Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικές πηγές προς τη ΝΔ για την ΕΡΤ: «θέλετε την ενημέρωση υποταγμένη στα ιδιωτικά συμφέροντα»
  • [02] ΝΔ: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό για την Τράπεζα Αττικής
  • [03] Ν. Κοτζιάς: Ξεκάθαρη η στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού
  • [04] Πάνος Σκουρλέτης: "Δεν υπάρχουν επιλεκτικές σχέσεις της κυβέρνησης με κανέναν επιχειρηματία"
  • [05] Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας: Ζευγάρια από 30 χώρες για εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα
  • [06] Γ. Τσίπρας: "Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ευρύ ανασχηματισμό που θα δώσει νέα ορμή και θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο"
  • [07] Οκτώ στους δέκα μαθητές δημοτικού στην Ελλάδα μαθαίνουν έστω και μία ξένη γλώσσα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat
  • [08] Κατατέθηκε το ν/σ με τα προαπαιτούμενα - Αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη
  • [09] Δέσμευση για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην τριμερή της Ν. Υόρκης
  • [10] Μίνι Σύνοδος κορυφής στη Βιέννη - Οι ελληνικές θέσεις
  • [11] Πρόεδρος της Δημοκρατίας: "Επιβάλλεται η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα"

  • [01] Κυβερνητικές πηγές προς τη ΝΔ για την ΕΡΤ: «θέλετε την ενημέρωση υποταγμένη στα ιδιωτικά συμφέροντα»

    Η ΝΔ εξακολουθεί να υπηρετεί τα συμφέροντα των καναλαρχών, εξακολουθεί να θέλει κλειστή την ΕΡΤ και την ενημέρωση υποταγμένη στα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι η απάντηση που επιφυλάσσουν κυβερνητικές πηγές στην ανακοίνωση που εξέδωσε, νωρίτερα σήμερα, για την ΕΡΤ, η ΝΔ.

    «Η ΝΔ με σημερινή της ανακοίνωση καταδικάζει την απόφαση πρόσληψης 55 εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην ΕΡΤ. Προφανώς για τη ΝΔ, η οποία έκλεισε την ΕΡΤ σε μια νύχτα για να διευκολύνει τους καναλάρχες, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αποτελεί βαρίδι στην ενημέρωση», σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι και κατηγορούν τη ΝΔ ότι θέλει την ΕΡΤ κλειστή και στο περιθώριο, διότι για την ΝΔ η ενημέρωση πρέπει να είναι υποταγμένη σε ιδιωτικά συμφέροντα.

    Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι:

    - το ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ έχει μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2013, όταν έπεσε το μαύρο,

    - η ΕΡΤ είναι ο μόνος τηλεοπτικός οργανισμός της χώρας που στηρίζει την οπτικοακουστική παραγωγή και τον ελληνικό κινηματογράφο τηρώντας την υποχρέωση του 1,5% και διαθέτοντας 2,6 εκατ. ευρώ το 2015 για την παραγωγή ταινιών από Έλληνες δημιουργούς,

    - η ΕΡΤ εμφανίζει φέτος πλεόνασμα αυξημένο κατά 16 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό,

    - η ΕΡΤ κάλυψε όλα τα μεγάλα γεγονότα με επάρκεια και στηρίζει τον Πολιτισμό, την Νεολαία και την Ομογένεια, ενώ ενδυνάμωσε το πρόγραμμά της με υψηλής ποιότητας σειρές,

    - Η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ, μέσα από πρόγραμμα αξιολόγησης και μετατάξεων σε άλλες υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών της χώρας.

    «Ευχόμαστε στη ΝΔ καλή τύχη στην προσπάθειά της να εξορκίσει τις τύψεις και τις ενοχές της για την πολύχρονη αδράνεια, την ηττοπάθεια και την τρυφηλότητα που εμφανίζει απέναντι στις επιδιώξεις των καναλαρχών να νέμονται τα αγαθά των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων δωρεάν», είναι επίσης το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων στην ανακοίνωση της ΝΔ.

