Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δέσμευση για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην τριμερή της Ν. Υόρκης
  • [02] Κύκλοι υπ. Οικονομίας: Η πρόταση της κυβέρνησης να εξαγοράζει ο δανειολήπτης το δάνειό του, είχε απορριφθεί από τους δανειστές
  • [03] Ντ. Βελκουλέσκου: Η ελληνική οικονομία θα αρχίσει ν΄ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά
  • [04] Γ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ευρύ ανασχηματισμό που θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο
  • [05] Σ. Αναγνωστοπούλου: Δεν υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στην εκκλησία και στο υπ.Παιδείας
  • [06] Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας: Ζευγάρια από 30 χώρες για εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα
  • [07] Με ποσοστό 61,8% ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανεξελέγη στην ηγεσία των Εργατικών
  • [08] "Στόχος μας στο προσφυγικό πρέπει να είναι μία κοινή ευρωπαϊκή δράση", τόνισε ο Κρίστιαν Κερν
  • [09] Ντ. Τουσκ: "Κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ"
  • [10] Αλ. Τσίπρας: Το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, με αλληλεγγύη και κατανομή των βαρών
  • [11] "H αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ", δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος
  • [12] Βρετανία: Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παραμονή του Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών

  • [01] Δέσμευση για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην τριμερή της Ν. Υόρκης

    Προχωρά και διευρύνεται η τριμερής στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Με τη δέσμευση για τη συνέχιση και ενίσχυση της ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Χασάν Σούκρι, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

    Μια συνάντηση, η τέταρτη κατά σειρά, που επικυρώνει τα θετικά αποτελέσματα του υφιστάμενου τριμερούς μηχανισμού, τη στρατηγική του σημασία προς όφελος των χωρών τους και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και, κυρίως, την πολιτική βούληση για την επέκταση του κοινού βηματισμού σε σημαντικά θέματα εμβαθύνοντας, ακόμη περισσότερο, τη «θετική ατζέντα» της τριμερούς συνεργασίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις υπουργοί,με δεδομένη τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι χώρες τους στην επικείμενη τριμερή Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο από 11 έως 12 Οκτωβρίου, εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην υλοποίηση των έργων που συμφωνήθηκαν κατά τις προηγούμενες τριμερείς συνόδους Κορυφής, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας.

    Εξέτασαν,επίσης,μια σειρά σχεδίων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δρομολογηθούν κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα πεδία των θαλάσσιων μεταφορών και του τουρισμού.Συμφώνησαν, δε, να ενδυναμώσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών κατά το πρότυπο των ήδη υφιστάμενων εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων.

    «Είναι μια παράδοση να συναντιόμαστε εδώ στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, καθώς η τριμερής με την Αίγυπτο στην Νέα Υόρκη είναι η δεύτερη φορά, φέτος, που διεξάγεται εκεί και αρχίζει να παίρνει θεσμικό χαρακτήρα. Και πρόσθεσε: «Προετοιμάσαμε τη συνάντηση που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 του Οκτώβρη στο Κάϊρο σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Κουβεντιάσαμε για όσα έχουμε συμφωνήσει και για τον τρόπο που αυτά θα υλοποιηθούν μέχρι τις 11 του Οκτώβρη, καθώς και κατά τη διάρκεια της Τριμερούς συνάντησης.

    Παράλληλα, είχαμε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στο συριακό, και εκφράσαμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας».

    [02] Κύκλοι υπ. Οικονομίας: Η πρόταση της κυβέρνησης να εξαγοράζει ο δανειολήπτης το δάνειό του, είχε απορριφθεί από τους δανειστές

    "Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη", σήμειωσαν σήμερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας.

    Σε απάντηση δημοσιευμάτων και ρεπορτάζ στα ΜΜΕ σχετικά με το δικαίωμα του οφειλέτη να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν καταλήξει στα Funds, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, επισήμαναν τα εξής: "Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστούσε εξαρχής θέση των δανειστών και αυτό αποτυπώθηκε στη συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου.

    Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να μπουν αυστηροί κανόνες στην αγορά των δανείων για να προστατευθούν αδύναμες κοινωνικές ομάδες δανειοληπτών και αυτό επετεύχθη. Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με το νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις.

    Στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα, οι δανειστές είχαν απορρίψει, επίσης, αντίστοιχες προτάσεις, με αποτέλεσμα να είναι στη διακριτική ευχέρεια (που έτσι κι αλλιώς ισχύει και στην ελληνική περίπτωση) της τράπεζας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους δανειολήπτες.

    Σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του".

    [03] Ντ. Βελκουλέσκου: Η ελληνική οικονομία θα αρχίσει ν΄ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά

    Περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και κατάργηση φοροαπαλλαγών ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναγνωρίζει ότι υπό το φως της εντυπωσιακής δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, δεν χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή.

    Εξάλλου, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, απαντώντας σε ερωτήσεις εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει ν΄ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά.

    Για το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε ότι προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η γενναία μείωση του Δημόσιου Χρέους.

    Στο κείμενο των συμπερασμάτων του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου του κλιμακίου του ΔΝΤ στο πλαίσιο του Αρθρ.4, υπογραμμίζεται η ανάγκη να υπάρξει μια δημοσιονομικά-ουδέτερη εξισορρόπηση πολιτικών μεσοπρόθεσμα με χαμηλότερες συντάξεις και με μια πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, ώστε ο δημόσιος τομέας να μπορέσει να παράσχει επαρκείς υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες, με την παράλληλη δημιουργία των συνθηκών για επενδύσεις και ανάπτυξη. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται ακόμη στο μη βιώσιμο επίπεδο του 10% του

    Υπογραμμίζει δε ότι η διατήρηση άνευ προηγουμένου πρωτογενών πλεονασμάτων θα ήταν μόνο επιβλαβής για την ανάπτυξη, αλλά και τα οποία είναι δύσκολο να διατηρηθούν ενόψει των πιθανών πιέσεων λόγω της επίμονα υψηλής ανεργίας. Όμως, η σύνθεση της προσαρμογής, η οποία βασίστηκε στην αύξηση της φορολογίας σε περιορισμένες φορολογικές βάσεις, προσθέτει σημαντικούς κινδύνους στον προϋπολογισμό και αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την απασχόληση. Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε "δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις" που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων.

    Για τη στήριξη της στρατηγικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης, το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέχεται τη φοροδιαφυγή. Είναι ενδεικτικό όπως αναφέρει ότι τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φθάσει το 70% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, που οφείλονται από τους μισούς φορολογούμενους). Είναι επίσης αποτέλεσμα της φθίνουσας πορείας των ποσοστών στις φορολογικές εισπράξεις (το ποσοστό των ετήσιων προσδιορισμών φόρου που εισπράττεται), οι οποίες έχουν πέσει χαμηλότερα από ένα ήδη χαμηλό επίπεδο περίπου 75% που ήταν 2010, σε λιγότερο από 50% σήμερα, παρά την άνευ προηγουμένου διεθνή τεχνική βοήθεια

    [04] Γ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ευρύ ανασχηματισμό που θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο

    Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ευρύ ανασχηματισμό που θα δώσει νέα ορμή, θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο και θα το κάνει πιο συνεκτικό και συντονισμένο, αναφέρει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" και υπογραμμίζει ότι "υπάρχει πλήθος έντιμων, συγκροτημένων και ικανών ανθρώπων, οι περισσότεροι όχι τόσο επώνυμοι, στελέχη εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να στελεχώσουν θέσεις στην κυβέρνηση και αλλού, να δώσουν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα, να συνεργάζονται περισσότερο, να εφαρμόζουν καλύτερα την πολιτική μας, ιδιαίτερα στη Δημόσια Διοίκηση που πάσχει".

    Ο γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου και υπογραμμίζει ότι "μαζί με την αλλαγή προσώπων κάτι τέτοιο θα δώσει περισσότερη ομοιογένεια και θα αφαιρέσει βαρίδια".

    Σημειώνει ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, "η νέα κυβέρνηση μπορούσε να έχει σχηματιστεί με πιο αποφασιστικές επιλογές, όπου το στοιχείο της αποτελεσματικότητας και της πολιτικής έπρεπε να κυριαρχήσει περισσότερο πάνω σε κάθε λογής "ισσοροπισμούς" και βάρη από το εσωκομματικό παρελθόν".

