Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Να σπάσει το ιερό ταμπού του άρθρου 16 του Συντάγματος
  • [02] Συνάντηση Τσίπρα - Άιντε την Τρίτη
  • [03] Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς αλλά είμαστε κοντά
  • [04] Γ. Σταθάκης: Είμαστε στο σημείο που η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα και τροχιά
  • [05] Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα
  • [06] FAZ: O Ρέντσι προσχωρεί στην πλευρά Τσίπρα και οδηγείται σε σύγκρουση με την Γερμανία
  • [07] Τζ. Κέρι: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Συρία η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η χώρα
  • [08] Η Κρ. Λαγκάρντ ενώπιον του δικαστηρίου στις 12 Δεκεμβρίου για την υπόθεση Ταπί
  • [09] «πρόΣΩΠΑ» διακεκαυμένης ζώνης - Έκθεση του φωτογράφου Δ. Μεσσίνη στο Τελλόγλειο
  • [10] Ευχές Τσίπρα στους μουσουλμάνους της Ελλάδας για την Εορτή της Θυσίας

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Να σπάσει το ιερό ταμπού του άρθρου 16 του Συντάγματος

    Υπέρ των "κουπονιών εκπαίδευσης", τάχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αβραντίνη με τίτλο: «Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει».

    "Δεν ξέρω, αγαπητέ Τάσο, αν είμαστε έτοιμοι να πάμε κατευθείαν σε αυτό το στάδιο και να συζητήσουμε τόσο τολμηρές προτάσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είμαστε ακόμα ώριμοι να το κάνουμε, όχι να το συζητήσουμε, αλλά να πάμε σε αυτή τη λογική. Αλλά ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον με ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που θα απελευθερώσουν τα σχολεία από τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο και θα δώσουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής στους γονείς αλλά και περισσότερο πεδίο αυτονομίας στους δασκάλους, στους διευθυντές για να μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας που παρέχουν στα παιδιά", είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον συγγραφέα.

    Σημειώνεται ότι με τον όρο "κουπόνια εκπαίδευσης", vouchers περιγράφεται ένα μοντέλο επιδοματικής πολιτικής στην Εκπαίδευση, που χρηματοδοτεί το μαθητή και όχι το σχολείο και έτσι δίνει την ελευθερία επιλογής σε γονείς και μαθητές. "Οι κρατικές υπηρεσίες, όποιες και αν είναι αυτές, οφείλουν να είναι στοχευμένες πρωτίστως στον πολίτη και όχι στον πάροχο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: "Η πολιτική, δηλαδή, για την Παιδεία - για να το πω με πολύ απλά λόγια - πρέπει να βάζει πρώτα το μαθητή και το φοιτητή, όχι το δάσκαλο και τον καθηγητή".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση διότι "έχει εγκλωβιστεί σε συντεχνειακά ζητήματα και σε συνθήματα του χθες, που δυστυχώς δεν παρακολουθούν τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της εκπαίδευσης παγκόσμια".

    Σημείωσε δε ότι "δυστυχώς σε μία εποχή όπου τα ζητήματα της Παιδείας πρέπει να αποτελούν κεντρικό μέρος ενός Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης, στη χώρα μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο...Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν γίνεται καμία απολύτως συζήτηση για το ποιες ειδικότητες και ποιες δεξιότητες χρειαζόμαστε, λαμβάνοντας υπόψη τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας τον οποίον εισηγούμαστε. Αν δηλαδή είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας, να παράγουμε τον αριθμό των δικηγόρων, των γιατρών ή των μηχανικών που παράγουν σήμερα τα πανεπιστήμια. Και σίγουρα δεν γίνεται καμία απολύτως συζήτηση για το πώς αλλάζει η ίδια η αγορά εργασίας, ως αποτέλεσμα των ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας".

    Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος και υποστήριξε ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα υπήρχαν και σημαντικά οφέλη για την οικονομία: "Θα μπορούσαμε να συζητάμε για 100.000 ενδεχομένους ξένους φοιτητές, 10.000 νέες θέσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και πάνω από 5.000 νέες θέσεις διοικητικού προσωπικού. Αλλά προφανώς, για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει επιτέλους να σπάσουμε το ιερό ταμπού του άρθρου 16 του Συντάγματος, το απόλυτο τοτέμ της αντιμεταρρύθμισης στη χώρα".

    [02] Συνάντηση Τσίπρα - Άιντε την Τρίτη

    Συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, θα έχει την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [03] Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς αλλά είμαστε κοντά

    Σε μια πρώτη επισκόπηση του προγράμματος θα προχωρήσουν σήμερα το πρωί η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των θεσμών. Η συνάντηση ορίστηκε για τις 10.00 και από την κυβέρνηση θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Θα ακολουθήσει (11.30) η συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.

