Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας αν δεν μπορεί, να παραιτηθεί»
  • [02] Ό. Γεροβασίλη: «Η κινδυνολογία είναι το καταφύγιο απελπισίας του κ. Μητσοτάκη»
  • [03] Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στην 81η ΔΕΘ
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μας εκπλήσσει η εμπλοκή στελεχών της ΝΔ σε ένα ακόμα σκάνδαλο, αυτό της «Μελέτης-Κατασκευής ΒΕΠΕ Γρεβενών»
  • [05] «Sold out» και με σημαντικές πολιτικές και επιχειρηματικές παρουσίες, η φετινή 81η ΔΕΘ
  • [06] Ι. Μουζάλας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Εκτός τόπου και χρόνου» οι δηλώσεις Ντε Μεζιέρ
  • [07] Σήμερα το πρώτο «κύμα» προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • [08] Την προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη εισηγείται ο εισαγγελέας για την υπόθεση των στημένων αγώνων
  • [09] Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών εντόπισαν τελωνειακοί υπάλληλοι στον αερολιμένα Αθηνών Ελ.Βενιζέλος
  • [10] Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη ζητά διευκρινίσεις για την πρόσληψη του Μ. Μπαρόζο, από την Goldman Sachs
  • [11] Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Τουρκία
  • [12] Τσαβούσογλου: Η τουρκική κυβέρνηση δέχεται «τεράστια πίεση» από τον λαό να βάλει τέλος στις ενταξιακές συνομιλίες
  • [13] Ρ. Σβίγκου: Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους, αλλά απέναντι σε όσους επιδιώκουν την ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
  • [14] Π. Ρήγας: Λανθασμένη ή κακόβουλη η πληροφορία για προβλήματα στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ
  • [15] Π. Μοσκοβισί σε Ν. Χουντή για τις καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων: «Ενημερωθήκαμε, το εξετάσαμε, το συζητήσαμε»
  • [16] Έκθεση της Κομισιόν: 4,9 δισεκ. ευρώ απώλεια εσόδων από ΦΠΑ το 2014 στην Ελλάδα

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας αν δεν μπορεί, να παραιτηθεί»

    Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να «ανταποκριθεί στοχειωδώς στις ευθύνες του.»

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να κοροϊδεύει απροκάλυπτα τους πολίτες, τονίζοντας πως άλλη μία φορά δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε. «Τυχόν καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα οδηγήσει μοιραία στην επιβολή νέων μέτρων. Μεγάλο τμήμα των πολιτών, ήδη, αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους και πολλές φορές στερείται και τα απαραίτητα της καθημερινότητας» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως το ίδιο το κράτος χρωστάει πάνω από 7 δισ. σε ιδιώτες. Μάλιστα, υποστηρίζει πως ένα μεγάλο τμήμα της δόσης των 2,8 δισ. προορίζεται για να καλυφθούν κάποια από αυτά τα χρέη για να μην κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις, να μην οδηγηθούν κι άλλοι Έλληνες στην ανεργία.

    Χρησιμοποιώντας αυστηρό τόνο ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως προειδοποιεί τον κ. Τσίπρα και τον καθιστά προσωπικά υπεύθυνο για την κατηφόρα της οικονομίας και την επιδείνωση της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων. «Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να ζήσει ξανά τον εφιάλτη της αέναης διαπραγμάτευσης μίας ανίκανης και ιδεοληπτικής κυβέρνησης. Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ευθύνες του, ας παραιτηθεί. Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Θα μας βρει απέναντι», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης.

    [02] Ό. Γεροβασίλη: «Η κινδυνολογία είναι το καταφύγιο απελπισίας του κ. Μητσοτάκη»

    «Η κινδυνολογία είναι το καταφύγιο απελπισίας του κ. Μητσοτάκη», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της. Καταλογίζει στον πρόεδρο της ΝΔ «ασύστολη κινδυνολογία» την οποία και αποδίδει στο «πολιτικό αδιέξοδο και την χρεοκοπία της πολιτικής του» και υπογραμμίζει, ότι δυστυχώς για τον πρόεδρο της ΝΔ η διαπραγμάτευση προχωρά κανονικά και οι πολίτες αρνούνται να τον πάρουν στα σοβαρά.