    Μιλώντας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα εκτιμά ότι "το κρίσιμο σημείο δεν είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά η δρομολόγηση των πρώτων επενδύσεων, που θα δώσουν το μήνυμα ότι στην Ελλάδα "κάτι γίνεται". Η δυνατότητα αυτή, είναι περισσότερο ορατή από ποτέ τα τελευταία χρόνια".

    [05] Σ. Αναγνωστοπούλου: Δεν υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στην εκκλησία και στο υπ.Παιδείας

    "Δεν υπάρχει κανένας λόγος διαμάχης ανάμεσα στην εκκλησία και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για το μάθημα των θρησκευτικών", δήλωσε σήμερα στην Πάτρα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε από κοινού με τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθηγητή Βασίλη Καρδάση, για τις δράσεις του Ε.Α.Π.

    Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, τα μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία είναι θέματα της πολιτείας, τονίζοντας ότι «η πολιτεία είναι υπεύθυνη απέναντι στους πολίτες για το τι είδους μόρφωση θα προσφέρει και κανένας υπουργός δεν αποφασίζει από μόνος του το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων». Αντίθετα, συνέχισε η Σία Αναγνωστοπούλου, «υπάρχουν επιστήμονες, επιστημονικοί φορείς και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που εισηγούνται στο υπουργείο τι πρέπει να αλλάξει, ανάλογα με την κοινωνική πραγματικότητα την πρόοδο στις επιστήμες κ.α».

    Αναφερόμενη στο μάθημα των θρησκευτικών, είπε ότι μπορεί να γίνει πάρα πολύ ελκυστικό για τους μαθητές. Όπως πρόσθεσε, «μέχρι τώρα είχαμε βρει αυτό το μεσοβέζικο τρόπο, να δίνεται απαλλαγή από το μάθημα», αλλά τόνισε ότι «τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα και μπορεί να αναπτύξει την κριτική ικανότητα των μαθητών, εάν αποκτήσει όλες αυτές τις ιδιότητες που έχει ένα μάθημα, το οποίο στηρίζεται στην επιστήμη».

    Σε αυτό το σημείο, η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι «η επιτροπή που συστάθηκε με θεολόγους, τα πορίσματα της σχολής Θεολογικών σπουδών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου και το πιλοτικό πρόγραμμα σε διάφορα σχολεία, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, μας έδειξε ότι αυτό το μάθημα, με αλλαγές στο περιεχόμενο, μπορεί να γίνει πάρα πολύ ελκυστικό και να τονώσει αυτό που πρέπει να προσφέρει μία πολιτεία σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπως είναι πλέον η ελληνική.» Δηλαδή, συνέχισε, «να τονώσει, όχι μόνο το εθνικό αίσθημα, αλλά το εθνικό αίσθημα μέσα από την εξοικείωση του άλλου, διότι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας». «Δεν καταλαβαίνω», πρόσθεσε η Σία Αναγνωστοπούλου, «γιατί η εκκλησία θεωρεί ότι απειλείται, όταν ο υπουργός Παιδείας αποφασίζει να εφαρμόσει αυτό που οι ίδιοι οι θεολόγοι, δηλαδή η επιτροπή, τού έχει εισηγηθεί». Καταλήγοντας η Σία Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε πως «νομίζω ότι είναι μία διαμάχη που πρέπει να σταματήσει εδώ, για το καλό όλων μας».

    [06] Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας: Ζευγάρια από 30 χώρες για εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα

    Κέντρο αναφοράς και προορισμού ιατρικού τουρισμού για εξωσωματική γονιμοποίηση, αποτελεί η Ελλάδα, καθώς πλέον έρχονται στη χώρα μας ζευγάρια από 30 χώρες του κόσμου και στην καθιέρωση αυτή έχει συμβάλλει καταλυτικά ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών, για τον οποίο ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας που διοργανώνει (23-25 Σεπτεμβρίου) ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την ίδρυσή του.

