Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράνια Σβίγκου: Είναι έκθετος ο κ. Μητσοτάκης
  • [02] Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες
  • [03] Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στη Βόρεια Καρολίνα λόγω του τυφώνα Μάθιου
  • [04] Αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών, κατά την κατάθεση Στουρνάρα στην εξεταστική για τα δάνεια
  • [05] Την Πέμπτη το απόγευμα αρχίζει το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Ράνια Σβίγκου: Είναι έκθετος ο κ. Μητσοτάκης

    «Δεν μπορεί να σταθεί μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, χωρίς να έχει τη δύναμη της κοινωνίας, χωρίς να την αφουγκράζεται και χωρίς να προσπαθεί συνεχώς να απαντά στις δικές της ανάγκες», τονίζει σε σημερινή της συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΤ1, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, η οποία αναφορικά με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή εκτίμησε πως «ο κ. Μητσοτάκης μετά από αυτήν είναι έκθετος».

    Αναφερόμενη στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, η κ. Σβίγκου τονίζει ότι το κριτήριο είναι το κατά πόσο το Συνέδριο θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της συγκυρίας και στα διλήμματα που βάζει εκ των πραγμάτων η διαχείριση της εξουσίας».

    «Σίγουρα», προσθέτει «μέσα από την υπογραφή και την υλοποίηση της συμφωνίας του Αυγούστου, έχουν διαρραγεί σχέσεις με κοινωνικά στρώματα», τονίζει όμως ότι «την ίδια στιγμή, γίνονται βήματα και πολλές προσπάθειες ώστε να προστατευθούν εκείνοι που είναι πιο αδύναμοι και που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση».

    «Υπάρχουν πλήθος ζητημάτων τα οποία δεν άπτονται της διαχείρισης των δημοσιονομικών» αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «στα οποία θα πρέπει η σύγχρονη Αριστερά να δώσει απαντήσεις μέσα σε ένα δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που θα αναγνωρίζει τις δυσκολίες σε αυτό και τους αρνητικούς συσχετισμούς, ταυτόχρονα, όμως, θα παλεύει για να τους αλλάξει».

    Πρόκειται για ζητήματα «τα οποία αφορούν στην αλληλεγγύη, αφορούν στο προσφυγικό -είδαμε και πριν τις εικόνες με τα προσφυγόπουλα να χειροκροτούνται από τους Έλληνες μαθητές-, υπάρχουν τα ζητήματα των δικαιωμάτων, της οικολογίας, των θεσμικών μεταρρυθμίσεων σε Παιδεία και Υγεία».

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, αναφέρει πως «ο κ. Μητσοτάκης μετά από αυτήν είναι έκθετος» και «πως οι Έλληνες πολίτες κατάλαβαν πολλά από τη χθεσινή συζήτηση. «Αντί για απαντήσεις επί των συγκεκριμένων ερωτημάτων που τέθηκαν από τον πρωθυπουργό, σχετικά με τη στάση της Ν.Δ. και του ιδίου που αφορούσαν τις τηλεοπτικές άδειες, στην εμπλοκή στην υπόθεση Siemens, τα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., είδαμε την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συσπειρώσει το δικό του ακροατήριο και να υπεκφύγει των απαντήσεων, κάνοντας αναφορές στο πόσα πτυχία έχει και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

    [02] Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες

    Με νέο νομικό οπλοστάσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αυτόματης ανταλλάγης πληροφοριών, μεταξύ των υπηρεσιών για όσους φορολογουμένους βρίσκονται σε λίστες του εξωτερικού, απαντά το υπουργείο Οικονομικών στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,7 Fm", ο Τρ.Αλεξιάδης.

    «Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Πλέον με το νέο νομικό πλαίσιο, οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στέλνουν αυτομάτως τα στοιχεία που διαθέτουν στις δικές μας φορολογικές υπηρεσίες για να ελεγχθούν. Από εκεί αναλαμβάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς».

    «Θα κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Οι λίστες δεν θα περνούν από κανένα υπουργικό γραφείο, κανείς, ούτε ο κ. Τσακαλώτος, ούτε ο κ. Πιτσιλής, ούτε και εγώ γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται στις λίστες» επισήμανε.