    Ειδικότερα, η κ. Γεροβασίλη αναφέρει στη δήλωσή της, ότι «μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο και την χρεωκοπία της πολιτικής του, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλο καταφύγιο πέρα από την ασύστολη κινδυνολογία». «Αναζητά διαρκώς ευκαιρία να τρομοκρατήσει την κοινή γνώμη, ανακαλύπτοντας "μπαμπούλες" που υπάρχουν μόνο στους μύχιους πόθους του», προσθέτει, επισημαίνοντας, ότι «το ίδιο έκανε στην πρώτη διαπραγμάτευση, το ίδιο κάνει και τώρα».

    «Δυστυχώς γι αυτόν», υπογραμμίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, «η διαπραγμάτευση προχωρά κανονικά και οι πολίτες αρνούνται να τον πάρουν στα σοβαρά. Γι αυτό, τον καλούμε να αναζητήσει άλλον τρόπο, προκειμένου να βγάλει το κόμμα του από το βαθύ πολιτικό τέλμα στο οποίο είναι εγκλωβισμένο».

    [03] Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στην 81η ΔΕΘ

    Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα των επισκέψεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo.

    Τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, στον ίδιο χώρο, ο κ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, στον ίδιο χώρο ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    ΔΕΥΤΕΡΑ 12 Σεπτεμβρίου

    - Στις 12:00 συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, στο Περίπτερο 8.

    - Στις 16:00 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, θα συναντηθούν με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.

    - Στις 20:00 οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θα μιλήσουν σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

    ΤΡΙΤΗ 13 Σεπτεμβρίου

    - Στις 12:30 ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

    ΤΕΤΑΡΤΗ 14 Σεπτεμβρίου

    - Στις 12:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

    - Στις 14:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στο Περίπτερο 8.

    - Στις 17:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο Περίπτερο 8.

    - Στις 18:00 ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.

    ΠΕΜΠΤΗ 15 Σεπτεμβρίου

    - Στις 12:00 ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο Περίπτερο 8.

    - Στις 13:30 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, στο Περίπτερο 8.

    - Στις 16:00 ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης και στελέχη της Δημοκρατικής Ευθύνης θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, στο Περίπτερο 8.

    - Στις 18:00 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στελεχών της Χρυσής Αυγής, στο Περίπτερο 8.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 Σεπτεμβρίου

    - Στις 12:00 ο γραμματέας της Εθνικής Ενότητας, Τάκης Μπαλτάκος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο Περίπτερο 8.

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μας εκπλήσσει η εμπλοκή στελεχών της ΝΔ σε ένα ακόμα σκάνδαλο, αυτό της «Μελέτης-Κατασκευής ΒΕΠΕ Γρεβενών»

    «Το γεγονός ότι εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε ένα ακόμα σκάνδαλο, αυτό της "Μελέτης-Κατασκευής Βιομηχανικής Επιχειρηματικής Περιοχής ΒΕΠΕ Γρεβενών" δεν μας εκπλήσσει», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του.

    Η υπόθεση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αφορά το έργο «Μελέτη-Κατασκευή Βιομηχανική Επιχειρηματική Περιοχή ΒΕΠΕ Γρεβενών», σχετικά με την προγραμματική σύμβαση που συνάφθηκε στις 20/12/2007, με προϋπολογισμό ύψους 800.000 ευρώ, και παρά την πλήρη εκταμίευση του ποσού από τη Νομαρχία Γρεβενών, η μελέτη, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη δικογραφία, δεν παραδόθηκε ποτέ εξ ολοκλήρου στη Νομαρχία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «σε μία ακόμα υπόθεση που αφορά πόρους του Δημοσίου, που ταλανίζει για πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία των Γρεβενών, πρωταγωνιστές είναι στελέχη της ΝΔ, που διώκονται με ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Επιπλέον, στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι».

    Ειδικότερα, σημειώνει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται εξέχοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Τιμολέων Κοψαχείλης, ο οποίος τότε κατείχε τη θέση του προέδρου της ΒΕΠΕ Γρεβενών και ο Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο οποίος ήταν ο νομάρχης Γρεβενών κατά την επίμαχη περίοδο.

