Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Έχω συχνές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, γιατί δεν ζητώ τίποτα»
  • [02] IMF: «Γιατί είναι σημαντικές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας»
  • [03] Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο
  • [04] Οι ψηφοφόροι του Μπ. Σάντερς στο επίκεντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος της Χ. Κλίντον και του Ντ. Τραμπ
  • [05] Γαλλία: Ένας όμηρος σκοτώθηκε κατά την επίθεση σε εκκλησία στη Νορμανδία
  • [06] Ενα δρώμενο "έκπληξη" για τη «Λυσιστράτη» στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος
  • [07] Ένα «Σκοτεινό Μανιφέστο» στο Φεστιβάλ Αθηνών, από την ομάδα Detach
  • [08] Βουλή: Αντιπαράθεση των εισηγητών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
  • [09] Σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους Έλληνες στην Αλβανία
  • [10] Ουδεμία αύξηση του χρέους προέκυψε από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

  • [01] «Έχω συχνές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, γιατί δεν ζητώ τίποτα»

    Τη διαφωνία του με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Λεβέντης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, δήλωσε αντίθετος και με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.

    Είπε πως θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι έχει συχνές συναντήσεις με τον κ. Τσίπρα, καθώς, όπως είπε, δεν ζητά τίποτα και λέει ελεύθερα την άποψή του.

    Σε ό,τι αφορά τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό προτείνοντας να λειτουργήσει το ΕΣΡ και να εξετάσει το θέμα. «Να ψηφίσουμε στη Βουλή και εμείς ως Ένωση Κεντρώων που δεν είχαμε ψηφίσει» είπε.

    [02] IMF: «Γιατί είναι σημαντικές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας»

    Επί χρόνια οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ζητούσαν κυρίως ένα πράγμα για να ανακάμψει η οικονομία : Περισσότερα χρήματα. Τώρα έχουν ένα άλλο σχέδιο για την αναζοωγόνηση της παγκόσμιας οικονομίας.

    Συνήθως το ΔΝΤ συμπεριφέρεται όπως ο ένας ή ο άλλος θρησκευτικός θεσμός: διεκδικεί ένα κάποιο αλάθητο για τις οικονομικές αναλύσεις του και για τις κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες απορρέουν από αυτές. Σπάνια διορθώνει εαυτό και ποτέ δημόσια.

    Τώρα όμως συνέβη. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον δημοσίευσε μια τρισέλιδη καταχώρηση στο blog του με θέμα: «Γιατί είναι σημαντικές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αναζωογώνηση της παγκόσμιας οικονομίας». Πρόκειται για μια δημοσίευση η οποία μοιάζει με εκπληκτική αλλαγή.

    Επί χρόνια, στην πραγματικότητα από την έναρξη της κρίσης το 2018, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υποστήριζαν την άποψη ότι το χρήμα είναι αποφασιστικής σημασίας για να δοθεί πνοή στην παγκόσμια οικονομία. Οσο περισσότερα τόσο καλύτερα: δηλαδή ελαστική δημοσιονομική πολιτική, περισσότερες κρατικές δαπάνες, επομένως δισεκατομμύρια για περισσότερη ανάπτυξη σε όλον τον κόσμο.

    Σε τι ωφέλησε αυτό; Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία η οικονομία περπάτησε με αυτόν τον τρόπο. Αν το δει κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο λειτούργησε ακόμα καλύτερα στην Κίνα, στην Ασία. Αλλά και στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

    «Η πρόγνωση του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι απογοητευτική» γράφει τώρα ο Λίπτον στο Blog του: 3,1% ανάπτυξη για το 2016 και 3,4% το 2017. Συν το ότι η προοπτική αυτή σκιάζεται από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, των συνεπειών του Brexit συμπεριλαμβανομένων.

    Μετά τη συνάντηση των 20 πλέον ανεπτυγμένων και αναπτυσσομένων χωρών το Σαββατοκύριακο στο Τσενγκντού της Κίνας το ΔΝΤ αλλάζει τρόπο σκέψης: ζητά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καλύτερα εναρμονισμένες με τις μακροοικονομικές προϋποθέσεις της κάθε χώρας. Πρέπει όμως να διαβάσει κανείς το έγγραφο επακριβώς για να διακρίνει τις ελευθερίες που παρέχει.

