Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: ¶ξονας ασφαλείας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και αραβικών κρατών
  • [02] Ημερίδα για την «Αξιοποίηση της έρευνας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στα Πανεπιστήμια»
  • [03] Ενεργοποιείται αύριο, για 15η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης
  • [04] Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε το ΥΠΡΟΠΟ
  • [05] Συνελήφθη ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λούλα και της Ρούσεφ
  • [06] Το ΚΘΒΕ το καλοκαίρι τελικά θέρισε...
  • [07] Αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα ζήτησε η documenta 14
  • [08] Έρευνα απο τις αμερικανικές αρχές σε βάρος του Μπραντ Πιτ για επιθετική συμπεριφορά προς τα παιδιά του
  • [09] Μήνυσαν τον Τζιμ Κάρεϊ για το θάνατο της Καθριόνα Γουάιτ
  • [10] Πανευρωπαϊκό Συνέδριο: «Χτίζοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα». Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [11] Λ. Κρέτσος: Υπάρχουν στάδια και δικλείδες ασφαλείας στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

  • [01] Π. Καμμένος: ¶ξονας ασφαλείας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και αραβικών κρατών

    Για τις στενές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου στον στρατιωτικό τομέα, που τώρα οδηγούν σε ένα άξονα ασφάλειας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και αραβικών κρατών, μίλησε χθες το βράδυ ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας Πάνος Καμμένος, σε δεξίωση που δόθηκε στην πρεσβευτική κατοικία στο Κάιρο, όπου μίλησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννης Αμανατίδης, παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου από τις δύο χώρες.

    «Είναι η τέταρτη φορά που βρίσκομαι τον τελευταίο χρόνο στην Αίγυπτο και μία από τις παρά πολλές φορές όπου χτίζουμε την αμυντική συνεργασία και τη συνεργασία των υπουργείων ¶μυνας, την κοινή αμυντική πολιτική των δύο χωρών», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός ¶μυνας, ο οποίος το πρωί της ίδιας ημέρας είχε επίσημη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Σέντκι Σόμπχι και τον υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής της Αιγύπτου δρ Μοχάμεντ Σαΐντ Αλ ¶σαρ.

    Μιλώντας για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Καμμένος τόνισε συγκεκριμένα ότι «δεν είναι μία απλή διπλωματική σχέση και μία σχέση απλής φιλίας αυτή που κτίζουμε με την Αίγυπτο, αλλά μία στενή και σημαντική συνεργασία, η οποία τώρα ξεκινά και έχει σκοπό τη δημιουργία ενός άξονα ασφαλείας στη Μεσόγειο, που ξεκινά από την Ελλάδα με την Κύπρο και φτάνει μέχρι την Αίγυπτο, επεκτεινόμενος προς τη Μέση Ανατολή, την Ιορδανία αλλά και στα Αραβικά Εμιράτα και προς βόρεια με τη Βουλγαρία και άλλες χώρες των Βαλκανίων».

    Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι κοινός στόχος των δύο χωρών. Έτσι, όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής ¶μυνας, «με την Αίγυπτο, δημιουργούμε ένα κοινό αμυντικό χώρο με στόχο τη στενή συνεργασία και την καταπολέμηση της συνεργασίας. Η παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και των αρχηγών των Επιτελείων υπό τις διαταγές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε προηγούμενες επισκέψεις, έχουν οδηγήσει σε στενές αμυντικές σχέσεις, που έχουν οδηγήσει σε συνεχείς κοινές ασκήσεις αλλά και κοινούς αμυντικούς σχεδιασμούς.

    Με την ανακήρυξη της Οικονομικής Ζώνης, ενώνεται πλέον ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, στο πιο ευαίσθητο σημείο που πρέπει να ελεγχθούν τα θέματα ασφάλειας και να σταματήσει η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από τη διακίνηση πετρελαίου, όπλων και ανθρώπων.

    Τα μεγάλα έργα στο Σουέζ έχουν ξανανοίξει το δρόμο του μεταξιού. Ο επόμενος σταθμός του μεταξιού από την Αίγυπτο είναι η Ελλάδα».

    [02] Ημερίδα για την «Αξιοποίηση της έρευνας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στα Πανεπιστήμια»

    «Η αξιοποίηση της έρευνας και η προώθηση της επιχειρηματικότητας στα Πανεπιστήμια», ήταν το αντικείμενο διεθνούς ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ και την πρεσβεία του Ισραήλ.

    Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με «μεγάλη επιτυχία», την Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, «αποσκοπούσε αφενός στο να ενθαρρύνει το ερευνητικό δυναμικό της χώρας, στην περαιτέρω αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και αφετέρου να παρουσιάσει βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΟΠΑ.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρύτανης του ΟΠΑ, καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης και η πρέσβης του Ισραήλ, Ιριτ Μπεν-Αμπα, ενώ επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Κώστας Φωτάκης.

    «Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποσκοπεί με τις δράσεις του να συντελέσει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπαιδεύουμε τους νέους μας στην επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην έρευνα και στην καινοτομία. Η σημερινή ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό αναζητούμε προοπτική για τους νέους μας και επιχειρούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» δήλωσε ο κ. Γιακουμάκης.

    [03] Ενεργοποιείται αύριο, για 15η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης

    Αύριο, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, θα ενεργοποιηθεί, για 15η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Το ποσό που θα πιστωθεί για την επιδότηση σίτισης ανέρχεται σε 13.563.590,00 ευρώ και αφορά 120.425 δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που δίδεται, μέσω της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης πουέχουν δηλώσει.

    [04] Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε το ΥΠΡΟΠΟ

    Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσίασαν σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και άλλων υπηρεσιών, με μια «Καλλικρατική» λογική, αλλά και ίδρυση άλλων εκεί που υπάρχει ανάγκη, αποδέσμευση αστυνομικών από την φύλαξη στόχων και εσωτερικές παρεμβάσεις, με γνώμονα, όπως είπε ο κ. Τόσκας, την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας στον σκοπό της, που είναι η δίωξη του εγκλήματος και η δημόσια τάξη.

    Ο κ. Τόσκας ανέφερε οτι το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο το αργότερα σε 15 ημέρες, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν σταλεί όλες οι διαταγές για την αποδέσμευση συνολικά 700 αστυνομικών από την φύλαξη στόχων, οι οποίοι θα μετακινηθούν αμέσως στις νέες υπηρεσίες τους και ο ίδιος θα δώσει συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για τις μετακινήσεις. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί θα διατεθούν για την δημιουργία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, οι οποίες διπλασιάζονται στην Αττική, καθώς έχει διαπιστωθεί οτι προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην δίωξη του εγκλήματος.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, επιτυγχάνεται:

    - Μείωση 21% του συνολικού αριθμού των περιφερειακών υπηρεσιών.

    - Εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, οι οποπιες θα κατανεμηθούν στις υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών.

    - Μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων (χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται). Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αγορά περιπολικών, καύσιμα και άλλα λειτουργικά έξοδα.

    [05] Συνελήφθη ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λούλα και της Ρούσεφ

    Ο Γκουίντο Μαντέγα, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας επί προεδρίας Λούλα ντα Σίλβα και Ντίλμα Ρούσεφ, συνελήφθη σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για διαφθορά στην υπόθεση Petrobras, ανέφεραν βραζιλιάνικα ΜΜΕ.

    Ο Μαντέγα, που ήταν επίσης στέλεχος του Κόμματος των Εργατών (PT) όταν το τελευταίο βρισκόταν στην εξουσία, συνελήφθη σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο όπου συνόδευε τη σύζυγό του, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα G1.

    Παράλληλα, η ομοσπονδιακή αστυνομια ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου για μια νέα σειρά συλλήψεων στο πλαίσιο αυτής της τεράστιας υπόθεσης διαφθοράς που συνδέεται με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petrobras.

    Χωρίς να κατονομάζει τον Γκουίντο Μαντέγα ή το PT, η αστυνομία επιβεβαίωσε, σε ανακοίνωσή της, πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών "είχε ενεργήσει το 2012 με μία από τις εταιρίες ώστε να διαπραγματευθεί τη μεταφορά χρημάτων προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές της εκστρατείας του πολιτικού κόμματος εκείνη τη στιγμή".

    Οι συλλήψεις εντάσσονται στο πλαίσιο της υπόθεσης "Επιχείρηση Πλύσιμο Αυτοκινήτου". Η έρευνα αυτή, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 σε πρατήρια βενζίνης, αποκάλυψε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στο εσωτερικό της Petrobras.

    [06] Το ΚΘΒΕ το καλοκαίρι τελικά θέρισε...

