Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: «Η ΝΔ χρωστάει στο καθεστώς των καναλαρχών»
  • [02] Οι τηλεοπτικές άδειες και η παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στη Συντονιστική Ομάδα Κοινοβουλευτικού Έργου της ΝΔ
  • [03] «Δεν γνώριζα ότι έχει κληθεί και ο πρωθυπουργός στο φόρουμ στη Ν. Υόρκη»
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Οι επόμενοι μήνες θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης
  • [05] «Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2016»
  • [06] Συνάντηση του Γ. Δραγασάκη με το προεδρείο του ΣΕΠΕ
  • [07] Β. Κορκίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Δεν ζητάμε αμνηστία χρεών, ζητάμε μια βοήθεια για την αποπληρωμή των οφειλών μας»
  • [08] Βαθύτερες περικοπές αναμένεται να συζητήσουν ανώτατα στελέχη της Deutsche Bank
  • [09] Μόνο το 10% των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχει πληρωθεί για τις επισκέψεις Μαρτίου
  • [10] Κύπρος: Επίσπευση διαδικασιών για συμφωνίες πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης
  • [11] Ντ. Τραμπ: «Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος, το 100%»
  • [12] Ο Τραμπ επιστρέφει στις σκληρές θέσεις του κατά των μεταναστών
  • [13] Όσκαρ σε ντοκιμαντέρ ελληνίδας φοιτήτριας για τον "φύλακα άγγελο" των προσφύγων Κ. Παπαδόπουλο
  • [14] Τρισδιάστατος ο ελέφαντας της Τήλου στο Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας
  • [15] Γ. Δραγασάκης: Σύνδεση και συνεργασία του κράτους, της αγοράς και της κοινωνίας
  • [16] Τάσος Πετρόπουλος: Δεν καταργείται το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
  • [17] Η απόφαση της ΕΕ έχει πολιτική χροιά, λέει η Apple

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: «Η ΝΔ χρωστάει στο καθεστώς των καναλαρχών»

    Η ΝΔ χρωστάει στο καθεστώς των καναλιών και σήμερα, με τη στάση της απέναντι στον διαγωνισμό αδειοδότησης, βρίσκεται πλέον σε πλήρες αδιέξοδο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία, μιλώντας νωρίτερα στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο», κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση, για την κυβέρνηση, η προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων αν και γνωρίζει τον πόλεμο που θα αντιμετωπίσει από εκείνους που επί χρόνια ήθελαν τον έλεγχο του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος, παραπέμποντας μάλιστα στα μέτωπα που άνοιξαν και στο χώρο του ποδοσφαίρου και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    «Η ΝΔ εξυπηρετείται από την ποιότητα ενημέρωσης όλων των προηγούμενων χρόνων και θέλει το ίδιο: να εξυπηρετείται» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία σχολίασε ότι η ΝΔ ενώ αρχικά είπε ότι θα καταργήσει τον διαγωνισμό, στη συνέχεια άλλαξε στάση και είπε ότι δεν θα καταργήσει τον διαγωνισμό αλλά θα συμπληρώσει με άδειες.

    «Προκύπτουν πολλά ερωτηματικά, βλέπουμε δηλώσεις στελεχών της ΝΔ πολύ διαφορετικές, αντικρουόμενες μεταξύ τους. Νομίζω ότι βρίσκεται σε ένα πλήρες αδιέξοδο απέναντι σε αυτό διότι δεν μπορεί να πει απλά και καθαρά ότι εγώ δεν θέλω να αλλάξει τίποτε, δεν θέλω να μπει καμία τάξη, χρωστάω στο καθεστώς αυτό με εξυπηρέτησε τόσα χρόνια, επομένως θέλω να παραμείνει το ίδιο» σημείωσε για να σχολιάσει ότι «αυτό δεν μπορεί προφανώς, με τοναντίστοιχο κυνισμό του κυρίου Ψυχάρη (που ακούσαμε χθες στη Εξεταστική Επιτροπή) να το κάνει και έτσι τα στελέχη της δίνουν διαφορετικές και ελλιπείς απαντήσεις».

    [02] Οι τηλεοπτικές άδειες και η παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στη Συντονιστική Ομάδα Κοινοβουλευτικού Έργου της ΝΔ

    Η γενική πορεία της χώρας, οι τηλεοπτικές άδειες και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εξετάστηκαν σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου της ΝΔ υπό τον πρόεδρο του κόμματος.

    Όσον αφορά τη γενική πορεία της χώρας, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, η εκτίμηση ήταν ότι «η χώρα σέρνεται και τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώνονται δραματικά από τη σφαγιαστική έμμεση και άμεση φορολογία και από την ταυτόχρονη μείωση μισθών και συντάξεων» και πως η χώρα είναι και θα παραμείνει σε ύφεση.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «όλη αυτή η κατάσταση ενόψει του φθινόπωρου και του πολύ δύσκολου χειμώνα γίνεται αισθητή από την κοινωνία από την οποία έρχεται μια δυνατή βοή ?δεν αντέχουμε άλλο"», ενώ εκφράστηκε έντονη ανησυχία και για την πορεία του προσφυγικού.

    Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών εκφράστηκε η εκτίμηση πως τέτοια θέματα που «σκόπιμα υπερτονίζει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες δεν μπορούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και τους πολίτες από την οδυνηρή καθημερινότητα που βιώνουν». Ως προς την ουσία του θέματος, πρώτον, επιβεβαιώθηκε η σαφής θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι με τον νέο διαγωνισμό η κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη διαπλοκή, αντίθετα υφαίνει νέο δίκτυο διαπλοκής. Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει το νόμο Παππά επαναφέροντας το ΕΣΡ και τον κεντρικό-αποφασιστικό ρόλο του στη διαδικασία και τρίτον, με μόνο κριτήριο την ελεύθερη ενημέρωση θα αξιοποιηθεί το σύνολο του ψηφιακού φάσματος με νέες τηλεοπτικές άδειες, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και απολύτως διαφανή προέλευση των χρημάτων και ενιαίο τίμημα.

    [03] «Δεν γνώριζα ότι έχει κληθεί και ο πρωθυπουργός στο φόρουμ στη Ν. Υόρκη»

    «Έχω κληθεί από διμήνου στο φόρουμ αυτό, χωρίς να γνωρίζω ότι θα είναι ο πρωθυπουργός. Από τις εφημερίδες έμαθα ότι έχουμε κανονίσει να είμαστε και μαζί. Είναι ευφάνταστοι οι δημοσιογράφοι. Εγώ έχω βγάλει εισιτήρια για τις 17... Δεν γνωρίζω πώς θα πάει ο πρωθυπουργός» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης αναφορικά με τα δημοσιεύματα για πιθανή συνάντηση στη Ν. Υόρκη.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα FM αναφορικά με την αποχώρηση Καλλιάνου είπε πως «ο κ. Καλλιάνος χρησιμοποιείται τώρα. Δεν είναι κακό παιδί. Αυτός ισχυρίστηκε ότι του είπα "θα σε διώξω αν ξανακάνεις κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ", ενώ εγώ κάνω μεγαλύτερη κριτική. Πώς μπορώ να απαγορέψω από τον συνεργάτη μου να κάνει και εκείνος αυτό που κάνω εγώ;».

    Σχολιάζοντας τον Αλέξη Τσίπρα είπε πως «ο πρωθυπουργός μέσα του δεν είναι άδικος άνθρωπος. Είδε έναν Βασίλη Λεβέντη, που μετά από διασυρμό και κακοποίηση 35 ετών, μπήκε στη Βουλή και έχει πέντε απόψεις. Να μην το εκτιμήσει αυτό; Έχει ωριμάσει, είναι ρεαλιστής».

    Απέκλεισε την πιθανότητα συνεργασίας της Ένωσης Κεντρώων με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «να μην ψηφίσει κανένας την Ένωση Κεντρώων, στις επόμενες εκλογές, αν κάνω την όποιας φύσεως συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ! Δεν μπορώ να συνεργαστώ, γιατί εγώ έχω ορκιστεί στους ψηφοφόρους της Ένωσης Κεντρώων, το 4% που μου δώσανε μετά από 35 χρόνια, να το κάνω 14, 15%... Για λάφυρα δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ η Ένωση Κεντρώων. Ενώ τώρα ο κ. Τσίπρας σχημάτισε μία κυβέρνηση νομής λαφύρων. Έδωσε πέντε υπουργεία στον κ. Καμμένο και τελείωσε η συζήτηση».

    [04] Αλ. Τσίπρας: Οι επόμενοι μήνες θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

    «Φέτος βρισκόμαστε σε μια καμπή και οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο κρίσιμοι, γιατί ακριβώς θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει των εγκαινίων και της επίσκεψής του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι έχει σημασία αυτή η ανάπτυξη να αξιοποιηθεί, να παραχθεί νέος πλούτος, αλλά να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη και κυρίως στις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας, που θα μπορούν αυτήν την παραγόμενη «πίτα» να την πολλαπλασιάσουν.

    Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η «επόμενη μέρα» στην οικονομία είναι κοντά μας, «δεδομένου ότι έχουμε τους ερχόμενους πέντε μήνες που θα κρίνουν την εξέλιξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους». «Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που βεβαίως θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή, μετά από έξι χρόνια πολύ μεγάλων δυσκολιών, και σε σχέση με τις δυνατότητες δανειοδότησης των επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

    Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, πέραν την αναπτυξιακής πορείας και της κανονικοποίησης της οικονομίας, είναι οι θέσεις εργασίας. Ανέφερε ότι «η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης και πρέπει να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, όχι με λόγια, αλλά με έργα». «Σας θέλουμε συμμάχους σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους φορείς.

    Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, εκπροσωπούνται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και η διοίκηση της ΔΕΘ HELEXPO.

    [05] «Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2016»

    Την εκτίμηση ότι το 2016 θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει προβλεφθεί διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στην Ολομέλεια της Βουλής υπογραμμίζοντας, ότι η υπέρβαση του πλεονάσματος θα επιστραφεί στην Οικονομία ως ένεση ρευστότητας. Την ίδια ώρα ωστόσο, ο κ. Χουλιαράκης έσπευσε να υπογραμμίσει, ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει αλλά εργάζεται για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων και προωθεί θεσμικές τομές στην αγορά και την Οικονομία.

    Ο κ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, για την οποία ανέφερε, ότι μετά τη συμφωνία του περσινού Καλοκαιριού υπάρχουν οι εγγυήσεις και προστατεύεται η ανεξαρτησία της. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ». Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, πως το τρέχον οικονομικό έτος 2016 θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται και επισήμανε, πως η υπέρβαση του πλεονάσματος θα «επιστραφεί» στην οικονομία ως ένεση ρευστότητας.

    «Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2016» είπε ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος πάντως τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει. «Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε όταν η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα, έστω και μετά από μία βαθιά ύφεση» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και σχολίασε αναφορικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «πρέπει να φέρεται πιο υπεύθυνα και να μην υποστηρίζει ότι βαθαίνει η ύφεση».

    «Η πρόβλεψη πολλών διεθνών ιδιωτικών φορέων ήταν στην αρχή του χρόνου για ύφεση 1,5% - 2%. Και η ΕΛΣΤΑΤ προέβλεπε ύφεση 1,2% στο εξάμηνο. Όμως η οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική και η ύφεση στο εξάμηνο ήταν 0,9%», παρατήρησε. Προσέθεσε δε, ότι «Η εικόνα της οικονομίας είναι συμβατή με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τέλος της ύφεσης στο μέσο του 2016 και αρχή ανάκαμψης. Είναι εικόνα που πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό; Αναμφίβολα όχι».

    [06] Συνάντηση του Γ. Δραγασάκη με το προεδρείο του ΣΕΠΕ

    Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, συναντήθηκε σήμερα το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης οι θέσεις και οι προτάσεις του ΣΕΠΕ που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για τη νέα "Ψηφιακή Ελλάδα", καθώς και οι άμεσες ενέργειες που προτείνονται για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων, απαραίτητων για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνει η χώρα και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ υπογράμμισαν το γεγονός, πως η ανάδειξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε στρατηγικό κλάδο για την οικονομία, αποτελεί μονόδρομο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την επιδίωξη της κυβέρνησης για την ανάδειξη του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε στρατηγικής σημασίας πυλώνα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον και από τις δύο πλευρές, υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής για την υλοποίηση ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου εθνικής ψηφιακής πολιτικής, το οποίο θα απογειώσει τις δυνατότητες της ψηφιακής οικονομίας, με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησε στην ανάγκη άμεσης προώθησης σημαντικών έργων τεχνολογίας, όπως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, καθώς και στη στενή και διαρκή συνεργασία με το ΣΕΠΕ για την αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των δυνατοτήτων του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

    Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας παραγωγικής ταυτότητας για τη χώρα, με κεντρική διάσταση την ανάπτυξη του συμπλέγματος δραστηριοτήτων που αφορά την ψηφιοποίηση της οικονομίας, την αναβάθμιση του κλάδου της πληροφορικής και του software, καθώς και την επέκταση των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε, πως το νέο παραγωγικό υπόδειγμα δεν θα προέλθει από μία ανταγωνιστική σχέση του κράτους με την αγορά, αλλά από τη σύνδεση και τη συνεργασία του κράτους, της αγοράς και της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος της κυβέρνησης με φορείς, όπως ο ΣΕΠΕ, πρέπει να έχει διάρκεια και συγκεκριμένο περιεχόμενο.

    [07] Β. Κορκίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Δεν ζητάμε αμνηστία χρεών, ζητάμε μια βοήθεια για την αποπληρωμή των οφειλών μας»

    «Δεν ζητάμε αμνηστία χρεών, ζητάμε μια βοήθεια για την αποπληρωμή των οφειλών μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και εξηγεί πως ο εμπορικός θέσμος περιμένει τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης, προκειμένου να «κλείσει» το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού επιχειρήσεων.

    «Συμφωνία εμπορικού κόσμου και γενικότερα επιχειρηματικού κόσμου και μικρομεσαίων με την κυβέρνηση νομίζω ότι υπήρχε επάνω σ' αυτό το θέμα. Το μεγάλο διακύβευμα είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.

