Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π.Καμμένος: Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο έδωσε λύση
  • [02] Το Βερολίνο αντίθετο σε αύξηση των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ
  • [03] Διορθώσεις στα κριτήρια καταβολής του επιδόματος θέρμανσης εξετάζει το υπ. Οικονομικών
  • [04] Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες
  • [05] Αύξηση 5,3% στην επιβατική κίνηση των 4 μεγαλυτέρων ελληνικών αεροδρομίων
  • [06] Δήλωση του Ι. Μαντζουράνη, για τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά
  • [07] Ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου για τα περί πλειστηριασμών σε εργατικές κατοικίες
  • [08] Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στη Βόρεια Καρολίνα λόγω του τυφώνα Μάθιου
  • [09] Ο Γιάννης Οικονομίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θέλω να καταστήσω τον θεατή αυτόπτη μάρτυρα
  • [10] Από την Αστυνομία στο υπ. Πολιτισμού αρχαία αντικείμενα από κατασχέσεις
  • [11] Στον δρόμο της ανάπτυξης, το μουσείο-βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ
  • [12] Συνέντευξη του καθηγητή Ν.Μαζαράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [13] Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο απολογούμενος στη Βουλή, σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι
  • [14] Σχόλιο του Κυρ. Μητσοτάκη μετά τη συζήτηση στη Βουλή

  • [01] Π.Καμμένος: Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο έδωσε λύση

    «Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο έδωσε λύση, γιατί μία σύγκρουση της Εκκλησίας με την Πολιτεία θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα» υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    Σε σχετική ερώτηση για το τι θα έκανε αν ο αρχιεπίσκοπος ζητούσε να πέσει η κυβέρνηση απάντησε πως «αν επέμενε η κυβέρνηση κι έλεγε ότι αγνοούμε την Εκκλησία, και αν άλλαζαν τα πάντα στα θρησκευτικά, με την έννοια της αποπομπής της Ορθοδοξίας, δεν θα στήριζα την κυβέρνηση και αυτό το είπα ευθέως μπροστά στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο».

    Αναφορικά με τα ειδικά μισθολόγια των σωμάτων ασφαλείας ο κ. Καμμένος είπε ότι «δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε ένα ευρώ».

    [02] Το Βερολίνο αντίθετο σε αύξηση των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ

    Με την έντονη αντίθεση της Γερμανίας βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που επιδιώκει τον διπλασιασμό του ποσού χρηματοδότησης που διατίθεται μέσω του επενδυτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστό και ως Σχέδιο Γιούνκερ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

    «Οι επενδύσεις σημαίνουν θέσεις εργασίας», είχε υπογραμμίσει ο Γιούνκερ κατά την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προηγούμενο μήνα, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε να διπλασιαστούν τα χρήματα για τις επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατό στην Ευρώπη.

    Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) δημιουργήθηκε το 2015 για να χρηματοδοτηθούν ενεργειακά, ψηφιακά και επενδυτικά προγράμματα και διαθέτει πόρους που ανέρχονται στα 315 δισεκ. ευρώ για μία τριετία. Τώρα ο Γιούνκερ επιθυμεί να διπλασιάσει αυτό το ποσό στα 630 δισεκ. ευρώ.

    Όμως δεν συμφωνούν όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης ότι το εγχείρημα του ΕΤΣΕ έχει μέχρι στιγμής στεφθεί με επιτυχία, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, καθώς η Γερμανία δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό του προέδρου της Κομισιόν για τις επενδύσεις.

    Σε απάντηση σε έγγραφη ερώτηση του βουλευτή των Πράσινων Μάνουελ Σαραζίν, ο Γενς Σπαν (Χριστιανοδημοκράτης) αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δηλώνει ότι μια αύξηση στο ύψος του ήδη συμφωνηθέντος ποσού δεν είναι απαραίτητη. Ο Σπαν είναι αρμόδιος και για την κατάρτιση του γερμανικού προϋπολογισμού.

    Ο Σαραζίν, που είναι εκπρόσωπος των Πρασίνων αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ήθελε επίσης να μάθει τη θέση του Βερολίνου σχετικά με τη πρόταση της Κομισιόν να παραταθεί η αρχική διάρκεια ζωής του Σχεδίου Γιούνκερ από τα τρία χρόνια στα έξι, ένα μέτρο το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

    Ειδικοί στα οικονομικά, όπως ο Ματίας Κόλατς- Άνεν των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο οποίος είναι και διοικητικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ζητούν εδώ και καιρό την παράταση της ισχύος του Σχεδίου στα έξι χρόνια, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να είναι πλήρως αποτελεσματικό.

    Παρόλα αυτά ο Σπαν επιμένει ότι μια «λεπτομερής εξέταση» των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του ΕΤΣΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση περί παράτασής του πέρα του 2018.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΤΕπ, ως τον Ιούνιο του 2016 μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ έχουν χρηματοδοτηθεί προγράμματα σε όλη την Ευρώπη ύψους 105 δισεκ. ευρώ, όμως υπάρχουν επικρίσεις ότι έχει επικεντρωθεί πάρα πολύ στα πλούσια κράτη μέλη, μια κατάσταση την οποία η Κομισιόν επιθυμεί να διορθώσει.

    [03] Διορθώσεις στα κριτήρια καταβολής του επιδόματος θέρμανσης εξετάζει το υπ. Οικονομικών

    Διορθώσεις στα κριτήρια καταβολής του επιδόματος θέρμανσης ώστε να στοχεύει σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στο συνολικό προβλεπόμενο ποσό των 105 εκατ. ευρώ.

    Στόχος είναι τα κριτήρια καταβολής του να διαφοροποιούνται όχι ανάλογα με τον νομό αλλά και εντός αυτού, ανάλογα με το αν είναι ορεινή ή πεδινή περιοχή.

    Το ερχόμενο Σάββατο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο και όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να καταβληθεί με καλύτερη στόχευση σε όσους το έχουν ανάγκη.

    «Πέρυσι το επίδομα καταβλήθηκε με κατανομή σε επίπεδο νομών, διαπιστώσαμε όμως μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες και σε επίπεδο νομών» τόνισε ο υπουργός.

    [04] Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες

    Με νέο νομικό οπλοστάσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αυτόματης ανταλλάγης πληροφοριών, μεταξύ των υπηρεσιών για όσους φορολογουμένους βρίσκονται σε λίστες του εξωτερικού, απαντά το υπουργείο Οικονομικών στην πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,7 Fm", ο Τρ.Αλεξιάδης.

    «Από εδώ και πέρα θα περιμένουμε συνέχεια λίστες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Πλέον με το νέο νομικό πλαίσιο, οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στέλνουν αυτομάτως τα στοιχεία που διαθέτουν στις δικές μας φορολογικές υπηρεσίες για να ελεγχθούν. Από εκεί αναλαμβάνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς».

