Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ευημερία των λαών της Ευρώπης
  • [02] Το αργότερο αύριο η διαβούλευση για απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων
  • [03] ΕΤΕ προς δανειολήπτες: Επικοινωνήστε μαζί μας, υπάρχουν λύσεις
  • [04] ΝΔ: H κυβέρνηση υπονομεύει τις ιδιωτικές επενδύσεις, παραμένοντας αιχμάλωτη στον κρατισμό και τις ιδεοληψίες της
  • [05] Δεν θα υποχωρήσουμε στα φαινόμενα βίας ή εκφοβισμού
  • [06] Φωτιές στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής από πτώσεις κεραυνών
  • [07] Αναβολή για τις 17 Αυγούστου πήρε η δική των Κ. Σακκά και Μ. Σεισίδη
  • [08] Επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου Β΄ στην Κέρκυρα
  • [09] Πυρκαγιές σε εξέλιξη, σε Κάρυστο και Κύμη
  • [10] Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη Δήλο
  • [11] Εγκαινιάστηκε η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου
  • [12] Οι αρχαιοφύλακες για την πρόσθετη εργασία στις εκδηλώσεις της πανσελήνου και την επένδυση στο Ελληνικό
  • [13] Υπό δοκιμή μια νέα, πιο αποτελεσματική, θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά
  • [14] Τερματίζεται η έρευνα για το στείρο νετρίνο
  • [15] Ανακαλύφθηκαν «ζωντανά» ίχνη στη Γη από έκρηξη σούπερ-νόβα
  • [16] Πυρκαγιές σε δύο περιοχές της Εύβοιας
  • [17] Υπ.Υποδομών: Οι ανακοινώσεις της ΝΔ για τα υδατοδρόμια, συμπίπτουν με τις ανακοινώσεις συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας
  • [18] Από «μηδενική βάση» επιθυμεί ο Ερντογάν να ξαναρχίσουν οι τουρκορωσικές σχέσεις
  • [19] Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη Δήλο
  • [20] Εγκαινιάστηκε η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

  • [01] Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ευημερία των λαών της Ευρώπης

    «Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη συμφωνία του Λονδίνου.

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει ότι σαν σήμερα το 1953 ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της με την υπογραφή της Συμφωνίας του Λονδίνου και έτσι η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης με τη διαγραφή του 60% του χρέους της. Η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε και με την υπογραφή της Ελλάδας, θυμίζει ο πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση, θέτει το ζήτημα του χρέους επί τάπητος, έχοντας μάλιστα κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Το μήνυμα του πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας να συγκαλέσει Σύνοδο των χωρών του Νότου με ατζέντα την κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη, την οικονομία και το προσφυγικό, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Ακολουθεί η πλήρης ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

    "Σαν σήμερα, στις 8 Αυγούστου του 1953, ολοκληρώνεται η σχεδόν 6μηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της, με την υπογραφή της «Συμφωνίας του Λονδίνου».

    Η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία με τη διαγραφή του 60% του χρέους της, αποπληρωμή σε 30 χρόνια και ρήτρα εμπορικού πλεονάσματος.

    Η Συμφωνία υλοποιείται και με την υπογραφή της Ελλάδας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχοντας πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

    Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της".

    [02] Το αργότερο αύριο η διαβούλευση για απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων

    Εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο, αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση σε διαβούλευση το νέο θεσμικό πλαίσιο για την απλοποιήση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το νομοσχέδιο για την άσκηση των οικονομικών δραστηριοτήτων που προετοίμασε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρα Τζάκρη, και προωθείται άμεσα από κοινού με τον υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, έχει ως στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας, μέσω της ορθολογικής αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

    Το νέο νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ κορυφαία στελέχη του υπoυργείου, αποσκοπεί στο να απαλείψει χρόνια προβλήματα, όπως η έλλειψη κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η μεγάλη διασπορά εμπλεκόμενων φορέων, η μη αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων διοίκησης και η μη αυτοματοποίηση των διαδικασιών, που θα επέτρεπαν τη μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια, ενώ φιλοδοξεί να αποτελέσει μελλοντικά τον οδηγό της αδειοδότησης όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων.

    Το μεταρρυθμιστικό αυτό εγχείρημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ, εκκινεί με τρεις τομείς προτεραιότητας: τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα, ενώ έως το τέλος του 2018 θα έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των οικονομικών κλάδων.Στην προτεινόμενη νομοθετική αλλαγή γίνεται ανάλυση ρίσκου με βάση το είδος της οικονομικής δραστηριότητας και αυτές ταξινομούνται με τη χρήση Κωδικού Αριθμού Σραστηριότητας - ΚΑΔ. Με τον τρόπο αυτό, η διοίκηση αποκτά ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης και αναγνώρισης των δραστηριοτήτων, αποκλείοντας περιπτώσεις ασυνεννοησίας μεταξύ των υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, πρόσθετους μηχανισμούς εντοπισμού της μη συμμόρφωσης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και το αίσθημα ασφάλειας του διοικούμενου έναντι της Διοίκησης.

    Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που προετοίμασε η κυρία Τζάκρη βασίζεται πλέον στο τρίπτυχο: ελεύθερη άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, γνωστοποίηση και έγκριση, επί τη βάσει εκτίμησης κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών και των εργαζομένων, καθώς και για το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Οι δραστηριότητες κατατάσσονται στη βάση αυτών των κριτηρίων και διακρίνονται σε δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου, οι οποίες απαλλάσσονται από την ανάγκη εκ των προτέρων ελέγχου, δραστηριότητες μεσαίου ρίσκου, οι οποίες υπόκεινται στο καθεστώς γνωστοποίησης χωρίς εκ των προτέρων έλεγχο, και τέλος, δραστηριότητες υψηλού κινδύνου που χρειάζονται εκ των προτέρων έγκριση. Στο νέο μοντέλο αδειοδότησης οι έλεγχοι πραγματοποιούνται, πλέον, μετά την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων και κατά την πραγματική λειτουργία τους, ενώ θα διενεργούνται με σύγχρονα εργαλεία που θα στηρίζονται στην εκτίμηση ρίσκου.

    Τέλος, βασικό εργαλείο στο νέο σύστημα αδειοδότησης αποτελεί το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων» (ΟΠΣ-ΑΔΕ), υπό την εποπτεία της γενικη?ς γραμματει?ας Βιομηχανι?ας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Το πληροφοριακό σύστημα θα υποστηρίζει όλη τη διαδικασία αδειοδότησης, καθώς και τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της διαδικασίας ελέγχων, βάσει κριτηρίων διαχείρισης κινδύνων δημοσίου συμφέροντος. Το σύστημα θα δημιουργήσει, επίσης, ένα ολοκληρωμένο μητρώο, στο οποίο θα συγκεντρώνονται πληροφορίες για κάθε επιχείρηση, ενώ προβλέπεται και η διαλειτουργικότητα του ΟΠΣ-ΑΔΕ και η ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων με άλλες υφιστάμενες βάσεις δεδομένων.

    [03] ΕΤΕ προς δανειολήπτες: Επικοινωνήστε μαζί μας, υπάρχουν λύσεις

    Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να δώσουν διέξοδο, επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα, στην ενημερωτική εκστρατεία που επικεντρώνεται σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση να επικοινωνήσουν με την Τράπεζα. Όπως επισημαίνεται στην σχετική ενημερωτική εκστρατεία, οι νέοι όροι αποπληρωμής των δανείων και των καρτών που θα προταθούν από την Τράπεζα, θα επιτρέψουν στους δανειολήπτες να διαχειριστούν καλύτερα το διαθέσιμο μηνιαίο εισόδημά τους.

    Ειδικότερα, οι βασικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους είναι οι εξής:

    - Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου σας

    - Καταβολή μόνο τόκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

    - Καταβολή ποσοστού δόσης (μειωμένη δόση)

    - Συγκέντρωση καταναλωτικών οφειλών σε νέο δάνειο

    Οι συγκεκριμένες λύσεις είναι ενδεικτικές, αφορούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπόκεινται σε όρους και προϋποθέσεις.

    Η Εθνική Τράπεζα μέσω της εκστρατείας δίνει έμφαση στη καλύτερη δυνατή συνεργασία με την πελατειακή βάση, επισημαίνοντας ότι για την τακτική ενημέρωσή των δανειοληπτών ως προς το ύψος και την κατάσταση των οφειλής τους, καθώς και για τυχόν ανάγκη τακτοποίησής τους έχει καθιερώσει τακτική ενημέρωση.

    Καλεί τους πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο της μηνιαίας οφειλής, να καταβάλουν έγκαιρα το ποσό που μπορούν να διαθέσουν και να επικοινωνήσουν με την Τράπεζα ώστε να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή λύση.

    «Η εμπρόθεσμη τακτοποίηση των οφειλών σας, η οποία μπορεί να διαφοροποιείται για κάθε σας οφειλή, σας απαλλάσσει από πρόσθετες επιβαρύνσεις με τόκους υπερημερίας σε δάνεια ή/και πιστωτικές κάρτες» αναφέρεται στην ενημερωτική εκστρατεία και διευκρινίζεται τι αποτελεί εμπρόθεσμη τακτοποίηση των οφειλών ανάλογα με το είδος του δανείου.

    - Για τους τρεχούμενους λογαριασμούς με δικαίωμα υπερανάληψης (overdraft) θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο όριο προκειμένου να καλυφθούν οι χρεωστικοί τόκοι μέχρι τις 31/12 και 30/06 κάθε ημερολογιακού έτους.

    - Για τα τοκοχρεωλυτικά δάνεια (τακτής λήξης, «κλειστά» δάνεια π.χ. δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια) θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο συνδεδεμένο με το δάνειο καταθετικό σας λογαριασμό, μια εργάσιμη ημέρα πριν την ημερομηνία καταβολής της δόσης σας. Η ημερομηνία αυτή αναγράφεται στο Ενημερωτικό Σημείωμα-Ειδοποίηση που λαμβάνετε από την Τράπεζα.

    - Για τα καταναλωτικά «ανοικτά» δάνεια, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα κεφάλαια στον συνδεδεμένο με το δάνειο καταθετικό λογαριασμό την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

    - Οι πιστωτικές κάρτες έχουν ημερομηνία έκδοσης λογαριασμού και ημερομηνία πληρωμής. Οι πληρωμές σας θα πρέπει να γίνονται μέχρι την ημερομηνία πληρωμής που αναγράφεται στο λογαριασμό σας.

    - Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον δεν έχετε τακτοποιήσει την οφειλή του προηγούμενου μήνα, η καταβολή σας θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, ανεξάρτητα από την ημερομηνία πληρωμής της επόμενης δόσης σας.

