Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος
  • [02] «Ζεστό» χρήμα στην αγορά από τα δημόσια ταμεία
  • [03] Στα περσινά επίπεδα ο τζίρος των καλοκαιρινών εκπτώσεων
  • [04] Ελ. Κουντουρά στο "Πρακτορείο 104,9 fm": Αντιστρέψαμε το κλίμα στα νησιά του Αν. Αιγαίου
  • [05] Η ανευθυνότητα και η γελοιότητα ξεπέρασε κάθε όριο
  • [06] Στην Κριμαία ο Πούτιν μετά την αναζωπύρωση της έντασης με το Κίεβο
  • [07] Σ. Κουρτς: Κλειστή πρέπει να παραμείνει η Βαλκανική Οδός όσο η Ε.Ε. δεν μπορεί να φυλάξει επαρκώς τα σύνορά της
  • [08] «Άνοιγμα» στον κόσμο κάνει ο Κάνιε Γουέστ
  • [09] Α. Ανδρεάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με θετικό πρόσημο «τρέχει» ο Αύγουστος για τον ελληνικό τουρισμό
  • [10] Χ.Σπίρτζης: Τέλος το «πάρτι» των μη ελεγχόμενων επιδοτήσεων

  • [01] Πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

    Τον Ιούνιο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ, κατά 496 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Ιουνίου του 2015. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Τον ίδιο μήνα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 63 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του Ιουνίου του 2015, λόγω της βελτίωσης στα ισοζύγια καυσίμων και πλοίων, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο των λοιπών αγαθών ήταν αυξημένο, αφού οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία περιορίστηκαν περισσότερο από τις αντίστοιχες εισαγωγές. Σημειώνεται ότι, αν και σε τρέχουσες τιμές οι συνολικές εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 5,4%, σε σταθερές τιμές παρουσίασαν άνοδο κατά 4,3%.

    Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 141 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών και, σε μικρότερο βαθμό, από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών διαμορφώθηκαν σε 531 εκατ. ευρώ, από 950 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015, ενώ οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 5,4% και οι αφίξεις κατά 2%. Τέλος, σημειώθηκε βελτίωση στο ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις στις αεροπορικές υπηρεσίες.

    Τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων τον Ιούνιο του 2016 παρουσίασαν πλεονάσματα ύψους 146 και 112 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, έναντι ελλειμμάτων τον Ιούνιο του 2015, σημειώνοντας βελτίωση κατά 368 και 207 εκατ. ευρώ αντιστοίχως. Η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην κατηγορία των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων. Η βελτίωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.

    [02] «Ζεστό» χρήμα στην αγορά από τα δημόσια ταμεία

    «Ζεστό χρήμα»στην αγορά ρίχνει το Δημόσιο καθώς τα κρατικά ταμεία άνοιξαν τις πληρωμές για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες και προμηθευτές από τα υπουργεία και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου πληρώθηκαν χρέη ύψους 1,1 δισ. ευρώ,ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους θα δοθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου συνολικά3,5 δισ. ευρώκαιάλλα 2 δισ. ευρώμέχρι το τέλος του 2017

    Τα ταμεία του Δημοσίου αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά για τους επόμενους 17 μήνες, με στόχο να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες και προμηθευτές, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία Ελλάδας - δανειστών.

    Οι πληρωμές θα γίνονται με υπουργική απόφαση, μετά από αξιολόγηση του σχετικού αιτήματος, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαφθοράς.

    Σημειώνεται ότι η καταβολή των οφειλομένων θα γίνεταιαφού προηγηθεί συμψηφισμός χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς το Δημόσιο.

    Παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ αλλά και για την καταβολή των εφάπαξ στους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους.

    Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διαμορφώθηκανστα 5,9 δισ. ευρώ, ενώ στα 1,3 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα χρέη από τις επιστροφές φόρου.Από αυτά, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χρέη 3,1 δισ., τα νοσοκομεία 1,1 δισ., τα υπουργεία 666 εκατ. και οι ΟΤΑ 340 εκατ. ευρώ.

