Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Δεν είναι τυχαίο ότι μας ονοματίζουν «σκληρά καρύδια»
  • [02] «To "λάδι στο καντήλι" της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης
  • [03] «To "λάδι στο καντήλι" της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης
  • [04] Έκρηξη στην Τουρκία με τραυματίες
  • [05] Εκτοξεύεται αύριο το διαστημόπλοιο Shenzhou-11
  • [06] Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τον μαέστρο Τουγκάν Σοχίεφ στο Μέγαρο
  • [07] Ρομποτικό «φίδι» που θα κάνει οφθαλμιατρικές επεμβάσεις ετοιμάζει Έλληνας ερευνητής της διασποράς
  • [08] Ξεκινά η δημιουργία ανθρώπινου κυτταρικού Άτλαντα
  • [09] Κ.Χατζηδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας»
  • [10] Αισθητός ο σεισμός και στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές της Ηπείρου

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Δεν είναι τυχαίο ότι μας ονοματίζουν «σκληρά καρύδια»

    «Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιες πρωτεύουσες μας ονοματίζουν «σκληρά καρύδια», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του σήμερα στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ μιλώντας για όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την ελληνική διπλωματία, από τις τουρκικές γκρίζες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, και το τσάμικο ζήτημα, μέχρι το Κυπριακό και την κριτική που του άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση.

    «Το Αιγαίο δεν πρόκειται να γίνει "έπαθλο" κανενός» υπογραμμίζει ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η κούρσα εθνικιστικής πλειοδοσίας, από όπου και αν προέρχεται πρέπει να τελειώνει» καθώς η ελληνική διπλωματία δεν θα επιτρέψει «η πολιτική της ειρήνης να κατανοηθεί εσφαλμένα ως πολιτική υποχωρήσεων ή κατευνασμού».

    Την έξαρση του ιδιότυπου αναθεωρητισμού της τουρκικής πολιτικής σκηνής μετά την επάνοδο στοιχείων εθνικισμού από πολλές πλευρές- εφόσον ό,τι γίνεται αντικείμενο διαπάλης στο εσωτερικό, αποκτά και εξωτερική διάσταση- όπως τονίζει ο κ. Κοτζιάς, η ελληνική διπλωματία την αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα, ηρεμία, αυτοπεποίθηση και με μια μακροπρόθεσμη ματιά». «Δεν την υποτιμάμε, αλλά ούτε και την υπερτιμάμε», σημειώνει.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο, αναφέρει ότι «παραμένει η προσπάθεια κύκλων των τουρκικών ελίτ να θέτουν υπό αμφιβολία το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Ελλάδας που απορρέουν από αυτό» με στόχο «να γκριζάρουν αυτά τα δίκαια και κατόπιν να τα θέσουν σε διαδικασία αμφισβήτησης κάτω από τη σκοπιά ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού» Ωστόσο όπως υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους σχεδιασμοί δεν έχουν καμιά τύχη με εμάς», «έχουμε εξαιρετική άμυνα και διπλωματία», «η Ελλάδα γνωρίζει τι θέλει και πώς μπορεί να αποτρέπει εκδηλώσεις κάθε είδους. Στηριζόμαστε στο διεθνές δίκαιο και στα ιστορικά μας δικαιώματα».

    [02] «To "λάδι στο καντήλι" της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

    «Το λάδι στο καντήλι της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα και η χώρα πολύ σύντομα θα οδηγηθεί σε εκλογές», υποστηρίζει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει ότι«οι εκλογές θα δώσουν ένα τελειωτικό χτύπημα στον λαϊκισμό και στους λαϊκιστές».

    Υποστηρίζει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέκοπτε βίαια την πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά με πρόσχημα την προεδρική εκλογή, η χώρα θα είχε βγει από τα Μνημόνια και συμπληρώνει ότιη ειλικρινής συγνώμη θα είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει συναίνεση και συμφωνία σε βασικά σημεία για την έξοδο από την κρίση.

    Όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους εκτιμά ότι η ρύθμισή του θα γίνει μετά το πέρας του υφιστάμενου προγράμματος το 2018.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αφορά μόνο τις εσωκομματικές ισορροπίες και όχι την κοινωνία ή την παραγωγή πολιτικής.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κεφαλογιάννη στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεωνέχει ως εξής:

    Πώς είδατε την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή την εβδομάδα που πέρασε;

    Το χιλιοπαιγμένο έργο«διαφθορά και διαπλοκή».Ήταν όμωςστόχος η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής; Ασφαλώς όχι. Στόχος, ο διαρκής αποπροσανατολισμός της ελληνικής κοινωνίας. Από τα προβλήματα που του συσσώρευσε και του συσσωρεύει η επικίνδυνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Ωστόσο ο πρωθυπουργός απηύθυνεκάποια ερωτήματα -που είχαν και προσωπική διάσταση-, τα οποία έμειναν αναπάντητα.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε σε όλα, αλλά ήταν και ο μόνος που παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την Διαφάνεια. Προτάσεις που έχουν στόχο την ενδυνάμωση και την ενεργοποίηση της Πολιτείας, της δικαστικής εξουσίας, των πολιτών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε ένα κοινόμέτωπο κατά της διαφθοράς και στην απαίτηση για διαφάνεια και λογοδοσία στην άσκηση δημόσιας εξουσίας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε για τη νέα διαπλοκή, τις άδειες των καναλιών, τις off shore στην "Αυγή", τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

    Το χρέος της ΝΔ είναι ένα ερώτημα. Το ότι οκ. Μητσοτάκης είναι νέος αρχηγός δεν απαλλάσσει τη ΝΔ, τοκόμμα έχει συνέχεια, ή μήπως όχι;

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του στη Βουλή ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. Η Νέα Δημοκρατία θα αποπληρώσει όλες τις οφειλές της. Και προχώρησε και παρακάτω σημειώνοντας ότι όλη η κρατική επιχορήγηση που θα λαμβάνει πλέον η Νέα Δημοκρατία θα πηγαίνει αποκλειστικά στην αποπληρωμή των χρεών που έχει λάβει.

    Μετά και τη συζήτηση στη Βουλή την εβδομάδα που μας πέρασε, τι περιθώριο συνεννόησης υπάρχει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων;

    Με την ερώτησή σας μου δίνεται την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλα τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος υπάρχει όχι μόνο συναίνεση μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών του δημοκρατικού τόξου αλλά και συνεργασία.

    Αντίθετα, ο πρωθυπουργός,ο κύριος εκφραστής της κομματικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ομιλία του,είτε αυτή γίνεται σε στενό κομματικό ακροατήριο είτε στη Βουλή ενώπιον όλων των Ελλήνων ακολουθεί και συντηρεί έναν ακραίο διχαστικό λόγο. Σας θυμίζω κάποιες από τις ρήσεις του,«ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

    Διχάζει όταν αυτοδηλώνεται σαν ο μόνος γνήσιος εκφραστής του ελληνικού λαού και κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους σαν εκπροσώπους των δανειστών.

    Διχάζει όταν πυροδοτεί κοινωνικούς αυτοματισμούς βάζοντας τη μία κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα απέναντι στην άλλη για μικροκομματικά οφέλη.

    Άρα το ερώτημα αυτό σας παρακαλώ να το απευθύνετε στον Αλέξη Τσίπρα.

    Μπορεί όμως να υπάρξει έξοδος από την κρίση δίχως μία μεγάλη συνεννόηση, και δεν εννοώ συγκυβέρνηση ή οικουμενική, αλλά συναίνεση σε κάποια βασικά ζητήματα;

    Η συγκυβέρνηση του ακραίου λαϊκισμού οφείλει μία μεγάλη και ειλικρινή συγνώμη από τον ελληνικό λαό. Για τα τεράστια ψέματα που είπε. Νομίζω πια όλοι τα ξέρουν, τα έχουν βιώσει γιατί τα έχουν πληρώσει. Δυσβάστακτους φόρους,έμμεσους και άμεσους,και υπέρμετρα αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων. Κλείσιμο τραπεζών. Περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων.

    Οφείλει μία συγνώμη γιατί με τη«σκληρή διαπραγμάτευση που θα άλλαζε και την Ελλάδα και την Ευρώπη»η αυταπάτη κόστισε στην ελληνική οικονομία μέσα σε έξι μήνες περίπου 90 δισ.ευρώ. Και την κράτησε ακίνητη και δεμένη στο σφιχταγκάλιασμα της ύφεσης.

    Σήμερα, όλοι πια το παραδέχονται. Φίλοι και αντίπαλοι. Ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέκοπτε βίαια την πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά,με πρόσχημα την προεδρική εκλογή, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια και την κρίση και θα πορευόταν με ασφάλεια στην ανάπτυξη.

