Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Eπίθεση» της ΝΔ στον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ
  • [02] Συλλυπηρήριο μήνυμα του ΠτΔ για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος: Για τα ασφαλιστικά ταμεία το σύστημα των 100 δόσεων δεν έχει τελειώσει
  • [04] Μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
  • [05] Χρ. Σπίρτζης: Το πάρτι του παλαιοκομματισμού μέσω του ΟΑΣΘ, έλαβε τέλος
  • [06] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις του 2016 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • [07] Νιώθεις ιερό χρέος να συνεχίσεις την προσπάθεια για την Ίμβρο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Απόδημου Ελληνισμού
  • [08] Προσομοίωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες αύριο στη ΓΓΕΕ
  • [09] Ν. Φίλης: Το παρόν σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εξαντλήσει τη δυναμική του
  • [10] Πύραυλος από υποβρύχιο της Β. Κορέας έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας
  • [11] Ν. Παππάς: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις με απόφαση της Βουλής
  • [12] Γ. Χουλιάρας: Είναι νωρίς να πούμε αν ο σεισμός στην Ιταλία ήταν ο κύριος
  • [13] Στους 38 οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία

  • [01] «Eπίθεση» της ΝΔ στον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ

    "Επίθεση" στον πρωθυπουργό για την επικείμενη άνοδό του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εξαπέλυσε στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ανέφερε: «Πριν ξεκινήσει την επιστροφή του στον τόπο του εγκλήματος, στον τόπο των κάλπικων υποσχέσεων τον καλούμε να δώσει τις απαντήσεις που οφείλει:

    Τι έγινε το δήθεν πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014, αλλά και το δήθεν παράλληλο πρόγραμμα του 2015;

    Τι έχει να πει στους συνταξιούχους που τους κόβει τις συντάξεις;

    Τι απαντά στους πιο αδύναμους για το ΕΚΑΣ;

    Τι λέει στους πολίτες που υπόσχονταν ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ;

    Τι απαντά στα παιδιά που βλέπουν την Παιδεία να υποβαθμίζεται;

    Τι έχει να πει στους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τους ναούς να βεβηλώνονται από τους "γνωστούς άγνωστους";».

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας έχει βαρύ παρελθόν αναξιοπιστίας και ασυνέπειας και για αυτό, ό,τι και να πει ουδείς θα το πιστέψει, γιατί ότι και να πει δεν θα το κάνει.

    Ως παράδειγμα έφερε την παλαιότερη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των συντάξεων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Έγραφε τότε, ότι αν μείνουν όρθιοι -εννοούσε η κυβέρνηση της ΝΔ- θα φέρουν τις συντάξεις στα 360 ευρώ, θα εξαυλώσουν τις επικουρικές και τα εφάπαξ. Θα απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις. Χθες, συνέχισε, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για συντάξεις των 380 ευρώ. Η ΝΔ, είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπει σε υποσχεσιολογία.

    Για το δυστύχημα στην Αίγινα

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στο δυστύχημα της Αίγινας: Η ερώτηση της ΝΔ στην Βουλή, έγινε για να μην υπάρξει κανένα σκοτεινό σημείο στο δυστύχημα της Αίγινας. Ωστόσο υπάρχουν τρεις σκοτεινές ώρες απραξίας. Μας προβληματίζει και η σπουδή των δηλώσεων του κ. Δρίτσα που μπήκε στην ουσία πριν ξεκαθαρίσει καλά καλά τι είχε συμβεί;

    Για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

    Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι το ερώτημα είναι, γιατί ακυρώθηκε ο ρόλος του ΕΣΡ, γιατί παραβιάστηκε το Σύνταγμα και φθάσαμε σε μία παρωδία διαγωνισμού. Η κυβέρνηση επιδιώκει ολιγοπώλιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να έχει το μονοπώλιο στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

    Ο Κυριάκος Μητστοτάκης θα ακυρώσει το νόμο Παππά, είπε τέλος ο κ. Κουμουτσάκος.

    Για το κέντρο προσφύγων στις Σέρρες

    Για το θέμα που έχει ανακύψει με το κέντρο προσφύγων των Σερρών είπε ότι έχουμε μία ακόμη περίπτωση κατάρρευσης του μύθου του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι οι διακηρύξεις για τους μετανάστες έχουν εκτραπεί σε υπόνοιες για προσωπικό και οικογενειακό πλουτισμό. Θα καταθέσει ερώτηση στην Βουλή με αίτημα κατάθεσης εγγράφων στους αρμόδιους υπουργούς.

