Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νικήτας Κακλαμάνης: Λάθος της ΝΔ που δεν έβγαλε ανακοίνωση για την ΕΛΣΤΑΤ
  • [02] Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ευημερία των λαών της Ευρώπης
  • [03] Β. Ευταξά: Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει διεισδυτικότητα στους ψηφοφόρους
  • [04] Β. Λεβέντης: Να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο - Μας παρέσυρε η ΝΔ στη μη συγκρότηση του ΕΣΡ
  • [05] Κ. Χρήστου: Το ΣΔΟΕ θα είναι «παρών», όπου βρίσκεται το οικονομικό έγκλημα
  • [06] ΕΤΕ προς δανειολήπτες: Επικοινωνήστε μαζί μας, υπάρχουν λύσεις
  • [07] Δ. Βίτσας: Μέτρα ανακούφισης των νησιών του βορείου Αιγαίου, μελετά η κυβέρνηση
  • [08] Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας για τον Δεκαπενταύγουστο
  • [09] «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να στηρίξουμε τους ρητινοκαλλιεργητές στη Β. Εύβοια»
  • [10] Β. Πούτιν: Να αποκατασταθεί ο διάλογος με την Τουρκία
  • [11] Ταξιδεύοντας στα Γιάννενα με τον συγγραφέα Δημήτρη Χατζή
  • [12] Ψηφιδωτό του 4ου πΧ αποκαλύφθηκε στη «νεκρή» ζώνη της κοινότητας Ακακίου
  • [13] Αίθρια μουσείων - «οάσεις» δροσιάς και γούστου στην Αθήνα
  • [14] Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, διορίσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

  • [01] Νικήτας Κακλαμάνης: Λάθος της ΝΔ που δεν έβγαλε ανακοίνωση για την ΕΛΣΤΑΤ

    «Θεωρώ ότι ήταν λάθος που δεν βγήκε μία κεντρική ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία, από άποψη στρατηγικής», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στοραδιοσταθμόReal Fm, αναφερόμενος στην παραπομπή του πρώην πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

    «Εγώ ήμουν απολύτως ξεκάθαρος. Το πιστεύω αυτό απόλυτα, και υπενθυμίζω ότι τον Φεβρουάριο του 2010 κατετέθη από το σύνολο της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας, με υπογραφές και του Αντώνη Σαμαρά, που ήταν ο αρχηγός, και του Κυριάκου Μητσοτάκη, και όλων των υπολοίπων βουλευτών, αίτημα στη Βουλή για να γίνει εξεταστική επιτροπή που να ερευνήσει από το 2000 έως το 2010», σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Άρα, αυτή η κεντρική γραμμή υπάρχει. Καλό είναι να την υπενθυμίζουμε και να την διεκδικούμε. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

    [02] Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ευημερία των λαών της Ευρώπης

    «Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη συμφωνία του Λονδίνου.

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει ότι σαν σήμερα το 1953 ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της με την υπογραφή της Συμφωνίας του Λονδίνου και έτσι η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης με τη διαγραφή του 60% του χρέους της. Η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε και με την υπογραφή της Ελλάδας, θυμίζει ο πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση, θέτει το ζήτημα του χρέους επί τάπητος, έχοντας μάλιστα κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Το μήνυμα του πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας να συγκαλέσει Σύνοδο των χωρών του Νότου με ατζέντα την κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη, την οικονομία και το προσφυγικό, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Ακολουθεί η πλήρης ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

    "Σαν σήμερα, στις 8 Αυγούστου του 1953, ολοκληρώνεται η σχεδόν 6μηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της, με την υπογραφή της «Συμφωνίας του Λονδίνου».

    Η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία με τη διαγραφή του 60% του χρέους της, αποπληρωμή σε 30 χρόνια και ρήτρα εμπορικού πλεονάσματος.

    Η Συμφωνία υλοποιείται και με την υπογραφή της Ελλάδας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχοντας πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

    Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της".

    [03] Β. Ευταξά: Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει διεισδυτικότητα στους ψηφοφόρους

    Στη διεισδυτικότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στους ψηφοφόρους της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε η νέα πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Βασιλική Ευταξά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

    «Έχει διεισδυτικότητα και αυτό αποδείχτηκε με τη διαδικασία εκλογής προέδρου που κάναμε ως κόμμα και από τα στοιχεία όλης της περιοχής. Επίσης, αποδεικνύεται από τις μετέπειτα μετρήσεις ενώ και με τη φυσική του παρουσία κερδίζει τους ανθρώπους»είπε η κ. Ευταξά στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο».

