Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική
  • [02] Κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και ψήφο στους απόδημους, η πρόταση της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο
  • [03] Φ. Γεννηματά: Επαναλαμβάνει ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών
  • [05] Κομισιόν: Πράσινο φως για την αγορά 11 κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών της Εθνικής
  • [06] ΕΕ: Ο Μοσκοβισί τάσσεται υπέρ «μηδενικών κυρώσεων» για Μαδρίτη και Λισαβόνα
  • [07] Η Ελλάδα θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων Ιράν - ΕΕ
  • [08] Ένοπλη επίθεση, με τρεις τραυματίες, στην Ομόνοια
  • [09] Πυρκαγιές στον Μαραθώνα και στο Μαρμάρι
  • [10] Το τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο Νίκο Μεγαδούκα
  • [11] Σε λειτουργία στις 25 Ιουλίου το νέο αεροδρόμιο Πάρου
  • [12] Έκλεισαν, μέχρι νεωτέρας, οι διπλωματικές αποστολές της Γαλλίας στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη
  • [13] Κυβερνητική πρωτοβουλία για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens
  • [14] Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στις καταγγελίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το σκάνδαλο Siemens
  • [15] Τραυματισμός Ρώσου τουρίστα στο φαράγγι της Σαμαριάς
  • [16] Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την αναβολή της δίκης για την υπόθεση της Siemens
  • [17] Γαλλία-ΕΕ: Το Παρίσι καλεί τον Μπαρόζο να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να αναλάβει μια θέση στην Goldman Sachs

  • [01] Ρ. Σβίγκου: Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική

    "Δεν θυμήθηκε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά την απλή αναλογική. Είναι μια πάγια θέση, Αποτελεί την αποτύπωση μιας διακηρυγμένης θέσης και του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αριστερών δυνάμεων από καταβολής ελληνικού πολιτικού συστήματος", τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

    Υποστήριξε ότι η απλή αναλογική αποτυπώνει και τη βούληση των πολιτών, ώστε η ψήφος τους να αντιπροσωπεύεται και να εκφράζεται πλήρως η λαϊκή βούληση, για να τονίσει πως "είναι μεγάλη ευκαιρία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την εμβάθυνση της δημοκρατίας να τον στηρίξουν".

    Αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ και τη στάση του επί του θέματος, ανέφερε ότι ενώ έχει διακηρυγμένες θέσεις για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, "άλλαξε αυτές τις θέσεις". Παρέπεμψε στη χτεσινή δήλωση της κ. Γεννηματά για "πάγωμα" της ψήφισης του νόμου, σχολιάζοντας ότι "αυτή είναι μία στάση κατώτερη των περιστάσεων. Σημείωσε ότι "θα πρέπει και η ίδια η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία καταλαβαίνω ότι συνθλίβεται ανάμεσα σε διαφορετικές εσωκομματικές επιδιώξεις, να αποφασίσει αν θα συνταχθεί με μια συντηρητική αντίληψη, που θέλει ένα εκλογικό σύστημα όπου να μην αντιστοιχούν οι κυβερνήσεις στις ψήφους των πολιτών αλλά να υποβοηθούνται από τα εκλογικά συστήματα ή αν θα συνταχθεί με μια προοδευτική αντίληψη όπως κάνουν και οι υπόλοιπες δυνάμεις στην Ευρώπη".

    "Τα έχουμε ακούσει όλα για τον εκλογικό νόμο, έχουμε ακούσει και για τη Χρυσή Αυγή", σχολίασε σχετικά με το θέμα των ψήφων της ΧΑ. Ανέφερε ειδικότερα ότι "δυστυχώς οι ψήφοι της ΧΑ προσμετρούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο" και τόνισε πως "όταν καταψηφίζονται τα νομοσχέδια της κυβέρνησης από την ΧΑ και τη ΝΔ δεν έχω δει ποτέ τη ΝΔ να λέει να μην προσμετρηθούν οι ψήφοι της ΧΑ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Μια χαρά τότε μετρούν οι ψήφοι".

