Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναίνεσης για το ΕΣΡ
  • [02] «Ο κ. Τσίπρας κόστισε και κοστίζει πολύ ακριβά στη χώρα», δηλώνει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης
  • [03] Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έξι Ευρωβουλευτές
  • [04] Εκτός λειτουργίας το Taxis έως τις οκτώ το βράδυ
  • [05] Σταύρος Κοντονής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η προσπάθεια της κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς είναι παντού
  • [06] Γ.Τσιάκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Απαραίτητη η διάκριση ανάμεσα σε παραπληροφορημένους γονείς και σε ακροδεξιούς αγύρτες»
  • [07] Εκτοξεύεται αύριο το διαστημόπλοιο Shenzhou-11
  • [08] Ο ιστότοπος WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα ομιλίες που έδωσε επί πληρωμή η Κλίντον για την Goldman Sachs
  • [09] «To "λάδι στο καντήλι" της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης
  • [10] Αισθητός ο σεισμός και στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές της Ηπείρου
  • [11] Σταύρος Κοντονής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η προσπάθεια της κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς είναι παντού

  • [01] Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναίνεσης για το ΕΣΡ

    Μία ακόμη ευκαιρία για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δίνει η κυβέρνηση. Θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναινέσεων, προαναγγέλλει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ διαβεβαιώνει πως θα γίνουν σεβαστές οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ο υπουργός δηλώνει πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι σειρά και των άλλων πλευρών να κάνουν το ίδιο, και μάλιστα πάρα πολύ γρήγορα, όπως αναφέρει. Ο Ν. Παππάς περιγράφει τέλος, τις υποχρεώσεις από την επομένη του Συνεδρίου.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο τηςσυνέντευξης του Νίκου Παππά στην Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Είχαμε εξελίξεις στο θέμα της τηλεόρασης και της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Σε συνέντευξή σας, χθες, στο «Κόκκινο» προβλέπατε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συναινέσει. Γιατί, τότε, η κυβέρνηση δίνει μια ακόμη ευκαιρία;

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Βουλή, η οποία Βουλή έχει την ευθύνη για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της. Είχα λοιπόν μια επικοινωνία χθες βράδυ με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Βούτση, ο οποίος μου κατέθεσε την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία να έλθει μετά και την επόμενη προσπάθεια για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ούτως ώστε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Δεν είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να βάλουμε προσκόμματα ή να το αρνηθούμε, συνεπώς έτσι και θα πράξουμε. Σεβόμαστε και τις διαδικασίες της Βουλής. Και, επαναλαμβάνω, είμαστε εδώ πέρα για να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων τόσο για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο βεβαίως και για το πέρασμα στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα, η οποία υπάρχει μετά και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

    Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή και για κυβερνητικό αδιέξοδο. Τι απαντάτε;

    Αυτά όμως, κ. Παπαδημητρίου, τα άκουσα αλλά νομίζω ότι και εσείς αν ανατρέξετε στις εκφράσεις που έχει εκστομίσει ο κ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια ψήφισης του νόμου, θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι διατυπώσεις συνιστούν για τα μέτρα του κ. Βενιζέλου ήπιες διατυπώσεις. Οπότε θα τις προσπεράσω ως τέτοιες.

    Μερίδα του Τύπου κάνει σήμερα λόγο για νέο γύρο αξιώσεων εκ μέρους των εταίρων και δη του ΔΝΤ. Είναι έτσι κύριε υπουργέ; Και πώς το θέμα αυτό μπορεί να επηρεάζει τις εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ;

    Η εισήγηση του πρωθυπουργού, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριό μας είχε κάποιες διατυπώσεις τις οποίες εξέφρασε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τη συμφωνία στο ακέραιο και όχι μόνο την έχει τηρήσει, αλλά έχει καταφέρει μέσα σε ένα δυσμενές, σφιχτό δημοσιονομικό περιβάλλον να πάρει πρωτοβουλίες οι οποίες προστατεύουν τα χαμηλά εισοδήματα. Έχει τηρήσει, λοιπόν, τις δεσμεύσεις της, και κατά το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας, πρέπει όλοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, και κυρίως να μην επικαλούνται επίπλαστες ή πραγματικές διαφωνίες επί του προγράμματος του χρέους ή των προσδοκιών για την ελληνική οικονομία για να υπάρξουν καινούριες καθυστερήσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και εν πάση περιπτώσει, οι έχοντες τη διαφωνία για την ουσία και την προοπτική του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να την επιλύσουν πάρα πολύ γρήγορα.

    Κάτι τελευταίο. Ανασχηματισμός φυσικά δεν προαναγγέλλεται. Ωστόσο δηλώσατε ότι από την επόμενη Δευτέρα θα πρέπει και στην κυβέρνηση καιστον ΣΥΡΙΖΑ να είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε στα ιστορικά σας καθήκοντα. Συνεπώς;

    Αυτό αφορά όλους μας και από οποιαδήποτε θέση βρεθούμε ή μας τάξει το συνέδριό μας. Είπα κάτι το αυτονόητο. Ούτε προαναγγέλλει αυτή η δήλωση, ούτε υποψιάζει για ο,τιδήποτε. Είναι κάτι στο οποίο πρέπει όλοι μας, όλα τα μέλη, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είμαστε ηθικά, πολιτικά δεσμευμένοι.

    [02] «Ο κ. Τσίπρας κόστισε και κοστίζει πολύ ακριβά στη χώρα», δηλώνει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης

    «Κανένας άλλος πρωθυπουργός, σε καμία χώρα, δεν έκανε τόσο μεγάλο κακό, σε τόσο λίγο χρόνο. Ο κ. Τσίπρας κόστισε και κοστίζει πολύ ακριβά στη χώρα», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης.

    Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει την δέσμευση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής και αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Κανένας δεν μπορεί να παραγράψει τις ενοχές του μιλώντας για αυταπάτες. Θέλει δεν θέλει ο κ. Τσίπρας θα δώσει εξηγήσειςμαζί με τον κ. Βαρουφάκη και όχι μόνοστην Εξεταστική, που θα συγκροτηθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Να δούμε πως και γιατί έκλεισαν οι τράπεζες, πόσο κόστισε το κλείσιμό τους στο δημόσιο και τους μικρομετόχους, πόσο στοιχίζουν στην οικονομία τα capital controls».

    «Όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας και η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, όμως, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημία που θα έχει υποστεί ο τόπος», τονίζει ο κ. Λαζαρίδης και προσθέτει πως «κάθε μέρα που περνά, με αυτήν την ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση, τη χειρότερη από τη Μεταπολίτευση και μετά, το κόστος στην οικονομία και την κοινωνία γίνεται πιο βαρύ. Γι? αυτό ακριβώς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αίσθημα ευθύνης, ζήτησε -και ζητά- εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Το συμφέρον του τόπου και όχι το κομματικό υπαγορεύουν εκλογές. Αυτό, άλλωστε, ζητούν ήδη στην πλειονότητά τους και οι πολίτες».

    Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση και η Συμφωνία Αλήθειας που ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, σημειώνει: «Η δέσμευση αυτή που είναι κοστολογημένη και συγκεκριμένηπέρα από το άμεσο όφελος για κάθε πολίτη, σημαίνει κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ένα από τα γρανάζια που θα προκαλέσουν επανεκκίνηση της οικονομίας. Έτσι ώστε μαζί με τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις- να έχουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας. Μόνον έτσι θα έχουμε αύξηση του παραγόμενου πλούτου. Και μόνον έτσι θα αρχίσει να ανασαίνει η κοινωνία».

    Και προσθέτει: «Μην ξεχνάμε ότι το πιο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα είναι σήμερα η ανεργία. Και την απάντηση στο πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να τη δώσει μια ιδεοληπτική κυβέρνηση που απεχθάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία και διώχνει επενδύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ξεκαθάρισε. Δεν θα πει 100 για να κάνει τα 10. Θα πει λίγα, θα γίνουν όλα και θα προκαλέσουν πολλαπλάσια οφέλη για τη χώρα και τους πολίτες».

    Τέλος, ο κ. Λαζαρίδης αναφέρει, πως ακόμη και αυτοδύναμη, η Νέα Δημοκρατία θα επιζητήσει συνεργασίες. «Η δύναμή μας στην κοινωνία αυξάνεται διαρκώς, κάθε μέρα που περνά», αναφέρει και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, πάντως ? ακόμη και με αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία, με στόχο ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό μέτωπο, που θα βγάλει επιτέλους τη χώρα από την κρίση και θα ζωντανέψει χαμένες ελπίδες».

    [03] Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έξι Ευρωβουλευτές

    «Hεπιστολή μας συνδέεται με τη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Οκτωβρίου γιατην μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και με τις απόψεις που έχει εκφράσει σχετικά με το ελληνικό χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική κίνηση και παρέμβαση επί του χρέους, για να μπορέσει να ξεπερασθεί η φάση της λιτότητας και των δυσκολιών στηνοικονομική ανάπτυξη»,τονίζει στο Πρακτορείο ηΕλεονόρα Φορέντσα,ευρωβουλευτίνα της ΕυρωπαϊκήςΕνωτικής Αριστεράς- Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. Η Ε. Φορέντσα, η οποία εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ιταλικό ψηφοδέλτιο και συμμαχία κομμάτων"Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα",προσθέτειότι«το θέμα του χρέους πρέπει να αντιμετωπισθεί με ειδικά μέτρα, τα οποία να αφορούν μια μακρά χρονική περίοδο» «Με την επιστολή μας θέλουμε να καταφέρουμε να ασκήσουμε πολιτική πίεση, λαμβάνονταςυπόψη καιότι από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο πρέπει να καταλάβουμετι πόσο θα καταβληθεί ή δεν θα καταβληθεί από τις δόσεις που απομένουν»,μαςλέει στο η Ιταλίδα αριστερή ευρωβουλευτίνα. Με αναφορά στη δράση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προσθέτει:«Από την αρχή της νομοθετικής αυτής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουθεωρήσαμε το θέμα του χρέους κεντρικής σημασίας. Ζητήσαμε να επαληθευθείπώς έχει συσσωρευθεί καινα οργανωθεί μια ευρωπαϊκή σύνοδος για το χρέος,από τη στιγμή που θεωρούμε ότι το δημόσιοχρέος είναι, στην πραγματικότητα, ένας τρόποςγια να ασκείται πίεση στις κοινωνίες και στις κυβερνήσεις». Σχετικά με τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, η Ελεονόρα Φορέντσα επισημαίνει: «Την ώρα που σχεδόν όλοι-εκτός, βέβαια,από τα γεράκια-μιλούν για την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μαςτη λιτότητα και να δοθείπερισσότερη ευελιξία, το να μπορέσει να ξεπερασθεί η ελληνική κρίση, αποτελεί κύριααπόδειξη των όλων αυτών προθέσεων».

    Στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο γνωστός πρώην συνδικαλιστής και πρώην δήμαρχος της ΜπολόνιαΣέρζτιο Κοφεράτι. Από τα κύρια στελέχη της ιταλικής Αριστεράς, μετά την έξοδό του από το Δημοκρατικό Κόμμα, είναι μέλος -ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής-τηςομάδαςτης Προοδευτικής Συμμαχίας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.«Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και να τελειώσουν οι τιμωρητικές διαθέσεις»,είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σ. Κοφφεράτικαι στη συνέχειαθέλησε να εξηγήσει:«Σεό,τι αφορά την Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τάχθηκαν υπέρ λύσεων που έμοιαζαν περισσότερο "τιμωρητικές" από ό,τι μεταρρυθμιστικές, κάτι που, σε έναν βαθμό,περιορίζει την αισιοδοξία μου. Θεωρώ, όμως, ότιη στάσηαυτή πρέπει, επιτέλους, να αλλάξει και να επιδειχθεί μια στοιχειώδης καλή θέληση για την ελάφρυνση του χρέους. Με τον τρόπο αυτόθα επιτρέψουμε στους Έλληνες να ολοκληρώσουν την τόσο δύσκολη και κοπιαστική πορεία που έχουν ξεκινήσει. Εκτιμώ, παράλληλα, ότι αν δεν υπάρξει αυτή η καλή διάθεση θα πρέπει να μιλήσουμε για αντίποινα, και όχι για βούληση να βοηθηθεί η Ελλάδα, ώστενα είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της».