    Σημείωσε ακόμη πως πρόκειται κατ' ουσίαν για έναν τροφοδότη λογαριασμό, «που θα μπορεί η επιχείρηση, από χρήματα τα οποία παίρνει μέσω πλαστικού χρήματος -τα εισπράττει μέσω πλαστικού χρήματος και e-banking- να τα δίνει κατά σειρά προτεραιότητας στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τους μισθούς και τους προμηθευτές".

    [08] Βαθύτερες περικοπές αναμένεται να συζητήσουν ανώτατα στελέχη της Deutsche Bank

    Τα ανώτατα στελέχη της Deutsche Bank αναμένεται να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσουν την επίσπευση των περικοπών κόστους στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση των εσόδων της και αρνητικά επιτόκια, δήλωσαν σήμερα πηγές με γνώση του θέματος.

    «Θέλουν να επανεξετάσουν τις δομές και τα κόστη», δήλωσε μία από τις πηγές. «Το θέμα είναι αν ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι αρκετό».

    Το εκτελεστικό και το εποπτικό συμβούλιο της τράπεζας θα πραγματοποιήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου κοινή συνάντηση προκειμένου να συζητήσει πιθανές αλλαγές στη στρατηγική της, μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Τζον Κράιαν τον Ιούλιο ότι ίσως χρειαστούν βαθύτερες περικοπές μετά τη σημαντική μείωση των εσόδων.

    Ενώ η ατζέντα για τη συνάντηση στα μέσα Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει θέματα όπως τα εσωτερικά συστήματα και οι σχέσεις με τους πελάτες, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε σχέδια για συγχώνευση με κάποιον ανταγωνιστή, δήλωσαν οι πηγές.

    [09] Μόνο το 10% των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχει πληρωθεί για τις επισκέψεις Μαρτίου

    Τεχνικό πρόβλημα ταυτοποίησης και συσχέτισης του ψηφιοποιημένου φυσικού παραπεμπτικού με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό καθυστερεί την πληρωμή πολλών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, και όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών (ΕΝΙ)-ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλη Βλασταράκο, «μόνο το 10% των γιατρών έχουν πληρωθεί» για τις υποβολές Μαρτίου.

    Η κ. Μαστοράκου χαρακτηρίζει την εικόνα «άκρως απογοητευτική», καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η εκκαθάριση χιλιάδων πράξεων και επισκέψεων, προσθέτοντας ότι η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έχει καταθέσει εξώδικη διαμαρτυρία γνωστοποίησης επίσχεσης παροχής υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ των απλήρωτων γιατρών από σήμερα.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η εκκαθάριση, 3.200 υποβολών επισκέψεων. Σε 1.700 επισκέψεις, διαπιστώνεται τεχνικό πρόβλημα ταυτοποίησης και συσχέτισης του ψηφιοποιημένου φυσικού παραπεμπτικού με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό στο e-dapy.

    [10] Κύπρος: Επίσπευση διαδικασιών για συμφωνίες πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης

    Την επίσπευση των διαδικασιών για εμπορικές συμφωνίες πώλησης φυσικού αερίου από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών Shell, Nobel και Delek, με τα οποία είχε σήμερα συνάντηση.

    Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης του κοιτάσματος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την επιθυμία προς τις εταιρείες, να συντμηθούν όσο γίνεται τα χρονοδιαγράμματα πώλησης του φυσικού αερίου, που σήμερα τοποθετούνται στο 2020 με 2022.

    Συζητήσαμε τις προκλήσεις, που υπάρχουν, σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και γενικότερα για την αγορά υδρογονανθράκων και έχουμε συμφωνήσει ότι θα προχωρήσουμε, να επιταχύνουμε και να βρούμε τους βέλτιστους τρόπους για αξιοποίηση και εκμετάλλευση του κοιτάσματος προς την αγορά της Αιγύπτου, σε συνέχεια βεβαίως και της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Πετρελαίου της χώρας, ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της περιοχής, ο υπουργός απάντησε: «Στην κοινοπραξία πλέον έχουμε συμμετέχοντες, οι οποίοι είναι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, οπότε δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο. Το κοίτασμα ?Αφροδίτη? θα αναπτυχθεί από μόνο του».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Noble κ. Ντέιβιντ Στόβερ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κοινοπραξία είναι «ένας πολύ δυνατός συνεταιρισμός ο οποίος προωθεί το έργο».

    [11] Ντ. Τραμπ: «Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος, το 100%»

    Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε κατά την ομιλία που εκφώνησε πριν από λίγο σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Φοίνιξ της πολιτείας της Αριζόνας ότι το Μεξικό «θα πληρώσει το 100%» της δαπάνης για να ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορά του με τις ΗΠΑ, ανταπαντώντας έτσι στον μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο, με τον οποίο συναντήθηκε μερικές ώρες νωρίτερα.

