Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: «Η χώρα μας χρειάζεται πολιτικές στήριξης και όχι υπονόμευσης των ιδιωτικών επενδύσεων»
  • [02] Αλ. Χαρίτσης: Προτεραιότητα ο πολιτισμός στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο
  • [03] Γ. Σταθάκης: Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των επενδύσεων
  • [04] Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην παλιά ιστορική πόλη της Λευκάδας
  • [05] Στις «16» της σπάθης γυναικών του Ολυμπιακού Τουρνουά ξιφασκίας του Ρίο ,η Βάσω Βουγιούκα
  • [06] Η Άγκυρα ήρε τον αποκλεισμό πρόβασης στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik
  • [07] Πακιστάν : Τουλάχιστον 93 οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας σε νοσοκομείο
  • [08] Βρετανία: Απεβίωσε ο Ιρλανδός ιερέας που είχε υψώσει ένα λευκό μαντήλι τη "Ματωμένη Κυριακή" του 1972
  • [09] Προφυλακιστέος ο 41χρονος για την δολοφονία στο Κορωπί
  • [10] ΥΠΕΝ: «Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας...»
  • [11] Ξαναρχίζουν οι πτήσεις της Delta Airlines. Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στο σύστημα πληροφορικής
  • [12] Ιταλία: Το ανώτατο δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για δημοψήφισμα

  • [01] ΝΔ: «Η χώρα μας χρειάζεται πολιτικές στήριξης και όχι υπονόμευσης των ιδιωτικών επενδύσεων»

    «Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επιλέγει, για άλλη μια φορά, να χτυπήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, να υπονομεύσει την ανάπτυξη και να ακυρώσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια, όχι μόνο δεν βελτιώνει το πλαίσιο για την αδειοδότηση ιδιωτικών υδατοδρομίων, αλλά ακυρώνει και κλείνει ερμητικά κάθε δυνατότητα για ιδιωτικά υδατοδρόμια στη χώρα μας.

    «Δεν επιτρέπει στους ιδιώτες να επενδύσουν στον τομέα αυτό, παρά μόνο με τη σύμπραξη του Δημοσίου. Ακυρώνει, ταυτόχρονα, προσπάθειες τριών και πλέον ετών, που είχαν ξεκινήσει το 2013 με τον αναπτυξιακό νόμο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επεκτείνει την ισχύ του σε εκκρεμείς αιτήσεις ιδιωτών, έτσι ώστε το Δημόσιο να υφαρπάξει τις σχετικές άδειες», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα «τις χρεοκοπημένες ιδεοληψίες της», που φρενάρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να αποσύρει άμεσα τις σχετικές διατάξεις.

    [02] Αλ. Χαρίτσης: Προτεραιότητα ο πολιτισμός στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο

    Την κινητοποίηση των δήμων και των περιφερειών της χώρας για να καταθέσουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομίας, ώριμες προτάσεις, ενταγμένες σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτιστικής ανάπτυξης ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης κατά την διήμερη επίσκεψή του στη Λευκάδα.

    Ο υφυπουργός, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διημερίδα «Ο πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης» που διοργάνωσε ο δήμος Λευκάδας στις 5 και 6 Αυγούστου. Το θέμα της ομιλίας του υφυπουργού ήταν: «Η σημασία του πολιτισμού στο σχέδιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη - Η νέα αντίληψη στο ΕΣΠΑ 2014-2020».

    Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι ο πολιτισμός κατέχει καίρια θέση στον κυβερνητικό σχεδιασμό για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και ανέπτυξε τους τρεις άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι σχετικές πρωτοβουλίες: ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ζωντανή σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά ως δημόσιο αγαθό, στήριξη της σύγχρονης πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής και ευρύτερα της αποκαλούμενης «δημιουργικής βιομηχανίας».

    Ο κ. Χαρίτσης εξήγησε πως οι άξονες αυτοί εισέρχονται ως προτεραιότητες στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και εξέθεσε διεξοδικά τις δράσεις για τον πολιτισμό που ήδη υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των επιμέρους Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην προτεραιότητα που αποδίδεται στις νέες προσκλήσεις επιχειρηματικότητας (αυτοαπασχόληση πτυχιούχων, νεοφυής επιχειρηματικότητα, θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων) στον τομέα της «πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας».

    Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός: «Συνολικά, το νέο παραγωγικό μοντέλο, στο οποίο στοχεύουμε, βάζει στο κέντρο τη γνώση και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων». Ο κ. Χαρίτσης στάθηκε ακόμη στη συνεργασία ανάμεσα στους χώρους του πολιτισμού αφενός και της έρευνας και καινοτομίας αφετέρου, και συγκεκριμένα στη δράση «Πολιτισμός, Πολιτιστική Κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία» που ανήγγειλαν ο Τομέας Έρευνας του υπουργείου Παιδείας και το υπουργείο Πολιτισμού (με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ). Η προώθηση της καινοτόμου τεχνολογίας για τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα πεδίο όπου η χώρα μας ήδη πρωτοστατεί και όπου διαφαίνονται σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

    Ο υφυπουργός επισήμανε επίσης ότι, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, έργα υποδομής για τον πολιτισμό θα μπορούν κατά κύριο λόγο να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. «Έγκειται», τόνισε, «στους δήμους και τις περιφέρειες να καταθέσουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Οικονομίας, ώριμες προτάσεις, ενταγμένες σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτιστικής ανάπτυξης».

    Τέλος, σε σχέση με το Αρχαίο Θέατρο Λευκάδας, που αποτέλεσε και την αφορμή για την πραγματοποίηση της διημερίδας, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τον δήμο Λευκάδας και την περιφέρεια Ιονίων Νήσων και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των εργασιών αποκάλυψης του μνημείου.

    [03] Γ. Σταθάκης: Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση των επενδύσεων

    Την άποψη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, διατύπωσε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

    Με αφορμή το «κλείσιμο» της κοινοβουλευτικής περιόδου και του απολογισμού του έργου τους, ο κ. Σταθάκης και οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, παρεχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, στη διάρκεια της οποίας υπουργός Οικονομίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσαφηνίσει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις.

    Θα είναι ένας συνδυασμός με δημόσιες επενδύσεις, που αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι, αλλά ο βασικός κορμός θα είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις».

    [04] Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην παλιά ιστορική πόλη της Λευκάδας

    Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το πρωί, στον παραδοσιακό οικισμό, της παλιάς πόλης της Λευκάδας. Η πύρινη λαίλαπα, κατάφερε στο πέρασμά της να τυλίξει στις φλόγες έξι σπίτια, ξύλινα αντισεισμικά κτίρια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Από τις φλόγες δεν γλύτωσε και ο παλιός ιστορικός κινηματογράφος της Λευκάδας, ενώ ο μητροπολίτης Λευκάδας είχε δώσει εντολή να εκκενωθεί ο Ιερός Ναός της Παναγίας των Ξένων.

    Στρώμα καπνού έχει καλύψει το νησί του Ιονίου, ενώ μεγάλη δύναμη πυροσβεστών έδωσε μάχη με τις φλόγες προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί και κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

    Η περιοχή αναμένεται να μείνει τις επόμενες ώρες αποκλεισμένη, ενώ τις πληγές τους μετρούν οι Λευκαδίτες που είδαν τα σπίτια τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός.

    [05] Στις «16» της σπάθης γυναικών του Ολυμπιακού Τουρνουά ξιφασκίας του Ρίο ,η Βάσω Βουγιούκα

    Στο γύρο των «16» της σπάθης γυναικών του Ολυμπιακού Τουρνουά ξιφασκίας του Ρίο ντε Τζανέιρο προκρίθηκε η Βάσω Βουγιούκα. Η Ελληνίδα οπλομάχος, αφού πέρασε "bye" στον γύρο των «64», επικράτησε με 15-8 (8-6, 7-2) της Αμερικανίδας Νταγκμάρα Βόζνιακ στην πρώτη «μάχη» της και εξασφάλισε την πρόκριση στον γύρο των «16». Αντίπαλος της Βουγιούκα στο δρόμο προς την προημιτελική φάση θα είναι είτε η Τάνια Αραγιάλες (Μεξικό) είτε η Γιάνα Εγκόριαν (Ρωσία). Η έναρξη των αγώνων της φάσης των «16» είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 σήμερα, ώρα Ελλάδας.

    [06] Η Άγκυρα ήρε τον αποκλεισμό πρόβασης στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik

    Η Τουρκία ήρε την απαγόρευση πρόσβασης στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik, μετά από μήνες αποκλεισμού, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

    Η τουρκική κυβέρνηση είχε αποκλείσει την πρόσβαση στο Sputnik στις 14 Απριλίου, επικαλούμενη τη νομοθεσία αναφορικά με εγκλήματα που διαπράττονται μέσω διαδικτυακών μεταδόσεων. Πλέον, η πρόσβαση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Sputnik στην Τουρκία δεν αποτελεί πρόβλημα.