    «Ελπίζω πως το ?το καλοκαίρι θα θερίσουμε? » έλεγε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την περασμένη άνοιξη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, δανειζόμενος τον τίτλο από το πρώτο θεατρικό έργο του Αλέξη Δαμιανού, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει, με τίτλους θεατρικών έργων, την κατάσταση που βίωνε, στα ηνία της δεύτερης κρατικής θεατρικής σκηνής.

    Οι πολυσυζητημένοι Αισχύλιοι «Επτά επί Θήβας» του καλοκαιριού, φαίνεται να...ξελάσπωσαν οικονομικά, αλλά κυρίως καλλιτεχνικά, το πολύπαθο ΚΘΒΕ, -σύμφωνα με τους αριθμούς που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΔΣ και καλλιτεχνικός διευθυντής του- καθώς στις 26 παραστάσεις που έδωσε ανά τη χώρα, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών φεστιβάλ, «έφερε» -πέραν του ενθουσιασμού των θεατών- και?έσοδα 382.863 ευρώ (με έξοδα 237.772 ευρώ).

    Για ...αδιευκρίνιστους λόγους φαίνεται μάλλον να μην πέτυχε το «πείραμα» -τόλμημα της παράστασης του «Αγαπητικού της βοσκοπούλας» εν μέσω θέρους, σε κλειστό θέατρο(Βασιλικό).

    Τις 36 παραστάσεις (υπό την σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή) που δόθηκαν Ιούλιο και Αύγουστο, παρακολούθησαν περί τους 11.000 θεατές και τα έσοδα στο ΚΘΒΕ έφθασαν μόλις τα 47.429 ευρώ, ενώ τα έξοδα ήταν 89.230 ευρώ! (Μόνο το σκηνικό στοίχισε, σύμφωνα με το κ Αναστασάκη, 30.000 ευρώ).

    Αυξημένα έσοδα, σε σχέση με τα έξοδα για την παραγωγή τους, έφεραν στο θέατρο και οι παραστάσεις του χειμώνα (της περιόδου 2015-2016) μεταξύ των οποίων : «Ο Γλάρος» (με έξοδα μόλις 6.882 ευρώ καθώς «ερχόταν» από την προηγούμενη θεατρική σεζόν), οι 40 παραστάσεις που έδωσε έφεραν έσοδα 58.108 ευρώ, ενώ ο «Μυστικός κήπος», με έξοδα 30.638 ευρώ, είχε έσοδα 214.823 ευρώ. Η «Σωτηρία με λένε», με 70 παραστάσεις, έκανε 50.837 ευρώ εισπράξεις, με έξοδα 18.245 ευρώ.

    Συνολικά, τα έξοδα του ΚΘΒΕ για τις παραστάσεις του χειμώνα ήταν 374.305 ευρώ, ενώ τα έσοδά του από τα εισιτήρια έφτασαν στις 785.912 ευρώ.

    Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Αναστασάκης, δηλώνει μάλλον ευχαριστημένος με την πορεία του θεάτρου, καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «τα οικονομικά προβλήματα δεν ανέκοψαν την πορεία του ΚΘΒΕ». ¶ποψη την οποία φαίνεται να υιοθετεί και ο πρόεδρος του ΔΣ ¶ρης Στυλιανού, παρ? ότι, όπως δήλωνε σήμερα, «τα χρέη του θεάτρου, γενικά, μειώθηκαν αισθητά, αλλά με χρέη 4.976.000 ευρώ, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού».

    Η νέα θεατρική σεζόν για το ΚΘΒΕ ξεκινά μ? ένα...άδειο «Κιβώτιο» (αυτό της διάψευσης, της προδοσίας, του οράματος..) του ¶ρη Αλεξάνδρου - το συγκλονιστικότερο ίσως λογοτεχνικό κείμενο της μετεμφυλιακής Ελλάδας- φιλοξενούμενο σε μια από τις λιγοστές απόπειρες μεταφοράς του στο θέατρο (με τη μορφή θεατρικού μονολόγου).

    Το «Κιβώτιο» παρουσιάζεται από σήμερα και για τέσσερις παραστάσεις σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον ρόλο του αφηγητή, στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών .

    Ακολουθεί από το επόμενο Σάββατο, 1η Οκτωβρίου και για έξι παραστάσεις το Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Στις 7 Οκτωβρίου στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, κάνει πρεμιέρα το «Τρίτο Στεφάνι» του Ταχτσή (στη διασκευή του Σταμάτη Φασουλή) και σκηνοθεσία για το ΚΘΒΕ από τον Θανάση Παπαγεωργίου.

