Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Ωμή και προκλητική παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Δικαιοσύνη
  • [02] ΣΥΡΙΖΑ: Κερδήθηκε το στοίχημα τριακονταετίας! Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Προσβλητικές και επικίνδυνες οι τοποθετήσεις του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ
  • [04] Αυστριακός καγκελάριος: Nα δοθεί τέλος στην αυστηρή λιτότητα για να ξαναγίνει η Ευρώπη ήπειρος της ελπίδας
  • [05] Γ. Σταθάκης: Κονδύλι 15 εκατ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς
  • [06] H Deutsche Bank δεν σχεδιάζει να πουλήσει τις δραστηριότητες διαχείρισης ενεργητικού
  • [07] Σαράντα επτά πυρκαγιές αντιμετώπισε η Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο
  • [08] Στη Θάσο ο πρωθυπουργός
  • [09] Έκρηξη στην πόλη Βαν της Τουρκίας
  • [10] Η Χ. Κλίντον ακύρωσε την προεκλογική εκστρατεία της στην Καλιφόρνια
  • [11] Βόρεια Κορέα: 133 νεκροί, 395 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του ΟΗΕ
  • [12] Τετ-α-τετ συνομιλία δύο δελφινιών κατέγραψαν, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες
  • [13] Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει καλύτερες πνευμονολογικές διαγνώσεις και από τους γιατρούς
  • [14] Πρωτεΐνες τρίχας εναντίον DNA: Η νέα μέθοδος ταυτοποίησης ενός ανθρώπου
  • [15] Αυξάνει σημαντικά ο κίνδυνος κατάθλιψης μετά από εγκεφαλικό
  • [16] Πρώτη μέρα στο σχολείο
  • [17] Χ. Βερναρδάκης: Tο 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που το Δημόσιο θα κάνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας
  • [18] Πραγματοποιήθηκε η πρώτη στον κόσμο ρομποτική χειρουργική επέμβαση μέσα στο μάτι

  • [01] ΝΔ: Ωμή και προκλητική παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Δικαιοσύνη

    Για «ωμή, προκλητική και χωρίς προηγούμενο παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Δικαιοσύνη» κάνει λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «προδίκασε το αποτέλεσμα των προσφυγών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του νόμου Παππά για την ακύρωση του διαγωνισμούγια τις τηλεοπτικές άδειες».

    «Είμαστε βέβαιοι ότι οι Σύμβουλοι της Επικρατείας θα επιτελέσουν με ευθύνη το καθήκον τους και θα λειτουργήσουν κατά συνείδηση και όχι κατ' εντολή του κ. Τσίπρα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    [02] ΣΥΡΙΖΑ: Κερδήθηκε το στοίχημα τριακονταετίας! Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις

    «Κερδήθηκε το στοίχημα τριακονταετίας! Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις. Με τα βιβλία στην ώρα τους και τους δασκάλους στις τάξεις. Το αυτονόητο βεβαίως, που όμως το είχαμε λησμονήσει τα τελευταία χρόνια» αναφέρει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα σχολική χρονιά.«Μπορούμε εκπαιδευτικοί και μαθητές να είμαστε αισιόδοξοι στο ξεκίνημα αυτής της νέας σχολικής χρονιάς γιατί έγιναν πολλά» αναφέρει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του, επισημαίνοντας ειδικότερα:

    «Τα νέα ολοήμερα σχολεία- Νηπιαγωγεία και Δημοτικά- ανοίγουν τις πόρτες τους με διευρυμένα προγράμματα σπουδών για όλους τους μαθητές και μαθήτριες.

    Η ειδική αγωγή αναβαθμίζεται για πρώτη φορά οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ξεκίνησαν από τα ειδικά σχολεία. Ιδρύονται νέα τμήματα ένταξης.

    Με τις αλλαγές στα Γυμνάσια δίνεται βάρος στην ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία, μειώνεται ο χρόνος ανούσιων εξετάσεων ενώ παράλληλα υποστηρίζονται οι αδύνατοι μαθητές και μαθήτριες με τα νέα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα στα πλαίσια του δημόσιου σχολείου. Τα ΕΠΑΛ, μετά την επαναπρόσληψη εδώ και ένα χρόνο των απολυμένων εκπαιδευτικών, λειτουργούν φέτος με νέα δομή και νέες ειδικότητες, με στόχο να καλύψουν πραγματικές επαγγελματικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών .

    Στην Ιδιωτική Εκπαίδευση με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου τερματίζεται η αυθαιρεσία και επαναφέρεται η έννοια του "σχολείου" στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια».

    «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά» επισημαίνει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «θα συνεχίσει τον διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους, προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα της αναγκαίας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με στόχο τη διασφάλιση του καθολικού δικαιώματος στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα».

    «Θα συνεχίσουμε» τονίζεται επιπλέον «να αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την αναβάθμιση του σχολείου, για το σπάσιμο της λιτότητας, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών».

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Προσβλητικές και επικίνδυνες οι τοποθετήσεις του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ

    Προσβλητικές κι επικίνδυνες χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα "capital". «Είναι χρήσιμο να διαχωριστούν σε αυτές που είναι προσβλητικές για τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και σε αυτές που είναι επικίνδυνες για την πορεία της χώρας» υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει:

    «Προσβλητική είναι η αμνησία για τις ωμά ψευδείς υποσχέσεις του "προγράμματος της Θεσσαλονίκης" που παρουσιάστηκε με κυνικά ανεύθυνο τρόπο στη ΔΕΘ του 2014. Εξίσου προσβλητική είναι η άνεση με την οποία διατείνεται ότι εφάρμοσε στο ακέραιο τις υποσχέσεις του - επίσης προεκλογικές - στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου 2015. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνει προφανώς και όσα κατάλαβαν οι πολίτες ότι υποσχέθηκε πέρυσι για τις συντάξεις, τον ΕΝΦΙΑ, τη φορολογική πολιτική. Προσβλητικό είναι το θράσος με το οποίο προσχωρεί, σαν να μη συνέβη τίποτα, στις θέσεις των αντιπάλων του. Το προσβλητικό καθίσταται όμως επικίνδυνο όταν η κυβέρνηση δηλώνει με αυτάρεσκο και αλαζονικό τρόπο ότι τα πράγματα "πάνε πολύ καλά και θα πάνε καλύτερα" μέσα από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής».

