Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για θέματα οικονομίας, ΔΕΘ και ΕΣΠΑ
  • [02] Κυβερνητικές πηγές: «Όταν η δημοσιογραφική αλητεία συναντά την πολιτική απόγνωση της διαπλοκής και των φερέφωνών της»
  • [03] Οριστικά ρυθμισμένο το ζήτημα των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση
  • [04] Υπ. Οικονομικών: Η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών για «πτωτική πορεία των εσόδων και ανάγκης ενεργοποίησης του κόφτη», καταρρίπτεται
  • [05] Πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος
  • [06] Σπ. Κουβέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανοίγουμε τον δρόμο στους Έλληνες επιχειρηματίες προς τις αγορές της Ευρασιατικής Ένωσης
  • [07] Εξώδικος διαμαρτυρία της ΕΡΤ προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ
  • [08] Επτά άτομα διεσώθησαν μετά τη βύθιση θαλαμηγού στη Μύκονο
  • [09] Περιοδεία Ντ. Τούσκ στις χώρες-μέλη της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα
  • [10] Πορτογαλία: Περισσότερα από 950.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στις πυρκαγιές του Αυγούστου
  • [11] ΚΚΕ: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον εργασιακό "μεσαίωνα"
  • [12] Το αίτημα ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εξετάστηκε σήμερα
  • [13] ΥΠΥΜΕΔΙ: "Ψέματα και παραπληροφόρηση, χωρίς όριο και φραγμό, για τον ΟΑΣΘ"
  • [14] Α. Ανδρεάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με θετικό πρόσημο «τρέχει» ο Αύγουστος για τον ελληνικό τουρισμό

  • [01] Συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για θέματα οικονομίας, ΔΕΘ και ΕΣΠΑ

    Σειρά συναντήσεων με στενούς του συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο μέγαρο Μαξίμου, για την πορεία του κυβερνητικού έργου και τρέχοντα ζητήματα.

    Η πορεία της οικονομίας, αλλά και ο προγραμματισμός ενόψει της ΔΕΘ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

    Εξάλλου, ζητήματα για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε επίσης ο πρωθυπουργός με τον υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.

    [02] Κυβερνητικές πηγές: «Όταν η δημοσιογραφική αλητεία συναντά την πολιτική απόγνωση της διαπλοκής και των φερέφωνών της»

    «Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί κανείς ότι ένα τραγικό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο χαμό 4 συνανθρώπων μας, θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο άθλιας πολιτικής εκμετάλλευσης», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις «φήμες» που δημοσιεύονται σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα.

    «Και όμως έγινε. Και όχι μόνο από περιθωριακά έντυπα και ιστοσελίδες αλλά από δήθεν έγκριτους δημοσιογράφους και ΜΜΕ», προσθέτουν οι ίδες πηγές και συνεχίζουν:

    «Ο αυτοεξευτελισμός είναι δικαίωμα και του κ. Άρη Πορτοσάλτε και του κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Δεν πρόκειται να τους το στερήσουμε σε καμία περίπτωση.

    Όσο για την εφημερίδα «Τα Νέα» που σήμερα έσπευσε να προβάλλει με πρωτοσέλιδο ένα γεμάτο υπόνοιες ρεπορτάζ για φήμες που δήθεν ξεκινούν από τις παραλίες της Αίγινας, τι να πούμε; Και άλλοι χρεοκόπησαν αλλά δεν έκαναν και έτσι.

    ΥΓ: Ευχαριστούμε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόσο για τα υπονοούμενα όσο και για την ευθεία επίθεση στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα. Όσο ξεπερνάτε τα όρια της χυδαιότητας τόσο περισσότερο ευδιάκριτο γίνεται στους πολίτες το επίπεδο της αντιπολίτευσης που ασκείτε».

    [03] Οριστικά ρυθμισμένο το ζήτημα των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση

    «Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει ρυθμιστεί οριστικά, νομικά και πολιτικά», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι σαφής και έχει διατυπωθεί κατ' επανάληψη.