    Η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, η υπερσύγχρονη τεχνολογία, το χαμηλό κόστος, είναι οι κυριότεροι λόγοι που τα ζευγάρια επιλέγουν σήμερα την Ελλάδα για εξωσωματική γονιμοποίηση, και οι επιτυχίες των Ελλήνων γιατρών με εξειδίκευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τοποθετούν τη χώρα μας στο επίκεντρο της ιατρικής πρωτοπορίας.

    «Παλαιότερα τα ζευγάρια κατέφευγαν στο εξωτερικό προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας που αντιμετώπιζαν, τώρα όχι μόνο παραμένουν στη χώρα μας, αλλά καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας ? μαζικής εισροής? υπογόνιμων ζευγαριών από το εξωτερικό προς τη χώρα μας προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημά τους», αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr/, ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Δρ Κωνσταντίνος Πάντος, Διευθυντής Κλινικής "ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών ΑΕ", Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Επιστημονικός Συνεργάτης, Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ,του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις,μέχρι το 2020 αναμένεται σημαντική αύξηση των επισκεπτών στην χώρα μας για να τους παρασχεθούν υπηρεσίες υγείας.Το 40% υπολογίζεται ότι θα προέλθει από την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

    Για να γίνει κατανοητό το ζήτημα της υπογονιμότητας στις πραγματικές του διαστάσεις ,ο κ. Πάντος επικαλείται πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) για το έτος 2010, όπου αναφέρθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο (550.296) κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης από 31 Ευρωπαϊκές χώρες και 991 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκ των οποίων και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κατ΄ εκτίμηση 12.000- 14.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ετησίως.

    Σύμφωνα με τον κ. Πάντο,«πολλά ζευγάρια αναζητούν λύσεις στα αναπαραγωγικά τους θέματα,που δεν μπορούν να επιλυθούν στις χώρες διαμονής τους,με αποτέλεσμα να οδηγούνται έξω από τα σύνορα της χώρας τους και η υδρόγειος να γίνεται πατρίδα τους».

    [07] Με ποσοστό 61,8% ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανεξελέγη στην ηγεσία των Εργατικών

    Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανεξελέγη, με μεγάλη διαφορά, στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, βάζοντας εμφατικά τέλος στην απόπειρα ανατροπής του από την πλειοψηφία των βουλευτών του που υποστήριζαν ότι το υπερβολικά αριστερό πρόγραμμά του δεν θα μπορέσει ποτέ να οδηγήσει το κόμμα σε μια νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

    Ο Κόρμπιν νίκησε με ποσοστό 61,8% τον μοναδικό αντίπαλό του για την ηγεσία, τον 46χρον Ουαλό βουλευτή Όουεν Σμιθ. Σε απόλυτους αριθμούς, ο 67χρονος Κόρμπιν έλαβε 313.209 ψήφους έναντι 193.229 του αντιπάλου του, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο των Εργατικών.

    Η αναμενόμενη επικράτηση του Κόρμπιν δεν φαίνεται ωστόσο ότι θα επιλύσει την κρίση στο κόμμα καθώς πολλά στελέχη θεωρούν ότι η αριστερή "στροφή" των Εργατικών θα τους στερήσει τη δυνατότητα ενός καλύτερου εκλογικού αποτελέσματος και θα λύσει τα χέρια του Συντηρητικού κόμματος ώστε να διαπραγματευτεί μόνο του, με τους δικούς του όρους, την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, υπό τα χειροκροτήματα των συνέδρων, ο Κόρμπιν κάλεσε το κόμμα να συσπειρωθεί και κάλεσε τους εσωκομματικούς αντιπάλους του "να εργαστούν μαζί για μια πραγματική αλλαγή" και "να ξεχάσουν το παρελθόν".

    Ένα μεγάλο μέρος της νίκης του Κόρμπιν οφείλεται στα νέα μέλη του κόμματος, καθώς από πέρσι άλλοι 300.000 άνθρωποι έχουν λάβει την κομματική ταυτότητά τους αναδεικνύοντας τους Εργατικούς σε ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ευρώπης. Πολλοί από αυτούς γοητεύτηκαν από το σχέδιο της "δημοκρατικής επανάστασης" και τις "πολύ αριστερές" ιδέες του νέου ηγέτη.