    Αυτή η ειλικρινής συγνώμη θα είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε. Να συμφωνήσουμε στα βασικά για τη χώρα. Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, Ελεύθερη Οικονομία, Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός. Με αυτά παρακαταθήκη μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην επόμενη μέρα.

    Επιμένετε στο αίτημα για εκλογές. Βλέπετε να γίνονται σύντομα, ας πούμε μέσα στο2017;

    Η ελληνική κοινωνία είναι η επισπεύδουσα. Σας θυμίζω τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευθεί τον τελευταίο καιρό- μηδέ της δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε στην κομματική "Αυγή". Το 90% των συμμετεχόντων στο ερώτημα για την αποδοχή ή μη της κυβέρνησης απαντούν αβίαστα ότι δεν την αποδέχονται. Πιστεύουν ότι η παραμονή της στην εξουσία είναι ζημιογόνα για τη χώρα. Αλλά ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι δημοσκοπήσεις,όλοι εμείς που κινούμαστε μέσα στον κόσμο πιάνουμε το σφυγμό του.

    Ευτυχώς, το«λάδι στο καντήλι»της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα. Και η χώρα πολύ σύντομα θα οδηγηθεί σε εκλογές.Εκλογές που θα δώσουν ένα τελειωτικό χτύπημα στον λαϊκισμό και στους λαϊκιστές. Που θα αναδείξουν τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Για να ξεκινήσει το δύσκολο έργο της ανόρθωσης της χώρας.

    Εάν γίνετε κυβέρνηση γιατί νομίζετε ότι θα διαχειριστείτε με καλύτερο τρόπο μία πολύ δύσκολη κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία;

    Η ελληνική κοινωνία στο τέλος του 2014 ήταν κουρασμένη αλλά έβλεπε με πιο αισιόδοξη ματιά το μέλλον της. Οι πρώτες μειώσεις φόρων ήταν πια όχι υπόσχεση αλλά πραγματικότητα. Ο ΦΠΑ στην εστίαση είχε πέσει δέκα μονάδες από το 23% στο 13%. Στον προϋπολογισμό του 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εγγράψει και θα έκανε πράξη και άλλες μειώσεις, στην εισφορά αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ.

    Σήμερα, αφού τον Ιανουάριο του 2015 παρασύρθηκε από τις σειρήνες του λαϊκισμού,είναι οργισμένη και απαισιόδοξη. Και απαιτεί μόνο αλήθειες. Αξιοπιστία από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. Σχέση πραγματικής εμπιστοσύνης.

    Και αυτή την εμπιστοσύνη οφείλει και πρέπει να αποκαταστήσει η Νέα Δημοκρατία. Γι΄ αυτό ο πρόεδρός της έχειδεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό σε μία Συμφωνία Αλήθειας. Και αυτή τη δέσμευση την τήρησε στο έπακρο με την ομιλία του στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις. Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που θα παράξουν νέο πλούτο. Περιστολή δαπανών.

    Όλα αυτά που δεν μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αποδεικνύει κάθε μέρα. Από ιδεοληπτική αγκύλωση κρατισμού.

    Πώς βλέπετε την εξέλιξη της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών που έχει φθάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού; Τι συνέπειες θα έχει μία τέτοια εξέλιξη;

    Επειδή βρισκόμαστε επιτέλους προ των πυλών της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά δεν θα ήθελα να αναφερθώ εκτενώς στο θέμα αυτό. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στους Έλληνες δικαστές. Η συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελεί τους φυσικούς κληρονόμους του Μιχαήλ Στασινόπουλου. Του εμβληματικού προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε απέναντι στις βουλήσεις της δικτατορίας την τήρηση των νόμων. Και τιμωρήθηκε με κατ' οίκον περιορισμό.

    Απλά, δύο προσωπικές επισημάνσεις. Πιστεύω ότι θα ήταν προς όφελος της διαφάνειας η τελεσίδικη απόφαση να είχε εκδοθεί πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού. Και εξακολουθώ να πιστεύω στην ανάγκη ύπαρξης των ανεξάρτητων αρχών με τις δικαιοδοσίες που έχουν όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα.

    Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι αναφέρεστε συνεχώς στη Δικαιοσύνη και ότι αυτό συνιστά προσπάθεια παρέμβασης στις υποθέσεις που διερευνά, με πρώτη την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

    «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

    Πρώτη προσπάθεια παρέμβασης. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στα πλαίσια της ΔΕΘ μας δήλωσε ανερυθρίαστα ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ως αντισυνταγματικό.

    Δεύτερη προσπάθεια παρέμβασης.Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξερχόμενη του Μαξίμου μετά τη συνάντηση των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι συζητήθηκε το μισθολογικό των δικαστών και έλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υποστούν μειώσεις.

    Για να καταλάβουμε. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης εξαντλήθηκε σε συντεχνιακή συζήτηση;Γιατί δεν μπορεί να αποτελεί το μισθολογικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ τους. Αφορά τις ενώσεις των δικαστών. Όχι της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που η στάση της προβληματίζει.

    Τρίτη προσπάθεια παρέμβασης. Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και η αύξηση του ορίου παραμονής των δικαστών. Κατά παράβαση του άρθρου 88 παρ. 5του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι οι δικαστές αποχωρούν από την υπηρεσία τους όταν συμπληρώσουν το 65ο έτος, ενώ οι ανώτατοι δικαστές όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος.Σύμπτωση, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου συμπληρώνει το συντάξιμο όριο στις 30 Ιουνίου 2017;

    Να σας θυμίσω και κάτι ακόμη. Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του τον Φεβρουάριο του 2015 είχε κλείσει με στόμφο λέγοντας,«είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος».Πριν από αυτή την έκρηξη βερμπαλισμού ο πρωθυπουργός όφειλε να είχε διαβάσει το Σύνταγμα.

    Με την εμπειρία σας του Ευρωκοινοβουλίου, βλέπετε προοπτική ρύθμισης του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους όπως προσπαθεί η κυβέρνηση;

    Μιλάμε φαντάζομαι για την ίδια κυβέρνηση που θα κούρευε το χρέος μονομερώς κατά 80%. Και ύστερα ήρθε η οδυνηρή πραγματικότητα. Και η κορυφή στην οποία στοχεύει είναι η υλοποίηση της απόφασης που είχε πάρει το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Μία απόφαση για την οποία κατηγορούσε τουλάχιστον σαν προδοτική την τότε κυβέρνηση. Όλοι, επίσης θυμόμαστε τις άναρθρες κραυγές για το καταστροφικό PSI. Καλό θα ήταν να διαβάσουμε όλοι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Στο κεφάλαιο"Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους"αναφέρει:«Οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης μετά το 2012 διαμορφώνονται στα επίπεδα των 5.500-6.000 εκατ. ευρώ μειωμένες το 2013 κατά 50% σε σχέση με το 2012. Αντίστοιχες μειώσεις παρουσιάζουν και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση του ύψους του δημοσίου χρέους μετά την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) του Μαρτίου του 2012 και την επαναγορά του Δεκεμβρίου του 2012, τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του μηχανισμού στήριξης και την αναβολή καταβολής τόκων για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

    Για να έρθουμε λοιπόν στο ερώτημά σας. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι ένα και μόνο: Η εξυπηρέτησή του. Και κυρίως μετά το 2022. Αυτό το πρόβλημα έλυνε η απόφαση του 2012, που μιλούσε για επιμήκυνση καταβολής και πιθανή μείωση επιτοκίων. Και αυτή η ρύθμιση θα γίνει μετά το πέρας του υφιστάμενου προγράμματος το 2018.

    Με δύο εκλογές στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, πρώτα στην Γαλλία και μετά στην Γερμανία, τι περιθώριο έχει η Ελλάδα να πετύχει καλύτερες προϋποθέσεις διαχείρισης της κρίσης;

    Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στους τομείς των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων. Που θα παράξουν νέο πλούτο, θα μειώσουν την ανεργία και θα την βοηθήσουν να αφήσει πίσω της την ύφεση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αυτό θα την βοηθήσει να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση. Ή μάλλον, θα την βγάλει από την κρίση.

    Οι μεγαλοστομίες της σημερινής κυβέρνησης ότι θα αλλάξει την Ευρώπη ακόμη ηχούν στα αυτιά μας. Και αν κάποτε προκαλούσαν γέλιο τώρα γίνονται επικίνδυνες.