    «Αναμένουμε από τον κατά τα άλλα λαλίστατο για τα θέματα που άπτονται της Δημόσιας Διοίκησης και των δημόσιων πόρων, Κ. Μητσοτάκη, να πάρει θέση για το ζήτημα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [05] «Sold out» και με σημαντικές πολιτικές και επιχειρηματικές παρουσίες, η φετινή 81η ΔΕΘ

    Ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου η μεγαλύτερη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) της τελευταίας πενταετίας, η οποία μπαίνει στην αφετηρία με περισσότερους από 1.000 εκθέτες και είναι ...«sold out» ως προς τους εκθεσιακούς χώρους της, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

    Με 18 επίσημες κρατικές συμμετοχές και επαναφορά του θεσμού της τιμώμενης χώρας, που θα είναι η Ρωσία, με σημαντικές πολιτικές και επιχειρηματικές παρουσίες, πολλά θεματικά αφιερώματα, συναυλίες, αλλά και ένα ιδιαίτερο «παράθυρο» στη Φρουτοπία (και όχι μόνο) του Ευγένιου Τριβιζά, η φετινή επετειακή ΔΕΘ -81η στη 90ετή πορεία του θεσμού- φιλοδοξεί να προσελκύσει στη Θεσσαλονίκη πάνω από 200.000 επισκέπτες.

    Ενδεικτικό της επίδρασής της στην τοπική οικονομία είναι και το γεγονός ότι σήμερα, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, γνωστή ιστοσελίδα κρατήσεων ξενοδοχείων, δίνει ως διαθέσιμα μόλις ...τέσσερα δωμάτια σε ολόκληρη την πόλη!

    [06] Ι. Μουζάλας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Εκτός τόπου και χρόνου» οι δηλώσεις Ντε Μεζιέρ

    «Εκτός τόπου και χρόνου» και «δηλώσεις που δεν βοηθούν» κι έγιναν «για λόγους εσωτερικούς» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τα όσα είπε χθες ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

    Μιλώντας στον ραδιοσταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Μουζάλας σχολίασε: «Η έκταση που έχει πάρει είναι μία φυσιολογική υπερβολή. Αλλά είναι φυσιολογικό ότι δηλώσεις σαν αυτές δεν βοηθούν».

    Αφού αναφέρθηκε στον «πολύ θετικό ρόλο» που έπαιξαν -μέχρι στιγμής- η Γερμανία και η καγκελάριος Μέρκελ στο Προσφυγικό, εκτίμησε πως οι χθεσινές δηλώσεις ντε Μεζιέρ έγιναν για λόγους εσωτερικούς, δεδομένου ότι έχουν εκλογές στη Γερμανία.«Υπήρχε μία ευρωπαϊκή συμφωνία από τα παλιά, όταν οι προσφυγικές ροές ήταν 5.000-10.000 τον χρόνο, όπου όταν κάποιος άτυπος μετανάστης συλλαμβανόταν σε μία χώρα της Ευρώπης, επιστρεφόταν στη χώρα από την οποία πρωτομπήκε. Συνήθως κύριες χώρες υποδοχής είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Αυτό κατέπεσε επειδή ήταν και άδικο και σαθρό. Μπορούσε να γίνει όταν ήταν 5.000-10.000 μετανάστες τον χρόνο. Όταν είναι 850.000 δεν έχει νόημα» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», πρόσθεσε, «αποφάσισαν ότι θα φτιαχτεί μία Επιτροπή που θα μελετήσει έναν καινούργιο τρόπο που θα έχει μέσα και την έννοια του μοιράσματος. Δηλαδή, μπορεί να μπαίνεις στην Ελλάδα, αλλά λίγο μετά, θα πας για το άσυλο σε μία άλλη χώρα. Η Επιτροπή αυτή θα παρουσιάσει τις εργασίες της τον Δεκέμβρη-Γενάρη [...] Οι δηλώσεις του κ. ντε Μεζιέρ και της Επιτροπής, εχθές, ήταν εκτός τόπου και χρόνου για κάτι το οποίο έχει θάψει η Ιστορία. Και όταν τα πράγματα τα θάβει η Ιστορία, δεν μπορείς να τα βάλεις στο κάδρο».

    Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως «είναι ένα πρόβλημα που αφορά το εσωτερικό ακροατήριο κάποιων χωρών» χωρίς, ωστόσο, όπως είπε, να θέλει να αναιρέσει τη βοήθεια που έχει δοθεί από τη Γερμανία και τον κ. ντε Μεζιέρ. Υπογράμμισε, όμως, πως δεν πρόκειται απλά για λάθος, αλλά για «ένα λάθος που παραβλέπει δύο άλλες αποφάσεις και νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    «Δεν μπορεί να μιλάς για επιστροφές σε μία χώρα που έχει 60.000 πρόσφυγες. Το γεγονός ότι έχουμε 60.000 στην Ελλάδα είναι σαν να έχει 580.000 η Γερμανία. Και δεν μπορείς να μιλάς γι αυτό το πράγμα όταν έχεις υποσχεθεί και όταν έχει ψηφιστεί πως θα έπρεπε φέτος να έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα στην Ευρώπη 30.000 πρόσφυγες και έχουν δεχθεί μονάχα περίπου 3.500. Έχουμε άλλους 7.500 πρόσφυγες που είναι τακτοποιημένοι, έτοιμοι και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κάνει αιτήσεις για να τους πάρουν. Να ζητάς από την Ελλάδα κάτι όταν αυτή τη βασική υποχρέωσή σου σαν Ευρώπη δεν την έχεις καλύψει...» εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

