Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 12 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για ευθεία παρέμβαση της ΝΔ στη Δικαιοσύνη κατηγορεί τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Δ. Παπαδημούλης στο Πρακτορείο 104,9: Έχει ωριμάσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους
  • [03] Βουλή - Γ. Βρούτσης: Η εκκωφαντική σιωπή της Δικαιοσύνης, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά
  • [04] Ενεργοποιείται αύριο, για 15η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης
  • [05] Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης
  • [06] Αλ. Χαρίτσης: Έντονο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα
  • [07] Λ. Κρέτσος: Υπάρχουν στάδια και δικλείδες ασφαλείας στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών
  • [08] Γ. Πάλλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι φασίστες σύντομα θα γυρίσουν στο καβούκι τους, τονίζει ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ
  • [09] Ταξίδι στην πλούσια ιστορία της Χίου και της Μυτιλήνης κάνει το «Πρακτορείο», που κυκλοφορεί σήμερα
  • [10] Με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Αιγύπτου αρχίζει τις αυριανές επαφές του στη Ν. Υόρκη ο Ν. Κοτζιάς
  • [11] Έξι τραυματίες από επίθεση με ρουκέτα στην τουρκική πόλη Κιλίς κοντά τα σύνορα με τη Συρία
  • [12] Ο Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλώνει φίλος του Πούτιν
  • [13] Εκδήλωση στο Κάστρο της Χίου για τους πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί το 1922
  • [14] Τι θα δούμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη σεζόν 2016-2017
  • [15] Το ΚΘΒΕ το καλοκαίρι τελικά θέρισε...
  • [16] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει το ρόλο των συμβουλίων στα ΑΕΙ
  • [17] Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να είστε υπερήφανοι για την Ελλάδα,στο θέμα των προσφύγων αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης
  • [18] Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε ο Ν. Τόσκας
  • [19] Ημερίδα για την «Αξιοποίηση της έρευνας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στα Πανεπιστήμια»
  • [20] Συναυλίες της Λυρικής Σκηνής στο Φουαγέ του Ολύμπια και στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ

  • [01] Για ευθεία παρέμβαση της ΝΔ στη Δικαιοσύνη κατηγορεί τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ

    Για ευθεία παρέμβασή της στη Δικαιοσύνη κατηγορεί τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σημερινή παρέμβαση στη Βουλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση που "εγκαλεί τη Δικαιοσύνη για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, μιλώντας για περίεργη σιωπή που προκαλεί ερωτηματικά".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "μετά τις ανακοινώσεις και τις ομιλίες του προέδρου της, που αντιγράφουν κατά γράμμα τη φρασεολογία και τα επιχειρήματα των καναλαρχών, τώρα προχωρούν και σε μια ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη" και σχολιάζει πως "το μόνο που δεν έχει κάνει ακόμα η ΝΔ είναι να προσέλθει ως συνήγορός τους και στο ΣτΕ".

    "Στην περίπτωση της ΝΔ και της σχέσης της με τη διαπλοκή", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, "ισχύει η λαϊκή ρήση «πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι»".

    [02] Δ. Παπαδημούλης στο Πρακτορείο 104,9: Έχει ωριμάσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

    «Η φιλοδοξία μας να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα της ελάφρυνσης τους χρέους μέσα στους επόμενους μήνες βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση και αναγνώριση και μέσα στο στρατόπεδο των δανειστών» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

    «Οι συζητήσεις, που είχε ο πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο για το Προσφυγικό, αλλά και για το χρέος, δείχνουν ότι από πολλές πλευρές των δανειστών -με εξαίρεση το Βερολίνο και τους πολύ στενούς του συμμάχους- έχει ωριμάσει η ιδέα ότι είναι κοινό συμφέρον μέχρι το τέλος του χρόνου να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup στις 25 Μαΐου» είπε ο κ. Παπαδημούλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Πρακτορείο Reuters.

    «Ο στόχος της κυβέρνησης, αλλά και επιθυμία των δανειστών, για τους δικούς τους λόγους, είναι το τρίτο μνημόνιο να είναι και το τελευταίο» σημείωσε και εξήγησε: «Για να γίνει αυτό, πρέπει το 2018 να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές κανονικά, όπως όλα τα άλλα κράτη, με λογικά χαμηλά επιτόκια. Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό αυτό. Επομένως, για να μπορέσουμε να το κάνουμε, πρέπει μέσα στο 2017 να βγούμε με έναν σχεδιασμό, που κάνει ήδη το οικονομικό επιτελείο σε συζήτηση και με τους δανειστές και σε συνεννόηση μαζί τους, να τεστάρουμε τις αγορές με έναν μικρότερο δανεισμό».

    «Δε ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτό που αποφάσισε το Eurogroup, ζητάμε όσα αποφάσισε το Eurogroup να γίνουν συγκεκριμένα, όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και για τα μεσοπρόσθεσμα» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και διευκρίνισε: «Κάτι τέτοιο θα δώσει ένα σήμα περαιτέρω σταθεροποίησης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα της ελληνικής οικονομίας και θα διευκολύνει τις επενδύσεις, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, για να επιστρέψει με έναν βιώσιμο τρόπο στην ανάπτυξη και να μειώσουμε την ανεργία. Για το 2017 και το 2018 προβλέπεται από όλους τους παράγοντες μία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ισχυρή, της τάξης του 2,5-3%, και η συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους θα δώσει μία περαιτέρω ώθηση και θα εξασφαλίσει βιωσιμότητα και αντοχή αυτής της ανάπτυξης στον χρόνο. Δε θα είναι δηλαδή κάτι πρόσκαιρο, αλλά θα είναι κάτι πιο σημαντικό. Δεν είναι μόνο η δημοσιονομική ανακούφιση, αλλά η αίσθηση ότι αφήνουμε πίσω μας την κρίση και αρχίζουμε σιγά-σιγά να επουλώνουμε τις βαθιές πληγές που κληρονόμησε από όλο αυτό το σοκ της χρεοκοπίας και των μνημονίων η ελληνική κοινωνία».

    Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε, πάντως, ότι «για λόγους καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας από το Βερολίνο και ιδιαίτερα από τη δεξιά πλευρά του Βερολίνου υπάρχει μία προσπάθεια να μη γίνει τίποτα και να αναβληθούν τα πάντα, όσον αφορά τη συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους, για μετά τις γερμανικές εκλογές που είναι σε περίπου έναν χρόνο».

    [03] Βουλή - Γ. Βρούτσης: Η εκκωφαντική σιωπή της Δικαιοσύνης, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά

    Σε σφοδρή αντιπαράθεση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια για το δασικό νομοσχέδιο, όταν ο Γιάννης Βρούτσης (ΝΔ), ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι), εγκάλεσαν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην διαδικασία, προκαλώντας την αντίδραση του Σωκράτη Φάμελου, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Θανάση Παπαχριστόπουλου εκ μέρους των ΑΝΕΛ.

    «Τα τελευταία γεγονότα, τα οποία αφορούν το φιάσκο του διαγωνισμού, περί αδειών στα κανάλια, τα ζητήματα διαφθοράς, που αφορούν τονΧρήστο Καλογρίτσα, αλλά και η περίεργη και εκκωφαντική σιωπή της Δικαιοσύνης, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά» είπε ο Γιάννης Βρούτσης επισημαίνοντας πως αντί η κυβέρνηση να απαντήσει στα «κεντρικά αυτά ζητήματα», σιωπά και προσπαθεί να αποφύγει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της. «Δεν ξέρω που θα φτάσετε, αλλά η κοινωνία, σας έχει βάλει στο περιθώριο. Τέτοια πολιτική ανατροπή, δεν έχει σημειωθεί ποτέ στην πολιτική», είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα, επικαλούμενος τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα «που δείχνουν πρωτοφανή χαμηλά ποσοστά για ένα κόμμα που πήρε τις εκλογές μόλις ένα χρόνο πριν».

    Επικαλούμενος ρεπορτάζ στην Ιθάκη, ο Γιώργος Αμυράς έκανε λόγο για φραγμένους δασικούς δρόμους και μονοπάτια, που σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι απροσπέλαστα από την Πυροσβεστική, επειδή «υπάρχουν Καλογρίτσες και άλλες δυνάμεις» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδείξει εδώ «ότι υπάρχει κράτος».

    «Συντονισμένη επιχείρηση»

    Απαντώντας ο Σωκράτης Φάμελλος, είπε ότι πρόκειται για συντονισμένη πρωτοφανή επίθεση προς την κυβέρνηση από ΜΜΕ, τα οποία δεν πλειοδότησαν στον διαγωνισμό, αλλά και από πλειοδότες, οι οποίοι δεν θέλουν να καταβάλλουν την πρώτη δόση του τιμήματος για την κτήση της άδειας και από άλλους, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και αποδέχθηκαν τους όρους διεξαγωγής τους.

    «Το γεγονός ότι στην αντιπαράθεση αυτή, μπήκε και η αντιπολίτευση με κάνει να αναρωτιέμαι εάν υπάρχει συμβόλαιο ή όχι?», ανέφερε και υποστήριξε πως έτσι επιχειρούν οι προηγούμενοι κυβερνώντες να «κρύψουν τις ευθύνες τους, γιατί είχαν επιλέξει επί 27 χρόνια το πάρτι της διαπλοκής και των συμφωνιών με τους καναλάρχες που εκπέμπουν, χωρίς άδειες?»