    [04] Υπ. Οικονομικών: Η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών για «πτωτική πορεία των εσόδων και ανάγκης ενεργοποίησης του κόφτη», καταρρίπτεται με στοιχεία

    Παρά το γεγονός ότι ο Ιούλιος ήταν ο μήνας με τον μεγαλύτερο στόχο από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2016, ο στόχος καλύφθηκε κατά 94% και, παρόλες τις δυσκολίες του συγκεκριμένου μήνα, η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε πρακτικές προηγουμένων κυβερνήσεων και υπερκάλυψε τον στόχο των επιστροφών κατά 86,54%.

    Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, παραθέτοντας τα οριστικά στοιχεία εσόδων (από Εφορίες και Τελωνεία) και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ που προσπαθούν επίμονα να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν τη δική τους εικόνα για τα έσοδα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η «εικόνα» αυτή διαψεύδεται για ακόμη μια φορά και η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών που επιχειρούν, αναφορικά με «πτωτική πορεία των εσόδων και ανάγκης ενεργοποίησης του κόφτη», για ακόμη μια φορά καταρρίπτεται με στοιχεία και όχι με όνειρα θερινής νυκτός.

    Από τα στοιχεία των υπηρεσιών του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, προκύπτουν τα εξής:

    1) Τα έσοδα προ επιστροφών για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, δηλαδή 27,66 δισ. ευρώ, είναι 2,28% πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού.

    2) Τα καθαρά έσοδα για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 είναι 25,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,01% πάνω από το στόχο που θέτει ο προϋπολογισμός για το επτάμηνο.

    3) Τα καθαρά έσοδα για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 είναι αυξημένα κατά 4,52% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα για το 2015.

    4) Το συνολικό ποσό από είσπραξη φόρου εισοδήματος από τις εφορίες για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, είναι 6,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 175,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το συνολικό ποσό για το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

    5) Οι επιστροφές (φόροι κ.λπ.) για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, είναι 1,86 δισ. ευρώ, με υπέρβαση κατά 24% του στόχου του προϋπολογισμού.

    6) Για τον Ιούλιο, οι επιστροφές ανήλθαν σε 388 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπέρβαση κατά 86,54% του στόχου του προϋπολογισμού για τον συγκεκριμένο μήνα

    7) Οι επιστροφές για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 είναι αυξημένες κατά 20,28% σε σχέση με τα αντίστοιχο διάστημα το 2015.

    8) Τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016 είναι 8,52 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ για αντίστοιχο διάστημα του 2015. Το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2014, τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ ήταν 7,95 δισ. ευρώ.

    9) Τα συνολικά τελωνειακά έσοδα για το διάστημα Ιανουάριος- Ιούλιος 2016, είναι 7,06 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,2% σε σχέση με τα συνολικά τελωνειακά έσοδα για το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

    [05] Πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

    Τον Ιούνιο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ, κατά 496 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Ιουνίου του 2015. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Τον ίδιο μήνα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 63 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του Ιουνίου του 2015, λόγω της βελτίωσης στα ισοζύγια καυσίμων και πλοίων, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο των λοιπών αγαθών ήταν αυξημένο, αφού οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία περιορίστηκαν περισσότερο από τις αντίστοιχες εισαγωγές. Σημειώνεται ότι, αν και σε τρέχουσες τιμές οι συνολικές εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 5,4%, σε σταθερές τιμές παρουσίασαν άνοδο κατά 4,3%.

    Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 141 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών και, σε μικρότερο βαθμό, από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών διαμορφώθηκαν σε 531 εκατ. ευρώ, από 950 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 5,4% και οι αφίξεις κατά 2%. Τέλος, σημειώθηκε βελτίωση στο ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις στις αεροπορικές υπηρεσίες.

    Τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων τον Ιούνιο του 2016 παρουσίασαν πλεονάσματα ύψους 146 και 112 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, έναντι ελλειμμάτων τον Ιούνιο του 2015, σημειώνοντας βελτίωση κατά 368 και 207 εκατ. ευρώ αντιστοίχως. Η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην κατηγορία των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων. Η βελτίωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.

