Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά για Κεντροαριστερά: Δεν αφορά τις φιλοδοξίες των λίγων αλλά τα όνειρα των πολλών
  • [02] Θεμέλιος λίθος σχέσης εμπιστοσύνης τα ΜΟΕ με τα Σκόπια
  • [03] «Κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ», δηλώνει ο Π. Σκουρλέτης
  • [04] Λ. Φραγκιαδάκης: Προτεραιότητα της ΕΤΕ η ορθή χρήση των κεφαλαίων
  • [05] Την κρατικοποίηση της Deutsche Bank, σε περίπτωση συστημικού κινδύνου, προτείνει οικονομολόγος
  • [06] Φλαμπουράρης: Οι αρχαιολογικοί χώροι στα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού είναι προσδιορισμένοι
  • [07] Τουρκία: Νέα διαδήλωση καταδίκης του αποτυχημένου πραξικοπήματος
  • [08] Βέλγιο: Η αστυνομία συνέλαβε άντρα, οπλισμένο με ματσέτα, στη Λιέγη
  • [09] Εκτελέστηκε Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά για Κεντροαριστερά: Δεν αφορά τις φιλοδοξίες των λίγων αλλά τα όνειρα των πολλών

    Για «καρικατούρα του δικομματισμού και της τεχνητής πόλωσης» που τελειώνει κάνει λόγο, σε συνέντευξή της στην "Καθημερινή" η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. «Εμείς θα σπάσουμε το αδιέξοδο δίπολο του αριστερού λαϊκίστικου κρατισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του "μεταρρυθμιστικού" νέο- λαϊκισμού της ΝΔ από την άλλη», τονίζει, και λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές θα αξιολογήσει και θα κρίνει ποια πολιτική δύναμη είναι χρήσιμη, τονίζει: «Για να βγούμε από το αδιέξοδο της κρίσης πρέπει να ενώσουμε ξανά τη διχασμένη Ελλάδα, να στηρίξουμε τις παραγωγικές της δυνάμεις με ένα σχέδιο δημιουργικής συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, του κράτους με την αγορά προς όφελος της κοινωνίας. Εμείς έχουμε το "λογισμικό", έχουμε την εμπειρία, έχουμε την αξιοπιστία να τρέξουμε αυτό το project και οι πολίτες το ξέρουν».

    Για τη στάση του κόμματός της στο θέμα του εκλογικού νόμου, λέει ότι ήταν «πολιτική επιλογή- υπέρβαση, που έθετε τις προϋποθέσεις για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα, με διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «αρνήθηκε τον διάλογο και τη συνεννόηση για άλλη μια φορά», «για τον κ. Τσίπρα η απλή αναλογική ήταν μια μάχη πολιτικών και επικοινωνιακών εντυπώσεων και όχι ουσίας», αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνήθηκε κάθε συζήτηση, «ελπίζοντας ότι θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός με το μπόνους των 50 εδρών».

    Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσελκύσει ξανά τον κόσμο της Κεντροαριστεράς που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η σχέση πολιτικού- πολίτη χτίζεται και κρίνεται καθημερινά, και ότι «μάθαμε ότι ο μοναδικός τρόπος να ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του», «να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε μαζί τις μεγάλες αλλαγές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα εποχή, που θα αφήνει πίσω της την κρίση και όσα την προκάλεσαν» και εκτιμά ότι «κερδίζουμε ξανά τον κόσμο μας, αλλά και νέους ψηφοφόρους στη βάση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης και ειλικρίνεια και αφήνουμε στην άκρη τους καιροσκόπους που αναζητούν διαρκώς νέο πολιτικό στασίδι στην εκάστοτε εξουσία».

    Για την Κεντροαριστερά

    Η κ. Γεννηματά δηλώνει αισιόδοξη για την υπόθεση ενοποίησης της Κεντροαριστεράς, «παρά το γεγονός ότι έχω επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος» και σημειώνει: «Είναι μια προσπάθεια που δεν έχει να μοιράσει ρόλους αλλά ευθύνες. Δεν αφορά τις φιλοδοξίες των λίγων αλλά τα όνειρα των πολλών. Να ενώσουμε ξανά τις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και να δώσουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι η λεηλασία του χώρου τελείωσε. Ότι από εδώ και πέρα η παράταξη μόνο θα κερδίζει και δεν θα χάνει. Και μαζί της και η Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα και είναι τόσο δυνατό και αναγκαίο για τη χώρα και την παράταξη που οι προοδευτικοί πολίτες το έχουν κάνει δική τους υπόθεση».