    «Θα κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι. Οι λίστες δεν θα περνούν από κανένα υπουργικό γραφείο, κανείς, ούτε ο κ. Τσακαλώτος, ούτε ο κ. Πιτσιλής, ούτε και εγώ γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται στις λίστες» επισήμανε.

    Ερωτηθείς για το πως αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών αυτή τη νέα λίστα Μπόργιανς, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και αφορά σε 475 Έλληνες καταθέτες, απάντησε: «Το υπουργείο στηρίζει κάθε στάδιο ελέγχου, η λίστα θα συσχετιστεί με τις άλλες λίστες και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ελέγχου. Μετά την ολοκλήρωση θα καλέσουμε τους φορολογουμένους» Συμπλήρωσε πως, όσοι έχουν φορολογηθεί για τον πλούτο τους δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, ωστόσο τόνισε: Όσοι, κατά των έλεγχο αποδειχτεί πως δεν έχουν φορολογηθεί για εισοδημάτα, ακίνητα κλπ, θα πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος, ενώ υπενθύμισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει και φυλάκιση.

    Καταλήγοντας, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, οι πολίτες πρέπει να είναι συμμέτοχοι.

    Το υπουργείο από μόνο του έχει περιορισμένες δυνατότητες, χρειαζόμαστε τη βοήθεια των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία γιατί τα θετικά αποτελέσματα αφορούν την κοινωνία, υπογράμμισε ο Τρ. Αλεξιάδης.

    [05] Αύξηση 5,3% στην επιβατική κίνηση των 4 μεγαλυτέρων ελληνικών αεροδρομίων

    Αύξηση 5,3% στην επιβατική κίνηση των μεγάλων ελληνικών αεροδρομίων κατά τη φετινή θερινή περίοδο καταγράφουν στοιχεία της G4S Ελλάδας για το Ελ. Βενιζέλος και για τα περιφερειακά αεροδρόμια του Ηρακλείου, των Χανίων και της Κω για το πεντάμηνο Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2016.

    Μάλιστα, η μεγάλη δυναμική στην επιβατική κίνηση ξεκίνησε να αναπτύσσεται από το μέσο της θερινής περιόδου, αφού τους μήνες Μάιο και Ιούνιο η αύξηση ήταν οριακή.

    Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αντωνίου, της G4S Αερολιμένων, «από την αύξηση 2,2% του Ιουνίου φτάσαμε στο 7,2% του Ιουλίου όταν και ξεκίνησε να διαμορφώνεται μια αυξητική τάση που συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες. Συνολικά, για όλη τη θερινή περίοδο, καλύτερος μήνας αποδείχθηκε ο Σεπτέμβριος με την αύξηση να φτάνει στο 7,9%».

    Αναφορικά με τα αεροδρόμια, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με 11,1% και συνολικά 2.699.213 επιβάτες έναντι 2.417.571 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Την ίδια τάση ακολούθησε και το αεροδρόμιο των Χανίων που σημείωσε αύξηση 8% ξεπερνώντας μάλιστα το ένα εκατομμύριο επιβάτες. Αντιθέτως, σημαντική πτώση 12,8% παρουσίασε η κίνηση στο αεροδρόμιο της Κω. Τέλος, το «Ελ. Βενιζέλος» συνέχισε και κατά τη θερινή περίοδο την πορεία ανάπτυξής του παρουσιάζοντας αύξηση 5% και φτάνοντας τους 3.479.266 επιβάτες έναντι των 3.314.724 επιβατών του 2015.

    Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Αντωνίου, «και από τα 4 αεροδρόμια διακινήθηκαν περισσότεροι από 8 εκ. επιβάτες με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς να διαπιστωθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή να παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων κατά τον έλεγχο».

    Με περισσότερους από 2.500 υπαλλήλους σε 35 ελληνικές πόλεις, η G4S είναι o μεγαλύτερος Όμιλος ιδιωτικής ασφάλειας στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στους κλάδους των επανδρωμένων και εποχούμενων υπηρεσιών ασφαλείας, ελέγχων αεροδρομίων και λιμένων και των χρηματαποστολών. Η μητρική, G4S plc, με ετήσιο κύκλο εργασιών 9 δισ. ευρώ, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στον κόσμο απασχολώντας πάνω από 620.000 υπαλλήλους σε 120 χώρες.

    [06] Δήλωση του Ι. Μαντζουράνη, για τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά

    Για «συκοφαντική επίθεση» εναντίον του, κάνει λόγο ο δικηγόρος Ιωάννης Μαντζουράνης, σε δήλωσή του με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

    «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλυπτόμενος από τη βουλευτική ασυλία, στη δευτερολογία του στη Βουλή, εξαπέλυσε συκοφαντική επίθεση εναντίον μου με τον ψευδή ισχυρισμό ότι καταδικάστηκα, μολονότι καλώς γνωρίζει την αλήθεια» αναφέρει ο κ. Μαντζουράνης και προσθέτει: «Όχι μόνο ουδέποτε καταδικάστηκα, αλλά αντιθέτως με τη με αριθμό3288/1999 ομόφωνη Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών μετά από σύμφωνη εισαγγελική πρόταση κρίθηκε παράνομη και καθ' υπέρβαση εξουσίας και η δίωξη και η προσωρινή κράτησή μου. Προφανώς ο τρυφερός βλαστός και κληρονόμος της δυναστείας Μητσοτάκη δεν αρέσκεται μόνο στα gadgets της Siemens, αλλά και σε τυμβωρυχίες λάσπης».

    [07] Ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου για τα περί πλειστηριασμών σε εργατικές κατοικίες

    «Στον δήμο μας έχουμε πολλές κατοικίες εργατών που αγοράστηκαν με χρήματα της Εργατικής Εστίας, όχι όμως με την έννοια των εργατικών κατοικιών που γνωρίζουμε, δηλαδή των οργανωμένων πολυκατοικιών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Πέτρος Σούλας.

    «Επίσης, δεν έχω προσωπική ενημέρωση για πλειστηριασμούς αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πλειστηριασμοί, αλλά δεν γνωρίζω εάν αφορούν εργάτες, εργαζόμενους, υπάλληλους ή κάτι άλλο» πρόσθεσε ο κ. Σούλας.