    [03] Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο

    Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στη νότια Χίο, που κατέκαψε, από χθες τα χαράματα που ξεκίνησε, χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού, ώστε να αποφευχθούν οι αναζωπυρώσεις, τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα τρία ελικόπτερα, που το βράδυ παρέμειναν στη Χίο ώστε να ξεκινήσουν τις ρίψεις από το πρωί.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου, Μανόλη Βουρνού, η καμένη έκταση είναι περίπου 35.000 στρέμματα, ενώ όπως σημείωσε «η φωτιά θα σβήσει εντελώς μέχρι το απόγευμα αν βοηθήσει ο καιρός και διατηρηθούν οι χαμηλής έντασης άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή».

    Εν τω μεταξύ, μεγάλη είναι η ζημιά στα μαστιχόδεντρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπο μέχρι και το 90% των μαστιχόδεντρων καταστράφηκε στα χωριά Λιθί, Ελάτα και Βέσσα ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές σε Μεστά, Αρμόλια και Πυργί.

    Σήμερα τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ.

    [04] Οι ψηφοφόροι του Μπ. Σάντερς στο επίκεντρο του προεκλογικού ενδιαφέροντος της Χ. Κλίντον και του Ντ. Τραμπ

    Η πρώτη ημέρα των εργασιών του κεντρικού συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια έκλεισε με την παρότρυνση του Μπέρνι Σάντερς προς τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου. Του Σάντερς προηγήθηκαν στο πόντιουμ η Ελίζαμπεθ Γουόρεν Γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη που αναφέρθηκε στην πορεία και εξέλιξή της ζωής, αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρει η αμερικανική κοινωνία, ασκώντας κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ, η Μισέλ Ομπάμα, με ουσιαστικές αναφορές στην οκταετία που πέρασε στο Λευκό Οίκο, στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και στις δύο κόρες της, στις οποίες αξίζει να έχουν μία πρόεδρο που θα τους εξασφαλίσει τις δυνατότητες εξέλιξής τους, όπως η Χίλαρι Κλίντον.

    ?Θέλουμε τον Μπέρνι?

    Ο Μπέρνι Σάντερς στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στην κεντρική διάσκεψη των Δημοκρατικών, εμφανίστηκε ενωτικός έναντι της κοινής πολιτικής πρόκλησης που αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το πολιτικό επίκεντρο της ομιλίας του ήταν προσανατολισμένο στους ψηφοφόρους του και την ανάγκη που υπάρχει να ψηφίσουν Χίλαρι Κλίντον. Κατά την πρώτη χθεσινή ημέρα των εργασιών του συνεδρίου ο Σάντερς μίλησε και το πρωί στην έναρξή τους.

    Στην πρώτη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην παρουσία του ίδιου και των υποστηρικτών στις διεργασίες για τη διαμόρφωση της πολιτικής πλατφόρμας του κόμματος, στην ανάδειξη μελών της κίνησής του σε τοπικές οργανώσεις, αλλά και στις αλλαγές που δρομολόγησε η παρέμβασή του στη διαδικασία εκλογής του προεδρικού υποψηφίου του κόμματος. Κυρίως στη μείωση του αριθμού των υπέρ-εκλεκτόρων που θα καθιστά περισσότερο δυναμική την ανάδειξη της προεδρικής υποψηφιότητας ενός πιθανού υποψηφίου που δεν προέρχεται από το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ.

    Από την άλλη μεριά, δεν είναι λίγοι αυτοί από τους υποστηρικτές του που απογοητεύτηκαν ακούγοντας τον χθες το βράδυ να τους παροτρύνει να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον προκειμένου να υλοποιηθεί μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του για την αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων, αλλά και για ν' αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις στην επιλογή δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην περίπτωση εκλογής του Τραμπ.

    Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, εκατοντάδες υποστηρικτών του Σάντερς πραγματοποίησαν πορείες φωνάζοντας: ?Θέλουμε τον Μπέρνι, ? ενώ φορούσαν ειδικά διαφημιστικά τα οποία παρότρυναν προς την κατεύθυνση αναδιανομής του πλούτου, από τους πλούσιους προς τους φτωχούς.

    Καθώς μιλούσε ο Σάντερς προκλήθηκε συμπλοκή μεταξύ ενός δικού του υποστηρικτή κι ενός υποστηρικτή της Κλίντον, ενισχύοντας τα ερωτηματικά για την πολιτική ικανότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να κερδίσει τις ψήφους των υποστηρικτών του Μπέρνι Σάντερς.

    [05] Γαλλία: Ένας όμηρος σκοτώθηκε κατά την επίθεση σε εκκλησία στη Νορμανδία

    Η γαλλική αστυνομία εξουδετέρωσε δύο άνδρες που οπλισμένοι με μαχαίρι είχαν συλλάβει ομήρους σε εκκλησία της Νορμανδίας, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές.Ενας όμηρος σκοτώθηκε κατά την επίθεση, μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

    [06] Ενα δρώμενο "έκπληξη" για τη «Λυσιστράτη» στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος

    Ενα θεατρικό δρώμενο- έκπληξη από τους ηθοποιούς της παράστασης «Λυσιστράτη» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 28 Ιουλίου, στις 12:00 το μεσημέρι. Το κλασικό έργο του Αριστοφάνη ανεβαίνει στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου. Πρόκειται για την τρίτη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

    Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντάται για πρώτη φορά με τον «ακραίο ποιητή», σκηνοθετώντας το πιο αντιπολεμικό έργο του, τη Λυσιστράτη, με ένα εξαιρετικά φιλόδοξο καλλιτεχνικό σχήμα. «Στην πρώτη ανάγνωση γέλασα με ένα έργο που δεν έχει πρόθεση να είναι κωμωδία. Γέλασα με το αποτρόπαιο χιούμορ και τον σαρκασμό. Ο Αριστοφάνης έφτιαχνε ουτοπίες εν μέσω φοβερών κρίσεων όχι μόνο για να κάνει χιούμορ αλλά και για να κάνει πολιτική και ποίηση» είχε σχολιάσει ο ίδιος πριν λίγους μήνες στην συνέντευξη Τύπου για τις καλοκαιρινές παραγωγές του Εθνικού θεάτρου.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, ενώ τον κεντρικό ρόλο ερμηνεύει η Λένα Κιτσοπούλου.Τον θίασο συμπληρώνουν οι: Αιμίλιος Χειλάκης, Γιάννης Βογιατζής, Μαρία Σκουλά, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αγλαΐα Παππά, Αθηνά Μαξίμου, Θέμης Πάνου, Λένα Παπαληγούρα, Λένα Δροσάκη, Σοφία Κόκκαλη κ.ά.

    Η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και η σύμμαχοί της κατά την εκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνης απευθύνει μια ύστατη - εν μέρει φαρσική, εν μέρει τραγική - έκκληση για ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχρονα παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας.

    Αναλυτικά η περιοδεία της παράστασης:

    ? 12 Αυγούστου, Ανδρος

    ? 20 Αυγούστου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

    ? 23 Αυγούστου, Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίον

    ? 28 Αυγούστου, Αρχαία Ολυμπία

    ? 30 και 31 Αυγούστου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο

    ? 4 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Παπάγου

    ? 9 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

    ? 12 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο

    ? 16 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων

    ? 19 Σεπτεμβρίου, Ηλιούπολη, Θέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής»

    ? 21 Σεπτεμβρίου, Νέα Σμύρνη, Θέατρο Αλσους

    ? 24 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

    [07] Ένα «Σκοτεινό Μανιφέστο» στο Φεστιβάλ Αθηνών, από την ομάδα Detach

    «Γύρω από εμάς, από την ακινησία μας, απλώνεται μια πόλη μισογνώριμη, όπου οι άνθρωποι δεν συναντιούνται ποτέ, παρά μόνο κατά τύχη και ύστερα χάνονται χωρίς επιστροφή?».