    «Η ιστοσελίδα μας στην Τουρκία ξεμπλόκαρε. Από τις 10 π.μ. ώρα Μόσχας αρχίσαμε να λαμβάνουμε μηνύματα από χρήστες ότι η ιστοσελίδα είναι και πάλι προσβάσιμη. Αρχίσαμε να ελέγχουμε την πληροφορία αυτή και πράγματι λειτουργεί», δήλωσε ο αρχισυντάκτης της τουρκικής ιστοσελίδας Μαχίρ Μποζτέπε στο Sputnik.

    Η απαγόρευση ήρθη εν μέσω της αποκατάστασης των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, που είχαν ενταθεί όταν η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό στη συριακή μεθόριο στις 24 Νοεμβρίου του 2015.

    [07] Πακιστάν : Τουλάχιστον 93 οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας σε νοσοκομείο

    Τουλάχιστον 93 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 άλλοι τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου της πόλης Κουέτα στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ARY News, στους νεκρούς περιλαμβάνονται 25 δικηγόροι και δύο δημοσιογράφοι, ενώ μεγάλος αριθμός δικηγόρων και ορισμένοι δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των 50 και πλέον τραυματιών που έχουν διακομιστεί σε διάφορα νοσοκομεία στην Κουέτα, πρωτεύουσας της νοτιοδυτικής επαρχίας Μπαλουτσιστάν.

    Ο Ρεχμάρ Μπάλοχ, υπουργός Υγείας του Μπαλουτσιστάν, επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας που άφησε 93 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της ίδιας επαρχίας, Σαρφαράχ Μπούγκτι, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, είχε αναφέρει από την πλευρά του νωρίτερα ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 50.

    Ο Μπάλοχ είπε πως όλα τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή νοσηλεία στους τραυματίες.

    Μονάδα εξουδετέρωσης βομβών ανέφερε πως την έκρηξη προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας ο οποίος είχε περασμένη στη μέση του μια ζώνη με εκρηκτικά βάρους οκτώ έως δέκα κιλών.

    Η μονάδα ανέφερε ότι βρήκε μέλη του βομβιστή τα οποία θα μεταφερθούν σε εργαστήριο για να εξεταστούν ώστε να ταυτοποιηθεί.

    [08] Βρετανία: Απεβίωσε ο Ιρλανδός ιερέας που είχε υψώσει ένα λευκό μαντήλι τη "Ματωμένη Κυριακή" του 1972

    Ο ιερέας που ύψωσε το λευκό ματωμένο μαντήλι του προς τα βρετανικά στρατεύματα τη "Ματωμένη Κυριακή" του 1972, σε μια κίνηση η οποία έγινε μία από τις πιο ισχυρές εικόνες της σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 82 ετών, ανακοίνωσε η Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας.

    Ο Έντουαρντ Ντέιλι, ο οποίος έγινε στη συνέχεια επίσκοπος και υπέρμαχος της ειρήνης, είχε εμφανιστεί στις τηλεοπτικές οθόνες σ' όλον τον κόσμο όταν είχε ηγηθεί μιας ομάδας ανδρών που μετέφεραν έναν ετοιμοθάνατο νέο περνώντας μέσα από τους βρετανούς στρατιώτες που είχαν ανοίξει πυρ εναντίον πλήθους ρωμαιοκαθολικών έπειτα από μια πορεία διαμαρτυρίας, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους.

    Ο Ντέιλι, ο οποίος διετέλεσε στη συνέχεια για 19 χρόνια επίσκοπος του Ντέρι και υπήρξε επί δεκαετίες υποστηρικτής εκστρατειών υπέρ της ειρήνης, απεβίωσε νωρίς σήμερα το πρωί, αναφέρει σε δήλωσή που εξέδωσε η Σύνοδος Ιρλανδών Επισκόπων.

    Η μαρτυρία του για τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής βοήθησαν να ταχθεί η κοινή γνώμη με το μέρος των διαδηλωτών.

