Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ΝΔ εξευτελίζεται για να υπερασπιστεί τη διαπλοκή»
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: Ο διαγωνισμός σήμερα δέχτηκε τελειωτικό χτύπημα
  • [03] Π. Σκουρλέτης: Η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση
  • [04] Τ. Πετρόπουλος: Δεν θα αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
  • [05] Α. Βλαβιανού-Αρβανίτη: Περί τα 9.000 άτομα τον χρόνο πεθαίνουν από τη ρύπανση στην Αττική
  • [06] Νεκρός ο ένοπλος που άνοιξε πυρ στο Χιούστον τραυματίζοντας έξι ανθρώπους
  • [07] Δέκα Τούρκοι στρατιώτες νεκροί από φερόμενες επιθέσεις Κούρδων ανταρτών
  • [08] Στις 3 Οκτωβρίου εγκαινιάζονται οι «Οδύσσειες», η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
  • [09] Lets Swing ...για καλό σκοπό
  • [10] Ένα «Βαρύ ψυχαγωγικό σόου» από τον Ρόμπι Γουίλιαμς
  • [11] Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Θάσο
  • [12] Νίκος Παππάς στη Handelsblatt : Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι σε καλό δρόμο
  • [13] Γκ. Έτινγκερ: Θέμα των ελληνικών αρχών ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών

  • [01] «Η ΝΔ εξευτελίζεται για να υπερασπιστεί τη διαπλοκή»

    «Η αγωνία της ΝΔ μπροστά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, είναι περισσότερο από ορατή. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος απαίτησε σήμερα την ακύρωση της διαδικασίας, δηλώνοντας ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, και προστίθεται ότι «η Νέα Δημοκρατία δίνει αυτή τη στιγμή την ύστατη μάχη, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσίας και διαπλοκής που κυριάρχησε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επί σχεδόν 30 χρόνια.

    Το Δημόσιο έχει εισπράξει ήδη 65 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής για το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών. Αναμένεται να εισπράξει άλλα περίπου 20 εκατ. (από τα συνολικά 61,5 εκατ. ευρώ) με την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος από τον τέταρτο υπερθεματιστή. Το τίμημα χρήσης των συχνοτήτων, θα ανέλθει τελικά από 246 σε 255 εκατ. ευρώ.

    Η αγωνία της ΝΔ μπροστά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, είναι περισσότερο από ορατή. Ο κ. Κουμουτσάκος απαίτησε σήμερα την ακύρωση της διαδικασίας, δηλώνοντας ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν.

    Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ δεσμεύεται να επιστρέψει:

    - 14,5 εκατ. ευρώ στον κ. Αλαφούζο,

    - 24,6 εκατ. ευρώ στον κ. Μαρινάκη,

    - 25,3 εκατ. ευρώ στον κ. Κυριακού,

    - 3 εκατ. (εγγυητική επιστολή) στον κ. Καλογρίτσα.

    Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος στοχοποιεί και εκβιάζει, με αδιανόητο για ευνομούμενη χώρα, τρόπο την Επιτροπή του διαγωνισμού.

    «Η λέξη ?εξευτελισμός? είναι λίγη!» υπογραμμίζεται και καταλήγει η ανακοίνωση: «Μιλώντας για "πόθεν έσχες", ας ενημερώσει ο κ. Κουμουτσάκος που κόπτεται σήμερα για τη νομιμότητα, αν υπήρξε ο οποιοσδήποτε έλεγχος πόθεν έσχες, έστω και στα πενιχρά 18 εκατ. ευρώ, με τα οποία παραχωρήθηκε στην Digea των καναλαρχών το μονοπώλιο παροχής των ψηφιακών συχνοτήτων.Ο ελληνικός λαός περιμένει μια ξεκάθαρη απάντηση».