    Ερωτηθείς για το πως αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών αυτή τη νέα λίστα Μπόργιανς, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και αφορά σε 475 Έλληνες καταθέτες, απάντησε: «Το υπουργείο στηρίζει κάθε στάδιο ελέγχου, η λίστα θα συσχετιστεί με τις άλλες λίστες και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου. Μετά την ολοκλήρωση θα καλέσουμε τους φορολογουμένους» Συμπλήρωσε πως, όσοι έχουν φορολογηθεί για τον πλούτο τους δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, ωστόσο τόνισε: Όσοι, κατά των έλεγχο αποδειχτεί πως δεν έχουν φορολογηθεί για εισοδημάτα, ακίνητα κλπ, θα πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, ενώ υπενθύμισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει και φυλάκιση.

    Καταλήγοντας, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, οι πολίτες πρέπει να είναι συμμέτοχοι.

    Το υπουργείο από μόνο του έχει περιορισμένες δυνατότητες, χρειαζόμαστε τη βοήθεια των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία γιατί τα θετικά αποτελέσματα αφορούν την κοινωνία, υπογράμμισε ο Τρ. Αλεξιάδης.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα λίστα με 475 μεγαλοκαταθέτες από τη Β. Ρηνανία

    [03] Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στη Βόρεια Καρολίνα λόγω του τυφώνα Μάθιου

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία Βόρεια Καρολίνα χθες μετά από την καταστροφική διέλευση του τυφώνα Μάθιου το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η κίνηση θα αποδώσει κρατικά κονδύλια σε άτομα 10 διοικητικών διαμερισμάτων που επηρεάστηκαν από τον τυφώνα, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

    Τα νερά των ποταμών ξεχύθηκαν στις πόλεις χθες μετά το πέρασμα του τυφώνα, και εκατοντάδες χρειάστηκε να περισωθούν με βάρκες και ελικόπτερα καθώς ανέβηκε η στάθμη των νερών. Σύμφωνα με τις αρχές, οι πλημμύρες των ποταμών μπορεί να συνεχιστούν για μέρες.

    Ο τυφώνας κόστισε τη ζωή σε 1.000 άτομα στην Αϊτή και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν είπε χθες ότι μερικά χωριά και κάποιες πόλεις στη χώρα είχαν "εξαφανιστεί από τον χάρτη".

    Στις ΗΠΑ, οι νεκροί έφθασαν τους 23 τουλάχιστον, 11 από τους οποίους βρίσκονταν στη Βόρεια Καρολίνα.

    Μετά από 39 εκατοστά βροχής από τον Μάθιου το Σαββατοκύριακο, ο ουρανός ήταν καθαρός χθες, αλλά τα υπερχειλισμένα ποτάμια και τα ανεπαρκή φράγματα δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα.

    "Η καταιγίδα δεν έχει τελειώσι στη Βόρεια Καρολίνα", είπε σε δημοσιογράφους στην Φαγιέτβιλ ο κυβερνήτης Πατ Μακ Κρόρι. "Θα είναι μεγάλη και δύσκολη η πορεία", προς την αποκατάσταση, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι αναμένει τον αριθμό των νεκρών να ανέβει.

    Περίπου 2.000 κάτοικοι είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια και τις ταράτσες των στο Λάμπερτον, δίπλα στον ποταμό Λάμπερ, αφού πλημμύρισε η πόλη ξαφνικά τη Δευτέρα το πρωί, είπε ο Μακ Κρόρι, προσθέτοντας ότι οι διασώσεις θα συνεχίζονταν όλη μέρα.

    Η Εθνική Μετεορολογική Εταιρεία προειδοποίησε ότι ο ποταμός Νόις θα πλημμυρίσει την Παρασκευή, με "καταστροφικά" αποτελέσματα, ωθώντας τις αρχές να εκδώσουν εντολή εκκένωσης των σπιτιών και επιχειρήσεων κατά το μήκος του ποταμού.

    Πολλές κοινότητες στα παράλια και ενδότερα παραμένουν σκεπασμένες από τα νερά της καταιγίδας ή των υπερχειλισμένων ποταμών. Ο Μακ Κρόρι είπε ότι συνάντησε μια ηλικιωμένη γυναίκα σε καταφύγιο χθες που έχασε τα πάντα στις πλημμύρες. "Αυτή τη στιγμή κάθεται σε μια καφετέρια σχολείου και κλαίει και αναλογίζεται πώς θα ζήσει... Σου ραγίζει την καρδιά", είπε.

    Στη γειτονική Νότια Καρολίνα, η κυβερνήτης Νίκι Χέιλι προειδοποίησε ότι τα ποτάμια της πολιτείας έχουν φθάσει ήδη το όριο της στάθμης τους. "Ό,τι δεν έχει πλημμυρίσει σήμερα μπορεί να πλημμυρίσει αύριο", είπε σε συνέντευξη τύπου. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν τουλάχιστον τρεις θάνατοι στην πολιτεία που οφείλονται στον τυφώνα, μεταξύ τους και ένας οδηγός που παρασύρθηκε από τα νερά μέσα στο αυτοκίνητό του.

    Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να προσέχουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια που είχαν πέσει, και ανέφεραν την περίπτωση ενός 89χρονου άνδρα στην Φλόριντα που σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία.

    Περίπου 1,1 εκατομμύριο άτομα παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό στις πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια, τις Καρολίνες (Βόρεια και Νότια), και την Βιρτζίνια.

    Χθες ένα ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε άδεια στο Δημοκρατικό Κόμμα της Φλόριντα να μεταθέσει κατά 24 ώρες την τελευταία μέρα εγγραφής ψηφοφόρων, έως και αύριο, λόγω της καταιγίδας. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρικ Σκοτ είχε αρνηθεί την αίτηση των Δημοκρατικών.

    Στο μεταξύ, εκδόθηκε έκτακτο ανακοινωθέν για πιθανό τυφώνα στις Βερμούδες, την τροπική καταιγίδα Νικόλ, η οποία αναμένεται να φτάσει στο νησί του Ατλαντικού προς το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο τυφώνων.

    [04] Αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών, κατά την κατάθεση Στουρνάρα στην εξεταστική για τα δάνεια

    Από τα δάνεια ύψους 1,311 δισ. των Μέσων Ενημέρωσης, τα 317 εκατ. ευρώ είναι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφορούν καταγγελμένες συμβάσεις και καθυστερήσεις πάνω από 90 μέρες, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι.Στουρνάρας, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, που ερευνά τη νομιμότητα των δανείων που έχουν χορηγήσει τράπεζες σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.

    Ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Μέσων Ενημέρωσηςείναι, όπως υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας,από τους χαμηλότερους. Προβλήματα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ο «ΔΟΛ» και ο «Πήγασος», ενώ τα υπόλοιπα δάνεια είναι ενήμερα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, το σύνολο των δανείων σε όλη τη χώρα που έχουν ανοίγματα και υπάρχει πιθανότητα να καταγγελθούν, υπολογίζονται στο 45%. Στους επαγγελματίες ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι της τάξεως του 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,5%, στη ναυτιλία 27% και στα ΜΜΕ στο 25%.

    Τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Στουρνάρας για τα δάνεια των ΜΜΕ που έχουν καταγγελθεί και δεν εξυπηρετούνται, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τα αμφισβήτησαν.

    «Μόνο τα δάνεια του ΑΛΤΕΡ ξεπερνούν κατά πολύ τα νούμερα που επικαλείστε» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας. Για μεγάλη απόσταση των αριθμών σε σχέση με τα πορίσματα που έχουν σταλεί από την Τράπεζα της Ελλλάδος,μίλησε και οπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.

    Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Η κατάθεσή του συνεχίζεται μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα, με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι τα λεγόμενα του.

    [05] Την Πέμπτη το απόγευμα αρχίζει το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

    Την Πέμπτη αρχίζει, στο στάδιο Tae Kwon Do (στο Παλαιό Φάληρο), το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή των κομματικών οργάνων.

    Πιο αναλυτικά, στις 7.45 το βράδυ της Πέμπτης, θα ανοίξουν οι εργασίες από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Παναγιώτη Ρήγα, ενώ στις 8 μ.μ. είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η εισηγητική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα κλείσει με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιερ Λοράν, τον γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ 'Αντρο Κυπριανού, καθώς και τους εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων που έχουν προσκληθεί. Ενώ θα συγκροτηθούν το προεδρείο και οι επιτροπές Πολιτικής Απόφασης και Καταστατικού.

    Η πρωινή συνεδρίαση της Παρασκευής θα εστιασθεί στο θέμα «Η Αριστερά στον 21ο αιώνα», ενώ το απόγευμα οι ομιλίες θα επικεντρωθούν στο κόμμα.

    Το Σάββατο, μετά και τη συγκρότηση εφορευτικής επιτροπής, θα γίνει συζήτηση για τις προγραμματικές αιχμές, και από τις 4 μ.μ. για το κείμενο αποφάσεων, την πολιτική απόφαση, την τροποποίηση καταστατικού. Θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες.

    Η τελευταία ημέρα (Κυριακή) είναι αφιερωμένη στις εκλογές: Προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και Εξελεγκτικής Επιτροπής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 October 2016 - 10:32:12 UTC