    Διαβάστε επίσης:

    Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στις καταγγελίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το σκάνδαλο Siemens

    [02] Κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και ψήφο στους απόδημους, η πρόταση της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο

    Την κατάτμηση της Β' εκλογικής περιφέρειας Αθηνών σε τρεις χωριστές εκλογικές περιφέρειες και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για τον εκλογικό νόμο.

    Την τροπολογία, υπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολουθούν κατά σειρά, οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυρ. Μητσοτάκης: Διαχρονική η προσφορά των Σωμάτων Ασφαλείας στην ελληνική κοινωνία

    [03] Φ. Γεννηματά: Επαναλαμβάνει ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

    Εκτενή και ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στάση του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τον εκλογικό νόμο διατύπωσε η πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, σημειώνοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης, εάν θέλουν να διατηρούν στο ακέραιο τις άγονες πολιτικές τους εμμονές και τις κυβερνητικές αυταπάτες τους, αναζητώντας, είτε άλλοθι και δεκανίκια, είτε "πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους", ας ψάχνουν αλλού και σε άλλους».

    Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί τον στόχο της αναλογικής εκπροσώπησης όλων των πολιτικών ρευμάτων, ευνοεί, τόσο τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για την επεξεργασία και εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, όσο και τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και από την πολύμορφη κρίση, και ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματός μαε. Συμπληρώνει ότι η θέση του κόμματός της έχει σαφή και αδιαμφισβήτητη αντιστοιχία με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε τέσσερεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις (Μάιος 2012, Ιούνιος 2012, Ιανουάριος 2015 και Σεπτέμβριος 2015).

    Συνοπτικά, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:

    - Την κατάργηση του bonus μέχρι το ποσοστό 42%, έτσι ώστε να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική και να αποκρουσθούν τα πλαστά και διχαστικά διλήμματα των εκπροσώπων του «μικρού» δικομματισμού, καθώς και να σταματήσει η «υφαρπαγή» της ψήφου εις βάρος των μικρότερων κομμάτων.

    - Να δίνεται μικρότερο μπόνους 25-30 έδρες, μόνο εάν ένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων υπερβεί το ποσοστό 42%.

    - Την κατάργηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους.

    - Τη διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού συστήματός μας.

    - Την ψήφο στα 17, αφού και οι νέοι άνθρωποι έχουν, πια, όλη την αναγκαία πληροφόρηση και την ωριμότητα, ώστε να κάνουν ως πολίτες τις επιλογές τους.

    - Τη δυνατότητα ψήφου για την ομογένεια και του Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

    Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η συνεκτική και αξιόπιστη πρότασή της, όπως ισχυρίζεται, απευθύνεται προς όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. «Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο και προκλητικό, με τους αδιέξοδους και ανόητους τακτικισμούς, να μετατρέπεται η Χρυσή Αυγή ως "ρυθμιστής" των εξελίξεων. Αυτήν την ευθύνη την αναλαμβάνει εις το ακέραιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παλαιότερα, σε αντίστοιχο ολέθριο λάθος είχε υποπέσει και η ΝΔ, που επώαζε την αναγόρευση της ΧΑ σε προνομιακό συνομιλητή του», τονίζει και προσθέτει πως πρόκειται για πράξη ευθύνης, άμεσα συνδεδεμένη με το αίτημα των πολιτών για εθνική συνεννόηση και την αποτροπή διχαστικών καταστάσεων που υπονομεύουν τις προοπτικές της χώρας.

    Η κ. Γεννηματά επαναλαμβάνει την πρότασή για το πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης στην Βουλή των αποσπασματικών διατάξεων και την έναρξη του διαλόγου μέσα από διακομματική επιτροπή. Απορρίπτει τα διλήμματα, τα οποία θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αφορούν τα κόμματα του «μικρού» και «ιδιότυπου» δικομματισμού, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

    Επίσης, στρέφει τα βέλη της, τόσο προς τον κ. Τσίπρα, όσο και προς τον ο κ. Μητσοτάκη, για τους οποίους υποστηρίζει ότι «λειτουργούν συμπληρωματικά ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και προσπαθούν με "εκλογο-μάγειρες", με εκλογικές εμμονές μικροκομματικά παιχνίδια να σημαδέψουν τις πολιτικές εξελίξεις σύμφωνα με τα συγκυριακά κομματικά τους συμφέροντα, έξω και πέρα από τις ανάγκες του τόπου και της Δημοκρατίας, έξω και πέρα από την εκφρασμένη βούληση του ελληνικού λαού σε 4 αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις».

