Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστροφής στη Χίο, από τις πυρκαγιές
  • [02] Λ. Κρέτσος στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Απόλυτη διαφάνεια στα νέα κανάλια, αστεία πράγματα τα περί νέας διαπλοκής
  • [03] Για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, κατηγορεί η ΝΔ τον Αλ. Τσίπρα
  • [04] Την ανάγκη συνταγματικής πρόβλεψης για όριο χρέους και πανευρωπαϊκής λύσης για απομείωση του, επισήμανε ο Γ. Δραγασάκης
  • [05] Τα επενδυτικά σχέδιά τους στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν στελέχη της Alibaba
  • [06] Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κοινωνικό ρόλο, στηρίζοντας όσους μένουν πίσω στη διαδικασία ενοποίησής της
  • [07] Ακατανόητη συμπεριφορά, λέει ο Ν. Φίλης για το «Όχι» στα προσφυγόπουλα από το Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου
  • [08] Κ. Μπακογιάννης: Η Στ. Ελλάδα η πρώτη Περιφέρεια που επενδύει στην καινοτομία
  • [09] Eurostat: Αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά 0,5%
  • [10] Αγοράκι 15 μηνών έπεσε από μπαλκόνι στην Καλλιθέα
  • [11] Οι τρεις συλληφθέντες από τη Συρία έχουν σχέση με τις επιθέσεις της 15ης Νοεμβρίου στο Παρίσι
  • [12] Τζ. Πιτέλα: Θέλουμε η αυριανή ομιλία του Γιούνκερ στο ΕΚ, να έχει όραμα και να αφήσει εποχή
  • [13] Γερμανία: Σύλληψη τριών ατόμων συριακής καταγωγής για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος
  • [14] Το «West Side Story» της Καμεράτα έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [15] Ιστορικός περίπατος με την documenta 14 και τα ΑΣΚΙ από το Πολυτεχνείο στο Πάρκο Ελευθερίας
  • [16] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • [17] Ν. Παππάς: Το βήμα για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, δεν θα μείνει ημιτελές
  • [18] Δορυφορική χαρτογράφηση των καταστροφών στη Θάσο, ξεκίνησε, ήδη, με εντολή του γγ Πολιτικής Προστασίας

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστροφής στη Χίο, από τις πυρκαγιές

    Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την πρόληψη, καθώς και για την αντιμετώπιση των φαινομένων διάβρωσης στη Χίο, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την σημερινή επίσκεψή του στο νησί.

    Όπως υπενθύμισε ο Πρόεδρος, «τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Χίος δοκιμάσθηκε, με ανησυχητική, μάλιστα, συχνότητα από πυρκαγιές. Αλλά οι δύο τελευταίες, το 2012 και φέτος, ήταν όχι μόνο μεγάλες, αλλά, δυστυχώς, συνέπεσαν, καίγοντας το ίδιο έδαφος, πράγμα καταστροφικό για το οικοσύστημα».

    Ο κ. Παυλόπουλος πέταξε πάνω από τις καμένες περιοχές και αφού διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, τόνισε:

    «Πρώτη ανάγκη, λοιπόν, είναι να μην ξανακαεί το νησί και να ληφθούν άμεσα μέτρα για πρόληψη, τα οποία και πρέπει να γίνουν πράξη πριν το επόμενο καλοκαίρι. Δεύτερη ανάγκη είναι η λήψη μέτρων για ν?αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα διάβρωσης και κατολισθήσεων, κυρίως στις περιοχές της Ελάτας και των Μεστών. Υπάρχει επίσης ανάγκη ανάκαμψης της φυτικής παραγωγής, της αποκατάστασης δηλαδή των μαστιχόδενδρων και οι κάτοικοι πρέπει να βοηθηθούν σ? αυτό».