    Σύμφωνα με τον Ιταλό πρώην συνδικαλιστή, μια λογική λύση για το ελληνικό χρέοςδεν θα ήταν μόνον προς όφελος της χώρας μας, όπως εξηγεί, μιλώντας και για την στάση των ευρωπαϊκών θεσμών: «Εσείς οι Έλληνες δείξατε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και θάρρος, και σε πολλέςπεριπτώσεις δεν σας προσφέρθηκαν εναλλακτικές λύσεις. Η Ευρώπη, κατά συνέπεια, πρέπει να αποφύγει να σας βάλει, και πάλι, σε δύσκολη θέση. Καιδεν το λέω μόνον προς όφελος της Ελλάδας, διότι κανείς δεν ξέρει αν αύριο θα βρεθεί στην ίδια θέση μια άλλη χώρα-μέλος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στις αντιδράσεις των αρμόδιων θεσμών, εκτός απόαυστηρότητα, πρέπει να επιδεικνύεται και λογική»,δηλώνει ο πρώην δήμαρχος της Μπολόνια.Κατά την άποψη του Ιταλού ευρωβουλευτή, τέλος, η προσπάθεια δεν εξαντλείται με την επιστολή προς τον Πιερ Μοσκοβισί, αφού ο κύριος στόχος πρέπει παραμένει η όσο γίνεται ευρύτερηευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα του ελληνικού χρέους:«Πρέπει να πω ότι το Ευρωκοινοβούλιο, πάνω σε αυτό το θέμα, έχει δείξειευαισθησία και ενδιαφέρον που δεν χαρακτηρίζουν, όμως, τους υπόλοιπους θεσμούς, ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά ούτε και την Κομισιόν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά συνέπεια,πρέπει να επιμείνει και να προσπαθήσει να αυξήσει τη γενικότερηυποστήριξη και ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά το κύριας σημασίαςαυτό θέμα»,τονίζειο Σέρζιο Κοφεράτι.

    Σύμφωνα με τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων Εύα Ζολί, «η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και επείγει τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για τους πιστωτές της Ελλάδας». Η Εύα Ζολί τονίζει τα εξής: «Οι πολιτικές λιτότητας απέτυχαν και το άχθος του χρέους έγινε μεγαλύτερο. Αν οι πιστωτές θέλουν πίσω τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων τους, θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, να επενδύσει στο μέλλον της, κυρίως μέσω της πράσινης επένδυσης που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευημερία. Οι συζητήσεις για το χρέος πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και να διευρυνθούν στο ζήτημα του χρέους όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και όλες οι «λογικές» κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν αυτό το σχέδιο. Ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί να διακυβεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο λόγω εθνικών εκλογών. Η θέση του για μη ελάφρυνση του χρέους δεν έχει από οικονομικής απόψεως κανένα νόημα».

    Από την πλευρά του ο Φάμπιο Ντε Μάσι, Γερμανός ευρωβουλευτής της Ενωτικής Αριστεράς αναφέρει: « Όσο περισσότερο κυβερνά η τρόικα την Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα διαρκεί η ύφεση. Οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες διασώθηκαν μέσω της Ελλάδας. Το ελληνικό χρέος αυξάνεται παρά τους γελοίους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις το χρέος σου αν το εισόδημά σου δεν είναι αρκετό. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και δημόσιες επενδύσεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πιστωθεί περαιτέρω για να εξυπηρετήσει το παλαιό χρέος της και ζητά την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει το θέμα του ελληνικού χρέους κάτω από το τραπέζι, ως τον επόμενο χρόνο που είναι οι γερμανικές εκλογές».

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η ευρωβουλευτής από την Ενωτική Αριστερά, η Πορτογαλέζα Μαρίζα Ματίας υποστηρίζει ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποφασιστούν τώρα. «Εντός της ΕΕ υπάρχουν τεράστιες μακροοικονομικές ανισορροπίες και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το χρέος, σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας. Αν η ΕΕ θέλει να έχει μέλλον πρέπει να ξεκινήσει να συζητά το ζήτημα του χρέους. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, παρά την αντίθετη άποψη του κ. Σόιμπλε. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και ελπίζω ότι θα γίνει εγκαίρως, διότι η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει. Οι χώρες του νότου, οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν πια τη δυνατότητα να παρέμβουν στην οικονομία τους, ούτε να κάνουν δημόσιες επενδύσεις, αφού το δημόσιο χρήμα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους. Πρέπει να ασκήσουμε τεράστια πίεση να αναγάγουμε τη συζήτηση για το χρέος στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας», αναφέρει η Μ. Ματίας.

    Ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Έρνεστ Ουρτασόν τονίζει: «Είναι κατανοητό από όλους τους οικονομικούς αναλυτές ότι χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η χώρα δε θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα αυτό. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλα τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση γι? αυτό το ζήτημα».

    [04] Εκτός λειτουργίας το Taxis έως τις οκτώ το βράδυ

    Έως τις οκτώ απόψετο βράδυ δεν θα μπορεί το κοινό να υποβάλλει ηλεκτρονικά Δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης στο σύστημα «Πόθεν Έσχες» (www.pothen.gr) λόγω εργασιών αναβάθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών υποδο?ών που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι δεν λειτουργούν όλα τα Πληροφοριακά Συστήματα του υπουργείου Οικονομικών (TAXISnet, ICISnet ) καθώς και τα Πληροφοριακά Συστήματα άλλων Φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΕΡΜΗΣ κλπ που συνδέονται μέσω των κωδικών TAXISnet.

    Η διακοπή λειτουργίας λόγω των εργασιών υφίσταται από την Παρασκευή στις 20:00.

    [05] Σταύρος Κοντονής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η προσπάθεια της κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς είναι παντού

    Η πάταξη της διαφθοράς και στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν και παραμένει στόχος της κυβέρνησης, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

    Ο ίδιος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος για την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) να ορίσει διοικούσα επιτροπή «εξομάλυνσης» στην ΕΠΟ με στόχο να εναρμονίσει το καταστατικό της, να βρει εκλογικό σύστημα και να προβεί σε αλλαγές θεσμών.

    Χαρακτηρίζει «θετικές» τις εξελίξεις και σημειώνει πως η κυβέρνηση από την πλευρά της θα βοηθήσει σε όποια κατεύθυνση της ζητηθεί με στόχο «την Άνοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία επιθυμούν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι».

    Εξηγεί πως όλα αυτά συμβαίνουν «γιατί ακριβώς το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πέσει σε απόλυτη ανυποληψία»,η οποία «προκύπτει από το τι οικοδομήθηκε τώρα 10 χρόνια... ίσως και παραπάνω», ενώ τονίζει πως η προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα της πάταξης της διαφθοράς είναι παντού, είναι συνεχής, είναι αταλάντευτη και αποφασιστική.

    Θεωρεί ότι η ΕΠΟ δεν δικαιούται να καταγγέλλει κανέναν, γιατί «αν κοιταχτεί στον καθρέφτη η διοίκησή της, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να... σηκωθούν και να φύγουν από εκεί. Αρκετό κακό έκαναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

    Ο κ. Κοντονής αναφέρεται επίσης στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που όπως εξηγεί είναι ήδη έτοιμο, ενώ μιλάει για επέκταση του προγράμματος μαζικού αθλητισμού («Αθλητισμός για όλους») σε περισσότερους δήμους της χώρας, καθώς «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκει μία διέξοδο στην οργανωμένη άθληση» και αυτό «μας γεμίζει χαρά, αλλά μας δημιουργεί και υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε».

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού αποκαλύπτει επίσης πως ακόμη και σήμερα το υπουργείο λαμβάνει δικαστικές εντολές πληρωμών για χρέη προς εργολάβους για Ολυμπιακά έργα του 2004 τα οποία έμειναν απλήρωτα, εξηγώντας πως αυτό θα «πρέπει να αξιολογηθεί από όλους για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτές τις καταστάσεις».

    Τέλος, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί την προσπάθεια της κυβέρνησης στην υπόθεση της ανάταξης του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης από όπου του ζητήσει ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρεται και στην «ανακατανομή του πλούτου» που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, με στόχο «να ανακουφιστούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία».

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τηνΑσπασία Βελονάκη.

    Eίστε ο πρώτος υφυπουργός Αθλητισμού που «έφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο» σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Φαίνεται πως φτάνουμε στη λύση για την πολυπόθητη εξυγίανση. Εσείς προσωπικά νιώθετε δικαιωμένος για τον αγώνα σας;

    Δεν είναι προσωπική δικαίωση. Είναι δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής στο μέτωπο, το οποίο είναι ανοιχτό και διαρκές για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Η διαφθορά και η διαπλοκή δεν είναι μόνο στα μεγάλα θέματα της οικονομικής διαχείρισης, τα οποία τα συναντάμε πάρα πολλές φορές στα ζητήματα των ΜΜΕ. Είναι παντού και πρέπει η προσπάθειά μας να είναι συνεχής, αταλάντευτη και αποφασιστική. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτό το μήνυμα το δίνει σε όλα τα επίπεδα.

    Πώς κρίνετε την απόφαση της FIFA για ορισμό διοικούσας επιτροπής στην ΕΠΟ;

    Ο διορισμός προσωρινής διοίκησης από τη Διεθνή Ομοσπονδία, τη FIFA, είναι μία θετική εξέλιξη που θα συνδυαστεί με την τοποθέτηση άξιων ανθρώπων για να διαχειριστούν ένα πρόβλημα το οποίο ταλάνισε επί χρόνια τον ελληνικό αθλητισμό. Θεωρώ ότι καθήκον τους, όλων αυτών των ανθρώπων που θα διοριστούν από τη FIFA σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για να επιτελέσουν ένα πολύ βαρύ έργο,θα είναι εκκαθάριση θεσμική από όλες τις απόψεις των προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει. Πρώτα και κύρια πρέπει να έχουμε καταστατικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και εκδημοκρατισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου,και εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η προσπάθεια τότε θα είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι όλοι, γιατί θα μπορέσουμε να δούμε την Άνοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία επιθυμούν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι».

    Τι προσδοκάτε από τη διοικούσα επιτροπή της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

    Θέλω να πω ότι από τον Μάιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την άμεση εμπλοκή των διεθνών Ομοσπονδιών για τα ζητήματα διοίκησης και οργάνωσης του ποδοσφαίρου, δηλαδή για καθαρά εσωτερικά ζητήματα του ποδοσφαίρου. Πιστεύαμε ότι η παρέμβαση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά. Το ζήτησα και τον Αύγουστο του 2016 μετά τις αθλιότητες στις οποίες είχε προβεί η διοίκηση της ΕΠΟ με αφορμή τις μετακινήσεις και τα... υπόλοιπα στη συγκρότηση των Πειθαρχικών Οργάνων και τις μετακινήσεις των τακτικών δικαστών. Το ζήτησα εκ νέου πριν από μερικές ημέρες. Νομίζω πως πλέον όλοι έχουν καταλάβει,και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό,ότι για να προχωρήσει η Ομοσπονδία σε εκλογές αδιάβλητες, διαφανείς και το αποτέλεσμα των οποίων θα είναι αποδεκτό από όλους, θα πρέπει να γίνει αυτή η εκκαθάριση, η οποία όπως είπα θα έχει πολλές πτυχές. Και θεσμική και συγκρότηση, με τρόπο αποδεκτό -όχι ισορροπητικό αλλά αποδεκτό και δίκαιο- των κανονισμών. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Εμείς θα βοηθήσουμε σε όποια κατεύθυνση μας ζητηθεί.

    ΠΟΡΤΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ

    Είχατε επανειλημμένα πει -πράγματι- πως η επιτροπεία τηςFIFAείναι η μοναδική ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τελικά... πουθενά δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μονοί μας;

    Είχα πει ότι οι διεθνείς Ομοσπονδίες από τη στιγμή που θέλουν να έχουν λόγο, για τα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου -και αναφέρομαι στη FIFA και την UEFA- θα πρέπει να εμπλέκονται περισσότερο, να παρακολουθούν πιο συχνά και από πιο κοντά και να έχουν μία σαφή εικόνα για το τι γίνεται στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αυτό το είχα πει από τον Μάιο του 2015 με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Το τονίζω και σήμερα και το συνδέω με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι και των διεθνών Ομοσπονδιών και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Θέλω να πω με αυτό ότι βεβαίως και μπορούσαμε μόνοι μας, αλλά στο θέμα αυτό εμπλέκονται και άλλοι. Και θα πρέπει, λοιπόν και με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες και με την εγχώρια Ομοσπονδία -όποια είναι αυτή, στη συγκεκριμένη περίπτωση η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία- να υπάρχει μία ανταλλαγή απόψεων σε εποικοδομητικό κλίμα για να εξέλθουμε της κρίσης. Θέλω, όμως,να τονίσω ότι σε όλες τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλλε η κυβέρνηση και ζήτησε συναίνεση για να προχωρήσουν ορισμένα ζητήματα στην κατεύθυνση της εξυγίανσης, βρήκε από την εγχώρια Ομοσπονδία, την ΕΠΟ, πόρτες κλειστές, απόλυτη άρνηση και αντίρρηση να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο εξυγίανσης και εκδημοκρατισμού και βεβαίως αυτό υπαγορευόταν από μία άθλια κατάσταση σήψης και διαφθοράς, η οποία επί χρόνια είχε διαβρώσει απολύτως το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κατ' επέκταση το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επομένως, ζήτησα από την αρχή τη συνδρομή των διεθνών Ομοσπονδιών, για να καταλάβουν κι αυτές ότι στην Ελλάδα δεν πρέπει να έρχονται και να επεμβαίνουν μόνο έναντι της κυβέρνησης όταν αυτή παίρνει μέτρα ακριβώς για να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη.Αλλά πρέπει να επεμβαίνουν και στις παθογένειες, τις οποίες βλέπουμε οι πάντες, αλλά τόσα χρόνια καμία κυβέρνηση δεν επενέβαινε για να τα λύσει αυτά τα προβλήματα. Αυτό το νόημα είχε η πρόσκληση στη FIFA και στην UEFA,και νομίζω ότι έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα, αλλά και τον τρόπο επίλυσής του.