    «Το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος 100%, πιστέψτε με. Δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά θα πληρώσουν το τείχος», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ.

    Το ζήτημα της χρηματοδότησης του τείχους -η ανέγερση του οποίου αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Τραμπ - έγινε αφορμή δημόσιας διαφωνίας ανάμεσα στον υποψήφιο και τον μεξικανό πρόεδρο.

    «Στην αρχή της συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησα σαφές ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει το τείχος», έγραψε ο πρόεδρος του Μεξικού στο Twitter, διαψεύδοντας τον μεγιστάνα των ακινήτων, ο οποίος είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί ότι το θέμα της κάλυψης του κόστους δεν συζητήθηκε.

    «Πράγματι συζητήσαμε για το τείχος, δεν συζητήσαμε για την πληρωμή του, αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αυτή ήταν μια προκαταρκτική συνάντηση, μια εξαίρετη συνάντηση», είπε ο Τραμπ.

    Η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε την αντίδραση του Πένια Νιέτο, σημειώνοντας πως η συνάντησή τους εντάσσεται σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί η διμερής σχέση. «Δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση, αυτό θα ήταν ανάρμοστο. Δεν δημιουργεί καμιά έκπληξη το ότι οι δυο τους έχουν διαφορετική άποψη για το ζήτημα», πάντως «θέλουμε να συνεχιστεί η συζήτηση», ανέφερε ο Τζέισον Μίλερ, εκπρόσωπος του Τραμπ.

    Πολλοί στο Μεξικό αντιμετώπισαν με οργή την επίσκεψη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες από τη χώρα αυτή βιαστές και διακινητές ναρκωτικών, κάτι για το οποίο απαιτούσαν να ζητήσει συγγνώμη.

    Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Ακόμη και στην κατ' ιδίαν συνομιλία τους ο Τραμπ δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της μεξικανικής προεδρίας Εδουάρδο Σάντσες.

    [12] Ο Τραμπ επιστρέφει στις σκληρές θέσεις του κατά των μεταναστών

    Ο Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων υποστήριξε στην ομιλία του με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό πρόβλημα ότι όποιος ζει παράνομα στην Αμερική θα απελαθεί στην περίπτωση που ο ίδιος εκλεγεί ο ίδιος στην προεδρία των ΗΠΑ.

    Η δήλωση του αυτή του Τραμπ σηματοδοτεί την επιστροφή του στις αρχικές (σκληροπυρηνικές) θέσεις που εξέφραζε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στις ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε τη διάθεση να είναι περισσότερο ?ελαστικός? στις τοποθετήσεις του, με διάθεση συνεργασίας για την εξεύρεση δημιουργικών λύσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Στη χθεσινή ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στη συνοριακή πολιτεία της Αριζόνας, τήρησε σκληρή στάση έναντι των 11 εκατ. μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, σβήνοντας τις ελπίδες μιας πιο μετριοπαθούς στάσης που είχαν καλλιεργήσει οι δηλώσεις του, για "καλούς ανθρώπους"μεταξύ των μεταναστών που ζουν στη χώρα για χρόνια κι έχουν συμβάλει στην ευημερία της αμερικανικής κοινωνίας.

    Υιοθετώντας το σκληρό τόνο που χαρακτηρίζει την παρορμητική προσωπικότητά του, ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι όσοι ζουν παράνομα στις ΗΠΑ έχουν "μόνο μία επιλογή"στην περίπτωση της εκλογής του στην προεδρία: "Να επιστρέψουν στις πατρίδες τους κι από εκεί να αιτηθούν την είσοδό τους και πάλι στη χώρα,δήλωσε.

    Η ακραία ρητορική που ακολούθησε ο Τραμπ για το μεταναστευτικό πρόβλημα από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του τον βοήθησε να επικρατήσει στους προκριματικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, έναντι των 16 αρχικών υποψηφίων που διεκδικούσαν το χρίσμα. Η Αν Κούλτερ συντηρητική ακτιβίστρια που ανησυχούσε για το ενδεχόμενο μεταβολής των σκληρών θέσεων του Τραμπ, ανέφερε στο Twitter: Έχω ακούσει ότι ο Τσόρτσιλ μπορούσε με ευκολία να χειριστεί τις φράσεις που χρησιμοποιούσε στις ομιλίες του. Η ομιλία που έκανε ο Τραμπ για το μεταναστευτικό είναι η πιο μεγαλειώδης ομιλία που έχει κάνει.

    Σε προεκλογικό επίπεδο, γίνεται φανερό ότι η σκλήρυνση των θέσεων του Τραμπ περιορίζει την πολιτική προσπάθεια των προηγούμενων ημερών, αναφορικά με τη διείσδυσή του στους ψηφοφόρους των μειονοτήτων και των μεταναστευτικών ομάδων, αλλά και προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων, που εκτιμούν ότι είναι πρακτικά αδύνατη η απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών από τις ΗΠΑ.