    [08] "Στόχος μας στο προσφυγικό πρέπει να είναι μία κοινή ευρωπαϊκή δράση", τόνισε ο Κρίστιαν Κερν

    "Στόχος μας πρέπει να είναι η επίτευξη μίας κοινής ευρωπαϊκής δράσης στο προσφυγικό, καθώς υπάρχουν τελείως διαφορετικές θέσεις, όπως εκείνες των Γερμανών ή των Ούγγρων, που βρίσκονται σε δύο διαφορετικές άκρες του φάσματος", τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, σε δηλώσεις του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της "μίνι" Συνόδου Κορυφής: "Μετανάστευση κατά μήκος της βαλκανικής οδού", την οποία συγκάλεσε ο ίδιος στη Βιέννη.

    Σύμφωνα με τον καγκελάριο, οι θέσεις αυτές δεν εναρμονίζονται με μία Σύνοδο Κορυφής, ούτε με μεγάλη τυμπανοκρουσία, αλλά πρέπει να εξελιχθεί μία κοινή γραμμή και αυτή η γραμμή πρέπει να προβλέπει ότι τα σύνορα θα πρέπει να προστατεύονται από κοινού και με συνέπεια. Επίσης, θα πρέπει κανείς να ασχοληθεί με το πώς θα διοργανωθεί η μέριμνα των προσφύγων κοντά στις χώρες προέλευσής τους, καθώς αυτός, κατά την άποψή του, είναι με σιγουριά ο αποτελεσματικότερος τρόπος, από το να ξεκινήσει κανείς με την αντιμετώπιση του προβλήματος, όταν οι πρόσφυγες θα έχουν φθάσει στο Πέρασμα Μπρένερ (σ.σ. στα ιταλο-αυστριακά σύνορα).

    Όπως σημείωσε ο Κρίστιαν Κερν, έχει διαπιστωθεί πως με τα έως τώρα μέτρα, έχει μειωθεί σαφώς ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη, όμως είναι, επίσης, γνωστό ότι αυτή η πρόκληση δεν θα τελειώσει ούτε την επόμενη εβδομάδα αλλά ούτε το επόμενο έτος, διότι πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Στόχος του ίδιου είναι, όπως είπε,να εξευρεθεί εδώ μία λύση για το πώς μπορεί να αντιδράσει η Ευρώπη, ώστε αυτό που αναμένεται να μπορεί και να αποπερατώνεται και θα πρέπει να υπάρχει μία ρεαλιστική εκτίμηση για το τι μπορεί να συμβεί σε μία τέτοια Σύνοδο. Ο δρόμος, ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, είναι η εξεύρεση μίας κοινής κατανόησης, με τη σημερινή Σύνοδο να έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκονται μαζί όλοι εκείνοι τους οποίους το θέμα αφορά και ότι έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τις προοπτικές τους.

    [09] Ντ. Τουσκ: "Κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ"

    "Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι το βασικό "κλειδί"για την επίλυση του θέματος είναι η αποκατάσταση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνταλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο Twitter και προσθέτει ότι: «Προφανώς, μια ουσιώδης προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια και την Τουρκία».

    «Σήμερα», είπε ενόψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου, «θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας». «Πρέπει να επιβεβαιώσουμε πολιτικά και στην πράξη ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων της παράνομης μετανάστευσης θα παραμείνει κλειστή για τα καλά», ανέφερε, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία της οργάνωσης αυτής της συνάντησης από τον Καγκελάριο Κέρν.

    [10] Αλ. Τσίπρας: Το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, με αλληλεγγύη και κατανομή των βαρών

    Με την κεντρική θέση του ότι το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής, ούτε ως πρόβλημα των χωρών του βαλκανικού δρόμου, αλλά συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών, προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας στη «μίνι» Σύνoδο Κορυφής στη Βιέννη για το Μεταναστευτικό.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, κάλεσε όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, «να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής «Η μετανάστευση κατά μήκος της Βαλκανικής οδού», ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο για να καταθέσει τις δικές της θέσεις, ως χώρα που σηκώνει πολύ μεγάλο μέρος του βάρους διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το ζήτημα της διαχείρισης των Προσφυγικών και Μεταναστευτικών ροών, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα των χωρών πρώτης υποδοχής, ούτε ως πρόβλημα των χωρών του βαλκανικού δρόμου, ο οποίος άλλωστε έκλεισε με μονομερείς κινήσεις κάποιων χωρών». Υπογράμμισε ότι αντίθετα «είναι ζήτημα που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις χώρες στις οποίες οι ροές αυτές κατευθύνονται και επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών». Τόνισε, δε, ότι «επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» και πως «αυτό άλλωστε τονίσαμε και στον ΟΗΕ στις δύο Διασκέψεις για το Μεταναστευτικό».