    [06] Σπ. Κουβέλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανοίγουμε τον δρόμο στους Έλληνες επιχειρηματίες προς τις αγορές της Ευρασιατικής Ένωσης

    Το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο προχωράει στις πρώτες επιχειρηματικές αποστολές προς τις χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιζία), απαντώντας στο αίτημα των καιρών για εξωστρέφεια, προκειμένου οι Έλληνες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει μια αγορά 180 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχοντας στην πρώτη γραμμή τις εξαγωγές τροφίμων, φαρμάκων, αλλά και τουριστική συνεργασία.

    Στη συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σπύρος Κουβέλης τονίζει ότι το Ελληνο-Ευρασιατικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει, κλείνει δύο χρόνια ζωής με επιτυχία, αφού αφήνει πίσω του τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα εμπόδια που προκάλεσε το εμπάργκο κατά της Ρωσίας -η οποία αποτελεί κεντρική συνιστώσα της Ευρασιατικής Ένωσης- και παίρνει πρωτοβουλίες για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τα κράτη της Ευρασιατικής Ένωσης όχι μόνον διμερώς αλλά και ως μία ενιαία οικονομική οντότητα.

    Η πρόσφατη επισκεψη αντιπροσωπείας του Συμβουλίου την αρχαία Ήλιδα και την Αρχαία Ολυμπία, με τη συμμετοχή του πρέσβη του Καζακστάν και του επιτετραμμένου της ρωσικής πρεσβείας, έγινε για να προωθήσουν οι χώρες της Ευρασιατικής Ένωσης το Σύμφωνο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, αλλά παράλληλα έγινε η αφορμή για να συμφωνηθεί με τον περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, η πρώτη επιχειρηματική αποστολή, με έμφαση στην προώθηση των εξαγωγικών προϊόντων και του τουρισμού της περιοχής.

    Στους άμεσους στόχους του Επιχειρηματικού Συμβουλίου είναι και η διεξαγωγή του πρώτου ελληνο-ευρασιατικού φόρουμ εντός του 2016 στην Αθήνα, ενώ στο πλαίσιο του έτους φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει παρουσία του Ελληνο-Ευρασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη ΔΕΘ, προκειμένου να δοθεί έμφαση στις σχέσεις της Ελλάδας με το σύνολο της Ευρασιατικής Ένωσης

    [07] Εξώδικος διαμαρτυρία της ΕΡΤ προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

    Να αποκαταστήσει την αλήθεια για την υποκλοπή της εικόνας από τις πολυδάπανες τηλεοπτικές καλύψεις των θείων Λειτουργιών στην Ευαγγελίστρια της Τήνου και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, ζητά με εξώδικο η ΕΡΤ από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Ζητεί επίσης να μην προβάλλει ξανά εικόνα χωρίς άδεια, της Δημόσιας Τηλεόρασης.

    Στο εξώδικο της η ΕΡΤ" ζητεί από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι να αποκαταστήσει επιτέλους την αλήθεια για την δόλια υποκλοπή της εικόνας από τις πολυδάπανες τηλεοπτικές καλύψεις των θείων Λειτουργιών στην Ευαγγελίστρια της Τήνου και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Ζητεί επίσης να μην ξαναπροβάλει εικόνα της ΕΡΤ χωρίς άδεια".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΡΤ "ο Σκάι καλύπτει με δικό του γραφικό τα λογότυπα της ΕΡΤ.Μόλις το λογότυπο της ΕΡΤ μετακινείται, εμφανίζεται και στην εικόνα του Σκάι, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται ο τραγέλαφος της λαθροχειρίας και η απόδειξη της απροκάλυπτης κλοπής της τηλεοπτικής εικόνας της ΕΡΤ. Προσπάθεια που αν δεν ήταν τόσο δόλια και αντιδεοντολογική θα προκαλούσε το γέλιο αφού ήταν συνεχής η εμφάνιση των σημάτων της ΕΡΤ στην υποτιθέμενη παραγωγή του Σκάι"

