Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Λεβέντης: ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΝΔ σχημάτισαν άξονα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση
  • [02] Ι. Αμανατίδης: Διευρύνεται η συνεργασία αποδήμων Ελλάδας - Κύπρου με τη διασπορά του Ισραήλ και της Αρμενίας
  • [03] ΕΚΤ: Πώς θα γίνει η άσκηση αντοχής των τραπεζών
  • [04] Κατατέθηκε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ - Από τον Σεπτέμβριο σε πέντε δόσεις η καταβολή του φόρου
  • [05] Ρήγμα διαφαίνεται στις σχέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων σχετικά με τα προαπαιτούμενα των δανειστών
  • [06] Αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 1,04 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος
  • [07] «Θεματική εβδομάδα» στο Γυμνάσιο για διατροφή, σεξουαλική αγωγή και πρόληψη εξαρτήσεων εξετάζει το ΙΕΠ
  • [08] «Τα 2/3 των οφειλών ύψους 16,6 δισ. ευρώ προς τα ταμεία αφορούν εταιρίες που δεν υπάρχουν πια»
  • [09] Συρία: Η οργάνωση ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση.Tουλάχιστον 48 άνθρωποι οι νεκροί
  • [10] Γαλλία: Πολιτική και θρησκευτική ηγεσία καλούν σε κοινό μέτωπο κατά του πολέμου θρησκειών που επιδιώκει το ΙΚ
  • [11] Η Rosetta αποχαιρέτησε οριστικά το μικρό ρομπότ Philae
  • [12] Αλ. Τσίπρας: Μέτρα ενίσχυσης για τους συνταξιούχους που έχουν απώλειες στο ΕΚΑΣ
  • [13] ΕΚΤ: Οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης επιταχύνθηκαν τον Ιούνιο
  • [14] Φ. Τσαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωσε «αμαρτήματα» που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους

  • [01] Β. Λεβέντης: ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΝΔ σχημάτισαν άξονα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση

    Συμφωνία για ανατροπή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, έχουν συνάψει το ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι και η ΝΔ, όπως είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι από τη στιγμή που καταψήφισε την απλή αναλογική «δώρισε» στη ΝΔ 50 έδρες, ενώ χαρακτήρισε «παραφροσύνη» την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    «Έχουν κάνει συμφωνία να ανατρέψουν τον Τσίπρα αυτοί οι τρεις. Επομένως, πάμε σε περίοδο μεγάλων εντάσεων, άρα οι εκλογές είναι κοντά. Δεν θα αντέξει ο Τσίπρας, γιατί αυτοί θα κάνουν ολομέτωπη σύγκρουση» εκτίμησε ο κ. Λεβέντης, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι συμφωνία μετεκλογική και προεκλογική, ίσως, συνεργασία των κομμάτων αυτών».

    [02] Ι. Αμανατίδης: Διευρύνεται η συνεργασία αποδήμων Ελλάδας - Κύπρου με τη διασπορά του Ισραήλ και της Αρμενίας

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ιωάννης Αμανατίδης, δήλωσε ότι στόχος των κυβερνήσεων Ελλάδας - Κύπρου είναι η διεύρυνση της συνεργασίας των αποδήμων των δύο χωρών με τη διασπορά του Ισραήλ και της Αρμενίας. Το θέμα αυτό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού με τον Κύπριο επίτροπο προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Φώτη Φωτίου.

    Ειδικότερα, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Έλληνα υφυπουργό για τις επαφές του στο Ισραήλ όσον αφορά στα θέματα διασποράς, σημειώνοντας, ότι υπάρχει η συναντίληψη, το θέμα της διασποράς να ενταχθεί στην ευρύτερη συνεργασία των τριών χωρών. «Πολύ πιθανόν να είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση κορυφής των ηγετών των τριών χωρών που θα γίνει πριν από το τέλος του χρόνου στα Ιεροσόλυμα», είπε.

    Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι ο οικουμενικός Ελληνισμός έχει μόνο να κερδίσει από τη στενότατη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου και πρόσθεσε ότι μια μεικτή επιτροπή θα ετοιμάσει μνημόνιο σε επιμέρους θέματα συνεργασιών των αποδήμων.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος, ανέφερε, αποτελούν παράγοντα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή και μπορούν με το διάλογο και τη συνεργασία να αποτελέσουν «το φάρο και για όλη τη γειτονική περιοχή για να σταματήσουν οι διενέξεις, οι οποίες ουσιαστικά γεννούν προβλήματα, όπως είναι το προσφυγικό και η φτώχεια.

    Ο κ. Αμανατίδης επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα στη βάση του ευρωπαϊκό κεκτημένου, η οποία θα προβλέπει την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

    [03] ΕΚΤ: Πώς θα γίνει η άσκηση αντοχής των τραπεζών

    Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) θα ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής (23.00 ώρα Ελλάδας) τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής (stress test) 51 τραπεζών της ΕΕ, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της ΕΕ.