    Για τη Θεσσαλονίκη και το γεγονός ότι αποτελούσε το «ισχυρό χαρτί»της ΝΔ, η κ. Ευταξά υποστήριξε πως «το ότι μειώθηκε η δύναμη της ΝΔ ποσοτικά στη Θεσσαλονίκη δεν σημαίνει ότι έχασε όλο τον κόσμο που κάποτε την στήριξε. Το καλύτερο που τους πείθει είναι τι συμβαίνει τώρα στην πολιτική ζωή, τι ζούμε καθημερινά. Επίσης, κι εδώ είναι και ο δικός μου ρόλος, να βρεθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στον πολιτικό λόγο που θα φέρουν τους ανθρώπους αυτούς πίσω στο κόμμα».

    Τη συνέντευξη πήραν η Αναστασία Καρυπίδου και η Σοφία Παπαδοπούλου

    [04] Β. Λεβέντης: Να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο - Μας παρέσυρε η ΝΔ στη μη συγκρότηση του ΕΣΡ

    Την άποψη ότι πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο εξέφρασε μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Για αυτό το λόγο, είπε ο κ. Λεβέντης, είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση του ΕΣΡ.

    Παράλληλα, ο κ. Λεβέντης απεύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει σχετική δράση, ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα του ΕΣΡ γιατί η κατάσταση στο τηλεοπτικό τοπίο είναι βεβαρυμμένη και πρέπει να μπει τάξη.

    Ο κ. Λεβέντης παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος υιοθετώντας τη γραμμή της σκληρής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και στην έλλειψη συναίνεσης στη διάσκεψη των Προέδρων παρασυρόμενος από την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ να ματαιώσει το σχέδιο αδειοδότησης της κυβέρνησης. Η έλλειψη συμφωνίας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής άφησε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά με το δίλημμα: ή δεν κάνουμε τίποτα ή αποφασίζουμε να προχωρήσουμε αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες ο ίδιος. Τέλος, ο κ. Λεβέντης διαφώνησε με την ύπαρξη οικονομικών και μόνο κριτηρίων για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

    [05] Κ. Χρήστου: Το ΣΔΟΕ θα είναι «παρών», όπου βρίσκεται το οικονομικό έγκλημα

    Το ΣΔΟΕ θα είναι «παρών», όπου βρίσκεται το οικονομικό έγκλημα, όπως στο παρεμπόριο, στα λαθραία προϊόντα, στις απομιμήσεις, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ, Κωνσταντίνος Χρήστου, με αφορμή την επιτυχία που σημείωσαν στην Κρήτη, οι υπάλληλοι του Σώματος ΠΔ Αττικής & Αιγαίου από την 31-7-2016 έως την 6/8/2016.

    Ειδικότερα, οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ αξιοποιώντας πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία, διενήργησαν ελέγχους στον νομό Ηρακλείου σε επιχειρήσεις παραγωγής αλκοολούχων ποτών και κατέσχεσαν συνολικά από δύο επιχειρήσεις ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης 10.177 λίτρων, 18.431 φιάλες ούζου και 21.757 φιάλες αλκοολούχων ποτών, καθώς και 3.000 λίτρα τσικουδιάς. Ο εκπρόσωπος μίας επιχείρησης συνελήφθη και οδηγήθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου στα πλαίσια της αυτοφώρου διαδικασίας. Οι διαφυγόντες δασμοί και λοιποί φόροι ανέρχονται κατά προσέγγιση στο ποσό των 494.791 ευρώ.

    Επίσης, σε ελέγχους που διενεργήθηκαν σε εμπορικά - τουριστικά καταστήματα σε περιοχές των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν 9.865 απομιμητικά προϊόντα (τσάντες, μπλούζες, υποδήματα, ρολόγια, αρώματα κ.λπ.). Τονίζεται ότι από τους διενεργηθέντες ελέγχους στα εμπορικά καταστήματα, η παραβατικότητα που διαπιστώθηκε ανέρχεται σε ποσοστό 90%. Επίσης, εντοπίσθηκε στην ελεύθερη ζώνη του λιμένος Ηρακλείου, κοντέινερ το οποίο περιείχε ποσότητα 7.266 απομιμητικών προϊόντων (υποδήματα, μπλούζες, τσάντες, βαλίτσες κ.λπ.).

    Τα παράνομα προϊόντα κατασχέθηκαν και θα καταστραφούν.

    Όπως τονίζει ο κ. Χρήστου, οι έλεγχοι της ΕΓ ΣΔΟΕ θα εντατικοποιηθούν για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, της ΕΕ και της διασφάλισης της υγείας του κοινωνικού συνόλου.

