Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ι. Αμανατίδης
  • [02] Παραίτηση Τζ. Στίγκλιτς από την επιτροπή διαφάνειας του Παναμά
  • [03] Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία διαβίβασε σε 19 χώρες φακέλους 160.000 προσώπων για πιθανή φοροδιαφυγή
  • [04] Την Δευτέρα η δίκη των Κ. Σακκά και Μ. Σεϊσίδη
  • [05] Ξεκινούν οι βαρκαρόλες στην Κέρκυρα
  • [06] Βέλγιο: Επίθεση με ματσέτα κατά δύο αστυνομικών στο Σαρλερουά
  • [07] Γαλλία: 13 νεκροί από πυρκαγιά σε μπαρ στην πόλη Ρουέν
  • [08] Η αραβοκουρδική συμμαχία ανακατέλαβε την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας

  • [01] Αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ι. Αμανατίδης

    Το σενάριο πρόωρων εκλογών απέκλεισε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε συνέντευξη που έδωσε στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Όπως είπε: «Εκλογές δε θα γίνουν, καθώς υλοποιούμε μία συμφωνία που μας έχει εξουσιοδοτήσει ο ελληνικός λαός να τη φέρουμε εις πέρας. Το τρίπτυχο είναι κοινωνία-ανάπτυξη-θεσμικές αλλαγές». «Στο αναπτυξιακό επίπεδο έγκειται η ολοκλήρωση μεγάλων έργων (όπως το μετρό Θεσσαλονίκης), ο αναπτυξιακός νόμος, και η διαφάνεια στις συμβάσεις. Στο θεσμικό έχουμε τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο», προσέθεσε ενώ όπως ανέφερε η κυβέρνηση εστιάζει όλες τις της προσπάθειες στον κοινωνικό τομέα. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα πει κάτι νέο στη ΔΕΘ για την ανακούφιση των αδυνάμων.

    Όσον αφορά την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, ζήτημα ανοιχτό εδώ και μία δεκαετία, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι «όπως απορρέει από το Σύνταγμά μας, έχουμε υποχρέωση να μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να ασκήσουν, ελεύθερα και σε ασφαλές μέρος, τα θρησκευτικά τους καθήκοντα», προσθέτοντας ότι «η έλλειψη τεμένους ήταν περισσότερο από εμφανής». Όπως είπε, «λειτουργούν τζαμιά που είναι άλλα νόμιμα, αλλά και πολλά παράνομα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί εις βάρος της προστασίας των πολιτών». Μάλιστα, τόνισε ότι με το που ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση, «το έργο θα ξεκινήσει αμέσως, στον Ελαιώνα, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Αθηναίων, και παράλληλα θα γίνουν και άλλα έργα ανάπλασης του εκεί χώρου». Διευκρίνισε δε, ότι η λειτουργία του τεμένους θα εναπόκειται σε ειδικό ίδρυμα, υπό τον έλεγχο του κράτους, ενώ ο ιμάμης θα προέρχεται σίγουρα από το μετριοπαθές Ισλάμ. Καταλήγοντας στο θέμα ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι «με την ολοκλήρωσή του θα ενισχυθεί η διεθνής εικόνα της χώρας μας, καθώς θα προβάλλεται ως παράγοντας διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού διαλόγου».

    Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, ο υφυπουργός εξωτερικών επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για το θέμα».

    [02] Παραίτηση Τζ. Στίγκλιτς από την επιτροπή διαφάνειας του Παναμά

    Ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Ελβετός, ειδικός σε θέματα κατά της διαφθοράς, Μαρκ Πιέθ ανακοίνωσαν πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από μια επιτροπή που συστάθηκε από την κυβέρνηση του Παναμά με σκοπό την βελτίωση της διαφάνειας, έπειτα από το σκάνδαλο των αποκαλούμενων "Εγγράφων του Παναμά".

    Με ανακοίνωση που απέστειλαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Στίγκλιτς και ο Πιέθ ανέφεραν πως δήλωσαν στην κυβέρνηση πως οι περιορισμοί στην δυνατότητα να ορίσουν ανεξάρτητα το πεδίο των εργασιών τους και να μιλήσουν ελεύθερα με την διασφάλιση ότι το τελικό πόρισμα της επιτροπής θα δοθεί στην δημοσιότητα, "ισοδυναμούν με λογοκρισία".