    Σχετικά με τη συζήτηση που διεξάγεται παράλληλα, για αυτοδιάλυση των υφιστάμενων κομμάτων και δημιουργία νέου φορέα με επικεφαλής κοινής αποδοχής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει κάθετα αρνητική: «Η μεγάλη Κεντροαριστερά ή θα είναι η Κεντροαριστερά των πολιτών ή δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ούτε η χώρα έχει ανάγκη, ούτε οι προοδευτικοί πολίτες αναζητούν μια Κεντροαριστερά που θα κατασκευαστεί στο δοκιμαστικό σωλήνα οποιασδήποτε ελίτ. Για αυτό και παρόμοια εγχειρήματα δεν έχουν καμία τύχη. Τα κόμματα και οι ηγεσίες γεννιούνται στη μήτρα της κοινωνίας όχι σε παρασυναγωγές και κλειστά δείπνα», τονίζει.

    Η κ. Γεννηματά αναφέρεται και στα επόμενα βήματα, για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος: «Άμεσα πρέπει να γίνει παρουσίαση, συζήτηση του πορίσματος θέσεων της επιτροπής διαλόγου μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία στην κοινωνία και του φορείς της και θα ακολουθήσει εκλογή του επικεφαλής από ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία που θα συμμετάσχουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες που θα συγκροτήσουν και τη βάση του νέου σχήματος».

    Ο εκλεγμένος επικεφαλής και ένα αναλογικής σύνθεσης συντονιστικό πολιτικό όργανο, θα οδηγήσει το νέο σχήμα σε ένα συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη, ενώ το συνέδριο με δεδομένη σε πρώτη φάση την αυτονομία των κομμάτων, θα αποφασίσει για την οργάνωση, την λειτουργία του και θα εκλέξει τα συλλογικά του όργανα του νέου σχήματος, συμπληρώνει.

    Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη, σημειώνει ότι η ίδια με την πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη συνεννόηση, τη συνεργασία και την συμπόρευση και πως «το ίδιο δηλώνει και ο κ. Θεοδωράκης» και προσθέτει: «Παράλληλες πορείες δεν οδηγούν στον στόχο που έχουμε θέσει, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες επιλογές». «Τέλος Αυγούστου γίνονται οι τελικές συζητήσεις και συνεννοήσεις χωρίς κανένα περιθώριο αναβολών και καθυστερήσεων», τονίζει.

    «Για εμάς είναι καθαρό. «Όσοι θέλουν και μπορούν προχωράμε μαζί. Χωρίς αποκλεισμούς, επετηρίδες και προαπαιτούμενα. Με τελικό κριτή τη βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Για όλους και για όλα. Είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων», συμπληρώνει απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου ή άλλων δυνάμεων.

    [02] Θεμέλιος λίθος σχέσης εμπιστοσύνης τα ΜΟΕ με τα Σκόπια

    Κανείς δεν το περίμενε. Ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά, ότι τα αποτελέσματα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ θα υπερέβαιναν κάθε προσδοκία και θα έχτιζαν θεμέλια εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Η έκπληξη, θετική έως ενθουσιώδης, είναι αμφίδρομη, όπως κυρίως η ικανοποίηση σήμερα, ένα χρόνο μετά. Αυτό εξηγούσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, μετά από τη σιγή ιχθύος, όλο αυτό το διάστημα, με την οποία κινήθηκαν και οι δύο πλευρές. Ιδιαίτερα παραγωγικά και αποτελεσματικά, με πολλές συναντήσεις και σε πολλά επίπεδα.