    Στην ενημερωτική εκστρατεία της τράπεζας, που είναι διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα της, γίνεται εκτενή αναφορά και δίνονται απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση οφειλών.

    [04] ΝΔ: H κυβέρνηση υπονομεύει τις ιδιωτικές επενδύσεις, παραμένοντας αιχμάλωτη στον κρατισμό και τις ιδεοληψίες της

    «Η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική, άλλη κυβέρνηση», ανταπαντά η ΝΔ στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως το συμφέρον του ελληνικού λαού στις δύσκολες αυτές ώρες συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: Δουλειές, δουλειές, δουλειές.

    «Όσο η κυβέρνηση παραμένει αιχμάλωτη στον κρατισμό και τις ιδεοληψίες της, όσο υπονομεύει ιδιωτικές επενδύσεις, με προσχήματα που κατασκευάζει καθημερινά, όσο κλείνει επιχειρήσεις με άγρια φορολογική σφαγή, τόσο θα βουλιάζει η οικονομία και θα στενάζει η κοινωνία. Ο κ. Σπίρτζης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ας το καταλάβουν επιτέλους: Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [05] Δεν θα υποχωρήσουμε στα φαινόμενα βίας ή εκφοβισμού

    Μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να συμβιβαστεί ή να εφησυχάσει με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή διαφθοράς, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Θα είμαστε σε μία διαρκή σύγκρουση, ειδικά με τα θέματα φοροδιαφυγής» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», και πρόσθεσε:

    «Είναι δεδομένο ότι η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η διαφθορά ψάχνουν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους για να συνεχίσουν αυτό που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και είναι δεδομένο ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να συγκρουστούμε με αυτά τα φαινόμενα και αυτά που βλέπετε το τελευταίο διάστημα είναι η κορυφή του παγόβουνου».

    Σχετικά με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής αλλά και την προσπάθεια ορισμένων επιχειρηματιών να ξεφύγουν από την «τσιμπίδα» του νόμου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως «δυστυχώς, κάποιοι επιχειρηματίες θέλησαν να παίξουν με τη φωτιά» παρά το γεγονός ότι το υπουργείο είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για το τι πρέπει να γίνει.

    Έστειλε δε μήνυμα «σε όλους αυτούς, οι οποίοι με διάφορους μεθόδους βίας ή εκφοβισμού προσπαθούν να αποφύγουν τον έλεγχο είτε απειλώντας τους υπαλλήλους που πάνε να κάνουν τους ελέγχους είτε αφήνοντας κάποια υπονοούμενα κ.λπ" ξεκαθαρίζοντας ότι "δεν υπάρχει περίπτωση εμείς ως Δημόσιο, ως κράτος, ως Πολιτεία, να υποχωρήσουμε σ' αυτά τα φαινόμενα».

    Προειδοποίησε επίσης ότι «όσοι εμποδίζουν τον έλεγχο ή προσπαθούν να παρεμποδίσουν ή να εκφοβίσουν τους ελεγκτές να ξέρουν ότι έχουν κλείσει συμβόλαιο για να κατασκηνώσουμε στα καταστήματά τους» και συμπλήρωσε: «Θα στοχοποιηθούν τα καταστήματά τους και όσοι δημιουργούν αυτά τα προβλήματα θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να κλέβει, να συλλαμβάνεται την ώρα της κλοπής και να επιτίθεται σ' αυτούς που τον συνέλαβαν για την κλοπή. Είναι απαράδεκτα πράγματα».

    Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στην ευθύνη των πολιτών απέναντι στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, λέγοντας πως θα «πρέπει να αποφασίσουμε σ' αυτή την κοινωνία, αν είμαστε πολίτες ή υπήκοοι» καθώς «όταν είμαστε πολίτες έχουμε δικαιώματα και έχουμε και υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από την Πολιτεία να βάλει έξω από κάθε κατάστημα έναν εφοριακό ή έναν αστυνομικό για να κάνει ελέγχους».

    Υπογράμμισε πως «όσα μέτρα και να πάρουμε, όσους θεσμούς κι αν αλλάξουμε ό,τι και να γίνει, πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι τα θέματα της φοροδιαφυγής αφορούν τους ίδιους και δεν είναι κάποιος εξυπνακισμός ή τέλος πάντων μια -κατά το κοινώς λεγόμενο- μαγκιά να γίνονται αυτά τα πράγματα».

    Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «πρέπει οι πολίτες να έχουν την κουλτούρα να ζητούν αποδείξεις και να καταγγέλλουν αυτά τα φαινόμενα», καθώς «αν εμείς δεν καταλάβουμε ότι ως πολίτες πρέπει να αντιστεκόμαστε σε αυτά τα φαινόμενα, τότε αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται».

    Τη συνέντευξη πήραν η Αναστασία Καρυπίδου και η Σοφία Παπαδοπούλου

    [06] Φωτιές στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής από πτώσεις κεραυνών

    Στο «πόδι» ήταν όλη τη νύχτα η Πυροσβεστική Υπηρεσία από φωτιές που εκδηλώθηκαν στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, λόγω πτώσεων κεραυνών.

    Όπως έγινε γνωστό, συνολικά ξέσπασαν εννέα φωτιές σε διάφορες δασικές εκτάσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους βρίσκονται υπό έλεγχο. Κινητοποιήθηκαν 35 πυροσβέστες με 18 υδροφόρα οχήματα.