    Συνολικότερα, το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση και το οποίο έχουν επιβάλλει οι θεσμοί, νομίζετε ότι είναι βιώσιμο; Ότι εάν υποθέσουμε ότι εφαρμοστεί πλήρως θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας;

    Οι θεσμοί έχουν επιβάλλει στόχους. Τα μέτρα που υλοποιούν αυτούς τους στόχους έχουν αποφασιστεί και ψηφιστεί από την κυβέρνηση. Έχω κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον επίτροπο Οικονομικών κ. Πιερ Μοσκοβισί για το αν οι θεσμοί επέβαλλαν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου με αυτό της κίνησης και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Και οι τρεις απαντήσεις ίδιες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Και όσο θα παίρνει μέτρα με κατεύθυνση αύξησης φόρων, ασφαλιστικών εισφορών,ασφαλώς το πρόγραμμα δεν θα βγει.

    Σας το είπα ήδη. Απαιτείται αλλαγή. Μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις. Που θα μειώσουν την ανεργία και θα παράξουν νέο πλούτο. Απαιτείται μείωση φόρων, περιστολή δαπανών.

    Αλλά η σημερινή κυβέρνηση είναι αλλεργική στις επενδύσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Τις υπονομεύει. Έχει μία και μόνη στρεβλή αντίληψη. Τον κρατισμό.

    Σας βρίσκει σύμφωνο η φιλελεύθερη στροφή της ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

    Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη από την ίδρυσή της,μεταξύ άλλων,στην ελεύθερη οικονομία, στην πολιτική των ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, στην ανάγκη για ευημερία και ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας, στην προστασία των κοινωνικά αδυνάτων. Τα υπόλοιπα κόμματα στρέφονται προς την ιδεολογία μας.

    Βλέπετε ενδεχόμενο ίδρυσης νέων κομμάτων στο κεντροδεξιό φάσμα;

    Τα κόμματα ιδρύονται μέσα από την κοινωνία. Για να καλύψουν πραγματικές της ανάγκες. Με σαφέςιδεολογικοπολιτικό στίγμα. Όχι από προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων επίδοξων προέδρων.

    Πώς βλέπετε το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που άρχισε την Πέμπτη;

    Αφορά μόνο τις εσωκομματικές ισορροπίες των συνιστωσών και των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Τη σειρά εκλογής τους στην Κεντρική Επιτροπή του. Δεν αφορά την ελληνική κοινωνία. Δεν αφορά την πραγματική Πολιτική. Και ασφαλώς δεν θα είναι κανένας καταλύτης εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη όπως με στόμφο μας δήλωσε ο γραμματέας του.

    Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό; Υπάρχει κίνδυνος επανάληψης των μαζικών ροών προς τα ελληνικά νησιά;

    Η Τουρκία,δυστυχώς,συνεχίζει να βλέπει το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού σαν τη χρυσή της ευκαιρία. Να ενταχθεί στην Ευρώπη χωρίς να έχει συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Να μετακινούνται χωρίς βίζα ελεύθερα οι Τούρκοι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Να λάβει χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ χωρίς να ικανοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει πάρει με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο. Και σαν μοχλό πίεσης χρησιμοποιεί την ανάσχεση ή μη των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Και αυτό ασφαλώς είναι ανησυχητικό για εμάς ως πρώτης χώρας εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη.

    [03] «To "λάδι στο καντήλι" της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

    «Το λάδι στο καντήλι της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα και η χώρα πολύ σύντομα θα οδηγηθεί σε εκλογές», υποστηρίζει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει ότι«οι εκλογές θα δώσουν ένα τελειωτικό χτύπημα στον λαϊκισμό και στους λαϊκιστές».

    Υποστηρίζει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέκοπτε βίαια την πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά με πρόσχημα την προεδρική εκλογή, η χώρα θα είχε βγει από τα Μνημόνια και συμπληρώνει ότιη ειλικρινής συγνώμη θα είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει συναίνεση και συμφωνία σε βασικά σημεία για την έξοδο από την κρίση.

    Όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους εκτιμά ότι η ρύθμισή του θα γίνει μετά το πέρας του υφιστάμενου προγράμματος το 2018.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αφορά μόνο τις εσωκομματικές ισορροπίες και όχι την κοινωνία ή την παραγωγή πολιτικής.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κεφαλογιάννη στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεωνέχει ως εξής:

    Πώς είδατε την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή την εβδομάδα που πέρασε;

    Το χιλιοπαιγμένο έργο«διαφθορά και διαπλοκή».Ήταν όμωςστόχος η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής; Ασφαλώς όχι. Στόχος, ο διαρκής αποπροσανατολισμός της ελληνικής κοινωνίας. Από τα προβλήματα που του συσσώρευσε και του συσσωρεύει η επικίνδυνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Ωστόσο ο πρωθυπουργός απηύθυνεκάποια ερωτήματα -που είχαν και προσωπική διάσταση-, τα οποία έμειναν αναπάντητα.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε σε όλα, αλλά ήταν και ο μόνος που παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την Διαφάνεια. Προτάσεις που έχουν στόχο την ενδυνάμωση και την ενεργοποίηση της Πολιτείας, της δικαστικής εξουσίας, των πολιτών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε ένα κοινόμέτωπο κατά της διαφθοράς και στην απαίτηση για διαφάνεια και λογοδοσία στην άσκηση δημόσιας εξουσίας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε για τη νέα διαπλοκή, τις άδειες των καναλιών, τις off shore στην "Αυγή", τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

    Το χρέος της ΝΔ είναι ένα ερώτημα. Το ότι οκ. Μητσοτάκης είναι νέος αρχηγός δεν απαλλάσσει τη ΝΔ, τοκόμμα έχει συνέχεια, ή μήπως όχι;

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του στη Βουλή ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. Η Νέα Δημοκρατία θα αποπληρώσει όλες τις οφειλές της. Και προχώρησε και παρακάτω σημειώνοντας ότι όλη η κρατική επιχορήγηση που θα λαμβάνει πλέον η Νέα Δημοκρατία θα πηγαίνει αποκλειστικά στην αποπληρωμή των χρεών που έχει λάβει.

    Μετά και τη συζήτηση στη Βουλή την εβδομάδα που μας πέρασε, τι περιθώριο συνεννόησης υπάρχει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων;

    Με την ερώτησή σας μου δίνεται την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλα τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος υπάρχει όχι μόνο συναίνεση μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών του δημοκρατικού τόξου αλλά και συνεργασία.

    Αντίθετα, ο πρωθυπουργός,ο κύριος εκφραστής της κομματικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ομιλία του,είτε αυτή γίνεται σε στενό κομματικό ακροατήριο είτε στη Βουλή ενώπιον όλων των Ελλήνων ακολουθεί και συντηρεί έναν ακραίο διχαστικό λόγο. Σας θυμίζω κάποιες από τις ρήσεις του,«ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

    Διχάζει όταν αυτοδηλώνεται σαν ο μόνος γνήσιος εκφραστής του ελληνικού λαού και κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους σαν εκπροσώπους των δανειστών.

    Διχάζει όταν πυροδοτεί κοινωνικούς αυτοματισμούς βάζοντας τη μία κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα απέναντι στην άλλη για μικροκομματικά οφέλη.

    Άρα το ερώτημα αυτό σας παρακαλώ να το απευθύνετε στον Αλέξη Τσίπρα.

    Μπορεί όμως να υπάρξει έξοδος από την κρίση δίχως μία μεγάλη συνεννόηση, και δεν εννοώ συγκυβέρνηση ή οικουμενική, αλλά συναίνεση σε κάποια βασικά ζητήματα;

    Η συγκυβέρνηση του ακραίου λαϊκισμού οφείλει μία μεγάλη και ειλικρινή συγνώμη από τον ελληνικό λαό. Για τα τεράστια ψέματα που είπε. Νομίζω πια όλοι τα ξέρουν, τα έχουν βιώσει γιατί τα έχουν πληρώσει. Δυσβάστακτους φόρους,έμμεσους και άμεσους,και υπέρμετρα αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων. Κλείσιμο τραπεζών. Περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων.

    Οφείλει μία συγνώμη γιατί με τη«σκληρή διαπραγμάτευση που θα άλλαζε και την Ελλάδα και την Ευρώπη»η αυταπάτη κόστισε στην ελληνική οικονομία μέσα σε έξι μήνες περίπου 90 δισ.ευρώ. Και την κράτησε ακίνητη και δεμένη στο σφιχταγκάλιασμα της ύφεσης.

    Σήμερα, όλοι πια το παραδέχονται. Φίλοι και αντίπαλοι. Ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέκοπτε βίαια την πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά,με πρόσχημα την προεδρική εκλογή, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια και την κρίση και θα πορευόταν με ασφάλεια στην ανάπτυξη.

    Αυτή η ειλικρινής συγνώμη θα είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε. Να συμφωνήσουμε στα βασικά για τη χώρα. Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, Ελεύθερη Οικονομία, Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός. Με αυτά παρακαταθήκη μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην επόμενη μέρα.