    Με αφετηρία αυτές τις σκέψεις, η ομάδα Detach, αποτελούμενη από τους Γιώργο Βαλαή, Μάκη Κεντεποζίδη, Θάλεια Ιωαννίδου και Voltnoi Brege, θα παρουσιάσουν στις 27 και 28 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, την παράσταση «The Dark Manifesto». Μία οπτικοακουστική lecture performace, όπου μουσική, εικόνα και κείμενο συνθέτουν ένα μανιφέστο για «την πραγματικότητα που βιώνουμε και για το σκοτεινό μέλλον που είναι ήδη εδώ».

    Μπροστά σε μία οθόνη και χρησιμοποιώντας ως όπλα τους λάπτοπ, μουσικά όργανα, κείμενα, παραμορφωτές ήχου, εικόνες και τη μουσική, οι τέσσερις περφόρμερς διαλύουν και συνθέτουν τις μνήμες και τις προσδοκίες, τη μαγεία και τον φόβο της τεχνολογίας, το ψηφιακό και το πραγματικό.

    «Το σκοτεινό μανιφέστο είναι το ποίημα ενός νέου κόσμου που στοιχειώνεται βασανιστικά από καθέτι παλιό», αναφέρουν οι συντελεστές στο σημείωμα της παράστασης και σημειώνουν ότι «τα υλικά που συνθέτουν το σκοτεινό μανιφέστο τους είναι αεροφωτογραφίες από data center και αεροδρόμια, ένας κατάλογος με τα μανιφέστα του προηγούμενου αιώνα, νέες μορφές εργασίας, προσωπικές φωτογραφίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιτήρηση, έρωτας, πτώση, σύγκρουση μέσα στην αχανή έρημο της πληροφορίας».

    Σκηνοθετούν και παίζουν εκπρόσωποι τριών γνωστών καλλιτεχνικών σχημάτων: Γιώργος Βαλαής (Blitz), Μάκης Κεντεποζίδης, Θάλεια Ιωαννίδου (drog_A_tek), Voltnoi Brege (The Erasers). Τον σχεδιασμό ήχου έχει αναλάβει ο Στέφανος Κωνσταντινίδης, τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής η Θάλεια Ιωαννίδου και ο Μάκης Κεντεποζίδης, τον σχεδιασμό οπτικών μέσων ο Παναγιώτης Τομαράς, το internet design ο Αντώνης Καλαγάτσης, τη σκηνογραφία η Χρύσα Βαλσαμάκη, την ενδυματολογική επιμέλεια η Άντζυ Ραυτακοπούλου και η Βασιλεία Ροζάνα, και το φωτιστικό σχεδιασμό ο Τάσος Παλαιορούτας.

    [08] Βουλή: Αντιπαράθεση των εισηγητών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

    Με τον εισηγητή της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα να κατηγορεί την κυβέρνηση για σοβαρότατες ευθύνες, με χειρισμούς που κόστισαν στη χώρα πάνω από 86 δισ., και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα να του απαντά ότι «το παραμύθι του κόμματός του δεν έχει δράκο» και νακάνει λόγο για τακτικισμούς και αποπροσανατολιστικές κινήσεις, άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Πρόταση την οποία κατέθεσε η ΝΔ και υπεραμύνθηκε ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

    «Πρόθεση της ΝΔ με την πρόταση της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι να κυνηγήσει μάγισσες ούτε αβασάνιστα να ταλαιπωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στόχος της είναι να καταδικαστούν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης που με τη δήθεν διαπραγμάτευσή της χρέωσε τη χώρα με 86-100 δισ. ευρώ» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ.

    Ο κ. Σταϊκούρας, επέρριψε ευθύνες και στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είπε, χαρακτήριζε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής τους Γιάνη Βαρουφάκη, ως σημαντικό κεφάλαιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

    «Μήπως για κάποιους στην κυβέρνηση το σχέδιο Β ήταν σχέδιο Α; Τι έπραξε ο πρωθυπουργός όταν είδε τον υπουργό του να οδηγεί τη χώρα στο χείλος του γκρεμού;»

    Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση «να στηρίξει την πρόταση και να αποφύγει να κάνει μια ακόμα κυβίστηση», προσθέτοντας: «δεν τρέφουμε αυταπάτες, αυτές τις τρέφει κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή ο κ. Τσίπρας».