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ: "Η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια"

    [02] ΝΔ: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό για την Τράπεζα Αττικής

    "Η Κυβέρνηση των κ.κ.Τσίπρα - Παππά - Καμμένου είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη στον ελληνικό λαό.Το πόρισμα - καταπέλτης της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που εστάλη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης, αποδεικνύει ότι στην Τράπεζα Αττικής υπήρχαν σημάδια έντονης κακοδιαχείρισης και συστημικής ανεπάρκειας", αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

    "Πέραν των πολύ σημαντικών άλλων ευρημάτων", προσθέτει,"αναδεικνύονται και οι προνομιακές σχέσεις που απολάμβανε ο ένας από τους τέσσερις νέους καναλάρχες, που αποτελούν την επιτομή της διαπλοκής. Από την ημέρα που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το πιστοδοτικό όριο του κ. Καλογρίτσα πολλαπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα να λάβει δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ορισμένα εκ των οποίων φαίνεται ότι συνδέονται με την προσπάθειά του να πάρει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.Είναι ο ίδιος εργολάβος που παίρνει το ένα δημόσιο έργο μετά το άλλο από τον κ. Σπίρτζη".

    Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει επίσης ότι: "η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού έχει ανακηρύξει από τις 9 Σεπτεμβρίου τους τέσσερις οριστικούς υπερθεματιστές, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί πλήρης και ενδελεχής έλεγχος πόθεν έσχες, όπως ο νόμος και η προκήρυξη απαιτούν. Οι ευθύνες για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, είναι βαρύτατες. Η σιωπή του, όμως, είναι εκκωφαντική και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Δεν μπορεί, πλέον, ο κ. Τσίπρας να κρύβεται πίσω από τον υπουργό - καναλάρχη κ. Παππά"

    [03] Ν. Κοτζιάς: Ξεκάθαρη η στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού

    H στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς, καθώς και ζητήματα ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχεο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με εκπροσώπους των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, American Jewish Committee, B'nai B'rith International, World Jewish Congress, Anti-Defamation League, National Coalition Supporting Eurasian Jewry και American Israel Public Affairs Committee.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε την ξεκάθαρη στάση της ελληνικής πολιτείας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, καθώς και μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Πολιτεία για να τιμήσει τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων και την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία.

    [04] Πάνος Σκουρλέτης: "Δεν υπάρχουν επιλεκτικές σχέσεις της κυβέρνησης με κανέναν επιχειρηματία"

    Αισιόδοξος ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη μη πώληση του 17 % της ΔΕΗ θα γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

    "Σήμερα η αγορά ηλεκτρική ενέργειας ανοίγει, άλλωστε έχουν γίνει μια σειρά θεσμικές αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ, ενώ το Δημόσιο διατηρεί το 51%. Ακυρώσαμε το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ, προχωρούμε στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ, θεσμοθετούμε το target model.Μιλάμε για άλλες συνθήκες.Μόνο μια νεοφιλελεύθερη ακαμψία και εμμονή μπορεί να δικαιολογήσει την επαναφορά αυτού του σχεδίου", δηλώνει ο υπουργός.

    Αφήνει σαφείς αιχμές για τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα λέγοντας ότι: "Αν αληθεύει, δε, αυτό που ακούγεται σε δημοσιογραφικούς κύκλους ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει το ρόλο της διασποράς πληροφοριών για λογαριασμό συγκεκριμένων κύκλων των δανειστών με σκοπό τη δοαμόρφωση της κοινής γνώμης, τότε αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα είναι σοβαρά" και προσθέτει: "Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη σημασία έχει ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και όχι άλλων".

