Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όχι» σε 60 προσφυγόπουλα από έξι δημοτικά σχολεία στην Ημαθία
  • [02] Τριάντα γιατροί για 250.000 ανθρώπους στο Χαλέπι
  • [03] Δικηγόρος που αντιμετώπιζε προβλήματα στη δουλειά του ο δράστης της επίθεσης στο Χιούστον
  • [04] Πίδακες υδρατμών εντόπισε η NASA σε δορυφόρο του πλανήτη Δία
  • [05] Ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις για υπόγειο ωκεανό στον Πλούτωνα

  • [01] «Όχι» σε 60 προσφυγόπουλα από έξι δημοτικά σχολεία στην Ημαθία

    Την αντίδραση των Συλλόγων Γονέων των δημοτικών σχολείων της Αλεξάνδρειας Ημαθίας συναντά η ένταξη στις δομές δημόσιας Εκπαίδευσης 60 παιδιών προσφύγων, που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή (στρατόπεδο 722). Η εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ημαθίας προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας έκρινε και τα 7 δημοτικά σχολεία της περιοχής ως «υποψήφια», για να λειτουργήσουν σε αίθουσές τους Δομές Υποδοχής για τη Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ), ενώ αντίστοιχα διαβιβάστηκε και μία πρόταση του Δήμου, τα παιδιά να κάνουν μάθημα στο ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας, το οποίο διαθέτει αρκετές άδειες αίθουσες.

    Μέχρι σήμερα τα απόγευμα είχαν συνεδριάσει οι έξι από τους επτά Συλλόγους Γονέων των δημοτικών σχολείων της Αλεξάνδρειας και στο σύνολό τους αποφάσισαν- κατόπιν σχετικών ψηφοφοριών- ότι αντιτίθενται στις πρόταση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και στο ενδεχόμενο παιδιά προσφύγων να κάνουν μάθημα στις αίθουσες των σχολείων, όπου φοιτούν τα παιδιά τους.

    Πρόκειται για τους Συλλόγους Γονέων από το 1ο και 5ο δημοτικό σχολείο, που βρίσκονται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, το 2ο, το 3ο, το 4ο, το 6ο δημοτικό σχολείο, ενώ ο Σύλλογος του 7ου δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη.

    «Εμβόλια για τα προσφυγόπουλα θα βρεθούν, εμβόλια κατά του ρατσισμού όμως πού θα βρούμε;», είναι η αντίδραση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύση Διαμαντόπουλου, ο οποίος παρέστη σε κάποιες από τις συνελεύσεις.

    «Στον Νομό Ημαθίας υπάρχει το Κέντρο Φιλοξενίας στην Αγία Βαρβάρα, έξω από τη Βέροια και εκεί αφού απαντήθηκαν τα ερωτήματα σχετικά με εμβολιασμούς κ.λπ., οι γονείς δεν έχουν πλέον καμία αντίρρηση για τα 35 παιδιά πρόσφυγες, να κάνουν μάθημα στις τάξεις των σχολείων. Στην Αλεξάνδρεια, όμως, παρά το ότι έγινε σχετική ενημέρωση και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα για τους όρους και τις συνθήκες φοίτησης των 60 παιδιών, επικράτησαν πραγματικά ακραίες και ξενοφοβικές φωνές, έναντι των υπολοίπων, που δυστυχώς προτίμησαν να αποστασιοποιηθούν για να μην εμπλακούν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Διαμαντόπουλος.

    Παραιτήθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων στην Αλεξάνδρεια που είπε «Όχι» στα προσφυγόπουλα

    Την παραίτησή της από τη θέση της προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου-5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ανακοίνωσε η κ Βάνα Δημητριάδου - Μπρουσκέλη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην -κατά πλειοψηφία- απόφαση των γονέων που παραβρέθηκαν, σε συνέλευση του Συλλόγου την περασμένη Παρασκευή, να μην γίνουν δεκτά παιδιά προσφύγων στο σχολικό συγκρότημα του 1ου δημοτικού σχολείου.

    «Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να υλοποιήσω μια τέτοια απόφαση η οποία πέρα από το ότι δεν προβλέπεται από πουθενά, εξυπηρετεί μόνον λογικές που είναι ξένες σε μένα», αναφέρει η κ Μπρουσκέλη στη δήλωση παραίτησής της.