    Για την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

    Η ΝΔ είχε τοποθετηθεί για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Είχαμε πει ότι ήταν ένα απαραίτητο βήμα να συνεργαστεί η Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Είχαμε όμως πει επιπλέον, ότι ήταν μία συμφωνία ασταθούς βάσης, που όμως λειτούργησε.

    Θα ήταν αρνητική εξέλιξη και οπισθοδρόμηση αν η συμφωνία κατέρρεε, είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να μην καταρρεύσει. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και ο πρόεδρος του κόμματος στην συνάντησή του την Παρασκευή με τον επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Η κυβέρνηση, συνέχισε, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο και να έχει εναλλακτικό σχέδιο.

    Για "Αυγή" και Ολυμπιονίκες

    Ερωτηθείς για την «επίθεση της Αυγής στους Έλληνες Ολυμπιονίκες» είπε, «τι άλλο σχόλιο μπορεί να γίνει από το ότι η "Εφημερίδα της Κυβερνήσεως" σε ένα κρέσσεντο ιδεοληπτικής εμμονής δεν μπόρεσε να διακρίνει και να αξιολογήσει την προσφορά των Ολυμπιονικών και ότι ο αθλητισμός είναι πέρα και πάνω από την πολιτική».

    Για γερμανικές οφειλές

    Για το θέμα των γερμανικών οφειλών ο εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι «οι διεκδικήσεις της Ελλάδας είναι ενεργές και ισχυρές και δεν έχουν παραγραφεί». Επίσης, σημείωσε ότι η ΝΔ έχει δείξει ότι βασική αρχή της είναι να μείνουμε μακρυά από παιχνίδια εντυπωσιασμού. Είναι διακριτή η υπόθεση αυτή, από την οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα. Όποιος τα συνδέει ευτελίζει το θέμα και κάνει ένα μεγάλο λάθος. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι χειρίζεται το θέμα με κριτήρια επικοινωνιακά και εντυπωσιασμού.

    "Ούτε ένας νεοδημοκράτης δεν πιστεύει ότι υπάρχει εσωτερικό ζήτημα στη ΝΔ", είπε ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση για την αντιπαράθεση του Λευτέρη Αυγενάκη με τον Γιάννη Μιχελάκη.

    [02] Συλλυπηρήριο μήνυμα του ΠτΔ για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ιταλική Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση από την τραγική είδηση του σεισμού που έπληξε την Κεντρική Ιταλία στις περιφέρειες της Λάτσιο και της Ούμπρια, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών.

    «Εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και εμού προσωπικώς, (εκφράζω) τα θερμά μου συλλυπητήρια και τα ειλικρινή μου αισθήματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς επίσης και τις ευχές μου για την διάσωση των επιζώντων» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος

    [03] Γ. Κατρούγκαλος: Για τα ασφαλιστικά ταμεία το σύστημα των 100 δόσεων δεν έχει τελειώσει

    «Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα μιλήσει για την Ελλάδα και την ανάπτυξη και δεν θα δώσει ένα κατάλογο παροχών»ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Τόνισε ότι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και σε συνεννόηση μαζί τους θα επιδιωχθεί να βρεθεί τρόπος ρύθμισης για όσους χρωστούν στα ασφασλιτικά ταμεία. «Για τα ασφαλιστικά ταμεία το σύστημα των 100 δόσεων δεν έχει τελειώσει»είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία ο κ. Αλεξιάδης έχει δηλώσει ότι αυτό το σύστημα έχει τελείωσει. Εξήγησε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε τα ταμεία να συγκεντρώνουν χρήματα και να καταβάλλουν συντάξεις κ.ο.κ.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ αντιστοιχεί στο όριο της φτώχειας που θέτει η ΕΕ που είναι στο 60% του μέσου εισοδήματος και πρόσθεσε πως «κανείς δεν θα παίρνει μόνο 384 ευρώ, αφού σε αυτό το ποσό που προκύπτει από τη φορολογία θα προστίθενται χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές του».