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: Ο διαγωνισμός σήμερα δέχτηκε τελειωτικό χτύπημα

    «Ο διαγωνισμός, που ήδη έχει καταρρεύσει στα μάτια της κοινής γνώμης, σήμερα δέχτηκε τελειωτικό χτύπημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως είναι προφανές ότι η Επιτροπή δεν είχε ελέγξει κανένα πόθεν έσχες και έχει βαρύτατες ευθύνες γι' αυτό. «Το αποδεικνύει η μη καταβολή του τιμήματος από τον δεύτερο οριστικό πλειοδότη, επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τις επιφυλάξεις μας. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι αδιανόητο η Επιτροπή να προχωρήσει στον πέμπτο πλειοδότη, που μόνος του έχει παραδεχθεί δημόσια ότι συμμετείχε στον διαγωνισμό, όχι για να πάρει άδεια, αλλά για να ανεβάσει το τίμημα», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Υπάρχει ακόμη κάποιος που πιστεύει στο κύρος αυτού του διαγωνισμού, που έχει ήδη πληγεί με δύο εικονικές συμμετοχές; Όλοι αναρωτιούνται. Τον νέο έλεγχο πόθεν έσχες του κ. Σαββίδη θα τον διενεργήσει η ίδια Επιτροπή που, αποδεδειγμένα πλέον, δεν έκανε κανένα απολύτως έλεγχο πριν; Εδώ που φτάσαμε, η Κυβέρνηση έχει μόνο μία επιλογή: Να βάλει τέλος σε αυτήν τη φαρσοκωμωδία που υποσκάπτει την ίδια τη Δημοκρατία. Αν δεν το κάνουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, θα το κάνει η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μόλις γίνει Κυβέρνηση».

    [03] Π. Σκουρλέτης: Η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση

    Η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο δεν συνεπάγεται την ιδιωτικοποίησή τους, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, στο ίδιο πνεύμα με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος, επίσης, διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και τον οργανισμό Κτιριακές Υποδομές.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα διαρθρωτικά μέτρα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ., ο κ. Σπίρτζης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα ως προς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τόσο στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, όσο και στις Κτιριακές Υποδομές. Καθυσηχάζοντας τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των εργαζόμενων, οι οποίοι ζήτησαν να πληροφορηθούν για το μέλλον των δύο οργανισμών, ενημέρωσε ότι θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η μεταφορά ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση και ξεκαθάρισε ότι αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Καταλόγισε, δε, στην αντιπολίτευση «προπαγανδιστική τακτική» και «επιλογή υπονόμευσης», όταν υποστηρίζει ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο συνεπάγεται αυτομάτως και την ιδιωτικοποίησή τους.

    [04] Τ. Πετρόπουλος: Δεν θα αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες

    Δεν πρόκειται να αλλάξει η βάση υπολογισμού των εισφορών για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

    Όπως εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος, το μόνο που άλλαξε ήταν η εισφορά για την υγεία, η οποία είναι κλιμακωτή και υπολογίζεται σε 11 ευρώ παραπάνω, με μέγιστο εύρος τα 30 ευρώ.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των συναρμόδιων επιτροπών επί του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων γνωστοποίησε, επίσης, ότι έχει επιλυθεί το θέμα της παράτασης εισφορών των δικηγόρων.

    [05] Α. Βλαβιανού-Αρβανίτη: Περί τα 9.000 άτομα τον χρόνο πεθαίνουν από τη ρύπανση στην Αττική

    Την ανάγκη εφαρμογής μίας ολοκληρωμένης λύσης όσον αφορά την αιθαλομίχλη που εμφανίζεται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, εξαιτίας της χρήσης μη φιλικών προς το περιβάλλον πηγών θερμότητας, επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθ. Αγνή Βλαβιανού Αρβανίτη, πρόεδρος και ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλείται εξαιτίας του φαινομένου, αλλά και γενικότερα για τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία των πολιτών.

    «Είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε πόσο επικίνδυνη είναι η αιθαλομίχλη που σκεπάζει κάθε χειμώνα την Ελλάδα. Οι ρύποι που προκύπτουν από την καύση ξύλων και άλλων υλικών, με σκοπό τη θέρμανση» αναφέρει, διαπιστώνοντας ότι «η οικονομική κρίση διόγκωσε το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς αυξήθηκε η καύση των ξύλων και διαφόρων μορφών pellet σε παραδοσιακά, ενεργειακά τζάκια και ξυλόσομπες, με αποτέλεσμα τα αερομεταφερόμενα σωματίδια να αυξάνονται σημαντικά, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες».

    Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «η άνοδος της τιμής των καυσίμων και ο αντίστοιχος φόρος αναγκάζουν τους κατοίκους της Αθήνας και άλλων πόλεων,χρησιμοποιήσουν χαμηλή ποιότητα καυσίμων, όπως κακής ποιότητας ξυλεία και βιομάζα αποβλήτων υλικών. Η κατάσταση αυτή αύξησε τα σωματίδια με υψηλή περιεκτικότητα σε βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία υλικά, όπως το κάδμιο, το χρώμιο, ο χαλκός, το νικέλιο και ο μόλυβδος».

    Σύμφωνα με την κ. Αρβανίτη, «τα σωματίδια που παράγει η καύση βιομάζας περιέχουν μεγάλα ποσά των καρκινογόνων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΠΑΥ), που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα, ένας κίνδυνος, που με βάση τις επιστημονικές μελέτες στην Ελλάδα, είναι σοβαρός για τους κατοίκους των αστικών περιοχών, ενώ υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για τα βρέφη και τα παιδιά. Ταυτόχρονα, οι πιθανότητες παιδικής θνησιμότητας αυξάνονται, ενώ παρουσιάζονται μεγαλύτεροι αριθμοί νέων χρόνιων περιπτώσεων βρογχίτιδας, ρινίτιδας αλλά και αύξηση εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων, άμεσα συνδεόμενων με τα βλαβερά υλικά που περιέχουν τα σωματίδια».

    [06] Νεκρός ο ένοπλος που άνοιξε πυρ στο Χιούστον τραυματίζοντας έξι ανθρώπους

    Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ σήμερα κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο στο Χιούστον, τραυματίζοντας εννέα ανθρώπους, είναι ένας δικηγόρος που φέρεται ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με το νομικό γραφείο με το οποίο συνεργαζόταν, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Οι έξι από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία ενώ οι τρεις δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου. Το ένα από τα θύματα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Σύμφωνα με τη Μάρθα Μοντάλβο, την αστυνομική διευθύντρια του Χιούστον, ο ένοπλος, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, είχε προβλήματα στη δουλειά του. Ο δήμαρχος της πόλης, Σιλβέστερ Τέρνερ, από την Κούβα όπου βρίσκεται, είπε στους δημοσιογράφους ότι "φαίνεται πως πρόκειται για έναν δικηγόρο" που είχε συγκρουστεί με το νομικό γραφείο στο οποίο εργαζόταν.

    Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας έλεγξαν το αυτοκίνητο του υπόπτου, στο οποίο βρέθηκαν πολλά όπλα ενώ στη συνέχεια θα ερευνηθεί και το σπίτι του.

    [07] Δέκα Τούρκοι στρατιώτες νεκροί από φερόμενες επιθέσεις Κούρδων ανταρτών

    Δέκα μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και επτά ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσαν Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

    Στο Ουλούντερε, στην επαρχία Σιρνάκ, στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν "κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αντάρτες του PKK" σε ένα σημείο ελέγχου κοντά σε μια φυλακή, μετέδωσε αργά το απόγευμα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

    Νωρίτερα σήμερα, στην επαρχία Μαρντίν, τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε φερόμενη επίθεση Κούρδων ανταρτών.

    "Δύο στρατιώτες και δύο φύλακες χωριών (που στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν Κούρδους αντάρτες) σκοτώθηκαν και έξι ακόμη τραυματίστηκαν σε μια βομβιστική επίθεση στην επαρχία Μαρντίν", ανέφερε το πρακτορείο Ανατολή.

    "Μια βόμβα που τοποθέτησαν τρομοκράτες του PKK στο δρόμο μεταξύ Κιζίλτεπε και Ντερίκ στην επαρχία Μαρντίν πυροδοτήθηκε κατά το πέρασμα του οχήματος που μετέφερε δυνάμεις ασφαλείας", πρόσθεσε το πρακτορείο.

    Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως "εξουδετέρωσε οχτώ μαχητές του PKK" την Κυριακή σε μια αεροπορική και χερσαία επιχείρηση που εξαπέλυσε στην επαρχία Χακάρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

    Σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις 320 μαχητές του PKK έχουν σκοτωθεί στην επαρχία τις τελευταίες εβδομάδες, όπως ανέφερε το πρακτορείο Ανατολή, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί ο αριθμός αυτός από ανεξάρτητη πηγή.