    [07] Αναβολή για τις 17 Αυγούστου πήρε η δική των Κ. Σακκά και Μ. Σεισίδη

    Για την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 αναβλήθηκε λόγω κρείσσονος η δίκη των Μάριου Σεισίδη και Κώστα Σακκά, από το Β'Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω της απουσίας των τριών αστυνομικών, μαρτύρων κατηγορίας στην υπόθεση, οι οποίοι αν και είχαν κλητευθεί δεν προσήλθαν στο δικαστήριο. Ενώπιον του δικαστηρίου, ο Κώστας Σακκάς, αφού οι αστυνομικοί του έβγαλαν τις χειροπέδες, ζήτησε να του αφαιρεθεί και το αλεξίσφαιρο γιλέκο και το αίτημα έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο και για τους δύο κατηγορούμενους.

    Ωστόσο, ο δικηγόρος των δύο κατηγορουμένων Δημήτρης Κατσαρής, διευκρίνισε στο δικαστήριο ότι η υπεράσπιση δεν έχει λάβει ακόμα γνώση της δικογραφίας, ενώ και οι δύο συλληφθέντες αρνούνται τις πλημμεληματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και παράλληλα, ο Κώστας Σακκάς τόνισε στην έδρα ότι επιθυμεί να λάβει γνώση της δικογραφίας. «Ξυλοκοπηθήκαμε και από την άλλη μας κατηγορούν εμάς πως επιτεθήκαμε» είπε στους δικαστές με τον δικηγόρο του να επισημαίνει στην έδρα ότι η υπεράσπιση επιθυμεί να προσέλθουν οι μάρτυρες-αστυνομικοί και να καταθέσουν στη δίκη.

    [08] Επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου Β΄ στην Κέρκυρα

    Στην Κέρκυρα αναμένεται να βρεθεί το πρωί ο αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, με αφορμή την εορτή των 300 χρόνων από το «θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος» το 1716 για τη σωτηρία του νησιού από την πολιορκία των Οθωμανών.

    Η επίσημη υποδοχή του αρχιεπισκόπου Κύπρου θα γίνει στις 10 το πρωί στη πλατεία Σπιανάδα, στο Λιστόν, ενώ θα ακολουθήσει δοξολογία στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα προεξάρχει σε όλες τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και στη λιτανεία της 11ης Αυγούστου.

    Η αυλαία των θρησκευτικών εκδηλώσεων για την 300ή επετειακή εορτή της σωτηρίας του τόπου, θα ανοίξει απόψε με τη συναυλία του παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, που θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης συνέθεσε ξεχωριστό κομμάτι για την Κέρκυρα και τον Άγιο Σπυρίδωνα. Στη συναυλία θα συμμετέχει η χορωδία Κερκύρας και η φιλαρμονική «Καποδίστριας».

    [09] Πυρκαγιές σε εξέλιξη, σε Κάρυστο και Κύμη

    Δύο δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα στην Κάρυστο και στην Κύμη και είναι σε πλήρη εξέλιξη.

    Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Θύμιο της Καρύστου και καίει δασική έκταση με πουρνάρια, σε δύσβατη περιοχή, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αλλά πνέουν ισχυροί άνεμοι, 7-8 μποφόρ.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ τις πρωινές ώρες επιχειρούσαν και δύο αεροπλάνα, αλλά έφυγαν για την Κύμη, όπου φαίνεται πως η πυρκαγιά είναι πιο επικίνδυνη.

    Ειδικότερα, η πυρκαγιά στην Κύμη εκδηλώθηκε στις 05.50 το πρωί στην θέση Σουτσίνι και καίει έκταση με πεύκα.

    Στην περιοχή υπάρχουν σπίτια, τα οποία όμως, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν απειλούνται προς το παρόν, αλλά και εκεί πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 36 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

    Σημειώνεται ότι από χτες στις 06.00 το πρωί έως σήμερα την ίδια ώρα εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα 57 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

    Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας πυρκαγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (βαθμός 3), υπάρχει και σήμερα στην Αττική, Εύβοια, Ανατολική Στερεά και Αργολιδοκορινθία, καθώς και στην Χαλκιδική, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και νησιά Βορείου Αιγαίου, γι' αυτό συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες.

    [10] Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη Δήλο

    Στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου θα τραγουδήσει το βράδυ της Δευτέρας, 22 Αυγούστου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, τραγούδια επιλεγμένα ειδικά γι αυτόν τον μοναδικό τόπο.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο «Δεύτερη Ζωή», αποτελείται από μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών, από το προσωπικό ρεπερτόριο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Μέσα από τα λόγια της Σαπφούς, του Ελύτη, του Λαπαθιώτη, του Καρυωτάκη, της Πολυδούρη, του Καψάλη, του Ιωάνου, του Γκανά ξεδιπλώνεται μία ελεγεία στον τόπο και τους ανθρώπους.

    Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου.

    [11] Εγκαινιάστηκε η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

    Η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου εντυπωσίασε το βράδυ της ΔευτέραςΈλληνες και ξένους επισκέπτες οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά στα εκθέματα χαρακτηριστικών αρχαιοτήτων διαχρονικά προερχόμενες από διάφορες θέσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και η οποία με τη σύμφωνη γνώμη ειδικών και αρχαιολόγων διαθέτει ένα ιδιαίτερης αξίας αρχαιολογικό τοπίο.

    Αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων την οποία πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, το βράδυ της Δευτέρας, οι πόρτες του καθολικού του Ενετικού Ναού του Αγίου Φραγκίσκου που θα φιλοξενήσει έως την δημιουργία του μόνιμου μουσείου στον νομό την προσωρινή έκθεση, άνοιξαν, και αποκαλύφθηκε το τεράστιο έργο των αρχαιολόγων αλλά και όσων εργάζονται κοπιαστικά για τη διάσωση και διάδοση της ιστορίας. Όπως μάλιστα ανέφερε η προϊσταμένη της αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο κα Τσιγκουνάκη: «Οι Ανασκαφές από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως και σήμερα, αποκαλύπτουν την εξέλιξη μέσα από την προϊστορία, την πρωτοιστορία και την ιστορία του Ρεθύμνου. Μέρος της ιστορίας οι ίδιες οι ανασκαφές, που διαπλάθουν γενεές αρχαιολόγων από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι υιοθετούν το Ρέθυμνο και γίνεται δεύτερη πατρίδα τους».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ρέθυμνο υπάρχει πλήθος ανασκαφών ξένων αρχαιολογικών σχολών και ιδρυμάτων, αλλοδαπών και ημεδαπών πανεπιστημίων, και της αρχαιολογικής υπηρεσίας που έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται, στους Αρμένους, στο Ιερό Κορυφής του Βρύσινα, και την Ελεύθερνα του δήμου Ρεθύμνου, στο Μοναστηράκι το Αποδούλου, και τη Σύβριτο του δήμου Αμαρίου, στη Ζώμινθο και του Ιδαίο 'Αντρο του δήμου Ανωγείων, στους Πέρα Γαληνούς και το Καλό Χωράφι του δήμου Μυλοποτάμου, στο Ιερό Κορυφής των Ατσιπάδων και την Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου καθώς και επιφανειακές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Ζωμίνθου και του Ιδαίου 'Αντρου του δήμου Ανωγείων και στον Πλακιά και την κοιλάδα Αγίου Βασιλείου. Όλες οι ανασκαφές ουσιαστικά εμπλουτίζουν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τη γνώση μας για τη ζωή στην περιοχή από την παλαιολιθική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο σε ένα χρονικό άξονα δηλαδή, κατοίκησης και δημιουργίας χιλιετηρίδων.

    Ο κ. Μπαλτάς επιμένει πως το Ρέθυμνο χρειάζεται οπωσδήποτε ένα μεγάλο νέο, σύγχρονο μουσείο, μιας και όπως δήλωσε: «ένα Μουσείο φιλοξενεί τους προγόνους, μία φιλοξενία από τους σύγχρονους ανθρώπους που και αυτοί με τη σειρά τους φιλοξενούνται μιας και θα παραδώσουν στις επόμενες γενεές? Τόπος διπλής φιλοξενίας δηλαδή είναι το κάθε μουσείο. Ταυτόχρονα όμως ένα μουσείο είναι μία διπλή πύλη. Μία πύλη στο παρόν που ανοίγεται στο παρελθόν και που ανοίγεται και προς το μέλλον. Από το παρελθόν διδασκόμαστε, στο μέλλον βγαίνουμε, ελπίζοντας να πετύχουμε με τα διδάγματα του παρελθόντος. 'Αρα το μουσείο είναι μία διπλή πύλη που συνδέει το μέλλον μας με το παρελθόν μας?. Τα μουσεία σήμερα πια δεν είναι παθητικοί χώροι που περνάνε κάποιοι επισκέπτες και θαυμάζουν, βγάζουν κάποιες φωτογραφίες. Πρόκειται για ζωντανούς χώρους κάθε κοινότητας, πυλώνες ανάπτυξης με την πληρέστερη σημασία του όρου? δεδομένου ότι γύρω από κάθε μουσείο, όλες αυτές οι δραστηριότητες που σήμερα πια συμβαίνουν, το καθιστούν πυλώνα ανάπτυξης. Οι πολίτες στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα έχουν κατανοήσει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία δεν είναι κάτι που απλά πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, αλλά μπορούμε να στηριχτούμε για την ανάπτυξη».

    Αυτή είναι και η άποψη της προϊσταμένης του υπουργείου Πολιτισμού υπεύθυνης των Μουσείων της χώρας Χούλια Καπελώνη η οποία όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Έλληνες για τα μουσεία μας, ενδιαφέρον που μπορεί να αγγίξει πολλούς τομείς της ζωής μιας κοινωνίας τοπικής αλλά και του συνόλου της χώρας».

    Η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου στο Ρέθυμνο, τόσο με το δήμαρχο της πόλης Γιώργη Μαρινάκη όσο και με τον περιφεριάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, επιμένει πως: «είναι τεράστια η ανάγκη δημιουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο νομό μιας και μόνο μέσα σε αυτό θα μπορέσουμε να προβάλουμε στην απόλυτη και ολοκληρωμένη διάσταση τον αρχαιολογικό πλούτο του Ρεθύμνου», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας κα Τσιγκουνάκη μίλησε και για τη δυνατότητα που θα υπάρξει να λειτουργήσει το νέο Μουσείο όταν γίνει, ως ένα μεγάλο διεθνούς εμβέλειας ερευνητικό κέντρο.