    Εξήγησε ακόμη ότι όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος, τότε η εθνική σύνταξη θα αυξάνεται επίσης - θα συνυπολογίζεται και ο πληθωρισμός- , κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

    Αναγνώρισε ότι το ποσό των 384 ευρώ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν οι πολίτες. Διευκρίνησε πως οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη και όχι το ΕΚΑΣ ενώ για τους παλαιούς που καταργείται δίνονται μέτρα ανακούφισης μεταξύ των οποίων επιστροφή του 30% του εισοδήματος που χάνεται, απαλλαγή από την καταβολή συμμετοχής στα φάρμακα, καταβολή του ΕΚΑΣ σε έναν από τους δύο δικαιούχους αν είναι και οι δύο συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, κλπ.

    [04] Μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές

    Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά την αύξηση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, αλλά και το ενδεχόμενο μείωσης της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα.

    Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης, τύπου Brent καταγράφηκαν στο 49,57 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 39 σεντς ή 0,8% από το τελευταίο κλείσιμο.

    Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 46 σεντς ή 1% στα 47,64 δολάρια το βαρέλι.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζήτηση πετρελαίου της κινεζικής αγοράς έχουν τα ανεξάρτητα διυλιστήρια τα οποία είναι γνωστά ως ?teapots.? Τα διυλιστήρια αυτά, άρχισαν να εισάγουν αργό πετρέλαιο μετά τη χορήγηση ειδικών αδειών από την κυβέρνηση, τον Ιούνιο.

    Ωστόσο, η προσπάθεια του Πεκίνου να ελέγξει τη φοροδιαφυγή στον τομέα της διύλισης πετρελαίου με έμφαση στα παραπάνω διυλιστήρια, αναμένεται ότι ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου στην κινεζική αγορά.

    [05] Χρ. Σπίρτζης: Το πάρτι του παλαιοκομματισμού μέσω του ΟΑΣΘ, έλαβε τέλος

    «Το πάρτι του παλαιοκομματισμού στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, μέσω του ΟΑΣΘ, έλαβε τέλος» τονίζει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

    Ο υπουργός σημειώνει: Καλούμε τη ΝΔ, αντί να βγάζει ανακοινώσεις για τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στελέχη της με τη Διοίκηση του ΟΑΣΘ, να αναλάβει τις ευθύνες της και να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και στον λαό της Θεσσαλονίκης. Και προσθέτει:

    «-Στήσατε επί 60 χρόνια, από το 1957, έναν Οργανισμό με διασφαλισμένο κέρδος, με υπερβολικά κόστη, με δισεκατομμύρια επιδοτήσεων, χωρίς έλεγχο, με ικανοποίηση πρόσθετων αποζημιώσεων μέσω διαιτησιών (που τόσα χρόνια δεν έχει δικαιωθεί το ελληνικό δημόσιο ούτε μια φορά), χωρίς τη στήριξη των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου, με έωλες συμβάσεις, χωρίς εποπτεία και επιτήρηση και με αστικές συγκοινωνίες που αποτελούν ντροπή και για την πόλη και για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και για τη χώρα.

    -Αλλάζατε επί δεκαετίες τις συμβάσεις, για να τροφοδοτείτε συνεχώς με νέα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού και νέα ασύλληπτα προνόμια τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ, επεκτείνοντας διαρκώς μονοπωλιακά το έργο του και την απόλυτη επιβολή του στη συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης. Επί κυβέρνησης Σαμαρά, λίγο πριν ο λαός σας απομακρύνει από την Κυβέρνηση, φροντίσατε με απλή υπουργική απόφαση να χαρίσατε νέο «δωράκι» πολλών εκατομμυρίων ευρώ, επιβάλλοντας νέες προς τα πάνω αναθεωρήσεις τιμών και επιδοτήσεων υπέρ του ΟΑΣΘ. Την ίδια ώρα ισοπεδώνατε τους μισθούς, τις συντάξεις και ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Νωρίτερα το 2008, αναθεωρήσατε τη λεόντεια εις βάρος του ελληνικού δημοσίου σύμβαση του ΟΑΣΘ, που έληγε τέλη 2009, θέτοντας ως νέα ημερομηνία λήξης της δύο χρόνια μετά τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης και των επεκτάσεων του. Το πράξατε ενσυνείδητα παρανόμως, σε πλήρη αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλίσετε σε κάποιους λίγους προνομιούχους εξασφαλισμένα κέρδη, εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου

    -Θέσατε ημερομηνία λήξης της σύμβασης του ΟΑΣΘ, όχι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά δύο χρόνια μετά τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης και των επεκτάσεων του, χωρίς να καθορίζονται ποιές επεκτάσεις, ενώ επί πέντε χρόνια είχατε σταματήσει το έργο και το καθηλώσατε υπό το βάρος υπέρογκων εργολαβικών διεκδικήσεων, προφανώς, για να μην τελειώσει ποτέ ούτε το έργο ούτε η σύμβαση του ΟΑΣΘ? έργο που η Κυβέρνηση μας έβγαλε από το αδιέξοδο και γίνεται πλέον πραγματικότητα, με πλήρη ανάπτυξη των εργασιών σε όλα τα μέτωπα και με απόλυτη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος? έργο, που θα βγάλει τη Θεσσαλονίκη από την τριτοκοσμική ομηρεία των εκλεκτών του πελατειακού σας συστήματος και θα την οδηγήσει στην εποχή των νέων, σύγχρονων, ποιοτικών συγκοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών της νέας εποχής.

    -Διατηρήσατε μια ιδιότυπη νομική μορφή του ΟΑΣΘ και διατηρήσατε ακόμη και στην τελευταία αναθεώρηση σας το 2008 ένα ειδικό καθεστώς διαιτησιών, για να πληρώνει πάντα το δημόσιο τις πρόσθετες απαιτήσεις των εδώ και 60 χρόνων εκλεκτών σας. Μπορείτε να μας αιτιολογήσετε γιατί διατηρήσατε ένα καθεστώς διαιτησιών που από το 1957 ως σήμερα δεν έχει δικαιώσει μία φορά το ελληνικό δημόσιο;

    -Δώσατε παράταση λειτουργίας σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ που έπρεπε να έχουν αποσυρθεί και "ξεχάσατε" να ελέγξετε ποιό μέρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΟΑΣΘ έχει αποσβεστεί και έπρεπε από το 2010 να περάσει στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Μήπως έχετε να μας δώσετε απαντήσεις για αυτές τις σκανδαλώδεις παραλήψεις σας; Μήπως οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις στον λαό της Θεσσαλονίκης για τα πεπραγμένα σας και για τα μη πεπραγμένα σας;

    Αυτές τις συγκοινωνίες που έστησε και συντήρησε επί 60 χρόνια ο παλαιοκομματισμός και η ΝΔ, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα σε μόνιμο οικονομικό και πολιτικό αλισβερίσι μαζί τους, σας τις χαρίζουμε. Να τις χαίρεστε. Είναι η δική σας πρόταση και ο δικός σας σχεδιασμός. Είναι οι "μεταρρυθμίσεις" σας, που γνωρίζει καλά και έχει υποστεί στην πλάτη, στην τσέπη, στην ίδια τη ζωή του ο ελληνικός λαός.

    Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε το παράδειγμα σας και τον σχεδιασμό σας. Είναι βέβαιο ότι τα οικονομικά και διαχειριστικά αδιέξοδα του ΟΑΣΘ και ο υψηλός δανεισμός του, η κάκιστη ποιότητα του μεταφορικού έργου είναι σύλληψη και σχεδιασμός της ΝΔ. Είναι η λογική των κρατικοδίαιτων ιδιωτικών αστικών συγκοινωνιών, που κοστίζουν στους έλληνες φορολογούμενους πολίτες πέντε φορές περισσότερο από τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας, για πολύ μικρότερο και χειρότερης ποιότητας συγκοινωνιακό έργο.

    Είστε οι κύριοι υπεύθυνοι για τη συγκοινωνιακή ταλαιπωρία των πολιτών και του λαού της Θεσσαλονίκης. Η ευθύνη, για την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας, ανήκει εξ ολοκλήρου σε όσους από το παλιό πολιτικό σύστημα και τη ΝΔ καλόμαθαν τους ανθρώπους τους στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, να παίρνουν διαρκώς, με σκανδαλώδεις συμβάσεις, χωρίς δομές ελέγχου και κανόνες επιτήρησης, επιδοτήσεις και επιπλέον να τους ικανοποιούνται πρόσθετες επιδοτήσεις από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, θέτοντας σε ομηρία την πόλη και τους πολίτες.

    Τα επικοινωνιακά σας ψεύδη και η υποκριτική κοινωνική σας ευαισθησία δείχνει πολιτικό θράσος και προκαλεί γέλιο. Δεν πείθει. Η αλήθεια είναι απλή και γνωστή σε όλους.