    [08] Στις 3 Οκτωβρίου εγκαινιάζονται οι «Οδύσσειες», η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

    Ένα διαχρονικό αφήγημα για τις ανθρώπινες «Οδύσσειες», που εμπνέεται από τον αρχετυπικό χαρακτήρα του Οδυσσέα, χωρίς ωστόσο να αναδιατυπώνει τον μύθο, αφορά η ομώνυμη περιοδική έκθεση που εγκαινιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016. Ημερομηνία ιδιαίτερα συμβολική, αφού ακριβώς 150 χρόνια πριν, Δευτέρα και πάλι, ετέθη ο θεμέλιος λίθος του πρώτου Εθνικού Μουσείου της χώρας. Τι αφηγούνται, όμως, τα 184 έργα από τις συλλογές της μόνιμης έκθεσης και τις αποθήκες του μουσείου, τα έξι δάνεια από το Επιγραφικό και το Μουσείο Ακροπόλεως, αλλά και οι «εκπλήξεις» που πλαισιώνουν τις «Οδύσσειες»;

    «Μέσα από ένα αφαιρετικό και συμβολικό πρίσμα, η έκθεση αφηγείται το μακρύ χρονικό του δοκιμαζόμενου ανθρώπου, τον αδιάκοπο αγώνα του να διαχειριστεί το περιβάλλον, να γνωρίσει νέους τόπους, να δημιουργήσει πολιτείες ευνομούμενες και να αντιπαλέψει τη φθαρτότητα της ύπαρξής του με τη βοήθεια του έρωτα και της δημιουργικής πράξης», ανέφερε η Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσία του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά, της Δρ. Έλενας Κόρκα, γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Δρ. Ασπασίας Λούβη-Κίζη, προέδρου του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (έκδοση του οποίου είναι ο κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά που θα συνοδεύει την έκθεση), καθώς και του Γιώργου Αγουρίδη, μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η δωρεά του οποίου υπήρξε κομβική για την υλοποίηση της έκθεσης.

    Τα εκθέματα χρονολογούνται από την 5η χιλιετία ως και την ύστερη αρχαιότητα και αφορούν τεκμήρια από το Διμήνι και το Σέσκλο της Θεσσαλίας, τον Κυκλαδικό πολιτισμό, τη Μινωική Κρήτη, τον Μυκηναϊκό πολιτισμό και τον ελληνικό πολιτισμό των ιστορικών χρόνων. «Οι ιστορίες που αφηγούνται είναι ανθρώπινες και ηρωικές, αγγίζουν πτυχές από αμέτρητες ζωές, γνωστές και άγνωστες ?Οδύσσειες? προσωπικές και συλλογικές», συμπλήρωσε η κ. Λαγογιάννη, ξεναγώντας, στη συνέχεια, τους δημοσιογράφους στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, που αν και περιορισμένοι, καταφέρνουν να δώσουν στον επισκέπτη το μήνυμα που επιδιώκεται: Να «ταξιδέψει» στον χρόνο, να νιώσει αγαλλίαση και να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματα της ζωής.

    Πώς το καταφέρνουν; Με πολλούς τρόπους, όπως η ατμοσφαιρική αναπαράσταση του «Ταξιδιού», ονομασία που δόθηκε στον πρώτο θεματικό άξονα της έκθεσης, η οποία καλωσορίζει τους επισκέπτες με ήχους της θάλασσας, μπλε φωτισμό κι ένα σχηματοποιημένο «καράβι» που κουβαλάει ένα ιδιαίτερο φορτίο. Τα εκθέματα (γιατί αυτό είναι το φορτίο του) είναι ποικίλα και χαρακτηριστικά, όπως τα αγγεία με τις αναπαραστάσεις από τις ιστορίες μυθικών ταξιδιών (του Περσέα, του Ηρακλή, των Αργοναυτών) ή τα δώρα των διπλωματικών σχέσεων, όπως το αργυρό αγγείο Χετιτικής προέλευσης σε σχήμα ελαφιού του 16ου αι. π. Χ., τα αυγά στρουθοκαμήλου από την Αίγυπτο (16ος - 14ος αι. π. Χ.) και το χάλκινο ειδώλιο του πολεμικού θεού Ρεσέφ από τη Συροπαλαιστίνη (13ος αι. π Χ).