    [03] Στα περσινά επίπεδα ο τζίρος των καλοκαιρινών εκπτώσεων

    Στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μία μεσοσταθμική πτώση μεταξύ 5% και 8% υπολογίζει το τζίρο, για τις εμπορικές επιχειρήσεις, τη θερινή εκπτωτική περίοδο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

    Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις για φέτος ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης «αν και το εμπόριο είχε προσδοκίες να κινηθεί η αγορά καλύτερα από την περυσινή περίοδο τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται ότι ο τζίρος διαμορφώθηκε σχεδόν στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μία πτώση που μπορεί να διαμορφωθεί τελικά μεταξύ 5% και 8%, καθώς ο τουρισμός δεν έφερε έσοδα στο εμπόριο. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στη φετινή έρευνα της ΕΣΕΕ φαίνεται να υπάρχει χαμηλός τζίρος στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας (τουριστικούς προορισμούς) κάτι που μεταφράζεται από τη συνομοσπονδία ως επίπτωση του προσφυγικού προβλήματος αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας γενικότερα, παρά την πορεία των τουριστικών αφίξεων».

    Μάλιστα είναι ενδεικτικό, κατά τον κ. Κορκίδη, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ότι φέτος, η αγορά της Αθήνας κινήθηκε πτωτικά, και στοιχεία του εμπορικού συλλόγου της περιοχής αναφέρουν πτώση του τζίρου περίπου 10%.

    Ο κ. Κορκίδης σχολίασε: «υπάρχουν καλοκαιρινά μελτέμια στο εμπόριο και τρικυμμία στην αγορά», ενώ ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται επεξεργασία των στοιχείων και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η έρευνα της ΕΣΕΕ για την πορεία των θερινών εκπτώσεων.

    [04] Ελ. Κουντουρά στο "Πρακτορείο 104,9 fm": Αντιστρέψαμε το κλίμα στα νησιά του Αν. Αιγαίου

    Για τις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα στα νησιά που δέχτηκαν το προσφυγικό κύμα και την ικανοποίηση της από τα στοιχεία για τη μέχρι τώρα πορεία της τουριστικής κίνησης, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 fm".

    Όπως είπε στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση", το προσφυγικό ήταν ένα θέμα ευρωπαϊκό και η Ελλάδα έκανε το χρέος της. «Φιλοξενήσαμε τους πρόσφυγες προσωρινά σε μέρη πλήρως ελεγχόμενα και μακριά από τουριστικές περιοχές» και «είμαστε περήφανοι διότι στείλαμε μηνύματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, ενώ συγχρόνως σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων», υπογράμμισε.

    Η κ. Κουντουρά σημείωσε πως για τα νησιά που δέχτηκαν τις προσφυγικές ροές «υπήρξε ανησυχία διότι οι προσφυγικές ροές στα συγκεκριμένα νησιά δεν μας άφηναν το περιθώριο να τα υποστηρίξουμε πολύ τουριστικά», ωστόσο προσέθεσε πως όταν μειώθηκαν οι ροές και «με το επιχειρησιακό σχέδιο που αναπτύξαμε στο υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τις περιφέρειες, τους δήμους, την τοπική κοινωνία και τις ενώσεις Ξενοδόχων καταφέραμε να αλλάξουμε και να αντιστρέψουμε το κλίμα έτσι ώστε τα νησιά αυτά να έχουν μικρότερες απώλειες», υπογραμμίζοντας ότι η Κως και η Σάμος φαίνεται ότι θα ανακάμψουν πλήρως.

    Η αναπληρώτρια υπουργός μίλησε για το ελληνικό κοινωνικό τουριστικό πρόγραμμα που εκπονείται και δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 δικαιούχους, από τώρα και μέχρι τον Νοέμβριο, να επισκεφτούν τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο.

    Συγκεκριμένα επισήμανε ότι φέτος, το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και κατόπιν συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό διανυκτερεύσεων σε καταλύματα των πέντε νησιών και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων του ΟΑΕΔ που θα επιλέξουν αυτούς τους προορισμούς. Επίσης, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σε συνεργασία με τις ενώσεις Ξενοδόχων, παρέχουν για το διάστημα από 20 Αυγούστου έως και τα τέλη Οκτωβρίου έως και 50% μειωμένες τιμές δωματίων και ελκυστικές προσφορές σε πακέτα διαμονής στη βάση των δυνατοτήτων που έχουν τα ξενοδοχεία σε κάθε περιοχή.