    [04] Αυστριακός καγκελάριος: Nα δοθεί τέλος στην αυστηρή λιτότητα για να ξαναγίνει η Ευρώπη ήπειρος της ελπίδας

    «Πολλοί στην Ευρώπη έχουν υποφέρει από την πολιτική της λιτότητας, όπως έχει υποφέρει και η πίστη τους στις υποσχέσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας για ευημερία», γράφει σε άρθρο του o Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν στην Frankfurter Allgemeine Zeitung της Δευτέρας.

    O σοσιαλδημοκράτης πολιτικός καταδικάζει την πολιτική της αυστηρής λιτότητας των περασμένων ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία θεωρεί ως την αιτία των αυξανόμενων αντιευρωπαϊκών διαθέσεων των πολιτών της και ζητά την ριζική αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

    Για να ξαναγίνει η Ευρώπη «ήπειρος της ελπίδας», θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι δημόσιες επενδύσεις της Ευρωπαϊκης Ενωσης κατά τον Αυστριακό καγκελάριο. Οι προβλεπόμενες επενδύσεις ύψους 315 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ λίγες. «Ούτε καν ο διπλασιασμός τους δεν θα ήταν αρκετός». Την Ευρωπαϊκή Ενωση «οι πολίτες της την βλέπουν ως συνήγορο ενός ανέντιμου εκμοντερνισμού», ενώ παράλληλα εκείνη δεν ανταποκρίνεται «στην αποστολή της να τους προστατέψει από τις στρεβλώσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας», όπως τονίζει.

    Πρόσθέτει δε ότι «οι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού και συντηρητικοί πολιτικοί προσπαθούν παρερμηνεύσουν την δημοσιονομική και οικονομική κρίση ως κρίση του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας» και αυτό οδηγεί τους πολίτες στην ανασφάλεια και τους κάνει ευάλωτους σε λαϊκιστικά συνθήματα.

    Ως κύρια αιτία για τη απόρριψη της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)από την Αυστρία ο καγκελάριος Κερν θεωρεί «την απομάκρυνση από την καθιερωμένη ευρωπαϊκή πράξη, να αποζημιώνονται μέσω των κρατικών μηχανισμών όσοι χάνουν από το μέτρα απελευθέρωσης (των αγορών)».

    [05] Γ. Σταθάκης: Κονδύλι 15 εκατ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς

    Εγκρίθηκε η εκταμίευση κονδυλίου 15 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την αντιμετώπιση των καταστροφών που υπέστη η περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού από την πρόσφατη θεομηνία, όπως ανέφερε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

    Ο υπουργός ήταν επίσημος ομιλητής σε δείπνο, που διοργάνωσε σήμερα το βράδυ το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη.

    Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομίας να δώσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών που υπέστη ο Δήμος Θερμαϊκού, ο οποίος επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), καλύπτοντας έτσι όλο το εύρος της επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου και στις δυνατότητες του ΕΣΠΑ ενώ μετά την ομιλία του υπουργού, ακολούθησε συζήτηση των συμμετεχόντων με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόη Λαμπριανίδη.

    [06] H Deutsche Bank δεν σχεδιάζει να πουλήσει τις δραστηριότητες διαχείρισης ενεργητικού

    Η Deutsche Bank δεν σχεδιάζει να πουλήσει τις δραστηριότητες διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της σε επιστολή προς τους εργαζομένους που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της τράπεζας.

    «Υπάρχει μια φήμη, ειδικότερα, που θα ήθελα να διαλύσω, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η Deutsche Asset Management είναι και θα παραμείνει ουσιαστικό κομμάτι του επιχειρηματικού μας μοντέλου», ανέφερε ο Τζον Κράιαν στην επιστολή.

    Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η διοίκηση της Deutsche Bank εξέταζε διάφορες επιλογές σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωσή της, μεταξύ των οποίων και την πώληση των δραστηριοτήτων διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού.

    [07] Σαράντα επτά πυρκαγιές αντιμετώπισε η Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο

    Σαράντα επτά πυρκαγιές αντιμετώπισε το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα, το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι 20 ήταν αγροτοδασικές και οι 27 αστικές. Επίσης, παρείχε βοήθεια σε 55 περιστατικά.

    Παράλληλα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε χώρο επισκευής σκαφών στη Μαρίνα Αλίμου. Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

    [08] Στη Θάσο ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη λίγο πριν τις 11:00 στο νησί της Θάσου, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών. Θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και θα έχει συναντήσεις με τη δημοτική Αρχή και φορείς του νησιού σε μια προσπάθεια ακόμα καλύτερου συντονισμού του έργου της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

    Σημειώνεται πως ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε τρία τουλάχιστον πύρινα μέτωπα έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, των εθελοντών και των εκατοντάδων κατοίκων στο νησί της Θάσου, προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιές στις Τοπικές Κοινότητες Ραχωνίου, Πρίνου και Μαριών.

    Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση πολλών εστιών στις παραπάνω περιοχές του νησιού, με αποτέλεσμα οι φωτιές να προχωρήσουν επικίνδυνα και λίγο έλλειψε να περικυκλωθούν τα χωριά. Ωστόσο, χάρη στοn συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και τη συστηματική προσπάθεια, τα μέτωπα περιορίστηκαν αισθητά χωρίς να χρειαστεί οι τοπικές Aρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση χωριών και οικισμών.