    «Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν καταστήσει σαφές, και πριν αλλά και μετά τις εκλογές, ότι η χώρα και η κοινωνία έχει ανάγκη από διάλογο, συνεννόηση, συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις ανάμεσα στις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουμε δεκανίκι σε οποιοδήποτε κυβερνητικό αδύναμο, αναξιόπιστο και διχαστικό σχήμα», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

    [04] Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών

    Την ανάγκη να δοθεί μια πολιτική απάντηση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, Κωσταντίνος Καραμανλής, με θέμα «Κλιματική αλλαγή και νέες πολιτικές: Διεθνής Κοινότητα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα».

    Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη το Ινστιτούτο Δημοκρατίας για τη συζήτηση την οποία χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα επίκαιρη. Όπως είπε, πρέπει να δοθεί μια πολιτική απάντηση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, εκφράζοντας την άποψη πως δυστυχώς τέτοια ζητήματα δεν τα συζητούμε στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, τόνισε πως η ΝΔ έχει συμβάλει πολιτικά να καταρρίψει τον μύθο πως η ευαισθησία του περιβάλλοντος αποτελεί προνομιακή πεδίο της αριστεράς.

    «Η κλιματική αλλαγή είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός» και το «φαινόμενο αυτό είναι ανθρωπογενές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην άνοδο της θερμοκρασίας και τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στον πλανήτη, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι για τον περιορισμό των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τα 5 κύρια σημεία της συμφωνίας του Παρισίου, την οποία και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως, επεσήμανε πως η βασική αδυναμία αυτών των πολιτικών συμφωνιών είναι ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί κυρώσεων. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μομέντουμ για να ασκηθούν και πιέσεις στις ηγεσίες των χωρών» είπε, ενώ αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στις προβλέψεις που υπάρχουν για την Ελλάδα.

    «Αυτή η συζήτηση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στη χώρα μας γιατί πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή των χωρών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κόκκινο» τόνισε, αναφερόμενος σε προβλέψεις για αύξηση της στάθμης της θάλασσας, σε περισσότερες μέρες καύσωνα, αλλά και σε ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

    [05] Κομισιόν: Πράσινο φως για την αγορά 11 κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών της Εθνικής

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού της ΕΕ για τις συγχωνεύσεις, την εξαγορά 11 κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που διαχειριζόταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας Α.Ε. (ΕΤΕ), από τη Γερμανική DAAM (Deutsche Alternative Asset Management) και την Αμερικάνικη GSAM (Goldman Sachs Asset Management).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, «η προτεινόμενη συναλλαγή δεν εγείρει ανησυχίες για θέματα ανταγωνισμού», δεδομένου, ότι, οι επικαλύψεις μεταξύ των δραστηριοτήτων των δύο πλευρών, είναι πολύ "περιορισμένες".

    [06] ΕΕ: Ο Μοσκοβισί τάσσεται υπέρ «μηδενικών κυρώσεων» για Μαδρίτη και Λισαβόνα

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ευχήθηκε σήμερα η ευρωζώνη να κινηθεί προς «μηδενικές κυρώσεις» σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις των χωρών αυτών.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκκίνησαν χθες μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων, για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, σε βάρος των δύο χωρών καθώς έκριναν ότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν τα ελλείμματά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον 20 ημέρες για να προτείνει το ύψος των οικονομικών κυρώσεων, που δεν θα ξεπερνά το 0,2% του ΑΕΠ των χωρών αυτών.

    «Εύχομαι να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε προς μηδενικές κυρώσεις δεδομένου ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μας δώσουν καλές εγγυήσεις», δήλωσε ο Μοσκοβισί στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

    «Ποτέ δεν υπήρξα υποστηρικτής της λιτότητας, δεν πιστεύω ότι οι κανόνες γίνονται για να τιμωρούν, δεν πιστεύω ότι οι κυρώσεις είναι η κατάλληλη απάντηση για όλα», σημείωσε ο Επίτροπος.