    Στον ίδιο θεματικό άξονα κρύβεται και μια από τις εκπλήξεις της έκθεσης: Οι αστερισμοί που έβλεπε ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του από το νησί της Καλυψούς (με ημερομηνία υπολογισμού τον Οκτώβριο του 1207 π. Χ.) προβάλλονται με τις ονομασίες τους ψηλά, μέσα από τον εξοπλισμό και την εφαρμογή του έναστρου ουρανού που πρόσφερε το Ίδρυμα Ευγενίδου.

    Και πού τελικά οδηγεί αυτό το ταξίδι; Στις «Ιθάκες», όπως ονομάζεται ο δεύτερος θεματικός άξονας, εμπνεόμενος από τον νόστο του Οδυσσέα και αφιερωμένος στις πατρίδες όλων των ανθρώπων. Το άγαλμα του Οδυσσέα, φθαρμένο από την αλμύρα της θάλασσας των Αντικυθήρων, «καλωσορίζει» τους επισκέπτες επισημαίνοντας την επιστροφή μετά την περιπέτεια. Στην ίδια ενότητα τα εκθέματα αφηγούνται ό,τι ακολουθεί το «ταξίδι»: Τη δημιουργία, τις καλλιέργειες, τη σχέση του ανθρώπου με το θείο, τις ηγεμονίες, τους πολέμους, τη θέσπιση νόμων, τη δημοκρατία, το θέατρο, τη φιλοσοφία, τον έρωτα, τον θάνατο.

    Ως τη στιγμή που έρχεται η «Έξοδος», ο τρίτος και τελευταίος θεματικός άξονας, που αποτελεί και το τέλος του ταξιδιού που μόλις συντελέστηκε. Το δαχτυλικό αποτύπωμα του ανώνυμου γραφέα που σώζεται ακόμα πάνω σε πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β γραφής από την Πύλο και τα γρανάζια του μηχανισμού των Αντικυθήρων (σε ψηφιακές εφαρμογές και τα δύο) «μιλούν» για τον άνθρωπο που νικά τη φθορά. Την ίδια στιγμή, ένα αντίγραφο του 100 π. Χ. του σπουδαίου χάλκινου πρωτότυπου έργου του Πολύκλειτου «συνομιλεί» με έναν μικρό χάλκινο Δία που στέλνει τον κεραυνό του. Τι θέλουν να πουν; Εδώ βοηθούν οι άλλες «εκπλήξεις» της έκθεσης, τα αποσπάσματα του γεμάτου συμβολισμούς λόγου των κορυφαίων νεοελλήνων ποιητών Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, Ο. Ελύτη και Γ. Ρίτσου, που ανακλώνται στις επιφάνειες των τοίχων, δημιουργώντας γέφυρες με τη σημερινή εποχή και προσφέροντας ίσως την πιο εύστοχη και συναρπαστική νοηματοδότηση.

    Από τις χαιρετισμούς στη συνέντευξη Τύπου ξεχώρισαν, μεταξύ άλλων, οι δηλώσεις του ΥΠΠΟΑ, Αρ. Μπαλτά, που είπε ότι «επισκέπτες όλων των γενεών, όλων των εθνικοτήτων θα μπορέσουν, όχι μόνο να δουν μια έκθεση εξαιρετική αλλά και να αναλογιστούν τι συνέβη στην Ελλάδα το τελευταία 5-10 χιλιάδες χρόνια και τι μπορούμε από εδώ και πέρα να περιμένουμε». Ο ίδιος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τις ιδιωτικές χορηγίες, τονίζοντας ωστόσο ότι «ντρεπόμαστε και λίγο γιατί ως υπουργείο δεν έχουμε τα μέσα να αναδειχθεί ο πολιτισμός όπως θα έπρεπε».

