Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Cosco: Θα κάνουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι στην Ευρώπη
  • [02] Πυροσβέστης που κλήθηκε να σβήσει φωτιά, βρήκε νεκρή τη μητέρα του
  • [03] Πέθανε ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Μπακατσέλος, σε ηλικία 84 ετών
  • [04] Σεισμός 3,9 βαθμών στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής
  • [05] Ν. Φίλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Θα είμαστε έτοιμοι για το πρώτο κουδούνι
  • [06] Η έφορος Αρχαιοτήτων Αρκαδίας μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανθρώπινη ταφή του 11ου αι. πΧ που βρέθηκε στο Λύκαιο Όρος
  • [07] Νέα έρευνα: Οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική μέσω θάλασσας
  • [08] Στον Τιτάνα βρέθηκαν βαθιά φαράγγια γεμάτα μεθάνιο
  • [09] Nέα ισχυρή αλλά μη τοξική μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών
  • [10] Για τη «βροχή των Περσειδών» μιλά ο αστροφυσικός Ι. Σειραδάκης
  • [11] Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κατακλύζουν τη μόδα
  • [12] Τυπογραφικό λάθος αξίας 23.000 ευρώ
  • [13] Ν. Ταβερναράκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Γίνεται έρευνα υψηλής στάθμης στην Ελλάδα

  • [01] Cosco: Θα κάνουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι στην Ευρώπη

    Η μετατροπή του Πειραιά στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη είναι ο στόχος της Cosco, καθιστώντας το στρατηγικό σημείο στην Ευρώπη καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι αναχώρησης στον κόσμο για εταιρείες κρουαζιέρας.

    Συνολικά 293,8 εκατ. ευρώ θα επενδύσει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κινέζικος όμιλος.

    Με βάση τη νέα σύμβαση παραχώρησης, οι επενδύσεις αφορούν σε μια σειρά απαραίτητων έργων, στα οποία περιλαμβάνονται: η επέκταση των υποδομών για τα κρουαζιερόπλοια, η αναβάθμιση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, και η κατασκευή ενός πολυώροφου χώρου στάθμευσης πλησίον του λιμανιού των οχηματαγωγών (RORO).

    Η COSCO SHIPPING θα επενδύσει σε αποβάθρα βεληνεκούς 300,000DWT καθώς και στην αναβάθμιση των γύρω υποδομών, με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας επισκευής πλοίων, καθώς και στην ανεύρεση ευκαιριών σε ότι αφορά την επισκευή υπεράκτιου εξοπλισμού. Παράλληλα, ο όμιλος θα επενδύσει στο λιμάνι οχηματαγωγών και στον πολυώροφο χώρο στάθμευσης, που θα καταστήσει τον Πειραιά ως το σημαντικότερο τερματικό αυτοκινήτων στην Μεσόγειο.

    Διαβάστε επίσης:

    Θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

    [02] Πυροσβέστης που κλήθηκε να σβήσει φωτιά, βρήκε νεκρή τη μητέρα του

    Νεκρή στην κουζίνα του σπιτιού της, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση φωτιάς στον ίδιο χώρο, βρέθηκε μια 82χρονη, στα Καλάβρυτα. Μάλιστα, ο ένας από τους πυροσβέστες που πήγαν στο σπίτι για την κατάσβεση της φωτιάς, ήταν ο γιος της 82χρονης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, χθες το απόγευμα υπήρξε κλήση για φωτιά σε διώροφο σπίτι επί της οδού Δερβενακίων, στα Καλάβρυτα. Όταν οι πυροσβέστες μπήκαν στο σπίτι, ο γιος της 82χρονης βρήκε την μητέρα του πεσμένη στον χώρο της κουζίνας, χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Αμέσως μετά η ηλικιωμένη διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Καλαβρύτων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

    Όσον αφορά στην φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν ενδείξεις για φωτιά στον χώρο της κουζίνας και συγκεκριμένα σε μαγειρικό σκεύος, που βρισκόταν πάνω σε εστία υγραερίου.

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο χώρος της κουζίνας είχε ρυπανθεί έντονα από αιθάλη. Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής πραγματοποιεί έρευνες για το περιστατικό.

    [03] Πέθανε ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Μπακατσέλος, σε ηλικία 84 ετών

    Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, ένας από τους πιο ισχυρούς και δραστήριους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στις 5.30μμ, στην Αγία Σοφία.