    Στο εξώδικο αναφέρεται ακόμη ότι "ο Σκάιέκλεψε τον αέρα και της ΕΡΤ3 που μετέδιδε ζωντανά τη θεία λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Συνδέθηκαν υποτίθεται με το Βέρμιο και μάλιστα σε απευθείας σύνδεση όπως γράφει ο τίτλος δεξιά της οθόνης Όπως φροντίζει να μας ενημερώσει στην ανακοίνωση του ο Σκάι είχε οργανώσει αποστολή στην Τήνο η οποία για όσους γνωρίζουν δεν επαρκούσε φυσικά για μια τηλεοπτική κάλυψη τέτοιας εμβέλειας. Μπορούσε ωστόσο να παρεμβάλει κατά τη διάρκεια της ειδικής εκπομπής που έστησε, με κλεμμένη εικόνα, δικό του ρεπορτάζ. Στην Παναγία Σουμελά όμως δεν υπήρχε ούτε καρέ παραγωγής του Σκάι .Ο ιδιωτικός σταθμός παραδέχεται επίσης στην ανακοίνωση του ότι δεν είχε κάμερες μέσα στην εκκλησία επειδή όπως λέει σεβάστηκε το αίτημα της Μητρόπολης. Όπως προκύπτει όμως από την κατ? αντιπαραβολή θέαση και σύγκριση του «αέρα» της ΕΡΤ1 και του Σκάι ο ιδιωτικός σταθμός εμφανίζεται ? παρά την έλλειψη δικών του μέσων ? με εικόνα από το εσωτερικό του ναού, η οποία ταυτίζεται με αυτή του αέρα της ΕΡΤ σε όλη τη διάρκεια της θείας λειτουργίας.Οι στιγμές που η Μίτρα του Μητροπολίτη Τήνου Δωρόθεου επαναλαμβάνεται στην οθόνη λόγω του εφέ που χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθεί το σήμα της ΕΡΤ1 ευτελίζει την ιερότητα των στιγμών".

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ "δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σκάι προβαίνει σε υποκλοπή της εικόνας της ΕΡΤ. Πρόσφατο και θλιβερό παράδειγμα αποτελεί η κλοπή στιγμιότυπων του Euro 2016, τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης του οποίου για την Ελλάδα είχε η ΕΡΤ.Παρά την εξώδικο διαμαρτυρία που κατέθεσε η ΕΡΤ στις 15 Ιουνίου, ο ΣΚΑΪ έκλεψε εικόνα της ΕΡΤ συνολικής διάρκειας 11.311 δευτερολέπτων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δηλαδή περισσότερες από τρεις ώρες."

    " Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση χρηματοδοτείται με ειδικό τέλος από τους Έλληνες πολίτες με την υποχρέωση να ανταποδίδει με ραδιοτηλεοπτικές και ψηφιακές υπηρεσίες πάντα υψηλής ποιότητας.Οι παραγωγές της ΕΡΤ προσφέρονται επομένως ως ανταπόδοση στους πολίτες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιώτες με σκοπό το κέρδος" καταλήγει το εξώδικο της ΕΡΤ

    [08] Επτά άτομα διεσώθησαν μετά τη βύθιση θαλαμηγού στη Μύκονο

    Έξι άνδρες και μια γυναίκα περισυλλέγησαν από ιδιώτες και λιμενικό, όταν η θαλαμηγός στην οποία επέβαιναν με σημαία των ΗΠΑ, βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνηστες συνθήκες κοντά στη Μύκονο. Οι επιβάτες είναι όλοι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με το λιμενικό, και μεταφέρονται αυτή την ώρα από το δεξαμενόπλοιο «Ζέφυρος» στο λιμάνι της Μυκόνου. Η τοπική λιμενική αρχή διενεργεί έρευνες για τις συνθήκες βύθισης της θαλαμηγού.

    [09] Περιοδεία Ντ. Τούσκ στις χώρες-μέλη της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα

    Περιοδεία στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα σχετικά με το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

    Στο Βερολίνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, σε ένα κάστρο έξω από τη γερμανική πρωτεύουσα χωρίς την παρουσία μέσων ενημέρωσης.

    Ο Ντόναλντ Τουσκ σκοπεύει να συνομιλήσει με όλους τους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβα, με σκοπό να συζητήσει τόσο το χειρισμό όσο και την ουσία της.

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι εκτός από τη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα, οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της συνόδου. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, εφόσον η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ως έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ.