    [06] ΕΤΕ προς δανειολήπτες: Επικοινωνήστε μαζί μας, υπάρχουν λύσεις

    Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να δώσουν διέξοδο, επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα, στην ενημερωτική εκστρατεία που επικεντρώνεται σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση να επικοινωνήσουν με την Τράπεζα. Όπως επισημαίνεται στην σχετική ενημερωτική εκστρατεία, οι νέοι όροι αποπληρωμής των δανείων και των καρτών που θα προταθούν από την Τράπεζα, θα επιτρέψουν στους δανειολήπτες να διαχειριστούν καλύτερα το διαθέσιμο μηνιαίο εισόδημά τους.

    Ειδικότερα, οι βασικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους είναι οι εξής:

    - Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου σας

    - Καταβολή μόνο τόκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

    - Καταβολή ποσοστού δόσης (μειωμένη δόση)

    - Συγκέντρωση καταναλωτικών οφειλών σε νέο δάνειο

    Οι συγκεκριμένες λύσεις είναι ενδεικτικές, αφορούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπόκεινται σε όρους και προϋποθέσεις.

    Η Εθνική Τράπεζα μέσω της εκστρατείας δίνει έμφαση στη καλύτερη δυνατή συνεργασία με την πελατειακή βάση, επισημαίνοντας ότι για την τακτική ενημέρωσή των δανειοληπτών ως προς το ύψος και την κατάσταση των οφειλής τους, καθώς και για τυχόν ανάγκη τακτοποίησής τους έχει καθιερώσει τακτική ενημέρωση.

    Καλεί τους πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο της μηνιαίας οφειλής, να καταβάλουν έγκαιρα το ποσό που μπορούν να διαθέσουν και να επικοινωνήσουν με την Τράπεζα ώστε να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή λύση.

    «Η εμπρόθεσμη τακτοποίηση των οφειλών σας, η οποία μπορεί να διαφοροποιείται για κάθε σας οφειλή, σας απαλλάσσει από πρόσθετες επιβαρύνσεις με τόκους υπερημερίας σε δάνεια ή/και πιστωτικές κάρτες» αναφέρεται στην ενημερωτική εκστρατεία και διευκρινίζεται τι αποτελεί εμπρόθεσμη τακτοποίηση των οφειλών ανάλογα με το είδος του δανείου.

    - Για τους τρεχούμενους λογαριασμούς με δικαίωμα υπερανάληψης (overdraft) θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο όριο προκειμένου να καλυφθούν οι χρεωστικοί τόκοι μέχρι τις 31/12 και 30/06 κάθε ημερολογιακού έτους.

    - Για τα τοκοχρεωλυτικά δάνεια (τακτής λήξης, «κλειστά» δάνεια π.χ. δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια) θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο συνδεδεμένο με το δάνειο καταθετικό σας λογαριασμό, μια εργάσιμη ημέρα πριν την ημερομηνία καταβολής της δόσης σας. Η ημερομηνία αυτή αναγράφεται στο Ενημερωτικό Σημείωμα-Ειδοποίηση που λαμβάνετε από την Τράπεζα.

    - Για τα καταναλωτικά «ανοικτά» δάνεια, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα κεφάλαια στον συνδεδεμένο με το δάνειο καταθετικό λογαριασμό την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

    - Οι πιστωτικές κάρτες έχουν ημερομηνία έκδοσης λογαριασμού και ημερομηνία πληρωμής. Οι πληρωμές σας θα πρέπει να γίνονται μέχρι την ημερομηνία πληρωμής που αναγράφεται στο λογαριασμό σας.

    - Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον δεν έχετε τακτοποιήσει την οφειλή του προηγούμενου μήνα, η καταβολή σας θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από την ημερομηνία πληρωμής της επόμενης δόσης σας.

    Στην ενημερωτική εκστρατεία της τράπεζας, που είναι διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα της, γίνεται εκτενή αναφορά και δίνονται απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση οφειλών.

    [07] Δ. Βίτσας: Μέτρα ανακούφισης των νησιών του βορείου Αιγαίου, μελετά η κυβέρνηση

    Ανησυχία για το γεγονός ότι «το ζήτημα ανθρώπων που έχουν ξεφύγει από έναν πόλεμο χρησιμοποιείται ως πολιτικό ή πολιτικάντικο επιχείρημα για άλλες επιδιώξεις» εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Κόκκινο», με αφορμή τη προσπάθεια της Τουρκίας να συνδέσει τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τη γείτονα για το Προσφυγικό με το θέμα της βίζας.