    Όπως τόνισε στο Ρόιτερς ο Στίγκλιτς, η επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την έλλειψη διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά έχει η ίδια έλλειμμα διαφάνειας."Πίστευα ότι η κυβέρνηση ήταν περισσότερο δεσμευμένη, αλλά προφανώς δεν είναι", τόνισε ο Στίγκλιτς. "Είναι εντυπωσιακό πως προσπάθησαν να μας υπονομεύσουν", πρόσθεσε.

    Η κυβέρνηση του Παναμά υπεραμύνθηκε της "αυτόνομης" λειτουργίας της επιτροπής με ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα και ενώ εξέφρασε την λύπη της για τις παραιτήσεις των Στίγκλιτς και Πιέθ, τις απέδωσε σε αδιευκρίνιστες "εσωτερικές διαφορές".

    [03] Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία διαβίβασε σε 19 χώρες φακέλους 160.000 προσώπων για πιθανή φοροδιαφυγή

    Το ομόσπονδο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας ανακοίνωσε ότι διαβίβασε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες τρεις φακέλους με τραπεζικά δεδομένα από το Λουξεμβούργο που αφορούν 160.000 πρόσωπα, τα οποία βαρύνουν υποψίες για φορολογική απάτη ή φοροδιαφυγή.

    Τα 50.000 από αυτά τα πακέτα τραπεζικών δεδομένων αφορούν υπηκόους της Γερμανίας, άλλα 49.022 αφορούν Βέλγους και ακόμη 42.540 αφορούν Γάλλους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κρατιδιακού υπουργείου Οικονομικών. Η ίδια πηγή διευκρινίζει πως τα δεδομένα αυτά προέρχονται από έναν σκληρό δίσκο ο οποίος εστάλη ανωνύμως στις φορολογικές αρχές του κρατιδίου.

    «Η φορολογική δικαιοσύνη δεν σταματά στα σύνορα», υπογράμμισε ο κρατιδιακός υπουργός Οικονομικών Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του. «Δραττόμαστε οποιασδήποτε ευκαιρίας μας παρουσιάζεται για να συνεργαστούμε με τις φορολογικές αρχές των ευρωπαίων γειτόνων μας».

    Εξάλλου, οι γαλλικές αρχές διαβίβασαν στις αρχές αυτού του ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας δεδομένα τα οποία αφορούν ιδρύματα και εταιρείες με έδρα την Ελβετία. Αυτές οι «συμπληρωματικές» πληροφορίες προέρχονται από τον γαλλοϊταλό καταμηνυτή ατασθαλιών Ερβέ Φαλσιανί, τον άνθρωπο στον οποίο οφείλεται η αποκάλυψη της υπόθεσης SwissLeaks, η οποία αφορά επτά κράτη.

    Σε αυτή τη σειρά αποκαλύψεων από ένα διεθνές δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων, η τράπεζα HSBC βρέθηκε στο επίκεντρο κατηγοριών ότι βοήθησε να μεταφερθούν 180 δισεκατομμύρια ευρώ που ανήκαν σε πλούσιους πελάτες σε λογαριασμούς στην Ελβετία μεταξύ του Νοεμβρίου του 2006 και του Μαρτίου του 2007, προκειμένου οι πελάτες αυτοί να αποφύγουν την καταβολή φόρων στις χώρες τους.

    Επιπλέον, το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο έχει στην κατοχή του έναν τρίτο φάκελο, ο οποίος περιέχει εσωτερικά έγγραφα μιας «μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας». Τα έγγραφα αυτά θα μπορούσαν να δώσουν στις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές στοιχεία περί «πιθανής συνέργειας σε φορολογική απάτη», σύμφωνα με την ανακοίνωση του κρατιδιακού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δεν κατονόμασε τον τραπεζικό οργανισμό τα εσωτερικά έγγραφα του οποίου περιήλθαν στην κατοχή του.

    Η ανταλλαγή δεδομένων φορολογικού ενδιαφέροντος απ' άκρου σ' άκρο της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει ενεργά η Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία, στέλνει ένα μήνυμα σε όσους προσπαθούν να εξαπατήσουν τις φορολογικές αρχές, διεμήνυσε ο Βάλτερ-Μπόργιανς: ότι «οι κρύπτες για τα χρήματά τους αποκαλύπτονται» και ότι «σε όλο τον κόσμο ο κίνδυνος να αποκαλυφθούν μεγαλώνει».