    Η επιβολή των τακτικών δικαστών έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου. Αναμένατε τη δικαίωση της προσφυγής Μητρόπουλου στο δικαιοδοτικό;

    Δεν έχω μιλήσει και ούτε θα μιλήσω τώρα για το τι ανέμενα. Νομική άποψη επί του θέματος είχα και συνεχίζω να έχω, αλλά από τη θέση του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού δεν θα την εκφράσω δημόσια. Εκείνο, όμως που θέλω να πω -δημόσια- είναι ότι αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων, οι οποίες λαμβάνονται με τη συμμετοχή μάλιστα τακτικών δικαστών,είναι απολύτως σεβαστές, πόσο μάλλον που λαμβάνονται στα πλαίσια της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Άλλο είναι το ζήτημα,πώς αυτή τη χρονική στιγμή μπορούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την κατάσταση, με τη συνδρομή των διεθνών Ομοσπονδιών. Θέλω να τονίσω, όμως,στο σημείο αυτό ότι εξεπλάγην και ο ίδιος όταν διαπίστωσα ότι στην πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο είχαν συμπράξει οι εκπρόσωποι της ΕΠΟ, οι οποίοι για πρώτη φορά δηλώνουν ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με βάση τον νόμο και όχι το καταστατικό. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν ότι για πρώτη φορά, αλλά με τρόπο πανηγυρικό που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση επί ενάμιση χρόνο ότι θέλει να επέμβει στα εσωτερικά της και ότι θέλει να διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις παρέμβασης αποδεικνύεται ότι όλα αυτά ήταν λόγια του... αέρα, ότι όλα αυτά τα έλεγε μόνο και μόνο για κατανάλωση και στην πρώτη στροφή αυτής της ιστορίας, μόλις η ίδια διαπίστωσε ότι την ευνοεί μια τέτοια απόφαση εγκατέλειψε με τρόπο παταγώδη το "οπλοστάσιό" της και όλους τους ισχυρισμούς, τους οποίους προέβαλε ενάμιση χρόνο και έδωσε τη συγκατάθεσή της και αυτή προς την κατεύθυνση της απόφασης που εξέδωσε το Διαιτητικό Δικαστήριο.

    Εσείς που αποδίδετε αυτή τη μεταστροφή από πλευράς ΕΠΟ;

    Είναι προφανές ότι αυτό το"παρασύστημα"διαφθοράς και διαπλοκής, το οποίο υφίστατο επί χρόνια στην ΕΠΟ αισθάνεται ότι κλυδωνίζεται και κλυδωνίζεται με πολλούς τρόπους. Φοβούμενη εξελίξεις άμεσες, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί προτίμησε μία αναβολή αυτών των εξελίξεων για να κερδίσει χρόνο. Όμως, η εγκατάλειψη όλης της επιχειρηματολογίας και των ισχυρισμών που είχε προβάλει το προηγούμενο χρονικό διάστημα περί του τρόπου λειτουργίας της ίδιας της Ομοσπονδίας, αυτό είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό. Για εμάς είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων, των σκέψεων και των επιδιώξεων... αυτό που ο πρωθυπουργός ονόμασε "παράγκα του ποδοσφαίρου".

    Κάποια σενάρια σας ενέπλεξαν στην προσπάθεια του Βίκτωρα Μητρόπουλου να αποτρέψει τις εκλογές. Τι απαντάτε;

    Ότι είναι ανοησίες. Και αυτοί που τα προβάλουν αυτά τα σενάρια ή είναι απόλυτα ανόητοι ή είναι δόλιοι.

    Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη καταγγελία της ΕΠΟ αναφορικά με το επεισόδιο με χυδαιολογίες και ύβρεις μεΚαραμάνη, Σπανέα, Καρκοβύρη;

    Όσο αυτό το καθεστώς, το οποίο πολεμάμε να ανατραπεί, το καθεστώς της σήψης και της διαφθοράς, παραμένει εκεί, θα παράγει παθογένειες. Και οι παθογένειες δεν είναι μόνο αυτού του επιπέδου: Είναι από εγκληματικές οργανώσεις, είναι από την έντονη αμφισβήτηση αυτού που παράγεται ως θέαμα κάθε Κυριακή και Σάββατο στους αγωνιστικούς χώρους και η έντονη αμφισβήτηση των Ελλήνων φιλάθλων. Θα παράγονται κακοήθεις καταστάσεις. Μεταξύ αυτών είναι και αυτή που περιγράψατε. Η ΕΠΟ δεν δικαιούται να καταγγέλλει κανέναν. Αν κοιταχτεί στον καθρέφτη η διοίκηση της ΕΠΟ, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να... σηκωθούν και να φύγουν από εκεί. Αρκετό κακό έκαναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

    ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Πώς οραματίζεστε εσείς το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο;

    Εμείς οραματιζόμαστε ένα ποδόσφαιρο και μία διοίκηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία θα ασκείται με τρόπο διαφανή, δημοκρατικό, θα υπάρχει έλεγχος για όλα αυτά τα ζητήματα και που πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν στελεχωθεί με ανθρώπους αξιοπρεπείς, αξιόλογους, γνώστες των καταστάσεων, με επαρκές επίπεδο μορφώσεως και εμπειρίας μπορεί να συζητάμε για την Άνοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι παρελαύνουν από τα ανακριτικά γραφεία για κακουργηματικές πράξεις, με αυτή την κατάσταση της βίας, της χυδαιολογίας και της ανυποληψίας, τότε το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο. Βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα... είναι ένα ανυπόληπτο -επιτρέψτε μου την έκφραση- προϊόν. Η Football League δεν μπορεί να βρει ούτε καν τηλεοπτικό χορηγό, ενώ υπάρχουν και ομάδες στη Super League που δεν έχουν ούτε καν τη δυνατότητα να διαφημίσουν μία εταιρεία στη φανέλα τους. Έχουν διερωτηθεί οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου γιατί συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Συμβαίνουν γιατί ακριβώς το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πέσει σε απόλυτη ανυποληψία. Και η απόλυτη ανυποληψία προκύπτει από το τι οικοδομήθηκε τώρα 10 χρόνια... ίσως και παραπάνω».

    Κάποιες από αυτές τις αλλαγές που οραματίζεστε έρχονται με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Πότε θα το έχετε έτοιμο;

    Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Όπως γνωρίζετε έχει δοθεί σε διαβούλευση στις αθλητικές Ομοσπονδίες κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Ακριβώς γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε τις Ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων ως συνεργάτες μας. Αρκετές από αυτές μας έχουν καταθέσει τις απόψεις και τις γνώμες τους. Είχα πει ότι ήταν πολύ πιθανό μέχρι το τέλος της εβδομάδας να το δίναμε σε δημόσια διαβούλευση, αλλά δυστυχώς με αυτή την... υπόθεση μας πάει λίγο πίσω. Δεν νομίζω ότι θα είναι περισσότερο από 10 ημέρες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δοθεί άμεσα σε διαβούλευση για να μπορούν όχι μόνο οι άνθρωποι του αθλητισμού, αλλά ο κάθε πολίτης να εκφράσει τη γνώμη του, να μας πει προτάσεις, απόψεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του νομοθετικού κειμένου.

    Από φέτος μπήκε το μάθημα της κολύμβησης στα σχολεία. Υπάρχει πλάνο και για άλλα αθλήματα στις βαθμίδες της εκπαίδευσης;

    Θα ήταν ευχής έργο, το πειραματικό πρόγραμμα που εφαρμόσαμε φέτος πιλοτικά σε αρκετά σχολεία της Αττικής και σε άλλους δήμους να επεκταθεί και σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο στην Ελλάδα, μια χώρα με τόσο μήκος ακτογραμμών και με τόσα νησιά να έχουμε τόσους πολλούς πνιγμούς. Επομένως, τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν σωστά να κολυμπούν και να χαίρονται τη θάλασσα χωρίς κινδύνους. Επομένως, το πρόγραμμα αυτό πρέπει να επεκταθεί και να ολοκληρωθεί με την εφαρμογή του σε όλα τα δημοτικά σχολεία για τις τάξεις της τρίτης και τετάρτης δημοτικού.

    Πώς βλέπει το υπουργείο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Ελλάδα σε αντιδιαστολή με τον επαγγελματικό;

    Κοιτάξτε δεν νομίζω ότι μπαίνουν σε αντιδιαστολή. Η καρδιά του αθλητισμού είναι ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός. Γι' αυτό ακριβώς φροντίζουμε παρά τις δυσκολίες και τη δεδομένη δημοσιονομική στενότητα να ανταποκριθούμε κατά το μάλλον ή ήττον επαρκώς στα ζητήματα των αθλητικών χώρων: να είναι προσβάσιμοι, να είναι επαρκείς και να μην είναι επικίνδυνοι -όπως παραλάβαμε τέτοιους αθλητικούς χώρους. Να υπάρχει ροή χρηματοδότησης προς τις Ομοσπονδίες -με έλεγχο βέβαια-,αλλά να είναι η χρηματοδότηση αυτή στην ώρα της στα χέρια των διοικήσεων των Ομοσπονδιών για να κάνουν έναν προγραμματισμό για όλο το χρόνο,και βεβαίως να επεκταθεί το πρόγραμμα του μαζικού αθλητισμού «Αθλητισμός για όλους» σε όσους περισσότερους δήμους της χώρας. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η χώρα, με εξοικονόμηση πόρων από σπατάλες και άλλα συναφή, τα οποία βρήκαμε έχει συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα δημοσίων αθλητικών έργων σε όλη την Ελλάδα, έχουμε υπογράψει περί τις 50 προγραμματικές συμβάσεις με δήμους σε όλη την Ελλάδα και αυτό το πρόγραμμα θα αποφέρει μικρούς σε έκταση αλλά λειτουργικούς και άμεσα αποδοτέους στην κοινωνία αθλητικούς χώρους (μικρά γυμναστήρια, προπονητήρια, γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 κ.λπ.). Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση γιατί είναι γεγονός πως την περίοδο της οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τον αθλητισμό. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκει μία διέξοδο στην οργανωμένη άθληση. Αυτό μας γεμίζει χαρά, αλλά μας δημιουργεί και υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε.

    Κατά το 3ο Θερινό Σχολείο του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία,πριν λίγες ημέρες, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός ενημέρωσε τους αθλητικούς συντάκτες πως κάθε χρόνολαμβάνετε δικαστικές εντολές πληρωμών για χρέη προς εργολάβους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Εμείς πράγματι παίρνουμε δικαστικές αποφάσεις για έργα τα οποία εκτελέστηκαν την τετραετία 2000-2004, τα οποία αφορούν τα Ολυμπιακά έργα και τα οποία έμειναν απλήρωτα. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή, μετά από μία δεκαετία και πλέον να παραλαμβάνουμε -σε συνθήκες κρίσης, απόλυτης οικονομικής στενότητας- τέτοιες δικαστικές αποφάσεις, με υψηλά κόστη και να πρέπει να εξοφληθούν. Γιατί οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές -πρώτα και κύρια- από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό, βεβαίως πρέπει να αξιολογηθεί από όλους για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτές τις καταστάσεις. Ήταν ένας τρόπος απαράδεκτος που έχει επιφορτίσει το ελληνικό Δημόσιο με τεράστια χρηματικά ποσά και αν δείτε σε τι κατάσταση παραλάβαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις, θα συμπεράνετε το μέγεθος της φαυλότητας και της προχειρότητας με την οποία πολιτεύτηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Πόσο θεωρείτε ότι είναι εφικτή η πρόταση του προέδρου της Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Σάκη Βασιλειάδη να παραχωρηθούν γυμναστήρια στις Ομοσπονδίες;

    Όσον αφορά το ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι κρατικές και είναι στην ευθύνη μας, μπορώ να σας πω ότι εμείς πλέον σταματήσαμε την"κατρακύλα"αυτών των εγκαταστάσεων γιατί μιλούσαμε για... ερήμωση και για επικινδυνότητα. Σε μεγάλο βαθμό έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές δεκαετίας και πλέον και μπορούμε -μετά βεβαιότητας- να πούμε ότι αυτές οι εγκαταστάσεις είναι χρηστικές σε μεγάλο βαθμό και από σωματεία και από πολίτες. Έχουμε, όμως πολλά να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα και στο επίπεδο της συντήρησης και της βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων».