    Με το πρώτο φως της ημέρας τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν και πάλι ρίψεις νερού και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τής πυροσβεστικής υπηρεσίας όλα τα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ οι φωτιές έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο ωστόσο τονίζεται πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

    Με απόφαση του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ αναβάλλεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί και με το δεδομένο ότι πολλές σχολικές μονάδες, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκονται κοντά σε πύρινα μέτωπα.

    Χρηματοδότηση για έργα που θα «θωρακίσουν» το νησί από τις πυρκαγιές θα διεκδικήσει ο δήμος

    Χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων πυροπροστασίας, δασικής οδοποιίας και ό,τι άλλο σχετίζεται με τη "θωράκιση" της Θάσου προκειμένου να μην βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή των τελευταίων δύο 24ώρων, θα διεκδικήσει ο δήμος, όπως δήλωσε, σήμερα, ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

    "Έχουν συμπληρωθεί δύο 24ωρα. Ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που έχουμε ανασάνει" ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

    Οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη Θάσο συνεχίζονται τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα και, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, υπάρχουν τρεις εστίες, "τις οποίες έχουμε υπό τον έλεγχό μας και στόχος είναι σήμερα να καθαρίσουμε".

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι "τελειώνοντας μ' αυτές τις εστίες δεν σημαίνει πως τελειώσαμε με τη φωτιά" καθώς απαιτείται φύλαξη για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

    Σήμερα και αύριο, τα σχολεία στη Θάσο είναι κλειστά.

    [09] Έκρηξη στην πόλη Βαν της Τουρκίας

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας κοντά στα τουρκο-ιρανικά σύνορα σήμερα, πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Η έκρηξη σημειώθηκε ανάμεσα στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος AKP και το κτίριο του κυβερνείου.Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Ασθενοφόρα έχουν σπεύσει επιτόπου.

    [10] Η Χ. Κλίντον ακύρωσε την προεκλογική εκστρατεία της στην Καλιφόρνια

    Η Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών ακύρωσε προγραμματισμένη προεκλογική εκστρατεία της στην Καλιφόρνια, μετά τη διάγνωση ότι πάσχει από πνευμονία, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της προεκλογικής εκστρατείας της.

    Η Κλίντον είχε προγραμματίσει νααναχωρήσει για την Καλιφόρνια σήμερα το πρωί, προκειμένου να πραγματοποιήσει διήμερη προεκλογική εκστρατεία, στη διάρκεια της οποίας, θα συμμετείχε σε εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων, αλλά και θα πραγματοποιούσε κεντρική πολιτική ομιλία, με θέμα την αμερικανική οικονομία.

    [11] Βόρεια Κορέα: 133 νεκροί, 395 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό του ΟΗΕ

    Οι πλημμύρες στη Βόρεια Κορέα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 133 ανθρώπων, ενώ 395 αγνοούνται, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

    Σχεδόν 107.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους όταν πλημμύρισε ο ποταμός Τουμέν, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, το οποίο επικαλείται επίσημα βορειοκορεατικά στοιχεία.

    Ο ποταμός Τουμέν αποτελεί μέρος των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Κορέας από τη μια και της Κίνας και Ρωσίας από την άλλη.

    Περισσότερα από 35.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές, με το 69% αυτών να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

    Επίσης 8.700 δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές από την άνοδο της στάθμης των υδάτων λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων.

    Σχεδόν 160.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης πλημμύρισαν και τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι χρήζουν επείγουσας βοήθειας.

    Χθες, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι "δεκάδες χιλιάδες" σπίτια και κτίρια υπέστησαν ζημιές, όπως και σιδηροδρομικές γραμμές, κεντρικοί δρόμοι, γραμμές ηλεκτροδότησης, εργοστάσια και αγροί που καταστράφηκαν ή πλημμύρισαν. Το KCNA μετέδωσε επίσης ότι οι κάτοικοι στην επαρχία Βόρεια Χαμγκγιόνγκ, στη βορειοανατολική χώρα, υφίστανται "μεγάλα δεινά".

    Ανακοίνωσε επίσης ότι τίθεται σε εφαρμογή "η μάχη των 200 ημερών", μια μεγάλη εκστρατεία για την ενίσχυση της οικονομίας η οποία θα προσανατολιστεί πλέον στη βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς. Ο στόχος είναι "ο επαναπροσανατολισμός όλων των προσπαθειών στην κατασκευή κατοικιών για να προσφεθεί μια γλυκιά φωλιά στους πλημμυροπαθείς και να μετατραπούν κατά τη διάρκεια του έτους οι πληγείσες περιοχές σε έναν κόσμο μαγικό υπό την αιγίδα του Κόμματος των Εργατών", σύμφωνα με το KCNA.

    Η έλλειψη κατάλληλων υποδομών καθιστά τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές, κυρίως στις πλημμύρες που οφείλονται κυρίως στην αποψίλωση των λόφων.

    Το καλοκαίρι του 2012, πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές ήταν αιτία 169 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 400 να αγνοούνται, 212.000 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταστραφούν 650 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης, σύμφωνα με τα επίσημα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

    Πλημμύρες και ισχυρές βροχοπτώσεις συγκαταλέγονταν στις αιτίες του μεγάλου λιμού την περίοδο 1994-1998, από τον οποίο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επεξεργάζεται νέα απόφαση για την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ μετά την πέμπτη πυρηνική της δοκιμή.