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε βέβαια και στο ζήτημα της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι καθοριστική για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Για το λόγο αυτόν, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι απολύτως αναγκαίο:

    - Η Τουρκία να εντείνει τις ενέργειές της για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι είναι ευχαριστημένη από τη συνεργασία της με την Τουρκία.

    - Η Ευρώπη να επιταχύνει την υλοποίηση της Συμφωνίας στο ζήτημα της βίζας, -με παράλληλη τήρηση του Οδικού Χάρτη από την Τουρκία- και παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

    -Να επιταχυνθεί ραγδαία, επιτέλους, η διαδικασία μετεγκαταστάσεων προσφύγων, διαδικασία που παρά τις δεσμεύσεις, έχει μέχρι σήμερα πολύ χαμηλούς ρυθμούς υλοποίησης (περίπου 4.000 από τους 66.000). Επίσης, να αυξηθούν οι ρυθμοί επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

    Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πως «για τονλόγο αυτόν, υπάρχει ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας μας με την FRONTEX, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας μας». Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στο ζήτημα της προστασίας συνόρων» και σημείωσε: «όποια χώρα έχει ενστάσεις και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, να το θέσει ανοιχτά στα ευρωπαϊκά όργανα και στη FRONTEX».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι απαιτείται στήριξη της χώρας μας στο ζήτημα της εξέτασης αιτήσεων ασύλου, επισημαίνοντας ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα, ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια και, σήμερα, αντιμετωπίζει τον 4ο μεγαλύτερο φόρτο αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη. Επισήμανε, επιπλέον, ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο για το 'Ασυλο (EASO) έχει δεσμευτεί για αποστολή 400 εξειδικευμένων στελεχών στα ελληνικά νησιά, και εξ αυτών βρίσκονται εκεί μόλις 19. Η Ελλάδα έχει υποβάλλει δυο αιτήματα για αποστολή 60 και 80 στελεχών της EASO, στα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει, επίσης, να θεσπιστεί Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επιστροφών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες προέλευσης, για επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Είναι απαράδεκτο και σε αυτόν τον τομέα το βάρος να πέφτει στις χώρες πρώτης γραμμής», σημείωσε.

    [11] "H αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ", δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ, η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στην αυστριακή Καγκελαρία για τη "μίνι" Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη.

    Είπε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική και τόνισε ότι είναι ώρα να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική πρόκληση, υπογγραμίζοντας ότι χρειάζεται κοινή και ευρωπαϊκή προσέγγιση. Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται και που θα ακολουθήσουν πρέπει να είναι η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ μας και οι απελπισμένοι άνθρωποι να τύχουν αντιμετώπισης με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα είναι βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

    "Η «εθνική προσέγγιση» λειτουργεί διαλυτικά για την αλληλεγγύη που είναι το θεμέλιο της 'Ενωσης", σημείωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Μιλώντας στο ευρωπαϊκό περιφερειακό συνέδριο του YPO (Young Presidents Organization) για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι "εξωτερικές απειλές και εσωτερικός κατακερματισμός καθιστούν την Ένωσή μας πιο εύθραυστη από ποτέ.Σχετικά με την ασφάλεια, και δεδομένης της αύξησης των τρομοκρατικών απειλών παγκοσμίως, είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τη συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών και την μεταξύ μας εμπιστοσύνη, εντός και εκτός Ευρώπης".

