Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις με απόφαση της Βουλής
  • [02] «Eπίθεση» της ΝΔ στον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ
  • [03] Ν. Φίλης: Το παρόν σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εξαντλήσει τη δυναμική του
  • [04] Φ. Γκράντι: Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης
  • [05] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις του 2016 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ
  • [06] Μ. Λυμπερόπουλος: Κανείς Έλληνας μεταξύ των θυμάτων ή των αγνοουμένων από τον καταστροφικό σεισμό
  • [07] Μ . Ρέντσι: Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος
  • [08] Βρετανία: Συνετρίβη κατά τη δοκιμαστική πτήση του το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, κανείς δεν τραυματίστηκε
  • [09] Γνωστοί καλλιτέχνες από 10 εως 18 Σεπτεμβρίου στη μουσική σκηνή της 81ης ΔΕΘ
  • [10] Σχόλιο της Όλ. Γεροβασίλη για την επιστολή Κομισιόν προς τον Ευκ. Τσακαλώτο για την παραπομπή του Α. Γεωργίου
  • [11] Βουλή: Ερώτηση της ΝΔ για τις συμβάσεις σίτισης στις δομές φιλοξενίας προσφύγων
  • [12] Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την επιχείρηση της Άγκυρας κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία
  • [13] Τσαβούσογλου: Σημείο καμπής στον αγώνα κατά του ΙΚ η επιχείρηση για την εκδίωξη των μαχητών του από την συριακή πόλη Τζαραμπλούς

  • [01] Ν. Παππάς: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις με απόφαση της Βουλής

    Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις καθώς αυτό αποφάσισε η βουλή με ευρεία πλειοψηφία ,τόνισε ο υπουργός ΕπικρατείαςΝίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.

    Hαδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων θα οδηγήσει την τηλεόραση σε νέα εποχή και σε πιο ισορροπημένες σχέσεις των επιχειρηματιών με την πολιτεία σημείωσε ο υπουργός επικρατείας. Βάσει του νόμου τόνισε- οι άδειες είναι 4 προσθέτοντας ότι η συζήτηση για περισσότερες άδειες αν ανοίξει, θα αφορά το απώτερο μέλλον.

    Η μετάβαση θα είναι ομαλή και θα ολοκληρωθεί μετά από 90 ημέρες, όσες προβλέπει ο νόμος,τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

    «Η κυβέρνηση μας είναι η πρώτη που αδειοδοτεί»υπογράμμισε ο κ. Παππάς σημειώνοντας ότι «στην προηγούμενη κατάσταση είχε παγιωθεί η εκτίμηση ότι δεν θα έρθει ποτέ κανείς να βάλει το δάχτυλο στη πληγή»

    Oκ.Παππάς έκανε λόγο για ιδιότυπη ντε φάκτο χρησικτησία ενός δημόσιου αγαθού και αναφερόμενος στις αντιδράσεις μίλησε για σχέσεις διαπλοκής και ερμηνεία κατά το δοκούν του συντάγματος. Αναφερόμενος στους υποψήφιους του διαγωνισμού σημείωσε ότι όσοι έχουν καταδίκες δεν μπορούν να είναι κύριοι μέτοχοι.

    Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο ,ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι έχουν μπει τα θεμέλια για μια δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των επομένων ετών,τόνισε Το θέμα είναινα αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες που υπάρχουν και αυτό θα γίνει μέσα από μια μακροχρόνια αριστερή διακυβέρνηση,συμπλήρωσε.

    Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν 250.000 νέες θέσεις εργασίας ,έχει επιτευχθεί δημοσιονομική εξισορρόπηση και όλοι οι πολίτες έχουν πλέον πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναφορικά με το ΕΚΑΣ ,ο Νίκος Παππάςτόνισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει την πλήρη κατάργησή του ενώ η σημερινή κυβέρνηση έλαβε άμεσα μέτρα για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ, όπως η κάρτα σίτισης κλπ και εξασφάλισε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία το ΕΚΑΣ θα αναπληρωθεί με την ανάπτυξη.

    Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα ο κ. Παππάς τόνισε ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε οι τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας .

    Αναφορικά με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην αυριανή σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας είναι όμορος για την Αριστερά και ο πρωθυπουργός θα βάλει στο τραπέζι την ατζέντα με την οποία ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν για μια δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη.

    [02] «Eπίθεση» της ΝΔ στον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ

    "Επίθεση" στον πρωθυπουργό για την επικείμενη άνοδό του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εξαπέλυσε στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ανέφερε: «Πριν ξεκινήσει την επιστροφή του στον τόπο του εγκλήματος, στον τόπο των κάλπικων υποσχέσεων τον καλούμε να δώσει τις απαντήσεις που οφείλει:

    Τι έγινε το δήθεν πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014, αλλά και το δήθεν παράλληλο πρόγραμμα του 2015;

    Τι έχει να πει στους συνταξιούχους που τους κόβει τις συντάξεις;

    Τι απαντά στους πιο αδύναμους για το ΕΚΑΣ;

    Τι λέει στους πολίτες που υπόσχονταν ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ;

    Τι απαντά στα παιδιά που βλέπουν την Παιδεία να υποβαθμίζεται;

    Τι έχει να πει στους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τους ναούς να βεβηλώνονται από τους "γνωστούς άγνωστους";».

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας έχει βαρύ παρελθόν αναξιοπιστίας και ασυνέπειας και για αυτό, ό,τι και να πει ουδείς θα το πιστέψει, γιατί ότι και να πει δεν θα το κάνει.

    Ως παράδειγμα έφερε την παλαιότερη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των συντάξεων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Έγραφε τότε, ότι αν μείνουν όρθιοι -εννοούσε η κυβέρνηση της ΝΔ- θα φέρουν τις συντάξεις στα 360 ευρώ, θα εξαυλώσουν τις επικουρικές και τα εφάπαξ. Θα απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις. Χθες, συνέχισε, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για συντάξεις των 380 ευρώ. Η ΝΔ, είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπει σε υποσχεσιολογία.

    Για το δυστύχημα στην Αίγινα

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στο δυστύχημα της Αίγινας: Η ερώτηση της ΝΔ στην Βουλή, έγινε για να μην υπάρξει κανένα σκοτεινό σημείο στο δυστύχημα της Αίγινας. Ωστόσο υπάρχουν τρεις σκοτεινές ώρες απραξίας. Μας προβληματίζει και η σπουδή των δηλώσεων του κ. Δρίτσα που μπήκε στην ουσία πριν ξεκαθαρίσει καλά καλά τι είχε συμβεί;

    Για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

    Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι το ερώτημα είναι, γιατί ακυρώθηκε ο ρόλος του ΕΣΡ, γιατί παραβιάστηκε το Σύνταγμα και φθάσαμε σε μία παρωδία διαγωνισμού. Η κυβέρνηση επιδιώκει ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να έχει το μονοπώλιο στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

    Ο Κυριάκος Μητστοτάκης θα ακυρώσει το νόμο Παππά, είπε τέλος ο κ. Κουμουτσάκος.

    Για το κέντρο προσφύγων στις Σέρρες

    Για το θέμα που έχει ανακύψει με το κέντρο προσφύγων των Σερρών είπε ότι έχουμε μία ακόμη περίπτωση κατάρρευσης του μύθου του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι οι διακηρύξεις για τους μετανάστες έχουν εκτραπεί σε υπόνοιες για προσωπικό και οικογενειακό πλουτισμό. Θα καταθέσει ερώτηση στην Βουλή με αίτημα κατάθεσης εγγράφων στους αρμόδιους υπουργούς.

    Για την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

    Η ΝΔ είχε τοποθετηθεί για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Είχαμε πει ότι ήταν ένα απαραίτητο βήμα να συνεργαστεί η Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Είχαμε όμως πει επιπλέον, ότι ήταν μία συμφωνία ασταθούς βάσης, που όμως λειτούργησε.