    Από τις 51 τράπεζες, οι 37 εποπτεύονται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και αντιστοιχούν στο 70% του ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης (οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετέχουν στην άσκηση αντοχής, καθώς είχαν εξετασθεί το 2015, στα πλαίσια της συνολικής αξιολόγησης της ΕΚΤ).

    Η ΕΚΤ έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα, με τίτλο: «Κατανοώντας την άσκηση αντοχής του 2016», το οποίο εξηγεί με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων τα βασικά στοιχεία της νέας άσκησης. Η άσκηση διεξάγεται από την EBA, η οποία έχει αναπτύξει τη μεθοδολογία της. Στόχος της άσκησης είναι να αναλυθεί η εξέλιξη της κεφαλαιακής θέσης μίας τράπεζας, με τα στοιχεία στο τέλος του 2015, σε μία περίοδο τριών ετών έως το 2018, με ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει το βασικό σενάριο, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) παρέχει το κοινό δυσμενές σενάριο. Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ είναι υπεύθυνη στην Ευρωζώνη για την επικύρωση των στοιχείων των τραπεζών και των αποτελεσμάτων της άσκησης αντοχής.

    [04] Κατατέθηκε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ - Από τον Σεπτέμβριο σε πέντε δόσεις η καταβολή του φόρου

    Την εξαίρεση των αγροτεμαχίων απο τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ του 2016 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία ρυθμίζονται νομοθετικά οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον υπολογισμό του φόρου.

    Επίσης, με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, ορίζεται οτι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να ξεκινά απο το τέλος Σεπτεμβρίου. 'Ετσι η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017, αντί για το Δεκέμβριο του 2016, που προέβλεπε ο αρχικός νόμος.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, το κόστος της διάταξης εξαίρεσης των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ.

    Στην τροπολογία προβλέπονται ακόμη:

    - Η απαλλαγή των ελεγκτών της Φορολογικής Διοίκησης από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    - Η προαιρετική (από υποχρεωτική, που είναι σήμερα) έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις Ανώνυμες Εταιρίες, τις ΕΠΕ και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, ενώ καταργείται το πρόστιμο που προβλεπόταν σε περίπτωση μη εκδοσής του. Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει για φορολογικά πιστοποιητικά που εκδίδονται από 1.1.2016.

    - Η παράταση για τρία χρόνια της παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση των οριζόμενων πράξεων προσδιορισμού φόρου καθώς και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών για υποθέσεις του ΣΔΟΕ οι οποίες μεταφέρονται ή έχουν μεταφερθεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

    [05] Ρήγμα διαφαίνεται στις σχέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων σχετικά με τα προαπαιτούμενα των δανειστών

    Ρήγμα διαφαίνεται στις σχέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων με αφορμή τα προαπαιτούμενα των δανειστών για τις εργασιακές σχέσεις που θα τεθούν επί τάπητος τον Σεπτέμβριο.

    Με σημερινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σημειώνει ότι «αν δεν διατηρηθεί το κοινό μέτωπο στις συζητήσεις για τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο?.τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα και οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα επικρατήσουν οριστικά και αμετάκλητα των κλαδικών, με αποτέλεσμα η επεκτασιμότητα να αποτελέσει παρελθόν».

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισήμανε με σημερινή δήλωσή του: «...Στην πρόσφατη κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων της 19/7/16, κατά την οποία επήλθε, σε γενικές γραμμές, συμφωνία σε πέντε βασικά σημεία ενόψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - θεσμών για τα εργασιακά, εκτός των ολιγάριθμων μεγάλων εργοδοτών του ΣΕΒ, υπάρχουν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και οι άλλοι τρεις φορείς εργοδοτών, όπως ο ΣΕΤΕ, αλλά κυρίως οι πολυάριθμοι μικρότεροι εργοδότες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. Θα ήταν προτιμότερο να περιοριστούν οι «παλιομοδίτικες» επιμέρους συζητήσεις και κάποιοι να προσαρμοστούν στο πλαίσιο της «νέας αρχής κοινωνικού διαλόγου» της Ε.Ε., ώστε να μάθουν να υπολογίζουν όλους τους φορείς εργοδοτών ως ίσους θεσμικούς συνομιλητές τους. Θεωρώ πως δεν μπορεί πλέον να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ούτε μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί για πάντα και σε όλα μια μόνιμη Ευρωπαϊκή εξαίρεση. Επανειλημμένως και αποδεδειγμένα η ΕΣΕΕ έχει βάλει πλάτη για τη διάσωση του κοινωνικού διαλόγου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει ο μέχρι σήμερα ρόλος της, ως θεσμοθετημένος φορέας μικρομεσαίων εργοδοτών, να θεωρηθεί υποδεέστερος, ούτε οι μελλοντικές αποφάσεις της ως δεδομένες. Η ΕΣΕΕ σέβεται την υπογραφή της στην κοινή δήλωση και καλεί όσους μεμονωμένα διαφωνούν, τουλάχιστον να σεβαστούν την υπογραφή στα συμφωνηθέντα από τον ΣΕΒ, ως επίσημου φορέα εκπροσώπησής τους ...»

    Στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ υπογραμμίζεται ότι βασικός ρόλος των πέντε θεσμοθετημένων κοινωνικών εταίρων είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και των απαραίτητων ισορροπιών και ότι αυτή η σχέση εργοδοτών-εργαζομένων το διάστημα των επτά ετών της κρίσης και των μνημονίων έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού κράτησε ζωντανή την ΕΓΣΣΕ και διατήρησε εργασιακή ειρήνη σε πολλές περιπτώσεις.

    [06] Αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 1,04 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

    Κατά περίπου 1,04 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις τράπεζες τον Ιούνιο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου στα 122,7 δισ. ευρώ από 121,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου.

    Σημειώνεται ότι στις αρχές του έτους οι καταθέσεις κυμαίνονταν στα 123,37 δισ. ευρώ ενώ πριν από ένα χρόνο (Ιούνιος 2015) ανέρχονταν σε 122,3 δισ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε επισημάνει, στις 19/07 επικαλούμενο εγχώριες τραπεζικές πηγές, ότι "θεαματική είναι η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες από την αρχή του έτους. Οι πηγές του Πρακτορείου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι έως τον Μάιο του 2015 είχαν φύγει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 4,5 - 5 δισεκατομμυρίων Ευρώ από την Ελλάδα. Σήμερα έχουν επιστρέψει κεφάλαια ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων Ευρώ, βοηθούντος και του τουρισμού".

    [07] «Θεματική εβδομάδα» στο Γυμνάσιο για διατροφή, σεξουαλική αγωγή και πρόληψη εξαρτήσεων εξετάζει το ΙΕΠ

    Φάκελο με εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με θέματα Αγωγής Υγείας - θέματα διατροφής και παχυσαρκίας, πρόληψης εθισμού και σεξουαλικής αγωγής -για εκπαιδευτικούς και μαθητές της δευτεροβάθμιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνάσιο), έχει αναλάβει να ετοιμάσει επιτροπή επιστημονικού προσωπικού του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Στόχος είναι το υλικό αυτό να είναι διαθέσιμο προς χρήση στις σχολικές μονάδες στις αρχές του σχολικού έτους 2016-17, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Κότσιρα, σύμβουλος Γ',Συντονίστρια Μονάδας «Εκπαιδευτική και Σχολική Δημοκρατία/ Καινοτόμα Προγράμματα και Μέθοδοι» του ΙΕΠ.

    Όπως εξηγεί η ίδια «μέχρι σήμερα, στο Γυμνάσιο, αντίστοιχες θεματικές περιλαμβάνονται στα Προγράμματα Σπουδών επιμέρους γνωστικών αντικειμένων όπως της Βιολογίας και της Οικιακής Οικονομίας, ή αποτελούν αντικείμενο προαιρετικών προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων τα οποία υλοποιούνται εκτός ωρολογίου προγράμματος.

    [08] «Τα 2/3 των οφειλών ύψους 16,6 δισ. ευρώ προς τα ταμεία αφορούν εταιρίες που δεν υπάρχουν πια»

    «Είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί η ασφαλιστική συνείδηση μέσω της δημιουργίας εμπιστοσύνης προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Καλαματιανός ο οποίος διευκρινίζει ότι μεγάλο μέρος των οφειλών ύψους 16,6 δισ. ευρώ στα ταμεία αφορούν εταιρίες που δεν υπάρχουν πια ή βρίσκονται σε εκκαθάριση.

    Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις λαθών ή παραλείψεων δίνεται η δυνατότητα επανένταξης των οφειλετών στις ρυθμίσεις, μετά την υποβολή αιτήματος. Ο κ.Καλαματιανός υπογραμμίζει ότι «το 1/3 αυτού του ποσού θεωρείται εισπράξιμο λόγω της εγγύτητας της δημιουργίας της οφειλής και της δυνατότητας που έχουν οι υπηρεσίες να εισπράττουν απ? αυτό το ποσό. Ένα μεγάλο μέρος του θεωρείται μη εισπράξιμο λόγω της καθυστέρησης καταβολής και λόγω του ότι έρχεται από το βαθύ παρελθόν». Ο διοικητής του ΙΚΑ τονίζει ότι η στόχευση «είναι κυρίως προς τους μεγαλοοφειλέτες με συγκεκριμένες δράσεις» και αναφέρει τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τα οποία «οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ από τις οφειλές και το καθυστέρημα ήταν 312 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 385 εκατ. Μία αύξηση είσπραξης από το καθυστέρημα στο 24%. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, 312 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2016, 385 εκατ.ευρώ. Άρα 24%. Αυτό αφορά μόνο το καθυστέρημα στις οφειλές».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις η αδυναμία ή η αποφυγή πληρωμής εισφορών στα ταμεία με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη να ανέρχονται σε 16,6 δισ ευρώ. Ποια είναι η εικόνα στο ΙΚΑ;