    Σήμερα το απόγευμα, η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τα κλιμάκια των θεσμών αφορούσε στο νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις και όπως δήλωσε αμέσως μετά κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά». Παράλληλα, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η συζήτηση για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου, βάσει των προτάσεων που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές, προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά τις επόμενες ημέρες.

    Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμους αλλά είμαστε κοντά

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών είχε ο υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, η οποία είχε ως αντικείμενο τη συγκρότηση του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου, αλλά και τα άλλα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, όπως π.χ. την ψήφιση από την Βουλή της σύμβασης για το «Ελληνικό», το πακέτο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο, την Εγνατία Οδό κ.ά.

    Η συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 2 ώρες, ήταν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των ορόσημων της πρώτης αξιολόγησης και κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε αμέσως μετά, ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά». Παράλληλα, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «είναι κοντά» και όσον αφορά στη διάθεση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ.

    [04] Γ. Σταθάκης: Είμαστε στο σημείο που η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα και τροχιά

    Ο κύκλος της μεγάλης ύφεσης έκλεισε οριστικά και η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα και τροχιά, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ.Σταθάκης στη διάρκεια εκδήλωσης, με τίτλο: ?Τα βήματα του επιχειρείν?, που διοργανώθηκε από στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.

    Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν και διατύπωσαν ερωτήματα προς τον υπουργό και προς αρμόδιους γενικούς γραμματείς εκπρόσωποι επιμελητηρίων και επιχειρήσεων, ενώ ο κ. Σταθάκης στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε ότι οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία ενισχύονται, εκτός των άλλων και από την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και από την χαλάρωση των capital controls.

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να καταστεί περισσότερο εξωστρεφής και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στο να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των παραγωγικών κλάδων. ?Ο τουρισμός πρέπει να έχει περισσότερη σύνδεση και συνεργασία με τον αγροτοδιατροφικό σύστημα, ο τομέας της υγείας με τις φαρμακοβιομηχανίες, κ.ο.κ.?, είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα στο θέμα των δημοσίων συμβάσεων, πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων φέρνει μεγάλες τομές στο χώρο των επιχειρήσεων, ενώ για το νέο αναπτυξιακό νόμο επισήμανε ότι καταργεί το οριζόντιο των επιδοτήσεων και ότι είναι απόλυτα προσανατολισμένος στις μικρομεσαίες και στις καινοτόμες επιχειρήσεις. ?Όλες οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε στοχεύουν στο να υπάρχουν κανόνες διαφάνειας και προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος και αυτό έγινε και με τις τηλεοπτικές άδειες?, ανέφερε.

    [05] Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα

    Αφού παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο μετά το «ναι» των Βρετανών πολιτών στο δημοψήφισμα για το Brexit, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί επίσης από το βουλευτικό αξίωμα.

    «Όπως εγώ το βλέπω, στο πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σήμερα και δεδομένες τις συνθήκες της παραίτησής μου, δεν είναι πραγματικά δυνατό να παραμείνω ένας αποτελεσματικός βουλευτής καθώς διετέλεσα πρωθυπουργός» δήλωσε ο Κάμερον, ηλικίας 49 ετών, σε ένα δελτίο τύπου.

    Βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια του Γουίτνεϊ, στην κεντρική Αγγλία, από τον Ιούνιο του 2001, η απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα έχει «άμεση ισχύ».

    «Δεν θέλω να αποσπώ την προσοχή από τις ενέργειες τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει προς όφελος της χώρας μας» υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης από το 2010 έως το 2016.

    «Θέλω να χτίσω την ζωή μου εκτός του Ουέστμινστερ».

    «Είμαι μόλις 49 ετών και ελπίζω ότι θα μπορέσω να συνεχίσω να συμβάλω στο κοινό συμφέρον και να υπηρετώ την χώρα μου» πρόσθεσε ο ίδιος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

    Αφού εξελέγη με άνεση τον περασμένο χρόνο, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε την 24η Ιουνίου έπειτα από το σοκ της νίκης των υποστηρικτών της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που εκείνος είχε επιλέξει να διεξαχθεί.

    Ο ίδιος εμφανιζόταν «πολύ ενθουσιώδης» στην ιδέα να παραμείνει βουλευτής στο Οξφορντσάιρ, ενώ διαβεβαίωνε ότι προτίθεται να διεκδικήσει μια νέα θητεία το 2020.

    Ωστόσο τρεις μήνες μετά, άλλαξε γνώμη, προκαλώντας έκπληξη. Καθώς, παραδοσιακά, οι πρώην πρωθυπουργοί παραμένουν βουλευτές για πολλά χρόνια προτού παραιτηθούν.