    Επιμένετε στο αίτημα για εκλογές. Βλέπετε να γίνονται σύντομα, ας πούμε μέσα στο2017;

    Η ελληνική κοινωνία είναι η επισπεύδουσα. Σας θυμίζω τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευθεί τον τελευταίο καιρό- μηδέ της δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε στην κομματική "Αυγή". Το 90% των συμμετεχόντων στο ερώτημα για την αποδοχή ή μη της κυβέρνησης απαντούν αβίαστα ότι δεν την αποδέχονται. Πιστεύουν ότι η παραμονή της στην εξουσία είναι ζημιογόνα για τη χώρα. Αλλά ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι δημοσκοπήσεις,όλοι εμείς που κινούμαστε μέσα στον κόσμο πιάνουμε το σφυγμό του.

    Ευτυχώς, το«λάδι στο καντήλι»της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα. Και η χώρα πολύ σύντομα θα οδηγηθεί σε εκλογές.Εκλογές που θα δώσουν ένα τελειωτικό χτύπημα στον λαϊκισμό και στους λαϊκιστές. Που θα αναδείξουν τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Για να ξεκινήσει το δύσκολο έργο της ανόρθωσης της χώρας.

    Εάν γίνετε κυβέρνηση γιατί νομίζετε ότι θα διαχειριστείτε με καλύτερο τρόπο μία πολύ δύσκολη κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία;

    Η ελληνική κοινωνία στο τέλος του 2014 ήταν κουρασμένη αλλά έβλεπε με πιο αισιόδοξη ματιά το μέλλον της. Οι πρώτες μειώσεις φόρων ήταν πια όχι υπόσχεση αλλά πραγματικότητα. Ο ΦΠΑ στην εστίαση είχε πέσει δέκα μονάδες από το 23% στο 13%. Στον προϋπολογισμό του 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εγγράψει και θα έκανε πράξη και άλλες μειώσεις, στην εισφορά αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ.

    Σήμερα, αφού τον Ιανουάριο του 2015 παρασύρθηκε από τις σειρήνες του λαϊκισμού,είναι οργισμένη και απαισιόδοξη. Και απαιτεί μόνο αλήθειες. Αξιοπιστία από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. Σχέση πραγματικής εμπιστοσύνης.

    Και αυτή την εμπιστοσύνη οφείλει και πρέπει να αποκαταστήσει η Νέα Δημοκρατία. Γι΄ αυτό ο πρόεδρός της έχειδεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό σε μία Συμφωνία Αλήθειας. Και αυτή τη δέσμευση την τήρησε στο έπακρο με την ομιλία του στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις. Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που θα παράξουν νέο πλούτο. Περιστολή δαπανών.

    Όλα αυτά που δεν μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αποδεικνύει κάθε μέρα. Από ιδεοληπτική αγκύλωση κρατισμού.

    Πώς βλέπετε την εξέλιξη της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών που έχει φθάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού; Τι συνέπειες θα έχει μία τέτοια εξέλιξη;

    Επειδή βρισκόμαστε επιτέλους προ των πυλών της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά δεν θα ήθελα να αναφερθώ εκτενώς στο θέμα αυτό. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στους Έλληνες δικαστές. Η συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελεί τους φυσικούς κληρονόμους του Μιχαήλ Στασινόπουλου. Του εμβληματικού προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε απέναντι στις βουλήσεις της δικτατορίας την τήρηση των νόμων. Και τιμωρήθηκε με κατ' οίκον περιορισμό.

    Απλά, δύο προσωπικές επισημάνσεις. Πιστεύω ότι θα ήταν προς όφελος της διαφάνειας η τελεσίδικη απόφαση να είχε εκδοθεί πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού. Και εξακολουθώ να πιστεύω στην ανάγκη ύπαρξης των ανεξάρτητων αρχών με τις δικαιοδοσίες που έχουν όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα.

    Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι αναφέρεστε συνεχώς στη Δικαιοσύνη και ότι αυτό συνιστά προσπάθεια παρέμβασης στις υποθέσεις που διερευνά, με πρώτη την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

    «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

    Πρώτη προσπάθεια παρέμβασης. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στα πλαίσια της ΔΕΘ μας δήλωσε ανερυθρίαστα ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ως αντισυνταγματικό.

    Δεύτερη προσπάθεια παρέμβασης.Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξερχόμενη του Μαξίμου μετά τη συνάντηση των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι συζητήθηκε το μισθολογικό των δικαστών και έλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υποστούν μειώσεις.

    Για να καταλάβουμε. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης εξαντλήθηκε σε συντεχνιακή συζήτηση;Γιατί δεν μπορεί να αποτελεί το μισθολογικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ τους. Αφορά τις ενώσεις των δικαστών. Όχι της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που η στάση της προβληματίζει.

    Τρίτη προσπάθεια παρέμβασης. Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και η αύξηση του ορίου παραμονής των δικαστών. Κατά παράβαση του άρθρου 88 παρ. 5του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι οι δικαστές αποχωρούν από την υπηρεσία τους όταν συμπληρώσουν το 65ο έτος, ενώ οι ανώτατοι δικαστές όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος.Σύμπτωση, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου συμπληρώνει το συντάξιμο όριο στις 30 Ιουνίου 2017;

    Να σας θυμίσω και κάτι ακόμη. Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του τον Φεβρουάριο του 2015 είχε κλείσει με στόμφο λέγοντας,«είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος».Πριν από αυτή την έκρηξη βερμπαλισμού ο πρωθυπουργός όφειλε να είχε διαβάσει το Σύνταγμα.

    Με την εμπειρία σας του Ευρωκοινοβουλίου, βλέπετε προοπτική ρύθμισης του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους όπως προσπαθεί η κυβέρνηση;

    Μιλάμε φαντάζομαι για την ίδια κυβέρνηση που θα κούρευε το χρέος μονομερώς κατά 80%. Και ύστερα ήρθε η οδυνηρή πραγματικότητα. Και η κορυφή στην οποία στοχεύει είναι η υλοποίηση της απόφασης που είχε πάρει το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Μία απόφαση για την οποία κατηγορούσε τουλάχιστον σαν προδοτική την τότε κυβέρνηση. Όλοι, επίσης θυμόμαστε τις άναρθρες κραυγές για το καταστροφικό PSI. Καλό θα ήταν να διαβάσουμε όλοι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Στο κεφάλαιο"Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους"αναφέρει:«Οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης μετά το 2012 διαμορφώνονται στα επίπεδα των 5.500-6.000 εκατ. ευρώ μειωμένες το 2013 κατά 50% σε σχέση με το 2012. Αντίστοιχες μειώσεις παρουσιάζουν και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση του ύψους του δημοσίου χρέους μετά την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) του Μαρτίου του 2012 και την επαναγορά του Δεκεμβρίου του 2012, τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του μηχανισμού στήριξης και την αναβολή καταβολής τόκων για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

    Για να έρθουμε λοιπόν στο ερώτημά σας. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι ένα και μόνο: Η εξυπηρέτησή του. Και κυρίως μετά το 2022. Αυτό το πρόβλημα έλυνε η απόφαση του 2012, που μιλούσε για επιμήκυνση καταβολής και πιθανή μείωση επιτοκίων. Και αυτή η ρύθμιση θα γίνει μετά το πέρας του υφιστάμενου προγράμματος το 2018.

    Με δύο εκλογές στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, πρώτα στην Γαλλία και μετά στην Γερμανία, τι περιθώριο έχει η Ελλάδα να πετύχει καλύτερες προϋποθέσεις διαχείρισης της κρίσης;

    Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στους τομείς των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων. Που θα παράξουν νέο πλούτο, θα μειώσουν την ανεργία και θα την βοηθήσουν να αφήσει πίσω της την ύφεση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αυτό θα την βοηθήσει να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση. Ή μάλλον, θα την βγάλει από την κρίση.

    Οι μεγαλοστομίες της σημερινής κυβέρνησης ότι θα αλλάξει την Ευρώπη ακόμη ηχούν στα αυτιά μας. Και αν κάποτε προκαλούσαν γέλιο τώρα γίνονται επικίνδυνες.

    Συνολικότερα, το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση και το οποίο έχουν επιβάλλει οι θεσμοί, νομίζετε ότι είναι βιώσιμο; Ότι εάν υποθέσουμε ότι εφαρμοστεί πλήρως θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας;

    Οι θεσμοί έχουν επιβάλλει στόχους. Τα μέτρα που υλοποιούν αυτούς τους στόχους έχουν αποφασιστεί και ψηφιστεί από την κυβέρνηση. Έχω κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον επίτροπο Οικονομικών κ. Πιερ Μοσκοβισί για το αν οι θεσμοί επέβαλλαν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου με αυτό της κίνησης και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Και οι τρεις απαντήσεις ίδιες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Και όσο θα παίρνει μέτρα με κατεύθυνση αύξησης φόρων, ασφαλιστικών εισφορών,ασφαλώς το πρόγραμμα δεν θα βγει.

