Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-08-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Φίλης: Η συζήτηση για την παιδεία, ευκαιρία να αναδειχθούν οι διαφορές κυβέρνησης-ΝΔ
  • [02] Ενεργοποίηση σειράς κοινών συνεργασιών εντός της ΕΕ, αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και Ντ. Μίτοφ
  • [03] Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Λίμνη Ευβοίας
  • [04] Υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά σε πευκοδάσος της Κόνιτσας
  • [05] Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Σύρτη της Λιβύης
  • [06] Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό «έχει ανασταλεί de facto»
  • [07] Αδυναμία να παραστεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δηλώνει ο Σταύρος Ψυχάρης
  • [08] Περισσότεροι από 1.800 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης
  • [09] Για 11η ημέρα οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Καλιφόρνια

  • [01] Ν. Φίλης: Η συζήτηση για την παιδεία, ευκαιρία να αναδειχθούν οι διαφορές κυβέρνησης-ΝΔ

    Η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή θα γίνει τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά τις γιορτές, και θα είναι ο «αγιασμός της Βουλής», ανέφερε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση», ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας το αίτημα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για τα θέματα της Παιδείας.

    Συνεχίζοντας ο υπουργός Παιδείας είπε πως η συζήτηση αυτή είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθούν οι ριζικά αντίθετες αντιλήψεις μεταξύ της κυβέρνησης και της συντηρητικής παράταξης, ραχοκοκαλιά της οποίας είναι η Νέα Δημοκρατία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    «Στο μυαλό μας έχουμε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της Ν.Δ., ότι οι μαθητές είναι πελάτες στα σχολεία, δήλωση που δείχνει την αντίληψη της ΝΔ για εμπορευματοποίηση της γνώσης και η πρόταση για μεταφορά της πίστωσης από σχολείο σε σχολείο από τους γονείς, πρόταση που συνιστά υπονόμευση του σχολείου ως σχολείου ισότητας, ως σχολείου της γειτονιάς» ανέφερε ο κ. Φίλης, ενώ υπογράμμισε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης στηρίζονται σε διαφορετική φιλοσοφία και οδηγούν σε σχολείο ισότητας και ποιότητας.

    [02] Ενεργοποίηση σειράς κοινών συνεργασιών εντός της ΕΕ, αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και Ντ. Μίτοφ

    Το άριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ντανιέλ Μίτοφ στη Σόφια, στο πλαίσιο των χωριστών διμερών υπουργικών επαφών που πραγματοποιήθηκαν στοΑνώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί σειρά κοινών συνεργασιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν των ήδη υφιστάμενων συνεργασιών τόσο εντός της ΕΕ όσο και στο χώρο των Βαλκανίων.

    Ειδικότερα, αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης των δύο χωρών για θέματα που σχετίζονται με τη μελέτη των επιπτώσεων του βρετανικού δημοψηφίσματος και με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν, στη συνέχεια, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, το εκτελεστικό πρόγραμμα της διμερούς Μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για τα έτη 2016-2018.

    [03] Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη Λίμνη Ευβοίας

    Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στη Λίμνη της βόρειας Ευβοίας, που ξέσπασε το Σάββατο και κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή.

    Η προσοχή των αρχών αυτή την ώρα στέφεται προς ένα μέτωπο, το οποίο κατευθύνεται νοτιότερα προς το Όρος Καντήλι, και συνεργεία εργάζονται για τη δημιουργία δύο αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά στο χωριό Τρούπι που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού.

    [04] Υπό μερικό έλεγχο πυρκαγιά σε πευκοδάσος της Κόνιτσας

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 3 μ.μ. σε πευκοδάσος στην περιοχή του Αμάραντου της Κόνιτσας.

    Η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή μηχανημάτων του δήμου, που άνοιξαν δρόμους και έκαναν αντιπυρικές ζώνες.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει περιοριστεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από τις κορυφές Κάμενικ και Μαριά, αλλά ελέγχεται από πεζοπόρα τμήματα της υπηρεσίας και εκτιμάται πως μέχρι αύριο το πρωί θα έχει σβήσει.

    [05] Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Σύρτη της Λιβύης

    Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πραγματοποιούν σήμερα αεροπορικές επιδρομές με στόχο τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην Σύρτη της Λιβύης, ανακοίνωσαν το Πεντάγωνο και ο πρωθυπουργός της λιβυκής κυβέρνησης ενότητας Φαγιέζ Σεράι.

    Οι επιδρομές πραγματοποιούνται έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και εγκρίθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέχεια των συστάσεων του υπουργού Άμυνας Ας Κάρτερ και του αρχηγού του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, Τζόζεφ Ντάνφορντ.

    Οι επιπλέον αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Σύρτη «θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης να κάνει μια αποφασιστική στρατηγική προέλαση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

    «Οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές διεξήχθησαν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Σύρτη σήμερα προκαλώντας αρκετές απώλειες στις τάξεις των εχθρών», δήλωσε με ανακοίνωση του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο Φαγιέζ Σεράι.