    Η ιστορία των ΜΟΕ με τα Σκόπια ξεκίνησε την άνοιξη του 2015. Όταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε ότι έπρεπε να επιχειρηθεί από ελληνικής πλευράς ένα «άλμα ποιότητας» ώστε να βγει από το τέλμα, στο οποίο είχε περιέλθει, η σχέση των δύο χωρών. Ξεκινώντας- σε μία λογική επίλυσης και όχι διαχείρισης της εκκρεμότητας του ονοματολογικού- από τη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε στο σημείο «μηδέν», καθώς η άλλη πλευρά είχε παύσει προ πολλού να διαπραγματεύεται με καλή πίστη και δεν υπήρχε καμμία ουσιαστική επαφή ή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να δοθεί μία δυναμική ώθηση που θα άλλαζε τη μη βιώσιμη και αντιπαραγωγική κατάσταση μέσω των ΜΟΕ και της πύκνωσης των επαφών με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Πόποσκι. Έτσι ο κ. Κοτζιάς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να επεξεργαστούν έναν πρώτο κατάλογο ΜΟΕ, την περίοδο, από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι το καλοκαίρι, που ο ίδιος είχε αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις επ'αυτού με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Τον Ιούνιο, μάλιστα, ο ίδιος επισφράγισε την καλή πίστη της ελληνικής πλευράς με την επίσκεψή του, την πρώτη μέσα σε 11 χρόνια Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στα Σκόπια. Εκεί .ερρίφθη ο πρώτος κύβος με την επισφράγηση της συμφωνίας για τα πρώτα 11 ΜΟΕ στη βάση ενός, ανοιχτού προς εμπλουτισμό, καταλόγου.

    Ήταν ακόμη νωρίς, όμως, για να μπορέσει να στοιχηματίσει κανείς σε ένα απτό αποτέλεσμα. Ο δρόμος είχε ανοίξει αλλά όλοι θα κρίνονταν επί του πρακτέου και όχι επί των διακηρύξεων ή των προθέσων. Αυτό ήταν σαφές και από τις δύο πλευρές, οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν η μία τη στάση της άλλης. Ένα χρόνο κοινής δουλειάς μετά, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους όσοι εργάστηκαν σε αυτή την υπόθεση με τους Σκοπιανούς συναδέλφους τους. Και φυσικά ο εμπνευστής, Νίκος Κοτζιάς. Και οι δύο πλευρές λειτούργησαν έντιμα, σεβόμενοι τις κόκκινες γραμμές η μία της άλλης και εργάστηκαν εποικοδομητικά.

    Σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών μπορούν να θεωρούν, όπως μας λένε, ότι ο στόχος των ΜΟΕ για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, μέσω της διμερούς συνεργασίας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μας επιτρέψουν την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος και την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Βέβαια αποσαφηνίζουν, παράλληλα, ότι τα ΜΟΕ δεν υποκαθιστούν την διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος στα Ηνωμένα Έθνη.

    Τα ΜΟΕ αναδείχθηκαν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, σε χρήσιμα εργαλεία συνεργασίας, σύσφιξης σχέσεων, κοινών τόπων και αμφίδρομα ωφέλιμων στόχων. Οι δύο χώρες από κοινού μπορούν να διεκδικήσουν στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, και όχι μόνο, σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και τους λαούς τους. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, ήδη δρομολογούνται οι πρώτες συνεργασίες μεταφοράς ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας, έχει αρχίσει ήδη η υπογραφή σειράς Μνημονίων μεταξύ πανεπιστημίων των δύο χωρών όπως και αυτή ανταλλαγής υποτροφιών. Παράλληλα υλοποιείται η αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας-Μοναστηρίου με σχετικά ομαλούς ρυθμούς, που θα αποσυμφορίσει την Ειδομένη, οι συζητήσεις στην ενεργειακή συνεργασία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ ο κατάλογος σε διάφορους τομείς διευρύνεται συνεχώς με νέες πρωτοβουλίες, όπως πρόσφατα η παροχή τεχνογνωσίας στον ιατρικό τομέα και η συνεργασία μεταξύ νοσοκομείων των δύο χωρών, η διασυνοριακή συνεργασία με την εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα λαθρεμπορίου , trafficking, πλαστών διαβατηρίων καθώς άριστες και σε πολύ υψηλό επίπεδο είναι οι επαφές και η συνεργασία των δύο αστυνομιών.

    Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργθεί μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, όπως μας λένε, είναι ιδιαίτερα θετική καθώς από τους πρώτους γύρους των επαφών οι δύο πλευρές συνέκλιναν στο ότι η άλλη πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και επαγγελματισμό. Ανάλογο θετικό κλίμα άρχισε να διαμορφώνεται και στα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται πλέον στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν εισέλθει σε επιχειρησιακό στάδιο τεχνικού επιπέδου. Αυτός είναι ο λόγος που οι εκατέρωθεν αντιπροσωπείες είναι σήμερα πολυπληθείς και πλαισιώνονται από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες συναρμοδίων υπουργείων.

    Τώρα, μένει αυτό το καλό κλίμα να μεταφερθεί στο πολιτικό επίπεδο κι η ηγεσία της πΓΔΜ να πειστεί να εγκαταλείψει τον αναχρονιστικό αλυτρωτικό εθνικισμό της, συνειδητοποιώντας τα πολλαπλά οφέλη ενός συμβιβασμού στο ονοματολογικό που θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Μέχρι τότε, βέβαια, η Ελλάδα θα παραμείνει στην ίδια γραμμή με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Μια Ελλάδα,όμως, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, προ ημερών από το Λουξεμβούργο, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, που είναι πραγματική φίλη της σταθερότητας των Σκοπίων και δεν θα επιτρέψει κυρώσεις στην πΓΔΜ.

    [03] «Κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ», δηλώνει ο Π. Σκουρλέτης

    «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του 17% της ΔΕΗ και αυτή ακριβώς είναι η θέση της κυβέρνησης», δηλώνει σε συνέντευξή του στη Real News ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

    Όπως εξηγεί: «Το γεγονός ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί». «Αυτό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το γνωρίζει ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται τώρα να κάνει πως το αγνοεί - και αυτό γεννά ερωτήματα».

    Σχετικά με την τροπολογία που μείωσε τα τέλη διέλευσης του φυσικού αερίου, και τις διαρροές που κάνουν λόγο για σκέψεις αποχώρησης των Αζέρων της SOCAR από το έργο, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθαρίζει ότι «ο αγωγός TAP υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και όλα δείχνουν πως το ελληνικό κομμάτι του αγωγού θα είναι το πρώτο που θα ολοκληρωθεί. Τονίζει δε, ότι «όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, εναπόκειται στους Αζέρους να αποφασίσουν τι θέλουν και τι μπορούν να κάνουν».

    Όπως εξηγεί ο κ. Σκουρλέτης, «με την τροπολογία δεν έχουμε παρέμβει στους όρους του διαγωνισμού, απλώς μετά την προτροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αποτρέψαμε την αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου κατά 68%, προστατεύοντας την εγχώρια παραγωγή και τα νοικοκυριά». Όπως είπε, «αν ο διαγωνισμός ναυαγήσει, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ουδέν κακόν αμιγές καλού».

    Σε ερώτηση για το αν η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας θα ξαναφέρει στο προσκήνιο τον αγωγό South Stream, ο ΥΠΕΝ τονίζει ότι «η κατασκευή του δεν αντίκειται στις ευρωπαϊκές στρατηγικές, ούτε λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς αλλά έργα», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε θετικοί στην προοπτική κατασκευής του».

    Χαρακτήρισε ως «πολιτική επιτυχία για την κυβέρνηση την υλοποίηση του σχεδίου για τον νέο ΑΔΜΗΕ», καθώς, όπως λέει, «κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα (51%) των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη στρατηγική συνεργασία άλλου αντίστοιχου διαχειριστή δικτύων κατά 24%», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «ένα μοντέλο που θα πρέπει να το εφαρμόσουμε και σε άλλους τομείς».

    Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Σκουρλέτης εκτιμά ότι «πρέπει να κλείσει στην ώρα της, γιατί αυτό θα είναι προς όφελος μας», προσθέτοντας ωστόσο ότι, «αυτό δεν εξαρτάται πάντα από εμάς».

    «Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων», όπως λέει, ενώ όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «και μόνο η σκέψη για απελευθέρωσή τους συνιστά σχιζοφρένεια σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας».

    Απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως σχήμα οξύμωρο μία συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

    Τέλος, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Σκουρλέτης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε έναν «ανοικτό διάλογο που πρέπει να ανοίξει, με σκοπό τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων», εικάζοντας ταυτόχρονα ότι «στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας να είχε σημασία ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα».