    [08] Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στη Βόρεια Καρολίνα λόγω του τυφώνα Μάθιου

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία Βόρεια Καρολίνα χθες μετά από την καταστροφική διέλευση του τυφώνα Μάθιου το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η κίνηση θα αποδώσει κρατικά κονδύλια σε άτομα 10 διοικητικών διαμερισμάτων που επηρεάστηκαν από τον τυφώνα, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

    Τα νερά των ποταμών ξεχύθηκαν στις πόλεις χθες μετά το πέρασμα του τυφώνα, και εκατοντάδες χρειάστηκε να περισωθούν με βάρκες και ελικόπτερα καθώς ανέβηκε η στάθμη των νερών. Σύμφωνα με τις αρχές, οι πλημμύρες των ποταμών μπορεί να συνεχιστούν για μέρες.

    Ο τυφώνας κόστισε τη ζωή σε 1.000 άτομα στην Αϊτή και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν είπε χθες ότι μερικά χωριά και κάποιες πόλεις στη χώρα είχαν "εξαφανιστεί από τον χάρτη".

    Στις ΗΠΑ, οι νεκροί έφθασαν τους 23 τουλάχιστον, 11 από τους οποίους βρίσκονταν στη Βόρεια Καρολίνα.

    Μετά από 39 εκατοστά βροχής από τον Μάθιου το Σαββατοκύριακο, ο ουρανός ήταν καθαρός χθες, αλλά τα υπερχειλισμένα ποτάμια και τα ανεπαρκή φράγματα δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα.

    "Η καταιγίδα δεν έχει τελειώσι στη Βόρεια Καρολίνα", είπε σε δημοσιογράφους στην Φαγιέτβιλ ο κυβερνήτης Πατ Μακ Κρόρι. "Θα είναι μεγάλη και δύσκολη η πορεία", προς την αποκατάσταση, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι αναμένει τον αριθμό των νεκρών να ανέβει.

    Περίπου 2.000 κάτοικοι είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια και τις ταράτσες των στο Λάμπερτον, δίπλα στον ποταμό Λάμπερ, αφού πλημμύρισε η πόλη ξαφνικά τη Δευτέρα το πρωί, είπε ο Μακ Κρόρι, προσθέτοντας ότι οι διασώσεις θα συνεχίζονταν όλη μέρα.

    Η Εθνική Μετεορολογική Εταιρεία προειδοποίησε ότι ο ποταμός Νόις θα πλημμυρίσει την Παρασκευή, με "καταστροφικά" αποτελέσματα, ωθώντας τις αρχές να εκδώσουν εντολή εκκένωσης των σπιτιών και επιχειρήσεων κατά το μήκος του ποταμού.

    Πολλές κοινότητες στα παράλια και ενδότερα παραμένουν σκεπασμένες από τα νερά της καταιγίδας ή των υπερχειλισμένων ποταμών. Ο Μακ Κρόρι είπε ότι συνάντησε μια ηλικιωμένη γυναίκα σε καταφύγιο χθες που έχασε τα πάντα στις πλημμύρες. "Αυτή τη στιγμή κάθεται σε μια καφετέρια σχολείου και κλαίει και αναλογίζεται πώς θα ζήσει... Σου ραγίζει την καρδιά", είπε.

    Στη γειτονική Νότια Καρολίνα, η κυβερνήτης Νίκι Χέιλι προειδοποίησε ότι τα ποτάμια της πολιτείας έχουν φθάσει ήδη το όριο της στάθμης τους. "Ό,τι δεν έχει πλημμυρίσει σήμερα μπορεί να πλημμυρίσει αύριο", είπε σε συνέντευξη τύπου. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν τουλάχιστον τρεις θάνατοι στην πολιτεία που οφείλονται στον τυφώνα, μεταξύ τους και ένας οδηγός που παρασύρθηκε από τα νερά μέσα στο αυτοκίνητό του.

    Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να προσέχουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια που είχαν πέσει, και ανέφεραν την περίπτωση ενός 89χρονου άνδρα στην Φλόριντα που σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία.

    Περίπου 1,1 εκατομμύριο άτομα παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό στις πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια, τις Καρολίνες (Βόρεια και Νότια), και την Βιρτζίνια.

    Χθες ένα ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε άδεια στο Δημοκρατικό Κόμμα της Φλόριντα να μεταθέσει κατά 24 ώρες την τελευταία μέρα εγγραφής ψηφοφόρων, έως και αύριο, λόγω της καταιγίδας. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρικ Σκοτ είχε αρνηθεί την αίτηση των Δημοκρατικών.

    Στο μεταξύ, εκδόθηκε έκτακτο ανακοινωθέν για πιθανό τυφώνα στις Βερμούδες, την τροπική καταιγίδα Νικόλ, η οποία αναμένεται να φτάσει στο νησί του Ατλαντικού προς το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο τυφώνων.

    [09] Ο Γιάννης Οικονομίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θέλω να καταστήσω τον θεατή αυτόπτη μάρτυρα

    Eδώ και καιρό φλέρταρε με την ιδέα να κάνει θέατρο, απλά δεν το τολμούσε,ο Γιάννης Οικονομίδης. Tου έλειπε, απ' ό,τι λέει, το κέφι, η όρεξη,το θάρρος «γιατί όταν μπαίνεις σε άλλα χωράφια - αν είσαι και σώφρων άνθρωπος- απαιτείται θάρρος. Πρέπει να συνηγορήσουν όλα, γιατί για μένα δεν είναι διεκπεραίωση το να εμπλακώ σ' ένα χώρο που σέβομαι πολύ. Οπότε μάλλον τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες, ήρθε και η πρόσκληση από το Εθνικό και σήκωσα το γάντι. Μπήκα με τα μπούνια σε αυτή την περιπέτεια» σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οσκηνοθέτης του "Σπιρτόκουτου" και του "Μαχαιροβγάλτη", για το «Στέλλα Κοιμήσου» με το οποίο παίρνει το βάπτισμα του πυρός στο θέατρο, από τις 13 Οκτωβρίου,στη ΝέαΣκηνή του Εθνικού.

    Τι σχέση έχει το σκληρό σινεμά του περιθωρίου και του ζόφου στις ταινίες του Οικονομίδη με τη "Στέλλα Βιολάντη" την τραγική ηρωίδατου Γρηγόριου Ξενόπουλου από την οποία εμπνεύστηκε το σενάριο της δικής του"Στέλλας";

    Οσκηνοθέτηςθεωρεί ότιστον πυρήνα του γνωστούθεατρικού δράματοςαποκαλύπτεται«μιαακραία και ωμή σύγκρουση πατέρα- κόρης», την οποία ο Οικονομίδης εξελίσσει σ ένα έργο καινούργιο κιόχι μια «επικαιροποίηση» τουΞενόπουλου. Δημιουργείμία παράσταση στο πρότυπο του θεάτρου- ντοκουμέντο,μια «φέτα ζωής» που διαμορφώθηκεμέσα από τη διαδικασία τωνπροβών με τη συνεργασία όλων των συντελεστών.