    Απαντώντας στην κριτική από ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους ότι φταίει η Ελλάδα που δεν γίνονται επιστροφές στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας σημείωσε: «Εμείς τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, μία πολύ δύσκολη συμφωνία, τη βρήκαμε καλή για τη χώρα μας [...]. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 9.000-10.000 ανθρώπους στα νησιά με βάση τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Η συμφωνία αυτή προβλέπει τις επιστροφές με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, που σημαίνει ότι πρέπει να εξετάζονται η αίτηση αυτή και οι προσφυγές. Η Ευρώπη μάς είχε υποσχεθεί 400 ανθρώπους που θα δουλέψουν μαζί μας στο άσυλο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 19 [...] είναι η έλλειψη υποστήριξης από την Ευρώπη για το άσυλο, που καθυστερούν οι επιστροφές. Παρ' όλα αυτά το δικό μας κομμάτι το κάνουμε. Γρήγορα θα αρχίσουμε να έχουμε και πάλι επιστροφές. Αλλά δεν μπορεί σ' ένα τέτοιο ευρωπαϊκό πρόβλημα, η Ευρώπη ενώ υπόσχεται κάποια πράγματα, να μην τα υλοποιεί και μετά να μας κουνάει και το δάχτυλο».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, ανέφερε ακόμη πως η θέση της Ευρώπης είναι μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία και εφαρμογή της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας. Υπογράμμισε πως «όποιος αναιρεί αυτά τα πράγματα, συμβάλλει ώστε να ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ευρώπη. Είναι λάθος ο πανικός που έχει πέσει κάπου και δεν θα πρέπει στη χώρα μας να πέσει τέτοιου είδους πανικός. Θα τα καταφέρουμε».

  • Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Μπλιάτκας

    [07] Σήμερα το πρώτο «κύμα» προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

    Στην πρόσληψη περίπου 3.750 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα προχωρήσει σήμερα, Τρίτη, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τις 2.400 προσλήψεις να αφορούν δασκάλους και τις 1.350 νηπιαγωγούς. Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου σηματοδοτεί την πρόσληψη αναπληρωτών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, στις 12 Σεπτεμβρίου όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας θα ανοίξουν κανονικά.

    Ωστόσο, πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην πρόσληψη αναπληρωτών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς ο ΑΣΕΠ δεν έχει αποστείλει ακόμα τους κυρωμένους πίνακες. Κατά συνέπεια, η πρόσληψη κάποιων ειδικοτήτων που έχουν οργανική θέση στην δευτεροβάθμια, αλλά προσλαμβάνονται στην πρωτοβάθμια, θα καθυστερήσουν και θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και κυρωθούν οι σχετικοί πίνακες.

    [08] Την προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη εισηγείται ο εισαγγελέας για την υπόθεση των στημένων αγώνων

    Την προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών στο ποδόσφαιρο, ζητά ο εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος με παραπεμπτική σε δίκη πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών.

    Σύμφωνα με πηγές του Εφετείου, ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, που αφορούν τη «δράση εγκληματικής οργάνωσης». Επίσης, φέρεται να εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών, ναδιατάξει την προφυλάκιση του κ. Μαρινάκη, καθώς κρίνει ότι ο επιχειρηματίας δεν τήρησε τον όρο αποχής από τις δραστηριότητες της ομάδας, που του είχε επιβληθεί από την ανάκριση.

    Κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, η προφυλάκιση του επιχειρηματία είναι απαραίτητη για την πρόληψη τέλεσης νέων αδικημάτων.

    Πως αιτιολογεί ο Εισαγγελέας Εφετών την πρότασή του για προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη

    "Ηγεμονικά και διευθυντικά" έλεγχε ο Βαγγέλης Μαρινάκης την "εγκληματική οργάνωση" που δρούσε στον χώρο του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλο, που ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να διατάξει την προφυλάκιση του επιχειρηματία.Ο Εισαγγελέας θεωρεί πως συγκεκριμένες δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ προμηνύουν την "δια παρομοίων αξιοποίνων πράξεων επιδίωξη στόχων προς παράνομο όφελος του ιδίου και της ΠΑΕ".

