Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ. Κρέτσος στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Απόλυτη διαφάνεια στα νέα κανάλια, αστεία πράγματα τα περί νέας διαπλοκής
  • [02] Τα νομοσχέδια για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σύντομα στη Βουλή
  • [03] Κ. Μητσοτάκης: Χωρίς ψεύτικους διχασμούς να προτάξουμε εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών
  • [04] Αλ. Χαρίτσης: Πιθανότατα και αύριο η εκταμίευση κονδυλίων για τις ζημιές στο Θερμαϊκό
  • [05] Η ολοκλήρωση της τρέχουσας και η προετοιμασία της επόμενης αξιολόγησης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
  • [06] Αισιοδοξία ΥΠΕΝ για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς στα ενεργειακά
  • [07] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις
  • [08] Eurostat: Αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά 0,5%
  • [09] Π. Κουρουμπλής: Καλύψαμε τους πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας, για να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς
  • [10] Το Ισραήλ διαψεύδει την κατάρριψη δύο αεροσκαφών του από τις συριακές δυνάμεις
  • [11] Ο Μπιλ Κλίντον, στηρίζει τη σύζυγό του Χίλαρι
  • [12] Oλοκληρώθηκε, η ελληνική τιμητική συμμετοχή στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας
  • [13] Στο Μαξίμου ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • [14] Οδ. Βουδούρης: Πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου

  • [01] Λ. Κρέτσος στο «Πρακτορείο 104,9 fm»: Απόλυτη διαφάνεια στα νέα κανάλια, αστεία πράγματα τα περί νέας διαπλοκής

    «Αστεία πράγματα» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «νέας διαπλοκής» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με αφορμή τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

    «Η σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση είναι γιατί 27 χρόνια δεν έκαναν αυτό που έπρεπε, δηλαδή δεν έβαλαν τους καναλάρχες να πληρώσουν και οι καναλάρχες νέμονταν αυτό το δημόσιο αγαθό και τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, προς ίδιον όφελος» είπε ο κ. Κρέτσος στο «Πρακτορείο 104,9 fm» και πρόσθεσε: «Μιλάμε για απόλυτη διαφάνεια, αυτές είναι οι προθέσεις μας για το πώς θέλουμε τα επόμενα κανάλια να λειτουργούν και όλα τα άλλα είναι αστεία. Αυτό φάνηκε και από τον διαγωνισμό, γιατί, όπως οργανώθηκε, η κυβέρνηση δε μπορούσε να πριμοδοτήσει καμία επιχείρηση, κανένα επιχειρηματικό συμφέρον».

    Για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο γγ είπε: «Θεωρούμε πως ό,τι κάναμε ήταν απόλυτα σύννομο. Εγώ δε σχολιάζω ποτέ, ούτε θέλω να αναφερθώ σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη Δικαιοσύνη. Θεωρούμε μόνο ό,τι κάναμε το σωστό και μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος».

    [02] Τα νομοσχέδια για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σύντομα στη Βουλή

    Τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, το ένα για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και το άλλο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στη Βουλή.

    Τα δύο νομοσχέδια συζητήθηκαν σήμερα στην πρωινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση, τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να προχωρήσουν διαδικασίες στα δύο αυτά θέματα που εντάσσονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

    Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων θα προβλέπει, όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν με βάση τον φορολογικό συντελεστή που ίσχυε κατά τον χρόνο παραγωγής τους.

    [03] Κ. Μητσοτάκης: Χωρίς ψεύτικους διχασμούς να προτάξουμε εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών

    «Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπερβολική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα.

    Πρόκειται για εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ, των οποίων η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του ενόψει της επίσκεψής του το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

    «Εμείς από τη Θεσσαλονίκη θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Θα προτάξουμε μια συμφωνία αλήθειας, η οποία στο επίκεντρό της θα έχει την ανάγκη η ελληνική οικονομία να δουλέψει ξανά. Επιτέλους, να προωθήσουμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κάνουν την οικονομία ανταγωνιστική και θα παράγουν μια σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι χωρίς σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει. Και στην προσπάθεια αυτή για τη διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού και κοινωνικού πεδίου οι απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων είναι εξαιρετικά πολύτιμες».