    Τέλος, η κ. Λούβη-Κίζη, αφού εξήρε τη συμβολή της κ. Λαγογιάννη στην εξωστρέφεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έκανε λόγο για κάποια μικρά αναμνηστικά που θα είναι έτοιμα την ημέρα των εγκαινίων, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα πωλητήρια που στερούνται αντικειμένων, είπε ότι στο ΤΑΠ υπάρχει μια «μακρά παθογένεια» η οποία σχετίζεται «με τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού με τους οποίους κινούμαστε», ελπίζοντας ωστόσο ότι με τον νέο Οργανισμό να δοθούν «πάρα πολλές λύσεις στις αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα».

    [09] Lets Swing ...για καλό σκοπό

    Οι δημοφιλείς «Athens Swing Cats» διοργανώνουν το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, το ετήσιο φιλανθρωπικό μουσικοχορευτικό φεστιβάλ «Swing For Hope 2016», στο Mέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η οικονομική ενίσχυση του έργου του «Χαμόγελου του Παιδιού» και, για πρώτη χρονιά, του έργου των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

    Σε μια μεγάλη εκδήλωση με επτά μουσικά συγκροτήματα επί σκηνής, οι πάντα αεικίνητοι «Athens Swing Cats» χορεύουν σαν να μην υπάρχει βαρύτητα! Ο Μπέν Λιμπρόζο, η Ζοζεφίν Γιαννακοπούλου και οι μαθητές τους, σε φιγούρες του Lindy hop της δεκαετίας του ?40, του ξέφρενου Charleston του ?20, την αυθεντική jazz του Μεσοπολέμου και του Burlesque, καλούν το κοινό να τους συνοδεύσει μέχρι τελικής πτώσεως!

    Σ? αυτό το ταξίδι στη χρυσή εποχή του χορού, συμμετέχουν επτά από τα δημοφιλέστερα ελληνικά swing μουσικά σχήματα: Γιώργης Χριστοδούλου, Sugahspank! & The Swing Shoes, Diminuita Le Petit Big Band,Vanila Swing, Ilias & the Notorious Troupe, Xenia Gargali & Plastelini MusikLab, Trio Tapi.

    Παρουσιαστής της βραδιάς, είναι ο διεθνώς καταξιωμένος πιανίστας Άρης Γραικούσης. Τα έσοδα της εκδήλωσης, αλλά και οι εισπράξεις από τα μπαζάρ, με προϊόντα του «Χαμόγελου του Παιδιού» και των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», το οποία θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Μουσικής, έξω από την αίθουσα Banquet, θα διατεθούν εξ ολοκλήρου στους παραπάνω φιλανθρωπικούς Οργανισμούς.

    Ειδικότερα, τα έσοδα από την εκδήλωση προορίζονται για τα 14 Σπίτια του «Χαμόγελου του Παιδιού» που λειτουργούν πανελλαδικά και φιλοξενούν παιδιά κάθε ηλικίας, τα οποία έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, αλλά και για την επείγουσα ιατρική βοήθεια που παρέχουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σε εκατομμύρια θύματα ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως επιδημίες, φυσικές καταστροφές και ένοπλες συγκρούσεις, σε περισσότερες από 60 χώρες, κάθε χρόνο.

    Το πρώτο «Swing for Hope» πραγματοποιήθηκε πριν από 6 χρόνια. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία των «Athens Swing Cats», παρατάθηκε η λειτουργία ενός ορφανοτροφείου στην Αιθιοπία, που διατηρούσε η ΜΚΟ «Citizens for Africa». To «Swing for Hope» της επόμενης χρονιάς έγινε στην Τεχνόπολη. Οι εισπράξεις διατέθηκαν για τις ανάγκες της ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ» (Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού). Τα έσοδα από το φεστιβάλ του 2013 δόθηκαν στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο, προκειμένου να εξασφαλισθούν τα έξοδα νοσηλείας ενός καρκινοπαθούς ασθενή στις ΗΠΑ και να καλυφθούν οι ανάγκες σε παιδικό ρουχισμό 60 οικογενειών, ενώ το «Swing for Hope 2014» έγινε στον πεζόδρομο της Θησέως, στο κέντρο της Αθήνας και τα έσοδα διατέθηκαν πάλι εξ ολοκλήρου για τις ανάγκες της ΜΚΟ «ΚΛΙΜΑΚΑ». Το περυσινό «Swing For Hope 2015», μία επιτυχής συμπαραγωγή των «Athens Swing Cats» με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ήταν αφιερωμένο στη στήριξη του έργου του «Χαμόγελου του Παιδιού».

    Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

    [10] Ένα «Βαρύ ψυχαγωγικό σόου» από τον Ρόμπι Γουίλιαμς

    Εκλεκτοί καλλιτέχνες όπως οι Γκάι Σάμπερς, Μπράντον Φλάουερς, Εντ Σίραν, συμμετέχουν στη νέα δισκογραφική δουλειά του εκκεντρικού ποπ στα, Ρόμπι Γουίλιαμς. Έκπληξη οι «φωνές» δύο θρύλων της μουσικής!

    Μία πλειάδα αστέρων του διεθνούς πενταγράμμου συμμετέχει στον πολυαναμενόμενο δίσκο του Ρόμπι Γουίλιαμς, ο οποίος θα κάνει την εμφάνισή του στις προθήκες των δισκοπωλείων στις 4 Νοεμβρίου με τον ενδεικτικό τίτλο: «Heavy entertainment show» -Βαρύ ψυχαγωγικό σόου.

    Μετά από απουσία περίπου τριών ετών από την σκηνή και τη δισκογραφία, (ο τελευταίος του δίσκος «Swings both ways» κυκλοφόρησε το 2013) ο Ρόμπι Γουίλιαμς κάνει δυναμική εμφάνιση με νέο υλικό στο οποίο συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως: Γκάι Σάμπερς, Μπράντον Φλάουερς των Κίλερς (Killers), Εντ Σίραν, Τζον Γκραντ, Ρούφους Γουέινραϊτ, και Στιούαρτ Πράϊς. Ιδιαίτερη αίσθηση όμως αναμένεται να προκαλέσουν οι φωνές στο δίσκο δύο μεγάλων καλλιτεχνών που έχουν φύγει από τη ζωή, των Σερζ Γκενζμπούργκ και Σεργκέϊ Προκόφιεφ.

    Με τον νέο αυτό δίσκο ο Γουίλιαμς εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την δισκογραφική εταιρία Sony, καθώς στο παρελθόν έχει κυκλοφορήσει οκτώ άλμπουμ με την ΕΜΙ και δύο με την Universal. Μιλώντας για τη νέα του δουλειά, το πρώην μέλος του γκρουπ -Take That- εξηγεί ότι προβληματίστηκε αρκετά με την έννοια «light entertainment» -ελαφριά ψυχαγωγία, την οποία, όπως λέει, την εποχή που ήταν παιδί αποτελούσαν τα πιο σημαντικά σόου της τηλεόρασης.

    «Τα σόου εκείνα», λέει ο Γουίλιαμς, «παρακολουθούσαν περίπου 30 εκατομμύρια τηλεθεατές, οι οποίοι μοιράζονταν μεταξύ τους μία μεγάλη εμπειρία. Μερικές φορές σκεφτόμουν ότι αυτά τα σόου είχαν την ικανότητα να γεννήσουν πολύ δυνατά συναισθήματα στους ανθρώπους, αυτό που εγώ αποκαλώ "βαρειά ψυχαγωγία". Και αυτό ελπίζω να κάνω σε αυτό το άλμπουμ: να μοιρασθώ μία εμπειρία με εκατομμύρια ανθρώπους μέσω της μουσικής...χωρίς αναβολικά!»

    [11] Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Θάσο

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Θάσου και τις πλημμύρες στην περιοχή.

    Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, στις 11:00, ο κ. Κουτσούμπας θα συναντηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ στις 19:30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Καλλιράχης, στη Θάσο. Το Σάββατο, στις 9:00, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Θάσου και στις 12:00 θα έχει σύσκεψη με φορείς του νησιού στις αποθήκες Μεταλλίων, στα Λιμενάρια.