    Σας το είπα ήδη. Απαιτείται αλλαγή. Μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις. Που θα μειώσουν την ανεργία και θα παράξουν νέο πλούτο. Απαιτείται μείωση φόρων, περιστολή δαπανών.

    Αλλά η σημερινή κυβέρνηση είναι αλλεργική στις επενδύσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Τις υπονομεύει. Έχει μία και μόνη στρεβλή αντίληψη. Τον κρατισμό.

    Σας βρίσκει σύμφωνο η φιλελεύθερη στροφή της ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

    Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη από την ίδρυσή της,μεταξύ άλλων,στην ελεύθερη οικονομία, στην πολιτική των ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, στην ανάγκη για ευημερία και ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας, στην προστασία των κοινωνικά αδυνάτων. Τα υπόλοιπα κόμματα στρέφονται προς την ιδεολογία μας.

    Βλέπετε ενδεχόμενο ίδρυσης νέων κομμάτων στο κεντροδεξιό φάσμα;

    Τα κόμματα ιδρύονται μέσα από την κοινωνία. Για να καλύψουν πραγματικές της ανάγκες. Με σαφέςιδεολογικοπολιτικό στίγμα. Όχι από προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων επίδοξων προέδρων.

    Πώς βλέπετε το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που άρχισε την Πέμπτη;

    Αφορά μόνο τις εσωκομματικές ισορροπίες των συνιστωσών και των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Τη σειρά εκλογής τους στην Κεντρική Επιτροπή του. Δεν αφορά την ελληνική κοινωνία. Δεν αφορά την πραγματική Πολιτική. Και ασφαλώς δεν θα είναι κανένας καταλύτης εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη όπως με στόμφο μας δήλωσε ο γραμματέας του.

    Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό; Υπάρχει κίνδυνος επανάληψης των μαζικών ροών προς τα ελληνικά νησιά;

    Η Τουρκία,δυστυχώς,συνεχίζει να βλέπει το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού σαν τη χρυσή της ευκαιρία. Να ενταχθεί στην Ευρώπη χωρίς να έχει συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Να μετακινούνται χωρίς βίζα ελεύθερα οι Τούρκοι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Να λάβει χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ χωρίς να ικανοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει πάρει με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο. Και σαν μοχλό πίεσης χρησιμοποιεί την ανάσχεση ή μη των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Και αυτό ασφαλώς είναι ανησυχητικό για εμάς ως πρώτης χώρας εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη.

    [04] Έκρηξη στην Τουρκία με τραυματίες

    Έκρηξη έγινε σε γειτονιά της πόλης Γκαζιαντέπ, στα νότια της Τουρκίας, ενώ υπάρχουν τραυματίες, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων DOGAN.

    [05] Εκτοξεύεται αύριο το διαστημόπλοιο Shenzhou-11

    Η Κίνα θα στείλει αύριο Δευτέρα δύο αστροναύτες με το διαστημικό σκάφος Shenzou-11 στο δεύτερο εργαστήριό της στο διάστημα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα.Οι αστροναύτες Τζινγκ Χαϊπένγκ και Τσεν Ντονγκ θα αναχωρήσουν από τη βάση εκτόξευσης της Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι .

    Θα φθάσουν μέσα σε 48 ώρες στο δεύτερο κινεζικό διαστημικό εργαστήριο, το Tiangong-2, που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία σε έξι χρόνια ενός κατοικημένου σταθμού στο διάστημα.Θα μείνουν εκεί 30 ημέρες προτού επιστρέψουν στη Γη, προσθέτει το Νέα Κίνα.

    Οι δύο "ταϊκοναύτες", όπως αποκαλούν οι Κινέζοι τους αστροναύτες τους, θα πραγματοποιήσουν πειράματα στους τομείς της ιατρικής, της βιολογίας, της φυσικής, των ηλιακών καταιγίδων και επιδιορθώσεις εξοπλισμού.

    Η κατάκτηση του διαστήματος, την οποία που συντονίζει το γενικό επιτελείο στρατού, θεωρείται στην Κίνα ως σύμβολο της νέας ισχύος της χώρας υπό την αιγίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το Πεκίνο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε διαστημικά προγράμματα στην προσπάθεια να φθάσει στον τομέα αυτόν την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [06] Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τον μαέστρο Τουγκάν Σοχίεφ στο Μέγαρο

    Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής για το Κοντσέρτο της Ευρώπης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα του κόσμου, παίζει απόψε 16 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.Μαζί της εμφανίζεται ο Νικολάι Λουγκάνσκι, ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της εποχής μας, ο οποίος θα ερμηνεύσει τη δεξιοτεχνική Ραψωδία σε ένα θέμα του Παγκανίνι για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

    Η Ορχήστρα, υπό την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης μαέστρου Τουγκάν Σοχίεφ, θα παρουσιάσει επίσης τον Καταραμένο Κυνηγό του Σεζάρ Φρανκ και τη δημοφιλέστατη Σεχραζάτ του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ.

    Η πολυαναμενόμενη συναυλία του φημισμένου γερμανικού συνόλου εντάσσεται στον Κύκλο Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι-Μεγάλοι Ερμηνευτές. Η μετάκληση της Φιλαρμονικής του Βερολίνου πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.

    [07] Ρομποτικό «φίδι» που θα κάνει οφθαλμιατρικές επεμβάσεις ετοιμάζει Έλληνας ερευνητής της διασποράς

    Ένα ρομποτικό «φίδι» που θα είναι εύκαμπτο, αλλά μηχανικό και θα τρυπώνει στα μάτια, για καλό σκοπό: για να κάνει χειρουργικές επεμβάσεις ακριβείας, που μέχρι σήμερα είναι αδύνατες, δημιουργεί ένας νέος Έλληνας ερευνητής τηςδιασποράς, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Εμβιομηχανικής του University College του Λονδίνου (UCL) Χρήστος Μπεργελές.

    Το νέο ερευνητικό έργο του, με τίτλο «Peri-Ocularly Navigated Exteroceptive Snake Robot for Novel Retinal Interventions», που θα χρηματοδοτηθεί με 1,5 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός νέου εύκαμπτου ρομπότ για επεμβάσεις μεγάλης ακριβείας στον αμφιβληστροειδή του ματιού.

    Το Σεπτέμβριο το ERC επέλεξε τον Χ.Μπεργελέ, ανάμεσα σε 325 νέους και πολλά υποσχόμενους Ευρωπαίους ερευνητές, για να στηρίξει την έρευνά του, μέσω μιας γενναίας επιχορήγησης από το πρόγραμμα "Starting Grants", που βοηθά τους επιστήμονες να «απογειώσουν» την καριέρα τους.

    Όπως λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το νέο ρομπότ θα δώσει νέες δυνατότητες στους χειρουργούς οφθαλμίατρους, μεταξύ άλλων επιτρέποντας την έγχυση βλαστοκυττάρων στον αμφιβληστροειδή για την καταπολέμηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

    Για την Ελλάδα, επισημαίνει ότι έχει μερικές πολύ καλές ομάδες στον τομέα της ρομποτικής, με εξέχοντες επιστήμονες που είναι παγκόσμια αναγνωρισμένοι, αλλά στον τομέα της μικροχειρουργικής η έρευνα είναι ακόμη περιορισμένη.

    Ο Χ.Μπεργελές σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ (2006), πήρε το διδακτορικό του στη μικρορομποτική από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή (ΕΤΗ) της Ζυρίχης το 2011, ενώ έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων του Χάρβαρντ στη Βοστώνη (2012-13).

    Υπήρξε ερευνητής στο Κέντρο Ρομποτικής Χειρουργικής Hamlyn του Imperial College του Λονδίνου και, από τον Σεπτέμβριο του 2015, είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Medical Physics and Bioengineering του UCL. Η έρευνά του εστιάζει στα ιατρικά ρομπότ και ειδικότερα στην μικρορομποτική οφθαλμοχειρουργική, καθώς και σε νέες μη επεμβατικές ηλεκτρονικές συσκευές απεικόνισης και διάγνωσης.

    Είναι επίσης συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στη νέα εταιρεία Respi Inc, που αναπτύσσει ένα νέου τύπου σπιρόμετρο.

    Ακολουθεί η συνέντευξημε τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Φυσικής και Εμβιομηχανικής του University College του Λονδίνου Χρήστο Μπεργελέ στον Παύλο Δρακόπουλο για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Δώστε μας μερικά βασικά στοιχεία για το νέο ερευνητικό έργο σχετικά με το ρομποτικό φίδι.

    Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα θα έχει διάρκεια πέντε χρόνια και συνολική χρηματοδότηση 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός ρομποτικού φιδιού που να βοηθάει στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι αδύνατες. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έγχυση βλαστοκυττάρων στον αμφιβληστροειδή για την καταπολέμηση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η έγχυση των βλαστοκυττάρων πρέπει να γίνει με ακρίβεια 0,1 χιλιοστού, που είναι περίπου όσο το πάχος μιας τρίχας. Το ρομπότ θα είναι σε θέση να το καταφέρει αυτό, επεκτείνοντας έτσι τις ικανότητες των χειρούργων οφθαλμιάτρων.

    Πόσο έχει προχωρήσει σήμερα η έρευνα διεθνώς για τα ρομπότ που κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις στα μάτια και τι διαφορετικό θα κάνει το δικό σας;

    Η έρευνα στην οφθαλμολογική ρομποτική έχει προχωρήσει αρκετά, αλλά δεν έχει ακόμα φτάσει στο επίπεδο που απαιτείται, προκειμένου να γίνει αποδεκτή από τους χειρούργους. Οι λόγοι είναι δύο: πρώτον,τα ρομπότ που ήδη υπάρχουν, έχουν σχεδιαστεί για συμβατικές εγχειρήσεις στο μάτι, οι οποίες, ως επί το πλείστον, έχουν μεγάλο βαθμό επιτυχίας ακόμα και με τα υπάρχοντα εργαλεία. Επομένως, δεν υπάρχει κλινική επιθυμία για ένα ρομπότ, αφού αυτό θα αυξήσει το κόστος, αλλά και τη διάρκεια των εγχειρήσεων.

    Δεύτερον, τα υπάρχοντα ρομπότ, ως ένα βαθμό, αντιγράφουν τις κινήσεις των χειρούργων, αλλά δεν εισάγουν νέες μεθόδους επεμβάσεων. Το ρομπότ που προτείνω, στοχεύει σε ένα καινούριο τύπο επεμβάσεων και, δεδομένου ότι θα είναι «φίδι», δηλαδή εύκαμπτο, θα αυξάνει τη δεξιοτεχνία των χειρούργων, αντί απλά να αντικατοπτρίζει τις κινήσεις τους.

    Ως μηχανικός στο ιατρικό πεδίο, σε ποια άλλα «πρότζεκτ» συμμετέχετε στο UCL; Υπάρχουν άλλες καινοτομίες που έχετε αναπτύξει ή στοχεύετε στο μέλλον;

    Στο UCL συμμετέχω στο πρόγραμμα Adaptive Optics για την απεικόνιση και παρακολούθηση του αμφιβληστροειδούς σε κυτταρικό επίπεδο. Με τις μεθόδους που αναπτύσσουμε, μπορούμε να ανακαλύψουμε γρήγορα απώλειες κυττάρων και να επισημάνουμε στον γιατρό την πιθανότητα πάθησης, ακόμα και πριν γίνει αισθητή κάποια απώλεια όρασης.

    Ένα δεύτερο πρόγραμμα αφορά την κατασκευή ενός καινούριου ενδοσκοπίου, το οποίο προσπαθεί να μιμηθεί τον τρόπο που βλέπει η μύγα, με πολλά οματίδια. Το κάθε οματίδιο είναι ένας μικροφακός και η σύνθεση πολλών μικροφακών έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι οπτικές γωνίες υπό τις οποίες βλέπουμε τον ιστό. Αυτό οδηγεί σε πιο ευκρινείς εικόνες και σε ικανότητα αντίληψης του βάθους.

    Με τι ασχολείται η «Κλινική Μηχανική» που διδάσκετε στο UCL; Και πώς αισθάνεται ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός να δίνει τα φώτα του σε γιατρούς;

    Η κλινική μηχανική ασχολείται με το πώς μπορούμε να διαβάσουμε τα βιολογικά σήματα του ανθρώπου. Για παράδειγμα, μελετούμε πώς λειτουργεί ο καρδιογράφος, το σπιρόμετρο, το πιεσόμετρο, η καπνογραφία κ.τ.λ., από το επίπεδο της δημιουργίας του σήματος (το ηλεκτρικό σήμα στην καρδιά) μέχρι τον τύπο των αισθητήρων που χρειαζόμαστε για να μετρήσουμε το σήμα (π.χ. ηλεκτρόδια και ενισχυτές). Το μάθημα δεν απευθύνεται σε γιατρούς, αλλά σε μηχανικούς που θέλουν να δουλέψουν στο χώρο της υγείας, δηλαδή ως υπεύθυνοι ιατρικών εγκαταστάσεων σε νοσοκομεία ή ως μηχανικοί σε εταιρείες κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων.

    Παράλληλα με την ακαδημαϊκή-ερευνητική δραστηριότητά σας, σχεδιάζετε κάποια σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα;

    Είναι όντως στόχος η δημιουργία μιας εταιρείας-τεχνοβλαστού (spin off) από τα project στα οποία δουλεύω, αλλά απαιτείται αρκετή δουλειά μέχρι να επιτευχθεί αυτό. Ελπίζω με το πέρας της επιχορήγησης του ERC, να έχουν τεθεί οι βάσεις για κάτι τέτοιο.

    Έχετε διαμορφώσει κάποια άποψη για το πού βρίσκεται στην Ελλάδα η αντίστοιχη έρευνα στη ρομποτική μικροχειρουργική; Εσείς προσωπικά θα εξετάζατε την πιθανότητα να γυρίσετε στη χώρα μας για να εργασθείτε ή δεν θεωρείτε ότι συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις;

    Η Ελλάδα έχει μερικές πολύ καλές ομάδες στον τομέα της ρομποτικής, με εξέχοντες επιστήμονες που είναι παγκόσμια αναγνωρισμένοι. Οι συγκεκριμένοι είναι εξαιρετικοί τόσο ερευνητικά, όσο και διδακτικά. Στον τομέα της μικροχειρουργικής, θα έλεγα ότι η έρευνα είναι περιορισμένη, αλλά θα μπορούσε να βελτιωθεί με κατάλληλες συνεργασίες με νοσοκομεία και με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Στην παρούσα φάση, δεν εξετάζω το ενδεχόμενο να επιστρέψω άμεσα. Όσο κι αν μου λείπει η Ελλάδα, δυστυχώς οι ευκαιρίες που έχω στο εξωτερικό για να προάγω την καριέρα μου, αλλά και να καρπωθώ τις προσπάθειες ετών, είναι δραματικά περισσότερες.

    [08] Ξεκινά η δημιουργία ανθρώπινου κυτταρικού Άτλαντα

    Επιστήμονες από όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν μια φιλόδοξη παγκόσμια πρωτοβουλία για να δημιουργήσουν έναν «Άτλαντα των Ανθρωπίνων Κυττάρων», που θα καταγράψει κάθε κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα. Με αυτό τον τρόπο, ελπίζουν ότι θα επιταχύνουν την πρόοδο στη βιοϊατρική και στη φαρμακευτική έρευνα.

    Είναι η πρώτη φορά που θα επιδιωχθεί κάτι τέτοιο και το εγχείρημα θυμίζει το Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Γονιδιώματος που «διάβασε» το DNA του ανθρώπου. Ο «Ανθρώπινος Κυτταρικός Άτλας» -που αναμένεται να πάρει τουλάχιστον μια δεκαετία για να δημιουργηθεί- θα «χαρτογραφήσει» τα είδη και τις ιδιότητες όλων των ανθρωπίνων κυττάρων σε όλους τους ιστούς και σε όλα τα όργανα, ώστε να δημιουργήσει ένα «χάρτη αναφοράς» του ανθρωπίνου σώματος.

    Το πρώτο βήμα έγινε χθες σε διεθνή συνάντηση στο Λονδίνο, μετά από πρωτοβουλία του κοινού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, καθώς και του βρετανικού Ινστιτούτου Wellcome Trust. Αποφασίσθηκε ότι ο Άτλας θα είναι ελεύθερα προσβάσιμος στους επιστήμονες και γιατρούς όλου του κόσμου, βοηθώντας τους έτσι να δώσουν πιο αποτελεσματικά τη μάχη κατά των διαφόρων ασθενειών, διευκολύνοντας τόσο καλύτερες διαγνώσεις όσο και θεραπείες.

    Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα, αδύνατο να υπολογισθούν πόσα ακριβώς, αλλά εκτιμώνται σε περίπου 35 τρισεκατομμύρια. Τα εγχειρίδια βιολογίας και ιατρικής αναφέρουν ότι στο σώμα μας υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικά είδη κυττάρων, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν σίγουρο ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά περισσότερα.