    Σπούδασε στα οικονομικά πανεπιστήμια των Βρυξελλών και της Θεσσαλονίκης. Το 1959, βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις μπήκε στην επιχειρηματική ζωή της Θεσσαλονίκης, ιδρύοντας την εταιρεία PYRAMIS Α.Ε.. Μέχρι και σήμερα, η εταιρεία πρωτοστατεί στο εμπόριο εξοπλισμού κουζίνας και μπάνιου με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι η εξαγωγή της παραγωγής και η διάθεση των προϊόντων της σε 63 χώρες σε όλο τον κόσμο, από την οποία και προκύπτει το 85% του εταιρικού τζίρου. Δημιούργησε θυγατρικές εταιρείες σε Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία, Ινδία, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Παράλληλα με τις δραστηριότητές του στην PYRAMIS, ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κτηματικής εταιρείας ΔΕΛΦΙΝΙ Α.Ε.

    Το 1975 μπήκε δυναμικά στο χώρο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρωτοστατεί στην ίδρυση της Τράπεζας Εργασίας μαζί με τον Κώστα Καψάσκη, μετά το θάνατο του οποίου αποχωρεί και γίνεται ένα από τα βασικά ιδρυτικά μέλη και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Εγνατία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που το 2006 εξαγοράστηκε από την MARFIN.

    Το 1996, το κενό της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τον Τύπο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές και μαζί με τους Χρήστο Λαμπράκη και Γιώργο Μπόμπολα ίδρυσαν την εκδοτική εταιρεία ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. που εξέδιδε τις εφημερίδες «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ» και «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και κατασκεύασε μια υπερσύγχρονη και πλήρως καθετοποιημένη εκτυπωτική και παραγωγική στη Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς με την ονομασία ΦΙΛΙΠΠΟΣ. Οι δύο εφημερίδες κυριάρχησαν στην ενημέρωση της Θεσσαλονίκης ως τα χρόνια της κρίσης και την κατάρρευση του Τύπου. Το κλείσιμο του «Αγγελιοφόρου», χωρίς να καταβληθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις στους εναπομείναντες εργαζομένους, σημάδεψε αρνητικά τους μετόχους, ιδιαίτερα όμως τον Α. Μπακατσέλο, που ήταν τοπικός παράγοντας.

    Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για 2 θητείες. Αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το 1989 ως το 1993.

    Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «ΑΡΗΣ».

    Πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ. Κατά την προεδρία του, μέσα σε 13 μήνες έγινε το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Επίσης σε έκταση 22 στρεμμάτων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου στην Κηφισιά της Αθήνας έκανε τη μελέτη για το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Αθηνών, του οποίου η κατασκευή τελείωσε από μεταγενέστερους προέδρους της ΔΕΘ.

    Υπήρξε Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επίτιμος γενικός πρόξενος του Βελγίου στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης του απένειμε τον δεύτερο σε τάξη τίτλο του Πατριαρχείου, ανακηρύσσοντάς τον «Μέγα Άρχοντα Πρωτέκδικο». Επίσης του απονεμήθηκε ο χρυσός σταυρός της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

    [04] Σεισμός 3,9 βαθμών στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.32 το πρωί στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.

    Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 χλμ. βόρεια της Σάρτης και 97 χλμ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και έγινε αισθητός από κατοίκους της περιοχής.

    [05] Ν. Φίλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Θα είμαστε έτοιμοι για το πρώτο κουδούνι

    Στα σχολεία είναι ήδη 24 εκατ. αντίτυπα βιβλίων προκειμένου το πρώτο κουδούνι να βρει τους μαθητές με γεμάτες τις σχολικές σάκες, να ξεκινήσει η χρονιά ομαλά και να μην επαναληφθεί το παλαιότερο φαινόμενο των φωτοτυπιών, όπως είπε, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

    Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι "θα είμαστε έτοιμοι" για τη νέα χρονιά καθώς "αυτή είναι η μεγάλη μάχη που δίνουμε και πιστεύουμε ότι θα την πετύχουμε φέτος ύστερα από πολλά χρόνια".

    Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς ανέφερε πως έχει ήδη προχωρήσει η αναγκαία προκήρυξη για τους περίπου 21.000 θέσεις αναπληρωτών. "Θα τις έχουμε κι αυτές (τις θέσεις). Από την πρώτη μέρα το μεγαλύτερο μέρος καθώς η χρονιά 'γεννάει' πολλές φορές ανάγκες από εκπαιδευτικούς (π.χ. επαπειλούμενες κυήσεις κλπ)" διευκρίνισε, ενώ σε ό,τι αφορά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών επανέλαβε ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2017, όπου υπάρχουν ανάγκες.

    Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις περί απεργιών -π.χ. από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους- ο κ. Φίλης είπε: "Κάθε τόσο έχουμε μια ανακοίνωση, η οποία αναγγέλλει μία διάλυση εκ μέρους παραγόντων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πλέον χαρακτηριστικός. Μας είπαν ότι πάμε να κλείσουμε το ολοήμερο δημοτικό. Λάθος, το ολοήμερο δημοτικό έχει τα ίδια παιδιά που είχε και πέρυσι. Κι όχι μόνο τα έχει αλλά κι έχει αναβαθμιστεί διότι έχουμε μαθήματα όχι μόνο στο 1/3 των δημοτικών σχολείων που αφορούν καλλιτεχνικά, μουσική, αγγλικά. Έχουμε σε όλα τα σχολεία πια που είναι από τετραθέσια και πάνω και η ελληνική περιφέρεια θα καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία έχει το νέο ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο".

    Αναφορικά με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, ανέφερε ότι οι αιτήσεις είναι περίπου όσες και πέρυσι και διαβεβαίωσε πως "αν υπάρχουν κι άλλοι (ενδιαφερόμενοι) θα τους πάρουμε". Για την εκπαίδευση των περίπου 22.000 παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα και διαμένουν σε κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας ανέφερε πως προβλέπονται ήδη τάξεις υποδοχής στα σχολεία το απόγευμα, προκειμένου τα παιδιά αυτά "να μπορούν να μάθουν ελληνικά, τη γλώσσα τους να καλλιεργήσουμε και κάποια ξένη γλώσσα, αν μπορούμε, και μετά σύντομα, αφού περάσουμε αυτό το πρώτο στάδιο να μπορούν να διδαχθούν στις ίδιες τάξεις μαζί με τα Ελληνάκια".

    Στις τάξεις αυτές θα κληθούν να διδάξουν "δάσκαλοι οι οποίοι έχουν μία εμπειρία από το παρελθόν, εκπαιδευτικοί οι οποίοι γνωρίζουν να διδάσκουν την ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα" και θα αξιοποιηθούν και άνθρωποι "που έχουν μία εμπειρία".

    Το σύστημα αυτό θα αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξουν σχολικές δομές σε καταυλισμούς που δεν είναι κοντά σε πόλεις για να μπορούν να μάθουν τα παιδιά πρόσφυγες την ελληνική γλώσσα, ενώ εντός των camps θα λειτουργήσουν επίσης νηπιαγωγεία και δομές δημιουργικής απασχόλησης.

  • Τη συνέντευξη πήραν η Αναστασία Καρυπίδου και η Σοφία Παπαδοπούλου

    [06] Η έφορος Αρχαιοτήτων Αρκαδίας μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανθρώπινη ταφή του 11ου αι. πΧ που βρέθηκε στο Λύκαιο Όρος