    Από την πλευρά του, ο Μάκης Μπαλαούρας, έκανε λόγο για «πρόταση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού της ΝΔ για να καλύψει το κενό των θέσεων της» αλλά, και για κινήσεις τακτικισμού, ώστε να ξεφύγει από την πολιτική ουσία.

    «Αν έβαζα τίτλο σε αυτή τη πρόταση θα έγραφα κοίτα ποιος μιλά. Αυτοί που έφεραν τους Έλληνες πολίτες στην απόγνωση, που γέμισαν την κοινωνία με ανέργους, που χάριζαν τα δάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας και πρόσθεσε: «Η πρόταση της ΝΔ κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Για πρώτη φορά πήγαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, με τον ελληνικό λαό να γνωρίζει που και πως προχωράμε».

    «Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο. Μιλάτε για plan Β. Θα πω αυτό που είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ναι, και plan Β, και C, και έξι plan Βθα κάναμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το βασανιστήριο πνιγμού που μας επέβαλαν» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Στηρίζεστε σε αφηγήματα, αλλά δεν μπορούν πάνω σε αυτά να στηριχθούν πολιτικές θέσεις. Πράγματι υπήρχε plan B για έξοδο της χώρας και ήταν του Σόιμπλε».

    [09] Σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους Έλληνες στην Αλβανία

    «Επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης των διμερών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων της Αλβανίας με την Ελλάδα, ιδίως σε τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα αναμένεται να υπάρξουν, στο άμεσο μέλλον, αρκεί να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της αγοράς».

    Αυτό υπογραμμίζεται στην έκδοση υπό τον τίτλο «Οδηγός Επιχειρείν στην Αλβανία» του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας μας στα Τίρανα και προστίθεται ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, οι εκτιμήσεις για σταθερή αναπτυξιακή οικονομική πορεία τα επόμενα χρόνια, καθώς και ο σχεδιασμός για ανάπτυξη υποδομών, ενισχύουν τις προσδοκίες στον επιχειρηματικό κόσμο για περαιτέρω ανάπτυξη επιχειρηματικών ευκαιριών.

    Υπενθυμίζεται στον οδηγό ότι το Πρόγραμμα Οικονομικής Μεταρρύθμισης της Αλβανίας για την περίοδο 2016-2018, περιέχει τις βασικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση όπως, η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, η εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή και αναβάθμιση του Διαδρόμου Αδριατικής - Ιονίου, η βελτίωση των υποδομών στο λιμάνι του Δυρραχίου, η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα ευρυζωνικά δίκτυα, ο αναδασμός της γεωργικής γης, η τυποποίηση του τουριστικού τομέα, η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για τη μείωση των επισφαλών δανείων στο τραπεζικό σύστημα, η μείωση των εμποδίων για τις επιχειρήσεις και η διευκόλυνση του εμπορίου, η εφαρμογή των πρόσφατων νομικών αλλαγών για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων κ.α.

    «Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, τα προσεχή χρόνια αναμένεται να υλοποιηθούν μεγάλα έργα υποδομής, καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό το έλλειμμα υποδομών της χώρας, καθώς και διάφορα προγράμματα, με τη συγχρηματοδότηση τόσο της ΕΕ, όσο και Διεθνών Οργανισμών, καθώς και λοιπών φορέων Αναπτυξιακής Συνεργασίας, δημιουργώντας παράλληλα αντίστοιχες επιχειρηματικές ευκαιρίες, σε τομείς όπως: κατασκευές, ενέργεια, αγροτικός τομέας, μεταποίηση τροφίμων, ύδρευση, δίκτυα μεταφορών, τουρισμός, περιβάλλον, ψηφιακές τεχνολογίες, εκπαίδευση και άλλα» σημειώνεται σχετικά στον οδηγό.

    Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι στις άμεσες προτεραιότητες της αλβανικής κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και του τομέα του τουρισμού, οι οποίοι βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, καθώς επίσης και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών.

    Μια επίσης βασική πρόκληση είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, όσον αφορά στις δεξιότητες, τις ικανότητες και τα προσόντα σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

    Συνεπώς, στο άμεσο μέλλον, αναμένεται να υπάρξουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης των διμερών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων με την Ελλάδα, ιδίως σε τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, αρκεί να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της αγοράς.

    Υπενθυμίζεται ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από μια αυξανόμενη δυναμική με πολλές προοπτικές βελτίωσης, τόσο στον εμπορικό τομέα όσο και στις επενδύσεις.

    Το διμερές οικονομικό και εμπορικό θεσμικό πλαίσιο μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας καλύπτει ένα σημαντικό εύρος τομέων, γεγονός που διευκολύνει την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών και υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Αλβανίας και τον πρώτο ξένο επενδυτή.

    Για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στη γειτονική αλβανική αγορά υπάρχουν σημαντικές προοπτικές.

    [10] Ουδεμία αύξηση του χρέους προέκυψε από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

    «Δεν προέκυψε αύξηση του χρέους από την διαπραγμάτευση, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. «Για όσους υποστηρίζουν ότι επλήγη η πραγματική οικονομία από την διαπραγμάτευση, τους παροτρύνουμε να κοιτάξουν τα στοιχεία για την ανεργία η οποία από το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι στο 24,9% από 27,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014» σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι ίδιες πηγές.

    Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών «όσοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση, αυτό το κόστος των 86 δισ. ευρώ, εννοούν το συνολικό ποσό του δανείου, που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015. Υιοθετούν, δηλαδή, την άποψη ότι ολόκληρο το ποσό της δανειακής σύμβασης αποτελεί νέο χρέος. Τα 86 δισ. ευρώ του νέου δανείου κατανέμονται ως εξής:

    - Πενήντα τέσσερα δισ. ευρώ θα πάνε στην αναχρηματοδότηση του παλαιού χρέους. Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν αποτελεί νέο χρέος.

    -Εικοσι πέντε δισ. ευρώ είχαν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εξ αυτών μόνο τα 5 δισ. ευρώ χρειάστηκαν. Οπότε, τα υπόλοιπα 20 δισ. [από τα 25 δισ. ευρώ] δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως κόστος της διαπραγμάτευσης εφόσον δεν θα χρησιμοποιηθούν! Αυτό το αναγνωρίζει και ο Γ. Στουρνάρας [Βουλή, 11.07.2016]. Τα 5 δισ. ευρώ χρειάστηκαν διότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν είχαν εξασφαλίσει τις ανάγκες των τραπεζών -μη επίλυση του ζητήματος των "κόκκινων δανείων", λανθασμένες προβλέψεις για το 2015, κ.λπ.

    - Επτά δισ. ευρώ θα πάνε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου. Σε ένα, δηλαδή, προϋπάρχον διαφορετικό χρέος. Πρόκειται ουσιαστικά για την ανταλλαγή ενός χρέους προς τους ιδιώτες με ένα άλλο χρέος προς τους δανειστές. Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τα, περίπου, 4,5 δισ. ευρώ υπήρχαν από το 2014, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτά είναι χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία προκαλώντας αύξηση του ΑΕΠ μειώνοντας, συνεπακόλουθα, τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ -εφόσον αυξάνεται ο παρονομαστής ενός κλάσματος, το ίδιο το κλάσμα μειώνεται».

    Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών επικαλούνται μάλιστα και τις αναλύσεις του Βρετανού δημοσιογράφου Χιούγκο Ντίξον, σύμφωνα με τον οποίον, λόγω των ευνοϊκών όρων της δανειακής σύμβασης των 86 δισ. ευρώ πρόκειται ουσιαστικά για απομείωση χρέους και, μάλιστα, της τάξης των 40 δισ.