    Κι αν το «Σπιρτόκουτο» είχε ξεκλειδώσει την πόρτα της ελληνικής μικροαστικής οικογένειας, το πρώτο έργο που γράφει και σκηνοθετείαποκλειστικά για το θέατρο, μας εισάγει μέσα στην πολυτελή βίλα του νεόπλουτου Έλληνα, όπου η ευμάρεια συνυπάρχει με τη χυδαιότητα και οισχέσεις έχουν το χρώμα του χρήματος. «Είναι μία ιστορία σημερινή, κάπου στα βόρεια προάστια με ήρωες Ελληνες του σήμερα. Δεν έχει νακάνει με σύγκρουση γενεών που ίσως είχε νόημα στα παλιά τα χρόνια, αλλά με σύγκρουση ιδεολογιών και φιλοσοφίας. Στην παράσταση ακούγονται δύο διαφορετικές απόψεις : αυτή της Στέλλας η οποία εκφράζει το συναίσθημα και την καρδιά και διεκδικεί το δικαίωμά της στο να πάει αντίθετα από το ρεύμα και εκείνη όλων των υπολοίπων , οι οποίοι πρεσβεύουν και υποστηρίζουν λυσσαλέα το σύστημα , τον κανόνα όπως τον έχει θέσει ο πατέρας αλλά όχι με όρους ηθογραφίας αλλά με όρους πολιτικής» επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

    Στο έργο παρακολουθούμε μία οικογένεια πλουσίων, την οικογένεια του Αντώνη Γερακάρη, ενός ανθρώπου του υποκόσμου. Η κόρη του Στέλλααρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. ΜιαΚυριακή, όταν ανακοινώνει τις αποφάσεις της, ξεδιπλώνονται όλα τα μίση και τα πάθη, αλλά και η προσπάθεια της κοπέλας να αποκτήσει τη δική της φωνή. Ο έρωτας όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σευποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις.

    Υπάρχει κάτι που συνδέει τις προηγούμενες δουλειές του στο σινεμά με τη συγκεκριμένη παράσταση; «Υποθέτω ότι είναι η αναζήτηση τηςπραγματικότητας του κόσμου που μας περιβάλλει και η αποτύπωση αυτής της πραγματικότητας. Αυτό που κυνηγάω εδώ και χρόνια στονκινηματογράφο προσπάθησα κι εδώ να το εξερευνήσω και να το μεταφέρω στη θεατρική σκηνή» απαντά ο Γ.Οικονομίδης. «Για μένα αυτό τοέργο είναι συνέχεια της κινηματογραφικής μου δουλειάς - να μπορέσω να αποτυπώσω δηλαδή στο θέατρο με απόλυτη αλήθεια, φυσικότητα,ρεαλισμό και υπαρξιακή ουσία μία ιστορία που θα συνέβαινε σε ένα σαλόνι ενός σπιτιού, και να καταστήσω το θεατή αυτόπτη μάρτυρα ενόςπραγματικού χρονικού, ενός ντοκουμέντου διάρκειας 90 λεπτών» λέει ο ίδιος.

    Στην παράσταση δεν θα χρησιμοποιήσει κινηματογραφικά στοιχεία: «Δεν τα πολυγουστάρω αυτά έτσι κι αλλιώς στο θέατρο. Για μένα ηκινηματογραφικότητα μιας θεατρικής παράστασης είναι το ...άχτι, το παίξιμο των ηθοποιών, η δραματουργία, η φυσικότητα, η αλήθεια. Όχι αυτόπου συνηθίζουν στην Ελλάδα να βαφτίζουν αμέσως κινηματογραφική όποια παράσταση έχει οπτικοακουστικό υπερθέαμα .Το βλέπω τελείωςαλλιώς»τονίζει .

    Κάθε παράσταση του «Στέλλα κοιμήσου» θα είναιξεχωριστή, καθώς ο διάλογος διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό ζωντανά στη σκηνή μεβάση ένα συγκεκριμένο σενάριο. "Υπάρχει το σενάριο του χρονικού των 90 λεπτών, υπάρχουν οι σκηνές, υπάρχει το διακύβευμα, έχει γίνειπολλή δουλειά στους χαρακτήρες, υπάρχει η ψυχολογία, υπάρχει η δραματουργία, απλά δεν υπάρχει γραμμένος διάλογος. Οπότε κάθε φορά οιηθοποιοί καλούνται να ξαναβιώσουν αυτό το ντοκουμέντο ζωής υπό μία έννοια. Αλλιώς πώς θα επιτυγχανόταν αυτή η ακραία φυσικότητα καιαυτή η ακραία αλήθεια που επιζητώ άμα υπήρχε γραμμένη σελίδα; Με αυτόν τον τρόπο θέλω να πιστεύω ότι το έργο πραγματικά θα ξαναζείκάθε βράδυ μπροστά στο θεατή με απίστευτη φρεσκάδα, θερμοκρασία και ορμή. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο βέβαια και απαιτητικό αλλάαπό την άλλη νιώθω και πολύ τυχερός που έχω αυτό το εξαιρετικό μπουκέτο των ηθοποιών (Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, ΜάγιαΚώνστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Έλλη Τρίγγου, Γιάννης Νιάρρος, Καλιρρόη Μυριαγκού, Στάθης Σταμουλακάτος) " αναφέρει επισημαίνονταςτις μεγάλες διαφορές στην προετοιμασία μίας παράστασης από μία ταινία:

    «Ο κινηματογράφος έχει χαμαλίκι, αγωνία και έντασημέχρινα μαζευτούν τα χρήματα, είναι άλλο σκηνικό πολύ ζόρικο και σοβαρό. Αλλά σε ό,τι αφορά στο δημιουργικό κομμάτι, δεν αντιμετωπίζωδιαφορετικά το θέατρο. Η αγωνία είναι ίδια. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε ούτε έργο, φτιάξαμε ένα από την αρχή».

    Τα γυρίσματα της επόμενης του ταινίας με τίτλο «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» θα ξεκινήσουν σε ένα χρόνο. Θεωρεί ότι παρ' όλες τιςδυσκολίες στο εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο υπάρχει δημιουργικότητα: «υπάρχει σοβαρός ελληνικός κινηματογράφος που ταξιδεύει στο εξωτερικόκαι διακρίνεται. Βέβαια, όσον αφορά την σχέση του ελληνικού κινηματογράφου με τον θεατή τη βρίσκω χάλια. Ο Έλληνας γενικά το έχειφτυσμένο το ελληνικό σινεμά, του γυρίζει την πλάτη κανονικότατα. Μεγάλη περιφρόνηση, μεγάλη απαξίωση». Και πού το αποδίδει;«Έλαντε? προσπαθώ κι εγώ να λύσω τον γρίφο. Σίγουρα σ΄ έναν βαθμό ευθύνονται και οι Έλληνες κινηματογραφιστές, οι οποίοι έχουν κάπως έχουνδιαρρήξει τον δεσμό επικοινωνίας με το κοινό και σίγουρα ευθύνεται και ο επαρχιωτισμός του Έλληνα που το «δικό του» πράγμαέχει μια τάσηνα το σνομπάρει, όπως επίσης και το ακριβό εισιτήριο?. Είναι πολλά, σαφώς είναι μια τραυματισμένη σχέσημε αμοιβαίες ευθύνες» καταλήγει.