    [12] Τετ-α-τετ συνομιλία δύο δελφινιών κατέγραψαν, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες

    Τα δελφίνια τα λένε μεταξύ τους όπως δύο άνθρωποι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι για πρώτη φορά πιστεύουν ότι κατέγραψαν και ανέλυσαν μια τέτοια τετ-α-τετ συνομιλία.Μπορεί να μην είναι δυνατό -ακόμη τουλάχιστον- να καταλάβουμε τη δελφινογλώσσα, αλλά φαίνεται πως αυτή υπάρχει και χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στα πανέξυπνα και κοινωνικά δελφίνια.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρώσο δρα Βιατσεσλάβ Ριάμποφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικομαθηματικών "Physics and Mathematics", ηχογράφησαν με υποθαλάσσιο μικρόφωνο στη Μαύρη Θάλασσα δύο ρινοδέλφινα (είναι πολύ κοινά και στην Ελλάδα), που έμοιαζαν να συνομιλούν.Η ανάλυση των ήχων διέκρινε τους ήχους («φωνές») του ενός δελφινιού από του άλλου και φανέρωσε μια δομή στη συνομιλία, καθώς κάθε δελφίνι άκουγε μια «πρόταση» από «κλικ» του άλλου χωρίς να το διακόπτει και μετά του απαντούσε ανάλογα.

    «Ουσιαστικά αυτή η ανταλλαγή μοιάζει με τη συνομιλία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους» δήλωσε ο Ριάμποφ, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ». «Η ανάλυση των ήχων δείχνει πως δεν διακόπτουν το ένα το άλλο, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ακούνε, προτού απαντήσουν» πρόσθεσε.Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα δελφίνια, που είναι θαλάσσια θηλαστικά, χρησιμοποιούν διακριτούς ήχους -πάνω από 1.000- για να δείξουν χαρά ή στρες, την εύρεση τροφής, τον αποχωρισμό από την ομάδα τους κ.α. Ήταν όμως ασαφές κατά πόσο αυτή η επικοινωνία γίνεται και σε «διαπροσωπική» βάση.

    [13] Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει καλύτερες πνευμονολογικές διαγνώσεις και από τους γιατρούς

    Οι υπολογιστές που διαθέτουν εξελιγμένα προγράμματα με τεχνητή νοημοσύνη, είναι σε θέση να βελτιώσουν τις διαγνώσεις των πνευμονολογικών εξετάσεων, πετυχαίνοντας καλύτερα αποτελέσματα και από τους γιατρούς στον εντοπισμό ασθενειών των πνευμόνων, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα.

    Ειναι η πρώτη φορά που στο πεδίο της πνευμονολιογίας αναγνωρίζεται η σημαντική χείρα βοηθείας που μπορεί να δώσει η υψηλή τεχνολογία για ακριβέστερες διαγνώσεις. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Βιμ Γιάνσενς του Πανεπιστημίου της Λουβέν, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μέχρι σήμερα οι πνευμονολογικές εξετάσεις αξιολογούνται σε μεγάλο βαθμό από τους γιατρούς, ανάλογα με την εμπειρία τους.

    [14] Πρωτεΐνες τρίχας εναντίον DNA: Η νέα μέθοδος ταυτοποίησης ενός ανθρώπου

    Ερευνητές στις ΗΠΑ αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο ταυτοποίησης ενός ανθρώπου, αναλύοντας όχι γενετικό υλικό (DNA), αλλά πρωτεΐνες από τις τρίχες του.Η χρήση του DNA είναι εδώ και χρόνια μια ευρέως χρησιμοποιούμενη πρακτική από τις εγκληματολογικές υπηρεσίες, τους αρχαιολόγους, βιολόγους κ.α. Όμως διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες και χημικές διαδικασίες (υψηλή θερμοκρασία, έκθεση σε νερό, δυνατό φως κ.α.) μπορούν να καταστρέψουν το γενετικό υλικό, περιορίζοντας έτσι τη χρησιμότητά του.

    Αντίθετα, οι πρωτεΐνες είναι πιο σταθερές από το DNA, ενώ επίσης δημιουργούν το δικό τους «προφίλ», που είναι χαρακτηριστικό για κάθε άτομο.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκλέντον Πάρκερ του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσαν δείγματα τριχών από έξι ανθρώπους που έζησαν μεταξύ 1750 - 1850, καθώς και από 76 εν ζωή ανθρώπους.

    [15] Αυξάνει σημαντικά ο κίνδυνος κατάθλιψης μετά από εγκεφαλικό

    Κατά το πρώτο τρίμηνο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, όσοι επιβίωσαν, αντιμετωπίζσουν περίπου οκταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έπαθαν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μερέτε Όσλερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής "JAMA Psychiatry", ανέλυσαν στοιχεία για 157.250 ανθρώπους που είχαν πάθει εγκεφαλικό και άλλους 160.250 που δεν είχαν πάθει.

    Στη διάρκεια μιας διετίας, είχαν εμφανίσει κατάθλιψη πάνω από 34.000 άτομα που είχαν επιζήσει μετά από εγκεφαλικό, καθώς και πάνω από 11.000 άτομα χωρίς εγκεφαλικό.

    Το 25% περίπου των ασθενών με εγκεφαλικό είχαν εμφανίσει κατάθλιψη μέσα στη διετία (πάνω από τους μισούς μέσα στο πρώτο τρίμηνο μετά το εγκεφαλικό), έναντι ποσοστού 8% μεταξύ όσων δεν είχαν πάθει εγκεφαλικό.

    «Φαίνεται πως κάποια ανισορροπία στον εγκέφαλο, που προκαλείται από το εγκεφαλικό, μπορεί να κάνει τους ασθενείς αυτούς πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη», δήλωσε η Όσλερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

    [16] Πρώτη μέρα στο σχολείο

    Όλα είναι έτοιμα για το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού της φετινής σχολικής χρονιάς, με την ηγεσία του υπουργείου να μην κρύβει την ικανοποίησή της για την υλοποίηση της βασικής της δέσμευσης για «εκπαιδευτικούς και βιβλία στη θέση τους» από την πρώτη μέρα των μαθητών στο σχολείο.

    Από την προηγούμενη Τετάρτη, μάλιστα, το υπουργείο έχει προχωρήσει στην πρόσληψη περισσοτέρων από 7.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή. «Όλα τα σχολεία θα ανοίξουν», ξεκαθάριζε από την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης.

    Μάλιστα, στο μήνυμά του προς τους μαθητές, για τη νέα σχολική χρονιά, ο κ. Φίλης, αφού τους εύχεται καλή σχολική χρονιά, τονίζει ότι «έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να είναι καλή αυτή η χρονιά» από τη μεριά του υπουργείου.