    Πώς σχολιάζετε τα παράπονα των Παραολυμπιονικών στη Βουλή σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα ΑμεΑ;

    Εκφράστηκαν κατά πρώτον θετικά για την κυβέρνηση, όπως και ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ.Φουντουλάκης και για τη βοήθεια που έχουν πάρει από την κυβέρνηση και για την έκτακτη επιχορήγηση που δόθηκε για να συμμετάσχει η ελληνική Παραολυμπιακή ομάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά ήταν χρήματα κρατικά. Υπάρχει ένα παράπονο για τη ροή των διορισμών. Αυτό ήταν το μόνο παράπονο ουσιαστικά το οποίο αναφέρθηκε. Είναι παράπονο και των Ολυμπιονικών. Δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα ξέρετε πολύ καλά πως οι προσλήψεις στο Δημόσιο γίνονται με βάση τον κανόνα "πέντε φεύγουν, ένας μπαίνει". Επομένως, η ροή και η συχνότητα των διορισμών -και των Παραολυμπιονικών μας και των Ολυμπιονικών μας- κρίνεται με βάση το γενικό κανόνα που ισχύει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Θέλω να τονίσω σε όλους πως οι προσλήψεις θα γίνουν, αλλά θα γίνουν με αυτή τη ροή, η οποία είναι δεδομένη και δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση».

    ΕΙΜΑΣΤΕ"ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ"ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤηςΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Οι δημοσκοπήσεις περιγράφουν ένα αρνητικό κλίμα. Πιστεύετε ότι αποτυπώνουν την πραγματικότητα;

    Νομίζω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μία αποτύπωση των τάσεων του εκλογικού σώματος κάθε στιγμή. Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση, τον πρώτο χρόνο, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πήρε όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία διαλαμβάνονταν στη συμφωνία, την οποία υπέγραψε και την οποία ενέκρινε στις εκλογές ο ελληνικός λαός. Μέσα σε αυτά τα μέτρα -το γνωρίζαμε πολύ καλά και το είχαμε πει και στον ελληνικό λαό- υπάρχουν και επαχθή μέτρα και υφεσιακά μέτρα. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: τη λιτότητα παρά το γεγονός ότι αγωνιστήκαμε να πείσουμε και να την ανατρέψουμε δεν τα καταφέραμε στο βαθμό που ευελπιστούσαμε. Είναι, λοιπόν λογικό, μέτρα τα οποία η κοινωνία -αυτά τα ελάχιστα επώδυνα σε σχέση με αυτά τα οποία έχουν γίνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια- να τα καταγράφει με ένα αρνητικό πρόσημο. Όμως, συνολικά πού θα οδηγηθεί η χώρα, αυτό θα κριθεί σετρία χρόνια από σήμερα... και ποια θα είναι η εικόνα της χώρας. Μπορεί κάποιοι σήμερα να παραπονούνται γιατί υπήρξε μία μείωση σε κάποιες συντάξεις,για παράδειγμα,-και από την κυβέρνηση τη δική μας-ελάχιστη σε σχέση με τα 35% και 40% που μείωναν οι προηγούμενοι, αλλά αυτό έγινε ακριβώς για να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο οι προηγούμενοι δεν είχαν καν αγγίξει. Και θυμόσαστε πολύ καλά και ξέρει ο ελληνικός λαός ποιο ήταν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το ασφαλιστικό: ήταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και όλα αυτά τα πολύ ωραία τα οποία θα οδηγούσαν τις συντάξεις σε καταβαράθρωση. Εμείς, λοιπόν με μέτρα τα οποίαεφαρμόσαμε,και είχαν και ένα επιπλέον βάρος σε κάποιους συνταξιούχους,μπορέσαμε να κρατήσουμε όρθιο το ασφαλιστικό σύστημα και σήμερα να δίνονται συντάξεις με ασφάλεια, όχι δύο ετών, αλλά με ασφάλεια μεγάλου βάθους χρόνου. Επομένως, σε αυτά θα κριθεί η κυβέρνηση και πιστεύουμε απολύτως ότι τα πρώτα μηνύματα, τα οποία παίρνουμε είναι απολύτως θετικά: η πτώση της ανεργίας4% επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων πολύ πάνω από το στόχο, δίνουν την εικόνα των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Θεωρούμε ότι αυτές οι δυνατότητες θα πρέπει να καλλιεργηθούν και να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, ούτως ώστε αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ανακατανομή του πλούτου, να την κάνουμε στα χρονικά όρια της τετραετίας ακριβώς για να ανακουφιστούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

    Τέλος, σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, το όνομα σας ακούγεται είτε ως σταθερά στο ίδιο υπουργείο είτε για αναβάθμιση.

    Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο γι' αυτά τα ζητήματα. Είναι αποκλειστικά θέμα του πρωθυπουργού. Εμείς είμαστε εδώ "στρατιώτες" στην υπόθεση της ανάταξης του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και από αυτή τη θέση θα υπηρετήσουμε για όπου επιλεγούμε και όπου μας ορίσει και ο πρωθυπουργός και το κόμμα».

    [06] Γ.Τσιάκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Απαραίτητη η διάκριση ανάμεσα σε παραπληροφορημένους γονείς και σε ακροδεξιούς αγύρτες»

    Απαραίτητη θεωρεί τη διάκριση ανάμεσα "σε παραπληροφορημένους γονείς που έχουν δικαίωμα σε έγκυρη ενημέρωση και σε ακροδεξιούς αγύρτες που πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αυτό που είναι, πολέμιοι των βασικών αξιών κάθε πολιτισμένης και δημοκρατικής κοινωνίας" ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιώργος Τσιάκαλος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για την σχολική ένταξη προσφυγόπουλων.

    Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Τσιάκαλος διαπιστώνει ότι επικρατεί άγνοια σχετικά με τη σημασία και τη λειτουργία των εμβολίων, καθώς επίσης τον τρόπο μετάδοσης κάποιων ασθενειών, όπως είναι η ηπατίτιδα Α. "Αυτή την άγνοια", τονίζει, "προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάποιοι ακροδεξιοί αγύρτες, οι οποίοι διαδίδοντας ψεύδη επιδιώκουν να προκαλέσουν ανησυχία, φόβο και αντιδράσεις".

    Σχολιάζοντας την εκπαιδευτική ένταξη των προσφύγων, ο καθηγητής δηλώνει ότι, αν και το "ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση των Προσφύγων", που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "φαινόταν να θεμελιώνεται στην πιο έγκυρη επιστημονική γνώση και στην πιο θετικές διεθνείς εμπειρίες", εντούτοις στη συνέχεια, αυτό δεν εφαρμόστηκε.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του καθηγητή Γιώργου Τσιάκαλο στη Νατάσα Καραθάνου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Τα προσφυγόπουλα κάθονται πλέον στα θρανία. Οι αντιδράσεις πολλές από ανθρώπους που μιλούν για "έλλειμμα ενημέρωσης" και για "υγειονομικούς κινδύνους". Τι τους απαντάτε;

    Δυστυχώς δεν κάθονται στα θρανία όλα τα προσφυγόπουλα. Στα ελληνικά σχολεία, δίπλα-δίπλα με τα ελληνόπουλα κάθονται μόνον τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ελληνικές οικογένειες, σε διαμερίσματα κάποιων ΜΚΟ και σε καταλήψεις. Από τις πολλές χιλιάδες παιδιών που διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας μόλις 583 -και όχι 1500, που είχε αρχικά ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας- πέρασαν το κατώφλι των σχολείων, κι αυτό σε απογευματινές ώρες, χωριστά από τα ντόπια παιδιά. Απέναντι ακόμη και σ' αυτήν την περιορισμένη είσοδο προσφυγόπουλων σε σχολικά κτίρια υπήρξαν, σε κάποιες περιπτώσεις, αντιδράσεις διάφορων παραγόντων, που δηλώνουν την «αγανάκτησή» τους για "έλλειψη ενημέρωσης" και την "ανησυχία" τους για "υγειονομικούς κινδύνους". Σε συζητήσεις μου με γονείς διαπίστωσα ότι, πράγματι, σε αρκετούς από αυτούς επικρατεί άγνοια σχετικά με τη σημασία και τη λειτουργία των εμβολίων, καθώς επίσης τον τρόπο μετάδοσης κάποιων ασθενειών, όπως είναι η ηπατίτιδα Α. Αυτή την άγνοια προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάποιοι ακροδεξιοί αγύρτες, οι οποίοι διαδίδοντας ψεύδη επιδιώκουν να προκαλέσουν ανησυχία, φόβο και αντιδράσεις. Η αλήθεια είναι ότι κανένα παιδί που έχει κάνει τα προβλεπόμενα εμβόλια -και αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνόπουλων- δεν κινδυνεύει από ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, ούτε καν από πιθανούς φορείς της αρρώστιας. Συνεπώς το "επιχείρημα" ότι τα προσφυγόπουλα δεν είναι εμβολιασμένα και γι' αυτό, δήθεν, αποτελούν κίνδυνο είναι εντελώς έωλο. Πάντως, είναι ευκαιρία να πούμε ότι όλα τα παιδιά, δηλαδή και κάποια ελληνόπουλα, των οποίων οι γονείς αμέλησαν να τα εμβολιάσουν, θα πρέπει να εμβολιαστούν. Σ' αυτό αρωγοί θα είναι ασφαλώς οι διευθύνσεις των σχολείων και οι υγειονομικές υπηρεσίες. Θεωρώ, πάντως, αναγκαίο να τονίσω ότι απαραίτητη είναι η διάκριση ανάμεσα σε παραπληροφορημένους γονείς που έχουν δικαίωμα σε έγκυρη ενημέρωση και σε ακροδεξιούς αγύρτες που πρέπει να αντιμετωπιστούν ως αυτό που είναι: πολέμιοι των βασικών αξιών κάθε πολιτισμένης και δημοκρατικής κοινωνίας.

    Η συνύπαρξη Ελλήνων και προσφύγων/μεταναστών μαθητών, κατά πόσο πιστεύετε μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά και από τις δύο πλευρές;

    Η απλή συνύπαρξη σε ένα σχολικό κτίριο δεν είναι αρκετή για να γεννήσει χειροπιαστά οφέλη. Για να γίνει αυτό απαιτείται ένα σχολείο, στο οποίο τα παιδιά φοιτούν, διδάσκονται και μαθαίνουν μαζί. Αμέτρητα είναι πια τα παραδείγματα από όλες τις χώρες του κόσμου που αποδεικνύουν ότι ένα τέτοιο σχολείο είναι εφικτό και, κυρίως, είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών του 21ου αιώνα. Στην Ελλάδα έχει γίνει γνωστό το 132ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας με μαθητικό πληθυσμό από πολλές διαφορετικές χώρες, στο οποίο με μια διδακτική προσέγγιση που στηρίζεται στην πλούσια επιστημονική και εκπαιδευτική τεχνογνωσία έγινε δυνατόν όλα τα παιδιά, ελληνόπουλα και αλλοδαπά, να έχουν υψηλές επιδόσεις τόσο στον γνωστικό όσο και στον κοινωνικό-συναισθηματικό τομέα. Σήμερα, ενώ πρόκειται για σχολείο φτωχικής περιοχής δέχεται αιτήσεις εγγραφής και από ελληνικές οικογένειες άλλων περιοχών, ακόμη και από γονείς που ανήκουν σε μορφωτικά προνομιούχο περιβάλλον. Συνεπώς, η είσοδος των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία θα μπορούσε να γίνει εφαλτήριο για τις αναγκαίες αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα προς όφελος των παιδιών μας και της χώρας μας. Όμως, φοβούμαι ότι αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό ούτε από τους ανθρώπους που ανέλαβαν να σχεδιάσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων ούτε από εκείνους που ανέλαβαν να μεταρρυθμίσουν ριζικά ολόκληρη την ελληνική εκπαίδευση.