    Με δεδομένο ότι η Χίλαρι Κλίντον προηγείται των δημοσκοπήσεων που διεξάγονται σε παναμερικανικό επίπεδο, το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μεξικό εντάχθηκε στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας της προεκλογικής εκστρατείας του, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι ο ίδιος διαθέτει την απαραίτητη θέληση να διαχειριστεί άμεσα σοβαρά ζητήματα, όπως οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό.

    [13] Όσκαρ σε ντοκιμαντέρ ελληνίδας φοιτήτριας για τον "φύλακα άγγελο" των προσφύγων Κ. Παπαδόπουλο

    Μετρά μαζί με τους συναδέλφους του, στους οποίους πάντα αναφέρεται, διασώσεις πολλών χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Για τα όσα έκανε τον τίμησε ως εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος στη Λέσβο, η Ακαδημία Αθηνών. Ο ελληνικός και διεθνής Τύπος τον χαρακτήρισε "φύλακα άγγελο"των προσφύγων. Οι επώνυμοι, που πέρασαν κατά δεκάδες από το νησί, τον συνεχάρησαν θερμά. Ήρθε η ώρα, ένα χρόνο μετά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, ένα ντοκιμαντέρ με κεντρικό ήρωα αυτόν, τον Μυτιληνιό κυβερνήτη του σκάφους -του θρυλικού πλέον σκάφους ΠΛΣ 602- Ανθυποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο και τους συναδέλφους του να τιμηθούν από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

    Η Δάφνη Ματζιαράκη, μια Ελληνίδαφοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλλιφόρνια τιμήθηκε με «Όσκαρ» από την Ακαδημία συμμετέχοντας στο Φοιτητικό διαγωνισμό Κινηματογράφου. Βραβεύθηκε στην κατηγορία ντοκιμαντέρ για το «4.1Miles», ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που βρέθηκαν στη μέση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

    Το ντοκιμαντέρ γυρίσθηκε εξ ολοκλήρου στη Λέσβο και συγκεκριμένα πάνω στο σκάφος, με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και το πλήρωμά του. «Πέρασα τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με καπετάνιο τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου «4.1 Miles» στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας. Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου (Oscar) στην κατηγορία του» έγραψε η ίδια η Δάφνη Ματζιαράκη στον προσωπικό της λογαριασμό το facebook.

    Αυτή την εβδομάδα το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα σε ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις ΗΠΑ, στο «Telluride» του Colorado και θα δημοσιευτεί σε λίγο καιρό από τους «New York Times».

    Στο διαγωνισμό πήραν μέρος φοιτητές από 286 Πανεπιστήμια της Αμερικής και 95 ξένα Πανεπιστήμια ενώ η επιτροπή έλαβε 1749 ταινίες. Η Δάφνη Ματζιαράκη είναι ανάμεσα στους 17 φοιτητές που τιμήθηκαν από την Ακαδημία Κινηματογράφου στον 43ο Διαγωνισμό για το 2016. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου.

    [14] Τρισδιάστατος ο ελέφαντας της Τήλου στο Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας

    Μια μοναδική έκθεση με θέμα «Elephas tiliensis.Νάνος και τρισδιάστατος», εγκαινιάζεται σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

    Πρόκειται για τον ελέφαντα της Τήλου, τον τελευταίο ελέφαντατης Ευρώπης, που έφτασε στο νησί κολυμπώντας από την Μικρά Ασία πριν από 45.000 χρόνια, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου.

    Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης είναι ότι οι μελετητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα δείγματα, να τα αντιγράψουν με αξονικούς τομογράφους και λέιζερ σκάνερ, να τα μετατρέψουν σε τρισδιάστατα μοντέλα, υπολογίζοντας τις σωστές διαστάσεις και έπειτα να τα τυπώσουν σε εκτυπωτές 3D. «Πρόκειται για μια καινοτόμο, σύγχρονη μεθοδολογία που μας επέτρεψε να πλησιάσουμε μια ιδανική μορφή του ελέφαντα της Τήλου και για πρώτη φορά να έχουμε έναν συναρμολογημένο τρισδιάστατο σκελετό, τον οποίο έχουμε στήσει», προσθέτει ο κ. Θεοδώρου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά ένα εξαφανισμένο, πλέον, είδος σε τρισδιάστατη μορφή, αλλά και να πληροφορηθεί για τη μεθοδολογία των ανασκαφών, το πρωτότυπο υλικό από τις ανασκαφές, αλλά και να συγκρίνει την παλιά μεθοδολογία κατασκευής αντιγράφων των απολιθωμάτων με τη σύγχρονη μεθοδολογία που επιτρέπει κατασκευή κατοπτρικών δειγμάτων εκτύπωση υπό κλίμακα.

