειώνοντας ότι "όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η επανενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ, οπότε η εξαιρετική σημασία της συμμετοχής του Προέδρου Γιούνκερ είναι προφανής, καθώς αυτός βρισκόταν σε στενή επαφή με τους δύο ηγέτες όλο το τελευταίο διάστημα". "Θα επανέλθουμε με την πλήρη σύνθεση της αποστολής", κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    [04] Κυρ.Μητσοτάκης «Ενωμένοι οι Έλληνες θα αποκτήσουμε πάλι την εθνική μας αυτοπεποίθηση»

    Την τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Σαλαμίνα παρακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Καθώς εισερχόμαστε στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης και η Ελλάδα μοιάζει, ολοένα και περισσότερο, με μια μπλοκαρισμένη κοινωνία, η ευχή της Εκκλησίας μας για Θεία Φώτιση είναι σήμερα, περισσότερο επίκαιρη, αλλά και απαραίτητη από ποτέ. Από μόνη της, όμως, αυτή δεν αρκεί. Χρειάζεται μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

    «Ενωμένοι οι Έλληνες θα αποκτήσουμε πάλι την εθνική μας αυτοπεποίθηση, με γνώμονα τις αξίες της ειλικρίνειας, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, για να ξεκινήσουμε την μεγάλη προσπάθεια για εθνική ανασυγκρότηση. Χρόνια πολλά, σε όλες και σε όλους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 January 2017 - 15:31:35 UTC