    Πώς σχολιάζετε τον τρόπο και τον σχεδιασμό που η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία;

    Στη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 24 Φεβρουαρίου ο Έλληνας υπουργός Παιδείας παρουσίασε το «Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση των Προσφύγων», και, όπως δήλωσε μετά, δέχτηκε γι' αυτό τα συγχαρητήρια των συναδέλφων του από όλες τις άλλες χώρες. Πράγματι ήταν ένα σχέδιο που φαινόταν να θεμελιώνεται στην πιο έγκυρη επιστημονική γνώση και στην πιο θετικές διεθνείς εμπειρίες.Βασικό χαρακτηριστικό του ήταν ότι ρητά έδινε «μεγάλη έμφαση στην αξιοποίηση της μητρικής γλώσσας των προσφύγων», και στην «προετοιμασία των προσφύγων για την προώθηση τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την προσαρμογή τους εκεί» (μέσω της διδασκαλίας της γλώσσας που μιλιέται στη χώρα προορισμού). Τα ίδιο Σχέδιοπεριέγραψε ο υπουργός σε συνέντευξή του στις 2 Αυγούστου, και ήταν φυσικό να συναντήσει την απόλυτη συμφωνία όλων των ειδημόνων. Όμως τίποτε από αυτά δεν βρίσκουμε στο πρόγραμμα μαθημάτων που δημοσιεύτηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συμφωνώντας, λοιπόν, πλήρως με την αρχική -πολύ σωστή!- επιχειρηματολογία του ίδιου του υπουργού Παιδείας θεωρώ ότι το πρόγραμμα που πάει να εφαρμοστεί τώρα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών, είναι ένα πρόχειρο πρόγραμμα, πολύ κατώτερο των δυνατοτήτων που έχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και η χώρα μας. Η διαβεβαίωση ότι «θα υπάρξει μέριμνα» ώστε να προσφέρουν κάποιες ΜΚΟ προγράμματα «εκμάθησης των μητρικών γλωσσών» μέσα στα Κέντρα φιλοξενίας απλώς αναδεικνύει τη συνειδητή παραίτηση της Πολιτείας από αυτονόητες αρμοδιότητές της.

    Μπορούν τα προσφυγόπουλα μέσα από τη σχολική ένταξη που μπορεί να είναι ολιγόμηνη (οι περισσότερες οικογένειες δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα), να ανακτήσουν λίγο από τον χαμένο χρόνο της εκπαίδευσής τους;

    Για πολλά παιδιά η σχολική ένταξη θα είναι πράγματι σχετικά σύντομης διάρκειας επειδή οι οικογένειές τους θα πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως άλλα παιδιά θα παραμείνουν στα σχολεία μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάντως, για όλα η φοίτηση στο σχολείο είναι απαραίτητη και χρήσιμη. Το σχολείο είναι ο κόσμος των παιδιών, κι αυτόν τον κόσμο τον έχουν στερηθεί τα παιδιά που μαζί με τους γονείς τους ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους. Έχει μεγάλη σημασία να τα εισαγάγουμε ξανά σ' αυτόν, να προσφέρουμε την "κανονικότητα", που απολαμβάνουν τα παιδιά όσων χωρών δεν βιώνουν πόλεμο, απόλυτη φτώχεια και πείνα. Ακόμη και μόνον αυτό θα αρκούσε για να βάλουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Όμως, η πικρή αλήθεια είναι ότι θα κέρδιζαν πολύ περισσότερα εάν εφαρμοζόταν το αρχικό "Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση των Προσφύγων", που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Παιδείας. Δυστυχώς, άλλα εφαρμόζονται, και το γεγονός αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από τη βασική και μοιραία απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα, μακριά από τις μεγάλες πόλεις, σε άθλιες συνθήκες. Η συνειδητή γκετοποίηση των προσφύγων στον τομέα της στέγασης έφερε, σχεδόν "φυσιολογικά", την εκπαιδευτική γκετοποίηση. Εδώ ταιριάζει το γνωμικό "ενός κακού μύρια έπονται"!

    [07] Εκτοξεύεται αύριο το διαστημόπλοιο Shenzhou-11

    Η Κίνα θα στείλει αύριο Δευτέρα δύο αστροναύτες με το διαστημικό σκάφος Shenzou-11 στο δεύτερο εργαστήριό της στο διάστημα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα.Οι αστροναύτες Τζινγκ Χαϊπένγκ και Τσεν Ντονγκ θα αναχωρήσουν από τη βάση εκτόξευσης της Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι .

    Θα φθάσουν μέσα σε 48 ώρες στο δεύτερο κινεζικό διαστημικό εργαστήριο, το Tiangong-2, που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία σε έξι χρόνια ενός κατοικημένου σταθμού στο διάστημα.Θα μείνουν εκεί 30 ημέρες προτού επιστρέψουν στη Γη, προσθέτει το Νέα Κίνα.

    Οι δύο "ταϊκοναύτες", όπως αποκαλούν οι Κινέζοι τους αστροναύτες τους, θα πραγματοποιήσουν πειράματα στους τομείς της ιατρικής, της βιολογίας, της φυσικής, των ηλιακών καταιγίδων και επιδιορθώσεις εξοπλισμού.

    Η κατάκτηση του διαστήματος, την οποία που συντονίζει το γενικό επιτελείο στρατού, θεωρείται στην Κίνα ως σύμβολο της νέας ισχύος της χώρας υπό την αιγίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το Πεκίνο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε διαστημικά προγράμματα στην προσπάθεια να φθάσει στον τομέα αυτόν την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [08] Ο ιστότοπος WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα ομιλίες που έδωσε επί πληρωμή η Κλίντον για την Goldman Sachs

    Ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσιοποίησε το Σάββατο τις ηχογραφήσεις τριών ομιλιών που είχε δώσει επί πληρωμή η Χίλαρι Κλίντον για την τράπεζα Goldman Sachs, ρίχνοντας ένα ακατέργαστο φως στις σχέσεις της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών με τους κύριους παίκτες της Γουόλ Στρτ.

    Το επιτελείο της Κλίντον δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των εγγράφων που υπέκλεψαν τα WikiLeaks από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Τζον Ποντέστα. Κατηγόρησε, ωστόσο, τη ρωσική κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη για τις διαρροές αυτές ?άποψη την οποία συμμερίζεται η αμερικανική κυβέρνηση? και τα WikiLeaks ότι βοηθούν τον αντίπαλο της Κλίντον, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

    Το ύφος αυτών των ομιλιών δείχνει τις απόψεις της Κλίντον για τις ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, για τις σχέσεις της με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και για τα αρνητικά αποτελέσματα προηγούμενων διαρροών του WikiLeaks σχετικά με την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Οι δηλώσεις της υποψήφιας των Δημοκρατικών δεν είναι ριζικά διαφορετικές από τις θέσεις τις οποίες έχει εκφράσει πρόσφατα, αν και είναι πιο άμεσες, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Σε ομιλία που εκφώνησε τον Οκτώβριο του 2013 για την Goldman Sachs, η Κλίντον αφήνει να εννοηθεί πως πρέπει να αναληφθούν ενέργειες προκειμένου να χαλιναγωγηθούν, "για πολιτικούς λόγους", οι καταχρήσεις της Γουόλ Στριτ.

    [09] «To "λάδι στο καντήλι" της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

    «Το λάδι στο καντήλι της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα και η χώρα πολύ σύντομα θα οδηγηθεί σε εκλογές», υποστηρίζει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανώλης Κεφαλογιάννης, στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει ότι«οι εκλογές θα δώσουν ένα τελειωτικό χτύπημα στον λαϊκισμό και στους λαϊκιστές».

    Υποστηρίζει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέκοπτε βίαια την πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά με πρόσχημα την προεδρική εκλογή, η χώρα θα είχε βγει από τα Μνημόνια και συμπληρώνει ότιη ειλικρινής συγνώμη θα είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξει συναίνεση και συμφωνία σε βασικά σημεία για την έξοδο από την κρίση.

    Όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους εκτιμά ότι η ρύθμισή του θα γίνει μετά το πέρας του υφιστάμενου προγράμματος το 2018.

    Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αφορά μόνο τις εσωκομματικές ισορροπίες και όχι την κοινωνία ή την παραγωγή πολιτικής.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κεφαλογιάννη στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεωνέχει ως εξής:

    Πώς είδατε την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή την εβδομάδα που πέρασε;

    Το χιλιοπαιγμένο έργο«διαφθορά και διαπλοκή».Ήταν όμωςστόχος η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής; Ασφαλώς όχι. Στόχος, ο διαρκής αποπροσανατολισμός της ελληνικής κοινωνίας. Από τα προβλήματα που του συσσώρευσε και του συσσωρεύει η επικίνδυνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Ωστόσο ο πρωθυπουργός απηύθυνεκάποια ερωτήματα -που είχαν και προσωπική διάσταση-, τα οποία έμειναν αναπάντητα.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε σε όλα, αλλά ήταν και ο μόνος που παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την Διαφάνεια. Προτάσεις που έχουν στόχο την ενδυνάμωση και την ενεργοποίηση της Πολιτείας, της δικαστικής εξουσίας, των πολιτών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε ένα κοινόμέτωπο κατά της διαφθοράς και στην απαίτηση για διαφάνεια και λογοδοσία στην άσκηση δημόσιας εξουσίας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε για τη νέα διαπλοκή, τις άδειες των καναλιών, τις off shore στην "Αυγή", τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

    Το χρέος της ΝΔ είναι ένα ερώτημα. Το ότι οκ. Μητσοτάκης είναι νέος αρχηγός δεν απαλλάσσει τη ΝΔ, τοκόμμα έχει συνέχεια, ή μήπως όχι;

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του στη Βουλή ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. Η Νέα Δημοκρατία θα αποπληρώσει όλες τις οφειλές της. Και προχώρησε και παρακάτω σημειώνοντας ότι όλη η κρατική επιχορήγηση που θα λαμβάνει πλέον η Νέα Δημοκρατία θα πηγαίνει αποκλειστικά στην αποπληρωμή των χρεών που έχει λάβει.

    Μετά και τη συζήτηση στη Βουλή την εβδομάδα που μας πέρασε, τι περιθώριο συνεννόησης υπάρχει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων;

    Με την ερώτησή σας μου δίνεται την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλα τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος υπάρχει όχι μόνο συναίνεση μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών του δημοκρατικού τόξου αλλά και συνεργασία.

    Αντίθετα, ο πρωθυπουργός,ο κύριος εκφραστής της κομματικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ομιλία του,είτε αυτή γίνεται σε στενό κομματικό ακροατήριο είτε στη Βουλή ενώπιον όλων των Ελλήνων ακολουθεί και συντηρεί έναν ακραίο διχαστικό λόγο. Σας θυμίζω κάποιες από τις ρήσεις του,«ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

    Διχάζει όταν αυτοδηλώνεται σαν ο μόνος γνήσιος εκφραστής του ελληνικού λαού και κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους σαν εκπροσώπους των δανειστών.

    Διχάζει όταν πυροδοτεί κοινωνικούς αυτοματισμούς βάζοντας τη μία κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα απέναντι στην άλλη για μικροκομματικά οφέλη.

    Άρα το ερώτημα αυτό σας παρακαλώ να το απευθύνετε στον Αλέξη Τσίπρα.

    Μπορεί όμως να υπάρξει έξοδος από την κρίση δίχως μία μεγάλη συνεννόηση, και δεν εννοώ συγκυβέρνηση ή οικουμενική, αλλά συναίνεση σε κάποια βασικά ζητήματα;

    Η συγκυβέρνηση του ακραίου λαϊκισμού οφείλει μία μεγάλη και ειλικρινή συγνώμη από τον ελληνικό λαό. Για τα τεράστια ψέματα που είπε. Νομίζω πια όλοι τα ξέρουν, τα έχουν βιώσει γιατί τα έχουν πληρώσει. Δυσβάστακτους φόρους,έμμεσους και άμεσους,και υπέρμετρα αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων. Κλείσιμο τραπεζών. Περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων.

    Οφείλει μία συγνώμη γιατί με τη«σκληρή διαπραγμάτευση που θα άλλαζε και την Ελλάδα και την Ευρώπη»η αυταπάτη κόστισε στην ελληνική οικονομία μέσα σε έξι μήνες περίπου 90 δισ.ευρώ. Και την κράτησε ακίνητη και δεμένη στο σφιχταγκάλιασμα της ύφεσης.

    Σήμερα, όλοι πια το παραδέχονται. Φίλοι και αντίπαλοι. Ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέκοπτε βίαια την πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά,με πρόσχημα την προεδρική εκλογή, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια και την κρίση και θα πορευόταν με ασφάλεια στην ανάπτυξη.

    Αυτή η ειλικρινής συγνώμη θα είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε. Να συμφωνήσουμε στα βασικά για τη χώρα. Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, Ελεύθερη Οικονομία, Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός. Με αυτά παρακαταθήκη μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην επόμενη μέρα.