    Στην πρόταση του ο κ. Δασκαλόπουλος τονίζει ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ παραβίασε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που του επιβλήθηκε καθώς, όπως αναφέρει ο Εισαγγελέας « ?.αποδείχτηκε κατά τρόπο αναμφίβολο ότι ο κ. Μαρινάκης κα μετά την έκδοση της ανακριτικής απόφασης συνέχισε αδιακόπτως να ασκεί ο ίδιος προσωπικά τη διοίκηση, διαχείριση και εκπροσώπηση της ΠΑΕ. Συνέχισε να ασκεί την πραγματική διοίκηση της ομάδας προσλαμβάνοντας ο ίδιος παίκτες, προπονητές και εκπροσωπώντας την ΠΑΕ κάθε στιγμή προς την κοινωνία, με δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, αποδεικνύοντας εξακολουθητικώς ότι παραμένει όχι μόνο τυπικά πρόεδρος αλλά και ουσιαστικά, ασκώντας στο ακέραιο όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες που περικλείονται στο προεδρικό αξίωμα. Όλες αυτές οι δηλώσεις και ενέργειες του κ. Μαρινάκη που έγιναν γνωστές από όλους (κοινές τοις πάσι) ήταν και είναι απολύτως απαγορευμένες σύμφωνα με το περιεχόμενο του επιβληθέντος σε αυτόν περιοριστικού όρου. ? Βάσει όλων των ανωτέρω εκτεθέντων δεν καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία ότι έχουμε ενώπιον μας μία σοβαρή παράβαση τόσο της ΠΑΕ όσο και του προέδρου της.».

    Ο εισαγγελέας παραθέτει σειρά δημοσιευμάτων και δηλώσεων του κ. Μαρινάκη. Μεταξύ των δηλώσεων του προέδρου του Ολυμπιακού ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρεται και σε μία της 18ηςΑπριλίου του 2016 σύμφωνα με την οποία « ο Θρύλος θα συνεχίσει να σαρώνει τα πάντα για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια» για την οποία ο εισαγγελέας σημειώνει πως «προμηνύει τη δια παρομοίων αξιοποίνων πράξεων επιδίωξη στόχων προς παράνομο όφελος του ιδίου και της ΠΑΕ της οποίας είναι πρόεδρος. 'Αλλωστε οι συνθήκες τέλεσης των ως άνω πράξεων του, ως προς τις οποίες προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, η ιδιομορφία, η μορφολογία τους, ο μεταξύ τους συνδυασμός, η οργανωτική δομή και ο προγραμματισμένος σχεδιασμός του εν λόγω κατηγορουμένου προς υλοποίησή τους, ελέγχοντας ο ίδιος ηγεμονικά και διευθυντικά την ανωτέρω εγκληματική οργάνωση ?. αδιαμφισβήτητα συνθέτουν συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεών του -κακουργημάτων- με βάση τα οποία, κρίνεται ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».

    Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι τα κακουργήματα σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη συνδέονται με το χώρο του ποδοσφαίρου και θεωρεί ότι το γεγονός πως ο κατηγορούμενος δραστηριοποιήθηκε πλήρως στην ομάδα ελάχιστες μέρες μετά την απόρριψη του αιτήματος για άρση του συγκεκριμένου όρου «μαρτυρεί σαφή περιφρόνηση της εννόμου τάξεως που εγκυμονεί κίνδυνο τέλεσης νέων εγκλημάτων».

    Με την πρόταση του ο κ. Δασκαλόπουλος ζητά την παραπομπή του Βαγγέλη Μαρινάκη για τα κακουργήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ποδοσφαίρου, απάτης και εκβίασης κατ έξακολούθηση και δόλιας και σκόπιμης παρέμβασης με σκοπό την αλλοίωση της έκβασης ποδοσφαιρικού αποτελέσματος. Ζητά επίσης παραπομπή επτά πρώην στελεχών της ΕΠΟ για τέσσερα κακουργήματα αντίστοιχα με αυτά του κ. Μαρινάκη καθώς και άλλων 20 προσώπων , διαιτητών, ποδοσφαιριστών, ενός προπονητή και παραγόντων ομάδων για την κατηγορία της σκόπιμης παρέμβασης προς αλλοίωση ποδοσφαιρικού αποτελέσματος. Εισηγείται επίσης την απαλλαγή έξι κατηγορουμένων καθώς και την παύση της δίωξης για έναν εμπλεκόμενο που απεβίωσε.