    Το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να διατηρεί υπό τον έλεγχο του αρκετά στρατηγικά σημεία στην κεντρική Σύρτη, ανάμεσα τους το πανεπιστήμιο, το κεντρικό νοσοκομείο και το συνεδριακό κέντρο Ουαγκαντούγκου, όπου μαχητές πιστεύεται ότι έχουν αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και εφοδίων.

    Συμμαχικές δυνάμεις με την λιβυκή κυβέρνηση πολεμούν από τον Μάιο το Ισλαμικό Κράτος στην Σύρτη.

    [06] Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό «έχει ανασταλεί de facto»

    Ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Bενσέν Κοστέλ, σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, σημειώνει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία σε συνέχεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τα περιθώρια που διαθέτουν Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και λοιπές ανθρωπιστικές οργανώσεις να δράσουν στη χώρα.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, ο ίδιος επισημαίνει ότι «είναι πολύ νωρίς να προσδιοριστεί κατά πόσο τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αφίξεις στην ΕΕ. Αλλά η συμφωνία έχει ανασταλεί de facto, διότι δεν υπάρχουν πλέον συνομιλητές (από τουρκικής πλευράς), καθώς από το πραξικόπημα και εντεύθεν, οι Τούρκοι αξιωματικοί που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και ως εκ τούτου, οι επιστροφές (προσφύγων και μεταναστών) έχουν σταματήσει. Επίσης, η απόπειρα πραξικοπήματος δημιουργεί επιπλοκές για την επίτευξη των διαφόρων στόχων της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου».

    [07] Αδυναμία να παραστεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δηλώνει ο Σταύρος Ψυχάρης

    Την αδυναμία του να παραστεί στις 3 Αυγούστου στηνΕξεταστική Επιτροπή της Βουλής,που διερευνά τον τραπεζικό δανεισμό πολιτικών κομμάτων και μέσων ενημέρωσης,δηλώνει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής ΣωκράτηΦάμελλο, ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης.

    Στην επιστολή του, που συνοδεύεται από ιατρική βεβαίωση την οποία υπογράφει καθηγητής της Νευρολογίας, ο κ. Ψυχάρης αναφέρει, ότι παρά την επιθυμία του να εκπληρώσει το καθήκον του, αδυνατεί λόγω της καταστάσεως της υγείας του, να παραστεί στις εργασίες της Επιτροπής, επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα στην προφορική επικοινωνία και δεν έχει τη δυνατότητα για την παροχή απαντήσεων στα ερωτήματα που θα τεθούν.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, θα ενημερώσει αύριο τα μέλη της τα οποία θα αποφασίσουν για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    [08] Περισσότεροι από 1.800 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης

    Περισσότεροι από 1.800 μετανάστες διασώθηκαν σήμερα στα ανοιχτά της Λιβύης, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν σωθεί περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι σε αυτήν τη θαλάσσια ζώνη.

    Συνολικά σήμερα οι ιταλικές αρχές συντόνισαν τη διάσωση των ανθρώπων που επέβαιναν σε 14 φουσκωτές λέμβους και δύο μικρές ψαρόβαρκες.

    Στις επιχειρήσεις μετείχαν σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής, του πολεμικού ναυτικού, της ευρωπαϊκής αποστολής Sophia και διαφόρων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    [09] Για 11η ημέρα οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Καλιφόρνια

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες για 11η ημέρα στην περιοχή κοντά στην ακτή Μπιγκ Σερ της Καλιφόρνιας, ανυπομονώντας για μια βελτίωση των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, η οποία θα τους βοηθήσει να αποτρέψουν περαιτέρω εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς, που έχει στοιχίσει την ζωή ήδη σε έναν άνθρωπο.

    Η φωτιά μαίνεται κυρίως σε απρόσιτες περιοχές και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υπερβολική ζέστη και την ξηρασία εμποδίζει τις προσπάθειες των δυνάμεων κατάσβεσης να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, που ξέσπασε την 22α Ιουλίου σε περιοχή νότια της παραθαλάσσιας πόλης Κάρμελ.

    Έως σήμερα οι φλόγες μετέτρεψαν σε στάχτη περισσότερα από 161.900 στρέμματα χαμηλής βλάστησης και δάσους εντός του Εθνικού Δρυμού Λος Πάντρες και στα περίχωρά του.

    Περίπου 5.300 πυροσβέστες κατάφεραν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς εξάπλωσης της πυρκαγιάς τις τελευταίες δύο ημέρες. Ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να την θέσουν υπό έλεγχο παρά μόνο στο 20% της.

    Αναμένουμε ότι «θα καταφέρουμε να ελέγξουμε περαιτέρω την πυρκαγιά καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειες» δήλωσε η Τόνι Ντέιβις, μια εκπρόσωπος τύπου της Αρχής Δασοπροστασίας της Καλιφόρνιας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 August 2016 - 18:32:32 UTC