    Η πρεμιέρα της δεύτερης μεγάλης παραγωγής του ΚΘΒΕ για το φετινό χειμώνα, «Η μάνα κουράγιο και τα παιδιά της», σε σκηνοθεσία του Νικήτα Μιλιβόγεβιτς, ορίστηκε για τις 20 Οκτωβρίου (παράσταση ενταγμένη στα «Δημήτρια»).

    Όσον αφορά τέλος την τιμολογιακή πολιτική του ΚΘΒΕ, οι τιμές των εισιτηρίων θα κυμαίνονται μεταξύ 5-13 ευρώ (Τετάρτη και Πέμπτη -γενική είσοδος 5 ευρώ, Παρασκευή 10 ευρώ- με εκπτωτικό 8 ) και Σάββατο και Κυριακή 13 ,10 και εκπτωτικό 8 ευρώ).

    [07] Αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα ζήτησε η documenta 14

    ¶δεια για την προσωρινή χρήση αρχαιολογικών χώρων στην Αθήνα (λόφος Φιλοπάππου, Λύκειο Αριστοτέλη και Ολυμπιείο), ώστε να παρουσιαστούν καλλιτεχνικές δράσεις, μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2017, στο πλαίσιο της «documenta 14», ζητήθηκε από το ΚΑΣ.

    Η «documenta 14» είναι μία από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, που διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ της Γερμανίας και η οποία, για πρώτη φορά το 2017, θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΑΣ, τα μέλη του Συμβουλίου άκουσαν με προσοχή τις προτεινόμενες δράσεις: Για τον λόφο του Φιλοπάππου, ζητήθηκε η άδεια για την εγκατάσταση μαρμάρινης σκηνής διαστάσεων περίπου 2Χ2Χ1,40, δίπλα σε μονοπάτι του Πικιώνη, με θέα την Ακρόπολη και δυνατότητα εισόδου στο εσωτερικό της. Πρόκειται για έργο της Καναδής Rebecca Belmore, με στόχο την ευαισθητοποίηση των θεατών για τα ανθρωπιστικά θέματα, σε μια περίοδο διεθνούς κρίσης και συνεχώς αυξανόμενου αριθμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

    Η ίδια εξάλλου συνδέει την κατασκευή της μαρμάρινης σκηνής με μέρος της δικής της ιστορίας: τις κατοικίες wigwam των ιθαγενών Anishinaab του Καναδά.

    Για το Λύκειο του Αριστοτέλη, η αμερικανική διεπιστημονική ομάδα καλλιτεχνών Postcommodity (με καταγωγή από τους Ινδιάνους της Αμερικής) προτείνει την παρουσίαση μουσικής σύνθεσης με τίτλο «The Ears Between Worlds Are Always Speaking». Έργο δομημένο με τη μορφή όπερας και αποτελούμενο από μελωδικούς διαλόγους-αφηγήσεις, θα ενεργοποιείται από δύο κανάλια υπερκατευθυνόμενου ήχου και θα επαναλαμβάνεται συνεχώς, με τους συμμετέχοντες στη μουσική σύνθεση να μιλούν στη μητρική τους γλώσσα. Το έργο, που επαναδιαπραγματεύεται την περιπατητική παράδοση του Αριστοτέλη, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τη σοφία διαφορετικών παραδοσιακών πολιτισμών, στοχεύει στη συνειρμική προβολή της μαζικής μετανάστευσης ως εν δυνάμει πηγής μετάδοσης γνώσης.

    Τέλος, το καλλιτεχνικό δίδυμο Wolfgang Prinz-Michel Gholam θα κινηματογραφήσει ένα μικρό καθημερινό χορευτικό δρώμενο, το οποίο συνίσταται από σειρά αργών κινήσεων και μορφών που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση των σωμάτων. Η δράση θα εξελιχθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, όπου κατά τους ενδιαφερόμενους κυριαρχεί η διαφορά κλίμακας ανάμεσα στον άνθρωπο και το μνημείο και οι οριζόντιοι και κάθετοι άξονες που σχηματίζονται από τους κίονες. Στόχος η ανάδειξη των μύθων, των αναπαραστάσεων και των εικονογραφικών αναφορών που συνδέονται με το μνημείο.