    -Δεν αρνηθήκαμε ουδέποτε να συναντήσουμε τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ. Σας ενημερώνουμε, αν και το ξέρετε, ότι την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016, γίνεται τριμερής συνάντηση του αρμοδίου Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη Διοίκηση ΟΑΣΘ και τη Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ.

    -Ξεκαθαρίζουμε, για μία ακόμη φορά, ότι είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους από τον ΟΑΣΘ.

    -Δεν υπάρχει, όμως, περίπτωση να συμμετέχουμε στο σχεδιασμό της Διοίκησης του ΟΑΣΘ, εκπροσώπων εργαζομένων-μετόχων σε αγαστή συνεργασία με τη Διοίκηση του ΟΑΣΘ και, όπως αποδεικνύεται της ΝΔ και των συνεργατών της, για να χαρίσουμε πρόσθετα χρήματα του ελληνικού λαού. Τέλος! Δεν πρόκειται να δοθούν νέα "δωράκια" στον ΟΑΣΘ από τα 866.609.724,48 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν ήδη καταβληθεί από τους έλληνες φορολογούμενους πολίτες στον ΟΑΣΘ, από το έτος 2009 μέχρι και τον Αύγουστο του 2016».

    [06] Ανακοινώθηκαν οι βάσεις του 2016 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Από τις 11 το πρωί είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας [http://results.it.minedu.gov.gr]τα αποτελέσματα τηςΕπιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016.

    Οι ενδιαφερόμενοι πληκτρολογούν τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα 4 αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων. Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους και να αναρτηθούν

    Α. Φέτος οι υποψήφιοι διεκδίκησαν την εισαγωγή τους στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω των διαδικασιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το Νέο Σύστημα αλλά και με το Παλαιό Σύστημα εισαγωγής.

    Ι. Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το Νέο Σύστημα αφορούν αποφοίτους:

    i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

    ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

    iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

    II. Επίσης, οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το Παλαιό Σύστημα αφορούν αποφοίτους:

    i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (συμμετεχόντων στις Εξετάσεις αλλά και με τη διαδικασία του 10%), για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

    ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ (συμμετεχόντων στις Εξετάσεις αλλά και με τη διαδικασία του 10%), για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

    iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου και εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

    iv) εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

    Σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σε αυτά εντός της ημέρας.

    O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.548 (75.224 με το Νέο ΓΕΛ, 3.219 με το Παλαιό ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β?, 14.339 με το 10% του ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β?, 9.411 με το Νέο ΕΠΑΛ, 2.019 με το Παλαιό ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α? και 1.336 με το 10% του ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α?), ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 104.616.

    Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 72.973 υποψήφιοι, ενώ το 2015 εισήχθησαν 70.988.

    Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων έχουν ως εξής :

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ (για Επιλογή) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ (στα Πανεπιστήμια) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ (στα ΤΕΙ) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ (σε Στρατό, Αστυν.,Πυροσ., ΑΕΝ) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ (Σύνολο) ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ 74.434 38.147 18.301 1.562 58.010 77.93 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 790 287 154 4 445 56.33 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ ΠΑΛΑΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ 2.894 1.574 762 58 2.394 82.72 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ ΠΑΛΑΙΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 325 202 112 2 316 97.23 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΟ 11.081 2.629 1.216 106 3.951 35.66 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ 2014 ΗΜΕΡΗΣΙΟ 3.258 1.683 626 52 2.361 72.47 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ ΝΕΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ 9.411 3.795 211 4.006 42.57 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ ΠΑΛΑΙΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ 1.628 711 31 742 45.58 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛΑ ΠΑΛΑΙΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ 391 239 2 241 61.64 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2015 ΗΜΕΡΗΣΙΟ 1.076 313 17 330 30.67 %

    ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛΑ 2014 ΗΜΕΡΗΣΙΟ 260 172 5 177 68.08 %

    ΣΥΝΟΛΟ 105.548 44.522 26.401 2.050 72.973 69.14%

    Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.

    Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

    Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

    Β. Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ?) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

    Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

    α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών ?μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

    Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

    [07] Νιώθεις ιερό χρέος να συνεχίσεις την προσπάθεια για την Ίμβρο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Απόδημου Ελληνισμού

    Με χαρά, συγκίνηση και μια ευχή, το αύριο του νησιού να είναι ακόμη καλύτερο από το σήμερα και πολύ καλύτερο από το χθες, αποχώρησαν όλοι οι επίσημοι καλεσμένοι από την Ίμβρο μετά τις τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 25 χρόνων στο τιμόνι της Ορθοδοξίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος, και ο ειδικός σύμβουλος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κοσμάς Παπαχρήστου, εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, οι τέσσερις βουλευτές της Βουλής από την επιτροπή για τον απόδημο Ελληνισμό, φορείς των ομογενών Ιμβρίων.