    [12] Νίκος Παππάς στη Handelsblatt : Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι σε καλό δρόμο

    «Η κρίση κυνηγά τον Νίκο Παππά μέχρι τις ΗΠΑ. Ο Έλληνας υπουργός Επικρατείας τραβά τα μαλλιά του ανταποκριτή της Handelsblatt στη Ν. Υόρκη. «Α! ώστε είναι αληθινά» λέει. Πρόκειται για έναν υπαινιγμό σε ρεπόρτερ της τηλεόρασης οι οποίοι μεταμφιεσμένοι με περούκα και γυαλιά ηλίου τον ακολουθούσαν στη σύνοδο του ΟΗΕ. Ήθελαν να αποδείξουν ότι κάνει ταξίδι αναψυχής, εις μάτην όμως».

    Με αυτόν τον τρόπο η γερμανική εφημερίδα προλογίζει τη συνέντευξη του Νίκου Παππά, στην οποία ο υπουργός Επικρατείας μιλά για τις μεταρρυθμίσεις, την προσφυγική κρίση και εξηγεί γιατί δεν χαίρεται για τις εκλογικές απώλειες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

    Για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είπε: «Είναι σε καλό δρόμο. Προς το παρόν αναμένουμε το πόρισμα μιας ανεξάρτητης αρχής. Με την κρίση η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει εκτροχιαστεί. Πρέπει να ακολουθήσουμε έναν πρακτικό δρόμο και να μην αφεθούμε να καθοδηγηθούμε από μια ιδεολογία, σύμφωνα με την οποία η ελεύθερη αγορά εργασίας οδηγεί αυτομάτως στην ανάπτυξη. Επ΄ αυτού δεν υπάρχει καμιά ιστορική απόδειξη. Έχουμε στην Ελλάδα ένα τεράστιο δυναμικό με εξαίρετα εκπαιδευμένους ανθρώπους, σε αυτό δεν έχουμε κανένα έλλειμμα, ωστόσο ορισμένοι -παρά τον νομικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό- εργάζονται με μικρότερο. Οι πολίτες όμως πρέπει και να μπορούν να ζήσουν με αυτά που κερδίζουν».

    Αναφερόμενος στις εκλογικές απώλειες της Άγγελα Μέρκελ επισήμανε: «Φυσικά θέλουμε πολύ να κυβερνούν παντού στην Ευρώπη οι Σοσιαλδημοκράτες, όχι όμως με τίμημα να έχουν κέρδη ακροδεξιά κόμματα. Αυτό είναι ένας εφιάλτης».

    [13] Γκ. Έτινγκερ: Θέμα των ελληνικών αρχών ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών

    Το πόσες άδειες θα δοθούν σε τηλεοπτικούς σταθμούς είναι θέμα των ελληνικών αρχών, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ, όπως αναφέρει ο η Deutsche Welle.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν πάνω σε θέματα ψηφιοποίησης στα ΜΜΕ, στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του έντυπου Τύπου της Γερμανίας και στο πλαίσιο ρωτήθηκε κατά πόσο ο περιορισμός των αδειών στην Ελλάδα σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς συνιστά απειλή για την ελευθερία του Τύπου. «Το ερώτημα αν οι άδειες θα είναι για 4, 5, 6 ή 10 για δημόσιους ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι, βασικά, (per se), υπόθεση των εθνικών κρατών και της ελεύθερης διαδικασίας λήψης αποφάσεων των κοινοβουλίων», απάντησε ο κ. Έτινγκερ.

    Ο Γκ. Έτινγκερ είπε ότι έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων για την κατάσταση στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, καθώς και για πιθανή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ελευθεροτυπία.

    Η Κομισιόν «παρεμβαίνει» όμως από τη στιγμή που έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η διαδικασία χορήγησης των αδειών «θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του Τύπου», τόνισε.

    Όπως είπε στη συνέχεια, αυτό το διάστημα ο ίδιος δέχεται από την Ελλάδα «προειδοποιήσεις» ότι η κυβέρνηση θέλει να «καθυποτάξει» τον Τύπο και τους καναλάρχες. Σε περίπτωση που η Κομισιόν διαθέτει «αποδεικτικά στοιχεία τότε, ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να κινηθούμε εναντίον της στη βάση της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ». Όπως τόνισε ο κ. Έτινγκερ, η όλη υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση. Χωρίς να τους κατονομάσει, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι επ' αυτού συνεργάζεται με δύο Έλληνες ευρωβουλευτές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 September 2016 - 16:32:55 UTC