    «Κοιτάξτε το ΚΕΑΟ ως υπηρεσία υπάγεται στο ΙΚΑ αλλά στις οφειλές που εντάσσονται σε αυτό βρίσκονται οφειλές προς όλα τα ταμεία. Μπορώ να σας πω λοιπόν, ότι πράγματι υπήρξε μία αύξηση των οφειλών, προς όλα τα ταμεία, από 15 δισ. 700 εκατ. που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι οφειλές αυξήθηκαν σε 16 δισ. 600 εκατ.το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Στο ποσό αυτό υπάρχουν βέβαια πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις, λόγω καθυστέρησης καταβολής και πρόστιμα λόγω ανασφάλιστης εργασίας που εντάσσονται στις οφειλές. Είναι σύνθετα τα χαρακτηριστικά που έχει αυτό το ποσό. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και ότι ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού των 16 δισ. 600 εκατ. αφορά οφειλές παλαιές, από εταιρίες που δεν υπάρχουν πια, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, άρα ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θεωρείται μη εισπράξιμο. Το 1/3 αυτού του ποσού θεωρείται εισπράξιμο λόγω της εγγύτητας της δημιουργίας της οφειλής και της δυνατότητας που έχουν οι υπηρεσίες να εισπράττουν απ? αυτό το ποσό. Άρα λοιπόν δεν είναι ολόκληρο το ποσό, δεν θεωρείται άμεσα εισπράξιμο, ένα μεγάλο μέρος του θεωρείται μη εισπράξιμο λόγω της καθυστέρησης καταβολής και λόγω του ότι έρχεται από το βαθύ παρελθόν».

    Σε ποιες κλίμακες οφειλών υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών; Έχετε στοιχεία γι?αυτό;

    «Ναι, ως υπηρεσία και στο ΙΚΑ αλλά και στο ΚΕΑΟ η στόχευση βρίσκεται προς τους μεγαλοοφειλέτες κυρίως. Οι μεγαλοοφειλέτες που έχουν συγκεκριμένες δράσεις, όπως ηλεκτρονικές κατασχέσεις μέσω των τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις σε περιουσία των μεγαλοοφειλετών, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ουσιαστικά οι οφειλέτες μεταβιβάζουν τα βάρη των υποχρεώσεων του προς όλη την κοινωνία. Δηλαδή όταν μία εταιρία δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές και μετά από δύο, τρία, τέσσερα χρόνια πτωχεύει, ουσιαστικά μεταβιβάζει όλο αυτό το βάρος της υποχρέωσης καταβολής στην κοινωνία και στους υπόλοιπους πολίτες γιατί το ΙΚΑ για παράδειγμα έχει χορηγήσει συντάξεις, έχει χορηγήσει παροχές, ασφαλιστική ικανότητα κλπ ενώ δεν έχει εισπράξει τίποτα. Η στόχευσή μας είναι κυρίως προς τους μεγαλοοφειλέτες με συγκεκριμένες δράσεις και να σας πω και κάτι αποτελέσματα που έχουμε σχετικά το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ από τις οφειλές και το καθυστέρημα ήταν 312 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 το ποσό αυτό ανέρχεται σε 385 εκατ. Μία αύξηση είσπραξης από το καθυστέρημα στο 24%. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, 312 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2016, 385 εκατ.ευρώ. Άρα 24%. Αυτό αφορά μόνο το καθυστέρημα στις οφειλές».

    Όσον αφορά τη «μαύρη» εργασία; Εκεί τι γίνεται, έχουμε έκρηξη;

    «Η «μαύρη» εργασία δεν είναι εύκολα μετρήσιμη, εμείς κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις και εκεί σε κλάδους που πράγματι εμφανίζουν αυξημένη εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία, προσπαθούμε με ελέγχους, με αυστηρότητα στη διαδικασία στα πλαίσια του νόμου και του σεβασμού προς τον πολίτη να είμαστε όσο πιο δυνατόν άμεση στην αντίδρασή μας προς την αδήλωτη εργασία. Από εκεί και πέρα πρέπει να σκεφθούμε ότι ένα κομμάτι του φαινομένου αυτού είναι τα πρόστιμα και η καταστολή αλλά είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργηθεί και η ασφαλιστική συνείδηση μέσω της δημιουργίας εμπιστοσύνης προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Να αντιληφθεί δηλαδή ο πολίτης τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος ότι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και η κοινωνική ασφάλιση είναι για όλους. Και είναι ομοίως δικαίωμά τους και υποχρέωσή τους. Ένα κομμάτι είναι η καταστολή και ένα κομμάτι είναι η καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης μέσω της εμπιστοσύνης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που βέβαια προϋποθέτει η εμπιστοσύνη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προϋποθέτει και σταθερές, αξιοπρεπείς, σωστές παροχές».