    [02] Λ. Κρέτσος στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Απόλυτη διαφάνεια στα νέα κανάλια, αστεία πράγματα τα περί νέας διαπλοκής

    «Αστεία πράγματα» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «νέας διαπλοκής» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με αφορμή τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

    «Η σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση είναι γιατί 27 χρόνια δεν έκαναν αυτό που έπρεπε, δηλαδή δεν έβαλαν τους καναλάρχες να πληρώσουν και οι καναλάρχες νέμονταν αυτό το δημόσιο αγαθό και τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, προς ίδιον όφελος» είπε ο κ. Κρέτσος στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και πρόσθεσε: «Μιλάμε για απόλυτη διαφάνεια, αυτές είναι οι προθέσεις μας για το πώς θέλουμε τα επόμενα κανάλια να λειτουργούν και όλα τα άλλα είναι αστεία. Αυτό φάνηκε και από τον διαγωνισμό, γιατί, όπως οργανώθηκε, η κυβέρνηση δε μπορούσε να πριμοδοτήσει καμία επιχείρηση, κανένα επιχειρηματικό συμφέρον».

    Για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο γγ είπε: «Θεωρούμε πως ό,τι κάναμε ήταν απόλυτα σύννομο. Εγώ δε σχολιάζω ποτέ, ούτε θέλω να αναφερθώ σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη Δικαιοσύνη. Θεωρούμε μόνο ό,τι κάναμε το σωστό και μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος».

    [03] Για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, κατηγορεί η ΝΔ τον Αλ. Τσίπρα

    Συνεχίζει η ΝΔ τις επιθέσεις της κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, όσον αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

    Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του κόμματος, απαντώντας σε διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζει πως «στις δημοκρατικές χώρες, ισχύει η απόλυτη διάκριση των εξουσιών, Εκτελεστικής, Νομοθετικής, Δικαστικής», επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν ισχύσει στην Ελλάδα, καθώς «εδώ, ο επικεφαλής της Εκτελεστικής εξουσίας ? ο πρωθυπουργός ? θέλει να υπαγορεύει στη Δικαστική εξουσία τις αποφάσεις που τον βολεύουν».

    Η ΝΔ υπογραμμίζει πως απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά από το ΣτΕ, ο κ. Τσίπρας, παρεμβαίνοντας ωμά, κυνικά και απαράδεκτα στο έργο της Δικαιοσύνης, είπε κατά λέξη: «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα». «Τελικά, αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Η μεταλλαγμένη έκδοση του κ. Πολάκη», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [04] Την ανάγκη συνταγματικής πρόβλεψης για όριο χρέους και πανευρωπαϊκής λύσης για απομείωση του, επισήμανε ο Γ. Δραγασάκης

    Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως εξήγησε, και οι δανειστές μας είναι το ίδιο υπερχρεωμένοι εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να εξευρεθεί μια πανευρωπαϊκή λύση που θα αφορά όλες τις χώρες.

    Στην παρέμβαση του, στην Υποεπιτροπή της Επιτροπής Οικονομικών που διερευνά το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Δραγασάκης τόνισε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη για το ύψος του χρέους ώστε καμία κυβέρνηση να μην μπορεί να το υπερβαίνει.

    «Ακόμα και την καλύτερη λύση να πετύχουμε έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι οι δανειστές μας είναι και οι ίδιοι υποχρεωμένοι. Δεν θεωρώ εύκολο λοιπόν να υπάρξει μεγάλη απομείωση του χρέους χωρίς και οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να έχουν και την ανάλογη μεταχείριση. Άρα πρέπει να έρθουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο και να διεκδικήσουμε από κοινού την αντιμετώπιση του, ώστε να υπάρξει μια πανευρωπαίκή λύση που θα τους αφορά όλους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

    [05] Τα επενδυτικά σχέδιά τους στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν στελέχη της Alibaba

    Συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της κινεζικής εταιρείας Alibaba με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 17:00, στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Μάρδα, παρουσία κυβερνητικών στελεχών.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνέχεια των επαφών του κυβερνητικού κλιμακίου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στην Κίνα, με στόχο την ενημέρωση από πλευράς της Alibaba για τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στην ελληνική αγορά, καθώς και τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα και την προσέλκυση σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη σημερινή συνάντηση έχουν προσκληθεί και θα παρευρίσκονται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλ. Κουντουρά, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δ. Λιάκος και ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Β. Δότσης. Από την Alibaba θα παρευρίσκονται οι Rodrigo Cipriani Foresio-Managing Director Alibaba Italy, Spain, Portugal and Greece, Christina Fontana-Senior Manager Business Development Alibaba Group, Yong ZHANG, Chief Contents Officer, Holiday Department, Alitrip, Yana GENG, Business Development Manager Ant Financial, AliPay, Albert Antonini Mangia, Marketing Manager Alibaba Group. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου και το μέλος του ΔΣ, Γιώργος Φλωράς.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, τα στελέχη της Alibaba θα παρουσιάσουν τους στόχους και τα επενδυτικά σχέδιά τους στις διοικήσεις των επαγγελματικών φορέων, επιμελητηρίων και συνδέσμων της χώρας, σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

    [06] Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει κοινωνικό ρόλο, στηρίζοντας όσους μένουν πίσω στη διαδικασία ενοποίησής της

    Την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ κοινωνικό ρόλο, ώστε να μεριμνά για όσους μένουν πίσω στη διαδικασία ενοποίησής της και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών της, τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι με ομιλία του στο Τρέντο, κατά την τελετή απονομής στον ίδιο του βραβείου De Gasperi.

    Ο Ντράγκι ανέφερε ότι προτάσεις που γίνονται, όπως αυτή για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας, θα στήριζαν τον ρόλο αυτό της ΕΕ. Στην ομιλία του, με τίτλο: «Αναζωογονώντας το πνεύμα του De Gasperi: Εργαζόμενοι μαζί για μια αποτελεσματική και χωρίς αποκλεισμούς Ένωση», ο Ντράγκι σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη απογοήτευση. «Αυτό εκφράσθηκε, ίσως, πιο καθαρά στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ», πρόσθεσε. Πρέπει, συνέχισε, «να εξετάσουμε πώς ο ίδιος ο τρόπος της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει συμβάλει στη δυσαρέσκεια».

    «Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα από το παρελθόν, ωστόσο, είναι ότι σήμερα πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερη προσοχή στις αναδιανεμητικές πτυχές της ενοποίησης και, ιδιαίτερα, σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει το υψηλότερο τίμημα. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος σε όρους ανοίγματος των αγορών και ανταγωνισμού, αν η Ευρώπη δεν αφουγκρασθεί τα αιτήματα αυτών που μένουν πίσω από μία κοινωνία βασισμένη στην επιδίωξη του πλούτου και της δύναμης», τόνισε ο Ντράγκι.

    Ο ρόλος αυτός (της στήριξης όσων έχουν μείνει πίσω) επαφίεται σήμερα στα κράτη - μέλη, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να τον εκπληρώσουν, συνέχισε. «Είναι ένα έργο που δεν έχει ακόμη ορισθεί σε επίπεδο της ΕΕ», είπε, τασσόμενος υπέρ ενός μεγαλύτερου σχετικού ρόλου της ΕΕ. «Οι πρόσφατες συζητήσεις για τη φορολογική δικαιοσύνη και ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας, για επαγγελματικά ταμεία επανεκπαίδευσης και άλλα προγράμματα με τους ίδιους ιδεαλιστικούς στόχους, κινούνται στην κατεύθυνση αυτή», σημείωσε. Ο Ντράγκι είπε ακόμη ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι αναγκαίος στους τομείς της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της άμυνας.

    [07] Ακατανόητη συμπεριφορά, λέει ο Ν. Φίλης για το «Όχι» στα προσφυγόπουλα από το Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου

    Σε κακή ενημέρωση και προκατάληψη, ζητήματα που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία μας, απέδωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου για τη μη ένταξη- τοποθέτηση των παιδιών των προσφύγων στον χώρο του σχολείου.

    "Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά", δήλωσε ο κ. Φίλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

    "Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτραΒ· τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνοπούλα σιγά σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    "Όλοι μαζί θα πρέπει να εξηγήσουμε ώστε να μην γίνει αντικείμενο μιας κομματικής αντιπαράθεσης το θέμα αυτό. Όλοι οι φορείς -και η Εκκλησία και οι δήμοι- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά με τρόπο δημοκρατικό, με τρόπο ανοχής" πρόσθεσε ο κ. Φίλης και έφερε ως παράδειγμα το 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, όπου οι μαθητές προέρχονται από 17 πατρίδες.