    [04] Αλ. Χαρίτσης: Πιθανότατα και αύριο η εκταμίευση κονδυλίων για τις ζημιές στο Θερμαϊκό

    Την περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού που επλήγη από την πρόσφατη θεομηνία επισκέφθηκε ο υφυπουργός οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 Fm, ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε πως η καθημερινότητα των πολιτών είναι εξαιρετικά δυσχερής και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση. Όπως δήλωσε στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» και στην Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, σήμερα αναμένεται να αποσταλεί από τον Δήμο το αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και αύριο Τετάρτη ή το αργότερα την Πέμπτη θα προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων για την αποκατάσταση των ζημιών. Παράλληλα όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός οικονομικών θα αποσταλεί αίτημα της Ελλάδα προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να εξοικονομηθούν περαιτέρω κονδύλια.

    Ο υφυπουργός οικονομικών αναφερόμενος στις καταστροφές από την πυρκαγιά στη Θάσο τις χαρακτήρισε πρωτοφανείς και είπε πως είναι απαραίτητη η κρατική παρέμβαση για την αποκατάσταση των ζημιών. Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε μάλιστα πως τα κονδύλια θα εξοικονομηθούν τόσο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους.

    Ο υφυπουργός οικονομίας , αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9Fm, αναφέρθηκε και στην συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη, για τα έργα υποδομής του δήμου που εκτείνονται έως το 2030.

    Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως θα λειτουργήσει πιλοτικά μία «σύζευξη» κεντρικής και τοπικής διοίκησης με στόχο οι δήμοι να καταφέρουν να λειτουργού αυτοτελώς.

    Συγκεκριμένα ο κ. Χαρίτσης είπε ότι οι δήμοι θα συνεργαστούν με την Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), που είναι υπηρεσία της κεντρικής διοίκησης , με στόχο την παροχή τεχνογνωσίας και άλλων εργαλείων που θα κριθούν απαραίτητα ώστε οι τοπικές κοινωνίες να αναλαμβάνουν μεγάλα και σύνθετα έργα. Όπως διευκρίνισε, τα έργα μπορεί να αφορούν σε υποδομές, τουρισμό, αλλά και έργα που αναβαθμίζουν την πολιτιστική ζωή των τοπικών κοινωνιών.

    [05] Η ολοκλήρωση της τρέχουσας και η προετοιμασία της επόμενης αξιολόγησης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

    Τέσσερα θέματα απασχόλησαν κυρίως την πρωινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα αφορούν:

  • Στην υλοποίηση των ορόσημων- "ουρά" της πρώτης αξιολόγησης-, τα οποία συνδέονται και με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ

  • Στην προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης

  • Στα νομοσχέδια που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το «πλαστικό χρήμα»

  • Στον προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων για τις επόμενες ημέρες

    Όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, τα κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών, στα οποία σήμερα εντάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την προσεχή Παρασκευή.

    [06] Αισιοδοξία ΥΠΕΝ για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς στα ενεργειακά

    Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εξέφρασε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσερχόμενος στο ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    "Κατά 99,9% θα κλείσουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση.

    Τα θέματα που συζητώνται περιλαμβάνουν την πορεία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων πελατών, την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το πλαίσιο στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις και το ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι αξιοποίηση δεν σημαίνει πώληση, σημείωσε ότι η στρατηγική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο θα εξακολουθήσει να χαράσσεται από το εκάστοτε εποπτεύον υπουργείο ενώ παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    [07] Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιείται στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα «Διαβούλευση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων».

    Όπως είπε ο υπουργός, η προσπάθεια προσαρμογής τελείωσε και από εδώ και πέρα θα μοιραστούν τα οφέλη από την ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι όλες οι μειώσεις που γίνονται είναι οι μειώσεις που περιγράφονται αναλυτικά στον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε. Επανέλαβε ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις, μειώνονται μόνον οι επικουρικές εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης είναι πάνω από 1.300 ευρώ. «Εμείς δεν επιβάλαμε οριζόντιες μειώσεις, όπως στον παρελθόν, εφαρμόσαμε απλώς το νέο σύστημα υπολογισμού και στις παλιές συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Επίσης ο υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι τώρα που αρχίζει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν πάλι αυτό το κλίμα της αμφιβολίας.

    Δήλωσε, τέλος, ότι «ήρθε η ώρα να ξαναγυρίσουμε την Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη». «Για πρώτη φορά θέσαμε εμείς το ζήτημα της επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων»», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [08] Eurostat: Αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά 0,5%

    Κατά 0,5% αυξήθηκε η απασχόληση στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο κατά το προηγούμενο έτος, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 1,3%.

    Συνολικά στην ευρωζώνη η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 και κατά 1,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αυξήσεις ήταν 0,3% και 1,5%, αντίστοιχα. Η Εσθονία (+1,7%), η Ιρλανδία (+1,1%) και η Λιθουανία (+1%) είναι οι χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών απασχόλησης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στην Κροατία (0,4%).