    [08] Έρευνα απο τις αμερικανικές αρχές σε βάρος του Μπραντ Πιτ για επιθετική συμπεριφορά προς τα παιδιά του

    Οι αρχές του Λος ¶ντζελες ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος του Αμερικανού ηθοποιού Μπραντ Πιτ για επιθετική συμπεριφορά προς τα παιδιά του, έγραψαν σήμερα ο ιστότοπος TMZ και το περιοδικό People.

    Σύμφωνα με το TMZ και το People, ο Μπραντ Πιτ είχε θεαθεί την περασμένη εβδομάδα «να επιτίθεται λεκτικά και σωματικά» εναντίον ενός από τα έξι παιδιά που έχει με την Αντζελίνα Τζολί και αυτός ακριβώς ο λόγος ώθησε, μεταξύ άλλων, την διάσημη ηθοποιό να καταθέσει αίτηση διαζυγίου έπειτα από 12 χρόνια κοινής ζωής.

    Αυτού του είδους η έρευνα, την οποία πραγματοποιούν η αστυνομία της πόλης και οι κοινωνικές υπηρεσίες, ξεκινά αυτομάτως σε περίπτωση καταγγελίας.

    Η ηθοποιός ηλικίας 41 ετών ζήτησε την επιμέλεια των παιδιών τους όμως θέλει να αναγνωριστεί στον Πιτ, 52 ετών, το δικαίωμα να τα επισκέπτεται, σύμφωνα με τον ιστότοπο TMZ, που δημοσίευσε το έγγραφο τον οποίο κατατέθηκε στο δικαστήριο τη Δευτέρα από τους δικηγόρους της ηθοποιού.

    [09] Μήνυσαν τον Τζιμ Κάρεϊ για το θάνατο της Καθριόνα Γουάιτ

    Μήνυση εναντίον του ηθοποιού Τζιμ Κάρεϊ κατέθεσε ο σύζυγος της πρώην φίλης του, κατηγορώντας τον ότι έδωσε στην Καθριόνα Γουάιτ φάρμακα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατό της.

    Ο Κάρεϊ χαρακτήρισε, σε δήλωσή του, την αγωγή εναντίον του ως «μία φοβερή ντροπή», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή που πρέπει να σηκωθείς και να υπερασπιστείς την τιμή σου, ενάντια στο κακό που υπάρχει σ'αυτόν τον κόσμο».

    Η μήνυση κατατέθηκε, σύμφωνα με το Ρόιτερ, από τον σύζυγο της Γουάιτ, Μαρκ Μπάρτον, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος ¶ντζελες και κατηγορεί τον 54χρονο Κάρεϊ ότι «χρησιμοποιώντας τα χρήματά του και την διασημότητά του προμηθεύονταν και χορηγούσε στην Γουάιτ, παράνομα ουσίες, ιδιαίτερα εθιστικές που στη συγκεκριμένη περίπτωση επέφεραν τον θάνατο».

    Ο Μπάρτον ισχυρίζεται ακόμα ότι ο διάσημος ηθοποιός παρότι γνώρισε ότι η Γουάιτ είχε κατάθλιψη και είχε αποπειραθεί και παλαιότερα να αυτοκτονήσει συνέχισε να της χορηγεί τις άκρως εθιστικές ουσίες.

    Η Γουάιτ, που ήταν επαγγελματίας μακιγιέρ, βρέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο νεκρή στο σπίτι της στο Λος ¶ντζελες, σε ηλικία 30 χρόνων. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε αυτοκτονία, ενώ τότε η ιστοσελίδα TMZ είχε γράψει ότι η Γουάιτ και ο Κάρεϊ διατηρούσαν ερωτική σχέση, κάτι που ισχυρίζεται και πρώην σύζυγος της 30χρονης.

    [10] Πανευρωπαϊκό Συνέδριο: «Χτίζοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα». Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η έμφυλη βία, τα στερεότυπα με τα οποία μεγαλώνουν τα αγόρια και τα κορίτσια και η αποδόμησή τους ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες συζητήθηκαν την πρώτη ημέρα του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου «Χτίζοντας υγιείς σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα» που διοργάνωσαν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

    Τη σημασία να τεθούν οι βάσεις όσο τα παιδιά είναι μικρά, στην κρίσιμη ηλικία διαμόρφωσης των στερεοτύπων φύλου, ώστε να μεγαλώσουν με υγιείς σχέσεις, τόνισαν τόσο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης όσο και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε επίσης στο «κρυφό αναλυτικό πρόγραμμα», ή αλλιώς τα έμμεσα μηνύματα που οι μαθητές και οι μαθήτριες λαμβάνουν στο σχολικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, στον κλάδο των εκπαιδευτικών, όπου η συντριπτική πλειονότητα είναι γυναίκες, στις θέσεις των στελεχών παρατηρούμε την κυριαρχία των ανδρών συναδέλφων τους. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο εκπαιδευτικοί να έχουν διαφορετική στάση απέναντι στα παιδιά, ανάλογα με το φύλο τους. Για το λόγο αυτό χρειάζεται, παράλληλα, η συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, εξήγησε ο κ. Φίλης.