    Επιμένετε στο αίτημα για εκλογές. Βλέπετε να γίνονται σύντομα, ας πούμε μέσα στο2017;

    Η ελληνική κοινωνία είναι η επισπεύδουσα. Σας θυμίζω τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευθεί τον τελευταίο καιρό- μηδέ της δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε στην κομματική "Αυγή". Το 90% των συμμετεχόντων στο ερώτημα για την αποδοχή ή μη της κυβέρνησης απαντούν αβίαστα ότι δεν την αποδέχονται. Πιστεύουν ότι η παραμονή της στην εξουσία είναι ζημιογόνα για τη χώρα. Αλλά ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι δημοσκοπήσεις,όλοι εμείς που κινούμαστε μέσα στον κόσμο πιάνουμε το σφυγμό του.

    Ευτυχώς, το«λάδι στο καντήλι»της κυβέρνησης Τσίπρα τελειώνει γρήγορα. Και η χώρα πολύ σύντομα θα οδηγηθεί σε εκλογές.Εκλογές που θα δώσουν ένα τελειωτικό χτύπημα στον λαϊκισμό και στους λαϊκιστές. Που θα αναδείξουν τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Για να ξεκινήσει το δύσκολο έργο της ανόρθωσης της χώρας.

    Εάν γίνετε κυβέρνηση γιατί νομίζετε ότι θα διαχειριστείτε με καλύτερο τρόπο μία πολύ δύσκολη κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία;

    Η ελληνική κοινωνία στο τέλος του 2014 ήταν κουρασμένη αλλά έβλεπε με πιο αισιόδοξη ματιά το μέλλον της. Οι πρώτες μειώσεις φόρων ήταν πια όχι υπόσχεση αλλά πραγματικότητα. Ο ΦΠΑ στην εστίαση είχε πέσει δέκα μονάδες από το 23% στο 13%. Στον προϋπολογισμό του 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εγγράψει και θα έκανε πράξη και άλλες μειώσεις, στην εισφορά αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ.

    Σήμερα, αφού τον Ιανουάριο του 2015 παρασύρθηκε από τις σειρήνες του λαϊκισμού,είναι οργισμένη και απαισιόδοξη. Και απαιτεί μόνο αλήθειες. Αξιοπιστία από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. Σχέση πραγματικής εμπιστοσύνης.

    Και αυτή την εμπιστοσύνη οφείλει και πρέπει να αποκαταστήσει η Νέα Δημοκρατία. Γι΄ αυτό ο πρόεδρός της έχειδεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό σε μία Συμφωνία Αλήθειας. Και αυτή τη δέσμευση την τήρησε στο έπακρο με την ομιλία του στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις. Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις που θα παράξουν νέο πλούτο. Περιστολή δαπανών.

    Όλα αυτά που δεν μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αποδεικνύει κάθε μέρα. Από ιδεοληπτική αγκύλωση κρατισμού.

    Πώς βλέπετε την εξέλιξη της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών που έχει φθάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού; Τι συνέπειες θα έχει μία τέτοια εξέλιξη;

    Επειδή βρισκόμαστε επιτέλους προ των πυλών της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά δεν θα ήθελα να αναφερθώ εκτενώς στο θέμα αυτό. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στους Έλληνες δικαστές. Η συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελεί τους φυσικούς κληρονόμους του Μιχαήλ Στασινόπουλου. Του εμβληματικού προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε απέναντι στις βουλήσεις της δικτατορίας την τήρηση των νόμων. Και τιμωρήθηκε με κατ' οίκον περιορισμό.

    Απλά, δύο προσωπικές επισημάνσεις. Πιστεύω ότι θα ήταν προς όφελος της διαφάνειας η τελεσίδικη απόφαση να είχε εκδοθεί πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού. Και εξακολουθώ να πιστεύω στην ανάγκη ύπαρξης των ανεξάρτητων αρχών με τις δικαιοδοσίες που έχουν όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα.

    Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι αναφέρεστε συνεχώς στη Δικαιοσύνη και ότι αυτό συνιστά προσπάθεια παρέμβασης στις υποθέσεις που διερευνά, με πρώτη την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

    «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

    Πρώτη προσπάθεια παρέμβασης. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στα πλαίσια της ΔΕΘ μας δήλωσε ανερυθρίαστα ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ως αντισυνταγματικό.

    Δεύτερη προσπάθεια παρέμβασης.Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξερχόμενη του Μαξίμου μετά τη συνάντηση των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι συζητήθηκε το μισθολογικό των δικαστών και έλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα υποστούν μειώσεις.

    Για να καταλάβουμε. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης εξαντλήθηκε σε συντεχνιακή συζήτηση;Γιατί δεν μπορεί να αποτελεί το μισθολογικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ τους. Αφορά τις ενώσεις των δικαστών. Όχι της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που η στάση της προβληματίζει.

    Τρίτη προσπάθεια παρέμβασης. Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε και η αύξηση του ορίου παραμονής των δικαστών. Κατά παράβαση του άρθρου 88 παρ. 5του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι οι δικαστές αποχωρούν από την υπηρεσία τους όταν συμπληρώσουν το 65ο έτος, ενώ οι ανώτατοι δικαστές όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος.Σύμπτωση, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου συμπληρώνει το συντάξιμο όριο στις 30 Ιουνίου 2017;

    Να σας θυμίσω και κάτι ακόμη. Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του τον Φεβρουάριο του 2015 είχε κλείσει με στόμφο λέγοντας,«είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος».Πριν από αυτή την έκρηξη βερμπαλισμού ο πρωθυπουργός όφειλε να είχε διαβάσει το Σύνταγμα.

    Με την εμπειρία σας του Ευρωκοινοβουλίου, βλέπετε προοπτική ρύθμισης του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του έτους όπως προσπαθεί η κυβέρνηση;

    Μιλάμε φαντάζομαι για την ίδια κυβέρνηση που θα κούρευε το χρέος μονομερώς κατά 80%. Και ύστερα ήρθε η οδυνηρή πραγματικότητα. Και η κορυφή στην οποία στοχεύει είναι η υλοποίηση της απόφασης που είχε πάρει το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Μία απόφαση για την οποία κατηγορούσε τουλάχιστον σαν προδοτική την τότε κυβέρνηση. Όλοι, επίσης θυμόμαστε τις άναρθρες κραυγές για το καταστροφικό PSI. Καλό θα ήταν να διαβάσουμε όλοι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Στο κεφάλαιο"Δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους"αναφέρει:«Οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης μετά το 2012 διαμορφώνονται στα επίπεδα των 5.500-6.000 εκατ. ευρώ μειωμένες το 2013 κατά 50% σε σχέση με το 2012. Αντίστοιχες μειώσεις παρουσιάζουν και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση του ύψους του δημοσίου χρέους μετά την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) του Μαρτίου του 2012 και την επαναγορά του Δεκεμβρίου του 2012, τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του μηχανισμού στήριξης και την αναβολή καταβολής τόκων για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

    Για να έρθουμε λοιπόν στο ερώτημά σας. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους είναι ένα και μόνο: Η εξυπηρέτησή του. Και κυρίως μετά το 2022. Αυτό το πρόβλημα έλυνε η απόφαση του 2012, που μιλούσε για επιμήκυνση καταβολής και πιθανή μείωση επιτοκίων. Και αυτή η ρύθμιση θα γίνει μετά το πέρας του υφιστάμενου προγράμματος το 2018.

    Με δύο εκλογές στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, πρώτα στην Γαλλία και μετά στην Γερμανία, τι περιθώριο έχει η Ελλάδα να πετύχει καλύτερες προϋποθέσεις διαχείρισης της κρίσης;

    Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στους τομείς των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων. Που θα παράξουν νέο πλούτο, θα μειώσουν την ανεργία και θα την βοηθήσουν να αφήσει πίσω της την ύφεση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αυτό θα την βοηθήσει να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση. Ή μάλλον, θα την βγάλει από την κρίση.

    Οι μεγαλοστομίες της σημερινής κυβέρνησης ότι θα αλλάξει την Ευρώπη ακόμη ηχούν στα αυτιά μας. Και αν κάποτε προκαλούσαν γέλιο τώρα γίνονται επικίνδυνες.

    Συνολικότερα, το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση και το οποίο έχουν επιβάλλει οι θεσμοί, νομίζετε ότι είναι βιώσιμο; Ότι εάν υποθέσουμε ότι εφαρμοστεί πλήρως θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας;

    Οι θεσμοί έχουν επιβάλλει στόχους. Τα μέτρα που υλοποιούν αυτούς τους στόχους έχουν αποφασιστεί και ψηφιστεί από την κυβέρνηση. Έχω κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον επίτροπο Οικονομικών κ. Πιερ Μοσκοβισί για το αν οι θεσμοί επέβαλλαν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου με αυτό της κίνησης και την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Και οι τρεις απαντήσεις ίδιες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Και όσο θα παίρνει μέτρα με κατεύθυνση αύξησης φόρων, ασφαλιστικών εισφορών,ασφαλώς το πρόγραμμα δεν θα βγει.

    Σας το είπα ήδη. Απαιτείται αλλαγή. Μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις. Που θα μειώσουν την ανεργία και θα παράξουν νέο πλούτο. Απαιτείται μείωση φόρων, περιστολή δαπανών.

    Αλλά η σημερινή κυβέρνηση είναι αλλεργική στις επενδύσεις και στις αποκρατικοποιήσεις. Τις υπονομεύει. Έχει μία και μόνη στρεβλή αντίληψη. Τον κρατισμό.

    Σας βρίσκει σύμφωνο η φιλελεύθερη στροφή της ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

    Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη από την ίδρυσή της,μεταξύ άλλων,στην ελεύθερη οικονομία, στην πολιτική των ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, στην ανάγκη για ευημερία και ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας, στην προστασία των κοινωνικά αδυνάτων. Τα υπόλοιπα κόμματα στρέφονται προς την ιδεολογία μας.

    Βλέπετε ενδεχόμενο ίδρυσης νέων κομμάτων στο κεντροδεξιό φάσμα;

    Τα κόμματα ιδρύονται μέσα από την κοινωνία. Για να καλύψουν πραγματικές της ανάγκες. Με σαφέςιδεολογικοπολιτικό στίγμα. Όχι από προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων επίδοξων προέδρων.

    Πώς βλέπετε το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που άρχισε την Πέμπτη;

    Αφορά μόνο τις εσωκομματικές ισορροπίες των συνιστωσών και των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Τη σειρά εκλογής τους στην Κεντρική Επιτροπή του. Δεν αφορά την ελληνική κοινωνία. Δεν αφορά την πραγματική Πολιτική. Και ασφαλώς δεν θα είναι κανένας καταλύτης εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη όπως με στόμφο μας δήλωσε ο γραμματέας του.

    Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό; Υπάρχει κίνδυνος επανάληψης των μαζικών ροών προς τα ελληνικά νησιά;

    Η Τουρκία,δυστυχώς,συνεχίζει να βλέπει το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού σαν τη χρυσή της ευκαιρία. Να ενταχθεί στην Ευρώπη χωρίς να έχει συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Να μετακινούνται χωρίς βίζα ελεύθερα οι Τούρκοι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Να λάβει χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ χωρίς να ικανοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει πάρει με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο. Και σαν μοχλό πίεσης χρησιμοποιεί την ανάσχεση ή μη των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Και αυτό ασφαλώς είναι ανησυχητικό για εμάς ως πρώτης χώρας εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη.

    [10] Αισθητός ο σεισμός και στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές της Ηπείρου

    Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο χθεσινοβραδινός σεισμός και στις παραμεθόριες ελληνικές μειονοτικές περιοχές στη Ήπειρο. Συγκεκριμένα οι πολλαπλές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στο Αργυρόκαστρο, στους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο, τη Χιμάρα όπως και στην ευρύτερη Νότια Αλβανία. Δεν προκάλεσαν όμως θύματα ή ζημιές.

    Σε μερικές περιοχές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, ενώ στην περιοχή του Τεπελενίου δύο παλιά σπίτια γκρεμίστηκαν.

    Σε πόλεις και χωριά οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες και ξημέρωσαν σε ανοιχτούς χώρους και στα αυτοκίνητα, και περιμένουν ανακοινώσεις για εκτόνωση της δραστηριότητας για να επιστρέψουν στην ομαλότητα.

    [11] Σταύρος Κοντονής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η προσπάθεια της κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς είναι παντού

    Η πάταξη της διαφθοράς και στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν και παραμένει στόχος της κυβέρνησης, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

    Ο ίδιος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος για την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) να ορίσει διοικούσα επιτροπή «εξομάλυνσης» στην ΕΠΟ με στόχο να εναρμονίσει το καταστατικό της, να βρει εκλογικό σύστημα και να προβεί σε αλλαγές θεσμών.