    Την εποχή εκείνη είχε απορριφθεί από τις βρετανικές αρχές, όμως αποδείχθηκε ακριβής κατά την έρευνα η οποία διεξήχθη το 2010 και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άμαχοι σκοτώθηκαν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να ζητήσει συγγνώμη ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

    Οι φόνοι αυτοί του 1972 άλλαξαν την πορεία των "Troubles" (Ταραχές) που είχαν ξεσπάσει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, δίνοντας ώθηση στη βίαιη εκστρατεία του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) για την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να αποτελέσει τμήμα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

    Μια ειρηνευτική συμφωνία το 1998, η οποία συνήφθη αφού είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι, έβαλε σε μεγάλο βαθμό τέλος στη σύγκρουση που έφερνε αντιμέτωπους κυρίως Καθολικούς, που ήθελαν μια ενωμένη Ιρλανδία, και Ενωτικούς, κυρίως Προτεστάντες, που ήθελαν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    [09] Προφυλακιστέος ο 41χρονος για την δολοφονία στο Κορωπί

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 41χρονος που πυροβόλησε τον πατέρα της 26χρονης συντρόφου του, η οποία σκότωσε την πρώην γυναίκα του στο Κορωπί.

    Ο 41χρονος απολογήθηκε για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, καθώς πυροβόλησε τον πατέρα της συντρόφου του και μία γυναίκα, τραυματίζοντάς τους ευτυχώς ελαφρά, γιατί τον θεωρούσε υπεύθυνο για τη δολοφονία της 35χρονης πρώην συζύγου του, με την οποία είχε αποκτήσει δύο παιδιά, ενώ άλλα δύο παιδιά, που βρίσκονται στην βρεφική ηλικία, έχει αποκτήσει και με τη δράστιδα του εγκλήματος.

    «Πάνω απ όλα κρίμα στη κοπέλα που έφυγε και δεν έφταιγε σε τίποτα» δήλωσε ο κατηγορούμενος κατά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο και λίγο πριν οι αστυνομικοί τον οδηγήσουν στην φυλακή. «Έχω μετανιώσει παρά πολύ για ότι έχει γίνει. Δεν ήταν καλά η κοπέλα. Ο πατέρας φταίει για όλα. Έκανα λάθος που άφησα τη γυναίκα μου γι? αυτή την κοπέλα. Ήθελα να επιστρέψω σπίτι μου. Τα είχαμε ξαναβρεί» πρόσθεσε.

    [10] ΥΠΕΝ: «Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας...»

    «Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας αυτή τη περίοδο» υπογραμμίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σημερινό ενημερωτικό του σημείωμα και προσθέτει ότι η ΔΕΗ μπορεί να μεταβεί στη νέα εποχή διατηρώντας κοινωνικά χαρακτηριστικά. Επισημαίνει δε ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται εξαιρετικά σταθερή, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να παίζει ρόλο σε πολλές δραστηριότητες και ότι πρακτική των συμπράξεων μπορεί να την ωθήσει στη νέα εποχή διαφυλάσσοντας τον όμιλο.

    Το υπουργείο σημειώνει ότι: «η ΔΕΗ θα μεταβεί στη νέα ενεργειακή εποχή, παραμένοντας στην πρώτη θέση των ενεργειακών ομίλων, με την ισχυρή παρουσία του Δημοσίου στη μετοχική της σύνθεση να διασφαλίζει ότι θα παρεμβαίνει στα ενεργειακά δρώμενα με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά που διακρίνουν την ηλεκτρική ενέργεια, ένα εμπορεύσιμο, αλλά πρωτίστως κοινωνικό, αγαθό».

    Ακόμη, υπογραμμίζει ότι το ίδιο δεν μένει πολιτικά άπρακτο στην τελική διαμόρφωση ενός σχεδίου για τις εξελίξεις σε σχέση με το μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον ενώ προσθέτει ότι και η διοίκηση της ΔΕΗ - παρά τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα - «?είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις προκειμένου να διασφαλίσει την επιχείρηση, αλλά και να καταλήξει σε έναν εύλογο τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων των πολιτών - πελατών της».

    Δείγμα αυτής της προσέγγισης, όπως τονίζει το υπουργείο, «είναι η πρόσφατη, σαφής, διαβεβαίωσή της ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά τις αντίθετες προβλέψεις μερίδας των ΜΜΕ και πολιτικών δυνάμεων, με αφορμή τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις χρεώσεις των εταιριών προμήθειας υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πρόκειται για μια οπτική που εκφράζει απόλυτα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη ΔΕΗ και τον ελληνικό λαό ενθαρρύνει την επιχείρηση προς επιλογές που λειτουργούν επωφελώς και για τις δύο πλευρές».