    Γίνονταν ανθρωποθυσίες στο Λύκαιο Όρος; «Όσο διαβάζουμε επί του θέματος και ενημερωνόμαστε επιστημονικά, το μυαλό τρέχει προς διάφορες κατευθύνσεις. Η αρχική ιδέα είναι ότι ναι, μπορεί να πρόκειται για ανθρωποθυσία. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν μπορούμε να πούμε κάτι με βεβαιότητα, είναι όμως μοναδικό, σημαντικό και εξαιρετικό το ότι σε έναν λατρευτικό βωμό που θυσιάζονταν ζώα προς τιμή του Δία βρίσκουμε τάφο με ανθρώπινο σκελετό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άννα Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, σχετικά με το εύρημα που γνωστοποίησε την Τετάρτη με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    «Έχουμε μια επιστήμη χωρίς ταμπού πλέον, και πιστεύουμε ότι ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται. Δεν θέλαμε να παρουσιάσουμε το εύρημα, που είναι πολύ σημαντικό, μετά από 2-3 χρόνια. Θεωρώ ότι η Αρκαδία μίλησε με την ιστορία της κι εμείς ως αρχαιολόγοι καταγράψαμε την ιστορία αυτή», συμπλήρωσε η ίδια, τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο μια μικροσκοπική, λεπτομερή, επιστημονική μελέτη μπορεί να δώσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν μια ανθρωποθυσία. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Συγκεκριμένα, στη νοτιότερη κορυφή του Όρους, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1.400 μ. και με πανοραμική θέα σε όλη την ηπειρωτική Πελοπόννησο, βρίσκεται ο βωμός τέφρας για τις θυσίες ζώων προς τιμήν του Δία, ενώ στο οροπέδιο χαμηλότερα έχουν αποκαλυφθεί τα μνημειακά οικοδομήματα του κάτω ιερού, όπου ελάμβαναν χώρα κατά την αρχαιότητα φημισμένοι αθλητικοί αγώνες, τα Λύκαια. Φέτος το καλοκαίρι, στο μέσο του βωμού και πλησίον μίας πλατφόρμας λαξευμένης στο φυσικό βράχο, εντοπίστηκε για πρώτη φορά και ανασκάφηκε ανθρώπινη ταφή (πιθανόν άνδρα) με προσανατολισμό Ανατολή-Δύση. «Φανταστείτε ότι έχουμε την κορυφή ενός υψώματος η οποία έχει διαμορφωθεί ως ένας βωμός τέφρας, που είναι το καμένο χώμα από τις θυσίες. Είναι μια αρκετά μεγάλη έκταση, η οποία δεν έχει πλήρως ερευνηθεί. Στην κορυφή αυτού του υψώματος όπου διαμορφώνεται ο βωμός, στο κέντρο του κυκλικού χώρου, βρέθηκε αυτή η ταφή», συμπληρώνει η κ. Καραπαναγιώτου, που πληροφορεί ότι οι πρώτες ανασκαφές έγιναν στις αρχές του 20ού αιώνα από τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, ο οποίος πραγματοποίησε ανασκαφικές τομές, εντοπίζοντας μόνον οστά ζώου.

    «Οι ανασκαφές επαναλαμβάνονται πολύ αργότερα, πάλι με μικρές δοκιμαστικές τομές, και ως τότε βρίσκονταν μόνο καμένα οστά ζώου. Παρότι οι πηγές μιλούν άμεσα ή έμμεσα για ανθρωποθυσίες, δεν είχαμε βρει ανθρώπινα οστά. Και ήρθε αυτός ο σκελετός να ανοίξει νέους ορίζοντες έρευνας», σημειώνει η ίδια, συμπληρώνοντας: «Στους βωμούς αναμένουμε να βρούμε καμένα οστά ζώων, αφιερώματα, καμένα ή όχι, προϊόντα από τα γεύματα ή τις τελετουργίες που ακολουθούσαν πάνω στον βωμό και οι οποίες ουσιαστικά αποτελούσαν μια προσφορά προς τον θεό. Το ερωτηματικό λοιπόν είναι αν κι αυτή η ταφή ήταν μια προσφορά στον θεό», τονίζει. Όσο για τη χρήση του βωμού, αυτή τεκμηριώνεται από το 1500 π.Χ. με τις ως τώρα ενδείξεις να «μιλάνε» για διάρκεια που φτάνει τουλάχιστον ως το 300 π.Χ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ο σκελετός, σε ύπτια θέση και σε άριστη κατάσταση διατήρησης, είχε αποτεθεί εντός στενού ορύγματος, που δημιουργήθηκε μέσα στις επιχώσεις από την τέφρα και τα καμένα χώματα. Λείπει μόνο το κρανίο του νεκρού, ενώ σώζεται η κάτω γνάθος.

    Από τον 4ο αι. π.Χ. και εξής, γραπτές πηγές αναφέρουν ανθρωποθυσίες πάνω στο βωμό του Λυκαίου Όρους, αλλά στις ανασκαφές που είχαν διενεργηθεί έως σήμερα στο χώρο δεν είχαν εντοπιστεί ανθρώπινα οστά. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιστημονική μελέτη του σκελετού και παρά το γεγονός ότι είναι πολύ πρώιμο ακόμα να εξαχθούν συμπεράσματα για τις συνθήκες θανάτου του νεκρού, η εξέχουσα θέση της ταφής στο μέσο του βωμού και ο προσανατολισμός της καταδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία της.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανθρώπινη ταφή του 11ου π.Χ. αι. στο Λύκαιο Όρος

    [07] Νέα έρευνα: Οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Αμερική μέσω θάλασσας

    Τη θαλάσσια οδό, κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Αμερικής, ακολούθησαν οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν σε αυτήν από την Ασία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που βασίζεται σε γενετική ανάλυση του αρχαίου περιβάλλοντος.