    Δεν παραλείπει, ωστόσο, να προαναγγείλει νέες μεταρρυθμίσεις για την σχολική χρονιά που θα ακολουθήσει, το 2017-18. «Για το 2017-8 προετοιμάζονται νέες μεταρρυθμίσεις με την πίστη ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει το εφαλτήριο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Όραμά μας, ένα σχολείο όπου θα πνέει άνεμος δημοκρατίας και δημιουργίας και που θα τονώνει την πρωτοβουλία και το μεράκι των εκπαιδευτικών, ένα σχολείο που δε θα είναι εξεταστικό κέντρο, δε θα υπηρετεί τον άκρατο ανταγωνισμό αλλά θα είναι ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας, συμμετοχής και συνεργασίας, ένα σχολείο που θα οικοδομεί στέρεη και βαθιά γνώση, εξάπτοντας την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών και καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη», επισημαίνει ο υπουργός.

    Όσον αφορά, πάντως, στην σχολική χρονιά που ξεκινά σήμερα δεν της λείπουν οι αλλαγές. Το αντίθετο μάλιστα, αφού πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσουν με μικρότερα ή μεγαλύτερα «ρετουσαρίσματα»: Ενιαίου τύπου ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό, μειωμένος αριθμός εξεταζόμενων μαθημάτων στο γυμνάσιο, νέα ωρολόγια προγράμματα και ανανεωμένη διδακτέα ύλη είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές, που είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, «αποτέλεσμα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία που προηγήθηκε» την χρονιά που πέρασε και που το υπουργείο εκτιμά ότι «θα βελτιώσουν τη λειτουργία του δημόσιου εκπαιδευτικού μας συστήματος», καθώς η πλειονότητά τους είναι «αποτέλεσμα των προβληματισμών, των αιτημάτων και των αγωνιών της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για το δημόσιο σχολείο, όπως αυτές έχουν καταγραφεί εδώ και πολλές δεκαετίες».

    Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στο νηπιαγωγείο, τρεις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που θα ισχύσουν. Τα 5.394 νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν με το Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, 13.373 νηπιαγωγοί θα έχουν πλέον διδακτικό ωράριο όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι εγγραφές στο νηπιαγωγείο θα γίνονται από τον Μάιο μήνα για την επόμενη σχολική χρονιά.

    Ο Νέος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου προσφέρει, σύμφωνα με το υπουργείο, «ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλα τα νήπια-προνήπια, καταργώντας την ύπαρξη διαφορετικών τύπων νηπιαγωγείων (κλασικά και ολοήμερα) και αμβλύνοντας τις ανισότητες που υπήρχαν μέσα στην ίδια σχολική μονάδα, η οποία λειτουργούσε με δύο (2) διαφορετικά τμήματα και με δύο (2) διαφορετικά προγράμματα».

    Έτσι, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, «εξασφαλίζεται η δημιουργία τμημάτων με ισόρροπη κατανομή των μαθητών ως προς το φύλο, την ηλικία και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες τους, ενώ πριν η κατανομή γινόταν με βάση τις ανάγκες των γονέων για κλασικό ή ολοήμερο τμήμα».

    Με το Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, όλα τα νηπιαγωγεία γίνονται εν δυνάμει ολοήμερα και λειτουργούν με βάση ένα ενιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο αρχίζει στις 8:20 και τελειώνει στις 13:00.

    Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα απογευματινού προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος μετά τις 13:00 και μέχρι τις 16:00 για τα παιδιά των εργαζομένων, ανέργων και ευπαθών κοινωνικά ομάδων, με μείωση του ελάχιστου αριθμού εγγραφέντων νηπίων-προνηπίων από 14 σε 5 στα μονοθέσια, 10 στα διθέσια καθώς και λειτουργία πρωινής ζώνης από τις 7:45 μέχρι τις 8:30, με ελάχιστο αριθμό μαθητών 5 (νήπια - προνήπια) και όχι όπως παλιά που ήταν μόνο για νήπια. Το προηγούμενο ωράριο της πρωινής ζώνης κρίθηκε αντιπαιδαγωγικό καθώς δεν είναι εφικτό για ένα παιδί αυτής της ηλικίας να βρίσκεται στο χώρο του σχολείου από τις 7:00 μέχρι της 16:00 με δεδομένο ότι ούτε στο δημοτικό, ούτε ακόμα και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ένα παιδί δεν παραμένει τόσες ώρες στο σχολείο.

    Όσον αφορά στο δημοτικό, 3.555 δημοτικά σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν με το Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Η δημιουργία και η λειτουργία του, εδράζεται, σύμφωνα με το υπουργείο, στη συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας.

    Οι δύο πυλώνες στήριξης του Ενιαίου Τύπου είναι οι αρχές της παιδαγωγικής Ποιότητας και Ισότητας για όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Με το ισχύον καθεστώς πολυτυπίας σχολείων μέχρι πέρυσι, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προέκυπτε το εξής δεδομένο: να προσφέρονται πλουραλισμός γνωστικών αντικείμενων μόνο σε 1337 σχολικές μονάδες. Στα υπόλοιπα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία (2.218 σχολικές μονάδες) δεν προσφέρονταν τα νέα διδακτικά αντικείμενα. Ταυτόχρονα, οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξεις ολοκλήρωναν τα μαθήματα 2 διδακτικές ώρες νωρίτερα (στις 12:25).

    Ο νέος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου διατηρεί τα θετικά στοιχεία του ΕΑΕΠ, που όμως προβλέπονταν μόνο για 1337 12/θέσια ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εξασφαλίζοντας τον εμπλουτισμό και την επέκταση των προσφερόμενων νέων διδακτικών αντικειμένων των ΕΑΕΠ στους μαθητές όλων των τύπων σχολείων από 4/θέσια και πάνω. Το νέο Ενιαίο Πρόγραμμα συντελείται με αναπροσαρμογή και εξισορρόπηση των ωρών των διδακτικών αντικειμένων μεταξύ των σχολείων με ΕΑΕΠ (1337 σχολικές μονάδες) και τους άλλους τύπους σχολείων (2218 σχολικές μονάδες).