    [12] Οι αρχαιοφύλακες για την πρόσθετη εργασία στις εκδηλώσεις της πανσελήνου και την επένδυση στο Ελληνικό

    Ανακοίνωση για το θέμα της πρόσθετης αμοιβής των αρχαιοφυλάκων τις ημέρες των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο, αλλά και το θέμα που ανέκυψε με την επένδυση στο Ελληνικό, εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

    Η Ένωση, αφού πληροφορεί ότι για άλλη μια φορά «συμμετέχει μέσω των μελών της Αρχαιοφυλάκων αφιλοκερδώς στην πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία», επισημαίνει ότι «η κίνηση αυτή καλής θέλησης δεν αναιρεί με κανέναν τρόπο το μόνιμο αίτημά μας για να διευθετηθεί οριστικά με Νομοθετική ρύθμιση, η πρόσθετη αμοιβή των εργαζομένων». Παράλληλα, χαρακτήρισαν το χρόνιο αυτό πρόβλημα, που ελπίζουν να λύσει η ηγεσία του ΥΠΠΟ, ως «χειρότερο και από τον Γόρδιο Δεσμό».

    [13] Υπό δοκιμή μια νέα, πιο αποτελεσματική, θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά

    Ερευνητές στις ΗΠΑ - μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας- προτείνουν μια νέα πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά, καθώς έχουν πλέον βάσιμες ενδείξεις πως το υδροξυκιτρικό οξύ (HCA), που περιέχεται σε φρούτα, μπορεί να διαλύσει αυτές τις πέτρες.Αν αυτό επαληθευθεί σε μεγάλες κλινικές δοκιμές, τότε θα πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική πρόοδο στην προληπτική θεραπεία της νεφρολιθίασης εδώ και 30 χρόνια. Οι πέτρες αυτές είναι μικροί σκληροί κρύσταλλοι οξαλικού ασβεστίου, που σταδιακά συσσωρεύονται στα νεφρά.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Χιούστον Τζέφρι Ράιμερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", μελέτησαν τη δράση του υδροξυκιτρικού οξέος και διαπίστωσαν ότι μπορεί να διαλύσει τους κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου.Στην έρευνα συμμετείχε ο Γιάννης Μπουρμπάκης, από το 2013 επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2001, από όπου και πήρε το διδακτορικό του το 2006, για να συνεχίσει την καριέρα του στις ΗΠΑ.

    [14] Τερματίζεται η έρευνα για το στείρο νετρίνο

    Οι επιστήμονες δηλώνουν πλέον σχεδόν σίγουροι -κατά 99%- ότι δεν υπάρχει στη φύση το σωματίδιο με την ονομασία «στείρο νετρίνο», μετά την πολυετή αλλά άκαρπη αναζήτησή του. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι δεν πρόκειται να το βρουν με τους υπάρχοντες ανιχνευτές, αφήνοντας έτσι ένα πολύ μικρό «παραθυράκι» για μια μελλοντική ανακάλυψη, αλλά με άλλου είδους παρατηρητήρια.

    Οι ερευνητές του Παρατητηρίου Νετρίνων IceCube, που διαθέτει έναν τεράστιο ανιχνευτή κάτω από τους πάγους στο Νότιο Πόλο, ανακοίνωσαν επίσημα ότι -μετά και τα τελευταία στοιχεία- η έρευνά τους έχει καταλήξει στο...μηδέν, άρα πρέπει να βγουν τα αναπόφευκτα συμπεράσματα. Αν και το IceCube δεν έχει σταματήσει ακόμη την έρευνα, οι επιστήμονές του δεν περιμένουν πια να...βγάλουν λαγό από το καπέλο.

    Σε μια προσπάθεια να συμπληρώσουν τα κενά του «Καθιερωμένου Προτύπου» (Standard Model) της σωματιδιακής Φυσικής, οι φυσικοί είχαν προτείνει από τα μέσα της δεκαετίας του '90 την ύπαρξη ενός υποθετικού σωματιδίου, του στείρου νετρίνου. Αν όντως ανακαλυπτόταν, θα εμπλούτιζε την «οικογένεια» των νετρίνων, που περιλαμβάνει ήδη τρία μέλη ή «γεύσεις» (νετρίνα ηλεκτρονίων, μιονίων και ταυ), ενώ θα βοηθούσε να πέσει φως στο μυστήριο της σκοτεινής ύλης και της ασυμμετρίας ύλης-αντιύλης στο σύμπαν.

    Τα νετρίνα είναι σωματίδια-φαντάσματα, με σχεδόν καθόλου μάζα, τα οποία σπάνια αλληλεπιδρούν με την κανονική ύλη, γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο να ανιχνευθούν. Επιπλέον, καθώς ταξιδεύουν, συνεχώς αλλάζουν «γεύση», καθώς ξαφνικά ένα είδος νετρίνου μεταμορφώνεται σε ένα άλλο είδος.

    [15] Ανακαλύφθηκαν «ζωντανά» ίχνη στη Γη από έκρηξη σούπερ-νόβα

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στον πλανήτη μας την «υπογραφή» μιας έκρηξης υπερκαινοφανούς αστέρα (σούπερ-νόβα), η οποία συνέβη πριν από τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια χρόνια. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η υπογραφή αυτή είναι «ζωντανή», καθώς οφείλεται σε ζωντανούς οργανισμούς, που είχαν αξιοποιήσει δεόντως τα εξωγήινα χημικά στοιχεία.