    «Έπειτα από ώριμη σκέψη αυτό το καλοκαίρι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη απόφαση ήταν να εγκαταλείψω το βουλευτικό μου αξίωμα στο Γουίτνεϊ. Θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές και θα προσφέρω την υποστήριξή μου στον υποψήφιο των Συντηρητικών» εξήγησε ο ίδιος σε ένα δελτίο τύπου.

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόσφερε επίσης την «πλήρη του στήριξη στην Τερέζα Μέι», που τον διαδέχθηκε την 13η Ιουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία «είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία στην ευημερία», όπως δήλωσε.

    [06] FAZ: O Ρέντσι προσχωρεί στην πλευρά Τσίπρα και οδηγείται σε σύγκρουση με την Γερμανία

    Στη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών της ευρωζώνης στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή αναφέρεται η εφημερίδα FAZ, σύμφωνα με την επισκόπηση του γερμανικού τύπου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle.

    Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο οικονομικό της ένθετο η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζεται ότι «ο Ιταλός πρωθυπουργός οδηγείται σε συγκρούσεις με τη γερμανική κυβέρνηση από τη στιγμή που την Παρασκευή εμφανίστηκε στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και άλλων τεσσάρων πρωθυπουργών χωρών της νοτίου Ευρώπης.

    Με τη δήλωση «εναντίον μιας Ευρώπης των κανόνων, των τεχνικών λεπτομερειών, των δημοσιονομικών και της λιτότητας ο Ρέντσι επανέλαβε ουσιαστικά ό,τι έχει πει ο ίδιος επανειλημμένως και επί ιταλικού εδάφους. Τα ίδια λόγια δίπλα στον Τσίπρα όμως στέλνουν ένα μήνυμα με πολύ περισσότερους αποδέκτες: με τον τρόπο αυτό ο Ρέντσι σηματοδοτεί την έναρξη μιας στενής συνεργασίας η οποία δεν αναμένονταν στο προοίμιο της ελληνικής συνόδου των ευρωπαϊκών μεσογειακών κρατών».

    «Πλέον γινόμαστε κίνημα»

    Όπως σχολιάζει η FAZ, τα διπλωματικά και αρμονικά λόγια δίπλα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο Βεντοτένε αλλά και στο Μαρανέλο «απώλεσαν τη σημασία τους. Όπως εκτιμούν ιταλοί δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον πρωθυπουργό τους, στην Αθήνα ο Ρέντσι βρήκε το πραγματικό του πρόσωπο. Κατά την επιστροφή ήταν πολύ ικανοποιημένος που πλέον και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εντάχθηκε στην ομάδα των νοτίων χωρών, αναφέρει η Corriere della Sera. Ο Ρέντσι είπε επ΄ αυτού: «Τώρα είμαστε πολλοί και μπορούμε να φέρουμε αναστάτωση». H Republicca τον επικαλείται με τα εξής λόγια: «Πλέον γινόμαστε κίνημα και η Ιταλία παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό». Οι Γερμανοί πιέζονται πλέον, φέρεται να πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός».

    [07] Τζ. Κέρι: Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Συρία η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η χώρα

    Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Συρία, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από σήμερα το απόγευμα "ενδέχεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί" η χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

    "Πιστεύουμε πως η μόνη ρεαλιστική και εφικτή λύση για τον πόλεμο είναι εν τέλει μια πολιτική λύση" τόνισε ο Κέρι, σημειώνοντας πως οι αρχικές αναφορές δείχνουν μείωση των βίαιων συγκρούσεων, έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών.

    "Οι αρχικές αναφορές είναι ότι έχει σημειωθεί κάποια μείωση της βίας, ενώ υπάρχουν και λίγες αναφορές συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές, αν και είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συγκεκριμένα συμπεράσματα", τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    "Θα υπάρξουν αναμφίβολα αναφορές για βίαιες συγκρούσεις εδώ και εκεί, αλλά αυτή είναι σχεδόν πάντα η φύση του ξεκινήματος της παύσης των εχθροπραξιών", πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως χρειάζεται επειγόντως να ξεκινήσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων και σε πολλές περιοχές του Χαλεπιού. "Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να διευκρινίσω πόσο επείγουσα είναι αυτή η βοήθεια, σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται κυριολεκτικά για θέμα ζωής και θανάτου για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων", τόνισε.

    [08] Η Κρ. Λαγκάρντ ενώπιον του δικαστηρίου στις 12 Δεκεμβρίου για την υπόθεση Ταπί

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα δικαστεί για τον ρόλο της στην υπόθεση της αποζημίωσης ύψους 400 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, την περίοδο που η ίδια κατείχε τη θέση της υπουργού Οικονομικών της χώρας το 2008, αποφάσισε σήμερα ένα γαλλικό δικαστήριο.