    Κάλεσε δε τους γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου "να ξανασκεφτούν αυτή την απόφασή τους" καθώς, όπως τόνισε, "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αντιθέτως είναι ομορφιά".

    Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου αποφάσισε σε έκτακτη γενική συνέλευση, στις 8 Σεπτεμβρίου, τη "μη ένταξη- τοποθέτηση των προσφύγων στο χώρο του σχολείου", προειδοποιώντας πως "σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε στην κατάληψη του σχολικού κτιρίου".

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, σε δηλώσεις του στο "Πρακτορείο 104,9 FM" αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην πρόταση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου, τα χρήματα τα οποία πρόκειται να διατεθούν για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων να δοθούν για τη δημιουργία δομών για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών.

    "Όταν η κυβέρνηση βρίσκει 9 εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών αυτών, με αυτά τα 9 εκατομμύρια να πάει να νοικιάσει έναν χώρο -που δυστυχώς στην περιοχή μας, λόγω της κρίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί- και να κάνει εκεί τις υποδομές" ανέφερε ο κ. Γαβότσης.

    [08] Κ. Μπακογιάννης: Η Στ. Ελλάδα η πρώτη Περιφέρεια που επενδύει στην καινοτομία

    Η Περιφέρεια Στερεά Ελλάδας γίνεται η πρώτη Περιφέρεια που επενδύει στη γνώση, τη διεθνή δικτύωση, την καινοτομία και την κατάρτιση των υπαλλήλων της, μέσα από τη δημιουργία του Ινστιτούτου Τοπικής Διακυβέρνησης και Πολιτικών Καινοτομίας.

    Η δημιουργία του Ινστιτούτου έγινε σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO) προκειμένου η Περιφέρεια να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και να φέρει πιο κοντά τη γνώση και την καινοτομία με τη δημόσια διοίκηση.

    Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι «αναζητούμε συνεχώς συνεργασίες και δρόμους που να δίνουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εξειδίκευση και γιατί όχι την κατάρτιση. Με στόχο να πετύχουμε την εμπέδωση της έννοιας της καινοτομίας στους δήμους και τις Περιφέρειες έχουμε υπογράψει μία σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου για τη δημιουργία ενός Ινστιτούτου».

    Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, μέσω του Ινστιτούτου η Περιφέρεια θα συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης, θα διεξάγει μελέτες, θα καταρτίζει τα στελέχη της και θα προωθεί συστηματικά καινοτόμες πολιτικές σε τοπικό επίπεδο.

    [09] Eurostat: Αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά 0,5%

    Κατά 0,5% αυξήθηκε η απασχόληση στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο κατά το προηγούμενο έτος, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 1,3%.

    Συνολικά στην ευρωζώνη η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 και κατά 1,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αυξήσεις ήταν 0,3% και 1,5%, αντίστοιχα. Η Εσθονία (+1,7%), η Ιρλανδία (+1,1%) και η Λιθουανία (+1%) είναι οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών απασχόλησης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στην Κροατία (0,4%).

    [10] Αγοράκι 15 μηνών έπεσε από μπαλκόνι στην Καλλιθέα

    Ένα αγοράκι 15 μηνών έπεσε σήμερα το μεσημέρι από το μπαλκόνι του σπιτιού του στην οδό Αγίας Βαρβάρας στην Καλλιθέα και τραυματίστηκε σοβαρά.

    Το παιδάκι διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Παίδων όπου και νοσηλεύεται. Σύμφωνα με πληροφορίες το αγοράκι ήταν στο σπίτι με τη γιαγιά του και σε κάποια στιγμή ξέφυγε από την προσοχή της με αποτέλεσμα να πέσει από το μπαλκόνι.

    [11] Οι τρεις συλληφθέντες από τη Συρία έχουν σχέση με τις επιθέσεις της 15ης Νοεμβρίου στο Παρίσι

    Οι τρεις Σύριοι οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα στη Γερμανία έχουν σχέση με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, κάνοντας λόγο για «πιθανό εν υπνώσει πυρήνα».