    Θα ήταν αρνητική εξέλιξη και οπισθοδρόμηση αν η συμφωνία κατέρρεε, είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να μην καταρρεύσει. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και ο πρόεδρος του κόμματος στην συνάντησή του την Παρασκευή με τον επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Η κυβέρνηση, συνέχισε, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο και να έχει εναλλακτικό σχέδιο.

    Για "Αυγή" και Ολυμπιονίκες

    Ερωτηθείς για την «επίθεση της Αυγής στους Έλληνες Ολυμπιονίκες» είπε, «τι άλλο σχόλιο μπορεί να γίνει από το ότι η "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως" σε ένα κρέσσεντο ιδεοληπτικής εμμονής δεν μπόρεσε να διακρίνει και να αξιολογήσει την προσφορά των Ολυμπιονικών και ότι ο αθλητισμός είναι πέρα και πάνω από την πολιτική».

    Για γερμανικές οφειλές

    Για το θέμα των γερμανικών οφειλών ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι «οι διεκδικήσεις της Ελλάδας είναι ενεργές και ισχυρές και δεν έχουν παραγραφεί». Επίσης, σημείωσε ότι η ΝΔ έχει δείξει ότι βασική αρχή της είναι να μείνουμε μακρυά από παιχνίδια εντυπωσιασμού. Είναι διακριτή η υπόθεση αυτή, από την οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα. Όποιος τα συνδέει ευτελίζει το θέμα και κάνει ένα μεγάλο λάθος. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι χειρίζεται το θέμα με κριτήρια επικοινωνιακά και εντυπωσιασμού.

    "Ούτε ένας νεοδημοκράτης δεν πιστεύει ότι υπάρχει εσωτερικό ζήτημα στη ΝΔ", είπε ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση για την αντιπαράθεση του Λευτέρη Αυγενάκη με τον Γιάννη Μιχελάκη.

    [03] Ν. Φίλης: Το παρόν σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εξαντλήσει τη δυναμική του

    Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι φετινές βάσεις, με τα παιδαγωγικά τμήματα και τις θεωρητικές σχολές να σημειώνουν μείωση και τις σχολές του τομέα της Υγείας αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθε στο 69,14%, καθώς απότους συνολικά 105.548 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, εισήχθησαν οι 72.973.

    Ωστόσο, από πλευράς υπουργείου τονίζεται ότι δεν έχει σημασία τόσο η σύγκριση των βάσεων με τις περυσινές, καθώς το φετινό σύστημα είναι διαφορετικό από εκείνο που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

    "Το παρόν σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εξαντλήσει τη δυναμική του", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας" Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι "χωρίς βιασύνη, αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές", μέσα από το διάλογο που έχει ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες θα προκύψει ένα νέο σύστημα, "που θα αναβαθμίζει το σχολείο και άρα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του λυκείου και αφετέρου θα αποδίδει στο σχολείο την ευθύνη επιλογής για την τριτοβάθμια".

    [04] Φ. Γκράντι: Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης

    O Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο,επισήμανε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του Ύπατου, γεγονός που «αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά και την υποστήριξη που θέλουμε να συνεχίσουμε να χορηγούμε στην Ελλάδα, στον ελληνικό Λαό, τους ελληνικούς θεσμούς και την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης».

    Ο κ. Γκράντι ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση, και εξήρε «ακόμη περισσότερο το ρόλο του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων που συνέβαλαν στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και στους -μερικές φορές πολύ ευάλωτους- μετανάστες που έφτασαν στις ελληνικές ακτές».

    «Είμαι εδώ κ. Πρόεδρε διότι πιστεύω πως είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης, σε μια ήπειρο και σε έναν κόσμο που αποδείχθηκαν κλειστοί -έως και εχθρικοί- έναντι των προσφύγων με πολλούς τρόπους.

    Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας συγχαρώ που ηγείστε αυτής την ανοιχτής ανταπόκρισης και που την υποστηρίζετε. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί, και ότι θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε μια πολύ ανθρωπιστική στάση, που θα σέβεται τις Αξίες, από πλευράς των ελληνικών θεσμών, και ιδιαίτερα της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Ο κ. Γκράντι αναφέρθηκε «στις πολύ σοβαρές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μαζί», όπως οι συνθήκες διαβίωσης των Προσφύγων, το θέμα της ασφάλειας στους χώρους υποδοχής, ο υπερπληθυσμός στα ελληνικά νησιά, τονίζοντας πως «άκουσα από τους συναδέλφους μου στην Ελλάδα, και είμαι βέβαιος για αυτό, ότι σημειώνεται πρόοδος σε όλα αυτά τα μέτωπα».

    Επίσης, επισήμανε ότι υποστηρίζει «το πολύ σημαντικό σημείο» που έθιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τέλος της παρέμβασής του. «Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Συρία, καθώς και σε όλες τις άλλες περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες προέρχονται κατά βάση από ανεπίλυτες συγκρούσεις. Διότι στην περίπτωση που δεν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ο κίνδυνος είναι να συνεχίσουν να παράγονται νέες ροές Προσφύγων», τόνισε.

    «Η Διεθνής Κοινότητα λοιπόν πρέπει να αναλάβει προσπάθειες να θέσει τέλος, ιδιαίτερα στη σύρραξη στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν», συμπλήρωσε ο κ. Γκράντι και ολοκληρώνοντας συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση η οποία μίλησε ανοιχτά υπέρ της Ειρήνης τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και σε άλλα διεθνή φόρα.

    [05] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις του 2016 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ

    Από τις 11 το πρωί είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας [http://results.it.minedu.gov.gr]τα αποτελέσματα τηςΕπιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016.

    Οι ενδιαφερόμενοι πληκτρολογούν τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα 4 αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων. Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους και να αναρτηθούν

    Α. Φέτος οι υποψήφιοι διεκδίκησαν την εισαγωγή τους στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω των διαδικασιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το Νέο Σύστημα αλλά και με το Παλαιό Σύστημα εισαγωγής.

    Ι. Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το Νέο Σύστημα αφορούν αποφοίτους:

    i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

    ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

    iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

    II. Επίσης, οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το Παλαιό Σύστημα αφορούν αποφοίτους:

    i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (συμμετεχόντων στις Εξετάσεις αλλά και με τη διαδικασία του 10%), για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

    ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ (συμμετεχόντων στις Εξετάσεις αλλά και με τη διαδικασία του 10%), για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

    iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου και εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

    iv) εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

    Σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σε αυτά εντός της ημέρας.

    O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.548 (75.224 με το Νέο ΓΕΛ, 3.219 με το Παλαιό ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β?, 14.339 με το 10% του ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β?, 9.411 με το Νέο ΕΠΑΛ, 2.019 με το Παλαιό ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α? και 1.336 με το 10% του ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α?), ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 104.616.

    Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 72.973 υποψήφιοι, ενώ το 2015 εισήχθησαν 70.988.

    Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων έχουν ως εξής :

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ (για Επιλογή) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ (στα Πανεπιστήμια) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ (στα ΤΕΙ) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ (σε Στρατό, Αστυν.,Πυροσ., ΑΕΝ) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ (Σύνολο) ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ 74.434 38.147 18.301 1.562 58.010 77.93 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 790 287 154 4 445 56.33 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ ΠΑΛΑΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ 2.894 1.574 762 58 2.394 82.72 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ ΠΑΛΑΙΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 325 202 112 2 316 97.23 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΟ 11.081 2.629 1.216 106 3.951 35.66 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2014 ΗΜΕΡΗΣΙΟ 3.258 1.683 626 52 2.361 72.47 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ ΝΕΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ 9.411 3.795 211 4.006 42.57 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ ΠΑΛΑΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ 1.628 711 31 742 45.58 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ ΠΑΛΑΙΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 391 239 2 241 61.64 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΟ 1.076 313 17 330 30.67 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2014 ΗΜΕΡΗΣΙΟ 260 172 5 177 68.08 %

    ΣΥΝΟΛΟ 105.548 44.522 26.401 2.050 72.973 69.14%

    Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.

    Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

    Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

    Β. Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ?) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

    Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

    α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών ?μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

    Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

    [06] Μ. Λυμπερόπουλος: Κανείς Έλληνας μεταξύ των θυμάτων ή των αγνοουμένων από τον καταστροφικό σεισμό

    "Με κάθε επιφύλαξη, λόγω των συνθηκών, κανείς Έλληνας δεν υπάρχει μεταξύ των θυμάτων ή των αγνοουμένων από τον καταστροφικό σεισμό", ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Επιτετραμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, Μάριος Λυμπερόπουλος, προσθέτοντας ότι: "τα σημεία, τα οποία έχουν χτυπηθεί άσχημα από το σεισμό, δεν είναι περιοχές που συνήθως διαμένουν Έλληνες". Ο κ. Λυμπερόπουλος, σημείωσε, επίσης, ότι η Πρεσβεία ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του Λατίου για την έκκληση που έχουν απευθύνει οι ιταλικές αρχές για δωρεά αίματος όλων των ομάδων.

    [07] Μ . Ρέντσι: Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος

    "Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος", δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την κεντρική Ιταλία.

    "Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλυτερό της πρόσωπό", πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.

    "Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωες σκάβοντας στα συντρίμμια", δήλωσε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επληγησαν από τον Εγκέλαδο.

    [08] Βρετανία: Συνετρίβη κατά τη δοκιμαστική πτήση του το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου, κανείς δεν τραυματίστηκε

    Ο γίγας των αιθέρων, το αεροσκάφος Airlander 10, συνετρίβη κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης στο Μπέντφορντσιρ της κεντρικής Αγγλίας, μετέδωσε το πρακτορείο Press Association.

    Σύμφωνα με το BBC, το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, που πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του την περασμένη εβδομάδα, κατέπεσε επειδή χτύπησε σε τηλεφωνικό στύλο.

    Η Hybrid Air Vehicles, η κατασκευάστρια εταιρεία, διευκρίνισε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε κατά τη συντριβή, στη δεύτερη δοκιμαστική πτήση που επρόκειτο να εκτελέσει σήμερα το Airlander 10, ένα αερόπλοιο γεμάτο με αέριο ήλιο που έχει μέγεθος περίπου όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

    "Όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές, είναι καλά και δεν υπάρχουν τραυματισμοί" ανακοίνωσε με μήνυμά της στο Twitter, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ατύχημα.

    Η παρθενική πτήση του Airlander 10 πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Κάρντινγκτον της ανατολικής Αγγλίας. Το αεροσκάφος συνδυάζει τις τεχνολογίες του αεροπλάνου και του ελικοπτέρου, αναπτύσσει ταχύτητα 92 μιλίων την ώρα και μπορεί να παραμείνει στον αέρα για πέντε ημέρες.

    [09] Γνωστοί καλλιτέχνες από 10 εως 18 Σεπτεμβρίου στη μουσική σκηνή της 81ης ΔΕΘ

    Από παλμό και διασκέδαση θα "πλημμυρίσουν" οι νύχτες της 81ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται φέτος από 10 έως 18 Σεπτεμβρίου, καθώς ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής θα "πρωταγωνιστήσουν" στα Music Events Live.

    Κάθε βράδυ, στις 21:30, στη μεγάλη σκηνή κάτω από το Τόξο της ΔΕΘ, τα Music Events Live θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τους θαυμαστές των καλλιτεχνών, ικανοποιώντας τις μουσικές προτιμήσεις όλων των ηλικιών.

    Την αρχή θα κάνουν, στις 10 Σεπτεμβρίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ενώ τη "σκυτάλη" παίρνουν στις 11 του μηνός η Δέσποινα Βανδή και οι Μέλισσες.

    Τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, τραγουδούν ο Στέλιος Ρόκκος και η Μαλού και την επόμενη ημέρα οι Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας των αδελφών Τσαχουρίδη θα διεκδικηθεί μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες καθώς επιδίωξη είναι να σχηματιστεί ο μεγαλύτερος σε μήκος και σε αριθμό συμμετεχόντων ποντιακός χορός "Ομάλ".

    Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Σταύρος Κουγιουμτζής συναντά τον Βασίλη Τσιτσάνη μέσα από το μπουζούκι του Θανάση Πολυκανδριώτη, που δένει με τις φωνές του Κώστα Μακεδόνα, της Κατερίνας Κόρου και της Αιμιλίας Κουγιουμτζή.

    Την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, στη σκηνή της ΔΕΘ θα ανέβει ο Γιάννης Πλούταρχος, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι Kings, αλλά και την Παρασκευή θα ακολουθήσει η Πέγκυ Ζήνα.

    Το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, θα πάρουν σειρά ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Κώστας Μαρτάκης και η Demy με τον Βαγγέλη Κακουριώτη και τους Panik Live να ανοίγουν το πρόγραμμα, ενώ την αυλαία των μουσικών συναυλιών της 81ης ΔΕΘ θα ρίξει η Πάολα, με τους Rec.

    Σημειώνεται πως τις συναυλίες τις παρακολουθούν όλοι μόνο με το εισιτήριο της 81ης ΔΕΘ.

    [10] Σχόλιο της Όλ. Γεροβασίλη για την επιστολή Κομισιόν προς τον Ευκ. Τσακαλώτο για την παραπομπή του Α. Γεωργίου

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην επιστολή της Κομισιόν προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την παραπομπή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

    Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση. Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.

    Ο υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της. Ο υπουργός Οικονομικών, καθ? όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.

    Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του».

    [11] Βουλή: Ερώτηση της ΝΔ για τις συμβάσεις σίτισης στις δομές φιλοξενίας προσφύγων

    Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα των διαγωνισμών, για την ανάδειξη αναδόχων για υπηρεσίες που παρέχονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, κατέθεσαν σήμερα ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας.

    Με αφορμή τις καταγγελίες της βουλευτού Σερρών, Α. Σταμπουλή του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο βουλευτές της ΝΔ απευθύνουν ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, με την οποία ζητούν, μεταξύ άλλων, «την κατάθεση όλων των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί για τη σίτιση και τη φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας στην επικράτεια, για τα έτη 2015 και 2016, καθώς και τις εταιρείες και τα μετοχολόγια αυτών που έχουν αναλάβει τη σίτιση και φιλοξενία».

    [12] Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την επιχείρηση της Άγκυρας κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία

    Οι ΗΠΑ προσέφεραν σήμερα την υποστήριξή τους στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους για να απωθήσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Προς το παρόν, η υποστήριξη έχει πάρει τη μορφή της κοινοποίησης πληροφοριών και της συμμετοχής αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων και μπορεί να πάρει τη μορφή αεροπορικής υποστήριξης στο έδαφος, αν οι Τούρκοι το ζητήσουν, εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ταξιδεύει με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν που έφθασε σήμερα στην Τουρκία.

    Ο τουρκικός στρατός, υποστηριζόμενος από τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, εξαπέλυσε σήμερα πριν από τα ξημερώματα μια επιχείρηση στη Συρία με μαχητικά αεροπλάνα και ειδικές δυνάμεις για να εκδιώξει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος από την Τζαραμπλούς, μια πόλη στα σύνορα με την Τουρκία.

    [13] Τσαβούσογλου: Σημείο καμπής στον αγώνα κατά του ΙΚ η επιχείρηση για την εκδίωξη των μαχητών του από την συριακή πόλη Τζαραμπλούς

    Σημείο καμπής στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους συνιστά η επιχείρηση για την εκκαθάριση της πόλης Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία από τους μαχητές της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο ίδιος σημείωσε επίσης στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ότι η επιχείρηση για την Τζαραμπλούς θα επιταχύνει την απομάκρυνση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή του Χαλεπιού στη βόρεια Συρία.

    Η Τουρκία δέχεται επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος στα σύνορά της και απόδειξη αυτού αποτελεί η πρόσφατη επίθεση στην Γκαζιάντεπ, σημείωσε ο ίδιος.

    "Σκοπός μας (...) είναι να εξαλείψουμε τις απειλές κατά της Τουρκίας", σημείωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 August 2016 - 12:32:46 UTC