    Να σημειωθεί ότι σε βάρος του Εισαγγελέα Δασκαλόπουλου κατατέθηκαν συνολικά έξι αιτήσεις εξαίρεσης από κατηγορούμενους στην υπόθεση των "στημένων αγώνων" ,μεταξύ των οποίων και μία από τον κ. Μαρινάκη.

    [09] Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών εντόπισαν τελωνειακοί υπάλληλοι στον αερολιμένα Αθηνών Ελ.Βενιζέλος

    Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών εντόπισαν υπάλληλοι του τμήματος "Εκ των Υστέρων Ελέγχων, Παραποιημένων & Δίωξης" του Τελωνείου Αερολιμένα Αθηνών, Ελ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων, με τη συνδρομή του σκύλου ανιχνευτή ναρκωτικών ουσιών (όνομα ΔΙΑΣ).

    Συγκεκριμένα, μετά από φυσικό έλεγχο σε αποθήκη, σε 36 χαρτοκιβώτια, διαπιστώθηκε ότι σε 12 περιέχονταν υφάσματα, ενώ στα άλλα 24 χαρτοκιβώτια περιέχονταν αυτοσχέδιες συσκευασίες, αποτελούμενες από αλουμινόχαρτο, πλαστική μεμβράνη και αυτοκόλλητη ταινία, που περιείχαν κάνναβη, μικτού συνολικού βάρους (με την άμεση συσκευασία) 306 κιλών.

    Το σύνολο των 36 χαρτοκιβωτίων και το μεταφορικό μέσο (φορτηγό αυτοκίνητο) κατασχέθηκαν, ενώ ο οδηγός-μεταφορέας συνελήφθη και προσήχθη στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    [10] Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη ζητά διευκρινίσεις για την πρόσληψη του Μ. Μπαρόζο, από την Goldman Sachs

    Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη έγραψε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας διευκρινίσεις για την πρόσληψη του προκατόχου του, του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από την Goldman Sachs, και εισηγούμενη μια αναθεώρηση του κώδικα συμπεριφοράς των Επιτρόπων.

    "Ο διορισμός, για τον οποίο η Επιτροπή εκτιμά πως συνάδει με τον κώδικα συμπεριφοράς, εγείρει ερωτήματα για την ορθότητα του ίδιου του κώδικα", παρατηρεί η Έμιλι Ο΄Ράιλι σε επιστολή της με χθεσινή ημερομηνία που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (Συνηγόρου του Πολίτη), που είναι επιφορτισμένος να εξετάζει τα παράπονα που διατυπώνουν οι πολίτες σε βάρος των θεσμών της ΕΕ.

    "Δεν είναι αρκετό να λέμε πως δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας, πρέπει να λάβουμε υπόψη το πνεύμα και την πρόθεση του εν λόγω άρθρου της συνθήκης και να αλλάξουμε τον κώδικα ώστε να αντανακλά αυτό ακριβώς", προσθέτει.

    Η πρόσληψη, τον Ιούλιο, του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την Goldman Sachs ως συμβούλου για το Βrexit προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

    Η Επιτροπή εκτίμησε ωστόσο ότι δεν παραβιάστηκε κανένας νόμος, υπενθυμίζοντας απλώς ότι παραμένει δεσμευμένος από το "επαγγελματικό απόρρητο" ως πρώην πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κώδικας καλής διαγωγής που υπογράφουν οι Επίτροποι προβλέπει μια 18μηνη περίοδο "ψύξης" μετά το τέλος της θητείας τους, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του πρώην εργοδότη τους προκειμένου να απασχοληθούν σε ιδιωτική επιχείρηση. Ο Μπαρόζο εγκατέλειψε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2014.

    Εκτός από τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν κυρίως στη Γαλλία στο πλαίσιο της αριστερής κυβέρνησης ή ακόμα στην Πορτογαλία απ΄όπου κατάγεται, ο διορισμός του Μπαρόζο προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς ευρωβουλευτές και ένα ψήφισμα του προσωπικού της ΕΕ.

    [11] Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Τουρκία

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, για πρώτη φορά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου που είχε ως αποτέλεσμα την ψύχρανση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και τους Δυτικούς.