    [10] Από την Αστυνομία στο υπ. Πολιτισμού αρχαία αντικείμενα από κατασχέσεις

    Ιδιαίτερα σημαντικές προεκτάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος έχουν οι δύο μεγάλες υποθέσεις λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας, που εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Πάτρας, με την σύλληψη 26 ατόμων και από την Ασφάλεια Αττικής με την σύλληψη τριών ατόμων στα Γιάννενα και την ανεύρεση μιας ολόχρυσης βασιλικής στεφάνης ανεκτίμητης αξίας στα Γιάννενα.

    Την σοβαρότητα αυτή ακριβώς των δύο υποθέσεων, υπογράμμισε με την παρουσία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το απόγευμα, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος παρέλαβε προσωπικά κάποια από τα κατασχεθέντα αντικείμενα, από τον αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα αρχαία αντικείμενα που εμπορεύονταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Πατρών, ή τουλάχιστον πολλά από αυτά, φαίνεται πως περνούσαν μέσα από τέσσερις μεγάλους οίκους δημοπρασιών στην Ευρώπη.

    Όπως δήλωσε σήμερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο διευθυντής της Ασφάλειας Πάτρας, αστυνομικός διευθυντής Απόστολος Μπαρτζακλής, ήδη από το καλοκαίρι έχει ζητηθεί από την χώρα μας, μέσω δικαστικής συνδρομής, να ερευνηθούν οι δραστηριότητες των τεσσάρων οίκων δημοπρασιών και ο βαθμός εμπλοκής τους στην υπόθεση.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, πρόκειται για τους εξής οίκους:

    1. Οίκος δημοπρασιών ΝΟMOS AG με έδρα στην Ζυρίχη Ελβετίας ZAHRINGERSTRASSE 27, ZURICH.

    2. Οίκος δημοπρασιών NUMISMATIK NAUMANN GmbH με έδρα στην Βιέννη Αυστρίας, οδό NIBELUNGENGASSE 1-3.

    3. Οίκος δημοπρασιών GORNY & MOSCH GmbH με έδρα στο Μόναχο Γερμανίας, GIESSENER MUNZHANDLUNG MAXIMILIANPLATZ 20 MUNICH.

    4. Οίκος δημοπρασιών ROMA NUMISMATICS με έδρα στo Λονδίνο Αγγλίας, 20 Fitzroy Square.

    Ο κ. Μπαρτζακλής ανέφερε επίσης, ότι ο ένας από τους συλληφθέντες, ομολόγησε στον ανακριτή ότι έχει νοικιάσει στην Γερμανία αποθήκη μέσα στην οποία φυλάει έναν αρχαιολογικό θησαυρό αμύθητης αξίας, ενώ ανάλογα αντικείμενα έχει και σε τραπεζικές θυρίδες επίσης στην Γερμανία.

    Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση έχει πολύ μέλλον μέχρι να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της. Παράλληλα εξετάζονται όλες οι πιθανές διασυνδέσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς είναι παλιοί στον συγκεκριμένο χώρο.

    Ειδικά το όνομα του φερόμενου ως αρχηγού της οργάνωσης, 69 ετών, είχε απασχολήσει και το 1993, για την υπόθεση υπεξαίρεσης αρχαίων από τα μουσεία Σικυώνος και Κορίνθου, στην οποία είχε εμπλακεί και το όνομα του τότε υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνου Νηστικάκη, ο οποίος όμως τελικά αθωώθηκε.

    Από την άλλη, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι οι τρεις συλληφθέντες προχτές στα Γιάννενα και συγκεκριμένα δύο Έλληνες 58 και 56 ετών και ένας Αρμένιος 52 ετών, κατείχαν ένα χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα 20 σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς, που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ αυτών που φορούσαν βασιλείς της περιόδου, γι' αυτό είναι ανυπολόγιστης αξίας. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το συγκεκριμένο στεφάνι το είχαν στην κατοχή τους οι αρχαιοκάπηλοι πάνω από τρία χρόνια και δεν έχουν αποκαλύψει που το βρήκαν, γεγονός που αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα ανάλογα αρχαία αντικείμενα από παλιές λαθρανασκαφές, ίσως και δεκαετίας.

    Για τον λόγο αυτό ούτε και αυτή η υπόθεση έχει κλείσει.

    Σε ειδική τελετή στο υπουργείο, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, συνεπικουρούμενος από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα, παρέδωσε στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, το παραπάνω χρυσό στεφάνι και δύο εικόνες, (μία του Χριστού, του 19ου αιώνα και μία της Παναγίας του 20ου αιώνα), που είχαν τα μέλη της ίδιας σπείρας, καθώς και μεγάλο αριθμό αρχαιοελληνικών και ρωμαϊκών νομισμάτων, που κατασχέθηκαν στην σπείρα της Πάτρας.

    Στην ομιλία του ο κ. Τόσκας τόνισε στον κ. Μπαλτά ότι «με δικαιολογημένη υπερηφάνεια παραδίδει στα χέρια του, σε σίγουρα χέρια, στα χέρια των εκπροσώπων του πολιτισμού στη χώρα μας, τα κειμήλια αυτά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία σε δύο ξεχωριστές αστυνομικές επιχειρήσεις».

    Παράλληλα υπογράμμισε: «Οι προσπάθειες μας βρίσκουν διεθνή απήχηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη εκλογή της χώρας μας στο εκτελεστικό συμβούλιο της UNESCO και η Ελληνική Αστυνομία, φορέας και όργανο διατήρησης και προστασίας της ιστορικής μας μνήμης, θέλει να μετέχει του πολιτιστικού γίγνεσθαι και γι' αυτό θεωρούμε πολύ σημαντική την παρουσία σας σήμερα με την ευκαιρία της παράδοσης των κειμηλίων που είχαν συληθεί και ευτυχώς βρέθηκαν».

    Τέλος ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για τη συγκρότηση ενός ιστορικού αρχείου της Αστυνομίας και τη συγκρότηση του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται η λειτουργία του γραφείου στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται όσοι έχουν φάκελο από χαλεπούς καιρούς, προκειμένου να ζητήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα που διατηρούνταν εκείνη την εποχή.

    Ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος τόνισε πως είναι πρώτη φορά που παραλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού τα αρχαία που κατάσχει η Αστυνομία, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τόσκα και την ΕΛ.ΑΣ και χαρακτήρισε «σημαντική ημέρα την σημερινή γιατί δείχνει, πώς μπορεί να συνεργαστεί, ένα υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνική Αστυνομία», την οποία αποκάλεσε «θεματοφύλακα των κειμηλίων του πολιτισμού μας».

    «Τώρα μαθαίνουμε σιγά- σιγά ποσο δύσκολες είναι αυτές οι επιχειρήσεις, που τις έχουμε δει σε κινηματογραφικά έργα και το μαθαίνουμε από τις δικές σας επιτυχίες», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και επεσήμανε ότι το σημαντικό είναι ότι πλέον, σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία μπορούμε να παίρνουμε πίσω και τα αρχαία αντικείμενα που περνούν τα σύνορα μας.

    «Είναι όμως μια πολύ σύνθετη διαδικασία, έχει νομικές διαστάσεις, έχει διεθνείς διαστάσεις, διπλωματικές διαστάσεις, γιατί κάποια μεγάλα Μουσεία, μεγάλες συλλογές θέλουν πολύ ισχυρά τεκμήρια για να υπακούσουν τον νόμο και να τον πιστέψουν», είπε ο κ. Μπαλτάς. Και αυτό το κάνει το υπουργείο Πολιτισμού.

    Τα κατασχεθέντα από τις τελευταίες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός θα πάνε στα μουσεία των πόλεων όπου κατασχέθηκαν.

    Καταλήγοντας ο κ. Μπαλτάς είπε: «Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε θεματοφύλακες αυτής της παράδοσης και αυτών των θησαυρών και το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει τόσες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευτύχημα για μας. Οτιδήποτε μπορούμε να βοηθήσουμε σε σχέση με τις δικές μας αρχαιολογικές υπηρεσίες, να διευκολύνουμε οποιαδήποτε στιγμή και μάλλον τη μυστικότητα που θα μας πείτε να διευκολύνουν το έργο σας, είμαστε στη διάθεσή σας».

    Τέλος, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας, δήλωσε εξαιρετικά ευτυχής και συνεχάρη δημοσίως τους αστυνομικούς που εργάστηκαν πάνω από ένα χρόνο, μέχρι να φτάσουν σε αυτή την επιτυχία και τόνισε:

    «Θέλω να ευχαριστήσω και να επαινέσω δημόσια το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσφορά και το έργο του και στο ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας, μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με πανανθρώπινη και διαχρονική αξία και σημασία».

    [11] Στον δρόμο της ανάπτυξης, το μουσείο-βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ

    Στον δρόμο της ανάπτυξης μπαίνει το μουσείο - βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), μετά την κάλυψη από το υπουργείο όλων των οικονομικών του υποχρεώσεων προς τρίτους, που αποτελούσαν πραγματικό «βαρίδι» στη διαδικασία της λειτουργίας του.

    Πριν λίγες μέρες διορίσθηκε και νέο διοικητικό συμβούλιο με τριετή θητεία, από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους παρακάτω:

    1. Δημήτριο Παπαγεωργίου, καθηγητή Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως πρόεδρο αναπληρούμενο από την Ευαγγελία (Εύη) Σαμπανίκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

    2. Σπύρο Γαληνό, δήμαρχο Λέσβου, ως αντιπρόεδρο αναπληρούμενο από τον Κωνσταντίνο Αστυρακάκη, αντιδήμαρχο Πολιτισμού Λέσβου, προτεινόμενους από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.

    3. Μερόπη Φράγκου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου αναπληρούμενη από τον Παύλο Τριανταφυλλίδη, προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ως εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    4. Παναγιώτη Κατσαβέλλη, δημοτικό σύμβουλο Λέσβου, αναπληρούμενο από το Μιχαήλ Ταμβακέλλη, Δημοτικό Σύμβουλο Λέσβου, ως εκπροσώπους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου.

    5. Μαρία Περδικούρη, φιλόλογο, αναπληρούμενη από το Χρήστο Χατζηλία, φιλόλογο, ως εκπροσώπους της ΕΛΜΕ.

    6. Μαρία Τουρλή, φιλόλογο του 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, αναπληρούμενη από την Ελένη Μανιάτη, φιλόλογο του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης ως εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας.

    7. Αικατερίνη (Καίτη) Δημητρίου, ζωγράφο, εκπαιδευτικό, αναπληρούμενη από τον Ευστράτιο Γεωργούλα, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Άλλος Δρόμος», προτεινόμενους από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.

    [12] Συνέντευξη του καθηγητή Ν.Μαζαράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έλληνες επιστήμονες στη Βρετανία και Βρετανοί συνάδελφοί τους κατάφεραν να «φρενάρουν» την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε ποντίκια, εισάγοντας απευθείας -με τη βοήθεια ενός ιού- ένα γονίδιο στον εγκέφαλο των πειραματόζωων και κυρίως στο κέντρο της μνήμης. Η πρωτεΐνη PGC-1-alpha, που κωδικοποιείται από το συγκεκριμένο γονίδιο, εμποδίζει να σχηματισθούν οι καταστροφικές πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

    Αν και η σχετική έρευνα, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ΣυμβούλιοΈρευνας (ERC) και από τoν βρετανικό ερευνητικό φορέα Alzheimer's Research UK, βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο, ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της συνεχώς εξαπλούμενης νευροεκφυλιστικής πάθησης.

    Παγκοσμίως περίπου 47,5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια, με κυριότερη αιτία τη νόσο Αλτσχάιμερ (πάνω από 40 εκατ. ασθενείς), για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία. Τα υπάρχοντα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν τις υποκείμενες αιτίες, αλλά απλώς αντιμετωπίζουν ορισμένα συμπτώματα ή επιβραδύνουν κάπως την εξέλιξη της νόσου.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νικόλα Μαζαράκη και τη δρα Μαγκνταλένα Σάστρε της Ιατρικής Σχολής του Imperial College του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης η Λουκία Κατσούρη (πρώτη συγγραφέας της μελέτης) και η Ιωάννα Ελευθεριάδου.

    Προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο είχαν δείξει ότι το εν λόγω γονίδιο PGC-1-alpha μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό των χαρακτηριστικών πλακών από την πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές, οι οποίες εμφανίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και οδηγούν σε καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.

