Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Πιο κοντά από ποτέ στη λύση για το χρέος
  • [02] ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να κοροϊδεύει και να λέει ψέματα στους Έλληνες
  • [03] ΠΑΣΟΚ: Ψυχραιμία Αλέξη... Η αλαζονεία της αδυναμίας προδίδει τον πανικό σου
  • [04] Στη Θάσο εκτάκτως ο πρωθυπουργός, για την πυρκαγιά
  • [05] Γ. Σταθάκης: Κονδύλι 15 εκατ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς
  • [06] Χ. Βερναρδάκης: Tο 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που το Δημόσιο θα κάνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας
  • [07] Κ. Μίχαλος: Η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
  • [08] Τα σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017
  • [09] Ι. Παντής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κοινωνία αποδέχθηκε τις αλλαγές στο Γυμνάσιο
  • [10] Ευχές της Όλγας Γεροβασίλη, μέσω Twitter, για τη νέα σχολική χρονιά
  • [11] Χρ. Σπίρτζης: «Μαύρο» ήταν η μονοφωνία των τηλεοπτικών σταθμών και των κομμάτων «της αλήθειας να λέγεται»
  • [12] Πρόταση Σαββίδη να αγοράσει τον Alpha, δίνοντας εγγύηση πως δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος
  • [13] Ένα ταξίδι στην ιστορία της σχολικής ζωής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σε μουσείο στην Πλάκα
  • [14] Πρώτη μέρα στο σχολείο

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Πιο κοντά από ποτέ στη λύση για το χρέος

    «Χαίρομαι που μετά από 5 χρόνια υπάρχει συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς οι προηγούμενοι κρύβονταν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αιχμή τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα, λέγοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντί να στηρίξει τη χώρα ζητούσε εκλογές, ποντάροντας στην αριστερή παρένθεση.

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ζητά τίποτα άλλο από εκλογές και τόνισε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη απο εκλογές, αλλά από σταθερότητα.

    Έχουμε στόχο και σχέδιο, έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε περισσότερα

    Η Ελλάδα αποτελεί όαση σταθερότητας σε μια ευρεία ασταθή περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε τι θα κερδίσει η χώρα με την επίσπευση των εκλογών και τι αν ακολουθήσουμε την έξοδο από την κρίση με βάση τον χάρτη που παρουσίασε χθες στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ.

    «Έχουμε στόχο και σχέδιο, έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε περισσότερα»επισήμανε και σημείωσε: «Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μεγάλη το 2017. Το αν θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο την αξωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά την έχουμε απέναντι».

    Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους

    Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το εάν βρίσκεται κοντά στο να φορέσει γραβάτα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν έχει ενδυματολογικά ταμπού και σημείωσε:

    «Δεν παντρεύτηκα για να μην βάλω στο γάμο μου, γραβάτα ωστόσο όταν θα υπάρξει ένα χαρμόσυνο γεγονός θα τη φορέσω» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είμαστε πολύ κοντά σε θετικές εξελίξεις, αναφερόμενος και στις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup.

    Η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει λύση.

    Διεκδικούμε η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος

    «Διεκδικούμε μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάσταση ενεργειακή πολιτική η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με τον ΤΑP, που αφορά στη νότια διέλευση αερίου προς την Ευρώπη.

    «Στο βαθμό που υπάρξουν και άλλοι αγωγοί στα σύνορά μας, εμείς θα σπεύσουμε να τους καλοδεχθούμε στο πλαίσιο των συνθηκών της ΕΕ και στο πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού» προσέθεσε και υπογράμμισε: «Βεβαίως υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία για τα θέματα αυτά. Ήδη υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ, με την Gazprom και μιας ιταλικής εταιρείας. Παρακολουθούμε και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία. Θέλουμε οι γείτονες μας να έχουν καλές σχέσεις».

    Οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται

    Για την πιθανότητα ενός ανασχηματισμού ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, με αφορμή δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι δεν θέλει να μετακινηθεί.

    «Εάν θα δείτε τον κ. Παππά, να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός εάν θα αλλάξει υπουργείο» απάντησε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός.

    Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα μεγάλο συνέδριο και εκεί θα ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο όπου θα κριθεί και το κυβερνητικό έργο.

    Πάντως ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται.

    Το ζήτημα του χρέους είναι τριμερές και η λύση του θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

    Το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως φυσικά η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη.

    Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, επισήμανε πως το ζήτημα του χρέους «είναι πρόβλημα που έχει διεθνή διάσταση, διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που με τη σειρά της καθορίζει τη διεθνή οικονομία» και ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης με τη Γερμανία.

    Η Γερμανία έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πρόσθεσε και σημείωσε: «Εμείς τους τηρούμε, αλλά πρέπει και οι εταίροι μας, αυτό θα πούμε στους Γερμανούς».

    Από την πλευρά μας, υπογράμμισε, οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει είναι μια ευχάριστη έκπληξη και τόνισε πως η πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε ήταν το 75% του προγράμματος. «Δεν έχουμε λάβει καρπούς ακόμα εξαιτίας της αντιπαράθεσης Γερμανίας -ΔΝΤ», ανέφερε και σημείωσε πως δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελέσουν τροχοπέδη για αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.

    Το πάγωμα των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ θα δώσει ανάσα στα ταμεία

    Είμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης, ολοκληρώθηκε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που ξαναβάζει σε ράγες το ασφαλιστικό σύστημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι το πάγωμα των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, θα δώσει ανάσα στα ταμεία και σημείωσε ότι δεν διαγράφονται οι οφειλές, αλλά πρέπει να γίνει μια ρύθμιση για εκείνους τους ασφαλισμένους ώστε να μην μένουν χωρίς φορολογική ενημερότητα.

    Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τις μειώσεις των συντάξεων, ξεκαθάρισε ότι φυσικά και δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. «Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις, το λέγαμε ήδη από πέρυσι» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «το καταφέραμε παρά τις επικρίσεις και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.

    Για τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και τόνισε ότι στην πραγματικότητα μόνο το 5% είδαν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ ένα 10% είδε μικρή μείωση.

    Η έρευνα για το τι συνέβη με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα φτάσει σε βάθος, θα υπάρξει φως

    Το τι συνέβη με τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ το 2009 είναι μια διαμάχη που αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πήγε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει περιθώρια να αμφισβητήσει και πολλά. Ωστόσο, όπως είπε, «η έρευνα για το τι συνέβη θα φτάσει σε βάθος, θα υπάρξει φως» και συμπλήρωσε πως αυτό το ζήτημα δεν αφορά τη συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

    Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση να ψάξει όλα τα στοιχεία για να δούμε τι έγινε τότε και τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν να μην ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη τι έγινε με τα στοιχεία». Προσέθεσε πως «μου προξένησε εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα τότε η χώρα δεν θα πάρει αυτά που μπορεί για το χρέος».

    Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό, ένας στόχος που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε

    Τα πλεονάσματα που έχουμε να πετύχουμε μέχρι το 2018 είναι εκείνα που πετύχαμε με τη διαπραγμάτευση τον περασμένο Ιούνιο, τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως από το 2018 και μετά, το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη συμφωνία για το χρέος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό, ένας στόχος που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε, επισήμανε.

    «Αν από το '18 και μετά έχουμε τη δυνατότητα για μικρότερα πλεονάσματα, θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω πού θα πάνε». Κυρίως, διευκρίνισε, για να ελαφρυνθούν τα φορολογικά βάρη στην επιχειρηματικότητα, στη φορολογία ακινήτων, σταδιακά με έναν πιο δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας, στη στήριξη των πιο αδύναμων καθώς και στη στήριξη της Παιδείας και της Υγείας. «Ήδη σε αυτά τα θέματα, έχουμε καταφέρει θαύματα. Στα δύσκολα έχουμε δώσει εξετάσεις σε αυτό» υπογράμμισε.

    Πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας σε ό,τι αφορά την επαναγκατάσταση και από την Ευρώπη

    Δύσκολη χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως η Γερμανίδα καγκελάριος κράτησε πολύ σωστή στάση απέναντι σε μια Ευρώπη που μονομερώς έκλεινε τα σύνορά της. «Πιστέψαμε ότι η λύση θα ερχόταν σε συνεργασία με τους γείτονες μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός και έτσι δόθηκε μια ανάσα στη χώρα που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάζει μία προς μία τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλουν οι πρόσφυγες και αυτό δημιουργεί μια συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν και οι ίδιοι τις διαδικασίες που τους αφορούν.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε με θερμά λόγια για τους δημάρχους, το στρατό, την αστυνομία και όλους τους πολίτες που βοηθούν στην προσπάθεια για την υποδοχή των προσφύγων και που δείχνουν προς τα έξω το καλό πρόσωπο της Ελλάδας.

    Η δουλειά που κάνουμε και οι κατευθύνσεις που δίνουμε είναι ώστε να εξασφαλίσουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις

    Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτώμενος για το εάν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

    Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ανέφερε πως «εργαστήκαμε προκειμένου να ξεφύγουμε από μια λογική εκποίησης και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον» και κατέστησε σαφές πως «θα κινηθούμε στο πλαίσιο που ορίζει η συμφωνία».

    Τα έσοδα θα πάνε στον κουβά του χρέους, δυστυχώς, όμως έχουμε δουλέψει πολύ για τις αναπτυξιακές επενδύσεις, προσέθεσε τόνισε πως οι κατευθύνσεις που δίνουμε και η δουλειά που κάναμε είναι να φέρουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις. «Αυτό καταφέραμε στην περίπτωση της COSCO, του Ελληνικού, αυτό θέλουμε και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε όσες είναι να γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας» υπογράμμισε.

    Τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα εκκρεμούν για τη δεύτερη αξιολόγηση

    Αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ήδη 3,5 δισ. ευρώ («1,8 ήδη και 1,7 με τη δόση που αναμένουμε να πάρουμε τον Οκτώβρη»), μπαίνουν στα ταμεία γιαυτές τις ανάγκες, και συμπλήρωσε πως περίπου 2,5 δισ. ευρώ προβλέπει η συμφωνία στη συνέχεια.

    Για το σκέλος της διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την υποδόση των 1,8 δισ. ευρώ», αλλά είναι κατά το πλείστον τεχνικού τύπου ζητήματα, συμπλήρωσε.

    Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε πως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα που εκκρεμούν και εξέφρασε τη βούληση «να τρέξουμε, να επιταχύνουμε, να τελειώσουμε τη διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων».

    Φυσικά υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, που σύμμαχό μας έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσέθεσε και επισήμανε: «Πίσω από αυτό δεν μπορούμε να πάμε. Η συζήτηση γίνεται όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών και Ελλάδας, αλλά και σε διευρωπαϊκό επίπεδο, και εκεί θα υπάρξει η χρυσή τομή για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να προχωρήσουμε. Κάθε αξιολόγηση από εδώ και στο εξής θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αλλά δεν εφησυχάζουμε».

    Όσον αφορά την καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συνδιαλλαγές, η καθυστέρηση οφείλεται από την πλευρά των θεσμών, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Η εικόνα είναι αντίστροφη με εκείνη που υπήρχε με άλλες κυβερνήσεις σε σχέση με θεσμούς. Τώρα εμείς πιέζουμε. Και γι? αυτό, και για το αναπτυξιακό ταμείο, και για το νομοσχέδιο που αφορά την εθελοντική δήλωση εισοδημάτων».

    Θέλουμε, όπου υπάρχει δυνατότητα, το Δημόσιο να παραχωρήσει περιουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση για χρήσεις που θα αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία

    Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό για τη δυνατότητα μεταφοράς των μάχιμων στρατοπέδων έξω από τα αστικά κέντρα, καθώς και σε οικονομικό εξορθολογισμό και αξιοποίηση της περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων.

    «Έχουμε πετύχει κάποιες νίκες σε αυτό τον τομέα, σε Κερατσίνι, λιμάνι Πάτρας, Καισαριανή, δήμο Αγίου Δημητρίου» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε: «Θέλουμε, όπου υπάρχει δυνατότητα, το Δημόσιο να παραχωρήσει περιουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση για χρήσεις που θα αξιοποιηθούν από την τοπική κοινωνία».

    Εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει και κάτι άλλο να πει εκτός από συνθήματα, ευχαρίστως να τον ακούσουμε

    «Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο στις τηλεοπτικές άδειες, κάπου πρέπει να τον εφαρμόσει» δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κυριακάτικη εφημερίδα.

    Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, υπενθύμισε την τεράστια επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια με την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος ναρκωτικών και σημείωσε: «Καταλαβαίνω ότι και ο κ. Μητσοτάκης κάτι θα πρέπει να πει».

    Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει και κάτι άλλο να πει εκτός από συνθήματα, ευχαρίστως να τον ακούσουμε.

    Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή δεν έχει σχέση με τη σημερινή

    Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή δεν έχει σχέση με τη σημερινή, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ήταν προσανατολισμένη στο Κέντρο, ενώ σήμερα έχει αντιπρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

    Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας αν και δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει νέα πνοή στην πολιτική ζωή και συμπεριφέρθηκε ως υπερασπιστής του διαπλεκόμενου συστήματος, το οποίο όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το καταδίκασε ο ελληνικός λαός τρεις φορές, δεν απέκλεισε να μπορέσει σε ορισμένα θέματα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

    Είναι αστείο κάποιοι να λένε ότι θέλουμε να στήσουμε μια νέα διαπλοκή

    «Δεν είναι ποσοτικό μονό το ζήτημα των αδειών και δεν ισχυρίζομαι ότι τελειώσαμε εδώ με τη διαμόρφωση των κανόνων. Είναι αστείο κάποιοι να λένε ότι θέλουμε να στήσουμε μια νέα διαπλοκή» δήλωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος να πάει κόντρα σε μία από τις κορυφές του τριγώνου της αμαρτίας; Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αλλά το σύστημα αυτό ήταν. ΜΜΕ με θαλασσοδάνεια, τραπεζίτες που έδιναν τη δυνατότητα για θαλασσοδάνεια και ένα πολιτικό σύστημα που έκανε τα στραβά μάτια για να στηρίζεται από τα ΜΜΕ».

    «Πίστευα ότι θα έχω σύμμαχο τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος. Μπλόκαρε το ΕΣΡ για να στηρίζει αυτούς που νόμιζαν ότι ήταν πάνω από τον νόμο. Δε θέλουμε να μας λιβανίζουν τα ΜΜΕ, θέλουμε να είναι αντικειμενική η ενημέρωση» προσέθεσε και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να σταματήσει να λέει αλλοπρόσαλλα πράγματα, να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, να παραδεχθεί ότι έχει άδικο και να πάμε μαζί στον ορισμό του ΕΣΡ, κάτι που θα βάλει κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο και στους 4 νομίμους σταθμούς».

    Προτεραιότητα της κυβέρνησης η προσέλκυση επενδύσεων με ανταποδοτικά οφέλη για το Δημόσιο

    Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την παραγωγή και να επενδύσουμε στα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις στρεβλώσεις που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική στη χώρα.

    «Έχουν δημιουργηθεί συνθήκες δύο ταχυτήτων εξαιτίας της ΚΑΠ στην Ευρώπη, με το Νότο να είναι ουραγός. Ειδικά στη χώρα μας είχαμε στρεβλή λογική και κυρίως μια απαξίωση στη συνεταιριστική παραγωγή. Πρέπει να υπάρξουν συνέργειες για κοινή διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα τροφίμων, τα λεγόμενα καρτέλ. Να προσανατολίσουμε ό,τι εργαλεία έχουμε, όπως είναι το σχέδιο Γιούνκερ, για επενδύσεις που θα έχουν το χαρακτήρα ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση» σημείωσε.

    Αναφερόμενος στις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως η προσέλκυση επενδύσεων με ανταποδοτικά οφέλη για το Δημόσιο παραμένει η προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά την ΕΥΑΘ, είπε ότι η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα μιας επιχείρησης δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούμε επενδυτές ώστε να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης προς όφελος του Δημοσίου.

    Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα

    Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, σημειώνοντας πως τα έσοδα πάνε καλά παρά τις Κασσάνδρες. «Υπάρχει ένας οδικός χάρτης, που παρουσίασα χθες, σε δυο χρόνια να βγούμε από το πρόγραμμα» υπογράμμισε και τόνισε πως αν «θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε αυτό το διάστημα θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία των εσόδων».

    «Μέσα στο '17 σχεδιάζουμε τη διεύρυνση των απαλλαγών. Ο ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα, για εισόδημα ως 9.000 ευρώ και για μέχρι 150 τ.μ. με αντικειμενική 250.000, αφορά 1 εκατ. ανθρώπους, έχουν απαλλαγή 50%. Αυτό αν έχουμε τη δυνατότητα θα το κάνουμε 100%» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Ο ΕΝΦΙΑ για το 30% των πολιτών μένει το ίδιο, για το 37% λιγότερο, για το 25% η επιβάρυνση θα είναι ως 10 ευρώ και υπάρχει και ένα 8% που επιβαρύνεται. Επανακαθορίστηκε ο ΕΝΦΙΑ γιατί θέλαμε να ελαφρύνουμε τους μη έχοντες».

    Αναφερόμενος στη φοροφυγάδες, σημείωσε πως αν πλήρωναν θα είχαμε τη δυνατότητα για περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

    Για τα εργασιακά, είπε πως «εμείς θα αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και σε ερώτηση για τις μειώσεις των μισθών το 2012 , παρέπεμψε στις προηγούμενες κυβερνήσεις που την υπέγραψαν.

    Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ανέφερε πως η κυβέρνηση χρειάζεται στο πλευρό της για τη διαπραγμάτευση και τους κοινωνικούς εταίρους. Επισήμανε πως από τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση δημιουργήθηκε ένα άλλο κλίμα στην ΕΕ, σημειώνοντας πως το στερεότυπο ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν, είναι τεμπέληδες, δεν πληρώνουν, άλλαξε και τόνισε πως τώρα αναδείχθηκε μια άλλη εικόνα, ενός λαού που πληρώνει άδικα τα σπασμένα των κυβερνήσεών του. Τώρα έχουμε τον Τσακαλώτο, είμαι αισιόδοξος, συμπλήρωσε.

    Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει

    Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι υπάρχει συντεταγμένη εθνική στρατηγική. «Η υπόθεση δεν θα μείνει στα συρτάρια» ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι η επόμενη κίνηση θα γίνει όταν η χώρα εκτιμήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

    Δεν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας

    «Δεν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας, η κυβέρνηση άντεξε στα δύσκολα», κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «πολλή συζήτηση γίνεται, αλλά δεν υπάρχει καμία ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς».

    «Με δική τους επιλογή δεν υπάρχει καμία επιλογή ουσιαστικού διαλόγου» τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης με δυνάμεις που «έχουν επιλέξει να στηρίξουν τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη». «Αυτό δε σημαίνει», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις και πρόσωπα που θέλουμε να βρεθούμε και βρεθήκαμε μαζί. Πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας».

    Αναφερόμενος, μάλιστα, στη στάση του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, χαρακτήρισε «αδιανόητη» τη στάση της Φώφης Γεννηματά. «Επέλεξε να είναι παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας», είπε.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Κίνητρα για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας σε τηλεοπτικούς σταθμούς

    Αλ. Τσίπρας: Το χρέος και η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ θα δώσουν ανάσα στην οικονομία

    Αλ. Τσίπρας: Τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες θα μπουν στα δημόσια ταμεία σε 3 δόσεις

    Αλ. Τσίπρας: Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη

    [02] ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να κοροϊδεύει και να λέει ψέματα στους Έλληνες

    «"Και συνεχίζουμε τα ψέματα". Αυτός είναι ο τίτλος της σημερινής συνέντευξης του πρωθυπουργού. Του πρωθυπουργού που συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους Έλληνες», σχολιάζει η ΝΔ με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

    «Του πρωθυπουργού του "μαύρου" στα κανάλια με τους απολυμένους εργαζόμενους και το χτύπημα στη Δημοκρατία και στην πολυφωνία. Του μαύρου στη διαφάνεια αφού αρνείται να φέρει τα πόθεν έσχες των καναλαρχών στη Βουλή. Του μαύρου στη ζωή των συνταξιούχων που κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα ότι τσεκούρωσε τις συντάξεις τους.Του μαύρου σε όλους τους Έλληνες που υπερφορολογεί, διαλύοντας κάθε σταθερό σημείο στη ζωή τους», τονίζει η ΝΔ και προσθέτει:

    «Ένας κουρασμένος πρωθυπουργός των απολύσεων και της διαπλοκής, που έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα, αλλά παραμένει σφηνωμένος στην καρέκλα του. Ένας μεταλλαγμένος πολιτικός, αμετανόητος στην κατηφόρα του. Μοιάζει τουλάχιστον αστείο ο πρωθυπουργός του τρίτου - αχρείαστου - Μνημονίου, των capital controls και της ύφεσης να ισχυρίζεται ξαφνικά ότι μπορεί να φέρει επενδύσεις και ανάπτυξη. Αλλά ό,τι και να πούμε εμείς, οι πολίτες τώρα ξέρουν.Ελπίζουμε να τον είδαν όσο γίνεται περισσότεροι Έλληνες. Συνιστούμε στον κ. Τσίπρα να περιμένει μια εβδομάδα. Οι πολίτες θα ακούσουν την συμφωνία αλήθειας και την πρόταση ελπίδας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και θα βγάλουν οι ίδιοι τα συμπεράσματά τους».

    Παράλληλα στη ΝΔ λένε πως ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στο θέμα των συντάξεων όταν ανέφερε ότι «μόνο το 5% των συνταξιούχων είχε μειώσεις στις συντάξεις του».

    [03] ΠΑΣΟΚ: Ψυχραιμία Αλέξη... Η αλαζονεία της αδυναμίας προδίδει τον πανικό σου

    «Ψυχραιμία Αλέξη...Η αλαζονεία της αδυναμίας προδίδει τον πανικό σου. Γι'αυτό δεν θα πας μακρυά. Μην κρίνεις εξ' ιδίων τα αλλότρια, συγκυβερνήτη της ακροδεξιάς απόφυσης» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ την συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

    [04] Στη Θάσο εκτάκτως ο πρωθυπουργός, για την πυρκαγιά

    Επιτόπου ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς καθώς και για την επιχείρηση κατάσβεσης, θα έχει σήμεραο πρωθυπουργός που επισκέπτεται για τον λόγο αυτό τη Θάσο, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπραςσυνοδεύεται από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο ΠΣ Ιωάννη Καρατζιά.

    Η προγραμματισμένη για σήμεραεπίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κεφαλλονιά αναβάλλεται. Είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κεφαλλονιά προκειμένου να παραστεί στον Αγιασμό για την νέα Σχολική Χρονιά και να εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημα Α' και Β' Λύκειο στη θέση «Φαραώ» και να λάβει μέρος σε σύσκεψη για την αποκατάσταση των ζημιών που είχε αφήσει πίσω του ο σεισμός.

    [05] Γ. Σταθάκης: Κονδύλι 15 εκατ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς

    Εγκρίθηκε η εκταμίευση κονδυλίου 15 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την αντιμετώπιση των καταστροφών που υπέστη η περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού από την πρόσφατη θεομηνία, όπως ανέφερε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

    Ο υπουργός ήταν επίσημος ομιλητής σε δείπνο, που διοργάνωσε σήμερα το βράδυ το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη.

    Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομίας να δώσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών που υπέστη ο Δήμος Θερμαϊκού, ο οποίος επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), καλύπτοντας έτσι όλο το εύρος της επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου και στις δυνατότητες του ΕΣΠΑ ενώ μετά την ομιλία του υπουργού, ακολούθησε συζήτηση των συμμετεχόντων με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη.