    «Δεν προασπίσατε το δημόσιο συμφέρον» και τώρα -συμπλήρωσε ο Σωκ. Φάμελλος- «προσπαθείτε να διαβρώσετε τον διαγωνισμό. Ένα διαγωνισμό που προχωράει νόμιμα και προβλέπονται σε αυτόν πάρα πολλά σημεία ελέγχου. Όλα γίνονται νόμιμα και υπάρχουν και προδικαστικές διαδικασίες. Υπάρχει νόμιμη οδός, εάν θεωρούν ότι αδικούνται να υποβάλλουν ενστάσεις. Υπάρχουν δικλείδες?». Ξεκαθάρισε δε, πως «όποιοι αποτύχουν στους ελέγχους θα χάσουν την άδεια, όπως και εάν δεν καταβάλουν την δόση».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στο θέμα της Attica Bank λέγοντας πως «έχουμε όλοι ευθύνη να υπερασπιστούμε τη νομιμότητα» και κάλεσε την αντιπολίτευση «να προσέξει αυτά τα παιχνίδια?» Όπως είπε, η Εξεταστική Επιτροπή - της οποίας ο ίδιος είναι πρόεδρος- έχει ζητήσει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αντιπολίτευσης, είπε: «Προσέξτε μην εκτεθείτε».

    [04] Ενεργοποιείται αύριο, για 15η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης

    Αύριο, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, θα ενεργοποιηθεί, για 15η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Το ποσό που θα πιστωθεί για την επιδότηση σίτισης ανέρχεται σε 13.563.590,00 ευρώ και αφορά 120.425 δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που δίδεται, μέσω της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης πουέχουν δηλώσει.

    [05] Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης

    Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016, όπως διευκρινίζει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, «λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του».

    Συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη χρηματοδότησή του, η διοίκηση του Ιδρύματος ανακοινώνει ότι τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96%, σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.

    Τέλος, σχετικά με το αίτημα επιχορήγησης από τον λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφέρει ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον ανωτέρω ειδικό λογαριασμό. Τονίζεται δε ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο, λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος.

    [06] Αλ. Χαρίτσης: Έντονο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα

    Ολοκληρώνεται σήμερα το 11ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων (11th Annual Greek Roadshow) στο Λονδίνο. Το φετινό Roadshow σημείωσε για μία ακόμη φορά σημαντική επιτυχία, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στις εισηγμένες εταιρείες που συμμετείχαν να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τις προοπτικές ανάπτυξής τους σε εκπροσώπους διεθνών επενδυτών. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 550 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες στις οποίες συμμετείχαν 80 επενδυτικά funds και 120 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα του Roadshow, με θέμα: «Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά επιταχύνει την πραγματική οικονομία», κύριος ομιλητής ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ, υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Τα θέματα που καλύφθηκαν, αφορούσαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετούνται για την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης.

    Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι: «Από τη συμμετοχή μας στο Roadshow και τις σχετικές συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με την ελληνική και τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα προκύπτει πολύ έντονο ενδιαφέρον για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και για τις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται. Από την πλευρά μας, παρουσιάσαμε με αναλυτικό τρόπο τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης σε δημοσιονομικό, μακροοικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο, που εξασφαλίζουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της σε αναπτυξιακή τροχιά».

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Το φετινό Roadshow στο Λονδίνο είναι το ενδέκατο στη σειρά. Μαζί με το αντίστοιχο της Νέας Υόρκης, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, στόχο έχουν την προβολή των επιχειρήσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο πλαίσιο προώθησης της ελληνικής οικονομίας στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής.

    Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, όπως φαίνεται από τις συναντήσεις μας αυτές τις δύο ημέρες στο Λονδίνο, παρακολουθούν στενά τις ελληνικές εταιρείες - αυτό υποδηλώνουν, άλλωστε και τα στοιχεία συμμετοχής των επενδυτικών οίκων, αλλά και το πλήθος των συναντήσεων με τις εταιρείες - μελετούν τα εταιρικά αποτελέσματα, αξιολογούν τις επενδυτικές εναλλακτικές και προετοιμάζονται για υλοποίηση τοποθετήσεων. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, φαίνεται να θεωρούν τα σημεία που καθορίζουν την επενδυτική τους συμπεριφορά. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η διεθνής τάση για αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών όχι μόνο για τη χρηματοδότηση, αλλά και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων σε ένα περιβάλλον στο οποίο είναι επιτακτική η ανάγκη για μείωση της μόχλευσης».

    [07] Λ. Κρέτσος: Υπάρχουν στάδια και δικλείδες ασφαλείας στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

    «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες δεν τελείωσε την ημέρα που βγήκα και είπα ποιοι είναι οι νικητές της δημοπρασίας», «ο διαγωνισμός υλοποιείται σε στάδια και διαδικασίες και κάθε στάδιο αποτελεί και μια δικλείδα ασφαλείας για τα στάδια που προηγήθηκαν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο".

    Στην τωρινή φάση, σημείωσε ο Λ. Κρέτσος, η Επιτροπή Ενστάσεων θα αναλάβει όλες τις προδικαστικές προσφυγές, καθώς και όλες τις ενστάσεις που έχουν εγείρει οι υποψήφιες εταιρείες έναντι άλλων, αναφορικά και με το πόθεν έσχες και με τον έλεγχο της επάρκειας των οικονομικών μέσων. Η Επιτροπή, προσέθεσε, εργάζεται βάσει της προκήρυξης του διαγωνισμού και δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει την ανεξάρτητη αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος. Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο που έχει φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον 4389/2016 ο οποίος ισχυροποιεί τον έλεγχο σχετικά με το πόθεν έσχες, όλοι οι επιχειρηματίες ελέγχονται, μικροί ή μεγάλοι, τόνισε.

    Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας υπογράμμισε ότι αυτός ο διαγωνισμός έχει πολλά στάδια και πολλές δικλείδες ασφαλείας, καθώς επίσης και ότι όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του καθενός να τα ελέγξει, «γιατί δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε», τόνισε. Υπάρχουν όροι και κανόνες σε όλα αυτά τα στάδια, όπου ο καθένας μπορεί να χάσει την άδεια, επισήμανε, προσθέτοντας ότι αν κάποιος από τους υπερθεματιστές δεν καταθέσει τη Δευτέρα το ποσό της πρώτης δόσης που του αναλογεί, χάνει την άδεια αυτοδικαίως, όπως ορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

    Όσον αφορά τη διαδικασία των προδικαστικών προσφυγών, η Επιτροπή Ενστάσεων τώρα θα αναλάβει αυτό το σκέλος, καθώς υπάρχουν τέσσερις εταιρείες έχουν εγείρει θέματα αναφορικά με το πόθεν έσχες. «Δεν υπάρχει διυπουργική απόφαση που λέει ότι αυτοί οι τέσσερις είναι οι τέσσερις νέοι καναλάρχες», υπογράμμισε ο Λ. Κρέτσος, «είμαστε σε μια διαδικασία η οποία συνεχίζεται με πολύ σοβαρά βήματα». «Θα εξεταστούν όλα τα σημεία που έχουν εγείρει οι τέσσερις εταιρείες», τόνισε.

    [08] Γ. Πάλλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι φασίστες σύντομα θα γυρίσουν στο καβούκι τους, τονίζει ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ

    «Θα παρθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος για την πάταξη όλων των προβοκατόρικων στοιχείων. Οι φασίστες δε θα τα καταφέρουν και σύντομα στη δημοκρατική Λέσβο θα γυρίσουν στο καβούκι τους» δήλωσε, μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, σχολιάζοντας τις καταγγελίες που πληθαίνουν καθημερινά και μιλάνε για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο στη Λέσβο, με στόχο να δημιουργηθούν επεισόδια και να στραφούν οι κάτοικοι εναντίον προσφύγων και μεταναστών, αλλά και όλων εκείνων των πολιτών που υπήρξαν αλληλέγγυοι.

    Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες που παρακολουθούν την εξέλιξη, έπαιξαν αναρτήσεις σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναπαρήγαγαν ανυπόστατες φήμες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρει η ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ, την είδηση σχετικά με την «παρεμπόδιση» της υποστολής της σημαίας στη Μυτιλήνη, η οποία διαψεύστηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού! Η μετάδοση όμως και η αναπαραγωγή της ψευδούς αυτής είδησης οδήγησε στα όσα συνέβησαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην προκυμαία της Μυτιλήνης.

    Η φήμη όμως, και μάλιστα την ώρα που γινόταν στην πόλη της Μυτιλήνης η πορεία των κατοίκων της Μόριας περί δήθεν μαζικών απελάσεων Αφρικανών μεταναστών στην Τουρκία, προκάλεσε τις πρώτες αψιμαχίες και τις συγκρούσεις, το βράδυ της ίδια μέρας, που είχαν ως αποτέλεσμα να καεί μεγάλο μέρος του hot spot της Μόριας.

    Το ίδιο βράδυ, η φυγή των προσφύγων και των μεταναστών από το καιόμενο hot spot, μετατράπηκε σε φήμες περί ξεσηκωμού και κίνησης «να καταληφθεί η Μυτιλήνη».

    Ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων με δήθεν ξεσηκωμό χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι ξεκίνησαν για να «καταλάβουν» τη Μυτιλήνη. Όπως αναφέρεται και στη σελίδα της Χρυσής Αυγής Λέσβου, μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στα μπλόκα περιφρούρησης. «Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται αυτή τη στιγμή (ώρα 02.13) αν και τα επεισόδια έχουν λήξει και οι μετανάστες επιστρέφουν στο καμένο hot spot, οι κάτοικοι της Μόριας, αλλά και των άλλων μικρών γειτονικών χωριών, αποφάσισαν να μην κοιμηθούν (όπως τους προηγούμενους μήνες). Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται στις εισόδους του χωριού και δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν το χωριό τους. Στην ενημέρωση της αστυνομίας περί της λήξης των επεισοδίων δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται το κράτος και θα λάβουν μόνοι τους μέτρα προστασίας της ακεραιότητας τους και της περιουσίας τους!» έγραφε η ιστοσελίδα της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στη Λέσβο.