    Η δίκη που θα ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα και πρόκειται να είναι μόλις η πέμπτη στην δικαστική ιστορία, που το σώμα θα αποτελείται από τρεις δικαστές και έξι βουλευτές και από την Κάτω και από την Άνω βουλή.

    "Θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο δικηγόρος της Λαγκάρντ Πατρίκ Μεσονέβ.

    Το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας είχε απορρίψει την έφεση της Λαγκάρντ που είχε καταθέσει κατά της απόφασης δικαστηρίου τον Δεκέμβριο, η οποία την παρέπεμπε σε δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    [09] «πρόΣΩΠΑ» διακεκαυμένης ζώνης - Έκθεση του φωτογράφου Δ. Μεσσίνη στο Τελλόγλειο

    Δεκάδες «πρόΣΩΠΑ» κατακλύζουν τις οθόνες που έχουν στηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών κι επιβάλλουν με την ένταση των μορφών τους το... «Σώπα» στον θεατή... Πρόσωπα προσφύγων, στρατιωτών, παιδιών, ηλικιωμένων, αθλητών, εν γένει ανθρώπων που βιώνουν έντονες καταστάσεις απόγνωσης, πόνου, οργής, ενίοτε και ελπίδας.

    «Το πρόσωπο είναι η ψυχή σου», λέει ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης, και από την 40ετή θητεία του στην φωτο - καταγραφή πολεμικών συγκρούσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία επιλέγει, η «είδηση» να είναι αυτή τη φορά, μόνο τα ?πρόσωπα. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες με πρόσωπα σε πολύ έντονες καταστάσεις (πολέμους, βομβαρδισμούς, αθλητικά γεγονότα, πολιτικές ανακατατάξεις, εκλογές, συγκεντρώσεις, προσφυγικές ροές). Η πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας (σε ψηφιακές προβολές) του Δημήτρη Μεσσίνη, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της γενέθλιας πόλης του φωτογράφου.

    Με την έκθεση, ο Δημήτρης Μεσσίνης επιχειρεί ένα διπλό οδοιπορικό: στο χώρο, μέσα από τις αποστολές του σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο για την κάλυψη πολεμικών συγκρούσεων, καταστάσεων κρίσης και μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και στο χρόνο, μέσα από την προσωπική διαδρομή του στη διεθνή φωτοειδησεογραφία. Στο ενεργητικό του έχει διεθνείς αποστολές, όπως τον πόλεμο της Βοσνίας, το Κοσσυφοπέδιο, τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, υπήρξε και συντονιστής των φωτογραφικών ομάδων. Επίσης, έχει καλύψει πολλές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου). Το διάστημα 2004 - 2006 διετέλεσε Senior Photo Editor του AP για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική με έδρα το Λονδίνο.

    Στην έκθεση στο Τελλόγλειο προβάλλονται ψηφιακά 85 φωτογραφικά έργα, σε ασπρόμαυρη εμφάνιση, με αργή εναλλαγή θεμάτων σε έντεκα οθόνες υψηλότατης ευκρίνειας. Παράλληλα, η προβολή θα συνοδεύεται από μουσική, που έγραψε ειδικά για τα έργα, ο συνθέτης Νικόλας Καρίμαλης (Razastarr) και θα ακούγεται η φωνή της Λίζυς Ξανθοπούλου. Τα «πρόΣΩΠΑ» εγκαινιάζουν τη φθινοπωρινή λειτουργία του Τελλόγλειου, που θα συνεχίσει να «συνυπάρχει» με τις ζωγραφικές εκθέσεις των Ντελακρουά και Φιλιποτό, έως τις 30 Οκτωβρίου και αργότερα θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα, για να κλείσει την πορεία της στην Αθήνα.

    [10] Ευχές Τσίπρα στους μουσουλμάνους της Ελλάδας για την Εορτή της Θυσίας

    Ευχές στους Έλληνες μουσουλμάνους συμπολίτες μας και σε όλους τους μουσουλμάνους που βρίσκονται στη χώρα, εξέφρασε μέσω Twitter, ο Αλέξης Τσίπρας, με την ευκαιρία της Εορτής της Θυσίας.

    "Με την ευκαιρία της Εορτής της Θυσίας, Eid Al-Adha (Κουρμπάν Μπαϊράμ) εύχομαι υγεία, ευτυχία, προκοπή και ειρήνη στους Έλληνες μουσουλμάνους συμπολίτες μας και σε όλους τους μουσουλμάνους που βρίσκονται στη χώρα μας", αναφέρει ο πρωθυπουργός στις αναρτήσεις του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 September 2016 - 22:32:21 UTC