    [06] Χ. Βερναρδάκης: Tο 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που το Δημόσιο θα κάνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας

    "Έχουμε πρόθεση το 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που το δημόσιο θα κάνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα επαναφέρει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων" δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τις αλλαγές στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

    "Εδώ θα θέλαμε τη βοήθεια της ΑΔΕΔΥ και προσδοκούμε σε μια σοβαρή διοίκηση της ΑΔΕΔΥ τους επόμενους μήνες. Ακριβώς γιατί η κυβέρνηση έχει όλη τη δύναμη και όλη την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη θεσμική τομή, την έχει και για τον ιδιωτικό τομέα και θα το δείξουμε αυτό και τις επόμενες μέρες αλλά την έχει και στο δημόσιο τομέα. Όμως το τανγκό θέλει δύο και όταν ο ΣΕΒ απαιτεί 150.000 απολύσεις στο δημόσιο επισήμως, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης το οποίο έχει το θάρρος να τα βάλει με το ΣΕΒ έχει και την απαίτηση όμως από τα συνδικάτα των εργαζομένων, όταν είναι πραγματικά συνδικάτα των εργαζομένων και δεν είναι καρτέλ διανομής πολιτικής επιρροής, να είναι μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και όχι να κρύβονται πίσω από τις ανοησίες που λένε" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Έκανε, εξάλλου, λόγο για "δυνάμεις μέσα στον εργασιακό χώρο του δημόσιου τομέα που πρέπει να απελευθερωθούν από αυτή την κακή επιρροή", υπογράμμισε ότι "ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι αυτόνομος και αυτοδύναμος αλλά θα πρέπει να είναι υπέρ των εργαζομένων και όχι υπέρ των ηγετικών ομάδων και των καρτέλ νομής εξουσίας". Απευθυνόμενος στον ΣΕΒ είπε: "δε θα επιτρέψουμε απολύσεις στο δημόσιο και θα το αποδείξουμε όπως το αποδείξαμε με το φυλλάδιο που δώσαμε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους όπου τους αποδείξαμε πως ό,τι λένε είναι απόλυτα ψέμματα και ότι το δημόσιο στην Ελλάδα έχει το μικρότερο μισθολογικό κόστος ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που αφήνει έξω το δημόσιο τομέα".

    [07] Κ. Μίχαλος: Η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

    «Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από το τέλμα, μόνο αν αλλάξει πολιτική» επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος κατά τη διάρκεια τωνεγκαινίων του περίπτερου της ένωσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης .

    Ο κ. Μίχαλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε ότι η ανάπτυξη που αποτελεί ανάγκη επιβίωσης για τη χώρα, «δεν είναι αυτόματη διαδικασία, χρειάζεται γενναίες αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από ιδεολογικές παρωπίδες και μικροπολιτικές στρατηγικές. Χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση, συνεργασία και δουλειά».

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μόνο αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις και μεταξύ αυτών ανέφερε την ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων projects προσέλκυσης επενδύσεων όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού, η αξιοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμένων, η κατασκευή αιολικών πάρκων, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και κόμβων συνδυασμένων μεταφορών, η υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων, όπως η κατασκευή Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.

    [08] Τα σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017

    Στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση θα κριθεί το εύρος και το είδος των νέων απαλλαγών που θα ισχύσουν για τον ΕΝΦΙΑ του 2017, που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται δύο σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017. Το ποιο από τα δύο θα επιλεγεί, τελικά, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών, για τη δεύτερη αξιολόγηση.

    Το πρώτο σενάριο αφορά στην επέκταση των απαλλαγών -που ήδη προβλέπει ο νόμος- είτε μέσω τη διεύρυνσης των υφιστάμενων για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είτε μέσω θέσπισης απαλλαγών και για νέες κατηγορίες οικονομικά ευάλωτων φορολογούμενων. Σ' αυτό το σενάριο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, καθώς θεωρείται ότι, σε κάθε περίπτωση, θα υλοποιηθεί. Το δεύτερο σενάριο αφορά στη θέσπιση του νέου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές και θα προβλέπει ελαφρύνσεις για τις μικρές ιδιοκτησίες μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγάλες περιουσίες. Το σενάριο αυτό, αν δεν καταστεί εφικτό να εφαρμοσθεί από το 2017, σε κάθε περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή το 2018, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

    Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει έκπτωση 50% ήακόμη και απαλλαγή σε ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

    Απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

    Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

    Δύο νομοσχέδια στη διαπραγμάτευση

    Στο μεταξύ, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα 15 προαπαιτούμενα, που ξεκινά σήμερα το απόγευμα, θα τεθούν τις επόμενες ημέρες δύο θέματα που αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών. Το ένα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός των επαγγελματιών με τον οποίο σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να συνδεθούν οι συναλλαγές τους μέσω POS, προκειμένου να καταστεί η εφικτή η επέκταση των πληρωμών με κάρτες σε όλη την αγορά.

    Έως τώρα, το θέμα συναντούσε τις αντιρρήσεις των Θεσμών, αν και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι πιστωτές έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικότερα το θέμα αυτό. Ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι η μόνη εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου το υπουργείο να καταθέσει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων τους επόμενους μήνες.

    Το δεύτερο θέμα είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη του αδήλωτου χρήματος.

    [09] Ι. Παντής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κοινωνία αποδέχθηκε τις αλλαγές στο Γυμνάσιο

    Με τα σχολεία σε κάθε γωνιά της χώρας ανοιχτά και χωρίς σημαντικά κενά ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής.

    «Ήταν ένας τεράστιος αγώνας δρόμου τους τελευταίους πέντε μήνες, για να καταφέρουμε αυτό που τριάντα χρόνια δεν είχε γίνει, να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά» είπε ο κ.Παντής, διευκρινίζοντας ότι «για να γίνει αυτό χρειάστηκε η συνέργεια τριών υπουργείωνΒ· του υπουργείου Οικονομίας, που εξασφάλισε τα χρήματα, του υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και των μετακινήσεων και του υπουργείου Παιδείας στον κεντρικό ρόλο, για να κάνουμε τους διαγωνισμούς, να προχωρήσουν γρήγορα οι προσλήψεις, να καλύψουμε τα κενά στον χρόνο που χρειάζεται».

    «Έχουμε προχωρήσει σχεδόν σε 9.000 τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και προβλέπουμε και τις υπόλοιπες, αλλά ουσιαστικά ό,τι ανάγκη υπήρχε, για να ξεκινήσουν τα σχολεία, έχει καλυφθεί» διαβεβαίωσε.

    Σε ό,τι αφορά τις σημαντικές αλλαγές, που τίθενται σε ισχύ με το σημερινό πρώτο κουδούνι, ιδίως για τους μαθητές του Γυμνασίου, ο γγ του υπ. Παιδείας εκτίμησε ότι «θα περάσουν ομαλά, καθώς τις αποδέχθηκε η κοινωνία και αυτό είναι μία πολύ θετική εξέλιξη».

    «Παιδαγωγικά, το νέο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, άρα έχουμε την πλήρη πιστοποίηση και έγκριση του βασικού φορέα, που έχει τον ρόλο του παιδαγωγικού συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας, δεν έχουμε κανένα θέμα» σημείωσε ο κ.Παντής.

    «Το Γυμνάσιο χώρος ανακάλυψης της γνώσης»

    «Το Γυμνάσιο πλέον δε θα είναι χώρος μόνο ασκήσεων, απομνημόνευσης και εξετάσεων, αλλά χώρος ανακάλυψης της γνώσης με τη βοήθεια του καθηγητή μέσα από διαθεματική προσέγγιση, ομαδοσυνεργατική μάθηση, έχοντας οδηγό το βιβλίο και βοηθό άλλες σημειώσεις, τη βιβλιοθήκη και το διαδίκτυο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

    Ειδικά για τις σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία διευκρίνισε ότι «η δουλειά που πραγματοποιήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις αποδίδει τους καρπούς, που όλοι οι εμπλεκόμενοι προσδοκούσαν», ενώ «το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών και της εκπαιδευτικής κοινότητας να ιδρυθούν νέα ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης καθίσταται πραγματικότητα».