    «Το ότι δεν προέκυψε αύξηση του χρέους από την διαπραγμάτευση προκύπτει και από τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το δημόσιο χρέος στις 31.12.2014 ήταν 324 δισ., ενώ στις 31.12.2015 ήταν 321 δισ.

    Τέλος, για όσους υποστηρίζουν ότι επλήγη η πραγματική οικονομία από τη διαπραγμάτευση, τους παροτρύνουμε να κοιτάξουν τα στοιχεία για την ανεργία η οποία από το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι στο 24,9% από 27,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Προφανώς δεν είναι για να πανηγυρίζουμε αλλά η μείωση της ανεργίας δεν συνηγορεί σε καμία περίπτωση με καταστροφή της πραγματικής οικονομίας».

    Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για «διαφυγόντα κέρδη», ύψους 20 δισ. ευρώ, από τη μη επιστροφή στην ανάπτυξη, οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Θα είχαμε, όμως, 20 δισ. ευρώ ανάπτυξη το 2015 και το 2016, όπως ισχυρίζονται; Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ [άποψη στην οποία ήδη υπάρχει απάντηση παραπάνω], παρότι, όπως είπε, δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να γίνει αυτή η μέτρηση. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Τράπεζα της Ελλάδας το έχει υπολογίσει στα 80 δισ. ευρώ και προσέθεσε άλλα 20 δισ. ευρώ που θα ήταν η ανάπτυξη το 2015 και το 2016. Πώς προέκυψαν αυτά τα 20 δισ.; Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα είχαμε 2,5% ανάπτυξη το 2015 και 3,5% το 2016 τα όποια αθροίζουν σε 6% του ΑΕΠ. Αρχικά να σημειώσουμε ότι το 6% του ΑΕΠ είναι 10 δισ. ευρώ και όχι 20 δισ. -για να του "βγουν", δηλαδή, τα νούμερα διπλασίασε το ΑΕΠ της Ελλάδας!... Αλλά ακόμη και αυτά τα 10 δισ. ευρώ απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Είναι, βέβαια, προφανές, ότι το οικονομικό έτος 2016 δεν έχει κλείσει ακόμα και άρα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό, όμως, σφάλμα του κ. Ρέγκλινγκ είναι ότι συγκρίνει την πραγματικότητα με τις προβλέψεις για να δείξει πόσο έξω έπεσε η πραγματικότητα. Αν κάναμε και εμείς το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια μεθοδολογία, ότι τα έτη 2011, 2012 και 2013 χάσαμε 33 δισ. ευρώ»

    Βιωσιμότητα του χρέους

    Αναλύοντας τη βιωσιμότητα του χρέους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι «μία τρίτη ανάλυση, την οποία παρουσίασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Ι. Στουρνάρας, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 11 Ιουλίου 2016, αναφέρει ότι «εάν πάρετε την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε το ΔΝΤ το τέλος του 2014 και τη συγκρίνετε με την ανάλυση βιωσιμότητας που έκανε τον Ιούλιο του 2015 θα δείτε ότι οι δύο καμπύλες απέχουν 30% του ΑΕΠ». Προσπαθεί, δηλαδή, να υποστηρίξει ότι η διαπραγμάτευση κόστισε 30% του ΑΕΠ, περίπου 54 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια προσθέτει και ποσά από τη δανειακή σύμβαση, προκειμένου να φτάσει τα 86 δισ. ευρώ! Στη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους [DSA] του 2015, αναφέρεται ότι, στην προηγούμενη έκθεση, το ελληνικό χρέος ήταν μεν βιώσιμο αλλά ασταθές. Οι όποιες διαφορές μεταξύ των δύο εκθέσεων μπορούν να εξηγηθούν, σε μεγάλο βαθμό, με βάση τις σημαντικές διαφορές στις παραδοχές τους και κυρίως σ' αυτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Αναφέρουμε, ενδεικτικά, ότι στην έκθεση του 2014 [σελ. 9 και 66] η υπόθεση για τα μακροχρόνια σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα ήταν πάνω από 4% φτάνοντας το 4,5%. Για πάντα!