    Με τις ρυθμίσεις εισφορών τι γίνεται; Ναυαγούν;

    «Κοιτάξτε, πάντα στις ρυθμίσεις η πορεία τους είναι φθίνουσα. Όταν τελειώνει η περίοδος που δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να ενταχθούν ,από τη στιγμή που τελειώνει αυτή η περίοδος ξεκινάει η φθίνουσα πορεία. Γιατί οι οφειλέτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι στην τακτοποίηση των δόσεων και το οικονομικό περιβάλλον είναι πού δύσκολο, υπάρχουν λάθη τα οποία μπορούν να διορθωθούν μέσω αιτήσεων προς το ΚΕΑΟ και τις υπηρεσίες του ΙΚΑ και άλλων ταμείων επανένταξης και να το διευκρινίσω αυτό όταν διαπιστωθεί ότι υπήρξε κάποιο λάθος από την πλευρά του οφειλέτη δηλαδή δεν κατέθεσε τα χρήματα εκεί που έπρεπε, στην ταυτότητα οφειλής που έπρεπε ή υπήρξε μία αύξηση επιτοκίου που δεν την αντιλήφθηκε ή μια προσαύξηση που επίσης δεν την αντιλήφθηκε μπορεί να απευθυνθεί στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων ώστε να επανενταχθεί στη ρύθμιση, τακτοποιώντας βέβαια τις οφειλές. Οι υπηρεσίες λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια μπορούν να κάνουν δεκτό το αίτημά του ή να το απορρίψει».

    [09] Συρία: Η οργάνωση ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση.Tουλάχιστον 48 άνθρωποι οι νεκροί

    Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή επίθεση που συγκλόνισε νωρίτερα σήμερα στην πόλη Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας, στην οποία κατοικούν κυρίως Κούρδοι.

    Από τη διπλή αυτή επίθεση τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό.

    [10] Γαλλία: Πολιτική και θρησκευτική ηγεσία καλούν σε κοινό μέτωπο κατά του πολέμου θρησκειών που επιδιώκει το ΙΚ

    Ο Φρανσουά Ολάντ πασχίζει να κρατήσει την ενότητα της χώρας απέναντι στον κίνδυνο θρησκευτικής έντασης μετά τον σφαγιασμό του ιερέα στην καθολική εκκλησία της Νορμανδίας και τη στιγμή που πληθύνονται οι φωνές που ζητούν την ενίσχυση του πλέγματος των μέτρων ασφαλείας.

    Οι εκπρόσωποι όλων των δογμάτων συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων και ζήτησαν από τον πρόεδρο της Γαλλίας την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των τόπων λατρείας.

    Ο επικεφαλής του τεμένους του Παρισιού Νταλίλ Μπουμπακέρ εξέφρασε την «αγανάκτηση» των μουσουλμάνων της Γαλλίας απέναντι στην «βλάσφημη βεβήλωση». Ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού καρδινάλιος Βεν Τρουά δήλωσε ότι οι πιστοί της Γαλλίας «δεν πρέπει να επιτρέψουν να εμπλακούν στο πολιτικό παίγνιο» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που επιδιώκει «να στρέψει τους μεν κατά των δε μεταξύ των παιδιών της ίδιας οικογένειας».

    [11] Η Rosetta αποχαιρέτησε οριστικά το μικρό ρομπότ Philae

    Αυτή τη φορά πρόκειται για το οριστικό αντίο: το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta έκοψε σήμερα κάθε επικοινωνία με το μικρό ρομπότ Philae στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, ανακοίνωσε στο blog της η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

    «Σήμερα, οι επικοινωνίες με το Philae διακόπηκαν. Είναι το τέλος μίας συγκλονιστικής αποστολής που στέφθηκε από επιτυχία», δήλωσε ο Αντρέας Σουτς, εκπρόσωπος της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας DLP.

    «Διατηρούσαμε αυτήν την επαφή κατά κάπως συμβολικό τρόπο της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES στην Τουλούζη.