    [09] Π. Κουρουμπλής: Καλύψαμε τους πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας, για να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς

    «Εκλογές θα γίνουν το 2019, η ΝΔ έχει εσωτερικά προβλάημτα και προσπαθεί να τα εξάγει» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ για τους παιδικούς σταθμούς είπε: «καλύψαμε όλους τους πολίτες που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας για να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς». Αν και, όπως σημείωσε, αυξήθηκαν κατά 4.000 τα πιαδιά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος καθώς υπάρχουν και άλλες ανάγκες.

    Πρόσθεσε πως υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν υποδομές για Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ Αμεα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν γονείς που έχουν λάβει voucher αλλά δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν. Ανέφερε ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα συγκεντρωθούν τα στοιχεία για τα voucher που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν ή και για αδιάθετα voucher και θα αναζητηθεί λύση.

    Δεσμεύθηκε ότι του χρόνου δεν θα υπάρχει δήμος που δεν θα διαθέτει ΚΔΑΠ ή ΚΔΑΠ για Αμεα.

    Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι θα δοθούν πόροι και αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση για να επιτελέσει τον ρόλο της.

    [10] Το Ισραήλ διαψεύδει την κατάρριψη δύο αεροσκαφών του από τις συριακές δυνάμεις

    Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε την ανακοίνωση του συριακού στρατού για την κατάρριψη ενός ισραηλινού μαχητικού αεροσκάφους και ενός αναγνωριστικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, έπειτα από επιδρομή κατά μίας από τις θέσεις του στη νοτιο-δυτική Συρία.

    «Δεν υπάρχει αλήθεια» στους ισχυρισμούς αυτούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού λοχαγός Αριε Σαλικάρ. «Δύο πύραυλοι εδάφους-αέρος εκτοξεύθηκαν από τη Συρία έπειτα από την αποστολή (των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων) τη νύκτα κατά θέσεων του συριακού πυροβολικού. Η ασφάλεια των αεροπορικών δυνάμεων δεν απειλήθηκε σε καμμία στιγμή», έγραψε στο Twitter άλλος ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος , ο συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

    [11] Ο Μπιλ Κλίντον, στηρίζει τη σύζυγό του Χίλαρι

    Η Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, είχε παρόμοια επεισόδιο με την υγεία της, όπως αυτό της Κυριακής, και στο παρελθόν, αλλά τα ξεπέρασε, δήλωσε ο σύζυγός της και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

    ?Σπάνια, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, στην διάρκεια πολλών ετών, της συμβαίνει το ίδιο πράγμα όταν αφυδατωθεί. Όπως γνωρίζετε, η ίδια εργαζόταν σκληρά, ως γερουσιαστής, ως υπουργός των Εξωτερικών, αλλά και το τελευταίο χρονικό διάστημα,? δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπιλ Κλίντον σε συνέντευξή του, στην τηλεοπτική εκπομπή ?CBS This Morning.?

    Σε πολιτικό επίπεδο, οι αναλυτές της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι το ζήτημα της υγείας και της φυσικής κατάστασης της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ (προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων), βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος της προεκλογικής εκστρατείας.

    Παράλληλα οι ίδιοι τονίζουν ότι μετά το περιστατικό της Κυριακής έγινε κατανοητή και η αιτία του επίμονου βήχα που είχε η Κλίντον στη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας της, την προηγούμενη εβδομάδα. Η ίδια, αστειευόμενη, τον είχε αποδώσει στις σκέψεις της για τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Η περιπέτεια με την υγεία της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών ανέδειξε επίσης το μεγάλο κενό που υπάρχει στις σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας της με τους δημοσιογράφους, καθώς η Χίλαρι Κλίντον δεν έχει αποδεχτεί (όπως κι ο Ντόναλντ Τραμπ) τη συγκρότηση ειδικής ομάδας δημοσιογράφων που θα τη συνοδεύει και θα καλύπτει άμεσα τις δράσεις της προεκλογικής της εκστρατείας.

    Από την άλλη μεριά, η δήλωση στήριξης του Μπιλ Κλίντον για την περιπέτεια υγείας της συζύγου του έχει ως κεντρική πολιτική επιδίωξη να διεγείρει το κεντρικό αισθητήριο των Αμερικανών ψηφοφόρων γύρω από τις αξίες της οικογένειας και της οικογενειακής ζωής στην Αμερική.