    [04] Λ. Φραγκιαδάκης: Προτεραιότητα της ΕΤΕ η ορθή χρήση των κεφαλαίων

    «Η ορθή χρήση των κεφαλαίων στην παρούσα χρονική στιγμή, που είναι αναγκαίο η οικονομία μας να ανακάμψει, σημαίνει πως τα κεφάλαια πρέπει να διοχετεύονται σύμφωνα με τις ανάγκες, με τις προοπτικές της χρήσης τους και με τις ευκαιρίες που μπορούν να πραγματοποιήσουν», επισημαίνει σε άρθρο του στην «Καθημερινή»της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    «Εμείς στην Εθνική έχουμε δεσμευτεί πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνδράμουμε στην ανάκαμψη. Για να πραγματοποιηθεί η ευκαιρία που μας παρουσιάζεται, δεν μπορούμε παρά να δράσουμε δίκαια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κάνει εκτενή αναφορά στις ρυθμίσεις οφειλών ανά κατηγορίες δανειοληπτών, επισημαίνοντας ότι «η δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος είναι μονόδρομος και σημαίνει δύο πράγματα: δίκαιη αντιμετώπιση και σεβασμός στους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, και ταυτόχρονα δικαιοσύνη και σεβασμός στα κεφάλαια των καταθετών και μετόχων».

    Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης απευθύνεται και στους δανειολήπτες που στα χρόνια της κρίσης σταμάτησαν να ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις από επιλογή, παρόλο που αντικειμενικά είναι σε θέση να το κάνουν. «Σε αυτούς τους δανειολήπτες, που επέλεξαν τη στάση πληρωμών ως στρατηγική επιλογή, δεν μπορούμε και δεν θα ήταν δίκαιο -ούτε για τους καταθέτες ούτε για τους ενήμερους δανειολήπτες ούτε για τους δανειολήπτες που είναι σε πραγματική δυσκολία ούτε για όσους συνεισέφεραν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίων- να προσφέρουμε τις ίδιες λύσεις με αυτές που προσφέρουμε στους δανειολήπτες που θέλουν να είναι ενήμεροι αλλά αδυνατούν να το κάνουν. Οι δανειολήπτες που έχουν επιλέξει τη στρατηγική αθέτησης υποχρεώσεων έχουν να διαλέξουν από εδώ και στο εξής ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν και εάν θα συμπεριφερθούν ως μέρος του οικονομικού συνόλου που συνεισφέρει ενεργά στην οικονομία και φέρεται δίκαια και με σεβασμό στους υπόλοιπους καταθέτες. Σε αντίθετη περίπτωση, και αν από μόνοι τους δεν σεβαστούν τα κεφάλαια του κοινωνικού συνόλου, θα αναλάβουν οι τράπεζες την προστασία των καταθετών και την ανάκτηση τω κεφαλαίων τους».

    [05] Την κρατικοποίηση της Deutsche Bank, σε περίπτωση συστημικού κινδύνου, προτείνει οικονομολόγος

    Την κρατικοποίηση της Deutsche Bank σε περίπτωση ανάγκης εισηγείται ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ» Μάρτιν Χέλβιγκ, εκ των εγκυρότερων εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας για τον τραπεζικό τομέα, ενώ κατηγορεί την ΕΚΤ για καθυστερήσεις και λάθος προτεραιότητες.

    «Εάν μία τράπεζα μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς συστημικούς κινδύνους, θα πρέπει να τους αναλάβει το κράτος», δηλώνει ο κ. Χέλβιγκ στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» και, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Deutsche Bank, τονίζει: «Εάν μια ανάμιξη του κράτους φαίνεται ως αναπόφευκτη, τότε θα πρέπει το γερμανικό κράτος να πάρει τις μετοχές και να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας ελέγχου που είναι συνδεδεμένη με αυτές τις μετοχές».