    «Το μέχρι στιγμής επίπεδο των ερευνών της ομοσπονδιακής αστυνομίας δείχνει σχέσεις με τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2015», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζοντας ότι οι τρεις ύποπτοι, οι οποίοι έφθασαν τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία με το πλήθος των προσφύγων, εξασφάλισαν τα έγγραφα ταυτότητας από τις ίδιες ομάδες που χρησιμοποίησαν και οι δολοφόνοι της 13ης Νοεμβρίου.

    [12] Τζ. Πιτέλα: Θέλουμε η αυριανή ομιλία του Γιούνκερ στο ΕΚ, να έχει όραμα και να αφήσει εποχή

    Με «πραγματικό παζάρι » παρομοίωσε τις συζητήσεις για το Brexit, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου στο Στρασβούργο.

    Μετά τους οδυρμούς και τις κραυγές ανησυχίας των πρώτων ημερών, δήλωσε, δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο για την ώρα, καμία επιλογή ή απόφαση. «Για το λόγο αυτό, η σύνοδος της Μπρατισλάβα (16-17 Σεπ.) κινδυνεύει να αποδειχθεί κενή ουσίας. Χωρίς περιεχόμενο για το θέμα του Brexit.

    Ετσι, κατά την άποψη του αρχηγού των σοσιαλιστών, η αυριανή ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

    «Περιμένουμε να είναι μια δυνατή ομιλία που θα αφήσει εποχή, ώστε ν' ακουστεί η φωνή της Ευρώπης και να έχει όραμα» τόνισε.

    Απαντώντας σε ερωτήματα για το τι ακριβώς περιμένει από την παρέμβαση αυτή του κ. Γιούνκερ στην Ολομέλεια του ΕΚ ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών εξήγησε :

    «Ο κ. Γιούνκερ γνωρίζει τις προτεραιότητές μας. Θέλουμε απαντήσεις για την οικονομία, την απασχόληση, την ενίσχυση του προγράμματος επενδύσεων Γιούνκερ, με διπλασιασμό των κεφαλαίων και την ισχύ του έως το 2019.

    Θέλουμε να ξεπεραστούν οι κανόνες που τα τελευταία χρόνια χτύπησαν ανελέητα τις πλέον αδύναμες ζώνες, αρχίζοντας από την ανατολική Ευρώπη, κατεβαίνοντας στην Ελλάδα και φθάνοντας έως και την Ιταλία.

    Θέλουμε τη χρηματοδότηση έργων υψηλού ρίσκου, διαφορετικά ποια η ανάγκη για αυτό το είδος ευρωπαϊκών επενδύσεων, αφού θα μπορούσαμε κάλλιστα να περάσουμε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Θέλουμε επίσης μια χαλάρωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και να ανοίξει ο κ. Γιούνκερ το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας» υπογράμμισε.

    Θέλουμε τη σύσταση μιας κοινωνικής ατζέντας που να δίνει προτεραιότητα στην προστασία των πιο αδύναμων.

    Θέλουμε μια οδηγία που θα καλύπτει τους εργαζόμενους χωρίς απασχόληση και να ερευνήσει ο κ. Γιούνκερ τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης για την ανεργία».

    [13] Γερμανία: Σύλληψη τριών ατόμων συριακής καταγωγής για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

    Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε στο Σλέσβιχ-Χόλστάιν τρεις Σύριους που θεωρούνται ύποπτοι ότι έχουν σταλεί στη Γερμανία από στέλεχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές.

    Οι ύποπτοι είναι ηλικίας από 17 έως 26 ετών και εστάλησαν στη Γερμανία τον Νοέμβριο 2015, «είτε για να εκπληρώσουν την αποστολή για την οποία είχαν ενημερωθεί είτε για να περιμένουν περαιτέρω οδηγίες». Δεν είναι σαφής ο χρόνος τυχόν επίθεσης.

    «Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια των ερευνών, δεν έχουν βρεθεί συγκεκριμένες αποστολές ή εντολές», αναφέρεται στην ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών.