    Η διαδικασία που κινήθηκε από την ευρωζώνη είναι «περισσότερο μια διαδικασία παρακίνησης για μείωση των ελλειμμάτων» παρά «μια διαδικασία τιμωρίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

    [07] Η Ελλάδα θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων Ιράν - ΕΕ

    Η ελληνική κυβέρνηση θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων του Ιράν, τόσο με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με τις ΗΠΑ, ειδικά όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, το θαλάσσιο εμπόριο και τη φορολόγηση αγαθών, επισήμανε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σε συνάντηση με τον Ιρανό Υφυπουργό Εξωτερικών Ματζίντ Ταχτ-ε-Ραβαντσί, στην οποία μετείχε ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης.

    Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε ακόμη την πρόθεση της Ελλάδας να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με το Ιράν, προσελκύοντας επενδυτές, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

    Ο Ματζίντ Ταχτ-ε-Ραβαντσί, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, τόνισε ότι η επίσκεψή του αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, κατά την οποία συμφωνήθηκε ένας «οδικός χάρτης» συνεργασίας των δύο χωρών, που ανοίγει μεγάλες προοπτικές συμμαχιών μεταξύ Ιράν-Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, στις νέες τεχνολογίες και στον τουρισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη ναυτιλία και στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, τομείς στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει πολύτιμη τεχνογνωσία.

    Χθες οι κκ Ματζίντ Ταχτ-ε-Ραβαντσί και Σταθάκης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, παραβρέθηκαν σε συνάντηση εργασίας με Έλληνες και Ιρανούς επιχειρηματίες, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).

    [08] Ένοπλη επίθεση, με τρεις τραυματίες, στην Ομόνοια

    Ένοπλη επίθεση, με τρεις τραυματίες, σημειώθηκε λίγο πριν τις 17:00 στην οδό Ζήνωνος, στην Ομόνοια.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομίας, άγνωστος προσέγγισε τους παθόντες και τους πυροβόλησε με πιστόλι, με αποτέλεσμα οι δύο να τραυματιστούν στα πόδια και ο τρίτος στα πλευρά. Οι τραυματίες διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

    Από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση προκύπτει ότι η κατάσταση του τραυματία που έχει δεχθεί σφαίρα στα πλευρά κρίνεται σοβαρή. Στον τόπο της επίθεσης και στο νοσοκομείο βρίσκονται αστυνομικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση, ενώ φαίνεται πως ο ένας από τους τραυματίας ήταν απλώς διερχόμενος από το σημείο.

    [09] Πυρκαγιές στον Μαραθώνα και στο Μαρμάρι

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 11.45 στον Μαραθώνα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμα πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Μαρμάρι Ευβοίας.

    Η πυρκαγιά στον Μαραθώνα εκδηλώθηκε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, μεταξύ της λίμνης και του χωριού και αντιμετωπίστηκε άμεσα, από δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και 50 πυροσβέστες με 24 οχήματα, καθώς και 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

    Η πυρκαγιά στην Εύβοια είναι σε εξέλιξη πάνω από το Μαρμάρι, ενώ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική καίει χαμηλή βλάστηση και δένδρα, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος έξι αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, καθώς και 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

    [10] Το τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο Νίκο Μεγαδούκα

    Όλοι ήταν εκεί, στο Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στην Ζάκυνθο, για να αποχαιρετήσουν τον δημοσιογράφο Νίκο Μεγαδούκα, ο οποίος στα πενήντα οχτώ του χρόνια, τόσο ξαφνικά, έφυγε από την ζωή προκαλώντας πόνο σε συγγενείς και φίλους και κάνοντας ακόμα φτωχότερη την οικογένεια του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων αλλά και όλου του δημοσιογραφικού κόσμου.