    Η κ. Κουντουρά μίλησε επίσης για τη συνεργασία με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τη δημιουργία βίντεο με μαρτυρίες τουριστών για τη στοχευμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό.

    Τόνισε ακόμη ότι λόγω των καταστάσεων στην Τυνησία, την Τουρκία και την Αίγυπτο δημιουργήθηκε ένα νέο κύμα τουριστών που δεν επέλεξε τις συγκεκριμένες χώρες ως προορισμό, από το οποίο η Ελλάδα πήρε ένα μεγάλο μερίδιο.

    «Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα με απίστευτες επιλογές, και την προτιμούν πολλοί ως προορισμό. Αυτήν τη στιγμή συνολικά έχουμε μια αύξηση τουριστών της τάξεως του 6-8%», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, αναφέροντας ενδεικτικά ότι στην Κέρκυρα σημειώθηκε αύξηση 13% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, στο Ηράκλειο 12%, στη Ρόδο 10%. Επίσης σημείωσε ότι έχουμε μεγάλο κύμα Βρετανών και Γερμανών τουριστών, αύξηση κατά 45% του αριθμού των τουριστών από τις ΗΠΑ, ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός των τουριστών από την Κορέα και την Κίνα.

    Ερωτηθείσα αν και κατά πόσο επηρέασαν οι εξελίξεις στην Τουρκία στη δημιουργία νέων τουριστικών ροών προς την Ελλάδα, η κ. Κουντουρά τόνισε πως παρόλο που υπήρξε όφελος για τον ελληνικό τουρισμό, είναι κάτι προσωρινό και πως εκείνο που θεωρεί σημαντικό είναι η δημιουργία σχέσεων για την ανάπτυξη μακροχρόνιων δεσμών.

    [05] Η ανευθυνότητα και η γελοιότητα ξεπέρασε κάθε όριο

    «Η ανευθυνότητα, η γελοιότητα, η εκμετάλλευση τόσο τραγικών γεγονότων έχει ξεπεράσει κάθε όριο», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, κληθείς να σχολιάσει τις φημολογίες που συνέδεαν κυβερνητικά στελέχη με την τραγωδία της Αίγινας, αλλά και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

    «Ανακαλύπτουν 48 ώρες μετά ανύπαρκτα πράγματα για να παρέμβουν σε ένα ζήτημα που δεν χωράει τέτοιες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση σεβάστηκε απόλυτα όλους τους κανόνες. Και σεβάστηκε πάνω από όλα τον πόνο των ανθρώπων. Δεν έχει καμιά βασιμότητα οτιδήποτε απ'ότι έχει λεχθεί. Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις από γνωστά ή άγνωστα κέντρα με απίθανους ισχυρισμούς, κυριολεκτικά απίθανους, απολύτως ανυπόστατους», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

    Ο κ. Δρίτσας σημειώνει ότι «ζήτησα από τον λιμενάρχη και τον υποναύαρχο - διευθυντή της λιμενικής περιφέρειας Αττικής που είχε φτάσει στην Αίγινα, να με ενημερώσουν για την εξέλιξη των ανακρίσεων, δηλαδή ότι έχει πράγματι τεθεί στην διάθεση των αρχών ο κυβερνήτης του σκάφους, ότι έχει αρχίσει η διαδικασία λήψης καταθέσεων. Η μόνη μου "παρέμβαση", αν είναι δυνατόν να θεωρηθεί παρέμβαση, ήταν να μη μείνει καμιά πτυχή αυτής της υπόθεσης ανεξερεύνητη. Πολύ περισσότερο που είχαν αρχίσει να τίθενται από μεριά δημοσιογράφων διάφορα ερωτήματα και διάφορες φήμες να κυκλοφορούν ότι άλλος ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι δικές μου "παρεμβάσεις" ήταν ακριβώς μόνο αυτές. Ζήτησα από τον κ. λιμενάρχη, που προΐσταντο των ανακρίσεων και από τον υποναύαρχο, να μην μείνει καμία πτυχή ανεξερεύνητη, να τεθούν τα ερωτήματα και να αναζητηθούν οι πραγματικές απαντήσεις. Κι αυτό έγινε με σχολαστικό τρόπο, όλη τη νύχτα, και τιμά το λιμενικό σώμα ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν όλη νύχτα και όλες τις επόμενες ώρες».