    Τις εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με τη συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, μπροστά από το σχολείο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έμαθε τα πρώτα του γράμματα, είχαν διοργανώσει τα ιμβριακά σωματεία απανταχού της γης σε συνεργασία με τα ομογενειακά σωματεία της Κωνσταντινούπολης και επιστημονικούς φορείς προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου του Ιμβρίου.

    «Λατρεύω τη γενέτειρά μου, την Ίμβρο, και εύχομαι το αύριο της Ίμβρου να είναι πολύ καλύτερο από το σήμερα, πολύ καλύτερο από το χθες, το οποίο ήταν τραγικό. Το λέω εκ πείρας, διότι είμαι από τη γενιά, η οποία έζησε αυτή την τραγικότητα» δήλωσε ο Πατριάρχης συγκινημένος για την υποδοχή και τις εκδηλώσεις προς τιμήν του, επισημαίνοντας: Oι προοπτικές είναι ευοίωνες και αισιόδοξες και για όλα αυτά πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι, αγαπημένοι κάτω από την προστασία του συντάγματος και των νόμων αυτής της χώρας στην οποία ζούμε.

    Τόσο ο κ. Βαρθολομαίος όσο και η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Κόκκινο επισκέφθηκαν όλα τα χωριά του νησιού, όπου σήμερα έχουν πλέον επιστρέψει Ίμβριοι ελληνικής καταγωγής, και είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους ίδιους αλλά και με εκπροσώπους τους, να ακούσουν τα προβλήματά τους και να μοιραστούν τις ελπίδες τους.

    Είδαν με συγκίνηση ολοκληρωμένα τα σχολικά συγκροτήματα στα Αγρίδια και στους Αγίους Θεοδώρους που λειτουργούν και πάλι ύστερα από 50 χρόνια σιωπής και παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του πολιτιστικού κέντρου στο Σχοινούδι, που περατώθηκε πρόσφατα από τον νεοσυσταθέντα πολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Με ικανοποίηση ενημερώθηκαν για τις πρώτες οικονομικές δραστηριότητες των ομογενών στο νησί, κυρίως στην κατεύθυνση του τουρισμού και της εστίασης, καθώς η επιστροφή των κατοίκων της Ίμβρου στις ρίζες τους είναι ένα γεγονός το οποίο αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και συμβάλλει προοδευτικά στην ανάπτυξη του νησιού.

    «Ήταν τύχη αγαθή για όλους εμάς που το ζήσαμε» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόκκινος. «Να πηγαίνεις σε έναν τόπο που έχει υποστεί ξεριζωμό, να μπαίνεις σε ένα σχολείο που μυρίζει ακόμη μπογιά γιατί είναι ολοκαίνουργιο και να νοιώθεις συγκίνηση για το ότι έχεις συμβάλει και εσύ να επιστρέψει η ρωμιοσύνη στις ρίζες της. Αυτό είναι ένα συναίσθημα απερίγραπτο» πρόσθεσε και τόνισε: «Όταν συναντάς και τον άνθρωπο που έχει πρωτοστατήσει σε αυτό, πέρα από το ότι είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης παγκόσμιας εμβέλειας, και βιώνεις και το ανθρώπινο στοιχείο του και διαπιστώνεις ότι είναι αυτό που ο ίδιος διδάσκει, αγάπη και αδελφοσύνη, αλληλεγγύη και συνεργατικοτητα, ειρήνη, δεν έχεις λόγια να περιγράψεις τα συναισθήματα. Και απλά αισθάνεσαι περήφανος γιατί ως Δωδεκανίσιος είναι ο πνευματικός σου ηγέτης και νιώθεις ένα ιερό χρέος να συνεχίσεις την προσπάθεια, να συμβάλεις τα μέγιστα με τους συλλόγους των Ιμβρίων, ώστε να μπορέσεις να βελτιώσεις την καθημερινότητα των ανθρώπων, να επιστρέψουν τις ρίζες τους για να συνεχίσουν να αυξάνονται και να πληθύνονται και να αναπτύσσονται σε αυτή τη γωνιά της γης που νιώθεις ότι η ρωμιοσύνη είναι σα να μην έφυγε ποτέ. Νιώθεις ευλογισμένος και ακόμα ότι αυτό ήταν ένα ταξίδι που θα έπρεπε να είχες κάνει από καιρό».