    «Εμείς θέλουμε να ισχύει και να εφαρμόζεται η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Το θέμα της βίζας έχει να κάνει με τη συνολική συμφωνία και δεν μπορεί να απομονωθεί. Η ανησυχία μας εκφράζεται και σε αυτό, αλλά συγχρόνως παίρνει και τον χαρακτήρα μιας συνολικής προετοιμασίας διαχείρισης της κατάστασης. Μην ξεχνάμε ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει -και δεν θα μπορούσε να υπάρχει- κάποια ειδική παράγραφος, η οποία να λέει ότι η Τουρκία οφείλει να φυλάσσει τα σύνορά της σε σχέση με τις προσφυγικές ροές, άρα οποιαδήποτε "απελευθέρωση" των προσφυγικών ροών, ως δόρυ πίεσης και εκβιασμού, είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα» σχολίασε.

    Ο κ. Βίτσας επανέλαβε την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών υλοποίησης της βοήθειας προς την Ελλάδα από την πλευρά της ΕΕ όσον αφορά την αποστολή ειδικών για την εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό «ώστε να μπορούν οι άνθρωποι από τα νησιά, όσοι θα πάρουν πολιτικό άσυλο να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε να μετεγκατασταθούν προς άλλες χώρες της Ευρώπης, είτε να επιστραφούν αυτοί που θεωρούνται τελείως παράτυποι στην Τουρκία».

    Διευκρίνισε, πάντως, ότι «ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν παραμείνει στην Ελλάδα δεν είναι τρομακτικός».

    Όπως είπε ο κ. Βίτσας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι:

  • Η βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας, ώστε «οι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα και έστω με μια πολύ μικρή ακόμα αύξηση, να ζήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο». Στο πλαίσιο αυτό κέντρα φιλοξενίας είτε θα κλείσουν είτε θα ανασυγκροτηθούν είτε θα δημιουργηθούν καινούργια με καλύτερες συνθήκες.

  • Η μετακίνηση αυτών που έχει εξεταστεί σε πρώτο βαθμό η αίτηση ασύλου από τα νησιά του βορείου Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα «όπου και να γίνει η εξέταση της αίτησης σε δεύτερο βαθμό», ώστε να ανακουφιστούν τα νησιά και

  • Η εξεύρεση αντισταθμισμάτων σε συνεργασία και με την ΕΕ για την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας των νησιών του βορείου Αιγαίου που έχουν πληγεί από τη μείωση των τουριστικών ροών προς αυτά.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη στάση της έναντι της κυβέρνησης λέγοντας ότι «όλο αυτό το σύστημα, επικοινωνιακό και οικονομικό, που στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση, όχι απλά καταστροφολογεί, αλλά σε πολλά ζητήματα επιχειρεί την καταστροφή, η οποία δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα». Παράλληλα επανέλαβε κατηγορηματικά ότι «ο μισθός που παίρνουν αυτή τη στιγμή τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρόκειται να μειωθεί. Τον ίδιο μισθό θα παίρνουν και μετά την ψήφιση των εδικών μισθολογίων» τον Σεπτέμβριο.

    [08] Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας για τον Δεκαπενταύγουστο

    Επιστρέφονται απο αύριο, Τετάρτη 10 Αυγούστου, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους κατά την εορταστική περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

    Όπως ανακοινώθηκε απο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας, που αφαιρούνται ή κατατίθενται στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα, 9 Αυγούστου 2016.

    Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας Απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, για παραβάσεις που βεβαιώνονται μέχρι και σήμερα, 9 Αυγούστου 2016.

    Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

    -Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.

    -Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης.

    -Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη.

    -Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.

    -Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

    -Οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων.

    Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.

    Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας δεν απαιτείται η άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου, για την είσπραξη του οποίου θα ακολουθείται η τακτική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    [09] «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να στηρίξουμε τους ρητινοκαλλιεργητές στη Β. Εύβοια»

    Η ρητινοκαλλιέργεια είναι πολύτιμη για τη χώρα και η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να στηρίξει τους ρητινοκαλλιεργητές στη Βόρειο Εύβοια που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά, τονίζει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Λίμνη, όπου έχει συναντήσεις με φορείς περιοχής.

    "Η δουλειά του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να προστατέψουμε τα πρανή από τη διάβρωση, να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και φυσικά τους ρητινοκαλλιεργητές. Τόσο μεγάλη καταστροφή σε ρητινοκαλλιέργεια δεν είχαμε ποτέ", σημειώνει και εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά στην ανάκαμψη της πληγείσας δασικής περιοχής. Παράλληλα, ο κ. Τσιρώνης υπογραμμίζει ότι οι άνυδρες χρονιές, όπως η φετινή, και η απουσία υγρασίας, αποτελούν το χειρότερο δυνατό συνδυασμό για τα δάση και τονίζει ότι η πραγματική πρόληψη για τις πυρκαγιές είναι να "ζωντανέψουν τα βουνά μας, να μπούνε μέσα οι κτηνοτρόφοι, να ζει το βουνό, να ζούνε άνθρωποι από το βουνό, να παίρνουν τα ξύλα, να ξυλεύουν. Να ζωντανέψει το βουνό. Αυτή είναι η πραγματική πρόληψη".