    Πολυεπίπεδες μειώσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

    Εξάλλου, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, αν και υπερτονίστηκε το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όχι μόνο με ευθύνη, αλλά και με μεθόδευση της κυβέρνησης, η πραγματική εικόνα είναι ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν υλοποιηθεί πολυεπίπεδες μειώσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως στους συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ και στους επαγγελματίες, (θυμίζουμε, έκπτωση 10% για τους επαγγελματίες και στη συνέχεια έκπτωση 15% συνολικά για τους συνεπείς καταναλωτές). Παράλληλα, εφαρμόστηκαν μέτρα διευκόλυνσης των οικιακών καταναλωτών και συνολικά των πελατών της ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιβαρύνσεις που έρχονται σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης οικονομικής δυστοκίας μετά από μια δύσκολη εξαετία. Η κατάργηση της προκαταβολής για την ρύθμιση οφειλών και οι 36 δόσεις, είναι μέρος αυτής της προσπάθειας. Ακόμη και η τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης για την οποία σήμανε ο «συναγερμός» των αυξήσεων, είχε εντελώς διαφορετικό στόχο: την αποφυγή νέας αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ σε βάρος των καταναλωτών.

    Τα περιθώρια, ωστόσο είναι τεράστια και η διοίκηση της ΔΕΗ είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις προκειμένου να διασφαλίσει την επιχείρηση, αλλά και να καταλήξει σε έναν εύλογο τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων των πολιτών - πελατών της. Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές ακόμη και για την αποστολή εξαμηνιαίων λογαριασμών, με τους καταναλωτές να καλούνται να καλύψουν μέσα σε λίγες ημέρες το ενεργειακό κόστος μισού έτους, μαζί με τις πρόσθετες χρεώσεις, κάτι ακατόρθωτο σε πολλές περιπτώσεις. Είναι ένα παράδειγμα -προς αποφυγή- για το πώς δημιουργούνται ορισμένες φορές τα χρέη. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας αυτή τη περίοδο. Και είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από παλιά, ως αποτέλεσμα των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

    ΑΔΜΗΕ

    Το υπουργείο δηλώνει ότι προωθεί υπεύθυνα και με σχέδιο την συμβολή του στις εξελίξεις σε σχέση με το μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον. Δεν αναμένει πολιτικά άπρακτο την τελική τους διαμόρφωση. Αναφέρει στη συνέχεια ότι χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, όπου ο σχεδιασμός προχωρά και αποφεύχθηκε η ιδιωτικοποίηση του 66% του διαχειριστή του Δικτύου Υψηλής Τάσης, με διατήρηση του 51% απευθείας στο Δημόσιο, ενώ οι ρυθμίσεις για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) ενεργοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες, εντός των περιορισμών που τίθενται για τη δραστηριοποίηση όλων των εταιριών -και της ΔΕΗ- στην ενεργειακή αγορά.

    «Είναι πολλοί όσοι εμφανίζονται να υπερασπίζονται τη ΔΕΗ, αν και αρκετοί θα προτιμούσαν τη συμβολική παρουσία του Δημοσίου σε ό,τι θα απέμενε μετά την υλοποίηση του νομοθετημένου σχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ». Η κυβέρνηση, με την ακύρωση του νόμου για τη «Μικρή ΔΕΗ» επιδιώκει την προσαρμογή και την ισχυροποίηση της ΔΕΗ στο νέο απαιτητικό περιβάλλον» όπως σημειώνει το υπουργείο.

    Είναι ένα περιβάλλον πιο σύνθετο, συνεχίζει η ανακοίνωση, με τις προκλήσεις της οικονομίας σε ισχύ, με τους πολίτες οικονομικά εξαντλημένους, με νέους κανόνες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι σύντομα θα λάβουν συγκεκριμένη μορφή, αλλά και με τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από το στόχο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι στην επόμενη φάση, όπου τα στεγανά των ενεργειακών δραστηριοτήτων καταρρίπτονται για τις ενεργειακές εταιρίες, η ΔΕΗ έχει τεράστια πλεονεκτήματα και τη δυνατότητα να μετατρέψει μια περιοριστική υποχρέωση, αναφορικά με το ανώτερο μερίδιο αγοράς που θα μπορεί να κατέχει μια ενεργειακή εταιρία το 2020, σε ευκαιρία εξωστρέφειας και επέκτασης. Από την εγγύηση της παρουσίας του Δημοσίου στη μετοχική της σύνθεση, έως την πολυετή εμπειρία της, τα στελέχη της, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ελληνική ενεργειακή αγορά, η ΔΕΗ εμφανίζεται εξαιρετικά σταθερή, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να παίζει ρόλο σε πολλές δραστηριότητες, αντί να κυριαρχεί σε μία κατά 100%.