    Χαρακτηρίζει «θετικές» τις εξελίξεις και σημειώνει πως η κυβέρνηση από την πλευρά της θα βοηθήσει σε όποια κατεύθυνση της ζητηθεί με στόχο «την Άνοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία επιθυμούν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι».

    Εξηγεί πως όλα αυτά συμβαίνουν «γιατί ακριβώς το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πέσει σε απόλυτη ανυποληψία»,η οποία «προκύπτει από το τι οικοδομήθηκε τώρα 10 χρόνια... ίσως και παραπάνω», ενώ τονίζει πως η προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα της πάταξης της διαφθοράς είναι παντού, είναι συνεχής, είναι αταλάντευτη και αποφασιστική.

    Θεωρεί ότι η ΕΠΟ δεν δικαιούται να καταγγέλλει κανέναν, γιατί «αν κοιταχτεί στον καθρέφτη η διοίκησή της, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να... σηκωθούν και να φύγουν από εκεί. Αρκετό κακό έκαναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

    Ο κ. Κοντονής αναφέρεται επίσης στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που όπως εξηγεί είναι ήδη έτοιμο, ενώ μιλάει για επέκταση του προγράμματος μαζικού αθλητισμού («Αθλητισμός για όλους») σε περισσότερους δήμους της χώρας, καθώς «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκει μία διέξοδο στην οργανωμένη άθληση» και αυτό «μας γεμίζει χαρά, αλλά μας δημιουργεί και υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε».

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού αποκαλύπτει επίσης πως ακόμη και σήμερα το υπουργείο λαμβάνει δικαστικές εντολές πληρωμών για χρέη προς εργολάβους για Ολυμπιακά έργα του 2004 τα οποία έμειναν απλήρωτα, εξηγώντας πως αυτό θα «πρέπει να αξιολογηθεί από όλους για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτές τις καταστάσεις».

    Τέλος, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί την προσπάθεια της κυβέρνησης στην υπόθεση της ανάταξης του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης από όπου του ζητήσει ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρεται και στην «ανακατανομή του πλούτου» που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, με στόχο «να ανακουφιστούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία».

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τηνΑσπασία Βελονάκη.

    Eίστε ο πρώτος υφυπουργός Αθλητισμού που «έφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο» σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Φαίνεται πως φτάνουμε στη λύση για την πολυπόθητη εξυγίανση. Εσείς προσωπικά νιώθετε δικαιωμένος για τον αγώνα σας;

    Δεν είναι προσωπική δικαίωση. Είναι δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής στο μέτωπο, το οποίο είναι ανοιχτό και διαρκές για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Η διαφθορά και η διαπλοκή δεν είναι μόνο στα μεγάλα θέματα της οικονομικής διαχείρισης, τα οποία τα συναντάμε πάρα πολλές φορές στα ζητήματα των ΜΜΕ. Είναι παντού και πρέπει η προσπάθειά μας να είναι συνεχής, αταλάντευτη και αποφασιστική. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτό το μήνυμα το δίνει σε όλα τα επίπεδα.

    Πώς κρίνετε την απόφαση της FIFA για ορισμό διοικούσας επιτροπής στην ΕΠΟ;

    Ο διορισμός προσωρινής διοίκησης από τη Διεθνή Ομοσπονδία, τη FIFA, είναι μία θετική εξέλιξη που θα συνδυαστεί με την τοποθέτηση άξιων ανθρώπων για να διαχειριστούν ένα πρόβλημα το οποίο ταλάνισε επί χρόνια τον ελληνικό αθλητισμό. Θεωρώ ότι καθήκον τους, όλων αυτών των ανθρώπων που θα διοριστούν από τη FIFA σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για να επιτελέσουν ένα πολύ βαρύ έργο,θα είναι εκκαθάριση θεσμική από όλες τις απόψεις των προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει. Πρώτα και κύρια πρέπει να έχουμε καταστατικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και εκδημοκρατισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου,και εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η προσπάθεια τότε θα είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι όλοι, γιατί θα μπορέσουμε να δούμε την Άνοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία επιθυμούν όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι».

    Τι προσδοκάτε από τη διοικούσα επιτροπή της FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

    Θέλω να πω ότι από τον Μάιο του 2015 η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την άμεση εμπλοκή των διεθνών Ομοσπονδιών για τα ζητήματα διοίκησης και οργάνωσης του ποδοσφαίρου, δηλαδή για καθαρά εσωτερικά ζητήματα του ποδοσφαίρου. Πιστεύαμε ότι η παρέμβαση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά. Το ζήτησα και τον Αύγουστο του 2016 μετά τις αθλιότητες στις οποίες είχε προβεί η διοίκηση της ΕΠΟ με αφορμή τις μετακινήσεις και τα... υπόλοιπα στη συγκρότηση των Πειθαρχικών Οργάνων και τις μετακινήσεις των τακτικών δικαστών. Το ζήτησα εκ νέου πριν από μερικές ημέρες. Νομίζω πως πλέον όλοι έχουν καταλάβει,και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό,ότι για να προχωρήσει η Ομοσπονδία σε εκλογές αδιάβλητες, διαφανείς και το αποτέλεσμα των οποίων θα είναι αποδεκτό από όλους, θα πρέπει να γίνει αυτή η εκκαθάριση, η οποία όπως είπα θα έχει πολλές πτυχές. Και θεσμική και συγκρότηση, με τρόπο αποδεκτό -όχι ισορροπητικό αλλά αποδεκτό και δίκαιο- των κανονισμών. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Εμείς θα βοηθήσουμε σε όποια κατεύθυνση μας ζητηθεί.

    ΠΟΡΤΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ

    Είχατε επανειλημμένα πει -πράγματι- πως η επιτροπεία τηςFIFAείναι η μοναδική ελπίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τελικά... πουθενά δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μονοί μας;

    Είχα πει ότι οι διεθνείς Ομοσπονδίες από τη στιγμή που θέλουν να έχουν λόγο, για τα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου -και αναφέρομαι στη FIFA και την UEFA- θα πρέπει να εμπλέκονται περισσότερο, να παρακολουθούν πιο συχνά και από πιο κοντά και να έχουν μία σαφή εικόνα για το τι γίνεται στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αυτό το είχα πει από τον Μάιο του 2015 με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Το τονίζω και σήμερα και το συνδέω με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι και των διεθνών Ομοσπονδιών και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Θέλω να πω με αυτό ότι βεβαίως και μπορούσαμε μόνοι μας, αλλά στο θέμα αυτό εμπλέκονται και άλλοι. Και θα πρέπει, λοιπόν και με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες και με την εγχώρια Ομοσπονδία -όποια είναι αυτή, στη συγκεκριμένη περίπτωση η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία- να υπάρχει μία ανταλλαγή απόψεων σε εποικοδομητικό κλίμα για να εξέλθουμε της κρίσης. Θέλω, όμως,να τονίσω ότι σε όλες τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλλε η κυβέρνηση και ζήτησε συναίνεση για να προχωρήσουν ορισμένα ζητήματα στην κατεύθυνση της εξυγίανσης, βρήκε από την εγχώρια Ομοσπονδία, την ΕΠΟ, πόρτες κλειστές, απόλυτη άρνηση και αντίρρηση να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο εξυγίανσης και εκδημοκρατισμού και βεβαίως αυτό υπαγορευόταν από μία άθλια κατάσταση σήψης και διαφθοράς, η οποία επί χρόνια είχε διαβρώσει απολύτως το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κατ' επέκταση το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επομένως, ζήτησα από την αρχή τη συνδρομή των διεθνών Ομοσπονδιών, για να καταλάβουν κι αυτές ότι στην Ελλάδα δεν πρέπει να έρχονται και να επεμβαίνουν μόνο έναντι της κυβέρνησης όταν αυτή παίρνει μέτρα ακριβώς για να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο, τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη.Αλλά πρέπει να επεμβαίνουν και στις παθογένειες, τις οποίες βλέπουμε οι πάντες, αλλά τόσα χρόνια καμία κυβέρνηση δεν επενέβαινε για να τα λύσει αυτά τα προβλήματα. Αυτό το νόημα είχε η πρόσκληση στη FIFA και στην UEFA,και νομίζω ότι έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα, αλλά και τον τρόπο επίλυσής του.

    Η επιβολή των τακτικών δικαστών έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου. Αναμένατε τη δικαίωση της προσφυγής Μητρόπουλου στο δικαιοδοτικό;

    Δεν έχω μιλήσει και ούτε θα μιλήσω τώρα για το τι ανέμενα. Νομική άποψη επί του θέματος είχα και συνεχίζω να έχω, αλλά από τη θέση του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού δεν θα την εκφράσω δημόσια. Εκείνο, όμως που θέλω να πω -δημόσια- είναι ότι αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων, οι οποίες λαμβάνονται με τη συμμετοχή μάλιστα τακτικών δικαστών,είναι απολύτως σεβαστές, πόσο μάλλον που λαμβάνονται στα πλαίσια της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Άλλο είναι το ζήτημα,πώς αυτή τη χρονική στιγμή μπορούμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την κατάσταση, με τη συνδρομή των διεθνών Ομοσπονδιών. Θέλω να τονίσω, όμως,στο σημείο αυτό ότι εξεπλάγην και ο ίδιος όταν διαπίστωσα ότι στην πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο είχαν συμπράξει οι εκπρόσωποι της ΕΠΟ, οι οποίοι για πρώτη φορά δηλώνουν ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με βάση τον νόμο και όχι το καταστατικό. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν ότι για πρώτη φορά, αλλά με τρόπο πανηγυρικό που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση επί ενάμιση χρόνο ότι θέλει να επέμβει στα εσωτερικά της και ότι θέλει να διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις παρέμβασης αποδεικνύεται ότι όλα αυτά ήταν λόγια του... αέρα, ότι όλα αυτά τα έλεγε μόνο και μόνο για κατανάλωση και στην πρώτη στροφή αυτής της ιστορίας, μόλις η ίδια διαπίστωσε ότι την ευνοεί μια τέτοια απόφαση εγκατέλειψε με τρόπο παταγώδη το "οπλοστάσιό" της και όλους τους ισχυρισμούς, τους οποίους προέβαλε ενάμιση χρόνο και έδωσε τη συγκατάθεσή της και αυτή προς την κατεύθυνση της απόφασης που εξέδωσε το Διαιτητικό Δικαστήριο.

    Εσείς που αποδίδετε αυτή τη μεταστροφή από πλευράς ΕΠΟ;

    Είναι προφανές ότι αυτό το"παρασύστημα"διαφθοράς και διαπλοκής, το οποίο υφίστατο επί χρόνια στην ΕΠΟ αισθάνεται ότι κλυδωνίζεται και κλυδωνίζεται με πολλούς τρόπους. Φοβούμενη εξελίξεις άμεσες, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί προτίμησε μία αναβολή αυτών των εξελίξεων για να κερδίσει χρόνο. Όμως, η εγκατάλειψη όλης της επιχειρηματολογίας και των ισχυρισμών που είχε προβάλει το προηγούμενο χρονικό διάστημα περί του τρόπου λειτουργίας της ίδιας της Ομοσπονδίας, αυτό είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό. Για εμάς είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων, των σκέψεων και των επιδιώξεων... αυτό που ο πρωθυπουργός ονόμασε "παράγκα του ποδοσφαίρου".

    Κάποια σενάρια σας ενέπλεξαν στην προσπάθεια του Βίκτωρα Μητρόπουλου να αποτρέψει τις εκλογές. Τι απαντάτε;

    Ότι είναι ανοησίες. Και αυτοί που τα προβάλουν αυτά τα σενάρια ή είναι απόλυτα ανόητοι ή είναι δόλιοι.

    Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη καταγγελία της ΕΠΟ αναφορικά με το επεισόδιο με χυδαιολογίες και ύβρεις μεΚαραμάνη, Σπανέα, Καρκοβύρη;

    Όσο αυτό το καθεστώς, το οποίο πολεμάμε να ανατραπεί, το καθεστώς της σήψης και της διαφθοράς, παραμένει εκεί, θα παράγει παθογένειες. Και οι παθογένειες δεν είναι μόνο αυτού του επιπέδου: Είναι από εγκληματικές οργανώσεις, είναι από την έντονη αμφισβήτηση αυτού που παράγεται ως θέαμα κάθε Κυριακή και Σάββατο στους αγωνιστικούς χώρους και η έντονη αμφισβήτηση των Ελλήνων φιλάθλων. Θα παράγονται κακοήθεις καταστάσεις. Μεταξύ αυτών είναι και αυτή που περιγράψατε. Η ΕΠΟ δεν δικαιούται να καταγγέλλει κανέναν. Αν κοιταχτεί στον καθρέφτη η διοίκηση της ΕΠΟ, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να... σηκωθούν και να φύγουν από εκεί. Αρκετό κακό έκαναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

    ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Πώς οραματίζεστε εσείς το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο;

    Εμείς οραματιζόμαστε ένα ποδόσφαιρο και μία διοίκηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία θα ασκείται με τρόπο διαφανή, δημοκρατικό, θα υπάρχει έλεγχος για όλα αυτά τα ζητήματα και που πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν στελεχωθεί με ανθρώπους αξιοπρεπείς, αξιόλογους, γνώστες των καταστάσεων, με επαρκές επίπεδο μορφώσεως και εμπειρίας μπορεί να συζητάμε για την Άνοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι παρελαύνουν από τα ανακριτικά γραφεία για κακουργηματικές πράξεις, με αυτή την κατάσταση της βίας, της χυδαιολογίας και της ανυποληψίας, τότε το ελληνικό ποδόσφαιρο θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο. Βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα... είναι ένα ανυπόληπτο -επιτρέψτε μου την έκφραση- προϊόν. Η Football League δεν μπορεί να βρει ούτε καν τηλεοπτικό χορηγό, ενώ υπάρχουν και ομάδες στη Super League που δεν έχουν ούτε καν τη δυνατότητα να διαφημίσουν μία εταιρεία στη φανέλα τους. Έχουν διερωτηθεί οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου γιατί συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Συμβαίνουν γιατί ακριβώς το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πέσει σε απόλυτη ανυποληψία. Και η απόλυτη ανυποληψία προκύπτει από το τι οικοδομήθηκε τώρα 10 χρόνια... ίσως και παραπάνω».

    Κάποιες από αυτές τις αλλαγές που οραματίζεστε έρχονται με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Πότε θα το έχετε έτοιμο;

    Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Όπως γνωρίζετε έχει δοθεί σε διαβούλευση στις αθλητικές Ομοσπονδίες κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Ακριβώς γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε τις Ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων ως συνεργάτες μας. Αρκετές από αυτές μας έχουν καταθέσει τις απόψεις και τις γνώμες τους. Είχα πει ότι ήταν πολύ πιθανό μέχρι το τέλος της εβδομάδας να το δίναμε σε δημόσια διαβούλευση, αλλά δυστυχώς με αυτή την... υπόθεση μας πάει λίγο πίσω. Δεν νομίζω ότι θα είναι περισσότερο από 10 ημέρες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δοθεί άμεσα σε διαβούλευση για να μπορούν όχι μόνο οι άνθρωποι του αθλητισμού, αλλά ο κάθε πολίτης να εκφράσει τη γνώμη του, να μας πει προτάσεις, απόψεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση του νομοθετικού κειμένου.

    Από φέτος μπήκε το μάθημα της κολύμβησης στα σχολεία. Υπάρχει πλάνο και για άλλα αθλήματα στις βαθμίδες της εκπαίδευσης;

    Θα ήταν ευχής έργο, το πειραματικό πρόγραμμα που εφαρμόσαμε φέτος πιλοτικά σε αρκετά σχολεία της Αττικής και σε άλλους δήμους να επεκταθεί και σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο στην Ελλάδα, μια χώρα με τόσο μήκος ακτογραμμών και με τόσα νησιά να έχουμε τόσους πολλούς πνιγμούς. Επομένως, τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν σωστά να κολυμπούν και να χαίρονται τη θάλασσα χωρίς κινδύνους. Επομένως, το πρόγραμμα αυτό πρέπει να επεκταθεί και να ολοκληρωθεί με την εφαρμογή του σε όλα τα δημοτικά σχολεία για τις τάξεις της τρίτης και τετάρτης δημοτικού.

    Πώς βλέπει το υπουργείο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Ελλάδα σε αντιδιαστολή με τον επαγγελματικό;

    Κοιτάξτε δεν νομίζω ότι μπαίνουν σε αντιδιαστολή. Η καρδιά του αθλητισμού είναι ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός. Γι' αυτό ακριβώς φροντίζουμε παρά τις δυσκολίες και τη δεδομένη δημοσιονομική στενότητα να ανταποκριθούμε κατά το μάλλον ή ήττον επαρκώς στα ζητήματα των αθλητικών χώρων: να είναι προσβάσιμοι, να είναι επαρκείς και να μην είναι επικίνδυνοι -όπως παραλάβαμε τέτοιους αθλητικούς χώρους. Να υπάρχει ροή χρηματοδότησης προς τις Ομοσπονδίες -με έλεγχο βέβαια-,αλλά να είναι η χρηματοδότηση αυτή στην ώρα της στα χέρια των διοικήσεων των Ομοσπονδιών για να κάνουν έναν προγραμματισμό για όλο το χρόνο,και βεβαίως να επεκταθεί το πρόγραμμα του μαζικού αθλητισμού «Αθλητισμός για όλους» σε όσους περισσότερους δήμους της χώρας. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η χώρα, με εξοικονόμηση πόρων από σπατάλες και άλλα συναφή, τα οποία βρήκαμε έχει συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα δημοσίων αθλητικών έργων σε όλη την Ελλάδα, έχουμε υπογράψει περί τις 50 προγραμματικές συμβάσεις με δήμους σε όλη την Ελλάδα και αυτό το πρόγραμμα θα αποφέρει μικρούς σε έκταση αλλά λειτουργικούς και άμεσα αποδοτέους στην κοινωνία αθλητικούς χώρους (μικρά γυμναστήρια, προπονητήρια, γήπεδα μπάσκετ, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 κ.λπ.). Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση γιατί είναι γεγονός πως την περίοδο της οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τον αθλητισμό. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βρίσκει μία διέξοδο στην οργανωμένη άθληση. Αυτό μας γεμίζει χαρά, αλλά μας δημιουργεί και υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε.

    Κατά το 3ο Θερινό Σχολείο του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία,πριν λίγες ημέρες, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός ενημέρωσε τους αθλητικούς συντάκτες πως κάθε χρόνολαμβάνετε δικαστικές εντολές πληρωμών για χρέη προς εργολάβους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Εμείς πράγματι παίρνουμε δικαστικές αποφάσεις για έργα τα οποία εκτελέστηκαν την τετραετία 2000-2004, τα οποία αφορούν τα Ολυμπιακά έργα και τα οποία έμειναν απλήρωτα. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή, μετά από μία δεκαετία και πλέον να παραλαμβάνουμε -σε συνθήκες κρίσης, απόλυτης οικονομικής στενότητας- τέτοιες δικαστικές αποφάσεις, με υψηλά κόστη και να πρέπει να εξοφληθούν. Γιατί οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές -πρώτα και κύρια- από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό, βεβαίως πρέπει να αξιολογηθεί από όλους για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτές τις καταστάσεις. Ήταν ένας τρόπος απαράδεκτος που έχει επιφορτίσει το ελληνικό Δημόσιο με τεράστια χρηματικά ποσά και αν δείτε σε τι κατάσταση παραλάβαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις, θα συμπεράνετε το μέγεθος της φαυλότητας και της προχειρότητας με την οποία πολιτεύτηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Πόσο θεωρείτε ότι είναι εφικτή η πρόταση του προέδρου της Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Σάκη Βασιλειάδη να παραχωρηθούν γυμναστήρια στις Ομοσπονδίες;

    Όσον αφορά το ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι κρατικές και είναι στην ευθύνη μας, μπορώ να σας πω ότι εμείς πλέον σταματήσαμε την"κατρακύλα"αυτών των εγκαταστάσεων γιατί μιλούσαμε για... ερήμωση και για επικινδυνότητα. Σε μεγάλο βαθμό έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές δεκαετίας και πλέον και μπορούμε -μετά βεβαιότητας- να πούμε ότι αυτές οι εγκαταστάσεις είναι χρηστικές σε μεγάλο βαθμό και από σωματεία και από πολίτες. Έχουμε, όμως πολλά να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα και στο επίπεδο της συντήρησης και της βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων».

    Πώς σχολιάζετε τα παράπονα των Παραολυμπιονικών στη Βουλή σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα ΑμεΑ;

    Εκφράστηκαν κατά πρώτον θετικά για την κυβέρνηση, όπως και ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ.Φουντουλάκης και για τη βοήθεια που έχουν πάρει από την κυβέρνηση και για την έκτακτη επιχορήγηση που δόθηκε για να συμμετάσχει η ελληνική Παραολυμπιακή ομάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά ήταν χρήματα κρατικά. Υπάρχει ένα παράπονο για τη ροή των διορισμών. Αυτό ήταν το μόνο παράπονο ουσιαστικά το οποίο αναφέρθηκε. Είναι παράπονο και των Ολυμπιονικών. Δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα ξέρετε πολύ καλά πως οι προσλήψεις στο Δημόσιο γίνονται με βάση τον κανόνα "πέντε φεύγουν, ένας μπαίνει". Επομένως, η ροή και η συχνότητα των διορισμών -και των Παραολυμπιονικών μας και των Ολυμπιονικών μας- κρίνεται με βάση το γενικό κανόνα που ισχύει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Θέλω να τονίσω σε όλους πως οι προσλήψεις θα γίνουν, αλλά θα γίνουν με αυτή τη ροή, η οποία είναι δεδομένη και δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση».

    ΕΙΜΑΣΤΕ"ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ"ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤηςΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Οι δημοσκοπήσεις περιγράφουν ένα αρνητικό κλίμα. Πιστεύετε ότι αποτυπώνουν την πραγματικότητα;

    Νομίζω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μία αποτύπωση των τάσεων του εκλογικού σώματος κάθε στιγμή. Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση, τον πρώτο χρόνο, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πήρε όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία διαλαμβάνονταν στη συμφωνία, την οποία υπέγραψε και την οποία ενέκρινε στις εκλογές ο ελληνικός λαός. Μέσα σε αυτά τα μέτρα -το γνωρίζαμε πολύ καλά και το είχαμε πει και στον ελληνικό λαό- υπάρχουν και επαχθή μέτρα και υφεσιακά μέτρα. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: τη λιτότητα παρά το γεγονός ότι αγωνιστήκαμε να πείσουμε και να την ανατρέψουμε δεν τα καταφέραμε στο βαθμό που ευελπιστούσαμε. Είναι, λοιπόν λογικό, μέτρα τα οποία η κοινωνία -αυτά τα ελάχιστα επώδυνα σε σχέση με αυτά τα οποία έχουν γίνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια- να τα καταγράφει με ένα αρνητικό πρόσημο. Όμως, συνολικά πού θα οδηγηθεί η χώρα, αυτό θα κριθεί σετρία χρόνια από σήμερα... και ποια θα είναι η εικόνα της χώρας. Μπορεί κάποιοι σήμερα να παραπονούνται γιατί υπήρξε μία μείωση σε κάποιες συντάξεις,για παράδειγμα,-και από την κυβέρνηση τη δική μας-ελάχιστη σε σχέση με τα 35% και 40% που μείωναν οι προηγούμενοι, αλλά αυτό έγινε ακριβώς για να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο οι προηγούμενοι δεν είχαν καν αγγίξει. Και θυμόσαστε πολύ καλά και ξέρει ο ελληνικός λαός ποιο ήταν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το ασφαλιστικό: ήταν η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και όλα αυτά τα πολύ ωραία τα οποία θα οδηγούσαν τις συντάξεις σε καταβαράθρωση. Εμείς, λοιπόν με μέτρα τα οποίαεφαρμόσαμε,και είχαν και ένα επιπλέον βάρος σε κάποιους συνταξιούχους,μπορέσαμε να κρατήσουμε όρθιο το ασφαλιστικό σύστημα και σήμερα να δίνονται συντάξεις με ασφάλεια, όχι δύο ετών, αλλά με ασφάλεια μεγάλου βάθους χρόνου. Επομένως, σε αυτά θα κριθεί η κυβέρνηση και πιστεύουμε απολύτως ότι τα πρώτα μηνύματα, τα οποία παίρνουμε είναι απολύτως θετικά: η πτώση της ανεργίας4% επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων πολύ πάνω από το στόχο, δίνουν την εικόνα των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Θεωρούμε ότι αυτές οι δυνατότητες θα πρέπει να καλλιεργηθούν και να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, ούτως ώστε αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ανακατανομή του πλούτου, να την κάνουμε στα χρονικά όρια της τετραετίας ακριβώς για να ανακουφιστούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

    Τέλος, σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, το όνομα σας ακούγεται είτε ως σταθερά στο ίδιο υπουργείο είτε για αναβάθμιση.

    Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο γι' αυτά τα ζητήματα. Είναι αποκλειστικά θέμα του πρωθυπουργού. Εμείς είμαστε εδώ "στρατιώτες" στην υπόθεση της ανάταξης του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και από αυτή τη θέση θα υπηρετήσουμε για όπου επιλεγούμε και όπου μας ορίσει και ο πρωθυπουργός και το κόμμα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 October 2016 - 8:31:41 UTC