    Ερωτηθείς για τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για «θεσμικά ανεπίτρεπτη» στάση του υπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Δρίτσας κάνει λόγο για δήλωση «απίστευτης ανευθυνότητας και ευρηματικότητας». Όπως τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ποιες εγγυήσεις δίνει το σύστημα ελέγχου χορήγησης των αδειών διακυβέρνησης σκαφών, «είπα ότι αυτό είναι πράγματι ένα ζήτημα που το διερευνούμε έτσι κι αλλιώς εδώ και μήνες στο υπουργείο, ανεξάρτητα από το τραγικό συμβάν, έχουμε κινήσει μια διαδικασία διπλή: από τη μια μελετάμε όλα τα κενά του νομικού πλαισίου εδώ και μήνες και είμαστε σε μια διαδικασία αξιολόγησης των κατευθύνσεων που πρέπει να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις και από την άλλη έχουμε φτιάξει μια βάση δεδομένων που την εμπλουτίζουμε διαρκώς και από τα λιμεναρχεία, για την ασφάλεια παραλιών για τους κανόνες που τηρούνται για τις αδειοδοτήσεις για τα θαλάσσια σπορ».

    «Αυτή η διαδικασία», επισήμανε ο κ. Δρίτσας, «είναι σε εξέλιξη και τα στοιχεία που συλλέγονται, καταχωρούνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα αξιοποιηθούν συστηματικά το επόμενο διάστημα, οπότε θα υπογραφεί και ένα συμφωνητικό συνεργασίας. Αυτά ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέφερα και σχολίασα, αυτή είναι η αφορμή για την οποία παρενέβη το ΠΑΣΟΚ. Μη έχοντας τι άλλο να πει το ΠΑΣΟΚ λέει κυριολεκτικά ανόητα πράγματα».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών ο κ. Δρίτσας απάντησε ότι αυτό θα το διατάξει ο αρμόδιος εισαγγελέας, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. «Ας το ζητήσει από τον εισαγγελέα. Ας το ζητήσει από τον ανακριτή. Η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών είναι κατ'εξοχήν ζήτημα της δικαιοσύνης και όχι της πολιτείας, της πολιτικής ηγεσίας και δεν ξέρω κι εκείνος πώς το σκέφτηκε αυτό το ευφάνταστο εύρημα να ζητήσει αυτό το πράγμα. Για ποιον λόγο δηλαδή, αλλά εν πάση περιπτώσει κάποιο λόγο θα έχει, κάτι θα σκέφθηκε. Αυτό που σκέφθηκε ας το απευθύνει στον εισαγγελέα. Ας τελειώνουμε με τους εντυπωσιασμούς και τις ανοησίες από κάθε πλευρά. Εάν ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να κάνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα το κάνει».

    [06] Στην Κριμαία ο Πούτιν μετά την αναζωπύρωση της έντασης με το Κίεβο

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα στην Κριμαία όπου θα συγκαλέσει το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο αναφορικά με την προσαρτημένη ουκρανική χερσόνησο, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προεδρεύσει στην Κριμαία της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα επισκεφθεί ένα φόρουμ αφιερωμένο στη ρωσική νεολαία, διευκρίνισαν τα ρωσικά πρακτορεία ενώ η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι θέλει να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία και ότι έχει προετοιμάσει εκεί "τρομοκρατικές ενέργειες".

    Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Πούτιν, που είναι τουλάχιστον η πέμπτη που πραγματοποιεί εκεί τα δύο τελευταία χρόνια, περιλαμβάνει συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους.

    Το πρακτορείο TASS επισημαίνει πως ο ρώσος πρόεδρος θα παρευρεθεί επίσης στο Εκπαιδευτικό Φόρουμ Νεολαίας της Ταυρίδας (σ.σ.: Ταυρίδα ήταν το όνομα της Κριμαίας κατά την κλασική αρχαιότητα). Στο Φόρουμ αυτό συμμετέχουν νέοι συνθέτες, χορογράφοι, αρχιτέκτονες, συγγραφείς, ποιητές, σκηνοθέτες και ηθοποιοί. Φέτος άρχισε την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Αυγούστου με συμμετοχή περίπου 3.000 νέων ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

    [07] Σ. Κουρτς: Κλειστή πρέπει να παραμείνει η Βαλκανική Οδός όσο η Ε.Ε. δεν μπορεί να φυλάξει επαρκώς τα σύνορά της

    Κλειστή θα πρέπει να παραμείνει διαρκώς η Βαλκανική Οδός, όσο τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φυλάσσονται επαρκώς, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και επισημαίνει την ανάγκη να στηριχτεί η Ελλάδα, κυρίως με ενίσχυση της FRONTEX. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, θεωρεί ότι έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια από την ευρωπαϊκή της προοπτική.