    Πότε και πώς εμφανίστηκε στην Τήλο ο ελέφαντας

    Ο διευθυντής του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεώργιος Θεοδώρου, υπογραμμίζει ότι «το πανεπιστήμιο κάνει ανασκαφές στην Τήλο από το 1971 μέχρι σήμερα. Έχουμε ένα σπήλαιο, το Χαρκαδιό, που ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή Νικόλαο Συμεωνίδη. Αυτό το σπήλαιο φιλοξενεί ένα πλούσιο υλικό σχετικά με τους τηλιακούς ελέφαντες. Δώσαμε την ονομασία 'tiliensis' το 2007, επειδή εξαφανίστηκε στην Τήλο πριν από 3.500 χρόνια, ενώ έφθασε τουλάχιστον πριν από 45.000 χρόνια στην Τήλο».

    Όπως αναφέρεται μάλιστα σε σχετική εργασία, «το νέο είδος είναι γεωγραφικό, έζησε πλήρως απομονωμένο από κάθε άλλο ενδημικό ελέφαντα της Μεσογείου, είναι αρκετά πιο μεγαλόσωμο από τα μικρότερα είδη της Σικελίας και της Κύπρου, ενώ σύμφωνα με την μορφολογική μελέτη έχουν αποκαλυφθεί πολυάριθμες αλλαγές που αφορούν στο μετακρανιακό υλικό κι επιτρέπουν την περιγραφή ενός πολύ ευκίνητου ζώου, καλά προσαρμοσμένου στο νησιωτικό περιβάλλον, με πολύ καλές δυνατότητες κίνησης στο τραχύ έδαφος. Η εξαφάνιση του Elephas tiliensis είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων περιβαλλοντικής πίεσης, που προκλήθηκε από τις κλιματικές αλλαγές, τη μείωση της έκτασης του νησιού εξαιτίας της ευστατικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας μετά το τελευταίο θερμοκρασιακό ελάχιστο, αλλά και της ηφαιστειότητας στην ευρύτερη περιοχή».

    Ο ελέφαντας της Τήλου έζησε στα τελευταία 50.000 χρόνια, υπολογίζεται ότι έφτανε περίπου το 1,5 μέτρο ζύγιζε περίπου 500 με 600 κιλά και είχε χρόνο ζωήςπου μάλλον ξεπερνούσε τα 40 με 50 χρόνια. Η έκθεση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ, ΘΑΛΗΣ ΜΙS 380135, σε συνεργασία του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή ΕΜΠ, Χριστόφορο Προβατίδη, και θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 13.30 μετά το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι και τις αρχές του 2017. «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε τους προσεχείς μήνες να βρεθεί χρηματοδότηση, ώστε να πάει στον τελικό χώρο της, στο νέο κτίριο στην Τήλο», τονίζει ο κ. Θεοδώρου. Κύριος χρηματοδότης των ανασκαφών τα τελευταία 25 χρόνια υπήρξε το υπουργείο Αιγαίου. Παράλληλα, με τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί και η παράδοση του Μουσείου από τον απερχόμενο διευθυντή καθηγητή, Γεώργιο Θεοδώρου, στο νέο διευθυντή του Μουσείου, καθηγητή, Βασίλειο Καρακίτσιο.

    Τι είναι το Μουσείο παλαιοντολογίας

    Το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας, ένα από τα πολλά μουσεία του Πανεπιστημίου ΑΘηνών ανήκει και στεγάζεται στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Διαθέτει πλούσιες συλλογές σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων, φυτικών απολιθωμάτων και άλλων παλαιοντολογικών ευρημάτων και γεωλογικών δειγμάτων, από τη χώρα μας και το εξωτερικό, οι οποίες διαρκώς εμπλουτίζονται. Διεξάγει επιστημονικές έρευνες καθώς και ανασκαφές σε όλη την επικράτεια. Είναι ανοικτό τι καθημερινές σε ημερήσια βάση για τα σχολεία και το κοινό με οργανωμένες επιστημονικές ενημερώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα σχολεία.

    Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στις χώρους με πλούσιες συλλογές με πολλές χιλιάδες δείγματα που καλύπτουν τον ελληνικό χώρο και με απολιθώματα που χρονολογούνται μέχρι και 300 εκ. έτη πριν.

    Το μουσείο συντηρείται με τα δικά του έσοδα από τα εισιτήρια των εκθέσεών του, ενώ αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού.

    [15] Γ. Δραγασάκης: Σύνδεση και συνεργασία του κράτους, της αγοράς και της κοινωνίας

    Μέσα από τη σύνδεση και συνεργασία του κράτους, της αγοράς και της κοινωνίας θα προέλθει το παραγωγικό υπόδειγμα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Στο κλίμα αυτό κατέστη σαφής η απόφαση της κυβέρνησης να είναι διαρκής ο διάλογος και η συνεργασία με φορείς όπως ο ΣΕΠΕ.