    [08] Προσομοίωση της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες αύριο στη ΓΓΕΕ

    Οριστικά τέσσερις είναι οι δημοπρατούμενες άδειες, σύμφωνα με όσα διαμηνύει η κυβέρνηση ενόψει της διαδικασίας της 30ης Αυγούστου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Αύριο, Πέμπτη 25 Αυγούστου, στα γραφεία της ΓΓΕΕ θα διεξαχθεί προσομοίωση της δημοπρασίας και για τον λόγο αυτό έχουν κληθεί οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, ώστε να «εκπαιδευτούν» πλήρως και να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα την ερχόμενη Τρίτη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι άδειες για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που δημοπρατούνται, είναι οριστικά τέσσερις, καθώς -όπως τονίζουν- τόσες «σηκώνει» η αγορά, δεδομένου ότι η σχετική διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει κατά τα μνημονιακά χρόνια από 600 στα 180 εκατ. ευρώ.

    Επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών, κακόβουλης χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής προσφορών ή τυχόν επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

    [09] Ν. Φίλης: Το παρόν σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εξαντλήσει τη δυναμική του

    Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι φετινές βάσεις, με τα παιδαγωγικά τμήματα και τις θεωρητικές σχολές να σημειώνουν μείωση και τις σχολές του τομέα της Υγείας αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθε στο 69,14%, καθώς απότους συνολικά 105.548 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, εισήχθησαν οι 72.973.

    Ωστόσο, από πλευράς υπουργείου τονίζεται ότι δεν έχει σημασία τόσο η σύγκριση των βάσεων με τις περυσινές, καθώς το φετινό σύστημα είναι διαφορετικό από εκείνο που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

    "Το παρόν σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει εξαντλήσει τη δυναμική του", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας" Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι "χωρίς βιασύνη, αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές", μέσα από το διάλογο που έχει ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες θα προκύψει ένα νέο σύστημα, "που θα αναβαθμίζει το σχολείο και άρα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του λυκείου και αφετέρου θα αποδίδει στο σχολείο την ευθύνη επιλογής για την τριτοβάθμια".

    [10] Πύραυλος από υποβρύχιο της Β. Κορέας έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

    Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο από υποβρύχιο από τις ανατολικές της ακτές νωρίς σήμερα, είπε ο στρατός της Νότιας Κορέας, στην πιο πρόσφατη από μια σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων από την απομονωμένη χώρα που αψηφά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε γύρω στις 5:30 π.μ. τοπικής ώρας (23:30 ώρα Ελλάδας) κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Σίνπο, όπου δορυφορικές λήψεις δείχνουν πως βρίσκεται βάση υποβρυχίων, και διέσχισε περίπου 500 χιλιόμετρα, είπαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματικοί του γενικού επιτελείου και του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν μέσω ενός αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ότι παρατήρησαν την εκτόξευση, και ότι ο πύραυλος διέσχισε περίπου 480 χιλιόμετρα προτού πέσει στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.

    Ο πύραυλος κατέληξε στην ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ιαπωνίας, μια περιοχή ελέγχου που έχει οριοθετηθεί από άλλες χώρες για να διατηρηθεί η άμυνα αέρος, είπε το πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας.

    Η εκτόξευση έλαβε μέρος δύο μέρες από την έναρξη των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες η Βόρεια Κορέα καταδικάζει ως προετοιμασία για εισβολή, απειλώντας με αντίποινα.

    Περίπου 25.000 μέλη των αμερικανικών δυνάμεων συμμετέχουν στην άσκηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα λήξει στις 2 Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιήσει τον Βορειοκορεατικό στρατό μέσω επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών ότι οι ασκήσεις ήταν «μη προκλητικής» φύσης.

    Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι είχε σκοπό να συγκαλέσει το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας στις 7:30 π.μ. τοπικής ώρας για να συζητήσει το θέμα.

    Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών στην κορεατική χερσόνησο χειροτέρεψαν από την πρόσφατη αυτομόληση του αναπληρωτή πρέσβη της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο στην Νότια Κορέα, που έφερε σε δύσκολη θέση τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν.