    «Η Βαλκανική Οδός πρέπει να παραμείνει μακροπρόθεσμα κλειστή. Δεν μπορεί να είναι στόχος μας ένας πρόσφυγας να φεύγει από μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα, προς μία χώρα μη - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ΠΓΔΜ (σ.σ. χρησιμοποιεί την συνταγματική ονομασία της χώρας). Όσο τα εξωτερικά μας σύνορα δεν φυλάσσονται, η παράνομη μετανάστευση μπορεί να εμποδίζεται μόνο έτσι», δηλώνει ο κ. Κουρτς στην γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post» και, ερωτώμενος αν η Ελλάδα μπορεί ως κράτος και ως οικονομία να σηκώσει αυτό το βάρος, κάνει λόγο για ευθύνη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πρέπει να ενισχύσει την FRONTEX και να την εξοπλίσει κατάλληλα. Δηλώνει δε την προθυμία της χώρας του να συμμετάσχει σε αυτό.

    [08] «Άνοιγμα» στον κόσμο κάνει ο Κάνιε Γουέστ

    «Άνοιγμα» στον κόσμο θα κάνει αυτό το Σαββατοκύριακο ο ράπερ και σχεδιαστής μόδας Κάνιε Γουέστ. Συγκεκριμένα πρόκειται να ανοίξει 21 καταστήματα σε διάφορες πόλεις τα οποία θα πωλούν προϊόντα από την σειρά του «η ζωή του Πάμπλο».

    Ο 39χρονος Γουέστ έκανε την ανακοίνωση μέσω Twitter, ανεβάζοντας έναν χάρτη με τις πόλεις που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Αυστραλία, την Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Νότιο Αφρική και την Σιγκαπούρη.

    Αν και ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με τη Vogue τα καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά μόνο για τρεις ημέρες και η ακριβής τοποθεσία τους θα ανακοινωθεί 24 ώρες πριν το άνοιγμά τους μέσω της ιστοσελίδας του μουσικού.

    [09] Α. Ανδρεάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Με θετικό πρόσημο «τρέχει» ο Αύγουστος για τον ελληνικό τουρισμό

    Οιωνοί άριστοι εξακολουθούν να καταφθάνουν για τον ελληνικό τουρισμό προμηνύοντας, ότι και το 2016 θα είναι μία χρονιά θετική για την τουριστική βιομηχανία. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, τόνισε, ότι συνεχίζεται η αυξητική τάση των τουριστικών κρατήσεων της τελευταίας στιγμής προς Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι οι ελεύσεις τουριστών την εφετινή χρονιά, θα ανέλθουν στα 25 εκατομμύρια (χωρίς σε αυτά τα στοιχεία να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας), ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει και μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

    Ο κ. Ανδρεάδης, αναφερόμενος στα έως τώρα στοιχεία επισήμανε, ότι και ο Αύγουστος θα συνεχίσει ανοδικά και με θετικό πρόσημο στις αφίξεις του σε σχέση με πέρυσι, όταν κινήθηκε στο -14% σε σχέση με το 2014, λόγω των Capital Controls. Tην ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εστιάζει στα έσοδα υπογραμμίζοντας, ότι εκεί υπάρχει στάση αναμονής σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε πρόβλεψη, καθώς τα στοιχεία που επεξεργάζεται η τράπεζα της Ελλάδας, όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης, για το μήνα Ιούνιο δεν είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς η μέση δαπάνη δεν κινείται καλά, όπως είπε. Παραμένοντας στο σκέλος των εσόδων, ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε, ότι είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία τα έσοδα να κινηθούν ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, καθώς έτσι θα «γυρίσουν και το ΑΕΠ στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο. Αυτό είναι και το στοίχημα», τόνισε.