    Όταν ένα γιγάντιο άστρο ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής του με την μορφή μιας κατακλυσμικής έκρηξης σούπερ-νόβα, διάφορα υλικά εκτοξεύονται στον διαστρικό χώρο, όπως ισότοπα σιδήρου-60.Το συγκεκριμένο ραδιοϊσότοπο δεν παράγεται με φυσικό τρόπο στη Γη, συνεπώς η παρουσία του παραπέμπει σε κάποια έκρηξη σούπερ-νόβα, το «αποτύπωμα» της οποίας έφθασε έως εδώ.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σον Μπίσοπ του Τμήματος Φυσικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), εντόπισαν άτομα σιδήρου-60 μέσα σε απολιθωμένους νανοκρυστάλλους μαγνητίτη, που είχαν παραχθεί από μικροοργανισμούς (τα λεγόμενα «μαγνητοτακτικά» βακτήρια). Τα δείγματα ελήφθησαν από δύο ιζήματα κάτω από τον βυθό του Ειρηνικού ωκεανού.

    [16] Πυρκαγιές σε δύο περιοχές της Εύβοιας

    Με ενισχυμένες δυνάμεις επιχειρεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά της πυρκαγιάς στην Κύμης Ευβοίας (περιοχή Σουτσίνι). Συνολικά επιχειρούν 36 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

    Πυρκαγιά σημειώθηκε επίσης σε δασική έκταση στην περιοχή Θύμιο Καρύστου στην Εύβοια. Εκεί επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 8 πεζοπόρο, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

    [17] Υπ.Υποδομών: Οι ανακοινώσεις της ΝΔ για τα υδατοδρόμια, συμπίπτουν με τις ανακοινώσεις συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας

    Με την βαρύτατη καταγγελία ότι «οι ανακοινώσεις της ΝΔ συμπίπτουν με τις συνεντεύξεις και τις ανακοινώσεις συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας», απαντά το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα από την αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με το σχέδιο νόμο για τα υδατοδρόμια, και τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά χτυπάει τις ιδιωτικές επενδύσεις και υπονομεύει την ανάπτυξη.

    Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών καταγγέλλει εξάλλου ότι η ΝΔ, εδώ και χρόνια έδινε γη και ύδωρ στα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς εθνικό σχέδιο, και την ίδια στάση τηρεί και σήμερα, εντός και εκτός της χώρας, και ότι συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της εξυπηρέτησης συμφερόντων.

    «Το νέο επικοινωνιακό αφήγημα που ανακάλυψε η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι της αυτήν τη φορά, έχει τίτλο «Η Κυβέρνηση μπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις και φρενάρει επενδύσεις». Ως κεντρικό θέμα του νέου αφηγήματος της για σήμερα, η ΝΔ αναδεικνύει το νέο καινοτόμο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια που τέθηκε από την περασμένη Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση», αναφέρει το υπουργείο Υποδομών και κατηγορεί τη ΝΔ ότι «δυστυχώς συνεχίζει την πολιτική της στρέβλωσης, θεωρώντας ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει, όπως αυτή και οι συνοδοιπόροι της είχαν σχεδιάσει, αποικία χρέους και συμφερόντων, που θα νομοθετεί κατά παραγγελία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων».

    [18] Από «μηδενική βάση» επιθυμεί ο Ερντογάν να ξαναρχίσουν οι τουρκορωσικές σχέσεις

    Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι θα επιθυμούσε να ξαναρχίσει τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία "από μηδενική βάση" και να επαναλάβει τη συνεργασία της χώρας του με τη Μόσχα σε πολλούς τομείς.

    Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν την παραμονή της συνάντησης που θα έχει με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη με σκοπό να δοθεί τέλος σε μια περίοδο υψηλών τόνων και εντάσεων, με αφορμή την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον περασμένο Νοέμβριο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    Η Ρωσία επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκίας και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε κατά 87% κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος.

    Μιλώντας στο TASS, ο Ερντογάν αναφέρθηκε κατ' επανάληψη στον Πούτιν αποκαλώντας τον "αγαπητό" και "αξιοσέβαστο" Βλαντίμιρ και τον χαρακτήρισε φίλο του.

    Είπε μάλιστα ότι είναι ευγνώμων απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο γιατί σχεδόν ακαριαία του εξέφρασε τη στήριξή του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

    "Η επίσκεψη αυτή συνιστά ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις μας, που ξεκινούν ξανά από το μηδέν. Μια νέα σελίδα θα ανοίξει στους ρωσοτουρκικούς δεσμούς. Η σελίδα αυτή θα περιλαμβάνει στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία", τόνισε. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θέλει να "ξεπαγώσει" άμεσα η συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Ακουγιού.

    [19] Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη Δήλο

    Στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου θα τραγουδήσει το βράδυ της Δευτέρας, 22 Αυγούστου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, τραγούδια επιλεγμένα ειδικά γι αυτόν τον μοναδικό τόπο.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο «Δεύτερη Ζωή», αποτελείται από μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών, από το προσωπικό ρεπερτόριο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Μέσα από τα λόγια της Σαπφούς, του Ελύτη, του Λαπαθιώτη, του Καρυωτάκη, της Πολυδούρη, του Καψάλη, του Ιωάνου, του Γκανά ξεδιπλώνεται μία ελεγεία στον τόπο και τους ανθρώπους.

    Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου.

    [20] Εγκαινιάστηκε η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

    Η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου εντυπωσίασε το βράδυ της ΔευτέραςΈλληνες και ξένους επισκέπτες οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά στα εκθέματα χαρακτηριστικών αρχαιοτήτων διαχρονικά προερχόμενες από διάφορες θέσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και η οποία με τη σύμφωνη γνώμη ειδικών και αρχαιολόγων διαθέτει ένα ιδιαίτερης αξίας αρχαιολογικό τοπίο.

    Αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων την οποία πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, το βράδυ της Δευτέρας, οι πόρτες του καθολικού του Ενετικού Ναού του Αγίου Φραγκίσκου που θα φιλοξενήσει έως την δημιουργία του μόνιμου μουσείου στον νομό την προσωρινή έκθεση, άνοιξαν, και αποκαλύφθηκε το τεράστιο έργο των αρχαιολόγων αλλά και όσων εργάζονται κοπιαστικά για τη διάσωση και διάδοση της ιστορίας. Όπως μάλιστα ανέφερε η προϊσταμένη της αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο κα Τσιγκουνάκη: «Οι Ανασκαφές από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως και σήμερα, αποκαλύπτουν την εξέλιξη μέσα από την προϊστορία, την πρωτοιστορία και την ιστορία του Ρεθύμνου. Μέρος της ιστορίας οι ίδιες οι ανασκαφές, που διαπλάθουν γενεές αρχαιολόγων από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι υιοθετούν το Ρέθυμνο και γίνεται δεύτερη πατρίδα τους».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ρέθυμνο υπάρχει πλήθος ανασκαφών ξένων αρχαιολογικών σχολών και ιδρυμάτων, αλλοδαπών και ημεδαπών πανεπιστημίων, και της αρχαιολογικής υπηρεσίας που έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται, στους Αρμένους, στο Ιερό Κορυφής του Βρύσινα, και την Ελεύθερνα του δήμου Ρεθύμνου, στο Μοναστηράκι το Αποδούλου, και τη Σύβριτο του δήμου Αμαρίου, στη Ζώμινθο και του Ιδαίο 'Αντρο του δήμου Ανωγείων, στους Πέρα Γαληνούς και το Καλό Χωράφι του δήμου Μυλοποτάμου, στο Ιερό Κορυφής των Ατσιπάδων και την Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου καθώς και επιφανειακές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Ζωμίνθου και του Ιδαίου 'Αντρου του δήμου Ανωγείων και στον Πλακιά και την κοιλάδα Αγίου Βασιλείου. Όλες οι ανασκαφές ουσιαστικά εμπλουτίζουν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τη γνώση μας για τη ζωή στην περιοχή από την παλαιολιθική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο σε ένα χρονικό άξονα δηλαδή, κατοίκησης και δημιουργίας χιλιετηρίδων.

    Ο κ. Μπαλτάς επιμένει πως το Ρέθυμνο χρειάζεται οπωσδήποτε ένα μεγάλο νέο, σύγχρονο μουσείο, μιας και όπως δήλωσε: «ένα Μουσείο φιλοξενεί τους προγόνους, μία φιλοξενία από τους σύγχρονους ανθρώπους που και αυτοί με τη σειρά τους φιλοξενούνται μιας και θα παραδώσουν στις επόμενες γενεές? Τόπος διπλής φιλοξενίας δηλαδή είναι το κάθε μουσείο. Ταυτόχρονα όμως ένα μουσείο είναι μία διπλή πύλη. Μία πύλη στο παρόν που ανοίγεται στο παρελθόν και που ανοίγεται και προς το μέλλον. Από το παρελθόν διδασκόμαστε, στο μέλλον βγαίνουμε, ελπίζοντας να πετύχουμε με τα διδάγματα του παρελθόντος. 'Αρα το μουσείο είναι μία διπλή πύλη που συνδέει το μέλλον μας με το παρελθόν μας?. Τα μουσεία σήμερα πια δεν είναι παθητικοί χώροι που περνάνε κάποιοι επισκέπτες και θαυμάζουν, βγάζουν κάποιες φωτογραφίες. Πρόκειται για ζωντανούς χώρους κάθε κοινότητας, πυλώνες ανάπτυξης με την πληρέστερη σημασία του όρου? δεδομένου ότι γύρω από κάθε μουσείο, όλες αυτές οι δραστηριότητες που σήμερα πια συμβαίνουν, το καθιστούν πυλώνα ανάπτυξης. Οι πολίτες στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα έχουν κατανοήσει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία δεν είναι κάτι που απλά πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, αλλά μπορούμε να στηριχτούμε για την ανάπτυξη».

    Αυτή είναι και η άποψη της προϊσταμένης του υπουργείου Πολιτισμού υπεύθυνης των Μουσείων της χώρας Χούλια Καπελώνη η οποία όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Έλληνες για τα μουσεία μας, ενδιαφέρον που μπορεί να αγγίξει πολλούς τομείς της ζωής μιας κοινωνίας τοπικής αλλά και του συνόλου της χώρας».

    Η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου στο Ρέθυμνο, τόσο με το δήμαρχο της πόλης Γιώργη Μαρινάκη όσο και με τον περιφεριάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, επιμένει πως: «είναι τεράστια η ανάγκη δημιουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο νομό μιας και μόνο μέσα σε αυτό θα μπορέσουμε να προβάλουμε στην απόλυτη και ολοκληρωμένη διάσταση τον αρχαιολογικό πλούτο του Ρεθύμνου», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας κα Τσιγκουνάκη μίλησε και για τη δυνατότητα που θα υπάρξει να λειτουργήσει το νέο Μουσείο όταν γίνει, ως ένα μεγάλο διεθνούς εμβέλειας ερευνητικό κέντρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 August 2016 - 8:32:48 UTC