    Ομως η Rosetta, που συνοδεύει τον κομήτη Τσούρι, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον Ηλιο και τα ηλιακά πάνελ της δέχονται όλο και λιγότερο ηλιακό φως. Κατά συνέπεια, χρειάζεται εξοικονόμηση ενέργειας ώστε η Rosetta να συνεχίσει τα τροφοδοτεί τα δέκα της όργανα, εξηγούν οι ειδικοί.

    [12] Αλ. Τσίπρας: Μέτρα ενίσχυσης για τους συνταξιούχους που έχουν απώλειες στο ΕΚΑΣ

    Το παλιό πολιτικό κατεστημένο άφησε μια κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στην δίνη της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του στην συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ.

    "Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου που υλοποιούμε αφορά την αναβάθμιση της Υγείας.Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

    "Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλλων. Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του.Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν "πάρτι" διαφθοράς εις βάρος των πολιτών" τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "Ο δεύτερος πυλώνας των παρέμβασεών μας αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση.Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινησει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013" συνέχισε ο ίδιος.

    "Τρίτος πυλώναςείναι η προστασία τωνκοινωνικάαδύναμων.Εξασφαλίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη" είπε και συνέχισε: "Τέταρτος πυλώνας είναι η προστασία της εργασίας. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.Επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασία και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ".

    Ακόλουθώς, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: "Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες.Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις.Πέμπτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αν και την βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας".

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως "έκτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η στεγαστικη πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη".

    "Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη" συμπλήρωσε.

    "Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία. Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης.Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Σχετικά με το ΕΚΑΣ, εξήγγειλε δέσμη μέτρων που η εφαρμογη τους θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

    Πιο συγκεκριμένα:

    α) Πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη.

    β) Απαλλαγή, για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.

    γ) Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.

    δ) Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

    ε) Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

    [13] ΕΚΤ: Οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης επιταχύνθηκαν τον Ιούνιο

    Οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης σημείωσαν μικρή επιτάχυνση τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,7% από 1,6% τον Μάιο. Τα δάνεια στα νοικοκυριά αυξήθηκαν με ρυθμό 1,7%, επίσης, έναντι 1,6% τον Μάιο.

    Η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5% τον Ιούνιο έναντι 4,9% τον Μάιο. Η προσφορά χρήματος με τη στενότερη έννοια (Μ1), που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως, αυξήθηκε 8,6% έναντι 9,1% τον Ιούνιο.

    [14] Φ. Τσαλίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωσε «αμαρτήματα» που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους

    «Η εταιρία πλήρωσε "αμαρτήματα"που σχετίζονται με το παρελθόν και τρίτους» τονίζει ο καθηγητής, διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ Φίλιππος Τσαλίδης μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ενώ σε ό,τι αφορά το τίμημα της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηρόδρομους (45 εκατ. ευρώ) το χαρακτηρίζει «πάρα πολύ χαμηλό».

    Ο κ. Τσαλίδης μιλάει για την επόμενη μέρα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δίνοντας προτεραιότητα στους εργαζόμενους και στους πελάτες εωσότου ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η διοίκηση συνεχίζει το αναπτυξιακό της έργο.

    Κύριε Τσαλίδη έχει δρομολογηθεί ήδη η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηρόδρομους. Ποιά θα είναι η ?επόμενη μέρα? και ο ρόλος της Διοίκησης της εταιρείας για τους μήνες που θα ακολουθήσουν;

    «Όπως γνωρίζετε, υπάρχει η διαδικασία για την υπογραφή της Συμφωνίας Μεταβίβασης Μετοχών (Shares Purchase Agreement - SPA), μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των Ιταλικών Σιδηροδρόμων. Αμέσως μετά επίκειται ο έλεγχος της SPA από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μέχρι την υπογραφή της SPA, η σημερινή διοίκηση θα ασκεί την εκτελεστική της εξουσία όπως την ασκεί και σήμερα, δηλαδή χωρίς παρεμβάσεις στο έργο της. Μετά την υπογραφή της SPA, η διοίκηση θα έχει περιορισμένη αυτονομία στις κινήσεις της (όπως περιγράφεται στη Συμφωνίας Μεταβίβασης των Μετοχών)».

    Θα παγώσουν τα αναπτυξιακά σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το επόμενο διάστημα;

    «Συνεχίζει να είναι προτεραιότητά μας η αποτελεσματική λειτουργία της εταιρείας, και εργαζόμαστε για την αξιολόγηση των νέων κυκλωμάτων (του προσωπικού έλξης -μηχανοδηγοί και του προσωπικού κίνησης - συνοδοί), καθώς και του νέου σύγχρονου Οργανογράμματος της εταιρείας. Όλα αυτά θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ολίγων εβδομάδων. Επίσης, τα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας και, ειδικότερα, η αγορά ή το leasing τροχαίου υλικού, καθώς και η δημιουργία θυγατρικής διαμεταφορικής εταιρείας είναι στις άμεσες προτεραιότητες της διοίκησης».