    [10] Χ.Σπίρτζης: Τέλος το «πάρτι» των μη ελεγχόμενων επιδοτήσεων

    Επιστολή του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη προς τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

    Ο Χρήστος Σπίρτζης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία διοίκησης και του προέδρου των εργαζομένων, καθώς και για εθισμό του Οργανισμού στη χωρίς έλεγχο ικανοποίηση των πρόσθετων διεκδικήσεων του. Ο κ. Σπίρτζης ξεκαθαρίζει ότι έχουν εισπραχθεί από τον ΟΑΣΘ στο ακέραιο όλες οι αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) μέχρι και τον Αύγουστο 2016.

    Ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύωναπευθυνόμενος στον πρόεδρο του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΘ κ. Τσερμενίδη εκφράζει τη στήριξη προς τους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους προς την διοίκηση του ΟΑΣΘ.

    Ωστόσο, μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Σπίρτζης αναφέρει ότι «Ο ΟΑΣΘ δεν ενημερώνει, σε πλήρη ασυμφωνία με τις υποχρεώσεις του, τους αρμόδιους Φορείς ούτε επιδεικνύει αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν είτε ότι τηρεί το μεταφορικό έργο που είναι υποχρεωμένος είτε τις πρόσθετες αποζημιώσεις που διεκδικεί. Δυστυχώς έχει εθιστεί για δεκαετίες στη χωρίς έλεγχο ικανοποίηση των πρόσθετων διεκδικήσεων».

    «Οι ενέργειες της διοίκησης του ΟΑΣΘ δείχνουν ότι είστε σε αγαστή συνεργασία μαζί της, αφού η εκάστοτε εργοδοσία δεν προχώρησε στις συνήθεις νομικές ενέργειες. Φαντάζομαι ότι είναι απόρροια της φιλοεργατικής τακτικής της διοίκησης του ΟΑΣΘ, που όμως δεν συνάδει με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων προς εσάς, πράξη που κρίνεται εξόχως αντεργατική» τονίζει ο κ. Σπίρτζης.

    Ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύωνσημειώνει ότι έχουν εισπραχθεί από τον ΟΑΣΘ στο ακέραιο όλες οι αντισταθμιστικές καταβολές (επιχορηγήσεις) μέχρι και τον Αύγουστο 2016, βάσει της συμφωνίας Δημοσίου και ΟΑΣΘ που κυρώθηκε με το ν. 4313/2014.

    «Μας κατηγορείτε απαράδεκτα για πολιτικές «μεθοδευμένης πτώχευσης» του ΟΑΣΘ. Οφείλετε να ανακαλέσετε, μιας και οι διεκδικήσεις σας είναι απέναντι στον εργοδότη σας και χρέος μας είναι η διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και των χρημάτων του ελληνικού λαού. Καταλαβαίνω τη σύγχυση που έχετε μεταξύ των εννοιών του εργοδότη σας και του ελληνικού δημοσίου, αλλά πρέπει να επιλέξετε αν είστε Πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΑΣΘ ή οιονεί Εκπρόσωπος μετόχων που μετέχει στη Διοίκηση του ΟΑΣΘ» αναφέρει ο κ. Σπίρτζης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο των εργαζομένων του Οργανισμού.

    Ο κ. Σπίρτζης ζητά μάλιστα τη βοήθεια του Συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΘ για την ανεύρεση των συγκεκριμένων αξιόπιστων στοιχείων παροχής κοινωνικής πολιτικής, από όπου προκύπτουν οι πρόσθετες οικονομικές αξιώσεις του ΟΑΣΘ.

    «Οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και η μισθοδοσία των εργαζομένων του Οργανισμού δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εντυπώσεων και για μικροκομματικές επιδιώξεις, εκτός και αν αναζητάτε πολιτικό άλλοθι για κομματικά ή άλλα παιχνίδια ενόψει της 81ηςΔΕΘ» τονίζει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σπίρτζης επαναλαμβάνει την στήριξη του στα αιτήματα των εργαζομένων προς την διοίκηση του ΟΑΣΘ, ενώ αναμένει και την επικοινωνία του Συνδικάτου με το γραφείο του, για τον ορισμό της ημερομηνίας συνάντησης τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 August 2016 - 12:32:41 UTC