    Αυτή τη φορά το γονίδιο εισήχθη στον εγκέφαλο πειραματόζωων, με «όχημα» έναν τροποποιημένο αβλαβή ιό. Οι επιστήμονες στόχευσαν το γονίδιο στον ιππόκαμπο και στον φλοιό, δηλαδή στις πρώτες περιοχές του εγκεφάλου όπου αναπτύσσονται οι πλάκες του αμυλοειδούς στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

    Οι βλάβες στον ιππόκαμπο οδηγούν σε απώλεια της μνήμης για τα πρόσφατα γεγονότα, καθώς και σε απώλεια προσανατολισμού στο χώρο, ενώ οι βλάβες στον εγκεφαλικό φλοιό έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην μακρόχρονη μνήμη, στη λογική, στη σκέψη και στην ψυχική διάθεση.

    Η εισαγωγή του γονιδίου PGC-1-alpha στα ποντίκια έγινε με ένεση στον εγκέφαλο, όταν η νόσος βρισκόταν ακόμη στα αρχικά στάδια. Μετά από τέσσερις μήνες, τα ποντίκια που είχαν κάνει τη γονιδιακή θεραπεία, είχαν πολύ λίγες πλάκες αμυλοειδούς, σε σύγκριση με τα τρωκτικά όπου δεν είχε εισαχθεί το εν λόγω γονίδιο και τα οποία είχαν πλέον πολλές τέτοιες πλάκες.

    Επιπλέον, τα ποντίκια με το γονίδιο τα πήγαν εξίσου καλά στα τεστ μνήμης με τα υγιή ποντίκια. Ακόμη, τα πειραματόζωα που είχαν δεχθεί το γονίδιο, δεν εμφάνιζαν καμία απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπό τους.

    Η πρωτεΐνη PGC-1-alpha που κωδικοποιείται από το ομώνυμο γονίδιο, εμπλέκεται στις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος, μεταξύ άλλων στη ρύθμιση του σακχάρου και στον μεταβολισμό των λιπών. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η σωματική άσκηση, όσο και η ουσία ρεσβερατρόλη που υπάρχει στο κόκκινο κρασί (αλλά μόνο σε μορφή χαπιού, επειδή το αλκοόλ ακυρώνει τα οφέλη της), μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον οργανισμό.

    Το επόμενο βήμα, κατά τους ερευνητές, θα είναι να προχωρήσουν πλέον σε δοκιμές σε ανθρώπους, με την ελπίδα ότι το γονίδιο θα είναι κατ' εξοχήν ωφέλιμο στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Αν και μια πιθανή κλινική χρήση της νέας θεραπείας απέχει ακόμη χρόνια, εωσότου επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε ασθενείς, τα έως τώρα ευρήματα γεννούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

    Συνέντευξη του καθηγητή Ν.Μαζαράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Νικόλας Μαζαράκης (γεν. 1961) σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου (1981-85) και πήρε το διδακτορικό του στη βιοχημεία και μοριακή γεντική από το Βασιλικό Κολλέγιο (King's College) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1989. Από το 2006 μέχρι σήμερα είναι καθηγητής μοριακής βιοϊατρικής και επικεφαλής του τομέα γονιδιακής θεραπείας στο Τμήμα Επιστημών του Εγκεφάλου της Ιατρικής Σχολής του Imperial College του Λονδίνου. Από το 2011 έχει εκλεγεί εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Βιολογίας της Βρετανίας.

    Είναι ένας μοριακός νευροεπιστήμονας με διεθνή φήμη στη γενετική θεραπεία των νευρολογικών παθήσεων, με έρευνες τόσο στο πανεπιστήμιο, όσο και στην εταιρεία Oxford BioMedica plc. Πριν από το Αλτσχάιμερ, δοκίμασε με επιτυχία μια ανάλογη γονιδιακή θεραπεία στην περίπτωση ασθενών με προχωρημένη νόσο Πάρκινσον.

    Ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας μίλησε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη σημασία και τις προοπτικές της υπό ανάπτυξη γονιδιακής θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Όπως λέει, έως σήμερα διεθνώς είναι η δεύτερη γονιδιακή θεραπεία που προβάλλει ως εναλλακτική λύση στα υπάρχοντα φάρμακα. Τονίζει ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μπορεί να αρχίσουν σε τρία έως πέντε χρόνια, εφόσον υπάρξει η δέουσα χρηματοδοτική υποστήριξη, ενώ δεν αποκλείει ότι η ίδια γονιδιακή θεραπεία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στην περίπτωση της νόσου Πάρκινσον.

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    ΕΡ: Ποια είναι η σημασία της νέας έρευνάς σας, σε σχέση με άλλες θεραπευτικές προσπάθειες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στο πεδίο της νόσου Αλτσχάιμερ;

    ΑΠ: Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική διαταραχή, η οποία πλήττει πάνω από 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες που να θεραπεύουν ή να σταματούν την εξέλιξη της νόσου. Οι περισσότερες από τις υπάρχουσες θεραπείες εστιάζουν σε φάρμακα χορηγούμενα από το στόμα, τα οποία όμως δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά.

    Η έρευνά μας δείχνει ότι η γονιδιακή θεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματική εναλλακτική λύση στα φάρμακα από το στόμα, εφόσον εφαρμοσθεί στο αρχικό στάδιο της νόσου. Μέχρι τώρα, μόνο μια γονιδιακή θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί τον νευρωνικό αυξητικό παράγοντα, που χορηγείται μέσω αδενο-σχετιζόμενων ιών (AAV2), έχει δοκιμασθεί κλινικά γι' αυτή τη νόσο. Συνεπώς η δική μας προσέγγιση, που μεταφέρει το θεραπευτικό γονίδιο PGC1α με φορέα έναν ιό, αποτελεί μια νέα εναλλακτική λύση.

    ΕΡ: Πότε εκτιμάτε ότι θα αρχίσουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές της θεραπείας σας σε ανθρώπους ασθενείς;

    ΑΠ: Αυτό μπορεί να γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, τριών έως πέντε ετών, εάν εξασφαλισθεί επαρκής υποστήριξη για ένα τέτοιο πρόγραμμα από συμβούλια ερευνών και εταιρείες. Θα χρειασθούν πάντως προηγουμένως περισσότερες μελέτες, προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε πειραματόζωα, μετά την εμφάνιση της νόσου σε αυτά.

    ΕΡ: Οπότε πόσο αισιόδοξος είστε για τις προοπτικές της νέας θεραπείας, παίρνοντας υπόψη τις έως τώρα δοκιμές σας σε κύτταρα και ζώα;

    ΑΠ: Είναι πολύ ενθαρρυντικά και σημαντικά τα βασικά ευρήματά μας ότι τα ζώα με παθολογία Αλτσχάιμερ, που θεραπεύθηκαν με PGC-1α, αναπτύσσουν λιγότερες πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους, αποδίδουν στα τεστ μνήμης εξίσου καλά με τα υγιή ποντίκια και δεν εμφανίζουν απώλεια νευρώνων στις περιοχές εκείνες που κατεξοχήν πλήττει η νόσος.