    Την ίδια μέρα, μέλη της οργάνωσης είχαν παρεισφρήσει στη διαδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόριας. Στην κάμερα της ΕΡΤ, τόσο οι κάτοικοι όσο και ο πρόεδρος του χωριού Νίκος Τρακέλλης, είχαν δηλώσει πως στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων από την πρώτη στιγμή και το χωριό τους απέχει από οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά. Αυτό που ζητούν μάλιστα είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν στο πρώην στρατόπεδο και να σταματήσει η εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων που οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές. Επίσης προέβαλαν το βασικό και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Μόριας για αποζημίωση από το κράτος σχετικά με τις ζημιές στις περιουσίες τους. Όλα αυτά όμως πνίγηκαν από τα αντικυβερνητικά συνθήματα και τα επεισόδια έξω από το δημαρχείο με πρωταγωνιστές μέλη της «Χρυσής Αυγής».

    [09] Ταξίδι στην πλούσια ιστορία της Χίου και της Μυτιλήνης κάνει το «Πρακτορείο», που κυκλοφορεί σήμερα

    Ένα ταξίδι στον χρόνο και στον πολιτισμό, τη γοητεία που τρεμοστέκει και την πλούσια ιστορία της Χίου και της Μυτιλήνης κάνει το Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα. Το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ πετάγεται και μέχρι τη Θάσο, που επλήγη από μεγάλη φωτιά. Τρία ταλαιπωρημένα νησιά του Αιγαίου, που φέτος πέρασαν ένα δύσκολο καλοκαίρι.

    Η Χίος με τα μαστιχόδεντρά της, κάηκε δυο φορές, ενώ η Μυτιλήνη, που βρέθηκε στο κέντρο της προσφυγικής καταιγίδας, μετά τα ζήτω και τα μπράβο, ακόμη και της διεθνούς κοινότητας, δείχνει να βρίσκεται έξω από το χάρτη των καλοκαιρινών προορισμών. Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Μυτιλήνη, Στρατής Μπαλάσκας με δύο «διαφορετικά» κείμενά του μας γνωρίζει τον πλούτο των δύο νησιών, της βαριάς πολιτιστικής ιστορίας τους και μας κάνει να καταλάβουμε γιατί κάποιος που τα επισκεφτεί μπορεί να τα λατρέψει. Και βέβαια η Θάσος, που τη χτύπησε μια τεράστια πυρκαγιά, πριν λίγες ημέρες, αλλά δεν έχασε ούτε τη γοητεία της, ούτε την ψυχή της.

    Στη μυροβόλο Χίο

    Του Στρατή Μπαλάσκα

    Μια γριά απ'το Μικρασιάτικο Τσεσμέ, πρόσφυγας στη μυροβόλο Χίο, ένα χάραμα που η νύχτα σε είχε πάρει μαζί της να σε κάνει να νιώσεις τ'αστραπόβροντο των αισθήσεων στο νησί του Ομήρου. Με το μυαλό γιομάτο χρώματα, μυρωδιές, εικόνες, αισθήματα χώθηκες στη γειτονιά του κάστρου. Να μην ακούσεις, να μη δεις, να μη σε χαλάσει τίποτα το σύγχρονο. Εκεί είναι που είδες τη γριά...

    Με ένα σπασμένο κεραμίδι όπου πάνω του είχε στημένα δυο αναμένα καρβουνάκια και θύμιαζε με μαστίχι χιώτικο και ροδολίβανο, Μαγιάτικα τριαντάφυλλα ζυμωμένα με χίλια μύρια άλλα υλικά, ξεραμένα όλα μαζί στον ήλιο. Θύμιαζε κατά τον Τσεσμέ «εκεί όπου 'ναι γιε μου οι γονιοί μου», κατά το νοτιά «να μυρίσουν τα μαστίχια», κατά τα ουράνια «ίντα να κάμωμεν γιέ μου, που είμαστε πλασμένοι από την χάρην Των...».

    Δεν το κατάλαβες πώς έγινε, σήκωσες το ζερβί σου χέρι και σταυροκοπήθηκες, τα πρώτα βέλη του Απόλλωνα διαπερνούσαν νικητήρια τα Γενουάτικα τείχη του Χιώτικου κάστρου, φωτίστηκε η μορφή της γριάς από τον Τσεσμέ, θαρρείς κι είδες την ίδια εκείνη μορφή όπου ο πόνος ταυτίζεται με την λευτεριά. Η μορφή των σφαγμένων της Χίου στη ζωγραφιά του Ντελακρουά.

    Σύμφωνα με το μύθο το νησί πήρε το όνομά του από τον Χίο, το γιο του Ποσειδώνα και της νύμφης Χιόνη. Άλλος πάλι μύθος λέει πως το νησί ονοματίστηκε από τη Χιόνα, την κόρη του πρώτου οικιστή και βασιλιά, του Οινοπίωνα εγγονού του Κρητικού βασιλιά Μίνωα, που δίδαξε στους κατοίκους ανάμεσα στα άλλα και τα μυστικά της αμπελουργίας.

    Φθινόπωρο στη Χίο που είναι εκεί και σε περιμένει... σε όλο το Αιγαίο, θαρρείς κι ανασταίνεται εκείνη η ψυχή που τα καλοκαίρια σφάζεται, κουρμπάνι στον Κερδώο τουριστικό Ερμή. Σαν σε χορό αρχαίου δράματος «βράζουν» τη σούμα, ένα αλλιώτικο ντόπιο τσίπουρο από σύκα. Στα βορειόχωρα σε τρατάρουν ένα κρασί μοναδικό, τον Αριούσιο οίνο, «μοναχά στους εδικούς μας το κερνούμε ετούτο» σου λένε, και τα βράδια στη Χιώτικια παραλία, στου «Θεοδοσίου» και στο «Χότζα» χίλια μύρια ντόπια ούζα και μεζέδες πνιγμένους στην κάπαρη και στο κάρδαμο.

    Κολλημένος θαρρείς στην πόλη είναι ένας αλλιώτικος μαχαλάς. Οι Χιώτες μιλούν για δαύτονα με περηφάνεια αν και για να λέμε και του στραβού το δίκιο κάποιοι τον αντιμετωπίζουν και σαν βάρος. «Ξέρεις τι θα ήταν μωρέ η Χιός χωρίς τον Κάμπο;» άκουσες να λένε κάποιοι. Ετούτοι μιλούν για μεγάλα κτίρια και έργα κι άλλα πολλά που τα βαφτίζουν ανάπτυξη που δεν έρχεται καθότι ο Κάμπος εμποδίζει την προς νότο πορεία της μπουλτόζας.

    Στο ερώτημα τουλάχιστον δεν έχουν άδικο. Πραγματικά. «Ξέρεις τι θα ήταν μωρέ η Χιός χωρίς τον Κάμπο;» Η Αθήνα χωρίς την Ακρόπολη. Η Σαλονίκη χωρίς το Λευκό της Πύργο. Το Αιγαίο χωρίς τη θάλασσα της. Ο Κάμπος είναι γεμάτος μπαξέδες με λεμονιές και πορτοκαλιές. Μεγάλα ντουβάρια περικλείνουν τις ιδιοκτησίες, αψηλά να μην αφήνουν ανθρώπου μάτι να βασκάνει την προκοπή των αφεντάδων. Μέσα σε ετούτα τα περβόλια είναι χτισμένα τα αρχοντόσπιτα. Μεγάλα, δίπατα και τρίπατα με μπαλκόνια και πέργολες και μάρμαρα και πέτρα μπόλικη από τα λατομεία των γειτονικών Θυμιανών. Με νερά στα χρώματα της Χιώτικιας γης. Κοντά σε ετούτα τα σπίτια και οι μεγάλες γούρνες που εδώ στη Χιό τις λένε μάγκανα, στέρνες μεγάλες με ένα ξύλινο ροδάνι που γυρίζει και ποτίζει τα περβόλια... Ετούτο το θαυμαστό κόσμο που σαν έχεις την τύχη να σε συντροφέψουν στην περιήγηση σου εραστές του, τον γνωρίζεις σε όλο του το μεγαλείο τον έχουν βάλει στο μάτι συμφέροντα και η νεόπλουτοι. Αλλά στ? αλήθεια αντέχει...

    Σε έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών η Χίος αναφέρεται και ως Μάκρις, λόγω του μακρού σχήματός της, Πιτυούσα από τα πεύκα που ήταν καπότες καταφυτεμένη, Οφιούσα λόγω των μπόλικων φιδιών της, Αιθαλία για τα μαύρα ηφαιστειογενή πετρώματά της.

    Στο Εμπορειό και στο Άγιο Γάλας οι αρχαιολόγοι έδειξαν πως το νησί ήταν κομμάτι ετούτου του άγνωστου, πολυσυζητημένου και πολυπαρεξηγημένου πολιτισμού του βόρειου Αιγαίου που καπότες συγκρούστηκε με ανατολή και δύση.