    [12] Oλοκληρώθηκε, η ελληνική τιμητική συμμετοχή στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας

    Πολλές εκδηλώσεις και συζητήσεις, με ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας, επιστημονικές διαλέξεις, όχι μόνο για τη λογοτεχνία, αλλά και για την ιστορία, τα εικαστικά και την τυπογραφία, εισηγήσεις για τις δυνατότητες της εκδοτικής αγοράς υπό τις σημερινές συνθήκες, γλωσσικά εργαστήρια, παρουσίαση των τεκμηρίων του Αρχείου Καβάφη (από τον αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Δημήτρη Παπανικολάου και τον ποιητή Θοδωρή Χιώτη), κινηματογραφικές προβολές, με ταινίες όπως το «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λιάσκου, οι «Τρωάδες» του Μιχάλη Κακογιάννη, το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη» και το «Ζ» του Κώστα Γαβρά (το οποίο προλόγισε ο Βασίλης Βασιλικός, μιλώντας με αυτήν τη αφορμή για το ομότιτλο μυθιστόρημά του), προβολές βραβευμένων κινουμένων σχεδίων, συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα (μαζί της ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος, ο Πάνος Δημητρακόπουλος και ο Ανδρέας Καρίπης), συναντήσεις με συγγραφείς της παιδικής και της εφηβικής λογοτεχνίας, όπως η Άλκη Ζέη και ο Ευγένιος Τριβιζάς, επαγγελματικές επαφές μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων εκδοτών.

    Αυτές είναι μερικές από τις δραστηριότητες που διοργάνωσε και φιλοξένησε το ελληνικό περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒ) της Μόσχας, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα. Την ευθύνη για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στη ΔΕΒ της Μόσχας, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου, είχε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Στο πλαίσιο των επιστημονικών διαλέξεων, ο Χάγκεν Φλάισερ, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μίλησε για τους πολέμους της μνήμης: «Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία έκανε λόγο για την ανάγκη υπέρβασης του παρελθόντος. Η ίδια, όμως, είχε στραφεί προηγουμένως εναντίον ολόκληρου του κόσμου και κάτι τέτοιο ήταν φυσικό να καταλήξει εις βάρος της». Η γενιά του 1968, παρατήρησε σε άλλο σημείο του λόγου του ο ομιλητής, ανήγαγε σε προπατορικό αμάρτημα την άρνηση των πατεράδων της να αναγνωρίσουν την εμπλοκή τους με τον ναζισμό, αλλά και η σημερινή Γερμανία δεν πρέπει από τη μεριά της να προχωρήσει στη θυματοποίησή της: «Τα κοινωνικά σύνολα διατηρούν στη μνήμη τους όχι μόνο τις λαμπερές, αλλά και τις σκοτεινές στιγμές του παρελθόντος. Εκείνο που οφείλει να κάνει η νέα γενιά των ιστορικών, που έχει απαλλαγεί από τα βαρίδια των παλαιοτέρων, είναι να ανοίξει τον δρόμο προς έναν ριζοσπαστικό ιστοριογραφικό προβληματισμό, που θα αποφύγει τη μονοσήμαντη μνήμη».

    Εξετάζοντας τη λογοτεχνία των πολιτικών προσφύγων, η Βενετία Αποστολίδου, καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), εξήγησε με ποιον τρόπο το μυθιστόρημα της πολιτικής εξορίας λειτούργησε παρηγορητικά για το τραύμα που προκάλεσαν ο Εμφύλιος, η προσφυγιά και οι δυσκολίες του επαναπατρισμού: «Γράφοντας, παρόλα αυτά, λογοτεχνία, οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας ήταν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στους κομματικούς τους περιορισμούς και την ανάγκη τους για προσωπική έκφραση. Έτσι, απέφευγαν κατά κανόνα να είναι επικριτικοί για τις χώρες οι οποίες τους φιλοξενούσαν, εν μέρει γιατί ήθελαν να κρύψουν την απογοήτευσή τους από ένα καθεστώς στο οποίο είχαν πιστέψει με όλη τους την καρδιά, εν μέρει επειδή φοβούνταν».

    Διερευνώντας την πρόσληψη της ρωσικής λογοτεχνίας στη μεταπολεμική Ελλάδα, η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μίλησε για εισαγόμενη λογοκρισία: «Οι Έλληνες κομμουνιστές υιοθετούσαν, κατά τη διάρκεια των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, κάθε μομφή των Σοβιετικών εις βάρος συγγραφέων όπως ο Μπορίς Παστερνάκ και η Άννα Αχμάτοβα».