    Η μελέτη αμφισβητεί την έως τώρα κυρίαρχη θεωρία ότι η μετανάστευση έγινε δια ξηράς, μέσω μιας λωρίδας γης που κάποτε, στο τέλος της εποχής των παγετώνων, ένωνε ακόμη -αλλά όχι πια- τη Σιβηρία με την Αλάσκα και τον Καναδά. Όμως πολλοί επιστήμονες δεν είναι διατεθειμένοι -όχι ακόμη τουλάχιστον- να αποδεχθούν τη νέα θεωρία.

    Το «σενάριο» που σήμερα διδάσκεται στα σχολεία των ΗΠΑ, λέει ότι, ενώ έλιωναν οι παγετώνες, οι πρώτοι «Αμερικανοί» βρήκαν έναν ισθμό, δηλαδή ένα διάδρομο ξηράς μήκους περίπου 1.500 χιλιομέτρων, τον οποίο διάβηκαν με κατεύθυνση προς το Νότο, πριν περίπου 13.000 χρόνια. Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν στην πραγματικότητα εφικτό, επειδή το πέρασμα αυτό έγινε πραγματικά προσπελάσιμο πολύ αργότερα αφότου οι πρώτοι άποικοι είχαν εγκατασταθεί στη Βόρεια Αμερική, ίσως και πριν από 15.000 χρόνια.

    Συνεπώς η μόνη εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τη νέα θεωρία, είναι να δεχτεί κανείς ότι οι εκείνοι οι τολμηροί κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες παρέκαμψαν μέσω της θάλασσας το φράγμα των παγετώνων που ακόμη δεν είχαν λιώσει, χρησιμοποιώντας πλεούμενα για να ακολουθήσουν μια διαδρομή κοντά στις παγωμένες ακτές.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δανό καθηγητή εξελικτικής γενετικής Έσκε Βίλερσλεβ των πανεπιστημίων του Κέμπριτζ και της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ανέλυσαν δείγματα προϊστορικού DNA φυτών και ζώων από ιζήματα καναδικών λιμνών, που κάποτε ήσαν τμήμα του διαδρόμου ξηράς.

    [08] Στον Τιτάνα βρέθηκαν βαθιά φαράγγια γεμάτα μεθάνιο

    Ορισμένα από τα βαθιά φαράγγια που καταλήγουν σε μια μεγάλη λιμνοθάλασσα μεθανίου στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρονου, είναι γεμάτα με υγρούς υδρογονάνθρακες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους μικρότερους παραπόταμους ενός εκτεταμένου δικτύου ποταμών που καταλήγουν στην περιοχή αυτή της «Λιγείας Θάλασσας» (Ligeia Mare).

    Αναλύοντας τα στοιχεία του ραντάρ του σκάφους «Κασίνι» που είχε περάσει πάνω από τον δορυφόρο το 2013, οι αστρονόμοι έχουν πλέον τις πρώτες άμεσες ενδείξεις πως αυτά τα φαράγγια, που έχουν πλάτος έως ένα χιλιόμετρο, βάθος 240 έως 570 μέτρα και πλαγιές με απότομες κλίσεις άνω των 40 μοιρών (ιδανικές για ριψοκίνδυνο σκι!), γεμίζουν με μεθάνιο και άλλους υδρονάνθρακες.Το πυκνότερο δίκτυο οκτώ φαραγγιών καταλήγει στον μήκους 400 χιλιομέτρων ποταμό Vid Flumina, ο οποίος με τη σειρά του χύνεται στη λιμνοθάλασσα μεθανίου Ligeia Mare, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Τιτάνα.