    Κύριε υπουργέ, είσαστε στον τόπο μιας μεγάλης καταστροφής. Υπολογίζεται ότι περίπου 28,5 χιλιάδες στρέμματα δάσους κάηκαν. Τώρα αρχίζει, πλέον, το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της καταστροφής. Τι προτείνετε εσείς;

    Πραγματικά, είναι μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Να ευχηθούμε, χάρη και στη σωστή επέμβαση της Πυροσβεστικής, να μην έχουμε άλλη τέτοια καταστροφή φέτος. Μακάρι να μην έχουμε άλλη. Η δουλειά της Πυροσβεστικής τελείωσε και τώρα αρχίζει η δική μας δουλειά. Η δουλειά του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να προστατέψουμε τα πρανή από τη διάβρωση, να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και φυσικά τους ρητινοκαλλιεργητές. Εδώ έχουμε πολλούς ρητινοκαλλιεργητές και έχουμε κάποιες προτάσεις.

    Τόσο μεγάλη καταστροφή σε ρητινοκαλλιέργεια δεν είχαμε ποτέ. Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα δικά μας δεν είναι προσαρμοσμένα να στηρίζουμε την παραγωγή αυτή, ωστόσο επειδή είναι πολύτιμη για τη χώρα μας, εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι και επιπλέον φυσικά να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη του δάσους. Εκτιμάμε ότι θα έχουμε φυσική ανάκαμψη. Στο μεγάλο μέρος είναι παλιό δάσος, άρα υπάρχει σπόρος, άρα με τη σωστή διαχείριση, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα πολύ σύντομα.

    Κύριε Τσιρώνη, υπάρχουν δυο ερωτήματα. Πρώτον, τι θα γίνει με τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί υπάρχουν φόβοι για το χειμώνα και δεύτερον, εκτός από τη φυσική ανάπλαση, ποιά είναι η τεχνητή ή ποιό είναι το σχέδιο του υπουργείου για την αναδάσωση;

    Το Δασαρχείο εδώ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Δουλεύουν εντατικά και έχουν κάνει ήδη πρόγραμμα για τα αντιπλημμυρικά. Θα ενώσουμε δυνάμεις όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να βρούμε γρήγορα κονδύλια και, ήδη, δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση εντατικά να προλάβουμε το φθινόπωρο, να προλάβουμε τις βροχές. Όσον αφορά στην τεχνητή αναδάσωση θα φανεί περίπου σε μία διετία που χρειάζεται. Δεν γίνονται βιαστικά αυτές οι δουλειές, αλλά έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα ελαχιστοποιηθεί. Ξέρετε ότι το ιδανικό είναι να γίνεται η φυσική αναδάσωση, γιατί η πυρκαγιά είναι ένα φυσικό φαινόμενο και τα δάση, αν δεν παρεμβαίνουμε εμείς σωστά και δεν μπαίνουν μέσα ζώα μετά στα καμένα, αυτά κανονικά ανακάμπτουν μόνα τους. Εμείς, όμως, θα είμαστε από πάνω σε μια διετία να δούμε, όπου δεν υπάρχει φυσική αναδάσωση γιατί χάθηκε ο σπόρος από τις βροχές, εκεί να παρέμβουμε.

    Οι ντόπιοι λένε ότι υπήρχε ένα θέμα συντονισμού, κυρίως σε ό,τι αφορά και στο ρόλο του Δασαρχείου. Ό,τι δηλαδή ήταν περιορισμένος ο ρόλος του στην αντιμετώπιση αυτής της πύρινης λαίλαπας. Μήπως σκέφτεται η κυβέρνηση κάποια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο;

    Κοιτάξτε, υπήρχε ανέκαθεν αυτός ο σκεπτικισμός, πόσο μπορεί ένα πολιτικό σώμα, όπως είναι το Δασαρχείο, να συνδράμει ένα σώμα ένστολο, όπως είναι η Πυροσβεστική. Παλιά θυμόσαστε ότι η πυρόσβεση στα δάση γινόταν από τις δασικές υπηρεσίες, Υπήρχε μια πολύ μεγάλη εμπειρία. Αυτό έχει εδώ και περίπου δυο δεκαετίες σταματήσει, άρα αυτή τη στιγμή ακόμα και να θέλαμε να δώσουμε την ευθύνη στα δασαρχεία δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό, το ανάλογο έμπειρο προσωπικό.