    Ο Γερμανός οικονομολόγος ασκεί ακόμη κριτική στην ΕΚΤ, η οποία, όπως εκτιμά, ευθύνεται εν μέρει για την διαρκή αναβολή της διάσωσης των τραπεζών. «Αντί να ασχολείται πρωτίστως με την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, θα ήταν καλύτερα να είχε προηγουμένως να βάλει σε τάξη τις τράπεζες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    [06] Φλαμπουράρης: Οι αρχαιολογικοί χώροι στα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού είναι προσδιορισμένοι

    Για συσκότιση της αλήθειας και παρεμπόδιση της επένδυσης στο Ελληνικό, κατηγορεί τη ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για αντιπολιτευτική τακτική, η οποία εκδηλώνεται μετά την επιτυχία της τελικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επενδυτές. Ο κ. Φλαμπουράρης σημειώνει εξάλλου ότι οι αρχαιολογικοί χώροι του Ελληνικού αναφέρονται στη σύμβαση.

    «Οι αρχαιολογικοί χώροι στα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού είναι προσδιορισμένοι και αναφέρονται στην σύμβαση που έχει υπογραφεί.

    Επίσης στη σύμβαση αναφέρονται και τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που ξεπερνούν τα 35.000 τετραγωνικά μέτρα.

    Η επικαιροποίηση, λοιπόν, είναι αναγκαία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης», σημειώνει με δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και υπογραμμίζει πως ως εκ τούτου, όσοι προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια, όπως τα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τη ΝΔ, επιδιώκουν να φέρουν προσκόμματα στην επένδυση, ιδιαίτερα μετά τις επιτυχίες που υπήρξαν κατά την τελική διαπραγμάτευση κυβέρνησης και επενδυτών.

    Διαβάστε επίσης:Όλ. Γεροβασίλη για το Ελληνικό: Σε αδιέξοδο εκείνος που γράφει τις ανακοινώσεις της ΝΔ

    [07] Τουρκία: Νέα διαδήλωση καταδίκης του αποτυχημένου πραξικοπήματος

    Εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, καταδικάζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα.Η διαδήλωση αυτή, έχει ως στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής ισχύος του Ερντογάν στη Δύση, η οποία του ασκεί κριτική για την ευρεία επιχείρηση «εκκαθάρισης»και συλλήψεων που πραγματοποιούν οι τουρκικές αρχές.

    Η «Διαδήλωση για τους Μάρτυρες και τη Δημοκρατία»θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Γενικαπί, στο νότιο άκρο της Κωνσταντινούπολης, όπου κατά τις τελευταίες εβδομάδες διαδηλώνουν συχνά οι οπαδοί του Ερντογάν.Ο Τούρκος Πρόεδρος, υπόσχεται ν' απαλλάξει τη χώρα από το δίκτυο των υποστηρικτών του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

    [08] Βέλγιο: Η αστυνομία συνέλαβε άντρα, οπλισμένο με ματσέτα, στη Λιέγη

    Η βελγική αστυνομία συνέλαβε έναν άντρα με μία ματσέτα στη Λιέγη, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο VRT.Η σύλληψη αυτή έγινε μία ημέρα μετά την επίθεση που έκανε άντρας οπλισμένος με ματσέτα κατά δύο γυναικών αστυνομικών στο Σαρλερουά, πριν δεχτεί τα θανατηφόρα πυρά, ενός άλλου αστυνομικού. Η επίθεση αυτή, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ήταν τρομοκρατική.Σύμφωνα με το VRT, η αστυνομία της Λιέγης δέχτηκε ένα τηλέφωνο σήμερα το πρωί και απέκλεισε την περιοχή, πριν προχωρήσει στη σύλληψη του άντρα.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ύποπτος είναι τουρκικής καταγωγής, δε χρησιμοποίησε τη ματσέτα, ενώ δεν ήταν προηγούμενα γνωστός στην αστυνομία.Τα μέτρα ασφαλείας στα αστυνομικά τμήματα του Βελγίου έχουν αυξηθεί μετά τη χθεσινή επίθεση στο Σαρλερουά, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

    [09] Εκτελέστηκε Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ

    Το Ιράν εκτέλεσε έναν Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2010, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, από τις ΗΠΑ. Ιρανικό δικαστήριο τον είχε καταδικάσει για κατασκοπεία υπέρ της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση δικαστικού εκπροσώπου.

    «Μέσω των σχέσεών του με τις ΗΠΑ, ο Σαχράμ Αμίρι έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη χώρα μας, στον εχθρό»δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 August 2016 - 12:32:32 UTC