    Πώς κρίνετε εσείς με βάση την εμπειρία σας στην εταιρία το τίμημα πώλησης και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν;

    «Με την απελευθέρωση της αγοράς και την αδυναμία λόγω θεσμικού πλαισίου να ενισχυθούν οι παραγωγικές δραστηριότητες (λόγω της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων) αποφασίζεται το 2005 η δημιουργία αυτόνομης εταιρείας που ανέλαβε τη σιδηροδρομική εκμετάλλευση, δηλαδή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Η εταιρεία λειτούργησε πλήρως κατά το 2008, μεταφέροντας όμως τα προβλήματα από τη μητρική εταιρεία (ΟΣΕ ΑΕ). Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δραστηριότητα αυτή μείωνε τις ζημιές του ΟΣΕ ΑΕ, είναι σαφές ότι πρόκειται για ενδο-ομιλική μεταφορά ζημιών. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι το 2011 συσσώρευσε ζημιές 700 εκ. ευρώ (προς τον ΟΣΕ), γεγονός που την οδήγησε σε αρνητική καθαρή θέση. Στη διευθέτηση που προτάθηκε το 2011 περιλαμβάνεται η διαγραφή του χρέους προς τον ΟΣΕ, εφόσον πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση. Η πρόταση βασίζεται στο πρωτοφανές σκεπτικό ότι η ανάγκη αναδιάρθρωσης της εταιρείας πρέπει να περιλαμβάνει και πόρους που θα προέρχονται από αυτή. Σε ό,τι αφορά στο τίμημα, σημειώνεται ότι 75 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ κεφάλαιο κίνησης + 50 εκατ. ευρώ από το κράτος για την επιδότηση των άγονων γραμμών) θα είναι διαθέσιμα στον αγοραστή κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της επιχείρησης. Πέραν αυτών, 200 εκατ. ευρώ θα δοθούν ακόμη από το κράτος για την επιδότηση των άγονων γραμμών (2017 - 2020). Κατά συνέπεια, το τίμημα των 45 εκατ. ευρώ κρίνεται πάρα πολύ χαμηλό. Ουσιαστικά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πλήρωσε "αμαρτήματα"που σχετίζονται με τρίτους (τον ΟΣΕ ΑΕ) και όχι δικά της, σε συνδυασμό με πιέσεις που ασκήθηκαν για διατήρηση του διαγωνισμού στο αντικείμενο και τους όρους που περιλαμβάνονταν στην αρχική προκήρυξη (κατά την προηγούμενη περίοδο), υπό την απειλή μάλιστα καταλογισμού των κρατικών ενισχύσεων και εκκαθάρισης της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ουδόλως αναμίχθηκε σε αυτές. Πρέπει να σημειώσω ότι η χώρα μας θα έχει το "προνόμιο"να είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου το Δημόσιο δεν θα διαθέτει σιδηροδρομική εταιρεία».

    Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι υπήρχαν συζητήσεις από τη πλευρά σας για να δοθούν στους εργαζόμενους κρυφές αυξήσεις;

    «Οι πληροφορίες αυτές, με τη μορφή των διαρροών, είναι ανακριβείς και ψευδείς. Επίσης, είναι βέβαιο ότι πίσω από τις διαρροές αυτές υπήρξαν σκοπιμότητες, με σημαντικότερη (ίσως) εκείνη του "ευνουχισμού"της διοίκησης. Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση μέσω της αναδιάρθρωσης της εταιρίας και της αξιοποίησης του προσωπικού της μπορούσε να δώσει συγκεκριμένες αυξήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αύξηση του μεταφορικού της έργου και χαμηλότερο κόστος. Εκτιμάται ότι, με τις ενέργειες αυτές, το ετήσιο οικονομικό κόστος της εταιρείας θα είχε μια μείωση της τάξης των 500.000 ευρώ περίπου».

    Το ΤΑΙΠΕΔ αυτή τη στιγμή συζητεί το θέμα της υπογραφής ΣΣΕ με τους εργαζόμενους, χωρίς τη παρουσία της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πώς σχολιάζετε την καθυστέρηση που υπήρξε τους προηγούμενους μήνες στην υπογραφή της σύμβασης;

    «Όπως γνωρίζετε η διοίκηση ανέλαβε πολύ πρόσφατα, στο τέλος Μαρτίου. Εξ άλλου, το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε ως βάση για τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους το τελευταίο σχέδιο της νέας ΣΣΕ που είχε δοθεί από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των εργαζομένων θα φανούν τις επόμενες μέρες. Τέλος, πρέπει να σας πω ότι ήταν απόφαση της διοίκησης να μην παραστεί στις συναντήσεις που είχε το ΤΑΙΠΕΔ με τους εργαζόμενους για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ».