    Εκείνο που σκεφτόμαστε στις συσκέψεις που κάνουμε είναι να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να μπορέσει να ενσωματωθεί οργανικά η εμπειρία των δασικών διευθύνσεων την ώρα της πυρόσβεσης. Δεν είναι εύκολο. Καταλαβαίνετε ότι το πυροσβεστικό σώμα είναι ένα ένστολο σώμα, δηλαδή, λειτουργεί με μια ιεραρχία σωστή κατά τη δική τους τομή και είναι δύσκολο εκεί πέρα ένας ένστολος να πάρει διαταγές ή να δεχθεί συμβουλές από κάποιον πολίτη. Υπάρχει ένα ζήτημα αντικειμενικό. Το συζητάμε και δεν είναι εύκολο να λυθεί, βέβαια, στο βαθμό που αυτή τη στιγμή το Δασαρχείο δεν είναι ζωτικό σώμα της πυροσβεστικής . Η πυροσβεστική έχει την απόλυτη ευθύνη και στις κρίσιμες ώρες καλύτερα να έχει ένας την ευθύνη και να κάνει αυτό που νομίζει, παρά αυτό που λέει ο λαός μας «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι...».

    Μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερες ζημιές ή να έχουμε θύματα. Αυτή τη δομή παραλάβαμε, με αυτή τη δομή δουλεύουμε, και κοιτάμε να τη βελτιώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

    Κύριε υπουργέ σε όλη την Ελλάδα είχαμε και φέτος αρκετές πυρκαγιές. Φαίνεται ότι τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η Πολιτεία δεν επαρκούν.

    Κοιτάξτε, φέτος ήταν μια άνυδρη χρονιά, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολύ καύσιμη ύλη, χωρίς καθόλου υγρασία. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από αυτό το φαινόμενο, από το να έχουμε άνυδρες χρονιές. Να ξέρετε ότι λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, αυτά τα φαινόμενα, δυστυχώς, θα τα δούμε. Θα έχουμε ξηρούς χειμώνες, με υγρό Ιούνιο. Ό,τι χειρότερο. Γιατί ο υγρός Ιούνιος "φουντώνει" τα ξερόχορτα και δημιουργεί πολύ μεγάλη καύσιμη ύλη. Είναι ό,τι χειρότερο για το δάσος αυτό. Δυστυχώς, η φύση δεν είναι κάτι το οποίο το ελέγχουμε. Ούτε τα μέσα πρόληψης επαρκούν για τόσο έντονα φαινόμενα, όπως εδώ, που το πρώτο τέταρτο, απ΄ ότι λένε αυτόπτες μάρτυρες, είχαμε 2 χιλιόμετρα μέτωπο. Και εδώ αξίζουν τα συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική, στους εθελοντές δασοπυροσβέστες, το Δασαρχείο. Εδώ, οι άνθρωποι, παρόλη την καταστροφή, πετύχανε ένα θαύμα. Από εκεί και πέρα η πρόληψη σ΄ αυτά τα δάση μέσα είναι η κτηνοτροφία, να ζωντανέψουν τα βουνά μας, να μπούνε μέσα οι κτηνοτρόφοι, να ζει το βουνό, να ζούνε άνθρωποι από το βουνό, να παίρνουν τα ξύλα, να ξυλεύουν. Να ζωντανέψει το βουνό.

    Αυτή είναι η πραγματική πρόληψη. Κατά τ΄ άλλα, τώρα, μάγια δεν γίνονται. Δεν μπορούμε να υποσχόμαστε μάγια.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε ύφεση οι πυρκαγιές στην Εύβοια

    [10] Β. Πούτιν: Να αποκατασταθεί ο διάλογος με την Τουρκία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πουτιν υπογράμμισε την κοινή βούληση της χώρας του και της Τουρκίας να "αποκαταστήσουν τον διάλογο και τις σχέσεις" μεταξύ τους υποδεχόμενος σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, έπειτα από εννέα μήνες διπλωματικής κρίσης, τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπογράμμισε από την πλευρά του πως οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις εισέρχονται σε μια "πολύ διαφορετική περίοδο" και πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

    "Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού", δήλωσε ο Πούτιν, έπειτα από μια χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών.

    Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επανέλαβε σήμερα πως η Ρωσία "τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο".

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τουρκία "θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και πως η τάξη και ο συνταγματικός νόμος θα αποκατασταθούν" στη χώρα αυτή.

    Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του για το τηλεφώνημα που του έκανε στις 15 Ιουλίου, λέγοντας ότι "έδωσε μεγάλη χαρά στον λαό μας".

    Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εισέρχονται πλέον σε μια "θετική" φάση και πρόσθεσε πως η "αλληλεγγύη" ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα θα συμβάλει στη διευθέτηση των προβλημάτων στην περιφέρεια.

    [11] Ταξιδεύοντας στα Γιάννενα με τον συγγραφέα Δημήτρη Χατζή

    Οι πόλεις αποτελούν δελεαστικούς τόπους για τη λογοτεχνία, που εμπνέουν και επηρεάζουν με καταλυτικό τρόπο τους συγγραφείς. Ο Δημήτρης Χατζής, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής μας πεζογραφίας, γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1913 κι έγραψε γιαυτά στο πιο πολυσυζητημένο ίσως βιβλίο του, τη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης».

    Γιος του Γεωργίου Χατζή, ποιητή και εκδότη της εφημερίδας «Ήπειρος», ο Δημήτρης ή Τάκης Χατζής αναγκάστηκε να διακόψει το 1930 τη φοίτησή του στην Ιόνιο Σχολή της Αθήνας, για να αναλάβει, μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του, τη συνέχιση της εκδοτικής του δουλειάς. Στα Γιάννενα ο Χατζής τελείωσε τη Ζωσιμαία Σχολή, στα Γιάννενα ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Αριστερά, για να ενταχθεί το 1935 στους κόλπους του ΚΚΕ, στα Γιάννενα συνελήφθη από το καθεστώς Μεταξά, λίγο προτού δραστηριοποιηθεί στο ΕΑΜ.

    Μετά το τέλος του Εμφυλίου, ο Χατζής κατέφυγε ως πολιτικός πρόσφυγας πρώτα στη Ρουμανία, όπου το 1953 τυπώθηκε «Το τέλος της μικρής μας πόλης», και εν συνεχεία στην Ουγγαρία. Ο συγγραφέας πέρασε για ένα διάστημα και από το ανατολικό Βερολίνο, για να επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1975 και να αναπτύξει πλούσια δράση σε όλα τα επίπεδα.

    Ο Χατζής πέθανε το καλοκαίρι του 1981 στη Σαρωνίδα. Παρά τις αλλεπάλληλες περιπέτειες και τις πολλαπλές μετακινήσεις του, δεν ξέχασε ποτέ τα Γιάννενα, που αντιπροσωπεύουν στο «Τέλος της μικρής μας πόλης» μια περίκλειστη και αγκιστρωμένη στο παρελθόν κοινωνία: μια κοινωνία που αρνείται πεισματικά να συνειδητοποιήσει τη ραγδαία μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Τα πάντα όμως, θα μεταβληθούν τελικά - και κάτι τέτοιο δεν θα βρει διόλου αντίθετο τον συγγραφέα, που θα δείξει πώς οι παλαιές (ακόμα και αντιδραστικές) δυνάμεις της πόλης θα χάσουν βαθμιαία όλο το κύρος και την ισχύ τους.

    Πρώτα είναι οι ταμπάκοι, η συντεχνία των βυρσοδεψών, που κάποτε ζούσαν ασφαλείς στο εσωτερικό του Κάστρου, στα ανατολικά της λίμνης. Τώρα, ωστόσο, η δουλειά και η αμεριμνησία τους έχουν τελειώσει και όλα οδηγούν στην εξαφάνισή τους. Και τα μικρομάγαζα πάντως, στην άκρη της πόλης, δεν θα έχουν καλύτερη μοίρα. Ο αφανισμός καραδοκεί και εδώ, παρά τα οικονομικά παιχνίδια που παίζονται ύστερα από το άνοιγμα του μεγάλου δρόμου στην περιοχή.

    [12] Ψηφιδωτό του 4ου πΧ αποκαλύφθηκε στη «νεκρή» ζώνη της κοινότητας Ακακίου

    Ανασκαφή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου εντός της «νεκρής» ζώνης στην κοινότητα Ακακίου της επαρχίας Λευκωσίας έφερε στο φως ψηφιδωτό, που οι αρχαιολόγοι το τοποθετούν στον 4ο πΧ αιώνα και απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου και πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο. Το ψηφιδωτό εντυπωσιάζει με τη θεματολογία του, που είναι μοναδική στην Κύπρο, αλλά και για την υψηλή ποιότητα κατασκευής του. Υπεύθυνη της ανασκαφής είναι η αρχαιολογική λειτουργός Φρύνη Χατζηχριστοφή, η οποία ανέφερε ότι το ψηφιδωτό είναι μήκους 26 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων.