    Σε μερικά φαράγγια, η στάθμη των υγρών υδρογονανθράκων βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Ligeia Mare, ενώ σε άλλα είναι δεκάδες μέτρα ψηλότερα, πράγμα που οι επιστήμονες αποδίδουν σε μικρότερους παραπόταμους, οι οποίοι τροφοδοτούν τα φαράγγια με μεθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Βαλέριο Ποτζιάλι του Πανεπιστημίου «Λα Σαπιέντσα» της Ρώμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Geophysical Research Letters" της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, επεσήμαναν ότι ο πυθμένας των φαραγγιών είναι εντυπωσιακά επίπεδος.

    «Η Γη είναι ζεστή και βραχώδης, με ποταμούς νερού, ενώ ο Τιτάν είναι κρύος και παγωμένος, με ποταμούς μεθανίου.

    [09] Nέα ισχυρή αλλά μη τοξική μέθοδος μεταμόσχευσης μυελού των οστών

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα ισχυρή αλλά μη τοξική μέθοδο μεταμόσχευσης μυελού των οστών (βλαστικών κυττάρων του αίματος), η οποία καθιστά περιττή την χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία.Προς το παρόν, η τεχνική έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια). Αν τελικά αποδειχθεί εξίσου ασφαλής και αποτελεσματική στους ανθρώπους, τότε θα μπορούσε στο μέλλον να αξιοποιηθεί ευρέως για τη θεραπεία διαφόρων αυτοάνοσων παθήσεων, όπως του ερυθηματώδους λύκου, του παιδικού διαβήτη (τύπου 1), της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή της πολλαπλής σκλήρυνσης, καθώς επίσης στην αντικαρκινική θεραπεία και για ασφαλέστερες μεταμοσχεύσεις οργάνων.

    Σήμερα η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι μια τοξική διαδικασία και γι' αυτό χρησιμοποιείται μόνο στις πιο κρίσιμες περιπτώσεις ασθενών. Τα βλαστικά κύτταρα του αίματος του ασθενούς πρέπει προηγουμένως να καταστραφούν πλήρως μέσω χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας (πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο DNA και σε πολλούς υγιείς ιστούς του σώματος όπως στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και στα όργανα αναπαραγωγής), προκειμένου στη συνέχεια να μεταμοσχευθούν τα νέα βλαστοκύτταρα.

    [10] Για τη «βροχή των Περσειδών» μιλά ο αστροφυσικός Ι. Σειραδάκης

    Δύο έως τρία «πεφταστέρια» το λεπτό θα μπορέσουν να απολαύσουν όσοι στρέψουν το βλέμμα τους προς τον καλοκαιρινό ουρανό, το βράδυ της Πέμπτηςέως τα χαράματα της Παρασκευής, οπότε και θα κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή «βροχή Περσειδών».

    Όπως εξήγησε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης, αυτή τη φορά προμηνύεται ισχυρότερη βροχή από πέρυσι, με δύο έως τρία «πεφταστέρια» το λεπτό, στο αποκορύφωμά της.

    Τι είναι, όμως, η «βροχή των Περσειδών»; Όπως είπε ο κ. Σειραδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», «είναι ουσιαστικά σκόνη, άμμος, μικρότερα πετραδάκια, τα οποία εισέρχονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, της τάξεως των 60 χλμ/δευτερόλεπτο -όχι την ώρα- κι έτσι όπως εμείς όταν τρίβουμε τα χέρια μας ζεσταινόμαστε, έτσι κι αυτά θερμαίνονται διά τριβής στην ατμόσφαιρά μας, με αποτέλεσμα να ανάψουν και να αφήνουν αυτά τα ωραία ίχνη στον ουρανό, που τα λέμε πεφταστέρια».

    Το ξεχωριστό αυτό φαινόμενο μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος από οπουδήποτε, αρκεί, όπως τόνισε ο κ. Σειραδάκης, να είναι σκοτεινό το μέρος. «Αν πάτε σένα φωτεινό μέρος και προσπαθήσετε να δείτε τους διάττοντες είναι σαν να προσπαθείτε να δείτε ένα κεράκι πίσω από έναν προβολέα αυτοκινήτου. Να επιλέξετε ένα σκοτεινό μέρος και στη συνέχεια να κοιτάξετε προς τον βορρά. Ανατέλλει ο αστερισμός αυτός γύρω στις 10-11 η ώρα» ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:Οι πιο θεαματικές Περσείδες της τελευταίας δεκαετίας

    [11] Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κατακλύζουν τη μόδα

    Αν και το πολυτελές grunge στιλ, των νέων ποπ σταρ, δεν φαίνεται να εγκαταλείπεται και συνεχίζουν να αγαπούν να ντύνονται με παλιά μπλουζάκια, αλλά και γκόθικ ρούχα, η αλλαγή στη μόδα φαίνεται πως προχωράει με γρήγορους ρυθμούς σε μία νέα τρέλα.