    Η Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία πρωτοστατεί εδώ και καιρό στις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης. Τον Νοέμβριο του 2015, οι αρχές του κρατιδίου διαβίβασαν στις αρχές της Ελλάδας δεδομένα για φοροφυγάδες. Οι αρχές του κρατιδίου έχουν αγοράσει διάφορους δίσκους CD και USB με τραπεζικά δεδομένα προσώπων που βαρύνουν υποψίες για φοροδιαφυγή ή φορολογική απάτη, υιοθετώντας μια μέθοδο που πάντως προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.

    [04] Την Δευτέρα η δίκη των Κ. Σακκά και Μ. Σεϊσίδη

    Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τελικά η δίκη του Κώστα Σακκά και του Μάριου Σειϊσίδη ενώπιον του Β'Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για σειρά πλημμεληματικών πράξεων. Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν και έβαλαν τριήμερη αναβολή της δίκης τους.

    Σε βάρος τους έχει ασκηθείποινική δίωξη για τα αδικήματα της κλοπής (αφορά στο αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Λακωνίας), της πλαστογραφίας (αφορά στις ταυτότητες και τις πινακίδες κυκλοφορίας), της αντίστασης κατά της αρχής, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και δύο παραβάσεων του ΚΟΚ.

    Διαβάστε επίσης:ΝΔ: «Μαύρες πλερέζες» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη σύλληψη Σακκά και Σεϊσίδη

    [05] Ξεκινούν οι βαρκαρόλες στην Κέρκυρα

    Αναβιώνουν οι «βαρκαρόλες» της Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα μοναδικό παραδοσιακό έθιμο που ξετυλίγει την ιστορία του νησιού συνδέοντας τη με την αρχαία μυθολογία και τις περιπέτειες του Οδυσσέα, αλλά και τη σωτηρία του νησιού από τον Άγιο Σπυρίδωνα, όταν οι Οθωμανοί προσπάθησαν το 1716 να το πολιορκήσουν.

    Την αυλαία της «βαρκαρόλας» ανοίγει η Παλαιοκαστρίτσα. Κάτω από το φως των αστεριών, θα ξεδιπλωθεί όλη η ιστορία του Ομήρου που θέλει τον Οδυσσέα να φτάνει κατάκοπος και ταλαιπωρημένος στο νησί των Φαιάκων. Η σχεδία του καίγεται μέσα στη θάλασσα. Οι νύμφες της Ναυσικάς τον εντοπίζουν και η πριγκίπισσα τού δίνει ρούχα, τον περιποιείται και τον οδηγεί στον πατέρα της βασιλιά Αλκίνοο, όπου τον φιλοξενεί και τον στέλνει πίσω στην Ιθάκη με τις τιμές που του αρμόζουν...

    Κάθε καλοκαίρι, από το 1996, η Παλαιοκαστρίτσα κρατά τα σκήπτρα της κερκυραϊκής «βαρκαρόλας», με τη ιστορία να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια χιλιάδων παρευρισκόμενων, που κρατάνε θέση στην παραλία από νωρίς το απόγευμα, για να παρακολουθήσουν τη χοροθεατρική παράσταση που θα εξελιχθεί μέσα στη θάλασσα, με τη συμμετοχή των κερκυραϊκών πολιτιστικών συλλόγων, των ψαράδων και των λεμβούχων και των κατοίκων του χωριού.

    Η θάλασσα γεμίζει χρώματα και φως, ενώ ο ουρανός «σκίζεται» από τα χιλιάδες πυροτεχνήματα που αφήνουν τα δικά τους πολύχρωματα αποτυπώματα. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό σκηνικό που εκπλήσσει κάθε χρόνο όλους όσοι το παρακολουθούν.

    [06] Βέλγιο: Επίθεση με ματσέτα κατά δύο αστυνομικών στο Σαρλερουά

    Δύο γυναίκες αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση στο Σαρλερουά με ματσέτα και τραυματίσθηκαν από άνδρα που φώναξε «Αλλάχ ακμπάρ», έγινε γνωστό αστυνομικές πηγές.

    Ο δράστης της επίθεσης με ματσέτα κατά των δύο αστυνομικών στο Σαρλερουά υπέκυψε στα τραύματά του, μετέδωσε το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM.

    Μία από τις δύο τραυματίες αστυνομικούς φέρει βαθιά τραύματα στο πρόσωπο και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο του Σαρλερουά.

    Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ για την επίθεση με ματσέτα κατά δύο γυναικών αστυνομικών στο Σαρλερουά.

    Οι δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν , αλλά βρίσκονται εκτός κινδύνου.