    Στο πολύ όμορφο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μπορεί κανείς να συναντήσει ετούτα τα απομεινάρια ζωής του μακρινού πολιτισμού. Χειροποίητα αγγεία με χαραχτή διακόσμηση που τονίζεται από το άσπρο χρώμα. Στον ίδιο χώρο συναντάς το πέρασμα των Μυκηναίων κι ύστερα την εγκατάσταση των Ιώνων πριν περίπου 3000 χρόνια. Δαύτους για μπόλικα μπορείς να τους κατηγορήσεις. Εξόν από το ότι δεν έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για τον πολιτισμό.

    Ο Στράβωνας λέει πως οι πρώτοι κάτοικοι της Χίου ήταν οι Πελασγοί. Ετούτοι φέραν λέει τη λατρεία του Πεληναίου Δία στο νησί. Στο νησί κατοίκησαν και Κάρες και Λέλεγες από τη Μικρασία. Μα και Άβαντες από την Εύβοια. Παλιού καιρού χαλάσματα...

    Πόλη μέλος της Ιωνικής Δωδεκάπολης η Χίος διεκδικεί την πρώτη Δημοκρατία στον κόσμο. To 600 λέει πριν το Χριστό εδώ θεσπίστηκε η «Μεγάλη Ρήτρα». Λένε πως κι ο Σόλων επισκέφτηκε τη Χίο και πήρε πολλές αρχές από το πολίτευμα της για τους θεσμούς, που δημιούργησε αργότερα στην Αθήνα.

    Η Χίος όμως διεκδικεί και τη γέννηση του Ομήρου.

    Αλήθεια ή ψέματα;

    Τι σε νοιάζει κιόλας;

    Στην άκρη της ναυτομάνας πόλης του Βροντάδου που ακουμπά στην πόλη της Χίου, στη ρίζα του Βροντάδου, κάτω από το τεράστιο για τα νησιώτικα μέτρα βουνό το Αίπος, η Δασκαλόπετρα, η πέτρα όπου καθόταν λέει ο θρύλος, ο Όμηρος. Σ'αρέσει η ιστορία ετούτη. Είναι σαν την ποίηση. Δεν είναι ανάγκη να την καταλαβαίνεις. Να την ακούς και να ευφραίνει την ψυχή σου φτάνει...

    Ο Όμηρος λένε γεννήθηκε κι έζησε στη Χιό κατά τον 8ο αιώνα. Μεγάλο, τεράστιο όνομα... Σαν τον πόλεμο που περιέγραψε.

    Πόλεμος. Η Χιός δεν καταλήφθηκε ποτέ της από τους Πέρσες χάρη στον ισχυρό της στόλο. Μα σαν ήρθε η ώρα να συμμαχήσει με τις αδελφές πόλεις ενάντια στον Πέρση το έκανε με χαρά. Ετούτη ήταν κι η αιτία για την καταστροφή της από τους Πέρσες μετά τη ναυμαχία της Λάδης. Στα 479 πριν το Χριστό είναι πια λεύτερη. Έχουν αρχίσει οι κλασικοί χρόνοι πότε και το νησί γνώρισε μεγάλη εμπορική ακμή και αναδείχθηκε σε ισχυρή ναυτική δύναμη. Τα πλοία της έφταναν στις άκρες της Ευρώπης, περιέπλεαν στα παράλια της Ευρώπης, έφταναν στον Πόντο μα και στην Αίγυπτο. Μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας πολεμά στη Μυκάλη και στις Πλαταιές ενάντια στους Πέρσες, παίρνει μέρος στις εκστρατείες ενάντια στη Σάμο και στη Σικελία. Στον Πελοποννησιακό πόλεμο τα μπέρδεψε και ετούτη με ποιόν θα πάει και ποιον θα αφήσει. Μια με το Σπαρτιάτη μια με την Αθήνα. Περίεργο αλλά συνέχεια μια με τον έναν και μια με τον άλλον ήταν. Πολέμησε και το Φίλιππο, το Μεγαλέξανδρο και τους Μακεδόνες. Τζάμπα πόλεμος... Το νησί έγινε μέλος του κράτους των Μακεδόνων κι αργότερα ακολούθησε τη μοίρα της γειτονιάς καταλυμένο από τους Ρωμαίους. Ετούτοι πάντως την κήρυξαν αυτόνομη χάρη στη σημαντική της βοήθεια στον πόλεμο ενάντια του βασιλιά της Συρίας Αντιόχου Γ΄. Μπερδεμένα και τότε τα πράγματα. Με τους Ρωμαίους ήταν, εξόριστοι στην Κολχίδα βρέθηκαν οι κακόμοιροι οι Χιώτες. Τελικά τους φέραν πίσω κι η Ρώμη κυριάρχησε για αιώνες.

    Σε συνεπήραν οι πολέμοι. Μωρέ στη Χιό γεννήθηκε και δούλεψε ο Μέλας. Κι ο γιός του Μικιάδης. Ετούτου ο γιός ο Άρχεμπος μαζί με ους γιους του το Βούπαλο και τον Άθηνι μεγαλούργησαν με γλυπτά ως και στη Δήλο. Εδώ στη Χίο γεννήθηκε κι ο Γλαύκος που θεωρείται ότι ανακάλυψε τη συγκόλληση των μετάλλων. Στη Χιό, στη σκιά του Ομήρου έζησε τον 5ο αιώνα ο τραγικός ποιητής Ίων, τον 4ο αιώνα ο ιστορικός Θεόπομπος.

    Το άγριο και απότομο Αίπος κόβει τη Χίο στα δυο. Απ'τη μια μεριά το βόρειο νησί όπου θαρρείς ο Θεός πετούσε βράχια μοναχά κι από την άλλη ο νότος ήρεμος, ίσιος και εύφορος. Το κέντρο του νησιού δυτικά δηλαδή του Αίπους περίεργο, αλλιώτικο, παντρεύει το επουράνιο με το γήινο. Το μεγαλείο μιας Νέας Μονής με το ταπεινό του Ανάβατου.

    Ένας δρόμος ανάμεσα σε όρθια κουφάρια καμένων δέντρων σε βγάζει στη Νέα Μονή. Αν η Κωνσταντινούπολη έχει την Αγιά Σοφιά της, η Χίος μόνο αυτή έχει τη Νέα Μονή. Χτισμένη κοντά στο 1000 μετά το Χριστό λάμπει χάρη στα μοναδικά της χρυσαφένια ψηφιδωτά. Λάμπει σημάδι πως σε ετούτον τον τόπο ότι είναι μοναδικό του μέλλει και να πεθάνει ξεχασμένο. Καταρρέει το μεγάλο μοναστήρι και τα ποικιλώνυμα πακέτα των ευρωπαϊκών χρημάτων δεν καταφέρνουν να το ξαναστήσουν στα πόδια του. Δεν είναι που λείπουν τα λεφτά μον'είναι που λες πως θέλουν να το δουν το μοναστήρι σωρό ερειπίων. Σαν τη σωρό με τα νεκροκέφαλα, ότι απόμεινε απ? της γης τους ταπεινούς που πίστεψαν πως το επουράνιο μπορεί να τους σώσει. Κυνηγημένοι από τους Τούρκους το 1822 πήγαν και κρύφτηκαν στη Νέα Μονή. Μπήκαν οι Τούρκοι με τα ξεγυμνωμένα σπαθιά τους σφάξαν όλους και έκανε χάζι θαρρείς απ'τα χρυσαφένια ντουβάρια το επουράνιο υπέρτατο ον ετούτο το χαμό. Απέμειναν τα νεκροκέφαλα που λέγαμε, στοιβαγμένα σωρός στο μοναστήρι με μια τρύπα, άλλα στο κούτελο, άλλα στην κορφή, άλλα στο φρύδι. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα συναντάς τα Αυγώνυμα. Μικρά σπίτια, πέτρα στην πέτρα σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο περιτρυγιρίζουν τη μεγάλη πλατεία. Εδώ μπορείς να γευθείς μοναδικές κρεατολιχουδιές, να ακουμπήσεις το μυαλό σου στην άγρια φύση, να ανασάνει η ψυχή σου.

    Δρόμο παίρνεις, δρόμο αφήνεις. Ισια μπροστά σου το κάστρο του Ανάβατου. Ένας θεόρατος βράχος σαν την μπούκα ενός καραβιού που βουλιάζει στην κορυφή του πάνω από το θεόρατο γκρεμό ξεπροβάλλουν τα σπίτια του Ανάβατου. Τα ανθρώπινα νεκροκέφαλα απ? εδώ τα μάζεψαν και τα χώσαν μάνι μάνι σε ένα τσιμεντένιο κουτί με έναν τσιμεντένιο άσπρο άγγελο κολλημένο επάνω του να τα φυλάει. Απέμειναν τα σπίτια νεκροκέφαλα και τούτα. Τέσσερα ντουβάρια αδειανά από μέσα με τους αρχαιολόγους να κολλάνε μια μια τις πέτρες τους. Και πολλούς άλλους, να στέκουν όρνια έτοιμα να κατασπαράξουν ετούτο τον Αιγαιοπελαγίτικο Μυστρά. Να κάνουν τα σπίτια των μαρτύρων rent rooms, γάδαρο με σέλα και δορυφορική κεραία από πάνω. Ω του θαύματος ως κι η πολιτεία αντέχει!