    Σ' αυτή τη χώρα μέλος της Ατλαντικής συμμαχίας, ο Στόλτενμπεργκ θα έχει κυρίως συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του NATO.

    [12] Τσαβούσογλου: Η τουρκική κυβέρνηση δέχεται «τεράστια πίεση» από τον λαό να βάλει τέλος στις ενταξιακές συνομιλίες

    Οι Τούρκοι είναι απογοητευμένοι από «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τη χώρα τους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ασκούν «τεράστια πίεση» στην κυβέρνησή τους να βάλει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ ότι απευθύνει επικρίσεις στους γείτονες, αλλά δεν δέχεται να επικρίνεται κι αυτή με τη σειρά της. Οι Τούρκοι απογοητεύθηκαν από το γεγονός ότι δεν έγιναν επισκέψεις ούτε δηλώσεις υποστήριξης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε.

    «Ο τουρκικός λαός βλέπει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ένα περιφερειακό φόρουμ για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μπλεντ της Σλοβενίας. «Δεχόμαστε τεράστια πίεση να σταματήσουμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.

    Εξάλλου στην Άγκυρα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πως είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ, προσθέτοντας πως απομένουν να ρυθμιστούν μόνο ήσσονος σημασίας θέματα.

    Ο Καλίν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV πως πιστεύει ότι τα εναπομείναντα ζητήματα θα επιλυθούν σύντομα. Η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag έγραψε την Κυριακή πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, αντί για μέχρι τον Οκτώβριο, την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου.

    [13] Ρ. Σβίγκου: Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους, αλλά απέναντι σε όσους επιδιώκουν την ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

    «Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους, αλλά απέναντι σε όσους επιδιώκουν τη συνέχιση της ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Πρόγραμμα», αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και σημείωσε ότι η ΝΔ «που είναι αυτή η οποία έχει μπλοκάρει τη διαδικασία της συγκρότησής του» πρέπει να κάνει πίσω και να συναινέσει στην επανασύσταση του ΕΣΡ.

    Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω από την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» και ενόψει της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, τόνισε ότι «θα προσέλθουμε με μια ατζέντα προοδευτικών αλλαγών και στο προσφυγικό και στα εργασιακά και στην ανάπτυξη».

    Ειδικότερα, όσον αφορά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε, ότι η αγωνία των εργαζομένων απασχολεί όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. «Την ίδια στιγμή όμως, που στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους», σημείωσε, «στεκόμαστε απέναντι σ? αυτούς που επεδίωξαν και συνεχίζουν να επιδιώκουν ακόμα, τη συνέχιση της ανομίας και της αυθαιρεσίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

    Η κ. Σβίγκου μίλησε για «κροκοδείλια δάκρυα» τις τελευταίες μέρες «απ? αυτούς οι οποίοι προσπαθούσαν να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια ρύθμισης της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων με το νέο διαγωνισμό». «Θυμόμαστε τον κ. Αυγενάκη από το βήμα της Βουλής, όταν συζητείτο ο ελάχιστος αριθμός των 400 εργαζομένων, να λέει ότι προσβάλλεται το διευθυντικό δικαίωμα κι ότι θα πρέπει το ίδιο το κανάλι να επιλέγει τον αριθμό των εργαζομένων. Θυμόμαστε τον κ. Αμυρά από το ΠΟΤΑΜΙ, να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ελάχιστος αριθμός εργαζομένων, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, γιατί, όπως έλεγε τότε, εάν υπάρξουν ρομποτικές κάμερες, τα κανάλια δεν θα χρειάζονται εργαζόμενους και άλλα τέτοια ευτράπελα», επισήμανε. «Τώρα», πρόσθεσε, «βλέπουμε τους ίδιους ανθρώπους που προσπαθούσαν να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια κατοχύρωσης του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια, να γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως και να κλαίνε στα τηλεοπτικά παράθυρα γι? αυτούς τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να τους προστατεύσουν?.

    [14] Π. Ρήγας: Λανθασμένη ή κακόβουλη η πληροφορία για προβλήματα στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ

    «Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει πως η διαδικασία προχωράει χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού έχουν υλοποιηθεί όλα σχεδόν τα προαπαιτούμενα και απομένει να επιλυθούν μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για να πάρουμε το πράσινο φως» ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, χαρακτηρίζοντας, είτε κακόβουλη, είτε λανθασμένη, όποια πληροφόρηση περί προβλημάτων στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    Διατυπώνοντας τις προσδοκίες του από την επερχόμενη Διάσκεψη Μεσογειακών Χωρών, δήλωσε βέβαιος «πως θα υπάρξει σύμπνοια για την ανατροπή της πιεστικής λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια». «Στόχος και ελπίδα μας» τόνισε, «είναι ένα κοινό μέτωπο, μια ταύτιση απόψεων μεταξύ των χωρών του Νότου, που θα είναι ικανή να ανατρέψει τις ισορροπίες και στην Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας».