    Μολονότι οι μελλοντικές δοκιμές στα πειραματόζωα μπορεί να βελτιώσουν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα, το πραγματικό τεστ αποτελεσματικότητας της θεραπείας θα είναι η εφαρμογή της σε ασθενείς σε αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ. Στο μεταξύ, η ύπαρξη περισσότερο ενθαρρυντικών δεδομένων από τις κλινικές δοκιμές της θεραπείας σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια ταχεία εφαρμογή της σε ανθρώπους ασθενείς.

    ΕΡ: Τι γίνεται, αλήθεια, με την προηγούμενη γονιδιακή θεραπεία σας για τη νόσο Πάρκινσον; Ποια είναι τα έως τώρα αποτελέσματά της σε ασθενείς και κατά πόσο αφορά το ίδιο θεραπευτικό γονίδιο;

    ΑΠ: Η γονιδιακή θεραπεία Prosavin?, που παράγει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, έχει εφαρμοσθεί σε 15 ασθενείς με προχωρημένη νόσο Πάρκινσον, σε μια κλινική δοκιμή με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Μια δεύτερη καθοριστική κλινική δοκιμή σχεδιάζεται για το επόμενο έτος, με τη χρήση ενός βελτιωμένου φορέα-ιού.

    Αυτές οι δοκιμές δεν χρησιμοποιούν το PGC-1α, αλλά άλλα γονίδια που συνθέτουν το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, που είναι ανεπαρκής στα βασικά γάγγλια των ασθενών με προχωρημένη νόσο Πάρκινσον. Όμως ήδη υπάρχουν μελέτες που δίνουν ενδείξεις πως το PGC-1α θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία του Πάρκινσον, αν εισαχθεί νωρίς στον εγκέφαλο.

    Καθώς η υπάρχουσα θεραπεία με λεβοντόπα σταθεροποιεί μεν τους ασθενείς αρχικού σταδίου με Πάρκινσον, αλλά δεν προστατεύει τα νεύρα τους, μια γονιδιακή θεραπεία για το Πάρκινσον θα πρέπει να περιμένει, εωσότου τελειοποιηθεί μια νέα γενιά ιών-φορέων, που θα στοχεύουν στον εγκέφαλο, αλλά δεν εφαρμόζονται απευθείας σε αυτόν.

    ΕΡ: Τελικά, υπάρχει περίπτωση να ανακαλύψουμε ποτέ μια πραγματική θεραπεία για τις υποκείμενες αιτίες του Αλτσχάιμερ και όχι απλώς μια ανακούφιση των συμπτωμάτων;

    ΑΠ: Τόσο οι προσεγγίσεις που εστιάζουν στα συμπτώματα, όσο και αυτές που μεταβάλλουν την πορεία της νόσου, εφόσον είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, είναι χρήσιμες παρεμβάσεις για μια ανίατη ασθένεια. Είμαι αισιόδοξος -γι' αυτό, άλλωστε, ασχολούμαι ακόμη με την ιατρική έρευνα μετά από 30 χρόνια!- ότι θα πετύχουμε τελικά να αναπτύξουμε πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες γι' αυτές τις παθήσεις.

    [13] Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο απολογούμενος στη Βουλή, σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι

    «Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή υπήρξε αποκαλυπτική για τη στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο πρόβλημα της διαπλοκής. Αυτό που παρακολούθησαν οι πολίτες ήταν μια συνεχής και αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που του έθεσε ο πρωθυπουργός. Ερωτήματα που αφορούσαν το καθεστώς αυθαιρεσίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, την πρόσβαση των καναλαρχών σε τραπεζική χρηματοδότηση χωρίς εγγυήσεις, τα υπέρογκα χρέη που έχουν δημιουργήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (και οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τη νομική διασφάλιση των εμπλεκομένων), η απόκρυψη των καταλόγων με φοροφυγάδες, η μεθοδευμένη προσπάθεια για συγκάλυψη σκανδάλων, όπως αυτό της Siemens. Ακόμα και οι ελάχιστες εξηγήσεις τις οποίες προσπάθησε να δώσει ο κ. Μητσοτάκης (αποπληρωμή δανείων ΝΔ, δάνειο «Κήρυκα Χανίων»), δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα, από όσα υποτίθεται ότι προσπάθησαν να απαντήσουν» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

    «Με αυτό το δεδομένο, και υπό το κράτος προφανούς εκνευρισμού, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να υπεκφύγει, είτε με αμήχανους αστεϊσμούς (κυρίως στην πρωτομιλία του), είτε με ύβρεις (κυρίως στην δευτερομιλία του), επιδιώκοντας, έτσι, να συσπειρώσει τους βουλευτές του - τουλάχιστον, αυτούς που ήσαν παρόντες. Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την επικοινωνιακή τακτική, είναι η αποδόμηση του εαυτού του» προσθέτουν, σημειώνοντας: «επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε αποκλειστικά στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αναλαμβάνοντας, για μια φορά ακόμα, τον ρόλο του εκπροσώπου των καναλαρχών και αποδεικνύοντας ότι αποκλειστικό του μέλημα είναι να αποτραπεί η επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν παρέλειψε, για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες, να κάνει μία ακόμα προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας».

    Τόνιζουν, επίσης, πως «είτε από ανεπάρκεια του επιτελείου του, είτε από συνειδητή πρόθεση, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε αναληθή στοιχεία για τους πλειστηριασμούς, και παραποίησε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου».

    Και καταλήγουν:

    «Ο πρωθυπουργός, υπήρξε συνεπής στη δέσμευσή του να μιλήσει για τη διαπλοκή "με ονόματα και διευθύνσεις". Με την ίδια συνέπεια εργάζεται η κυβέρνηση για την ολοκληρωτική εξουδετέρωση της διαπλοκής και την θεσμική θωράκιση της διαφάνειας. Είναι λογικό, αυτό να δημιουργεί εκνευρισμό στο παλιό πολιτικό κατεστημένο, που αποτέλεσε βασικό κορμό της διαπλοκής αυτής. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο απολογούμενος της χθεσινής συζήτησης».

    [14] Σχόλιο του Κυρ. Μητσοτάκη μετά τη συζήτηση στη Βουλή

    «Νομίζω, μάθατε πολλά καινούρια από μένα και τίποτε καινούριο από τον πρωθυπουργο» σχολίασε σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη λήξη της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

    «Μια από τα ίδια. Απαντήσεις σε αυτά που έθεσα, δεν πήρα όπως είδατε» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ για τη μάχη που είχε με τον πρωθυπουργο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 October 2016 - 8:32:20 UTC