    «Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων αυτή τη στιγμή, η σωστή εκτίμηση και η καλή διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού είναι σε προτεραιότητα. Βασικό μας μέλημα είναι και η ορθή κατανομή του μαθητικού δυναμικού σε συνεργασία με τους δήμους, που θα αποσυμφορήσει και θα βελτιώσει τη λειτουργία των σχολείων» επισήμανε ο κ.Ανανιάδης.

    «Έντονο το πρόβλημα σχολικής στέγης εκεί που υπάρχει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη»

    Εξάλλου, ο κ.Ανανιάδης επισήμανε ότι παρά το ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση της κατάστασης των σχολικών υποδομών, το πρόβλημα της σχολικής στέγης παραμένει οξύ σε ορισμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. «Το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο κυρίως σε περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, στις οποίες υπάρχει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και συνακόλουθη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν στη Δυτική Θεσσαλονίκη ο Εύοσμος, η Πολίχνη, η Σταυρούπολη, τα Πεύκα κ.λπ. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, οι δήμοι Πυλαίας-Πανοράματος-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης κλπ.» είπε ο περιφερειακός διευθυντής.

    Γνωστοποίησε δε, ότι στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται προσπάθεια για μεταφορά του ΕΕΕΕΚ Πεύκων σε νέα σχολική μονάδα του δήμου Παύλου Μελά, ενώ γίνονται ενέργειες για εύρεση κατάλληλου χώρου για το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού και αντίστοιχα για εύρεση χώρου εγκατάστασης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και Λυκείου Αμπελοκήπων, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σε 2 σχολικές μονάδες και παρουσιάζονται προβλήματα στη διοίκηση του σχολείου και στην ασφάλεια των μαθητών.

    [10] Ευχές της Όλγας Γεροβασίλη, μέσω Twitter, για τη νέα σχολική χρονιά

    Ευχές στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, για τη νέα σχολική χρονιά, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μέσω Twitter.

    "Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές. Θερμές ευχές και σε δασκάλους, καθηγητές και γονείς για τη νέα σχολική χρονιά" αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter.

    [11] Χρ. Σπίρτζης: «Μαύρο» ήταν η μονοφωνία των τηλεοπτικών σταθμών και των κομμάτων «της αλήθειας να λέγεται»

    Τη βεβαιότητα ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά θα αυξηθούν, εκφράζει με συνέντευξή του στην Real News, ο υπουργός Υποδομών . "Αν υπολογίσουμε τον ελάχιστο αριθμό - όχι τον πραγματικό που θα είναι μεγαλύτερος - στα πανελλαδικά και στα περιφερειακά κανάλια, θα διαπιστώσουμε ότι οι θέσεις εργασίας αυξάνονται. Η παραγωγή πρότυπων προγραμμάτων ενημέρωσης πολιτισμού και ψυχαγωγίας βάζει ψηλά τον πήχυ της απασχόλησης και της ποιότητας. Τελειώνει η εργασιακή ζούγκλα της αδήλωτης, ανασφάλιστης, χαμηλά αμειβόμενης και απλήρωτης εργασίας. Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους θα τους έλεγα ότι, παρά την απολύτως αιτιολογημένη ανησυχία τους, έρχονται καλύτερες και ποιοτικότερες ημέρες. Λίγη υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων" δηλώνει ο Χρήστος Σπίρτζης.

    Σε ερώτηση για το μαύρο στα κανάλια, ο υπουργός Υποδομών απάντησε: Το «μαύρο» είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης Σαμαρά, των υπουργών και των πολιτικών δυνάμεων που το υλοποίησαν παράνομα, στα μοναδικά αδειοδοτημένα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης. Η συνέχεια του «μαύρου» ήταν η μονοφωνία των τηλεοπτικών σταθμών και των κομμάτων «της αλήθειας να λέγεται», σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και σε ένα δημοψήφισμα. Πήραν την απάντηση από τον ελληνικό λαό, που μας έδωσε την εντολή να τελειώσουμε τον παλαιοκομματισμό και τις δομές συντήρησής του. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Έγινε μια πρωτόγνωρη, διαφανής και ανοιχτή σε όλους διαγωνιστική διαδικασία έπειτα από 27 χρόνια. Δημιουργήσαμε την απαραίτητη προϋπόθεση για την ανεξαρτησία και την πολυφωνία" υπογράμμισε ο Χ. Σπίρτζης.

    [12] Πρόταση Σαββίδη να αγοράσει τον Alpha, δίνοντας εγγύηση πως δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος

    Ανοικτή πρόταση στον Δημήτρη Κοντομηνά, να αγοράσει τον Alpha, αλλά και στους υπόλοιπους καναλάρχες που ηττήθηκαν στη διαδικασία της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, για να του πουλήσουν το κανάλι τους, δίνοντας εγγύηση πως δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος, έκανε ο Ιβάν Σαββίδης, μιλώντας στην εκπομπή "Αθλητική Κυριακή" της ΕΡΤ. Όπως τόνισε θα επιδιώξει να μπει σε μια συνέργεια με τα πρόσωπα που κέρδισαν την άδεια.

    «Από εκείνη την στιγμή δεν ξανασχολίασα αυτό το γεγονός. Την σοβαρότητα των προθέσεων μου την έδειξα με την πρότασή μου ύψους 61,7 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι είναι, όμως, ένας διαγωνισμός, κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Γι' αυτό κι εγώ συνεχάρη αυτούς που κέρδισαν. Υπήρξαν, ωστόσο, άνθρωποι που το προσέγγισαν αυτό με διαφορετικό τρόπο και έπαιξαν παιχνίδι. Την σοβαρότητά μου θα την δείξω και στη συνέχεια. Ο χώρος των media στην Ελλάδα με ενδιαφέρει. Θέλω να έχω συμμετοχή στο χώρο της media business. Είμαι έτοιμος, στο πλαίσιο της προστασίας των θέσεων των εργαζομένων, να προτείνω σε οποιοδήποτε κανάλι από αυτά που έχασαν στο διαγωνισμό, και μεταξύ αυτών και στον κύριο Κοντομηνά και στο κανάλι Alpha, να πουλήσουν το κανάλι τους, κι εγώ εγγυώμαι ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν. Εγώ θα μπορέσω να βρω έναν αλγόριθμο και θα προσπαθήσω να μπω σε μια συνέργεια με τα πρόσωπα που κέρδισαν την άδεια. Είμαι έτοιμος να προσφέρω τέτοιους όρους σε αυτούς που έχασαν την άδεια, που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Μπορεί να είμαι ο πρώτος που φωνάζει συνέχεια ότι δεν επιτρέπεται να μειώνονται οι θέσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση θα ψάξω να βρω τη λύση αυτού του προβλήματος, για τη δική μου συμμετοχή στο χώρο των media. Κι αυτήν την ανακοίνωσή μου, ας τη λάβουν ως επίσημη προσφορά όλοι αυτοί, οι οποίοι, χάνοντας την άδεια τους, είναι έτοιμοι να προβούν σε απολύσεις των εργαζομένων».

    [13] Ένα ταξίδι στην ιστορία της σχολικής ζωής και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σε μουσείο στην Πλάκα

    Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά σήμερα για χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει νέα βιβλία, νέα σχολικά είδη, ίσως ακόμη κι ένας νέος «μοντέρνος» δάσκαλος που θα καλωσορίσει τους μαθητές με ένα τραγούδι από λάπτοπ... Αυτά σήμερα. Για το πώς ήταν η κατάσταση για τους μαθητές χρόνια πριν, μπορεί κανείς να μάθει αν επισκεφθεί το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού στην Πλάκα. Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο του 19ουαιώνα στην οδό Τριπόδων. Σκοπός του είναι η διάσωση και η έρευνα του σχολικού υλικού.Το Μουσείο, που άρχισε να λειτουργεί το 2015, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών.