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις που έγιναν στο ελληνικό περίπτερο της ΔΕΒ της Μόσχας για το πώς κινούνται και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν η λογοτεχνία και η τέχνη στην Ελλάδα των ημερών μας. Στη συζήτηση «Γιατί η Ελλάδα;», που διοργάνωσε το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, η Μικέλα Χαρτουλάρη, κριτικός λογοτεχνίας, επεσήμανε πως οι συγγραφείς δεν προσέγγισαν την κρίση επιδερμικά: «Αντιθέτως, έψαξαν πίσω από τα φαινόμενα και ανέδειξαν καίρια προβλήματα του παρόντος, όπως ο ρατσισμός, η εσωστρέφεια και ο εθνικισμός ή τα ερωτήματα σχετικά με το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε». Από την πλευρά του ο μυθιστοριογράφος Χρήστος Χρυσόπουλος σημείωσε πως η κρίση λειτούργησε ως αφορμή για να έρθουν κοντά οι Έλληνες με τους ξένους συγγραφείς. Στις προσπάθειες του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης να εξασφαλίσει οικονομικές πηγές εν μέσω κρίσης αναφέρθηκε η διευθύντριά του, Μαρία Τσαντσάνογλου, ενώ η εκδότρια Έλενα Πατάκη τόνισε τη σημασία να συνειδητοποιήσουν όλοι «πως ο πολιτισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια και ότι είναι αναγκαία η επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου».

    Σε άλλη συζήτηση, με θέμα τις νέες λογοτεχνικές φωνές, ο διηγηματογράφος Γιάννης Παλαβός είπε πως αν νιώθει κάποιο λογοτεχνικό χρέος, αυτό δεν είναι απέναντι στην παράδοση, αλλά απέναντι στη ζωντανή γλώσσα: «Σε μια γλώσσα που μιλάει με χαμηλή φωνή και διαθέτει επιγραμματικότητα, συνθέτοντας δημιουργικά από τη μια μεριά τις ξένες επιρροές της και μιλώντας από την άλλη για τον παραλογισμό τής καθημερινής ζωής». Στην ίδια συζήτηση, η ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη ανέφερε ότι η ποίηση είναι μία διαδικασία μετάφρασης του εσωτερικού κόσμου μας και πως οι νέοι ποιητές αντιμετωπίζουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής τους, χρησιμοποιώντας έναν υπόκωφο, μη δηλωτικό τόνο.

    Στο τραπέζι με τίτλο «Το νέο πνεύμα της ελληνικής λογοτεχνίας» η μυθιστοριογράφος Ιωάννα Μπουραζοπούλου μίλησε για τη θητεία της στη λογοτεχνία του φανταστικού, ένα είδος «που έχει καλλιεργηθεί ελάχιστα στην Ελλάδα και δίνει την ευκαιρία σε συγγραφείς, όπως η ίδια, να συνομιλήσουν με το πολιτικό μυθιστόρημα και την κοινωνική αλληγορία». Ο Γ. Παλαβός υπογράμμισε πως ενώ πολλά μυθιστορήματα ασχολούνται με μάλλον επιφανειακό τρόπο με την κρίση, ο δικός του σκοπός είναι να γράψει σύντομες ιστορίες που να μπορούν να αιφνιδιάσουν και να αναστατώσουν. Τέλος, ο Χρ. Χρυσόπουλος σημείωσε ότι αποστρέφεται τη γραμμική λογοτεχνία, προτιμώντας μία αφήγηση η οποία να θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού.

    Σε όλες τις συζητήσεις συμμετείχε ρωσικό ακροατήριο, το οποίο έθεσε πολλούς και ενδιαφέροντες προβληματισμούς.

    [13] Στο Μαξίμου ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

    Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Βαρτ 'Αιντα ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

    Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παίζει τον δικό της ρόλο στο να δημιουργήσει τις συνθήκες για να δοθεί ένα τέλος στον τραγικό 42χρονο διχασμό.

    Για το ζήτημα της Κύπρου είχε περιληφθεί αναφορά στη διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Αθήνα στην οποία είχε υπογραμμιστεί η ανάγκη να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση χωρίς εγγυήσεις στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

    Την περασμένη εβδομάδα επίσης ο πρωθυπουργός είχε δείπνο με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

    [14] Οδ. Βουδούρης: Πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου

    Υπό παραίτηση δηλώνει ότι βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης, αναφέροντας πως δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις.

    Ο κ. Βουδούρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως είναι "πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου", σημειώνοντας πως υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του με τον προϊστάμενο υπουργό Ιωάννη Μουζάλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 September 2016 - 10:32:23 UTC