    Έτσι η νέα τάση της μόδας επιτάσσει τη χρήση ρούχων και αξεσουάρ με αναφορές στα ρετρό ηλεκτρονικά παιχνίδια. Καθώς τα γκάτζετ με ρετρό εμφάνιση έχουν γίνει φετίχ, είναι λογικό τα παλιά ηλεκτρονικά παιχνίδια να μπαίνουν δυναμικά στο χώρο της μόδας κι αν η φρενίτιδα που ξέσπασε για το pokemon go μπορεί να μας διδάξει κάτι, αυτό είναι ότι το στιλ ταξιδεύει γρήγορα από την ηλεκτρονική κονσόλα στην πασαρέλα.

    Η συλλογή AW16, της 'Ανια Χάιντματς, επηρεάστηκε από τα βιντεοπαιχνίδια Pac-Man και block-y. Τσάντες πολύχρωμες με έντονα τα στοιχεία από τα μικρά φαντασματάκια του Pac-Man μπορεί για ορισμένους να θεωρούνται κιτς, αλλά στην ουσία πρόκειται για μία τολμηρή πρόταση για την εποχή που κατακλύζεται από τον κόσμο της πληροφόρησης.

    Τα ρετρό ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν διεισδύσει στον κόσμο της μόδας με την εταιρεία Moschino να συνεργάζεται με τον Σούπερ Μάριο για μία συλλογή με μπλουζάκια "super Moschino" και τον Sonic The Hedgehog να παραμένει ένα διαχρονικό «fashion icon» για αυτούς που θέλουν να πειραματιστούν με τα γκρι- μπλε μαλλιά του.

    Όμως και η χρησιμοποίηση της Lady Lightning, από το βιντεοπαιχνίδι Final Fantasy ως πηγή έμπνευσης για τη σειρά SS16 της Louis Vuitton έκανε τους προγραμματιστές της εταιρείας του παιχνιδιού να αισθανθούν ιδιαίτερα φουτουριστές και παρηγορητικά οπισθοδρομικούς.

    [12] Τυπογραφικό λάθος αξίας 23.000 ευρώ

    Είστε από τους φανατικούς του Χάρι Πότερ και έχετε στα χέρια σας ένα από τα πρώτα αντίτυπα του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», που κυκλοφόρησε το 1997 στα αγγλικά, τότε ψάξτε την βιβλιοθήκη σας και ρίξτε του μία καλύτερη ματιά.

    Ίσως να είστε από τους τυχερούς που έχετε αγοράσει ένα από τα πρώτα 500 αντίτυπα του βιβλίου που έχουν ένα μικρό τυπογραφικό λάθος, το οποίο είναι όμως ικανό να σας κάνει πλουσιότερους κατά περίπου 23 χιλιάδες ευρώ.

    Κάθε ένα από τα πρώτα 500 αντίγραφα του βιβλίου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έχει ένα μικρό λάθος στη σελίδα 53, στην οποία περιγράφεται μία λίστα με υλικά που θα πρέπει κάθε μαθητευόμενος μάγος να έχει μαζί του πηγαίνοντας στη σχολή μαγείας του Χόγκουαρτς.

    Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα καζάνι, ένα τηλεσκόπιο και μία σειρά από βαρίδια ζυγίσματος από ορείχαλκο. Οι προσεκτικοί αναγνώστες του βιβλίου έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει μία επανάληψη στη λίστα της φράσης «ένα ραβδί».

    Έτσι, χάρη σ' αυτό το λάθος ένα από τα σπάνια βιβλία αυτής της πρώτης έκδοσης θα δημοπρατηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», τον ερχόμενο Νοέμβριο, στο Λονδίνο.

    Τα πρώτα 500 βιβλία που έχουν αυτό το τυπογραφικό λάθος είναι ένα μικρό μέρος από το σύνολο των 400 εκατομμυρίων αντιτύπων που έχει πουλήσει η σειρά του Χάρι Πότερ σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1997 που κυκλοφόρησε.