    Συμπράξεις

    Η πρακτική των συμπράξεων, αναφέρει το υπουργείο, μπορεί να ωθήσει τη ΔΕΗ στη νέα εποχή διαφυλάσσοντας τον όμιλο. «Νέοι ενεργειακοί τομείς, πρόσθετα κεφάλαια, αυτόνομα σχήματα με πολλαπλασιαστικά οφέλη, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, διεθνείς συμμαχίες, παρουσία σε άλλες χώρες εντός της διασυνδεδεμένης ευρωπαϊκής αγοράς και όχι μόνο. Όλα αυτά είναι βάσεις μιας ανάπτυξης που ένας όμιλος σαν τη ΔΕΗ μπορεί να επωμιστεί και οφείλει να το πράξει, εφόσον το εξωτερικό περιβάλλον εξελίσσεται με τη δική του δυναμική. Στο βαθμό που η ΔΕΗ συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα, τότε θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πολλά από τα σημερινά της προβλήματα, τα οποία δεν είναι ανυπέρβλητα εφόσον επιλεχθούν οι σωστές κινήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [11] Ξαναρχίζουν οι πτήσεις της Delta Airlines. Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στο σύστημα πληροφορικής

    Η βλάβη στο σύστημα πληροφορικής που καθήλωσε στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη της Delta Airlines επιδιορθώθηκε και οι πτήσεις σταδιακά ξαναρχίζουν, ανακοίνωσε η αμερικανική αεροπορική εταιρεία.

    "Η καθήλωση των αεροσκαφών της Delta αίρεται και αναμένεται ότι θα επαναληφθεί περιορισμένος αριθμός πτήσεων, μετά την αποκατάσταση της βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης στην Ατλάντα που έπληξε το σύστημα πληροφορικής" ανέφερε μέσω του Twitter η εταιρεία, προειδοποιώντας όμως τους πελάτες της ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

    Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες είδαν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται ή να καθυστερούν σημαντικά σήμερα το πρωί, μετά τη βλάβη που κράτησε περίπου έξι ώρες. Το σύστημα τέθηκε ξανά σε λειτουργία λίγο μετά τις 15.30 (ώρα Ελλάδας). Το πρόβλημα φαίνεται ότι ήταν μια διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Ατλάντα της Τζόρτζια όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που ελέγχουν τις πτήσεις σε όλον τον κόσμο.

    Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Delta εκτελεί περισσότερες από 5.000 πτήσεις ημερησίως σε όλον τον κόσμο.

    "Για σήμερα αναμένονται πάρα πολλές ακυρώσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί πίνακες ανακοινώσεων στα αεροδρόμια αναγράφουν λανθασμένα ότι οι πτήσεις μας θα γίνουν στην καθορισμένη ώρα τους. Ζητάμε συγγνώμη από τους πελάτες μας" ανέφερε η εταιρεία.

    [12] Ιταλία: Το ανώτατο δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για δημοψήφισμα

    Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας έδωσε σήμερα το πράσινο φως προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μια διαβούλευση η οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και στην οποία έχει στηρίξει το πολιτικό μέλλον του.

    Το Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε θετικά όσον αφορά την εγκυρότητα των περισσότερων από 500.000 υπογραφών που απαιτούνταν βάσει του νόμου προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

    Η κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική σταθερότητα, έχει στη διάθεσή της 60 ημέρες για να επιλέξει ημερομηνία. Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2016.

    Αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου έχουν εγκρίνει από τον Απρίλιο τις προτεινόμενες αλλαγές που προβλέπουν ουσιαστικά την κατάργηση της Γερουσίας ως αιρετού σώματος, όμως οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Ιταλίας του 1948 θα πρέπει να τεθούν σε λαϊκό δημοψήφισμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 August 2016 - 14:32:39 UTC