    Επίσημα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί η αντιπαράθεσή τους το 1950-53 κατέληξε σε ανακωχή, όχι σε συνθήκη ειρήνης.

    [11] Ν. Παππάς: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις με απόφαση της Βουλής

    Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις καθώς αυτό αποφάσισε η βουλή με ευρεία πλειοψηφία ,τόνισε ο υπουργός ΕπικρατείαςΝίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.

    Hαδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων θα οδηγήσει την τηλεόραση σε νέα εποχή και σε πιο ισορροπημένες σχέσεις των επιχειρηματιών με την πολιτεία σημείωσε ο υπουργός επικρατείας. Βάσει του νόμου τόνισε- οι άδειες είναι 4 προσθέτοντας ότι η συζήτηση για περισσότερες άδειες αν ανοίξει, θα αφορά το απώτερο μέλλον.

    Η μετάβαση θα είναι ομαλή και θα ολοκληρωθεί μετά από 90 ημέρες, όσες προβλέπει ο νόμος,τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

    «Η κυβέρνηση μας είναι η πρώτη που αδειοδοτεί»υπογράμμισε ο κ. Παππάς σημειώνοντας ότι «στην προηγούμενη κατάσταση είχε παγιωθεί η εκτίμηση ότι δεν θα έρθει ποτέ κανείς να βάλει το δάχτυλο στη πληγή»

    Oκ.Παππάς έκανε λόγο για ιδιότυπη ντε φάκτο χρησικτησία ενός δημόσιου αγαθού και αναφερόμενος στις αντιδράσεις μίλησε για σχέσεις διαπλοκής και ερμηνεία κατά το δοκούν του συντάγματος. Αναφερόμενος στους υποψήφιους του διαγωνισμού σημείωσε ότι όσοι έχουν καταδίκες δεν μπορούν να είναι κύριοι μέτοχοι.

    Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο ,ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι έχουν μπει τα θεμέλια για μια δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των επομένων ετών,τόνισε Το θέμα είναινα αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες που υπάρχουν και αυτό θα γίνει μέσα από μια μακροχρόνια αριστερή διακυβέρνηση,συμπλήρωσε.

    Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν 250.000 νέες θέσεις εργασίας ,έχει επιτευχθεί δημοσιονομική εξισορρόπηση και όλοι οι πολίτες έχουν πλέον πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αναφορικά με το ΕΚΑΣ ,ο Νίκος Παππάςτόνισε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει την πλήρη κατάργησή του ενώ η σημερινή κυβέρνηση έλαβε άμεσα μέτρα για όσους χάνουν το ΕΚΑΣ, όπως η κάρτα σίτισης κλπ και εξασφάλισε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία το ΕΚΑΣ θα αναπληρωθεί με την ανάπτυξη.

    Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα ο κ. Παππάς τόνισε ότι πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε οι τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας .

    Αναφορικά με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην αυριανή σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας είναι όμορος για την Αριστερά και ο πρωθυπουργός θα βάλει στο τραπέζι την ατζέντα με την οποία ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν για μια δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη.

    [12] Γ. Χουλιάρας: Είναι νωρίς να πούμε αν ο σεισμός στην Ιταλία ήταν ο κύριος

    Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. "Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς", είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

    Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την "ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων" η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

    Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια

    [13] Στους 38 οι νεκροί από το σεισμό στην Ιταλία

    Στους 38έφθασαν οι νεκροί από το σεισμό που έπληξε την περασμένη νύκτα την κεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι ενώ 10 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια στην περιφέρεια Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας.

    Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος

    «Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί»δήλωσε ο δήμαρχος του μαρτυρικού Αματρίτσε,Σέρτζιο Πιρότσι.

    Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στακεντρικά της χώρας.

    Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών.Ο Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

    Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

    Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ. από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

    Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: "είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες".

    Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

    Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους

    Συνεχείς προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού

    Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού που έπληξε σήμερα τα ξημερώματα, στις 03.36' τοπική ώρα, την κεντρική Ιταλία, είναι αδιάκοπες.

    Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, υπάρχει φόβος ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα πολύ βαρύτερος. Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.

    Διαβάστε επίσης:

    Συλλυπηρήριο μήνυμα του ΠτΔ για τα θύματα του σεισμού στην Ιταλία

    Γ. Χουλιάρας: Είναι νωρίς να πούμε αν ο σεισμός στην Ιταλία ήταν ο κύριος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 August 2016 - 10:32:50 UTC