    Η σύνοδος κορυφής στη Μπρατισλάβα είναι «άτυπη», καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την Ένωση, ωστόσο η πρωθυπουργός του δεν έχει προσκληθεί. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μια μέρα μετά την ετήσια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την «Κατάσταση της Ένωσης», στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

    [10] Πορτογαλία: Περισσότερα από 950.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στις πυρκαγιές του Αυγούστου

    Οι πυρκαγιές που μαίνονταν στην Πορτογαλία στις αρχές Αυγούστου κατέκαψαν περισσότερα από 950.000 στρέμματα της ηπειρωτικής χώρας, από τα οποία σχεδόν 350.000 στρέμματα ήταν δάση με τα υπόλοιπα να αντιστοιχούν σε θαμνώδεις εκτάσεις, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τα δάση.

    Η βόρεια Πορτογαλία καταμετρά από μόνη της σχεδόν 700.000 στρέμματα που αναλώθηκαν από τη φωτιά στο διάστημα 1-15 Αυγούστου, από τα οποία τα 410.000 στην περιοχή Αβέιρο, μακράν την πιο καταστροφική, ανέφερε σε έκθεσή του το πορτογαλικό Ινστιτούτο Διατήρησης της Φύσης και των Δασών (ICNF).

    Στο τουριστικό νησί Μαδέρα, όπου από τις φωτιές έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, 54.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, σύμφωνα με μια εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

    Στην αυτόνομη αυτή περιοχή, που βρίσκεται ανοικτά των μαροκινών ακτών, οι πυρκαγιές οδήγησαν στην απομάκρυνση 1.000 ανθρώπων, περιλαμβανομένων ξένων τουριστών, έκαναν στάχτη ένα ξενοδοχείο και προκάλεσαν διαφόρων βαθμών ζημιές σε περίπου 300 κατοικίες.

    Οι πυρκαγιές δεν προκάλεσαν κανέναν θάνατο στην ηπειρωτική χώρα, ωστόσο πολλά σπίτια κάηκαν ενώ μερικά χωριά και τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο χρειάστηκε να εκκενωθούν.

    Οι πορτογαλικές αρχές, που καταγράφουν ακόμη τις ζημιές, υποσχέθηκαν βοήθεια, κυρίως στους αγρότες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ή για την ανοικοδόμηση σπιτιών στη Μαδέρα.

    Το 2003, χρονιά όπου οι πυρκαγιές έσπασαν κάθε ρεκόρ στην Πορτογαλία, οι φωτιές κατέκαψαν σχεδόν 4.400.000 στρέμματα. Εκείνη τη χρονιά, περισσότερα από 1.030.000 στρέμματα στην ηπειρωτική χώρα έγιναν στάχτη από την 1η Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS, που βασίζεται σε δορυφορικές χαρτογραφήσεις, η καμένη επιφάνεια της Πορτογαλίας από τις αρχές του έτους αντιπροσωπεύει το μισό της περιοχής που κάηκε στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ίδια περίοδο.

    Στην Πορτογαλία, το 98% των πυρκαγιών των οποίων η αιτία είναι γνωστή οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Στο 56% των περιπτώσεων πρόκειται για ατυχήματα, ενώ το 42% οφείλονται σε εμπρησμό, σύμφωνα με το ICNF. Οι αρχές έχουν συλλάβει από τις αρχές του 2016 περίπου 40 πρόσωπα ως υπόπτους για εμπρησμούς στη χώρα.

    [11] ΚΚΕ: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον εργασιακό "μεσαίωνα"

    Αιχμές κατά της κυβέρνησης για τα εργασιακά εξαπολύει το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας, «τουλάχιστον προκλητικούς τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης» για αύξηση των προσλήψεων, καθώς, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, δείχνουν ότι αυτές πραγματοποιούνται με χειρότερες εργασιακές συνθήκες και μειωμένους μισθούς.

    Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, μεταξύ άλλων επισημαίνει, ότι «η εργασιακή ζούγκλα της μερικής απασχόλησης, της ανεργίας, της απλήρωτης και ανασφάλιστης δουλειάς, είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, με στόχο να κάνουν πάμφθηνη την εργατική δύναμη για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου». Οι πολιτικές της "ευελιξίας" και της "κινητικότητας", που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, επιταχύνθηκαν με την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, την ανεργία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [12] Το αίτημα ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εξετάστηκε σήμερα

    Το αίτημα ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εξετάστηκε σήμερα από την αρμόδια υπηρεσία, ενώ τα αιτήματα των άλλων επτά πρόκειται να εξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η κ. Σταυρούλα Τομάρα, εκ των συνηγόρων των οκτώ, σε δηλώσεις της μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, χρησιμοποιώντας όλα τα νομικά μέσα για να μην εκδοθούν οι άνθρωποι αυτοί στην Τουρκία».

    [13] ΥΠΥΜΕΔΙ: "Ψέματα και παραπληροφόρηση, χωρίς όριο και φραγμό, για τον ΟΑΣΘ"

    Καμία απολύτως ληξιπρόθεσμη υποχρέωση προς τον ΟΑΣΘ δεν έχει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο, στην οποία εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς τους εργαζομένους για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. Το υπουργείο, αφού κάνει λόγο για "ψέματα και παραπληροφόρηση, χωρίς κανένα όριο και φραγμό τα τελευταία 24ωρα", σημειώνει ότι: "η απάντησή μας σε όλους εκείνους που έχουν παραλύσει μια πόλη και έχουν ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της, δεν θα δοθεί μέσω έωλων μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. Θα δοθεί με στοιχεία και αριθμούς από τις αρμόδιες Υπηρεσίες που καταδεικνύουν ότι ο ΟΑΣΘ όλα τα τελευταία χρόνια, επιβιώνει εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων, χωρίς καν να παρέχει ποιοτικό συγκοινωνιακό έργο και χωρίς το υπουργείο να οφείλει ούτε ένα ευρώ στον ΟΑΣΘ».

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωσή «το υπουργείο έχει καταβάλει εμπρόθεσμα και στο ακέραιο τις αντισταθμιστικές καταβολές που προβλέπονται, έως και τον Αύγουστο του 2016. Το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί από το έτος 2009 μέχρι και τον Αύγουστο του 2016 ανέρχεται σε 866.609.724,48 ευρώ και το ΥΠΥΜΕΔΙ δεν έχει απολύτως καμία ληξιπρόθεσμη υποχρέωση προς τον ΟΑΣΘ. Και όχι μόνο δεν υφίσταται ληξιπρόθεσμη υποχρέωση, αλλά αντιθέτως ο ΟΑΣΘ έχει συμφωνήσει όλες τις παραπάνω αντισταθμιστικές καταβολές». Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται, για το τρέχον έτος έχουν καταβληθεί 73.283.121,48 ευρώ, ενώ για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 έχει προϋπολογιστεί , ακόμη, το ποσό των 15.680.387,26 ευρώ. Η συνολική χορηγηθείσα αντισταθμιστική καταβολή ανέρχεται στα 88.963.508,5 ευρώ. «Για να αντιληφθεί κανείς το ύψος της επιδότησης», προσθέτει, «αρκεί μία σύγκριση με την ετήσια επιχορήγηση προς την ΟΣΥ Α.Ε., η οποία για το 2016 ανέρχεται στα 86 εκατομμύρια ευρώ. Τηρουμένων των αναλογιών, η κρατική επιχορήγηση του ΟΑΣΘ είναι πολλαπλάσια από αυτήν που εισπράττει η ΟΣΥ Α.Ε για πενταπλάσιο αριθμό εργαζομένων, λεωφορείων και πολιτών». Αναφέρει, επίσης, ότι πέραν των επιδοτήσεων, ο Οργανισμός μέσω των διαιτητικών αποφάσεων, «έβαζε στα ταμεία του εκατομμύρια ευρώ, λόγω των ανισοβαρών συμβάσεων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποδέχονταν σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου. Είναι ενδεικτικό ότι από το 1957 ως σήμερα το ελληνικό δημόσιο δεν έχει δικαιωθεί ούτε σε μία διαιτησία». «Το πάρτι των ανεξέλεγκτων επιδοτήσεων», σημειώνει το υπουργείο, «έλαβε τέλος και θα αναδειχθούν πολύ σύντομα ποιοι συμμετείχαν, με ποιο τρόπο και ποιοι έχουν ευθύνες».