    Το πρόγραμμα GEAR against IPV ΙΙ

    «Οι άνδρες δεν κλαίνε», «της άξιζε που την έδειρε, κάτι θα συνέβη», «το μπαλέτο είναι για κορίτσια» είναι κάποιες από τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μας που, όπως εκμυστηρεύτηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου Κρήτης, Νίκη Τζανοπούλου και Μαρία Σφυράκη, και οι ίδιες τις δέχονταν. Μετά τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ευαισθητοποίηση για την Ισότητα των Δυο Φύλων ενάντια στη Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων ΙΙ» άλλαξαν σκέψη και στάση.

    Κατά το χρονικό διάστημα 2010-2015 δημιουργήθηκαν και αξιολογήθηκαν εθνικές εκδόσεις του ανωτέρω ευρωπαϊκού προγράμματος (Gender Equality Awareness Raising against Intimate Partner Violence II-GEAR against IPV ΙΙ) για επτά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Κύπρος, Ισπανία και Ελλάδα) κατόπιν μετάφρασης, συμπλήρωσης και πολιτισμικής προσαρμογής της πρότυπης έκδοσης GEAR against IPV.

    Επιμορφώθηκαν 93 εκπαιδευτικοί και πραγματοποιήθηκαν 32 εργαστήρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τη συμμετοχή 500 εφήβων. Συγκεκριμένα, κατά το σχολικό έτος 2015-2016, υπό το συντονισμό του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, έλαβαν χώρα βιωματικά εργαστήρια σε 21 γυμνάσια και λύκεια 14 νομών σε 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας και σε 11 σπίτια του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

    Μετά την παρέμβαση άλλαξε η στάση των παιδιών σε όλες τις χώρες που εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αντωνία Τσιριγώτη από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας. Στη Ρουμανία, στην Ελλάδα και την Κύπρο τα στερεότυπα ήταν παρόμοια, ενώ στην Ισπανία, λόγω του ότι ήδη είχαν εισαχθεί στο σχολείο τέτοια προγράμματα, ο βαθμός ανοχής των παιδιών στη βία ήταν πολύ μικρότερος. Και στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Κροατία τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά.

    Οι μαθητές

    «Στην αρχή είχα ενδοιασμούς, διότι μπαίνει σε ζητήματα πιο βαθιά, φοβόμασταν αντιδράσεις από τους γονείς», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου Μαρία Κορακού, η οποία ήταν υπεύθυνη του προγράμματος για το σχολείο της. «Τελικά δεν συναντήσαμε κανένα πρόβλημα, όλα κύλησαν ομαλά. Ιδιαίτερα στο τέλος του προγράμματος που τα παιδιά γύρισαν ένα βίντεο-καμπάνια κατά της έμφυλης βίας, είχε μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία», εξηγεί.

    «Νόμιζα πως στο θέμα της βίας δεν ήταν ανάγκη να παρέμβω, από δω και στο εξής όταν πέφτει στην αντίληψή μου σωματική ή λεκτική βία ή σεξιστική συμπεριφορά, θα αντιδρώ. Σε κανέναν δεν αξίζει να ασκείται βία ή να καταπιέζεται. Και αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες», λέει η Μαρία Τζανοπούλου. Η συμμαθήτριά της Μαρία Σφυράκη συμπληρώνει πως συνέχεια τοποθετούμε ταμπέλες για τους άλλους, πράγμα άδικο τόσο για αυτούς, όσο και για εμάς, καθότι και οι δυο βγαίνουμε χαμένοι.