    Περί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία και οι ανησυχίες για την παρουσία τους στη χώρα ενισχύθηκαν μετά τις πρόσφατες βίαιες επιθέσεις, τρεις από τις οποίες διαπράχθηκαν από πρόσφυγες. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για δύο από τις επιθέσεις.

    [14] Το «West Side Story» της Καμεράτα έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Το «West Side Story» της Καμεράτα, που παρουσιάστηκε το φετινό καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στο Μέγαρο Μουσικής όσοι δεν πρόλαβαν να το δουν. Το λαμπερό μιούζικαλ, που μάγεψε το κοινό με τους έντονους ρυθμούς και τη νεανική φρεσκάδα του, ανεβαίνει μόνο για πέντε παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη το Σάββατο 15, την Κυριακή 16, την Τετάρτη 19, την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου (με πρόζα στα ελληνικά, τραγούδια στα αγγλικά και ελληνικούς υπέρτιτλους).

    Η Καμεράτα, το αεικίνητο ορχηστρικό σύνολο που δρέπει δάφνες εντός και εντός ελληνικών συνόρων, υπό την καθοδήγηση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου (15, 16 και 19/10), θα αναμετρηθεί και πάλι με την απαιτητική, γεμάτη εναλλαγές, παρτιτούρα του σπουδαίου αρχιμουσικού και συνθέτη Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο οποίος σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία της μουσικής του 20ού αιώνα, γράφοντας, ίσως, το διασημότερο θεατρικό (Μπρόντγουεϊ, 1957) αλλά και κινηματογραφικό (10 όσκαρ, 1961) μούζικαλ όλων των εποχών.

    Στο λιμπρέτο του Άρθουρ Λώρεντς, η σαιξπηρική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας μεταμορφώνεται στο συγκλονιστικό αφήγημα ενός σύγχρονου τραγικού έρωτα, ενώ οι στίχοι του Στήβεν Σόντχαϊμ μετατρέπονται σε ουσιαστικό δραματουργικό στοιχείο, με τον χορό να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής.

    [15] Ιστορικός περίπατος με την documenta 14 και τα ΑΣΚΙ από το Πολυτεχνείο στο Πάρκο Ελευθερίας

    Στο πλαίσιο των δημόσιων δράσεων της documenta 14, και σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), διοργανώνεται στις 16/9 ιστορικός περίπατος σε τόπους διεκδίκησης ελευθερίας και βασανισμούστην Αθήνα, σταματώντας σε ορόσημα της αντίστασης (όπως η ταράτσα της Νομικής Σχολής) στο στρατιωτικό καθεστώς της περιόδου 1967-1974.

    Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και αγγλικά, με σημείο εκκίνησης το Πολυτεχνείο, σε μια διαδρομή που περιλαμβάνει την οδό Μπουμπουλίνας 18, τη Νομική Σχολή, το Πολεμικό Μουσείο και καταλήγει στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου πραγματοποιούνται από αύριο οι δράσεις της documenta, καλώντας τους καλλιτέχνες και το κοινό να πάρουν μέρος σε «Ασκήσεις Ελευθερίας».

    Ο ιστορικός περίπατος «επισημαίνει σημεία της πόλης τα οποία συνδέονται με το αίτημα της ελευθερίας και υπογραμμίζουν τη συμβολή εκείνων, ανδρών και γυναικών, που αντιστάθηκαν στις πολιτικές του τρόμου της στρατιωτικής δικτατορίας? συνέβαλαν στην πτώση της και στη μετάβαση στη μακρότερη, έως σήμερα, περίοδο εμπεδωμένης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας» σημειώνουν τα ΑΣΚΙ.

    [16] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

    Περισσότερο από μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από την πλευρά του, τη στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες για δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση, χωρίς τουρκικά στρατεύματα και χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

    [17] Ν. Παππάς: Το βήμα για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, δεν θα μείνει ημιτελές

    Για στοχοποίηση έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος μίλησε νωρίτερα στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» αναφορικά με τα τελευταία δημοσιεύματα που αφορούν το πρόσωπό του, σχολιάζοντας ότι «κάνουν τακτικό λάθος όσοι προχωρούν σε προσωπικές επιθέσεις, νομίζοντας ότι οι πολιτικές μας είναι προσωπικές και ότι αυτές θα αλλάξουν αν έλθει κάποιος άλλος».