    Η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος γενικεύεται για όλες τις τάξεις στις 13:15 καταργώντας την αντιπαιδαγωγική, για παιδιά αυτής της ηλικίας, 7ης ώρας. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη δημιουργία ζώνης, ανάμεσα στο διδακτικό (8:00-13:15) και εργασιακό ωράριο(13:15-14:00) των εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των συναντήσεων του Συλλόγου διδασκόντων όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο και χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία του διδακτικού προγράμματος.

    ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Σχετικά με το ολοήμερο πρόγραμμα, η έναρξή του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00 με μειωμένο τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό σε 14 μαθητές άνω των 6/θεσίων και τους 10 μαθητές σε 4/θέσια-5/θέσια, αντί για 15 που ίσχυε μέχρι σήμερα στα ΕΑΕΠ.

    Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται το Πρόγραμμα του Ολοημέρου, αφού εξασφαλίζεται και γενικεύεται σε όλα τα σχολεία η ώρα Μελέτης-Προετοιμασίας με εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ 70, ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας. Στη τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων (ΤΠΕ, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων) που δίνουν την ευκαιρία στην πολύπλευρη ανάπτυξη των ψυχοκινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών.

    Τέλος, δύναται να λειτουργήσει Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής μαθητών (7:00-8:00) των οποίων οι γονείς είναι εργαζόμενοι, άνεργοι ή ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με ελάχιστο αριθμό αιτήσεων 7 μέχρι τα 8/θέσια και 10 από 9/θέσια και άνω.

    Εξάλλου, όσον αφορά στο γυμνάσιο, το ωρολόγιο πρόγραμμα έχει ελαφρυνθεί κατά τρεις ώρες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών για ενισχυτική διδασκαλία ή ομίλους ενδιαφερόντων ή προγράμματα περιβαλλοντικά κ.τ.λ.

    Ο διδακτικός χρόνος χωρίζεται σε τετράμηνα αντί σε τρίμηνα. Έτσι τα υποχρεωτικά ωριαία διαγωνίσματα θα διενεργούνται με μεγαλύτερη άνεση, εφόσον διπλασιάζεται το διαθέσιμο χρονικό διάστημα (το 1ο τετράμηνο έως 20 Ιανουαρίου και το 2ο έως 31 Μαΐου). Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, ιδίως στο 1ο τετράμηνο, ώστε να σχηματίσουν γνώμη σχετικά με την επίδοση των μαθητών/τριών τους. Επίσης, στο 2ο τετράμηνο οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επιλέξουν αντί διαγωνίσματος την ανάθεση μιας συνθετικής-δημιουργικής εργασίας.

    Μετατοπίζεται η εστίαση από την εξεταστική διαδικασία στη διδακτική-μαθησιακή. Τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία οι μαθητές/τριες θα εξετάζονται γραπτώς στο τέλος του σχολικού έτους περιορίζονται από δώδεκα-δεκατέσσερα (12-14) σε τέσσερα (4): α) η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, β) Μαθηματικά, γ) Φυσική, δ) Ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο είναι εφικτή η παράταση των μαθημάτων έως 31 Μαΐου.

    Η ενισχυτική διδασκαλία επεκτείνεται και μετά τη λήξη του έτους: Το σχολείο θα προσφέρει τον Ιούνιο εντατικά μαθήματα σε όσους/ες μαθητές/τριες δεν προαχθούν σε κάποιο μάθημα, και στη συνέχεια θα εξετάζονται στα τέλη του Ιουνίου. Στόχος είναι το σχολείο να υποστηρίζει τους/τις μαθητές/τριες που δεν επέτυχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να μην τους/τις υποχρεώνει να καταφύγουν σε βοήθεια επί πληρωμή ή -αν δεν έχουν τέτοια δυνατότητα- να τα βγάλουν πέρα μόνοι/ες τους για να εξετασθούν τον Σεπτέμβριο.

    Επίσης, θεσπίστηκε η «Ημέρα Επαγγελματικού Προσανατολισμού»: Σε κάθε σχολική μονάδα θα πραγματοποιηθεί από ειδικούς, κατά τη διάρκεια μιας σχολικής ημέρας, αναλυτική ενημέρωση για τις εναλλακτικές επιλογές εκπαίδευσης που προσφέρονται μετά το γυμνάσιο καθώς και σχετικές βιωματικές δραστηριότητες για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης.

    Στη συνέχεια, από το σχολικό έτος 2016-17, το ΕΠΑΛ αποκτά μια νέα δομή με την οποία αποφεύγεται η πρόωρη ειδίκευση και, σύμφωνα με το υπουργείο, «εξασφαλίζεται η παροχή στέρεων γενικών και τεχνολογικών γνώσεων και δημιουργείται ένα ενιαίο μοντέλο επαγγελματικού σχολείου, ώστε να παρέχονται περισσότερες επαγγελματικές και εκπαιδευτικές διέξοδοι στους αποφοίτους».

    Το νέο ΕΠΑΛ θα έχει την εξής δομή: Α΄ ΤΑΞΗ με ενιαίο πρόγραμμα, Β΄ ΤΑΞΗ με διαχωρισμό σε τομείς τεχνικο-επαγγελματικών σπουδών και Γ΄ ΤΑΞΗ με διαχωρισμό των τομέων σπουδών σε επιμέρους ειδικότητες.

    - Στους απόφοιτους. χορηγείται, απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικό Πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4.

    Διευρύνεται η δυνατότητα της πρόσβασης των αποφοίτων στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Στρατιωτικές σχολές, σχολές Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Εμπορικού Ναυτικού μέσω των ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων, με ειδικό ποσοστό θέσεων. Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να εισάγονται σε σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων με ποσοστό επιπλέον θέσεων 1%.