    Παράλληλα, καλεί τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων "να ξεκαθαρίσει και να επιλέξει μεταξύ των δύο ρόλων του: του Πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων ή του οιονεί εκπροσώπου μετόχων που μετέχουν στη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Και πρωτίστως να απευθυνθεί στους εργοδότες του και να ρωτήσει γιατί μετά από τόσες εξωφρενικές επιχορηγήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι".

    Σε ό,τι αφορά τώρα στις μετακινήσεις ανέργων, φοιτητών και μαθητών το υπουργείο αναφέρει ότι «ο ΟΑΣΘ δεν έχει δώσει στοιχεία για το κοινωνικό έργο, τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, το σύστημα που πιστοποιεί τις μετακινήσεις. Αυτό δεν είναι κάτι ασύνηθες για τον ΟΑΣΘ. Δεν δίνει στοιχεία ούτε για το αν τηρεί την ως σήμερα ισχύουσα οικονομική συμφωνία». Σχετικά, δε, με τις δημόσιες τοποθετήσεις της διοίκησης του ΟΑΣΘ για «κενό» 12 έως 15 εκατ. ευρώ από τη διαφορά της αύξησης του ΦΠΑ τον τελευταίο χρόνο, το υπουργείο λέει ότι "η πραγματικότητα είναι διαφορετική, την οποία μάλιστα παραδέχονται και οι ίδιοι, καθώς υπολογίζουν τη διαφορά από το ΦΠΑ στα εισιτήρια μέχρι τις 31-5-2016 σε 4.075.072,33 ευρώ».

    Τέλος, στην ανακοίνωση του το υπουργείο αναφέρει ότι το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), αρμόδιο ελεγκτικό όργανο τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων του ΟΑΣΘ, «επανειλημμένα έχει εγκαλέσει τον Οργανισμό για κατ΄ εξακολούθηση αποφυγή έγκαιρης προσκόμισης των νομίμων ζητηθέντων στοιχείων, παρακωλύοντας σημαντικότατα το έργο του ΣΑΣΘ όπως αυτό οριοθετείται από τη νομοθεσία» και γνωστοποιεί ότι ο ΣΑΣΘ έχει καλέσει τους εκπροσώπους του ΟΑΣΘ σε κλειστή συνάντηση τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016, προκειμένου να τοποθετηθούν για «τις αιτίες μη συμμόρφωσης του ΟΑΣΘ με τη διαδικασία παροχής στοιχείων προς τον ΣΑΣΘ».

    [14] Α. Ανδρεάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με θετικό πρόσημο «τρέχει» ο Αύγουστος για τον ελληνικό τουρισμό

    Οιωνοί άριστοι εξακολουθούν να καταφθάνουν για τον ελληνικό τουρισμό προμηνύοντας, ότι και το 2016 θα είναι μία χρονιά θετική για την τουριστική βιομηχανία. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, τόνισε, ότι συνεχίζεται η αυξητική τάση των τουριστικών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής προς Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι οι ελεύσεις τουριστών την εφετινή χρονιά, θα ανέλθουν στα 25 εκατομμύρια (χωρίς σε αυτά τα στοιχεία να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας), ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει και μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

    Ο κ. Ανδρεάδης, αναφερόμενος στα έως τώρα στοιχεία επισήμανε, ότι και ο Αύγουστος θα συνεχίσει ανοδικά και με θετικό πρόσημο στις αφίξεις του σε σχέση με πέρυσι, όταν κινήθηκε στο -14% σε σχέση με το 2014, λόγω των Capital Controls. Tην ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εστιάζει στα έσοδα υπογραμμίζοντας, ότι εκεί υπάρχει στάση αναμονής σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε πρόβλεψη, καθώς τα στοιχεία που επεξεργάζεται η τράπεζα της Ελλάδας, όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης, για το μήνα Ιούνιο δεν είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς η μέση δαπάνη δεν κινείται καλά, όπως είπε. Παραμένοντας στο σκέλος των εσόδων, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε, ότι είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία τα έσοδα να κινηθούν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς έτσι θα «γυρίσουν και το ΑΕΠ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο. Αυτό είναι και το στοίχημα», τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 August 2016 - 14:32:38 UTC