    Οι εκπαιδευτικοί

    Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί κέρδισαν πολλά, τόσο για τη σχέση τους με τους μαθητές, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, αναφέρει η κ. Τσιριγώτη. Από τις συζητήσεις αγοριών-κοριτσιών, αναδύθηκαν οι αντιλήψεις των μεγάλων. Στην ερώτηση προς τα αγόρια «θα ήθελες να ήσουν κορίτσι;», η απάντηση από όλους ήταν «με τίποτα», ενώ στην αντίστοιχη ερώτηση, τα κορίτσια έβρισκαν χίλιους λόγους για να είναι αγόρια, καθότι, όπως φάνηκε, τα κορίτσια αισθάνονται πιο περιορισμένα, τη στιγμή που τα αγόρια χαίρονται περισσότερα προνόμια, όπως μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Η κ. Τσιριγώτη χρησιμοποίησε την παρομοίωση ότι «είναι σαν να περπατούμε δυο παράλληλους δρόμους, ζώντας σε μια άνιση σχέση. Ο άνδρας διατηρεί την εξουσία και δικαιούται στο "κτήμα του" να κάνει αυτά που έχει μάθει».

    Ένα πρόβλημα στο οποίο στόχευσε το πρόγραμμα ήταν αυτό της ζήλειας, αν δηλαδή η ζήλεια αποτελεί ένδειξη αγάπης. «Με ζηλεύει, άρα με αγαπάει», ακούει κανείς συχνά. Η ζήλεια, όμως περιέχει στοιχεία ελέγχου, αγάπη είναι ο σεβασμός, η εκτίμηση, η ανεκτικότητα.

    Το συνέδριο θα συνεχιστεί αύριο με τη συζήτηση, εκτός των άλλων, για το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης ως Οδηγό προς μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή στρατηγική για την πρόληψη της Βίας μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων, της έμφυλης βίας στις μελλοντικές γενιές και το ρόλο του σχολείου.

    [11] Λ. Κρέτσος: Υπάρχουν στάδια και δικλείδες ασφαλείας στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

    «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες δεν τελείωσε την ημέρα που βγήκα και είπα ποιοι είναι οι νικητές της δημοπρασίας», «ο διαγωνισμός υλοποιείται σε στάδια και διαδικασίες και κάθε στάδιο αποτελεί και μια δικλείδα ασφαλείας για τα στάδια που προηγήθηκαν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο".

    Στην τωρινή φάση, σημείωσε ο Λ. Κρέτσος, η Επιτροπή Ενστάσεων θα αναλάβει όλες τις προδικαστικές προσφυγές, καθώς και όλες τις ενστάσεις που έχουν εγείρει οι υποψήφιες εταιρείες έναντι άλλων, αναφορικά και με το πόθεν έσχες και με τον έλεγχο της επάρκειας των οικονομικών μέσων. Η Επιτροπή, προσέθεσε, εργάζεται βάσει της προκήρυξης του διαγωνισμού και δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει την ανεξάρτητη αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος. Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο που έχει φέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον 4389/2016 ο οποίος ισχυροποιεί τον έλεγχο σχετικά με το πόθεν έσχες, όλοι οι επιχειρηματίες ελέγχονται, μικροί ή μεγάλοι, τόνισε.

    Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας υπογράμμισε ότι αυτός ο διαγωνισμός έχει πολλά στάδια και πολλές δικλείδες ασφαλείας, καθώς επίσης και ότι όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του καθενός να τα ελέγξει, «γιατί δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε», τόνισε. Υπάρχουν όροι και κανόνες σε όλα αυτά τα στάδια, όπου ο καθένας μπορεί να χάσει την άδεια, επισήμανε, προσθέτοντας ότι αν κάποιος από τους υπερθεματιστές δεν καταθέσει τη Δευτέρα το ποσό της πρώτης δόσης που του αναλογεί, χάνει την άδεια αυτοδικαίως, όπως ορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

    Όσον αφορά τη διαδικασία των προδικαστικών προσφυγών, η Επιτροπή Ενστάσεων τώρα θα αναλάβει αυτό το σκέλος, καθώς υπάρχουν τέσσερις εταιρείες έχουν εγείρει θέματα αναφορικά με το πόθεν έσχες. «Δεν υπάρχει διυπουργική απόφαση που λέει ότι αυτοί οι τέσσερις είναι οι τέσσερις νέοι καναλάρχες», υπογράμμισε ο Λ. Κρέτσος, «είμαστε σε μια διαδικασία η οποία συνεχίζεται με πολύ σοβαρά βήματα». «Θα εξεταστούν όλα τα σημεία που έχουν εγείρει οι τέσσερις εταιρείες», τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2016 - 14:32:22 UTC