    Το χριστιανισμό στο νησί τον φέραν απ'την καρσινή ακτή της Ερυθραίας. Ρίζωσε γρήγορα στο νησί κι έδεσε η λατρεία του Χριστού με τη λατρεία της μαστίχας. Το δέντρο που πληγώναμε για να γιομίσουμε με τα δάκρυά του οι τσέπες των Χιωτών. Τράνεψε στα χρόνια του Βυζάντιου το νησί και για τούτο το λόγο το βάλαν στο μάτι οι Φράγκοι. Ο ένας μετά τον άλλο οι δυτικοί το καταλάμβαναν για λογαριασμό τους μέχρις ότου ρίζωσαν για τα καλά οι Γενουάτες. Ξεζουμίζαν το νησί και τους ανθρώπους του με τη Μαόνα τους. Κάτι τις σαν τις σημερινές πολυεθνικές. Στα 1566 φτάσανε οι Τούρκοι. Μαστίχας ένεκα το νησί βαφτίστηκε κήπος της Βαλιζαντέ χανούμ. Της μάνας του σουλτάνου δηλαδή που μοσχομύριζε τα χνώτα της με χιώτικο μαστίχι. Το '21 οι Χιώτες ξεσηκώθηκαν με το Σαμιώτη Λυκούργο Λογοθέτη και το Χιώτη Χατζή Μπουρνιά. Στις 30 του Μάρτη το 1822, ο Καρά Αλής αποβιβάζεται στο νησί. Κάπου 40.000 ψυχές έσφαξε. Άλλες τόσες αιχμαλώτισε και τις πούλησε στο Αλγέρι. Λίγοι πολύ λίγοι σωθήκαν. Ίσα για να σωθεί η μνήμη της ράτσας. Κι η μνήμη της μαστίχας.

    Τα Μαστιχοχώρια, χωριά στο νότο. Καλλιμασιά, Νένητα, Καλαμωτή, Πυργί, Μεστά τα χωριά της μαστίχης μα και μοναδικά, μοναδικά σ'όλο τον κόσμο μεσαιωνικά χωριά. Το Πυργί με τα ξυστά ντουβάρια, οι Ολύμποι, τα Μεστά. Ανύπαρκτοι οι ελεύθεροι χώροι το ένα σπίτι δίπλα στο άλλο να στήνουν αμυντικό τείχος περιμετρικά στα υπόλοιπα σπίτια που και τούτα με τη σειρά τους αγκωνάρια άμυνας και πολεμίστρες ως το κέντρο του χωριού όπου στέκει ο αμυντικός πύργος ύστατη άμυνα. Στο Πυργί οι Άγιοι Απόστολοι στέκουν ολόρθοι πείσμα στο πείσμα των καιρών και των ανθρώπων. Στα Μεστά και στους Ολύμπους θολωτά σοκκάκια πλακοστρωμένα, με τα ξεραμένα τοματάκια στα ντουβάρια και τις γριές στα πεζούλια. Ετούτη δω την ομορφιά αιώνες τώρα δεν την πείραξε κανένας, μήδε οι σεισμοί. Η φωτιά την απέιλησε το περασμένο καλοκαίρι αλλά το φθινόπωρο ξαναγεννά τη φύση και τις ελπίδες...

    Η σφαγή της Χίου μαλάκωσε την καρδιά της χριστιανικής Ευρώπης. Κοντά 80.000 σφαγμένες και κουρσεμένες ψυχές δεν είναι δα και λίγο πράμα. Δεν είναι λίγο πράμα και ο Ντελακρουά και ο Ουγκώ να σπεύδουν ο ένας με τον χρωστήρα και ο άλλος με το καλάμι να μιλήσουν για την καταστροφή. Έσπευσε και ο Κανάρης κοντά ένα μήνα μετά τη σφαγή όξω απ' το λιμάνι της Χιός τίναξε στον αέρα τη ναυαρχίδα του Καρά Αλί. Πάει καλιά του ο σφάχτης ... Κατά το 1828 προσπάθησε να απελευθερώσει ξανά το νησί ο Φαβιέρος. Μάταια. Ως τις 11 του Νοέμβρη του 1912 που το λευτέρωσε ο Παύλος Κουντουριώτης με το μπάρμπα Γιώργο, τον «Αβέρωφ». Οι Χιώτες έπρεπε να περιμένουν και να υπομένουν.

    Ισα πάνω στο βορά στέκει η Βολισσός. Ομορφοχώρι στεφανωμένο με ένα κάστρο που λεν πως έχτισε ο Βελισσάριος. Και τα Καρδάμυλα ναυτοχώρι χωριό περήφανο και τα μικροχώρια γύρω τριγύρω στο Πελινναίο μικρές πατρίδες λιγοστών ψυχών μνημεία του ότι αντέχει η χιώτικια ψυχή στο χρόνο.

    Παίρνεις το δρόμο για την επιστροφή. Στη χιώτικη προκυμαία, λες στους δικούς σου φίλους στο νησί το τι είδες.

    - «Κακομοίρη μου σου λενε, τίποτα δεν είδες».

    Η Μυτιλήνη, η αρχόντισσα

    Oυρλιάζει η φιλόλογος στο αρχοντικό των Παραδέλληδων εκεί που η οδός Καβέτσου μετονομάζεται σε οδό Γ. Βοστάνη για να καταλήξει τιμής ένεκεν στην τοκογλυφία που μετατράπηκε σε φιλανθρωπία για να ξεχαστεί ως τέτοια σε οδό Ε. Βοστάνη? Η πρώτη επαφή με τα αρχοντόσπιτα της Μυτιλήνης, τα μοναδικά αξιοθέατα ετούτης της αρχόντισσας πόλης, το πρώτο αρχοντόσπιτο στο οποίο έμπαινες στη ζωή σου, παράρτημα Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Μυτιλήνης ξέπεσε η πλούσια φαμίλια, ξέπεσε και το αρχοντόσπιτο σε Γυμνάσιο!

    «Τώρα που μας παραχώσαν...» ουρλιάζει η φιλόλογος ως άλλη Εκάβη στις «Τρωάδες» κι εσύ από το παράθυρο κοιτάς έξω, τον κήπο και τη βαριά σιδερένια πόρτα που ανοίγει στο στρωμένο με βότσαλα θαλασσινά σοκάκι...Εκεί στην πόρτα την πρωτοείδες τη μορφή, πιτσιρικάς σχεδόν αμούστακος. Τη πρωτοείδες από το παράθυρο του αρχοντικού που ξέπεσε σε σχολείο. Η Αθηνά, η Θεά Αθηνά στο ρόπτρο...

    Ένα πρωί το βαφτίσαν το αρχοντόσπιτο επικινδύνως ετοιμόρροπο, αδειάσαν οι κάμαρες του γκρεμίστηκε? Έτρεξες να την γλιτώσεις. Τη Θεά Αθηνά, μορφή στο ρόπτρο. Δεν την πρόλαβες. Και τόμαθες καλά από εκείνη τη μέρα πως οι Θεές πεθαίνουν, πάνε και δε γυρίζουν? Οι Θεές πεθαίνουν με τα αρχοντόσπιτα που τις στεγάσαν...

    Ένα ποδήλατο καβάλησες εκείνες τις μέρες κι έτρεχες ...ακόμα τρέχεις ...κόντρα στο ρεύμα της εποχής, της πόλης σου. Πίσω πέφταν ένα ένα τα αρχοντόσπιτα, οι κοκκινόπετρες γινόταν κομμάτια, τα σαχνισίνια τσακίζονταν, τα μπαγδατιά και τα ζωγραφισμένα ταβάνια το ένα μετά το άλλο. Η ψυχή της πόλης κοβόταν κομμάτια και θάβονταν κάτω από στοίβες σύγχρονους παράδες, τσιμεντένια σπιρτόκουτα που στεγάσαν την αμορφωσιά και τη Δημοκρατία της ισοπέδωσης προς τα κάτω.

    Έκρυψες το ποδήλατο κάτω εκεί στο Τούρκικο κάστρο πίσω από μια βάρκα κι έτρεξες να κρυφτείς πιτσιρικάς αμούστακος κάτω από τους δόμους των αρχαίων ναών όπου θεμελίωσαν το κάστρο τους οι Γατελούζοι. Εκεί απίθωσες στεφάνι στο μνημείο της ψυχής των Αιολέων την εικόνα του ρόπτρου της Θεάς Αθηνάς. Εκεί συνάντησες και τη γριά Μυτιληνιά.

    - «Τι κάν'ς θιά;»

    - «Μαζεύου ξύλα;»

    - «Για του χ'μώνα;»

    - Όχ(ι) γιε μ'για τν κάσα μ'»

    Σου χαμογέλασε, για δες η μορφή της ίδια με εκείνη της Θεάς Αθηνάς. Η Μυτιληνιά ξιπασιά. «Ι κόλους μας δεν έχ'να βαν'βρακί τσι γι μουρ'μας γυρεύγ' φουντάν...»!!!

    Αυτή είναι η Μυτιλήνη. Ωραία ως πόρνη που όμως δίνεται μοναχά σε όσους αυτή θέλει.

    Μοναδική με ανθρώπους μοναδικούς είρωνες και κουτσομπόληδες και ξιπασμένους όσο κανείς στον άλλο κόσμο. Και σκληρούς σαν αριστοκράτες ξεπεσμένους που δε θένε να παραδεχτούν τον ξεπεσμό τους.

    Στα μέσα του 19ου αιώνα οι γαιοκτήμονες της Μυτιλήνης, φίλοι καρδιακοί με τους Τούρκους κατ? όνομα μονάχα αφέντες από τα χρόνια ακόμα που πρόδωσαν τους λιγοστούς φιλικούς μετεξελίσσονται σε εμπόρους, τυπικούς κι άτυπους τραπεζίτες, σε βιομήχανους. Από απλοί ιδιοκτήτες κτημάτων με ελιές γίνονται ελαιοτριβείς, έμποροι λαδιού και του παράγωγού του σαπουνιού. Ανοίγουν αλισβερίσια με τη νότια Ρωσία, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Αίγυπτο. Στα σεντούκια των Μυτιληνιών αφεντάδων μαζεύονται χρυσά αμέτρητα . Το νησί μετράει πάνω από εκατό ατμοκίνητα ελαιοτριβεία, πενήντα σαπωνοποιεία, κάπου δέκα πυρηνελαιουργεία και τριάντα βυρσοδεψεία. Όλα σπαρμένα στο νησί ανάλογα με τα έντεκα εκατομμύρια ελαιόδενδρά του! Ο σύγχρονος καπιταλισμός είναι πια γεγονός στο νησί. Καλύπτει τον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα της παραγωγής αλλά και τις μεταφορές ελέγχοντας όλη την ανατολική Μεσόγειο και τους δρόμους ως τη Μασσαλία, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο με την «Τράπεζα Μυτιλήνης» ακόμα και τον Τύπο!