    Ξεκινά σταδιακά από τη σχολική χρονιά 2016-17, ο νέος θεσμός του προαιρετικού «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας», με το οποίο δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς ένταξης στην εργασία των αποφοίτων, υπό την εποπτεία του σχολείου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο. Μετά από εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.

    Οι αλλαγές ξεκινούν σταδιακά, από το σχολικό έτος 2016-17 και θα λειτουργήσουν ως «γέφυρα» από τη υπάρχουσα στη νέα δομή των ΕΠΑΛ. Έτσι, το σχολικό έτος 2016-17 η Α΄ και η Β΄ τάξη θα έχουν νέα δομή και πρόγραμμα ενώ η Γ΄ (καθώς και η Δ΄ εσπερινών) θα ακολουθεί τη δομή του υπάρχοντος συστήματος.

    Σημειώνεται, ότι υπογράφτηκαν ήδη όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ΕΠΑΛ. Με το ξεκίνημα των μαθημάτων θα είναι όλα έτοιμα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου οι προηγούμενοι νόμοι για την ΤΕΕ (2640/98, 3475/06, 4186/13) ψηφίστηκαν μόλις το Σεπτέμβρη και αιφνιδίασαν εκπαιδευτικούς και μαθητές.

    Υπενθυμίζεται επίσης, η επαναλειτουργία σημαντικών τομέων και ειδικοτήτων, που είχαν καταργηθεί λόγω της διαθεσιμότητας 2500 εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, από την προηγούμενη σχολική χρονιά 2015-16.

    Όσον αφορά στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, το υπουργείο εκτιμά ότι ξεκινά τη χρονιά ενισχυμένη, «με εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο προσανατολισμένο στην ενταξιακή και συμπεριληπτική εκπαίδευση».

    Οι νέες δομές που προστίθενται στις υπάρχουσες και διευρύνουν τη δυνατότητα κάλυψης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών σε κάθε γωνιά της χώρας, μετά από 8 χρόνια αδιαφορίας και απραξίας, είναι 531 Τμήματα Ένταξης (61 σε Νηπιαγωγεία, 344 σε Δημοτικά και 126 σε Γυμνάσια), 3 Ειδικά Νηπιαγωγεία, 6 Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, 5 ΕΕΕΕΚ, 9 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και 12 Λυκειακές Τάξεις.

    Η έκδοση δύο νέων Υπουργικών Αποφάσεων για τη λειτουργία των Τμημάτων ένταξης και την υλοποίηση προγραμμάτων Συνεκπαίδευσης ολοκληρώνουν τις αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου και προωθούν την ενίσχυση των ενταξιακών θεσμών, ενώ ελαχιστοποιούν την περιθωριοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών και ενισχύουν θεσμικά τη συνεργασία των δομών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.

    Γενικεύεται η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου μαθητών ΑμεΑ και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η οποία λειτούργησε πιλοτικά την περασμένη σχολική χρονιά και για πρώτη φορά αναμένεται να υπάρξει μια κοινή βάση δεδομένων που θα έχει ως αποτέλεσμα τον ακριβή προσδιορισμό του πραγματικού αριθμού μαθητών που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης και να λειτουργήσει ως εργαλείο στήριξης αυτών, είτε στα πλαίσια Ενός Σχολείου που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις, είτε στα ειδικά εκπαιδευτικά πλαίσια.

    Για την Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση το σχολικό έτος 2016-17 αποτελεί, όπως αναφέρει το υπουργείο, «σταθμό» ως ένα μεταβατικό έτος λειτουργίας, το οποίο «σηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό των δομών της και προετοιμάζει τη μετάβαση στην καθολική εφαρμογή, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, κατά το σχολικό έτος 2017-18». Με το νέο τύπο σχολείου η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια στο γυμνάσιο και 4 χρόνια στο λύκειο. Στο γυμνάσιο εφαρμόζεται το πρόγραμμα του γενικού γυμνασίου, προσαρμοσμένο στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, εμπλουτισμένο με θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα προ-επαγγελματικής ετοιμότητας. Στο λύκειο εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Εσπερινού Επαγγελματικού Γυμνασίου προσαρμοσμένο στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. «Αυτές οι αλλαγές θέτουν τέλος αφενός στο άναρχο νομοθετικό πλαίσιο, υπό το οποίο λειτουργούσαν ως τώρα αυτές οι δομές και αφετέρου τερματίζουν την άκαιρη, άσκοπη και αναιτιολόγητη πρόωρη εξειδίκευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», επισημαίνει το υπουργείο.

    Τέλος, αλλαγές υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες στη διδακτέα ύλη, ενώ θα εφαρμοστεί πιλοτικά και η περιγραφική αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα, για όλα τα γνωστικά αντικείμενα δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου δημιουργήθηκαν στο ΙΕΠ επιτροπές που εργάστηκαν για τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης, στοχεύοντας στα εξής: η διδακτέα ύλη να είναι αντίστοιχη των δυνατοτήτων των μαθητών/τριών κάθε ηλικίας, και εφικτό να ολοκληρωθεί εντός των ωρών που διατίθενται, η έκταση της διδακτέας ύλης και η ποσότητα των πληροφοριών να περιορισθεί, ώστε να εξασφαλισθεί χρόνος για διερευνητική, βιωματική μάθηση, η διδακτέα ύλη να επικεντρώνεται στα σημαντικά τμήματα/έννοιες και να επιδιώκεται εμβάθυνση σε αυτά, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία να προσεγγίζονται συνοπτικά.

    Σήμερα προωθούνται στα σχολεία αναλυτικές οδηγίες διαχείρισης της διδακτέας ύλης ανά γνωστικό αντικείμενο και τάξη (που περιλαμβάνουν συμπληρωματικό υποστηρικτικό υλικό και προτάσεις δραστηριοτήτων) και έχει ήδη ξεκινήσει ανά ειδικότητα σχετική ενημέρωση των σχολικών συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν άμεσα την ενημέρωση και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή της πρότασης εξορθολογισμού.