    [13] Ν. Ταβερναράκης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Γίνεται έρευνα υψηλής στάθμης στην Ελλάδα

    Έρευνα υψηλής στάθμης παράγεται στην Ελλάδα, αλλά για να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο με άλλες χώρες, που επενδύουν πολύ περισσότερα κονδύλια στον ερευνητικό τομέα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη...

    Η διαπίστωση ανήκει στον Νεκτάριο Ταβερναράκη, τον Έλληνα επιστήμονα, που από χθες είναι το ένα από τα δύο νέα μέλη στο διοικητικό όργανο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και συγκεκριμένα στο επιστημονικό του συμβούλιο.

    «Γίνεται έρευνα υψηλής στάθμης στην Ελλάδα» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Ταβερναράκης εξηγώντας πως «στα Πανεπιστήμια, στα ερευνητικά κέντρα της χώρας, υπάρχουν ερευνητικές ομάδες, οι οποίες ανταγωνίζονται στα ίσια ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στο Χάρβαρντ, στο ΜΙΤ».

    Εκτίμησε δε: «Θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την έρευνα ακόμη περισσότερο, ώστε να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας». Παραδέχθηκε ότι ο δρόμος μπροστά είναι μακρύς για να φτάσει η Ελλάδα το ίδιο επίπεδο συνολικά της έρευνας με άλλες χώρες που επενδύουν περισσότερο στον συγκεκριμένο τομέα.

    «Ναι μεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έρευνα αιχμής, στην ουσία όμως είναι απομονωμένες μονάδες οι περιπτώσεις αυτές και συνολικά η χώρα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες που επενδύουν πολύ περισσότερα χρήματα στην έρευνα» ανέφερε.

    Και μπορεί τα χρήματα να μην επαρκούν, αλλά, όπως είπε ο κ. Ταβερναράκης, «οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν, αν τους δοθούν τα κατάλληλα μέσα, να διαπρέψουν και να ανταγωνιστούν συναδέλφους του εξωτερικού χωρίς να υστερούν σε τίποτα».

    Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του επιστημονικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, στο οποίο διορίστηκε μέλος, επισήμανε πως επιλέγει κυρίως τους κριτές των ερευνητικών προτάσεων. «Στην ουσία δεν επιλέγει αυτό το όργανο τις προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν, αλλά τους ανθρώπους που θα τις κρίνουν για να επιλέξουν τις καλύτερες. Είναι επίσης ένα συμβούλιο στρατηγικής, χαράσσει την πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, στο πού δηλαδή και πώς θα διατεθούν τα χρήματα τα οποία διαχειρίζεται και τα οποία είναι πάρα πολλά: 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020» εξήγησε ο κ. Ταβερναράκης.

    Σημείωσε δε πως «είναι ένα όργανο το οποίο συνολικά χαράσσει την ευρωπαϊκή πολιτική αιχμής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» οπότε «με τη λειτουργία του αυτή μπορεί να κατευθύνει την έρευνα στην Ευρώπη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με τις ανάγκες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και -μεταξύ άλλων- επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης του Ινστιτούτου, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης αναφέρθηκε και σε μία από τις κατευθύνσεις της έρευνας στο Ινστιτούτο, που αφορά τη διαδικασία της γήρανσης.

    «Στην ουσία προσπαθούμε να καταλάβουμε τον μηχανισμό της γήρανσης. Γιατί γερνάνε τα κύτταρα και κατά συνέπεια οι οργανισμοί, ο άνθρωπος. Υπάρχει κάποια βιολογική βάση σ' αυτό. Υπάρχουν κάποιοι μοριακοί οργανισμοί μέσα στα κύτταρα που είναι υπεύθυνοι κι εμείς θέλουμε να τους αποκαλύψουμε γιατί αν αυτό γίνει θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση αυτή για να αντιμετωπίσουμε πολλές παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύουν τη γήρανση, όπως π.χ. νευροεκφυλιστικές ασθένειες ή περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων» σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά είναι συνοδά της γήρανσης, οπότε κατανοώντας τους βασικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη γήρανση, ίσως θα μπορούσαμε να επέμβουμε- κάποιες φορές προληπτικά, άλλες φορές θεραπευτικά γι αυτές τις ασθένειες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 August 2016 - 8:32:40 UTC