    Ποια είναι η εκτίμησή σας για την οικονομική επιβάρυνση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων το τελευταίο διάστημα;

    «Η οικονομική επιβάρυνση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω Ειδομένης και απεργιακών κινητοποιήσεων είναι μεγάλη και προσεγγίζει τα 3,5 εκ. ευρώ. Τους επόμενους μήνες είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από πλευράς εργαζομένων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτή η ζημία. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ταυτόχρονα όμως η μείωση αυτής της ζημίας εξαρτάται και από εξωγενείς παράγοντες, όπως από τη διαθεσιμότητα (του απαραίτητου για το μεταφορικό της έργο) τροχαίου υλικού».

    Σύμφωνα με πληροφορίες το τροχαίο υλικό το οποίο μισθώνετε για την εκτέλεση του μεταφορικού σας έργου, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, και υπάρχουν πολλές καταγγελίες επιβατών. Επίσης, σύμφωνα με αναφορές της ΕΕΣΣΤΥ οφείλετε αρκετά εκατομμύρια στην εταιρία συντήρησης τροχαίου υλικού. Τι θα κάνετε για αυτό τους επόμενους μήνες;

    «Είναι αληθές αυτό που αναφέρατε για την κατάσταση του τροχαίου υλικού. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αδυναμία της ΕΕΣΣΤΥ να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Εκτιμούμε βέβαια τις προσπάθειες του προσωπικού της ΕΕΣΣΤΥ, αλλά αποτελεί ευθύνη της ΕΕΣΣΤΥ η μετά βίας παροχή κάλυψης των δρομολογίων και διατήρησης της διαθεσιμότητας (λόγω της παροχής μειωμένου αριθμού μονάδων τροχαίου υλικού), που έχει ως αποτέλεσμα είτε τις μεγάλες καθυστερήσεις και καταργήσεις δρομολογίων, είτε την εκτέλεση δρομολογίων με ελλιπείς συνθέσεις, είτε την υπέρμετρη αύξηση του κόστους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η πρόσφατη εμπειρία του μεταξύ μας διακανονισμού χρεώσεων συντήρησης της χρήσης 2014, όπου η ΕΕΣΣΤΥ ζητούσε αυθαίρετα και χωρίς τεκμηρίωση ή τα στοιχειώδη παραστατικά 3 εκ. ευρώ επιπλέον για την ετήσια συντήρηση (αίτημα που τελικά απέσυρε μετά από διαπραγματεύσεις), είναι η καλύτερη απόδειξη για την ορθότητα των επιφυλάξεων των "καθυστερήσεων εξόφλησης"από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, μέχρι του τελικού ελέγχου των στοιχείων τιμολόγησης. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ έχει εξοφλήσει κάθε τυπική υποχρέωσή της προς την ΕΕΣΣΤΥ μέχρι το τέλος του Α'τριμήνου του 2016».

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχουν προβλήματα με μεγάλους εμπορικούς πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω της περιορισμένης εκτέλεσης του μεταφορικού τους έργου, είτε με τον αποκλεισμό της Ειδομένης, είτε με τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ποιά είναι τα μηνύματα που παίρνετε εσείς από τις μεταφορικές εταιρίες και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η σχέση σας με την COSCO;

    «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πραγματικά υπεράνθρωπη προσπάθεια προκειμένου να "επουλωθούν οι πληγές"που δημιουργήθηκαν από τον αποκλεισμό της Ειδομένης και τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ελπίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα αποδώσει και η εμπιστοσύνη (προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ) όλων των μεγάλων εμπορικών πελατών θα αποκατασταθεί πλήρως. Η σχέση μας με την COSCO ήταν και εξακολουθεί να είναι άριστη».

    Τι έχετε να πείτε για τις σοβαρές καταγγελίες που ?εκτόξευσε? στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, σχετικά με τον διαγωνισμό για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ;

    «Σε ό,τι αφορά στις καταγγελίες οικονομικού περιεχομένου (εάν έχουν αποδοθεί ορθά), ο Ισολογισμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το οικονομικό έτος χρήσης 2015, εγκρίθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο (εντός των νόμιμων προθεσμιών) στις 17 Ιουνίου 2016. Ο μέτοχός της (ΤΑΙΠΕΔ) μέχρι και σήμερα δεν έχει εγκρίνει τον Ισολογισμό χρήσης 2015. Σε ό,τι αφορά στην καταγγελία των Ρώσων για την οικονομική προσφορά των Ιταλών (εάν έχει αποδοθεί ορθά), η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ουδεμία εικόνα έχει, αφού (όπως τόνισα και πιο πάνω) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ουδεμία ανάμιξη είχε σε οποιοδήποτε στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας».

    Τη συνέντευξη πήρε η Βασιλική Κουτσούμπα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 July 2016 - 12:32:37 UTC