    Επίσης, σε σχολεία αντιπροσωπευτικά των διαφόρων περιοχών και τύπων σχολείων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα εφαρμοστεί πιλοτικά η περιγραφική αξιολόγηση, η οποία θα συνοδεύει την αριθμητική αξιολόγηση.

    Διαβάστε επίσης: Πρώτο κουδούνι στα σχολεία - Στη Νίκαια για τον Αγιασμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    [17] Χ. Βερναρδάκης: Tο 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που το Δημόσιο θα κάνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας

    "Έχουμε πρόθεση το 2018 να είναι η πρώτη χρονιά που το δημόσιο θα κάνει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα επαναφέρει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων" δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τις αλλαγές στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

    "Εδώ θα θέλαμε τη βοήθεια της ΑΔΕΔΥ και προσδοκούμε σε μια σοβαρή διοίκηση της ΑΔΕΔΥ τους επόμενους μήνες. Ακριβώς γιατί η κυβέρνηση έχει όλη τη δύναμη και όλη την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη θεσμική τομή, την έχει και για τον ιδιωτικό τομέα και θα το δείξουμε αυτό και τις επόμενες μέρες αλλά την έχει και στο δημόσιο τομέα. Όμως το τανγκό θέλει δύο και όταν ο ΣΕΒ απαιτεί 150.000 απολύσεις στο δημόσιο επισήμως, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης το οποίο έχει το θάρρος να τα βάλει με το ΣΕΒ έχει και την απαίτηση όμως από τα συνδικάτα των εργαζομένων, όταν είναι πραγματικά συνδικάτα των εργαζομένων και δεν είναι καρτέλ διανομής πολιτικής επιρροής, να είναι μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και όχι να κρύβονται πίσω από τις ανοησίες που λένε" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Έκανε, εξάλλου, λόγο για "δυνάμεις μέσα στον εργασιακό χώρο του δημόσιου τομέα που πρέπει να απελευθερωθούν από αυτή την κακή επιρροή", υπογράμμισε ότι "ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι αυτόνομος και αυτοδύναμος αλλά θα πρέπει να είναι υπέρ των εργαζομένων και όχι υπέρ των ηγετικών ομάδων και των καρτέλ νομής εξουσίας". Απευθυνόμενος στον ΣΕΒ είπε: "δε θα επιτρέψουμε απολύσεις στο δημόσιο και θα το αποδείξουμε όπως το αποδείξαμε με το φυλλάδιο που δώσαμε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους όπου τους αποδείξαμε πως ό,τι λένε είναι απόλυτα ψέμματα και ότι το δημόσιο στην Ελλάδα έχει το μικρότερο μισθολογικό κόστος ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που αφήνει έξω το δημόσιο τομέα".

    [18] Πραγματοποιήθηκε η πρώτη στον κόσμο ρομποτική χειρουργική επέμβαση μέσα στο μάτι

    Χειρουργοί στη Βρετανία για πρώτη φορά στον κόσμο χρησιμοποίησαν ρομπότ σε επέμβαση που πραγματοποίησαν στο εσωτερικού ματιού ηλικιωμένου ασθενούς, προκειμένου να αποκαταστήσουν την όρασή του.

    Τα ρομπότ εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται από τους χειρουργούς σε διάφορες επεμβάσεις, αλλά ποτέ έως τώρα στην οφθαλμοχειρουργική για επέμβαση στο εσωτερικό του ματιού.

    Οι γιατροί του Νοσοκομείου Τζον Ράντκλιφ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ ΜακΛάρεν, καθοδήγησαν το ρομπότ, ώστε να αφαιρέσει μια μεμβράνη πάχους μόλις ενός εκατοστού του χιλιοστού από το μάτι ενός 70χρονου ιερωμένου, σύμφωνα με το BBC.

    Ο ασθενής είχε αναπτύξει μια μεμβράνη στο πίσω μέρος του ματιού του, η οποία, πιέζοντας τον αμφιβληστροειδή φακό, είχε δημιουργήσει μια οπή, που είχε ως συνέπεια την απώλεια της κεντρικής όρασης. Η ρομποτική επέμβαση αποκατέστησε πλήρως την όρασή του.

    Οι οφθαλμίατροι ευελπιστούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για ρομποτικές επεμβάσεις μέσα στα μάτια, οι οποίες σήμερα μπορούν να γίνουν μόνο από τα ανθρώπινα χέρια.

    «Η εγχείρηση στο πίσω μέρος του ματιού απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και η πρόκληση για το ρομποτικό σύστημα είναι να καταφέρει να κάνει την επέμβαση μέσω μιας μικροσκοπικής οπής στο τοίχωμα του ματιού, χωρίς να προκαλέσει βλάβη καθώς κινείται. Τα περισσότερα ρομπότ στα χειρουργεία είναι μεγάλα, ενώ αυτό είναι πολύ μικρό - τα πάντα έπρεπε να συρρικνωθούν», δήλωσε ο Μακλάρεν.

    Το οφθαλμοχειρουργικό ρομπότ με την ονομασία Preceyes κατασκευάσθηκε από την ομώνυμη νεοφυή ολλανδική εταιρεία-τεχνοβλαστό του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν. Ο οφθαλμοχειτουργός χρησιμοποιεί ένα χειριστήριο και μια οθόνη αφής για να καθοδηγήσει τις κινήσεις του ρομποτικού συστήματος μέσα στο μάτι, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί την πρόοδο της επέμβασης μέσω μικροσκοπίου. Το ρομπότ, που δρα ως μηχανικό χέρι, έχει μεγαλύτερη σταθερότητα από ένα ανθρώπινο χέρι, καθώς δεν τρέμει καθόλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 September 2016 - 8:32:45 UTC