    Ακόμη και αν ο Ι. Στουρνάρας εννοεί την έκθεση του 2016, στην οποία φαίνεται μεγάλη διαφορά στο DSA, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανάλυση σ' αυτή έχει γίνει με βάση μακροπρόθεσμες προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα στο 1.5%! Με άλλα λόγια το περίφημο κόστος της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την ανάλυση του 2016, δεν υπάρχει! Δεν πρόκειται, δηλαδή, για τίποτα άλλο παρά μόνο για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις ιδιωτικοποιήσεις, θέματα για τα οποία διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλαξε τις συμφωνίες που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ ? ΠΑΣΟΚ».

    Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προσθέτουν ότι «σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ υπάρχουν δύο "πολιτικές" μεταβλητές που εξαρτώνται από την κυβέρνηση:

    - Τα πρωτογενή πλεονάσματα και

    - Το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων.

    Και οι δύο αυτές μεταβλητές μπορούν να προβλεφθούν με σχετική ακρίβεια καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Υπάρχουν, όμως, και δυο "αυτόματες" μεταβλητές που δεν ελέγχει άμεσα η κυβέρνηση και οι προβλέψεις τους είναι, συνήθως, πιο επισφαλείς.

    Είναι:

    - Ο ρυθμός μεγέθυνσης και

    - Το επιτόκιο.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία των δύο εκθέσεων του ΔΝΤ, μπορούμε να διακρίνουμε ότι στην πρόβλεψη του 2014 το χρέος προς το ΑΕΠ ,το 2020 βρίσκεται στο 128%, ενώ σ' αυτήν του 2015 η πρόβλεψη εκτοξεύεται στο 150%! Για το ίδιο έτος, δηλαδή, το 2020, αυξάνεται κατά 22 μονάδες από τον ίδιο οργανισμό, το ΔΝΤ! Από αυτές τις 22 μονάδες, περίπου οι 8,5 μονάδες οφείλονται στα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και, περίπου, 7,5 μονάδες στα μικρότερα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων. Δηλαδή 16 από τις 22 μονάδες αύξησης του λόγου χρέος/ΑΕΠ οφείλονται σε αλλαγές πολιτικής! Οι υπόλοιπες μονάδες της διαφοράς οφείλονται σε αλλαγές στις αυτόματες μεταβλητές, όπως είναι τα επιτόκια και ο ρυθμός μεγέθυνσης. Αλλά ακόμα και αυτό δεν έχει να κάνει με κάποιο κόστος που προήλθε από την διαπραγμάτευση»

    Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζουν, τέλος, την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε συνέντευξή του (στην Εφημερίδα των Συντακτών, 23.07.2016) στους ισχυρισμούς των Ρέγκλινγκ, Στουρνάρα και Σταϊκούρα περί κόστους 100 ή 86 δισ. ευρώ της πρώτης περιόδου διαπραγμάτευσης: «Και οι τρεις» τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «είναι οικονομολόγοι και θα έπρεπε να ήξεραν καλύτερα! Να ήξεραν ότι ένα μέρος του χρέους απλώς ανακυκλώνει το παλιό [και με καλύτερους όρους], ότι το χρέος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι κατά 20 δισ. ευρώ λιγότερο από το προβλεπόμενο, και ότι θα το είχαμε αποφύγει αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αξιωθεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των "κόκκινων δανείων", και άλλα πολλά. Εξάλλου, αν χρησιμοποιήσουμε την αριθμητική των Ρέγκλινγκ, Σταϊκούρα και Στουρνάρα, τότε το δημόσιο χρέος σήμερα, από τα 320 δισ. που το παραλάβαμε, θα ήταν 420 δισ., ή αλλιώς, αν η ΝΔ είχε κερδίσει τις εκλογές του Γενάρη του 2015, σε ένα χρόνο θα είχε μειώσει το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και θα το είχαμε φτάσει στα 220 δισ. Οπότε θα είχε δίκιο ο Σόιμπλε που υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση! Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος ισχυρισμός πλησιάζουν την πραγματικότητα και με αυτή την έννοια εκθέτουν τους εμπνευστές τους αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 July 2016 - 10:32:42 UTC