    Η ανασκαφική έρευνα στον χώρο άρχισε το 2013. Κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο είχαν εντοπιστεί οικοδομικά κατάλοιπα σε ελάχιστο βάθος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μία τεράστια δεξαμενή διαστάσεων 10x14 μέτρα, που φαίνεται να είχε ουσιαστικό ρόλο στη χρήση του χώρου. Το 2014 δεν έγιναν ανασκαφές.

    Το 2015, η έρευνα επικεντρώθηκε σε δύο τομείς: στα νότια της δεξαμενής όπου το 2013 εντοπίστηκαν κατάλοιπα ψηφιδωτού δαπέδου και στα ανατολικά του χώρου, όπου αποκαλύφθηκαν τρία δωμάτια ανισομερή μεταξύ τους που πιθανόν να σηματοδοτούν το ανατολικό άκρο του κτιρίου, καθώς και τέσσερα παράλληλα λαξεύματα στον φυσικό βράχο.

    [13] Αίθρια μουσείων - «οάσεις» δροσιάς και γούστου στην Αθήνα

    Στην Αθήνα, η εβδομάδα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο είναι η πιο «άδεια» από κόσμο και εκδηλώσεις. Όμως, αν η πρωτεύουσα «χάνει» προσωρινά τους κατοίκους της, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις μικρές οάσεις της, που δεν είναι άλλες από τα υπαίθρια καφέ των μουσείων, τα οποία παραμένουν πιστά στα ραντεβού με τους φιλόμουσους, καθώς και με όσους τα επιλέγουν για μια ανάσα δροσιάς.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε επτά μικρές «στάσεις» στα υπαίθρια καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου Ακρόπολης, του Μουσείου Μπενάκη, του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, αποκαλύπτοντας κάποια από τα μυστικά τους.

    - Το ανανεωμένο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44) έχει γίνει ακόμα πιο θελκτικό, καθώς ο κήπος του εμπλουτίστηκε πρόσφατα με ελληνικά φυτά που συνδέονται με τις δοξασίες της αρχαιότητας, καθώς και με έργα πέντε καλλιτεχνών, τα οποία πλαισιώνουν την έκθεση «Κεραμική Χθες-Σήμερα, 2016». Η Μαρία Βλαντή, η Βούλα Γουνελά, η Χριστίνα Μόραλη, η Λίλη Μπακογιάννη και η Έφη Σπηλιώτη έφτιαξαν έργα από πηλό που, εμπνεόμενα από τις συλλογές του μουσείου, «διηγούνται» ιστορίες από τη ζωή και το θάνατο, τους μύθους, τις λατρείες, τις αντιλήψεις, τις συνήθειες και τις ανάγκες των ανθρώπων από τις νεολιθικές κοινωνίες της 7ης χιλιετίας ως τους ρωμαϊκούς χρόνους (5ος μ.Χ. αι.). Τόσο η έκθεση, που θα διαρκέσει ως το τέλος Οκτωβρίου, όσο και η ανανέωση του κήπου έγιναν στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του μουσείου. Το καφέ λειτουργεί από τις 08:00 ως τις 20:00, ενώ θα παραμείνει (όπως και το μουσείο) ανοιχτό και τον Δεκαπενταύγουστο.

    [14] Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, διορίσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

    Ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, είναι το ένα από τα δύο νέα μέλη που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διόρισε σήμερα στο διοικητικό όργανο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ), συγκεκριμένα στο επιστημονικό συμβούλιό του, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Σπούδασε βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πήρε το διδακτορικό του στη μοριακή γενετική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο διακεκριμένους διεθνώς Έλληνες ερευνητές στο πεδίο της Βιολογίας. Έχει βραβευθεί κατ' επανάληψη και, μεταξύ άλλων, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒ) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας.

    Το άλλο νέο μέλος είναι ο Κουρτ Μέλχορν, διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για θέματα Πληροφορικής και καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ.

    Το 22μελές Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΣΕ (European Research Council-ERC) είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που λαμβάνει αποφάσεις για τη στρατηγική και την κατανομή των κονδυλίων στους ερευνητές. Όλα τα μέλη του επιλέγονται από μια ανεξάρτητη εξαμελή επιτροπή επιλογής. Πρόεδρος του ΕΣΕ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2007, είναι ο Γάλλος καθηγητής Ζαν-Πιέρ Μπουργκινιόν.

    Το ΕΣΕ, που διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό άνω των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020, αποτελεί τμήμα του ευρύτερου πλαισίου «Ορίζων 2020» της ΕΕ για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 August 2016 - 12:32:48 UTC