    "Μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, η ΕΕ βιώνει μια «υπαρξιακή κρίση». Το Brexit είναι το σύμπτωμα μιας πολύ μεγαλύτερης κρίσης. Μιας κρίσης, που θέτει σε αμφιβολία τις θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ: κυρίως τον ανθρωπισμό, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και στην ίδια την αξία της ζωής. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως το εκτελεστικό σώμα της Ένωσης, καλείται, καλούμαστε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές με επιτυχία", υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Αναφερόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης ο Επίτροπος μετανάστευσης είπε: "Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα δεν είναι μόνο ηθικές αξίες, αλλά νομικά δεσμευτικές αρχές, ρητά διατυπωμένες στα ιδρυτικά κείμενα της Ένωσης. Αυτό πρέπει να έχουν κατά νου κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη και υπευθυνότητα «a la carte».Η «εθνική προσέγγιση», ανεξαρτήτως αν έχει τις ρίζες της στην ενστικτώδη επιθυμία για διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας, ή σε ένα επικίνδυνο μίγμα λαϊκισμού και εθνικισμού, λειτουργεί διαλυτικά για την αλληλεγγύη, που είναι το θεμέλιο της Ένωσής μας".

    Τέλος, μιλώντας για τις προοπτικές της Ευρώπης ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι "η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι σήμερα. Είτε θα βγούμε περισσότερο δυνατοί, περισσότερο ανθεκτικοί και ενωμένοι από την οικονομική κρίση, την άνοδο του λαϊκισμού, τη μεταναστευτική κρίση και την κρίση ασφάλειας, ή θα οπισθοχωρήσουμε και θα κατακερματιστούμε ακόμα περισσότερο. Είναι προφανές ότι όλοι είμαστε προσηλωμένοι και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Για εκείνους που βρίσκονται πίσω από τα τείχη των κρατών-εθνών, τους απαντάμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια Ευρώπη που ασχολείται με τα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν κοινή αντιμετώπιση. Η Ευρώπη δεν μπορεί αποκτήσει ομοσπονδιακό σύστημα, τουλάχιστον προς το παρόν. Το κράτος-έθνος είναι ακόμα ισχυρό. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένας είδος «λειτουργικής ομοσπονδίας»".

    [12] Βρετανία: Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παραμονή του Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών

    Παρά την αντίσταση της ελίτ του κόμματος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται να επανεκλεγεί σήμερα στην ηγεσία των Εργατικών, χάρη στην υποστήριξη των απλών μελών, αποκαλύπτοντας ξανά το χάσμα ανάμεσα στη βάση και τον μηχανισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

    Έναν χρόνο μετά την εντυπωσιακή επικράτησή του και την ανάδειξη του στην ηγεσία των Εργατικών, ο 67χρονος βετεράνος της πολιτικής προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί έναντι του βουλευτή Όουεν Σμιθ, του 46χρονου σχετικά άγνωστου πολιτικού από την Ουαλία.

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθεί στις 13:45 (ώρα Ελλάδας) στο συνέδριο του κόμματος στο Λίβερπουλ.

    «Όλα δείχνουν ότι θα επανεκλεγεί με μια επίδοση παρόμοια με εκείνη της περασμένης χρονιάς, (ένα ποσοστό) γύρω στο 60%», υπογράμμισε ο Στίβεν Φίλντινγκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

    Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναγκάστηκε παρά τη σαρωτική του νίκη το 2015 να δώσει ξανά μάχη για να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, αφού οι 172 από τους 230 βουλευτές των Εργατικών ενέκριναν στα τέλη Ιουνίου μια πρόταση δυσπιστίας εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι έκανε απρόθυμα εκστρατεία εναντίον του Brexit στο δημοψήφισμα.

    Στην πραγματικότητα, η κρίση σιγόκαιγε από την πρώτη ημέρα της ηγεσίας του ακτιβιστή κατά της λιτότητας και του πολέμου στην ηγεσία του κόμματος.

    Η πλειονότητα των βουλευτών και των στελεχών των Εργατικών, ενός κόμματος με 116 χρόνια ιστορίας, λένε πως το αριστερό προφίλ του Κόρμπιν εγγυάται μια «εκλογική καταστροφή» στις προσεχείς εθνικές εκλογές το 2020.

    Οι δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά τον ευνοούν, καθώς τα τρία τέταρτα των Βρετανών θεωρούν ότι δεν είναι ικανός να ηγηθεί της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 September 2016 - 12:32:27 UTC