    Απαντώντας σχετικά με τη φημολογία πως θα μπλοκαριστεί από τους δανειστές η αξιοποίηση των χρημάτων των τηλεοπτικών αδειών, για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία της κυβέρνησης να τα αξιοποιήσει προς ενίσχυση των ευπαθών ομάδων, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην επερχόμενη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στα μέτρα ενίσχυσης που πρόκειται να εφαρμοστούν.

    [15] Π. Μοσκοβισί σε Ν. Χουντή για τις καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων: «Ενημερωθήκαμε, το εξετάσαμε, το συζητήσαμε»

    «Μέρος της πρόσφατα εγκριθείσας δόσης για την Ελλάδα, ύψους 10,3 δισ., θα χρησιμοποιηθεί για την άμεση κάλυψη των καθυστερούμενων πληρωμών των συντάξεων και για τη χρηματοδότηση της καταβολής των νέων συντάξεων», επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, στον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ, Νίκο Χουντή.

    Αυτή η τοποθέτηση απαντούσε στην ερώτηση του κ. Χουντή για το «τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αποδίδονται οι συντάξεις εντός των νομοθετημένων ορίων», δεδομένου ότι με τον νόμο 3996/2011, ο οποίος υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, «θεσπίζεται η υποχρέωση για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης, να εκδίδουν οριστική απόφαση συνταξιοδότησης εντός προθεσμίας τριών μηνών».

    [16] Έκθεση της Κομισιόν: 4,9 δισεκ. ευρώ απώλεια εσόδων από ΦΠΑ το 2014 στην Ελλάδα

    Η απώλεια κρατικών εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην Ελλάδα εκτιμάται, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι ανήλθε το 2014 στο ποσό των 4,92 δισ. ευρώ, έναντι 6,34 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη απώλεια το 2013.

    Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ στην ΕΕ εκτιμάται ότι το 2014 ανήλθε στο ποσό των 159,5 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 162 δισ. ευρώ το 2013.

    Η εν λόγω έρευνα αφορά τη συνολική διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ (το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ») στα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Με βάση τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε εισπράξει το 2013 από τον ΦΠΑ ένα ποσό της τάξεως των 18,9 δισ. ευρώ. Αντ' αυτού εισέπραξε περίπου 12,6 δισ. ευρώ, δηλαδή απώλεσε σχεδόν το 33,5% των προσδοκώμενων χρημάτων. Το 2014, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε εισπράξει ένα ποσό της τάξεως των 17,6 δισ. ευρώ και αντ' αυτού εισέπραξε 12,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή απώλεσε περίπου το 28% των εσόδων που θα έπρεπε σύμφωνα με την Επιτροπή να είχε εισπράξει.

    Στο επίπεδο της ΕΕ η αντίστοιχη απώλεια ήταν το 2014 της τάξεως του 14%. Το έλλειμμα ΦΠΑ κυμάνθηκε από το υψηλό ποσοστό μη εισπραχθέντος ΦΠΑ (37,9%) στη Ρουμανία, στο πολύ χαμηλό ποσοστό (1,2%) στη Σουηδία. Σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ σημειώθηκε στην Ιταλία (36,9 δισ. ευρώ), ενώ το Λουξεμβούργο είχε το χαμηλότερο (147 εκατ. ευρώ).

    Με αφορμή τα αποτελέσματα της έκθεσης, η Επιτροπή επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις προς τα κράτη μέλη «για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερο και να καταπολεμηθεί η απάτη». Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε σχετικά: «Τα κράτη μέλη χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντα έσοδα ΦΠΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το ισχύον καθεστώς είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απάτης και των λανθασμένων υπολογισμών στον τομέα του ΦΠΑ και είναι σαφές ότι οι αριθμοί δεν πρόκειται να βελτιωθούν από μόνοι τους. Τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα στην καθιέρωση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ που θα είναι θωρακισμένο έναντι της απάτης, όπως πρότεινε η Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, καλώ όλα τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν μία ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων του επόμενου έτους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 September 2016 - 14:32:48 UTC