    [05] Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας: Ζευγάρια από 30 χώρες για εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα

    Κέντρο αναφοράς και προορισμού ιατρικού τουρισμού για εξωσωματική γονιμοποίηση, αποτελεί η Ελλάδα, καθώς πλέον έρχονται στη χώρα μας ζευγάρια από 30 χώρες του κόσμου και στην καθιέρωση αυτή έχει συμβάλλει καταλυτικά ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών, για τον οποίο ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας που διοργανώνει (23-25 Σεπτεμβρίου) ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την ίδρυσή του.

    Η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, η υπερσύγχρονη τεχνολογία, το χαμηλό κόστος, είναι οι κυριότεροι λόγοι που τα ζευγάρια επιλέγουν σήμερα την Ελλάδα για εξωσωματική γονιμοποίηση, και οι επιτυχίες των Ελλήνων γιατρών με εξειδίκευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τοποθετούν τη χώρα μας στο επίκεντρο της ιατρικής πρωτοπορίας.

    «Παλαιότερα τα ζευγάρια κατέφευγαν στο εξωτερικό προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας που αντιμετώπιζαν, τώρα όχι μόνο παραμένουν στη χώρα μας, αλλά καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας ? μαζικής εισροής? υπογόνιμων ζευγαριών από το εξωτερικό προς τη χώρα μας προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημά τους», αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr/, ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Δρ Κωνσταντίνος Πάντος, Διευθυντής Κλινικής "ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών ΑΕ", Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Επιστημονικός Συνεργάτης, Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ,του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις,μέχρι το 2020 αναμένεται σημαντική αύξηση των επισκεπτών στην χώρα μας για να τους παρασχεθούν υπηρεσίες υγείας.Το 40% υπολογίζεται ότι θα προέλθει από την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

    Για να γίνει κατανοητό το ζήτημα της υπογονιμότητας στις πραγματικές του διαστάσεις ,ο κ. Πάντος επικαλείται πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) για το έτος 2010, όπου αναφέρθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο (550.296) κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης από 31 Ευρωπαϊκές χώρες και 991 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκ των οποίων και η Ελλάδα. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κατ΄ εκτίμηση 12.000- 14.000 κύκλοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ετησίως.

    Σύμφωνα με τον κ. Πάντο,«πολλά ζευγάρια αναζητούν λύσεις στα αναπαραγωγικά τους θέματα,που δεν μπορούν να επιλυθούν στις χώρες διαμονής τους,με αποτέλεσμα να οδηγούνται έξω από τα σύνορα της χώρας τους και η υδρόγειος να γίνεται πατρίδα τους».

    [06] Γ. Τσίπρας: "Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ευρύ ανασχηματισμό που θα δώσει νέα ορμή και θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο"

    Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ευρύ ανασχηματισμό που θα δώσει νέα ορμή, θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο και θα το κάνει πιο συνεκτικό και συντονισμένο, αναφέρει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" και υπογραμμίζει ότι "υπάρχει πλήθος έντιμων, συγκροτημένων και ικανών ανθρώπων, οι περισσότεροι όχι τόσο επώνυμοι, στελέχη εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να στελεχώσουν θέσεις στην κυβέρνηση και αλλού, να δώσουν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα, να συνεργάζονται περισσότερο, να εφαρμόζουν καλύτερα την πολιτική μας, ιδιαίτερα στη Δημόσια Διοίκηση που πάσχει".

    Ο γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών τονίζει ότι χρειάζονται περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου και υπογραμμίζει ότι "μαζί με την αλλαγή προσώπων κάτι τέτοιο θα δώσει περισσότερη ομοιογένεια και θα αφαιρέσει βαρίδια".

    Σημειώνει ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, "η νέα κυβέρνηση μπορούσε να έχει σχηματιστεί με πιο αποφασιστικές επιλογές, όπου το στοιχείο της αποτελεσματικότητας και της πολιτικής έπρεπε να κυριαρχήσει περισσότερο πάνω σε κάθε λογής "ισσοροπισμούς" και βάρη από το εσωκομματικό παρελθόν".