    Στη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισήμανε ειδικότερα την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας παραγωγικής ταυτότητας για τη χώρα, με κεντρική διάσταση την ανάπτυξη του συμπλέγματος δραστηριοτήτων που αφορά την ψηφιοποίηση της οικονομίας, την αναβάθμιση του κλάδου της πληροφορικής και του software, καθώς και την επέκταση των νέων τεχνολογιών.

    Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε πως το νέο παραγωγικό υπόδειγμα δεν θα προέλθει από μία ανταγωνιστική σχέση του κράτους με την αγορά αλλά από τη σύνδεση και τη συνεργασία του κράτους, της αγοράς και της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος της κυβέρνησης με φορείς, όπως ο ΣΕΠΕ, πρέπει να έχει διάρκεια και συγκεκριμένο περιεχόμενο.

    [16] Τάσος Πετρόπουλος: Δεν καταργείται το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

    «Δεν καταργείται το ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ» τονίζει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», o υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος και διευκρινίζει ότι η είδηση για την κατάργηση του ταμείου και της οικονομικής αυτοτέλειας του είναι «ψευδής» διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    Ακόμη τόνισε ότι «η διάταξη είναι σαφής και αφορά μόνο τους επιμέρους τομείς που υπάρχουν μέσα στα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ».

    Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι «με την τροπολογία καταργήσαμε την οικονομική λογιστική αυτοτέλεια των επιμέρους τομέων, που λειτουργούν εντός των ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ήδη από το 2008 και με το νόμο 3655, όμως αυτή η ένταξή του στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από το 2008 δεν έλυσε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των αναγκών των ασφαλισμένων των ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να δανείζει ο ένας τομέας στον άλλο με έναν τρόπο ο οποίος θα μπορούσε να ελεγχθεί ως νομικά εσφαλμένος και να αποδοθούν ευθύνες και σε παλιούς ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι δεν έχουν καμία οι άνθρωποι υπαιτιότητα το να δίνονται δανεικά και αγύριστα».

    Σε ερώτηση για τον αν είναι εσωτερικό λειτουργικό θέμα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο υφυπουργός Εργασίας είπε: «Πρέπει να κατανοήσουν οι συνάδελφοί σας οι οποίοι δημοσιογραφούν και δίνουν ειδήσεις να τις δίνουν με την ορθότητα που πρέπει και θα μου επιτρέψετε να είμαι λίγο πιο αναλυτικός.Για να πω όμως και τούτο ότι τέτοιου είδους ψευδείς ειδήσεις εξυπηρετούν μία σκόπιμη δημιουργία ομιχλώδους τοπίου στην κοινωνική ασφάλιση και στην λειτουργία του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης συνεχώς και κάθε μήνα βγαίνει και κάτι ακόμη το οποίο δεν αποδίδει την αλήθεια. Γι? αυτό από τη θέση ευθύνης που έχω αισθάνομαι την ανάγκη ιδίως για τους δημοσιογράφους που οφείλουν να λένε την αλήθεια και την είδηση με αλήθεια, γιατί η αλήθεια είναι η ψυχή της δικαιοσύνης για να είναι η είδηση ψυχή της δικαιοσύνης να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Με εντυπωσίασε αυτός ο χαμός που έγινε για κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λένε. Οι δημοσιογράφοι το λένε, εμείς δεν το είπαμε πάντως».

    [17] Η απόφαση της ΕΕ έχει πολιτική χροιά, λέει η Apple

    Η επιβολή αναδρομικού φόρου ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple είναι «απόλυτα πολιτικά σκ...», στην οποία «κάποιο ρόλο πρέπει να έπαιξε μία αντιαμερικανική τάση», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα Irish Independent, προσθέτοντας ότι θα συνεργασθεί με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για την ανατροπή της απόφασης, η οποία «στερείται νομικής ή ουσιαστικής βάσης».

    «Δεν υπάρχει αδικοπραξία εδώ και πιστεύω ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα μπορεί να ήταν ένας παράγων στην απόφαση για την επιβολή του φόρου αυτού. Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση για τον επαναπροσανατολισμό προς την Ευρωπαϊκή Ενωση των φόρων που πρέπει να καταβληθούν στις ΗΠΑ ».

    Ο Τιμ Κουκ απέρριψε την κατηγορία που απηύθυνε στην Apple η ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κατέβαλε μόλις το 0,005% του αναλογούντος φόρου στην Ιρλανδία το 2014.

    «Απλώς βρήκαν έναν αριθμό ούτε ξέρω από πού», λέει προσθέτοντας ότι η Apple καταβάλλει το 26% των συνολικών της κερδών ετησίως.

    Ο Τιμ Κουκ τονίζει ότι, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Apple θα παραμείνει προσηλωμένη στα σχέδιά της για επέκταση στην Ιρλανδία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 September 2016 - 12:32:43 UTC