    Ο Ν. Παππάς, για το θέμα των εργαζομένων σημείωσε ότι γίνεται «μία απαράδεκτη αναστροφή της πραγματικότητας, καθώς πέρα από τη μεγάλη εικόνα με τη ΝΔ να αντιπολιτεύεται, η οποία είχε δεσμευτεί για 5.000 απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και 10.000 απολύσεις το 2016, και για ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, και που η ίδια γκρίνιαζε για το όριο των 400 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που βάλαμε στο νόμο 4339, έρχεται τώρα και γκρινιάζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει απολύσεις.

    Η τηλεοπτική αγορά χαρακτηρίζονταν από δύο καμπύλες, μία πτωτική και μία ανοδική. Η πτωτική ήταν η καμπύλη της απασχόλησης και η ανοδική ήταν των χρεών. Μειούμενη απασχόληση και αυξημένα χρέη, ένας φαύλος κύκλος χωρίς κανέναν πάτο», υπογράμμισε.

    Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι πολλές φορές δημοσιογράφοι αναγκάζονται αντί να ασκούν το λειτούργημά τους, να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργοδοσίας, είναι κατανοητό, είπε ο υπουργός Επικρατείας, αλλά οι εργαζόμενοι σε κάθε σταθμό, θα πρέπει να κοιτάξουν στα μάτια τις ιδιοκτησίες τους και τούς εργοδότες τους.

    Για τον Alpha και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, υπάρχουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προτάσεις που μπορούν να προστατέψουν την απασχόληση, σημείωσε ο Ν. Παππάς. Θα πρέπει λοιπόν να ρωτήσουν γιατί χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι ως ασπίδα. Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα ούτως ώστε να υπάρχουν κίνητρα για τους νέους αδειοδοτημένους σταθμούς να απασχολήσουν όποιον κόσμο βρεθεί σε δύσκολη θέση. Εδώ πρόκειται να επιχειρηματικές επιλογές, οι οποίες προσπαθούν, με την ασπίδα των εργαζόμενων να επιβληθούν, δεν θα συμβεί αυτό, ξεκαθάρισε.

    Σε σχέση με τον αριθμό των αδειών, αναφέρθηκε στις αντιφάσεις της ΝΔ και την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος λόγω του ότι η απόφαση πάρθηκε στη Βουλή και όχι στο ΕΣΡ. Αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, θα αποφασίσει για επιπλέον άδειες η ίδια, «όπως στο παρελθόν ο κ. Ρουσόπουλος;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

    [18] Δορυφορική χαρτογράφηση των καταστροφών στη Θάσο, ξεκίνησε, ήδη, με εντολή του γγ Πολιτικής Προστασίας

    «Καλύτερη μέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή για τη Θάσο ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου βρίσκεται σε ύφεση, χωρίς, όμως, να έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο.

    Ο κ. Καπάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο σε κινητοποίηση (όλα τα εναέρια μέσα και πάνω απο 300 πυροσβέστες με 100 οχήματα, μηχανήματα, στρατός και πλήθος εθελοντών), θα τελειώσουν με την πυρκαγιά, η οποία τώρα έχει μόνο κάποιες διάσπαρτες εστίες και αρχίζει το άλλο δύσκολο σκέλος, που είναι η αποτίμηση της καταστροφής και η αποκατάσταση των ζημιών.

    Σε αυτό το πλάισιο, με εντολή του κ. Καπάκη, ενεργοποιήθηκε χθες το μεσημέρι από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικης Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη λεπτομερή καταγραφή σε χάρτες όλων των δεδομένων που αφορούν τη Θάσο και ειδικότερα τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

    Το αίτημα της ΓΓΠΠ, έγινε αμέσως δεκτό από την ΕΕ και αναμένεται άμεσα η διάθεση χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, για τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 September 2016 - 12:32:25 UTC