    Και κάπου κει οι παράδες του χριστιανικού στοιχείου του νησιού που εντωμεταξύ αποκτά και εθνική ταυτότητα αρχίζουν να πρέπει να φανούν.

    Δημόσια κτίρια που δεσπόζουν με τον όγκο τους που κλασσικίζει ή αγγίζει τα όρια του νεοαναγεννησιακού ρυθμού που εντυπωσιάζει με την μπαροκική υπερβολή. Το ελληνικό στοιχείο υπερέχει και το δείχνει.

    Τα λεγόμενα νεοκλασικά αρχοντικά κοσμούν ως τις μέρες μας, όσα γλύτωσαν από τη λαίλαπα της δεκαετίας του 1970, το Κιόσκι, την Κουλμπάρα, τη νότια πλευρά της Μυτιλήνης, τα νότια προάστειά της. Στηθήκαν απόδειξη της διαφοράς του ελληνικού από το οθωμανικό-νεοτουρκικό στοιχείο για να εκφράσουν μέσα στον προκλητικό αρχιτεκτονικό εκλεκτικισμό τους την οικονομική δύναμη και το κοινωνικό κύρος των κεφαλαιούχων της Λέσβου που πλέον διαχειρίζεται τα πάντα στο νησί. Ταυτόχρονα ερμηνεύουν τη διάδοση ...την όποια διάδοση ενός κοσμοπολιτισμού και τις επιδράσεις της παγκόσμιας επικοινωνίας. Στέκουν όσα στέκουν σαν μια διαδήλωση υπέρ της ρήξης που πρέπει να υπάρχει στις παραδοσιακές κοινωνικές ακόμα και στις αρχιτεκτονικές συνέχειες.

    Τρέχεις, ακόμα τρέχεις να γλιτώσεις και να απαντήσεις στο ερώτημα: Ποιος είχε δίκιο στη σύγκρουση εκείνων των Αρχαϊκών Αιολικών χρόνων που κρατά ως τις μέρες μας; Οι Δημοκρατικοί ή οι Αριστοκρατικοί; Η Σαπφώ ή ο Αλκαίος.

    Να σκάσετε από τη ζήλια σας αλλόφυλοι. Σε τούτον εδώ τον τόπο οι συγκρούσεις σηματοδοτούνται από ποιητές.

    Και τα σπίτια, φτωχά ή πλούσια είναι ποιήματα. Ανάποδα ποιήματα, Σκοτσέζικα προκάτ με τούβλα, νεοκλασικίζοντα τουρκομπαρόκ και εκλεκτικιστικά και μπαουχάουζ εδώ τα έχουμε όλα. Τα αρχοντόσπιτα είναι τα κομμάτια της ψυχής των Αιολέων που δε θάφτηκε στο κολομπετόν που κουβάλησε στο νησί τους μίζερους Ελλαδίτες «μαζί με το χωροφύλακα τον οικονομικό έφορο και το στρατολόγο».

    Τα αρχοντόσπιτα της Μυτιλήνης πνιγμένα στις νεοελληνικές μπούρδες -μεζονέτες και στα «τσερόκι» τα σαραβαλιασμένα αφραγκίας πλέον ένεκα, είναι τα κύτταρα που ανασαίνουν κόντρα στις υγρασίες τους και στα ντουβάρια που φουσκώνουν βαμμένα ταραμαδιά. Είναι η ξιπασιά μας.

    Εκείνου που σήμερα κατηφορίζει στο ουζάδικο με το συκώτι σάπιο για να πιει ρακί με χταπόδι θηλυκό καλοψημένο.

    Του που επιμένει στο διαφορετικό.

    Η άρνηση του ότι είμαστε όλοι ίδιοι.

    Δεν είμαστε.

    Εμείς εδώ στεγάσαμε την ξιπασιά μας σε μοναδικά παλάτια.

    Κλεμμένα τα σχέδια αλλά δικά μας τα παλάτια.

    Σαν τη μορφή της Αθηνάς. Στο ρόπτρο. Που σου χαμογελά στον ύπνο σου και σε συνοδεύει σαν σκύβεις το κεφάλι και βουλώνεις τα αυτιά στις αναπτυξιολογούσες ύαινες. Σαν χώνεσαι στους δρόμους και αναζητάς μοναδικά ντουβάρια να ακουμπήσεις το αυτί και να αφουγκραστείς τους χτύπους της καρδιάς τους. Γιατί ετούτα τα ντουβάρια σε ετούτα τα αρχοντικά έχουν καρδιά. Που χτυπά...Η καρδιά της Μυτιλήνης που σου λέει να ρθεις να την ακούσεις...

  • Οι αναγνώστες θα βρουν το θέμα με τη Θάσο και τα υπόλοιπα θέματα του τεύχους στο Πρακτορείο.

    [10] Με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Αιγύπτου αρχίζει τις αυριανές επαφές του στη Ν. Υόρκη ο Ν. Κοτζιάς

    Με τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη και της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, υπό το τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ανοίγει ο αυριανός κύκλος επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Αργότερα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

    Επίσης, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στη δεξαμενή σκέψης «Council on Foreign Relations».

    Τέλος, ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει η Ομοσπονδία των Κυπριακών Οργανώσεων της Αμερικής, στο οποίο θα παραστούν, επίσης, ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [11] Έξι τραυματίες από επίθεση με ρουκέτα στην τουρκική πόλη Κιλίς κοντά τα σύνορα με τη Συρία

    Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως απάντησε σε πυρά ανοίγοντας πυρ εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αφού μια ρουκέτα έπληξε την τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς.

    Έξι άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πέντε παιδιά, τραυματίσθηκαν από την έκρηξη της ρουκέτας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ήταν το πρώτο τέτοιο πλήγμα αφότου οι υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα αντάρτες εκδίωξαν αυτόν τον μήνα τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την τουρκοσυριακή μεθόριο.

    Οι έξι τραυματίες είναι όλοι σύροι υπήκοοι, δήλωσε στο CNN Turk ο δήμαρχος του Κιλίς Χασάν Καρά, προσθέτοντας πως δεν απειλείται η ζωή τους. Στο Κιλίς διαμένουν πολλοί σύροι πρόσφυγες που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο και έχουν καταφύγει στη γειτονική Τουρκία.

    Στο μεταξύ, στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν Ιμραήμ Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber πως αποκλείεται οι τουρκικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε επιχείρηση των δυνάμεων του συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας, εφόσον συμμετάσχουν σ' αυτήν και κούρδοι μαχητές.

    "Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, δεν υπάρχει ακόμη τίποτε σίγουρο. Η θέση μας είναι κατ' αρχήν η ίδια που ήταν για τη Μανμπίτζ και την Τζαραμπλούς. Είναι εκτός συζήτησης να πάρουμε μέρος σε μια επιχείρηση στην οποία θα είναι παρόν το PYD/YPG", δήλωσε ο Καλίν.

    Η Τουρκία θεωρεί πως οι κουρδικές δυνάμεις YPG που πολεμούν στη Συρία συνδέονται στενά με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και θεωρεί τρομοκρατικές αμφότερες τις οργανώσεις.

    [12] Ο Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλώνει φίλος του Πούτιν

    Ένας από τους στενότερους φίλους του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και ότι οι ηγέτες των χωρών της Δύσης δεν μπορούν να συγκριθούν με τον επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

    Ο Σεργκέι Ρολντούγκιν, παιδικός φίλος του Πούτιν και νονός της μεγαλύτερης κόρης του, βρέθηκε νωρίτερα αυτόν τον χρόνο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων παγκοσμίως αφού το όνομά του εντοπίστηκε στα έγγραφα του Παναμά που διέρρευσαν, βάσει των οποίων εμπλεκόταν σε ένα δίκτυο υπεράκτιων λογαριασμών.

    Ορισμένα δυτικά μέσα είχαν μεταδώσει ότι τα έγγραφα καταδείκνυαν ότι ο 64χρονος Ρολντούγκιν φρόντιζε τα χρήματα του Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλεσε τα δημοσιεύματα «πρόκληση» και υποστήριξε ότι ο Ρολντούγκιν, διάσημος τσελίστας, δεν διέπραξε κανένα σφάλμα και ξόδεψε τα χρήματά που κέρδισε από την επιχειρηματική του δραστηριότητα που σχετίζεται με αγοραπωλησίες ακριβών μουσικών οργάνων.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο σήμερα προτού ο Βλαντίμιρ Πούτιν του απονείμει ένα κρατικό βραβείο, ο Ρολντούγκιν είπε:

    «Γνωρίζω ποιος θα κερδίσει (τις εκλογές) στην Αμερική. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε αργότερα. Ο Τραμπ θα νικήσει».

    Κατόπιν πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί αλλάζουν συμπεριφορά, μόλις ανέλθουν στην εξουσία.