    Η απόφαση του Συλλόγου, όπως εκτιμά, «δεν συνάδει τόσο με την κείμενη νομοθεσία όσο και με την ανθρωπιά που πρέπει να μας διακρίνει στην πράξη και όχι στα λόγια».

    Για τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξήχθη η συνέλευση η κ Μπρουσκέλη αναφέρθηκε σε «απειλές εναντίον μου και όσων ελαχίστων υποστηρίξαμε το αυτονόητο δικαίωμα να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα κάτω από τις διαδικασίες που το αρμόδιο υπουργείο έχει εκπονήσει».

    [02] Τριάντα γιατροί για 250.000 ανθρώπους στο Χαλέπι

    Μόλις 30 γιατροί έχουν απομείνει στον ανταρτοκρατούμενο ανατολικό τομέα του Χαλεπιού, όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη ιατρικών και χειρουργικών υλικών για να προσφερεί νοσηλεία σε εκατοντάδες τραυματίες που βρίσκονται ανάμεσα στον πληθυσμό των 250.000 ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, ανέφεραν σήμερα Σύροι γιατροί.

    Τουλάχιστον 40 τραυματίες στα οχτώ νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν κάποια από αυτά αυτοσχέδια κέντρα νοσηλείας κρυμμένα σε υπόγεια σημεία υπό τον φόβο αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμώναπαιτείται να μεταφερθούν άμεσα για λόγους υγείας, ανέφεραν οι γιατροί.

    Δεκάδες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές του ανταρτοκρατούμενου τομέα της πόλης κατά την διάρκεια της νύχτας, τόνισαν μια οργάνωση που παρακολουθεί τις συγκρούσεις και ένας εργαζόμενος στην υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας. Η σφοδρή αεροπορική εκστρατεία της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της συνεχίζεται, έπειτα από την κατάρρευση της εκεχειρίας, την περασμένη εβδομάδα.

    "Υπάρχουν 30 γιατροί που παραμένουν εντός του ανατολικού Χαλεπιού", δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη ο παιδίατρος Αμπντ Αραχμάν Αλομάρ που εργάζεται για την Συριακή-Αμερικανική Ιατρική Ένωση (Syrian American Medical Society, SAMS) η οποία λειτουργεί σε περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση.

    [03] Δικηγόρος που αντιμετώπιζε προβλήματα στη δουλειά του ο δράστης της επίθεσης στο Χιούστον

    Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ σήμερα κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο στο Χιούστον, τραυματίζοντας εννέα ανθρώπους, είναι ένας δικηγόρος που φέρεται ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με το νομικό γραφείο με το οποίο συνεργαζόταν, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Οι έξι από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία ενώ οι τρεις δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου. Το ένα από τα θύματα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Σύμφωνα με τη Μάρθα Μοντάλβο, την αστυνομική διευθύντρια του Χιούστον, ο ένοπλος, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, είχε προβλήματα στη δουλειά του. Ο δήμαρχος της πόλης, Σιλβέστερ Τέρνερ, από την Κούβα όπου βρίσκεται, είπε στους δημοσιογράφους ότι "φαίνεται πως πρόκειται για έναν δικηγόρο" που είχε συγκρουστεί με το νομικό γραφείο στο οποίο εργαζόταν.

    Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας έλεγξαν το αυτοκίνητο του υπόπτου, στο οποίο βρέθηκαν πολλά όπλα ενώ στη συνέχεια θα ερευνηθεί και το σπίτι του.

    [04] Πίδακες υδρατμών εντόπισε η NASA σε δορυφόρο του πλανήτη Δία

    Οι ερευνητές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν αποδείξεις ύπαρξης από πίδακες υδρατμών στην Ευρώπη, ένα από τα μεγάλα φεγγάρια του Δία, σε μια ανακάλυψη που ενδεχομένως να διευκολύνει τους επιστήμονες να διαπιστώσουν για την εμφάνιση ζωής στον ωκεανό που κρύβεται κάτω από το κέλυφος πάγου που καλύπτει τον δορυφόρο.