    Σε πρώτη φάση, θα γίνουν ορισμένα πιλοτικά ερευνητικά προγράμματα και θα συνταχθεί μια «Λευκή Βίβλος» για τα επόμενα βήματα. Οι συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία γεννούν την αισιοδοξία ότι πλέον ένας τέτοιος κυτταρικός «Άτλας» είναι εφικτός. Η Πρωτοβουλία Τσαν-Ζάκερμπεργκ, που έχουν ιδρύσει ο επικεφαλής του Facebook και η σύζυγός του, έχει ήδη κάνει γνωστό ότι θα στηρίξει χρηματοδοτικά το εγχείρημα.

    [09] Κ.Χατζηδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας»

    Για«αλαζονεία», «αμηχανία»και«αδιέξοδες μεθοδεύσεις»τηςκυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος τηςΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και τονίζει ότι όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόμο Παππά και θα ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, «δίνοντας περισσότερες άδειες σύμφωνα με τις τεχνολογικές δυνατότητες του φάσματος»,διασφαλίζοντας διαφάνεια και προσδιορίζονταςεγγυήσεις ποιότητας στο περιεχόμενο των προγραμμάτων.

    Εκτιμάότι η όποια θετική εξέλιξη για το χρέος θα απέχει αρκετά από την επίλυση των σοβαρότερων προβλημάτων της οικονομίας και αναφέρει ότι στη ΝΔ«διαμορφώνουμε το νέο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, μια Συμφωνία Αλήθειας με τους Έλληνες πολίτες,με στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και με πυξίδα αυτό το πρόγραμμα θα κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ».

    Ερωτηθείς για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο εκπροσώπησε τη ΝΔ, έκανε λόγο για«ένα ιδιότυπο πολιτικό κόμπλεξ ανωτερότητας, ενώ την ίδια στιγμή όλες οι δοξασίες τους κατεδαφίζονται» και προσέθεσε: «Το μόνο βέβαιο είναι πως την ώρα που η χώρα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές και τους επενδυτές έχουμε μια κυβέρνηση που έχει προσγειωθεί ανώμαλα στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιπροέδρου τηςΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στον Γιώργο Ψύλλια και στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Κύριεαντιπρόεδρε,πώς σχολιάζετε την τελευταία εξέλιξη στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και την τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά;

    Η κυβέρνηση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η τροπολογία Παππά ρίχνει αλάτι στην πληγή και δείχνει την αλαζονεία και την αμηχανία της κυβέρνησης,καθώς οι μεθοδεύσεις της είναι αδιέξοδες.Ελπίζω,έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της λογικής και να δει το θέμα των καναλιών με βάση αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη και αυτά που επιτάσσει το Σύνταγμα.

    Ορισμένοι από την κυβερνητική πλευρά λένε πως εάν η ΝΔ πάρει την εξουσία δεν θα καταργήσει τον νόμο Παππά,γιατί δεν θα μπορείτε λόγω του ποσού που εισπράχθηκε σε ένα νόμιμο και ξεκάθαρο διαγωνισμό,αλλά και γιατί δεν θα σας αφήσουν οι νέοι καναλάρχες;Τι απαντάτε;

    Από την κυβέρνηση μπορεί να λένε ότι θέλουν, αλλά η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: θα καταργήσουμε τον νόμο Παππα και θα ρυθμίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αποκαθιστώντας τον ρόλο του ΕΣΡ και δίνοντας περισσότερες άδειες σύμφωνα με τις τεχνολογικές δυνατότητες του φάσματος. Διασφαλίζοντας τη διαφάνεια σε σχέση με την προέλευση των χρημάτων που επενδύονται στα κανάλια και προσδιορίζονταςμε σαφήνεια εγγυήσεις ποιότητας στο περιεχόμενο των προγραμμάτων των καναλιών.

    Κύριε αντιπρόεδρε,ο κ. Βορίδης άφησε να εννοηθεί ότι η ΝΔ θα αναζητήσει και ποινικές ευθύνες για τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη που χειρίστηκαν το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.Τι λέτε;

    Υπάρχουν σκιές και σοβαρά ερωτηματικά στη διενέργεια του διαγωνισμού. Από την πλευρά μας θα προχωρήσουμε με βάση τα στοιχεία που έχουν έρθει ή θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας. Διότι η υπόθεση εξελίσσεται ακόμα.

    Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση, πάντως, είναι η εμμονή της κυβέρνησης που αρνείται να φέρει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών. Τι είναι αυτό που τη φοβίζει; Διότι μέχρι τώρα σιωπά ενώ υποτίθεται ότι είναι υπέρ της διαφάνειας.

    Κατηγορείτε την κυβέρνηση για προσπάθεια επηρεασμού τηςΔικαιοσύνης ενόψει των αποφάσεων του ΣΤΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Δυστυχώς υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Δεν τααπαριθμώ γιατί είναι πολλά, αλλά στέκομαι κυρίως σε 2 γεγονότα: Πρώτον, στις δηλώσεις του κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ που ουσιαστικά επιχείρησε να υπαγορεύσει στο ΣτΕ την απόφαση για το νόμο Παππά. Δεύτερον, στην περιβόητη πλέον συνάντηση του κ. Τσίπρα με την ηγεσία της Δικαιοσύνης όπου τους υποσχέθηκε από αυξήσεις μισθών μέχρι αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτερωνδικαστών, αν και είναι καταφανώς αντισυνταγματικό. Σας θυμίζω,επίσης,την απάθεια των αρμοδίων σε σχέση με τις καταγγελίες υπουργού, του κ. Καμμένου, για μαύρο χρήμα του κ. Καλογρίτσα,καθώς και τη γενικότερη απάθεια για το θέμα Καλογρίτσας- τηλεοπτικές άδειες- Τράπεζα Αττικής. Μέχρι που η ΝΔ αναγκάστηκε να καταθέσει η ίδια μηνυτήρια αναφορά.

    Ως ΝΔ θα κάνουμε το καθήκον μας και θα σταθούμε απέναντι στις εξωθεσμικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.Θέλω να πιστεύω ότι οι δικαστές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα δράσουν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους.

    Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων τηςLe Mondeγια τον Φρανσουά Ολάντ, όπου φέρεταιο Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει ότι η Ελλάδα είχεζητήσει από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές, την άνοιξη του2015.

    Όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης εκείνο το τρομερό πρώτο εξάμηνο του ΄15 -σας θυμίζω και τις αποκαλύψεις από και για τον κ. Βαρουφάκη- ξεπερνούν κατά πολύ τη φαντασία μας.

    Ειλικρινά,εκείνη την περίοδο έγιναν αδιανόητοι χειρισμοί από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη. Χειρισμοί που κόστισαν πολλά δισ.ευρώ στην ελληνική οικονομία, μας γύρισαν στο πηγάδι της ύφεσης, σκόρπισαν στους πέντε ανέμους πολυετείς θυσίες του ελληνικού λαού και έπληξαν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας. Πήγαν να κάνουν την Ελλάδα μια δεύτερηΑλβανία. Με τις δοξασίες τους μας οδήγησαν μια ανάσα από τον γκρεμό. Την τελευταία στιγμή ο κ. Τσίπρας φρέναρε, αλλά το αυτοκίνητο είναι ακόμα κοντά στο γκρεμό.

    Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και γι' αυτό υποβάλλει τους Έλληνες σε θυσίες χωρίς ελπίδα.

    Κύριεαντιπρόεδρε της ΝΔ,πώς είδατε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο εκπροσωπήσατε το κόμμα σας και πώς σχολιάζετε την ομιλία του πρωθυπουργού ειδικά την αναφορά του ότι θα ήταν στρατηγική ήττας για την Αριστερά η έξοδος από το ευρώ;

    Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατασκευαστικό. Ξεκίνησαν και συνεχίζουν με ένα ιδιότυπο πολιτικό κόμπλεξ ανωτερότητας(όλα τα ξέρουν, όλοι οι άλλοι στην Ευρώπη είναι πολύ πίσω), ενώ την ίδια στιγμή όλες οι δοξασίες τους κατεδαφίζονται. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από τη δήλωση «το νόμισμα δεν είναι φετίχ» πέρασε στη θέση πως θα ήταν στρατηγική ήττα της Αριστεράς η έξοδος από το ευρώ. Διαλέγετε και παίρνετε! Πραγματικά δεν ξέρω σε τι Θεό πιστεύουν.

    Το μόνο βέβαιο είναι πως την ώρα που η χώρα πρέπει να εκπλήξει ευχάριστα τις αγορές και τους επενδυτές έχουμε μια κυβέρνηση που έχει προσγειωθεί ανώμαλα στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της οικονομίας.

    Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τελικά μια συμφωνία για το χρέος;

    Θεωρώ ότι είναι καταρχήν δύσκολο να έχουμε μια ουσιαστική συμφωνία για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές.Και υπό την έννοια αυτή με προβληματίζει η εμμονή της κυβέρνησης να συνδέσει το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης με το χρέος. Ή έχουν σκοπό να σέρνουν τη δεύτερη αξιολόγηση για πολλούς μήνες ή αυτή η περίεργη σύνδεση είναι ένα παράθυρο ηρωικής εξόδου, επειδή συνεχίζουν να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις.

    Από εκεί και πέρα, θέλω να σημειώσω ότι η όποια θετική εξέλιξη για το χρέος -που είναι απ' όλους καλοδεχούμενη, όλοι είμαστε Έλληνες και μας επιβαρύνει αυτό το χρέος- θα απέχει αρκετά από την επίλυση των σοβαρότερων προβλημάτων της οικονομίας. Διότι οι επενδυτές δεν στέκονται τόσο στο θέμα του χρέους. Στέκονται στο πώς προχωρεί συνολικά η ελληνική οικονομία, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις, ποια είναι αυτή την ώρα η εικόνα του τραπεζικού συστήματος.

    Αυτά ενδιαφέρουν τις αγορές και τους επενδυτές και τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου θετικά. Γι' αυτό δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα η λεγόμενη «θεωρία του ελατηρίου». Εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση υπονομεύει την οικονομία και τις επενδύσεις.

    Πώς σχολιάζετε όσα είπε στην εξεταστική ο Γιάννης Στουρνάρας για τον Γιάνη Βαρουφάκη;

    Όσα είπε ο κ. Στουρνάρας ήταν άλλη μία μαρτυρία για τους αδιανόητους χειρισμούς που έγιναν από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη εκείνη την περίοδο. Και ασφαλώς οι ευθύνες βαρύνουν όλη την κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό, που τον επέλεξε.

    Πέραν αυτού οι αποκαλύψεις για εκτύπωση δραχμών στη Ρωσία δείχνουν τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Ο Βαρουφάκης δεν έκανε μόνος του ό,τιέκανε, όπως θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να μας πείσουν εκ των υστέρων.

    Η ΝΔ ζητάει εκλογές διαρκώς παρότι ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο. Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η επιστροφή στην εξουσία. Τι λέτε;

    Το πιο απλό είναι να επιστρέψω την κατηγορία.Εν πάση περιπτώσει, εμείς θεωρούμε επιζήμια για τον τόπο την παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Διότι αντί να πάμε μπροστά πήγαμε πίσω. Διότι είναι επικίνδυνα ιδεοληπτική και ανίκανη να διαχειριστεί τα προβλήματα του τόπου. Διότι εφαρμόζει ένα μίγμα πολιτικής που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και πανηγυρίζει γι' αυτό,ενώ έχει αλλεργία απέναντι στις διαρθρωτικές αλλαγές, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Διότι επιδεικνύει μεγάλο ερασιτεχνισμό και αναποτελεσματικότητα στο προσφυγικό, στην παιδεία, στην υγεία σε όλους τους τομείς κυβερνητικής πολιτικής.

    Τις εκλογές, όμως, θα τις κάνουν μόνοι τους. Διότι, αλλιώς, θα εξαερωθούν!

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως ακόμηκαι αν εξασφαλίσει αυτοδυναμία θα απευθυνθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ποιο μήνυμα στέλνετε σε ορισμένους βουλευτές που αντιτάχθηκαν σε κάποιες υπουργικές επιλογές σας ως πολύ φιλελεύθερες ή καλύτερα "νεοφιλελεύθερες";

    Ειλικρινά δεν αισθάνομαι την ανάγκη να στείλω κάποιο μήνυμα σε κανέναν. Νομίζω ότι η πολιτική που εφήρμοσα στο υπουργείο Ανάπτυξης σε πολλούς τομείς έχει δικαιωθεί από την πραγματικότητα. Και αυτό πρώτα απ' όλα το αναγνωρίζει η σημερινή κυβέρνηση αφού εφήρμοσε πλήρως την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, προχώρησε τη σύμβαση παραχώρησης για τα περιφερειακά αεροδρόμια, κομπάζει για την απορροφητικότητα του παλαιού ΕΣΠΑ, πανηγυρίζει για τους 4 αυτοκινητόδρομους που εμείς επανεκκινήσαμε.

    Από εκεί και πέρα, διαμορφώνουμε το νέο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, μια Συμφωνία Αλήθειας με τους Έλληνες πολίτες,με στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και με πυξίδα αυτό το πρόγραμμα θα κινηθεί η επόμενη κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ. Με γνώμονα την κοινή λογική και τις πετυχημένες διεθνείς πρακτικές.

    Τι απαντάτε σε εκείνους που σας κατηγορούν ότι θα διώξετε κόσμο από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα γιατί το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρόεδρος τηςΝΔ στην Θεσσαλονίκη δεν βγαίνει;

    Σ' αυτό το θέμα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει δηλώσεις και είναι ξεκάθαρος: δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Στη ΔΕΘ, άλλωστε, ήταν πολύ συγκεκριμένος. Παρουσίασε δύο πίνακες με ισόποση μείωση φόρων και δημοσίων δαπανών. Ήμασταν πολύ συγκεκριμένοι τόσο στις κατηγορίες των φόρων όσο και στις κατηγορίες των δαπανών. Όποιος έχει μάτια βλέπει.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να πηγαίνει κόντρα στην πραγματικότητα. Γίνονται προκλητικοί στην επιχειρηματολογία τους και γι' αυτό το λόγο συνεχώς υποχωρούν δημοσκοπικά.

    Η κυβέρνηση κάνει λόγο για υψηλή απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ. Ποια η άποψή σας δεδομένου ότι έχετε διατελέσει υπουργός Ανάπτυξης;

    Η κυβέρνηση στο ΕΣΠΑ προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη δική μας επιτυχία.Φτάνει πια με την παραποίηση των στοιχείων.

    Η αλήθεια είναι ότι ήδη το 2014 ο ρυθμός απορρόφησης του προγράμματος είχε φτάσει στο 85% και η Ελλάδα ήταν στην 4η θέση μεταξύ 28 χωρών της ΕΕ. Και είχαμε ξεκινήσει το 2012 από τη 18η θέση.Προσθέστε, επίσης, ότι το 2015 αποφασίστηκε τελικά η Ελλάδα να μην καταβάλει εθνική συμμετοχή. Άρα η κυβέρνηση έπρεπε να πάει ουσιαστικά όχι από το 85% στο 100%, αλλά από το 85% στο 95%. Αυτό εξηγεί και την εξέλιξη για την οποία πανηγυρίζει ο κ. Τσίπρας, αγνοώντας την κατάργηση της εθνικής συμμετοχής, αλλά και το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.Επίσης η κυβέρνηση παρέλαβε το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ εγκεκριμένο: το συνολικό πρόγραμμα είχε εγκριθεί τρίτο κατά σειρά μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ από το Μάιο του 2014,και τα 19 επιμέρους Επιχειρησιακά Προγράμματα είχαν εγκριθεί από το Δεκέμβριο του 2014 και ο νόμος για το ΕΣΠΑ είχε ψηφιστεί την ίδια περίοδο.

    Όμως,παρά τους πανηγυρισμούς και τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων του νέου ΕΣΠΑ παραμένει σχεδόν μηδενική.Ειδικότερα, από την απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης σε σχετική ερώτησή μου, προκύπτει ότι η απορρόφηση στα τομεακά προγράμματα ανέρχεται στα 294 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό μόλις 2,33%, ενώ στα περιφερειακά προγράμματα ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2,53%.

    Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι, σε μια συγκυρία που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη συνδρομή του νέου ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολιγωρεί και επιδεικνύει κάκιστες επιδόσεις.

    [10] Αισθητός ο σεισμός και στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές της Ηπείρου

    Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο χθεσινοβραδινός σεισμός και στις παραμεθόριες ελληνικές μειονοτικές περιοχές στη Ήπειρο. Συγκεκριμένα οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στο Αργυρόκαστρο, στους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο, τη Χιμάρα όπως και στην ευρύτερη Νότια Αλβανία. Δεν προκάλεσαν όμως θύματα ή ζημιές.

    Σε μερικές περιοχές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ στην περιοχή του Τεπελενίου δύο παλιά σπίτια γκρεμίστηκαν.

    Σε πόλεις και χωριά οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες και ξημέρωσαν σε ανοιχτούς χώρους και στα αυτοκίνητα, και περιμένουν ανακοινώσεις για εκτόνωση της δραστηριότητας για να επιστρέψουν στην ομαλότητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 October 2016 - 10:31:55 UTC