    «Δεν μπορώ να πω ότι νιώθω ευφορία σχετικά με την νίκη του Τραμπ επειδή εκείνος είπε ότι υποστηρίζει τον Πούτιν και η Χίλαρι (Κλίντον) δεν το είπε. Ο Πούτιν είπε ότι θα συνεργαστεί και με τους δύο κι αυτό είναι το σωστό».

    Ο Ρολντούγκιν επισήμανε επιπλέον στους δημοσιογράφους ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιο εντυπωσιακός ως ηγέτης σε σύγκριση με πολλούς συναδέλφους του χωρών της Δύσης.

    [13] Εκδήλωση στο Κάστρο της Χίου για τους πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί το 1922

    Εκδήλωση με θέμα «Τα σημάδια που άφησαν οι πρόσφυγες του 1922 στο Κάστρο της Χίου» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς στο Οθωμανικό Σχολείο, στο Κάστρο της Χίου.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του τεμένους Χαμηδιέ (Μπαϊρακλή), παρουσίαση της πρότασης αποκατάστασής του από τον μελετητή αρχιτέκτονα Στ. Βασιλάκη και προβολή βίντεο με αφήγηση από την τελευταία Αρμένισσα ένοικο του τεμένους.

    Θα προηγηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου περιήγηση σχολικών ομάδων στο Κάστρο της Χίου στα σημεία και κτίρια, όπου άφησαν τα σημάδια τους οι πρόσφυγες του 1922. «Πρέπει να γίνει συνείδησή μας» είπε η Όλγα Βάσση, προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μιλώντας στην TV «Αλήθεια» της Χίου ότι «η προσφυγιά είναι μορφή βίας και το Κάστρο της Χίου και η τάφρος δεν φιλοξενεί πρώτη φορά πρόσφυγες, αφού οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα ήταν ίδιες και το 1922».

    [14] Τι θα δούμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη σεζόν 2016-2017

    Μπαράζ θεάτρου, χορού, μουσικής, ομιλιών, συναντήσεων, εκπαιδευτικών δράσεων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη σεζόν 2016-2017. Ο προσανατολισμός της είναι σταθερός και με συνέπεια στιςπειραματικές παραστάσεις και τάσεις από τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή πρώτης γραμμής, στις ξένες συμπαραγωγές για Έλληνες δημιουργούς και στιςδράσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

    Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στα έξη χρόνια λειτουργίας της, έχει διαμορφώσει πλέον την ταυτότητά της«να παράγει πολιτισμό και όχι απλάπαραστάσεις»λένε οι άνθρωποί της. Η ανταπόκριση του κοινού- νεανικό στην πλειονότητά του- ήταν αυτά τα χρόνια θετική, με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν 80 -85% πληρότητα και πολλά sold out.

    Λέξεις κλειδιά στον οδηγό επιβίωσης του φετινού προγράμματοςείναι οι εξής τέσσερις: Πόλη, Γυναίκες, Μέση Ανατολή, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Η σεζόν ανοίγει με χορόστο κέντρο της πόλης, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (1,2/10). Στο προαύλιο του Μουσείου της Ακρόπολης, οΓιάννης Μανταφούνης και η Αουάφ Μακατάμνεϊ χορεύουν για κάθε θεατή ξεχωριστά. Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η ομάδα της Τρίσα Μπράουν παρουσιάζει μια αναδρομή στην κορυφαία Αμερικανίδα χορογράφο με αποσπάσματα εμβληματικών έργων της, των τελευταίων πενήντα ετών. Από το Σύνταγμα, ξεκινούν οιχορευτές της ομάδας τουΓουίλι Ντόρνερ και καθώς προχωρούν με το κοινό σεδιαδρομές καθημερινές, στριμώχνονται σε χαραμάδες, σκαρφαλώνουν σε στύλους, «φωτίζουν» αναπάντεχα ρωγμές της πόλης. Το βράδυ, στην Πλατεία Κοτζιά, ο ανυποψίαστοςπεραστικός συναντά τονΜπορίς Σαρμάτζ να χορεύει έναν νυχτερινό χορό.

    Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει φέτος το πολυσυλλεκτικό Φεστιβάλ Θεάτρου -Χορού made in USA, με πρωτοπόρους καλλιτέχνες και ομάδεςτης αμερικανικής σκηνής, που φέρνουν νέους τρόπους ανάγνωσης και χρήσης τεχνολογίας, ριζοσπαστικά πειράματα με έργα ρεπερτορίου -όπως 'Αμλετ σε «αλγοριθμική περφόρμανς» της 'Ανι Ντόρσεν (16,17/11 2016) - ερμηνευτές και θεατές στη σκηνή, όπως στην παράσταση Attendanceτης Φαίη Ντρίσκολλ (28,29/11 2016) σε ένα ατέλειωτο ταξίδι επανεφεύρεσης της εμπειρίας μιας ομαδικής χορογραφίας.

    [15] Το ΚΘΒΕ το καλοκαίρι τελικά θέρισε...

    «Ελπίζω πως το ?το καλοκαίρι θα θερίσουμε? » έλεγε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την περασμένη άνοιξη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, δανειζόμενος τον τίτλο από το πρώτο θεατρικό έργο του Αλέξη Δαμιανού, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει, με τίτλους θεατρικών έργων, την κατάσταση που βίωνε, στα ηνία της δεύτερης κρατικής θεατρικής σκηνής.

    Οι πολυσυζητημένοι Αισχύλιοι «Επτά επί Θήβας» του καλοκαιριού, φαίνεται να...ξελάσπωσαν οικονομικά, αλλά κυρίως καλλιτεχνικά, το πολύπαθο ΚΘΒΕ, -σύμφωνα με τους αριθμούς που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΔΣ και καλλιτεχνικός διευθυντής του- καθώς στις 26 παραστάσεις που έδωσε ανά τη χώρα, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών φεστιβάλ, «έφερε» -πέραν του ενθουσιασμού των θεατών- και?έσοδα 382.863 ευρώ (με έξοδα 237.772 ευρώ).

    Για ...αδιευκρίνιστους λόγους φαίνεται μάλλον να μην πέτυχε το «πείραμα» -τόλμημα της παράστασης του «Αγαπητικού της βοσκοπούλας» εν μέσω θέρους, σε κλειστό θέατρο(Βασιλικό).

    Τις 36 παραστάσεις (υπό την σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή) που δόθηκαν Ιούλιο και Αύγουστο, παρακολούθησαν περί τους 11.000 θεατές και τα έσοδα στο ΚΘΒΕ έφθασαν μόλις τα 47.429 ευρώ, ενώ τα έξοδα ήταν 89.230 ευρώ! (Μόνο το σκηνικό στοίχισε, σύμφωνα με το κ Αναστασάκη, 30.000 ευρώ).

    Αυξημένα έσοδα, σε σχέση με τα έξοδα για την παραγωγή τους, έφεραν στο θέατρο και οι παραστάσεις του χειμώνα (της περιόδου 2015-2016) μεταξύ των οποίων : «Ο Γλάρος» (με έξοδα μόλις 6.882 ευρώ καθώς «ερχόταν» από την προηγούμενη θεατρική σεζόν), οι 40 παραστάσεις που έδωσε έφεραν έσοδα 58.108 ευρώ, ενώ ο «Μυστικός κήπος», με έξοδα 30.638 ευρώ, είχε έσοδα 214.823 ευρώ. Η «Σωτηρία με λένε», με 70 παραστάσεις, έκανε 50.837 ευρώ εισπράξεις, με έξοδα 18.245 ευρώ.

    Συνολικά, τα έξοδα του ΚΘΒΕ για τις παραστάσεις του χειμώνα ήταν 374.305 ευρώ, ενώ τα έσοδά του από τα εισιτήρια έφτασαν στις 785.912 ευρώ.

    Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, δηλώνει μάλλον ευχαριστημένος με την πορεία του θεάτρου, καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «τα οικονομικά προβλήματα δεν ανέκοψαν την πορεία του ΚΘΒΕ». Άποψη την οποία φαίνεται να υιοθετεί και ο πρόεδρος του ΔΣ Άρης Στυλιανού, παρ? ότι, όπως δήλωνε σήμερα, «τα χρέη του θεάτρου, γενικά, μειώθηκαν αισθητά, αλλά με χρέη 4.976.000 ευρώ, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού».

    Η νέα θεατρική σεζόν για το ΚΘΒΕ ξεκινά μ? ένα...άδειο «Κιβώτιο» (αυτό της διάψευσης, της προδοσίας, του οράματος..) του Άρη Αλεξάνδρου - το συγκλονιστικότερο ίσως λογοτεχνικό κείμενο της μετεμφυλιακής Ελλάδας- φιλοξενούμενο σε μια από τις λιγοστές απόπειρες μεταφοράς του στο θέατρο (με τη μορφή θεατρικού μονολόγου).

    Το «Κιβώτιο» παρουσιάζεται από σήμερα και για τέσσερις παραστάσεις σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον ρόλο του αφηγητή, στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών .

    Ακολουθεί από το επόμενο Σάββατο, 1η Οκτωβρίου και για έξι παραστάσεις το Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Στις 7 Οκτωβρίου στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, κάνει πρεμιέρα το «Τρίτο Στεφάνι» του Ταχτσή (στη διασκευή του Σταμάτη Φασουλή) και σκηνοθεσία για το ΚΘΒΕ από τον Θανάση Παπαγεωργίου.

    Η πρεμιέρα της δεύτερης μεγάλης παραγωγής του ΚΘΒΕ για το φετινό χειμώνα, «Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της», σε σκηνοθεσία του Νικήτα Μιλιβόγεβιτς, ορίστηκε για τις 20 Οκτωβρίου (παράσταση ενταγμένη στα «Δημήτρια»).