    Ξεναγός μας η πρόεδρος του Μουσείου, Ευαγγελία Κανταρτζή, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με βοηθούς τον Μίμη και την Άννα,ήρωες του αναγνωστικού του Κώστα Γραμματόπουλου. Σύμφωνα με την κ. Κανταρτζή, «οι ήρωες αυτοί είναιη Αλίκη Βουγιουκλάκη των σχολικών αναγνωστικών», τους γνωρίζουν όλα τα παιδιά. Ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες και κάνουν μαζί μας ένα διαδραστικό ταξίδι στο χρόνο ανακαλύπτοντας την ιστορία του σχολείου των περασμένων δεκαετιών.

    Σχολική αίθουσα

    Η σχολική αίθουσα με τα ξύλινα θρανία - όταν υπήρχε σχολείο και δεν ήταν ερείπια λόγω των πολέμων - ένα παλιό κουδούνι, οι τοίχοι καλυμμένοι με χάρτες μυθολογίας, γεωγραφίας...

    Τα παιδιά κάθονται στα θρανία και μέσα από αφηγήσεις, προβολές, αποσπάσματα από ταινίες και παιχνίδια, γνωρίζουν την κτιριακή υποδομή των σχολείων της μεταπολεμικής εποχής, τη χρησιμότητα συγκεκριμένων εκθεμάτων για παράδειγμα της ξυλόσομπας, αγγίζουν και ανοίγουν παλιές σάκες και σχολικό υλικό, βλέπουν την πλάκα με το κοντύλι και όπως διηγείται η κ Κανταρτζή φωνάζουν «τάμπλετ, τάμπλετ», κρατούν μια πένα με μελάνι, το μπλοκ ιχνογραφίας, ξεφυλλίζουν τετράδια καλλιγραφίας,παρατηρούν μιαμαθητική ποδιά, το μαθητικό πηλίκιο. Τους κάνουν εντύπωση οι τιμωρίες, όχι μόνο η βέργα αλλά και τα καρυδότσουφλα που έριχνε ο δάσκαλος στο πάτωμα για να γονατίσει πάνω τους άτακτος μαθητής και να συνετιστεί...Σήμερα, οι μικροί επισκέπτες τα βλέπουν όλα αυτά σαν παιχνίδι. «Βρήκαμε, επίσης, σε βιβλίο που εκδόθηκε το 1827 και πιθανότατα μπήκε ως αναγνωστικό σε σχολική τάξη κοντά στο 1900, μια σελίδα - τιμωρία, όπου ο μαθητής είχε γράψει 200 φορές «άλλη φορά θα φορώ καπέλο» , καθώς τα αγόρια ήταν υποχρεωμένα να φορούν το μαθητικό πηλίκιο.

    Σχολικό βιβλίο. Μία έκδοση του 17ουαιώνα με τους Μύθους του Αισώπου, την οποία κοσμούν 35 γκραβούρες είναι ένα από τα πιο σημαντικά αποκτήματα του Μουσείου, «πολύ πλούσια και ακριβή έκδοση για την εποχή που πιθανότατα διδασκόταν σε σχολεία την περίοδο του ελληνικού διαφωτισμού».

    Τα πιο παλιά αλφαβητάρια που φιλοξενεί το Μουσείο είναι του 18ουαιώνα, μικρά, ασπρόμαυρα 16σέλιδα. Από τα πιο σημαντικά, είναι αυτά της μεταρρύθμισης του 1917, οπότε ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφασίζει για πρώτη φορά να διδαχθεί η δημοτική γλώσσα, ανάμεσά τους το αναγνωστικό «Τα ψηλά βουνά» και το αλφαβητάρι με τον ήλιο «τα οποία γνωρίζουν τα παιδιά έως σήμερα γιατί χρησιμοποιούντα ως εξωσχολικά βιβλία». Κάθε αλλαγή εξουσίας φέρνει αλλαγές στα σχολικά βιβλία. Για παράδειγμα τα Μεταξικά αναγνωστικά, στο εξώφυλλο, οι φαλαγγίτες, στο εσωτερικό, κείμενα της 4ηςΑυγούστου.

    Από τα νεότερα αναγνωστικά, τα πιο γνωστά είναι του Κώστα Γραμματόπουλου. Όπως τονίζει η κ. Κανταρτζή «μια σειρά αναγνωστικών που δημιουργήθηκαν γύρω στο '50 είναι εικονογραφημένα από πολύ γνωστούς καλλιτέχνες, Μοντεσάντου, Τάσσος, Θετταλός, Βασιλείου, Αστεριάδης. Ήταν πολύ σημαντική περίοδος για την εικονογράφηση του σχολικού και παιδικού βιβλίου». Το μουσείο φιλοξενεί επίσης σπάνια αναγνωστικά, ανάμεσά τους είναι δύο που διδάχθηκαν οι μαθητές στα μουσουλμανικά σχολεία πριν από περίπου 70 χρόνια. Υπάρχουν, εξάλλου, αναγνωστικά απ' όλο τον κόσμο, γερμανικά (πρώην ανατολική και δυτική Γερμανία), από Ιταλία, Ισπανία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Σαουδική Αραβία.

    Τα περισσότερα βιβλία είναι αγορασμένα σε δημοπρασίες στο εξωτερικό, όπως στην Κωνσταντινούπολη, ενώ έχει αγοραστεί και αναγνωστικό στη Σμύρνη από την περίοδο πριν την καταστροφή που έχει πάνω το όνομα του μαθητή.

    [14] Πρώτη μέρα στο σχολείο

    Όλα είναι έτοιμα για το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού της φετινής σχολικής χρονιάς, με την ηγεσία του υπουργείου να μην κρύβει την ικανοποίησή της για την υλοποίηση της βασικής της δέσμευσης για «εκπαιδευτικούς και βιβλία στη θέση τους» από την πρώτη μέρα των μαθητών στο σχολείο.

    Από την προηγούμενη Τετάρτη, μάλιστα, το υπουργείο έχει προχωρήσει στην πρόσληψη περισσοτέρων από 7.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή. «Όλα τα σχολεία θα ανοίξουν», ξεκαθάριζε από την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.

    Μάλιστα, στο μήνυμά του προς τους μαθητές, για τη νέα σχολική χρονιά, ο κ. Φίλης, αφού τους εύχεται καλή σχολική χρονιά, τονίζει ότι «έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να είναι καλή αυτή η χρονιά» από τη μεριά του υπουργείου.

    Δεν παραλείπει, ωστόσο, να προαναγγείλει νέες μεταρρυθμίσεις για την σχολική χρονιά που θα ακολουθήσει, το 2017-18. «Για το 2017-8 προετοιμάζονται νέες μεταρρυθμίσεις με την πίστη ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει το εφαλτήριο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Όραμά μας, ένα σχολείο όπου θα πνέει άνεμος δημοκρατίας και δημιουργίας και που θα τονώνει την πρωτοβουλία και το μεράκι των εκπαιδευτικών, ένα σχολείο που δε θα είναι εξεταστικό κέντρο, δε θα υπηρετεί τον άκρατο ανταγωνισμό αλλά θα είναι ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας, συμμετοχής και συνεργασίας, ένα σχολείο που θα οικοδομεί στέρεη και βαθιά γνώση, εξάπτοντας την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών και καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη», επισημαίνει ο υπουργός.

    Όσον αφορά, πάντως, στην σχολική χρονιά που ξεκινά σήμερα δεν της λείπουν οι αλλαγές. Το αντίθετο μάλιστα, αφού πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσουν με μικρότερα ή μεγαλύτερα «ρετουσαρίσματα»: Ενιαίου τύπου ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό, μειωμένος αριθμός εξεταζόμενων μαθημάτων στο γυμνάσιο, νέα ωρολόγια προγράμματα και ανανεωμένη διδακτέα ύλη είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές, που είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, «αποτέλεσμα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία που προηγήθηκε» την χρονιά που πέρασε και που το υπουργείο εκτιμά ότι «θα βελτιώσουν τη λειτουργία του δημόσιου εκπαιδευτικού μας συστήματος», καθώς η πλειονότητά τους είναι «αποτέλεσμα των προβληματισμών, των αιτημάτων και των αγωνιών της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για το δημόσιο σχολείο, όπως αυτές έχουν καταγραφεί εδώ και πολλές δεκαετίες».

    Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο νηπιαγωγείο, τρεις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που θα ισχύσουν. Τα 5.394 νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν με το Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, 13.373 νηπιαγωγοί θα έχουν πλέον διδακτικό ωράριο όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι εγγραφές στο νηπιαγωγείο θα γίνονται από τον Μάιο μήνα για την επόμενη σχολική χρονιά.

    Ο Νέος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου προσφέρει, σύμφωνα με το υπουργείο, «ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλα τα νήπια-προνήπια, καταργώντας την ύπαρξη διαφορετικών τύπων νηπιαγωγείων (κλασικά και ολοήμερα) και αμβλύνοντας τις ανισότητες που υπήρχαν μέσα στην ίδια σχολική μονάδα, η οποία λειτουργούσε με δύο (2) διαφορετικά τμήματα και με δύο (2) διαφορετικά προγράμματα».

    Έτσι, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, «εξασφαλίζεται η δημιουργία τμημάτων με ισόρροπη κατανομή των μαθητών ως προς το φύλο, την ηλικία και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες τους, ενώ πριν η κατανομή γινόταν με βάση τις ανάγκες των γονέων για κλασικό ή ολοήμερο τμήμα».

    Με το Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, όλα τα νηπιαγωγεία γίνονται εν δυνάμει ολοήμερα και λειτουργούν με βάση ένα ενιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο αρχίζει στις 8:20 και τελειώνει στις 13:00.

    Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα απογευματινού προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος μετά τις 13:00 και μέχρι τις 16:00 για τα παιδιά των εργαζομένων, ανέργων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων, με μείωση του ελάχιστου αριθμού εγγραφέντων νηπίων-προνηπίων από 14 σε 5 στα μονοθέσια, 10 στα διθέσια καθώς και λειτουργία πρωινής ζώνης από τις 7:45 μέχρι τις 8:30, με ελάχιστο αριθμό μαθητών 5 (νήπια - προνήπια) και όχι όπως παλιά που ήταν μόνο για νήπια. Το προηγούμενο ωράριο της πρωινής ζώνης κρίθηκε αντιπαιδαγωγικό καθώς δεν είναι εφικτό για ένα παιδί αυτής της ηλικίας να βρίσκεται στο χώρο του σχολείου από τις 7:00 μέχρι της 16:00 με δεδομένο ότι ούτε στο δημοτικό, ούτε ακόμα και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ένα παιδί δεν παραμένει τόσες ώρες στο σχολείο.

    Όσον αφορά στο δημοτικό, 3.555 δημοτικά σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν με το Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Η δημιουργία και η λειτουργία του, εδράζεται, σύμφωνα με το υπουργείο, στη συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας.

    Οι δύο πυλώνες στήριξης του Ενιαίου Τύπου είναι οι αρχές της παιδαγωγικής Ποιότητας και Ισότητας για όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Με το ισχύον καθεστώς πολυτυπίας σχολείων μέχρι πέρυσι, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προέκυπτε το εξής δεδομένο: να προσφέρονται πλουραλισμός γνωστικών αντικείμενων μόνο σε 1337 σχολικές μονάδες. Στα υπόλοιπα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία (2.218 σχολικές μονάδες) δεν προσφέρονταν τα νέα διδακτικά αντικείμενα. Ταυτόχρονα, οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξεις ολοκλήρωναν τα μαθήματα 2 διδακτικές ώρες νωρίτερα (στις 12:25).

    Ο νέος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου διατηρεί τα θετικά στοιχεία του ΕΑΕΠ, που όμως προβλέπονταν μόνο για 1337 12/θέσια ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εξασφαλίζοντας τον εμπλουτισμό και την επέκταση των προσφερόμενων νέων διδακτικών αντικειμένων των ΕΑΕΠ στους μαθητές όλων των τύπων σχολείων από 4/θέσια και πάνω. Το νέο Ενιαίο Πρόγραμμα συντελείται με αναπροσαρμογή και εξισορρόπηση των ωρών των διδακτικών αντικειμένων μεταξύ των σχολείων με ΕΑΕΠ (1337 σχολικές μονάδες) και τους άλλους τύπους σχολείων (2218 σχολικές μονάδες).

    Η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος γενικεύεται για όλες τις τάξεις στις 13:15 καταργώντας την αντιπαιδαγωγική, για παιδιά αυτής της ηλικίας, 7ης ώρας. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη δημιουργία ζώνης, ανάμεσα στο διδακτικό (8:00-13:15) και εργασιακό ωράριο(13:15-14:00) των εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των συναντήσεων του Συλλόγου διδασκόντων όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο και χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία του διδακτικού προγράμματος.

    ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Σχετικά με το ολοήμερο πρόγραμμα, η έναρξή του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00 με μειωμένο τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό σε 14 μαθητές άνω των 6/θεσίων και τους 10 μαθητές σε 4/θέσια-5/θέσια, αντί για 15 που ίσχυε μέχρι σήμερα στα ΕΑΕΠ.

    Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται το Πρόγραμμα του Ολοημέρου, αφού εξασφαλίζεται και γενικεύεται σε όλα τα σχολεία η ώρα Μελέτης-Προετοιμασίας με εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ 70, ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας. Στη τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων) που δίνουν την ευκαιρία στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών.

    Τέλος, δύναται να λειτουργήσει Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής μαθητών (7:00-8:00) των οποίων οι γονείς είναι εργαζόμενοι, άνεργοι ή ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με ελάχιστο αριθμό αιτήσεων 7 μέχρι τα 8/θέσια και 10 από 9/θέσια και άνω.

    Εξάλλου, όσον αφορά στο γυμνάσιο, το ωρολόγιο πρόγραμμα έχει ελαφρυνθεί κατά τρεις ώρες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών για ενισχυτική διδασκαλία ή ομίλους ενδιαφερόντων ή προγράμματα περιβαλλοντικά κ.τ.λ.

    Ο διδακτικός χρόνος χωρίζεται σε τετράμηνα αντί σε τρίμηνα. Έτσι τα υποχρεωτικά ωριαία διαγωνίσματα θα διενεργούνται με μεγαλύτερη άνεση, εφόσον διπλασιάζεται το διαθέσιμο χρονικό διάστημα (το 1ο τετράμηνο έως 20 Ιανουαρίου και το 2ο έως 31 Μαΐου). Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, ιδίως στο 1ο τετράμηνο, ώστε να σχηματίσουν γνώμη σχετικά με την επίδοση των μαθητών/τριών τους. Επίσης, στο 2ο τετράμηνο οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επιλέξουν αντί διαγωνίσματος την ανάθεση μιας συνθετικής-δημιουργικής εργασίας.

    Μετατοπίζεται η εστίαση από την εξεταστική διαδικασία στη διδακτική-μαθησιακή. Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία οι μαθητές/τριες θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλος του σχολικού έτους περιορίζονται από δώδεκα-δεκατέσσερα (12-14) σε τέσσερα (4): α) η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, β) Μαθηματικά, γ) Φυσική, δ) Ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή η παράταση των μαθημάτων έως 31 Μαΐου.

    Η ενισχυτική διδασκαλία επεκτείνεται και μετά τη λήξη του έτους: Το σχολείο θα προσφέρει τον Ιούνιο εντατικά μαθήματα σε όσους/ες μαθητές/τριες δεν προαχθούν σε κάποιο μάθημα, και στη συνέχεια θα εξετάζονται στα τέλη του Ιουνίου. Στόχος είναι το σχολείο να υποστηρίζει τους/τις μαθητές/τριες που δεν επέτυχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να μην τους/τις υποχρεώνει να καταφύγουν σε βοήθεια επί πληρωμή ή -αν δεν έχουν τέτοια δυνατότητα- να τα βγάλουν πέρα μόνοι/ες τους για να εξετασθούν τον Σεπτέμβριο.