    Οι κατά τα φαινόμενα πίδακες υδρατμών εντοπίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από απόσταση 200χλμ πάνω από την επιφάνεια της Ευρώπης, ανέφερε η NASA.

    Η Ευρώπη, που θεωρείται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους υποψήφιους δορυφόρους για ύπαρξη ζωής στο ηλιακό σύστημα, πέρα από την Γη, διαθέτει έναν ωκεανό με ποσότητα νερού διπλάσια από όσο όλες οι θάλασσες της Γης, που είναι ένα κρυμμένος κάτω από ένα στρώμα πάγου αγνώστου πάχους.

    "Εάν οι πίδακες είναι πραγματικοί, ενδεχομένως να μας κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στον υπόγειο ωκεανό?χωρίς να χρειάζεται να τρυπήσουμε χιλιόμετρα πάγου", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Γουίλιαμ Σπαρκς από το επιστημονικό ινστιτούτο διαστημικών τηλεσκοπίων του Γκρίνμπελτ στο Μέριλαντ.

    Η Ευρώπη έχει διάμετρο είναι 3.100χλμ, λίγο μικρότερη από την Σελήνη της Γης. Ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, η Ευρώπη είναι το δεύτερο κοντινότερο στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

    Το τηλεσκόπιο κατέγραψε τους πίδακες τρεις φορές το 2014, κυρίως από τις νότιες πολικές περιοχές της Ευρώπης, ανέφεραν οι επιστήμονες στους δημοσιογράφους.

    Στην Γη, έχουν βρεθεί παντού ζωντανοί οργανισμοί όπου υπάρχει νερό, ενέργεια και ιχνοστοιχεία, επομένως οι επιστήμονες έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μέρη οπουδήποτε στο ηλιακό σύστημα, όπως η Ευρώπη, που διαθέτει παρόμοια χαρακτηριστικά, δήλωσε ο Πολ Χερτζ, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA.

    Τα ευρήματα, που πρόκειται να δημοσιευτούν στο Astrophysical Journal, έρχονται σε συνέχεια μιας αρχικής καταγραφής πιδάκων υδρατμών πάνω από το νότιο πόλο της Ευρώπης τον Δεκέμβριο του 2012.

    Δύο ακόμη αποστολές βρίσκονται σε εξέλιξη για αποστολή στην Ευρώπη.

    [05] Ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις για υπόγειο ωκεανό στον Πλούτωνα

    Από τότε που το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» (New Horizons) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πέρασε κοντά από τον Πλούτωνα πέρυσι το καλοκαίρι, αυξάνονται οι ενδείξεις -με βάση τα στοιχεία που έχει στείλει έως τώρα- πως ο νάνος πλανήτης φιλοξενεί ένα ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του.Τώρα, μια νέα μελέτη Αμερικανών γεωλόγων θεωρεί μεγάλη την πιθανότητα να υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός νερού βάθους άνω των 100 χιλιομέτρων. Συγκριτικά, στη Γη που είναι περίπου 50 φορές μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα, ο βαθύτερος ωκεανός δεν ξεπερνά τα 11 χιλιόμετρα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μπράντον Τζόνσον του Τμήματος Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», εκτιμούν ότι ο ωκεανός, που πιθανώς βρίσκεται κάτω από την επίπεδη έκταση 900 χιλιομέτρων με την ονομασία Sputnik Planum, έχει περιεκτικότητα σε αλάτι 30%, όση περίπου η Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή.

    Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται πάντως μόνο σε υπολογιστικά μοντέλα που προσομοιώνουν τις πιθανές γεωλογικές διαδικασίες στον Πλούτωνα, συνεπώς χρειάζονται επιβεβαίωση από παρατηρήσεις.

    Κάτι «τρέχει» και στην Ευρώπη

    Όμως, λίγο πιο κοντά μας, κάτι «τρέχει» με το δορυφόρο Ευρώπη του Δία, που όπως πιστεύουν πολλοί επιστήμονες, περιέχει ένα υπόγειο ωκεανό. Η NASA ανακοίνωσε εκ των προτέρων ότι απόψε (21:00 ώρα Ελλάδας) θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση σχετικά με ασυνήθιστη δραστηριότητα στον εν λόγω δορυφόρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 September 2016 - 22:32:25 UTC