    Όσον αφορά τέλος την τιμολογιακή πολιτική του ΚΘΒΕ, οι τιμές των εισιτηρίων θα κυμαίνονται μεταξύ 5-13 ευρώ (Τετάρτη και Πέμπτη -γενική είσοδος 5 ευρώ, Παρασκευή 10 ευρώ- με εκπτωτικό 8 ) και Σάββατο και Κυριακή 13 ,10 και εκπτωτικό 8 ευρώ).

    [16] Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει το ρόλο των συμβουλίων στα ΑΕΙ

    Με τους προέδρους και τα μέλη των Συμβουλίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας συναντήθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σε δήλωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνεχείς παλινωδίες και επιθέσεις», οι οποίες, όπως είπε, είχαν ως αποτέλεσμα τις πρόσφατες μαζικές παραιτήσεις πολλών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Ο θεσμός των συμβουλίων έτυχε αντικείμενο πρωτοφανούς πολιτικής και ακαδημαϊκής συναίνεσης όταν δημιουργήθηκε. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση έχει στόχο την αποδυνάμωση και υποβάθμιση του θεσμού. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διώχνει ένα τόσο ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό που ανιδιοτελώς προσφέρει στην αναβάθμιση και εξωστρέφεια του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης δεσμευόμενος πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει το ρόλο των συμβουλίων με όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις.

    [17] Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να είστε υπερήφανοι για την Ελλάδα,στο θέμα των προσφύγων αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης

    Με τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων μουσουργών, όπως «Η Οδός Ονείρων» του Μάνου Χατζηδάκι, υποδέχονται αυτή την ώρα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι μαθητές σχολείου της ομογένειας στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο ομογενειακό σχολείο, στο περιθώριο της συμμετοχής του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πραγματοποιείται σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στους μαθητές του ελληνοαμερικανικού σχολείου της Αστόρια "Άγιος Δημήτριος" τόνισε μεταξύ άλλων ότι η γνώση στη σημερινή εποχή αποτελεί το μεγαλύτερο εφόδιο και υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι για την Ελλάδα, όχι μόνο για το παρελθόν της, αλλά και για το παρόν της, καθώς η χώρα μας στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών αυτή τη στιγμή αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

    Η ομιλία του κ. Τσίπρα διεκόπη για μερικά λεπτά, καθώς από τη συγκίνηση και μάλλον από τη σκληρή προετοιμασία της υπέροχης σχολικής χορωδίας, μια μικρή μαθήτρια λιποθύμησε. Της παρασχέθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες η μικρή σηκώθηκε κάτω από παρατεταμένο χειροκρότημα, με τον πρωθυπουργό να λέει «συμβαίνουν καμιά φορά αυτά, όλα καλά» και να εύχεται «περαστικά στη συμμαθήτριά σας».

    [18] Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε ο Ν. Τόσκας

    Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσίασαν σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και άλλων υπηρεσιών, με μια «Καλλικρατική» λογική, αλλά και ίδρυση άλλων εκεί που υπάρχει ανάγκη, αποδέσμευση αστυνομικών από την φύλαξη στόχων και εσωτερικές παρεμβάσεις, με γνώμονα, όπως είπε ο κ. Τόσκας, την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας στον σκοπό της, που είναι η δίωξη του εγκλήματος και η δημόσια τάξη.

    Ο κ. Τόσκας ανέφερε οτι το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο το αργότερα σε 15 ημέρες, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν σταλεί όλες οι διαταγές για την αποδέσμευση συνολικά 700 αστυνομικών από την φύλαξη στόχων, οι οποίοι θα μετακινηθούν αμέσως στις νέες υπηρεσίες τους και ο ίδιος θα δώσει συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για τις μετακινήσεις. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί θα διατεθούν για την δημιουργία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, οι οποίες διπλασιάζονται στην Αττική, καθώς έχει διαπιστωθεί οτι προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην δίωξη του εγκλήματος.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, επιτυγχάνεται:

    - Μείωση 21% του συνολικού αριθμού των περιφερειακών υπηρεσιών.

    - Εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, οι οποπιες θα κατανεμηθούν στις υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών.

    - Μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων (χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται). Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αγορά περιπολικών, καύσιμα και άλλα λειτουργικά έξοδα.

    [19] Ημερίδα για την «Αξιοποίηση της έρευνας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στα Πανεπιστήμια»

    «Η αξιοποίηση της έρευνας και η προώθηση της επιχειρηματικότητας στα Πανεπιστήμια», ήταν το αντικείμενο διεθνούς ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ και την πρεσβεία του Ισραήλ.

    Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με «μεγάλη επιτυχία», την Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, «αποσκοπούσε αφενός στο να ενθαρρύνει το ερευνητικό δυναμικό της χώρας, στην περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και αφετέρου να παρουσιάσει βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΟΠΑ.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρύτανης του ΟΠΑ, καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης και η πρέσβης του Ισραήλ, Ιριτ Μπεν-Αμπα, ενώ επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Κώστας Φωτάκης.

    «Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποσκοπεί με τις δράσεις του να συντελέσει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπαιδεύουμε τους νέους μας στην επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην έρευνα και στην καινοτομία. Η σημερινή ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό αναζητούμε προοπτική για τους νέους μας και επιχειρούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» δήλωσε ο κ. Γιακουμάκης.

    [20] Συναυλίες της Λυρικής Σκηνής στο Φουαγέ του Ολύμπια και στο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ

    Με μια μουσική γιορτή, ανοιχτή, σε όλους, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το βράδυ της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, η Ορχήστρα, η Χορωδία, η Παιδική Χορωδία και διακεκριμένοι σολίστες και τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανοίγουν την καλλιτεχνική περίοδο 2016 - 2017.

    Από το βάλς των λουλουδιών του Καρυοθραύστη, έως το παραμυθένιο δάσος του Μαγικού αυλού, από τις ανθισμένες κερασιές της Μαντάμα Μπαττερφλάι έως τον μυθικό κύκνο του Λόενγκριν, η φύση υπήρξε βασική πηγή έμπνευσης για τους σπουδαίους συνθέτες του λυρικού θεάτρου, του μπαλέτου και της συμφωνικής μουσικής. Στην πρώτη της μεγάλη ανοιχτή συναυλία στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από αριστουργηματικές όπερες του Ιταλικού και του Γερμανικού ρεπερτορίου και μουσική για μπαλέτο.

    Κάτω από τον αττικό ουρανό, στο υπέροχο ξέφωτο, η ΕΛΣ θα κάνει μια περιδιάβαση σε εμβληματικά έργα όπερας και μπαλέτου, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τον Μαγικό Αυλό του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, από την Μποέμ και την Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, από τον Ριγολέττο και την Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι, από τον Λόενγκριν του Ρίχαρντ Βάγκνερ και από τον Καρυοθραύστη του Πιοτρ Ίλιτς Τσαΐκόφσκι.

    Σολίστ: Ελένη Βουδουράκη, Αντωνία Καλογήρου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Άκης Λαλούσης, Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης, Γιάννης Χριστόπουλος.

    Ρόλους ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Αθανασίου, Χρήστος Αμβράζης, Φίλιππος Δελλατόλας, Θανάσης Ευαγγέλου.

    "Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα"

    Με δύο ιδιαίτερες συναυλίες στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στη σπονδυλωτή δράση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού γύρω από τη θεματική "Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από την βία και την ανεκτικότητα" στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Days).

    Οι συναυλίες με τίτλο "Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα", θα πραγματοποιηθούν το πρωινό της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 και το μεσημέρι στις 13.00, στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣ, «το λυρικό θέατρο είναι γεμάτο από ιστορίες βίας και ανεκτικότητας, διωγμών, καταπίεσης αλλά και συγχώρεσης. Ιστορίες μεμονωμένων προσώπων ή ολόκληρων λαών. Η θεματολογία αυτή υπήρξε διαχρονικά δημοφιλής, από την αυγή της όπερας σε έργα όπως η Στέψη της Ποππαίας του Μοντεβέρντι και εμφανίζεται συχνά σε έργα που εξέφρασαν τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, όπως ο Φιντέλιο του Μπετόβεν. Παρέμεινε αγαπητή κατά τον 19ο αιώνα, την εποχή σχηματισμού των εθνικών κρατών, και ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της υπήρξε ο Τζουζέππε Βέρντι, συνθέτης ο οποίος αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας του και εξέφρασε τις απόψεις του μέσα από τη μουσική του. Μάλιστα, σε έργα όπως ο Μάκβεθ και η Αΐντα, ο Βέρντι αντιδιαστέλλει το προσωπικό δράμα ή την τραγωδία του κεντρικού ήρωα με αυτό ενός ολόκληρου λαού».

    Οι μονωδοί της ΕΛΣ Σοφία Κυανίδου (υψίφωνος), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), θα ερμηνεύσουν γνωστά αποσπάσματα από ιταλικές, γαλλικές και γερμανικές όπερες, στις οποίες αναδεικνύεται η συγκεκριμένη θεματολογία. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται επίσης ο Μάρκος Μπότσαρης του ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρρέρ, έξοχο δείγμα της επτανησιακής σχολής, εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση.

    Σολίστ Σοφία Κυανίδου, Δημήτρης Πακσόγλου, Τάσος Αποστόλου. Πιάνο Νίκος Βασιλείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τα Ταμεία του θεάτρου Ολύμπια, μια ώρα πριν την έναρξη των συναυλιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2016 - 16:32:26 UTC