    Επίσης, θεσπίστηκε η «Ημέρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού»: Σε κάθε σχολική μονάδα θα πραγματοποιηθεί από ειδικούς, κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ημέρας, αναλυτική ενημέρωση για τις εναλλακτικές επιλογές εκπαίδευσης που προσφέρονται μετά το γυμνάσιο καθώς και σχετικές βιωματικές δραστηριότητες για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης.

    Στη συνέχεια, από το σχολικό έτος 2016-17, το ΕΠΑΛ αποκτά μια νέα δομή με την οποία αποφεύγεται η πρόωρη ειδίκευση και, σύμφωνα με το υπουργείο, «εξασφαλίζεται η παροχή στέρεων γενικών και τεχνολογικών γνώσεων και δημιουργείται ένα ενιαίο μοντέλο επαγγελματικού σχολείου, ώστε να παρέχονται περισσότερες επαγγελματικές και εκπαιδευτικές διέξοδοι στους αποφοίτους».

    Το νέο ΕΠΑΛ θα έχει την εξής δομή: Α΄ ΤΑΞΗ με ενιαίο πρόγραμμα, Β΄ ΤΑΞΗ με διαχωρισμό σε τομείς τεχνικο-επαγγελματικών σπουδών και Γ΄ ΤΑΞΗ με διαχωρισμό των τομέων σπουδών σε επιμέρους ειδικότητες.

    - Στους απόφοιτους. χορηγείται, απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικό Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4.

    Διευρύνεται η δυνατότητα της πρόσβασης των αποφοίτων στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Στρατιωτικές σχολές, σχολές Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Εμπορικού Ναυτικού μέσω των ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων, με ειδικό ποσοστό θέσεων. Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να εισάγονται σε σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων με ποσοστό επιπλέον θέσεων 1%.

    Ξεκινά σταδιακά από τη σχολική χρονιά 2016-17, ο νέος θεσμός του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας», με το οποίο δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης στην εργασία των αποφοίτων, υπό την εποπτεία του σχολείου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο. Μετά από εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

    Οι αλλαγές ξεκινούν σταδιακά, από το σχολικό έτος 2016-17 και θα λειτουργήσουν ως «γέφυρα» από τη υπάρχουσα στη νέα δομή των ΕΠΑΛ. Έτσι, το σχολικό έτος 2016-17 η Α΄ και η Β΄ τάξη θα έχουν νέα δομή και πρόγραμμα ενώ η Γ΄ (καθώς και η Δ΄ εσπερινών) θα ακολουθεί τη δομή του υπάρχοντος συστήματος.

    Σημειώνεται, ότι υπογράφτηκαν ήδη όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ΕΠΑΛ. Με το ξεκίνημα των μαθημάτων θα είναι όλα έτοιμα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου οι προηγούμενοι νόμοι για την ΤΕΕ (2640/98, 3475/06, 4186/13) ψηφίστηκαν μόλις το Σεπτέμβρη και αιφνιδίασαν εκπαιδευτικούς και μαθητές.

    Υπενθυμίζεται επίσης, η επαναλειτουργία σημαντικών τομέων και ειδικοτήτων, που είχαν καταργηθεί λόγω της διαθεσιμότητας 2500 εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, από την προηγούμενη σχολική χρονιά 2015-16.

    Όσον αφορά στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, το υπουργείο εκτιμά ότι ξεκινά τη χρονιά ενισχυμένη, «με εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο προσανατολισμένο στην ενταξιακή και συμπεριληπτική εκπαίδευση».

    Οι νέες δομές που προστίθενται στις υπάρχουσες και διευρύνουν τη δυνατότητα κάλυψης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών σε κάθε γωνιά της χώρας, μετά από 8 χρόνια αδιαφορίας και απραξίας, είναι 531 Τμήματα Ένταξης (61 σε Νηπιαγωγεία, 344 σε Δημοτικά και 126 σε Γυμνάσια), 3 Ειδικά Νηπιαγωγεία, 6 Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, 5 ΕΕΕΕΚ, 9 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και 12 Λυκειακές Τάξεις.

    Η έκδοση δύο νέων Υπουργικών Αποφάσεων για τη λειτουργία των Τμημάτων ένταξης και την υλοποίηση προγραμμάτων Συνεκπαίδευσης ολοκληρώνουν τις αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου και προωθούν την ενίσχυση των ενταξιακών θεσμών, ενώ ελαχιστοποιούν την περιθωριοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών και ενισχύουν θεσμικά τη συνεργασία των δομών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.

    Γενικεύεται η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου μαθητών ΑμεΑ και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η οποία λειτούργησε πιλοτικά την περασμένη σχολική χρονιά και για πρώτη φορά αναμένεται να υπάρξει μια κοινή βάση δεδομένων που θα έχει ως αποτέλεσμα τον ακριβή προσδιορισμό του πραγματικού αριθμού μαθητών που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης και να λειτουργήσει ως εργαλείο στήριξης αυτών, είτε στα πλαίσια Ενός Σχολείου που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις, είτε στα ειδικά εκπαιδευτικά πλαίσια.

    Για την Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση το σχολικό έτος 2016-17 αποτελεί, όπως αναφέρει το υπουργείο, «σταθμό» ως ένα μεταβατικό έτος λειτουργίας, το οποίο «σηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό των δομών της και προετοιμάζει τη μετάβαση στην καθολική εφαρμογή, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, κατά το σχολικό έτος 2017-18». Με το νέο τύπο σχολείου η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια στο γυμνάσιο και 4 χρόνια στο λύκειο. Στο γυμνάσιο εφαρμόζεται το πρόγραμμα του γενικού γυμνασίου, προσαρμοσμένο στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, εμπλουτισμένο με θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα προ-επαγγελματικής ετοιμότητας. Στο λύκειο εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Εσπερινού Επαγγελματικού Γυμνασίου προσαρμοσμένο στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. «Αυτές οι αλλαγές θέτουν τέλος αφενός στο άναρχο νομοθετικό πλαίσιο, υπό το οποίο λειτουργούσαν ως τώρα αυτές οι δομές και αφετέρου τερματίζουν την άκαιρη, άσκοπη και αναιτιολόγητη πρόωρη εξειδίκευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», επισημαίνει το υπουργείο.

    Τέλος, αλλαγές υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες στη διδακτέα ύλη, ενώ θα εφαρμοστεί πιλοτικά και η περιγραφική αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα, για όλα τα γνωστικά αντικείμενα δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου δημιουργήθηκαν στο ΙΕΠ επιτροπές που εργάστηκαν για τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης, στοχεύοντας στα εξής: η διδακτέα ύλη να είναι αντίστοιχη των δυνατοτήτων των μαθητών/τριών κάθε ηλικίας, και εφικτό να ολοκληρωθεί εντός των ωρών που διατίθενται, η έκταση της διδακτέας ύλης και η ποσότητα των πληροφοριών να περιορισθεί, ώστε να εξασφαλισθεί χρόνος για διερευνητική, βιωματική μάθηση, η διδακτέα ύλη να επικεντρώνεται στα σημαντικά τμήματα/έννοιες και να επιδιώκεται εμβάθυνση σε αυτά, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία να προσεγγίζονται συνοπτικά.

    Σήμερα προωθούνται στα σχολεία αναλυτικές οδηγίες διαχείρισης της διδακτέας ύλης ανά γνωστικό αντικείμενο και τάξη (που περιλαμβάνουν συμπληρωματικό υποστηρικτικό υλικό και προτάσεις δραστηριοτήτων) και έχει ήδη ξεκινήσει ανά ειδικότητα σχετική ενημέρωση των σχολικών συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν άμεσα την ενημέρωση και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή της πρότασης εξορθολογισμού.

    Επίσης, σε σχολεία αντιπροσωπευτικά των διαφόρων περιοχών και τύπων σχολείων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί πιλοτικά η περιγραφική αξιολόγηση, η οποία θα συνοδεύει την αριθμητική αξιολόγηση.

    Διαβάστε επίσης: Πρώτο κουδούνι στα σχολεία - Στη Νίκαια για τον Αγιασμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 September 2016 - 6:32:41 UTC