    [07] Γαλλία: 13 νεκροί από πυρκαγιά σε μπαρ στην πόλη Ρουέν

    Στα αναμμένα κεριά μιας τούρτας γενεθλίων αποδίδουν οι γαλλικές αρχές την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ένα μπαρ, στην πόλη Ρουέν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι και άλλοι έξι να τραυματιστούν.

    Τα θύματα είναι ηλικίας 18-25 ετών και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πέθαναν από τις αναθυμιάσεις. Η τραγωδία σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα, στο υπόγειο του μπαρ, κατά τα φαινόμενα όταν η οροφή της αίθουσας πήρε φωτιά από τα κεριά μιας τούρτας.

    "Η πυροσβεστική κλήθηκε στις 00.20 (τοπική ώρα) να πάει στο μπαρ Cuba Libre που βρίσκεται στη λεωφόρο Ζακ Καρτιέ. Έφτασαν πολύ γρήγορα", είπε ο γενικός γραμματέας της νομαρχίας Σεν Μαριτίμ, Ιβάν Κορντιέ.

    Οι δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με την αστυνομία της Ρουέν, οι νέοι που είχαν προσκληθεί σε ένα πάρτι γενεθλίων έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς, όταν πήρε φωτιά η οροφή. "Δεν σημειώθηκε έκρηξη, από τα κεριά που χρησιμοποιήθηκαν στη γιορτή πήρε φωτιά η οροφή που ήταν κατασκευασμένη από πολυστυρένιο, απελευθερώνοντας αέρια που δηλητηρίασαν τα θύματα" ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές.

    Ο αντεισαγγελέας της Ρουέν Λοράν Λαμπαντί, που μίλησε στην εφημερίδα Paris-Normandie, υπογράμμισε ότι η τραγωδία οφείλεται σε "ατύχημα".

    Το μπαρ παρέμενε αποκλεισμένο και οι αστυνομικοί είχαν τοποθετήσει μεταλλικές μπαριέρες μπροστά στην πρόσοψή του. Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι όλα τα τζάμια του έσπασαν και τα στόρια κάηκαν.

    Πριν από περίπου δύο εβδομάδες η Ρουέν συγκλονίστηκε από μια άλλη τραγωδία, τη δολοφονία του ιερέα του Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ από δύο τζιχαντιστές.

    Πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα αυτού του είδους στη Γαλλία την τελευταία δεκαετία. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2005, μια πολυκατοικία στο Λ'Αΐ-Λε-Ροζ, στα περίχωρα του Παρισιού, τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι. Την 1η Νοεμβρίου 1970, από πυρκαγιά σε μια ντισκοτέκ στο Σεν-Λοράν-ντι-Πον, στην ανατολική Γαλλία, σκοτώθηκαν 146 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι.

    [08] Η αραβοκουρδική συμμαχία ανακατέλαβε την πόλη Μανμπίτζ της Συρίας

    Οι δυνάμεις των Κούρδων και των Αράβων στη Συρία, η συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Μανμπίτζ, ένα προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, δύο μήνες αφότου εξαπέλυσαν την επίθεσή τους για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από αυτήν τη στρατηγικής σημασίας κοινότητα στην επαρχία του Χαλεπιού.

    Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν θέσει σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο τους τη Μανμπίτζ, ωστόσο απομένουν ακόμη "θύλακες αντίστασης" στο κέντρο της. Οι άνδρες της συμμαχίας "σαρώνουν το κέντρο της πόλης αναζητώντας τους τελευταίους τζιχανιστές που παραμένουν ακόμη εκεί", ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η αραβοκουρδική συμμαχία είχε ξεκινήσει στις 31 Μαΐου την επιχείρηση ανακατάληψης της Μανμπίτζ που βρισκόταν πάνω στ κύριο άξονα ανεφοδιασμού του ΙΚ από τα τουρκικά σύνορα προς τη Ράκα, την ντε φάκτο "πρωτγεύουσα" των τζιχαντιστών στη Συρία, ανατολικότερα. Με την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, η SDF, στην οποία μετέχει και η πανίσχυρη κουρδική πολιτοφυλακή YPG, κατέλαβε αρχικά πολλές κοινότητες και χωριά γύρω από τη Μανμπίτζ και στις 23 Ιουνίου μπήκε στην πόλη. Οι μάχες ωστόσο συνεχίζονταν και η πρόοδος της SDF ήταν αργή, κυρίως εξαιτίας των αντεπιθέσεων που εξαπέλυαν οι τζιχαντιστές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 August 2016 - 22:32:32 UTC