    Μιλώντας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα εκτιμά ότι "το κρίσιμο σημείο δεν είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά η δρομολόγηση των πρώτων επενδύσεων, που θα δώσουν το μήνυμα ότι στην Ελλάδα "κάτι γίνεται". Η δυνατότητα αυτή, είναι περισσότερο ορατή από ποτέ τα τελευταία χρόνια".

    [07] Οκτώ στους δέκα μαθητές δημοτικού στην Ελλάδα μαθαίνουν έστω και μία ξένη γλώσσα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat

    Οκτώ στους δέκα μαθητές δημοτικού στην Ελλάδα μαθαίνουν έστω και μία ξένη γλώσσα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το έτος 2014 που δημοσιεύτηκαν, με αφορμή το εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.

    Ειδικότερα το 52,5% μαθαίνει μία ξένη γλώσσα και το 28,7% δύο ή περισσότερες. Η πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα στην Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο είναι τα αγγλικά (80,7%) και ακολουθούν τα γαλλικά (16,1%).

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η γλωσσομάθεια σε αυτό το επίπεδο είναι αρκετά διαδεδομένη σε ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου 18 εκατομμύρια μαθητών δημοτικού (ή το 84% όλων των μαθητών αυτού του επιπέδου) να σπουδάζουν έστω και μία ξένη γλώσσα, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο (ή το 5%) δύο ή περισσότερες.

    Τα αγγλικά ήταν μακράν η πιο δημοφιλής γλώσσα, με περισσότερους από 17 εκατ. μαθητές δημοτικού (79,4%) να τα σπουδάζουν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, δύο χώρες που έχουν παραπάνω από μια επίσημη γλώσσα. Τα γερμανικά αποτελούν την πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα στο Λουξεμβούργο, αλλά και τη δεύτερη πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα σε οκτώ άλλα κράτη-μέλη, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ουγγαρία (20,1%) και την Κροατία (20,0%). Τα γαλλικά ήταν η δεύτερη πιο διαδεδομένη γλώσσα σε επτά κράτη-μέλη, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται κυρίως στο Λουξεμβούργο (83,5%), την Ελλάδα (16,1%) και τη Ρουμανία (13,2%).

    [08] Κατατέθηκε το ν/σ με τα προαπαιτούμενα - Αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    Το νομοσχέδιο, με τις επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, εισάγεται προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς αναδιοργανώνεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

    Ρυθμίσεις για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

    Έξι ΔΕΚΟ μεταφέρονται στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών

    Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο Εργασίας

    [09] Δέσμευση για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην τριμερή της Ν. Υόρκης

    Προχωρά και διευρύνεται η τριμερής στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Με τη δέσμευση για τη συνέχιση και ενίσχυση της ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Χασάν Σούκρι, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

    Μια συνάντηση, η τέταρτη κατά σειρά, που επικυρώνει τα θετικά αποτελέσματα του υφιστάμενου τριμερούς μηχανισμού, τη στρατηγική του σημασία προς όφελος των χωρών τους και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και, κυρίως, την πολιτική βούληση για την επέκταση του κοινού βηματισμού σε σημαντικά θέματα εμβαθύνοντας, ακόμη περισσότερο, τη «θετική ατζέντα» της τριμερούς συνεργασίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις υπουργοί,με δεδομένη τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι χώρες τους στην επικείμενη τριμερή Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο από 11 έως 12 Οκτωβρίου, εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην υλοποίηση των έργων που συμφωνήθηκαν κατά τις προηγούμενες τριμερείς συνόδους Κορυφής, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας.

    Εξέτασαν,επίσης,μια σειρά σχεδίων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δρομολογηθούν κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα πεδία των θαλάσσιων μεταφορών και του τουρισμού.Συμφώνησαν, δε, να ενδυναμώσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών κατά το πρότυπο των ήδη υφιστάμενων εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων.

    «Είναι μια παράδοση να συναντιόμαστε εδώ στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, καθώς η τριμερής με την Αίγυπτο στην Νέα Υόρκη είναι η δεύτερη φορά, φέτος, που διεξάγεται εκεί και αρχίζει να παίρνει θεσμικό χαρακτήρα. Και πρόσθεσε: «Προετοιμάσαμε τη συνάντηση που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 του Οκτώβρη στο Κάϊρο σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Κουβεντιάσαμε για όσα έχουμε συμφωνήσει και για τον τρόπο που αυτά θα υλοποιηθούν μέχρι τις 11 του Οκτώβρη, καθώς και κατά τη διάρκεια της Τριμερούς συνάντησης.

    Παράλληλα, είχαμε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στο συριακό, και εκφράσαμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας».

    [10] Μίνι Σύνοδος κορυφής στη Βιέννη - Οι ελληνικές θέσεις

    Περίπου στις 12:30 ώρα Ελλάδας ξεκινούν οι εργασίες της "μίνι" Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την οποία έχει συγκαλέσει στην Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.Οι εργασίες αναμένονται να ολοκληρωθούν το απόγευμα.

    Στη σύνοδο, που πραγματοποιείται στην αυστριακή Καγκελαρία με θέμα: "Η μετανάστευση κατά μήκος της βαλκανικής οδού", συμμετάσχουν συνολικά 10 χώρες: Ο καγκελάριος της Αυστρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, από όλα τα φόρα και τις επαφές στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη -από όπου αφίχθη στην αυστριακή πρωτεύουσα αργά χτες το βράδυ-, έστειλε ηχηρά μηνύματα για το πώς πρέπει από κοινού, διεθνώς και σε επίπεδο ΕΕ, να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

    Από τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, μέχρι τη Σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ προ εβδομάδας, και τις τοποθετήσεις του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κεντρική αιχμή του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι χωρίς βοήθεια, αλληλεγγύη και επιμερισμό ευθυνών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιων διαστάσεων προσφυγικό. Παράλληλα, όπως έκανε και με συνέντευξή του στη Wall Street Journal, απευθύνει κάλεσμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά το πολιτικό κόστος, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου ότι διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ένωσης.

    [11] Πρόεδρος της Δημοκρατίας: "Επιβάλλεται η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα"

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κήρυξε την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα : «Τα Γλυπτά του Παρθενώνος : 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Ακροπόλεως.

    Τη μοναδικότητα του Παρθενώνα ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ανάγκη επαναπατρισμού των Γλυπτών του, προκειμένου να συμβολίσει και να εκπέμψει προς την Ανθρωπότητα το αιώνιο και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα : «Τα Γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Ακροπόλεως.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η επιστροφή των Γλυπτών, ειδικά του Παρθενώνα, επιβάλλεται γιατί «Χωρίς τα γλυπτά αυτά, ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μίαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας, που καλύπτεται εδώ και πάνω από δυο αιώνες από τη λεοντή μιας δήθεν «αρχαιολατρίας», η οποία πλήττει ευθέως την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, δεν μπορεί να συμβολίσει και να εκπέμψει προς την Ανθρωπότητα το αιώνιο, αειθαλές και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί».

    Ως προς την παγκόσμιας πολιτισμικής εμβέλειας μοναδικότητα του Παρθενώνα και των Μνημείων του, σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς επί μακρόν και έκανε λόγο για μια αυταπόδεικτη αλήθεια, η οποία εδράζεται σε ακλόνητα τεκμήρια.

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην μαρτυρία του Αντρέ Μαλρώ, η οποία εμπεριέχεται στην ομιλία του της 28ης Μαϊου 1959, όταν εκπροσώπησε τη Γαλλική Κυβέρνηση κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης και στην οποία είχε επισημάνει, βασιζόμενος στην Παγκόσμια πολιτισμική εμβέλεια του Παρθενώνα και στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα με τα οποία πλέον το μήνυμα ?έκκληση του Περικλέους μπορεί να εκπέμπεται σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα: «Ο πρώτος παγκόσμιος πολιτισμός άρχισε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 September 2016 - 10:32:25 UTC