    Το τελευταίο αντίο στο Νίκο, ο οποίος προδόθηκε από την καρδιά του, είπαν η σύντροφός του Αννέτα Καββαδία, η κόρη του Λουκία, η αδερφή του Μαίρη, συγγενείς, φίλοι, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός ΑθλητισμούΣταύρος Κοντονής, συνάδελφοι δημοσιογράφοι που ήρθαν από την Αθήνα και συμμαθητές από την Ζάκυνθο.

    Εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων, αποχαιρέτισε τον Νίκο ο πρόεδρος του Πρακτορείου Μιχάλης Ψύλος, ο οποίος στον επικήδειο λόγο του εξήρε το ήθος και την εργατικότητα του Νίκου Μεγαδούκα .

    «Αλήθεια πως είναι να αποχαιρετάς έναν φίλο, έναν συνάδελφο με τον οποίο ως χθες συζητούσες, σχεδίαζες, οραματιζόσουν μαζί ;

    Δεν χρειαζόταν να φύγεις για να έρθει ο έπαινος, η αναγνώριση. Τα είχες όλα αυτά εν ζωή Μεγαδούκα. Έφυγες όμως την ώρα που όλοι σε χρειαζόμασταν.

    Καλό σου ταξίδι, ακριβέ μου φίλε!

    Χαιρετισμούς στον Ανδρέα τον Χριστοδουλίδη, σε όλη την παρέα του ΑΠΕ που άρχισε εδώ και λίγα χρόνια να παίρνει αναίτια ο θάνατος», ανέφερε ο Μ.Ψύλος.

    Μετά το πέρας της Εξόδιου Ακολουθίας όλοι, συνόδευσαν την σορό του Νίκου Μεγαδούκα στην τελευταία κατοικία στο Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου, όπου και κηδεύτηκε μέσα σε κλίμα οδύνης.

    [11] Σε λειτουργία στις 25 Ιουλίου το νέο αεροδρόμιο Πάρου

    Στις 25 Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία το νέο αεροδρόμιο της Πάρου, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον τουρισμό στο νησί, με βασικούς αρωγούς την «Aegean» και «Olympic Air».

    Το αεροδρόμιο της Πάρου διαθέτει πλέον διάδρομο μήκους 2.000 μέτρων (με επιχειρησιακό μήκος 1400 μέτρων), ενώ πέραν των έργων κατασκευής του αεροσταθμού, επιφάνειας 750 τ.μ., ολοκληρώθηκαν και τα συνοδά έργα (δρόμοι, χώροι στάθμευσης, περιβάλλον χώρος κλπ).

    Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου, η «Olympic Air» παρουσίασε νέες πρωτοβουλίες για την αύξηση του τουρισμού σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας.

    [12] Έκλεισαν, μέχρι νεωτέρας, οι διπλωματικές αποστολές της Γαλλίας στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη

    Οι γαλλικές διπλωματικές αποστολές στις τρεις κυριότερες πόλεις της Τουρκίας έκλεισαν μέχρι νεωτέρας ενώ ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της Γαλλίας, που γιορτάζεται στις 14 Ιουλίου, για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία στην Άγκυρα.

    Το γενικό προξενείο της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη επρόκειτο να πραγματοποιήσει δεξίωση απόψε για την εθνική εορτή, ενώ οι γαλλικές αποστολές στην Άγκυρα και στη Σμύρνη είχαν προγραμματίσει εκδηλώσεις για αύριο Πέμπτη.

    "Για λόγους ασφαλείας, οι δεξιώσεις της 14ης Ιουλίου που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη ακυρώνονται", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία, προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει τις τουρκικές αρχές για την απόφαση και βρίσκεται σε στενή επαφή μαζί τους.

    "Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Άγκυρα, καθώς και το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη θα είναι κλειστά από τις 13:00 της Τετάρτης 13ης Ιουλίου και μέχρι νεωτέρας", ανέφερε. Η απόφαση αφορά επίσης τη γαλλική διπλωματική αποστολή στη Σμύρνη.

    Το γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε νωρίτερα πως υπάρχουν πληροφορίες περί "σοβαρής απειλής στους σχεδιασμούς για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου στην Τουρκία".

    [13] Κυβερνητική πρωτοβουλία για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens

    Πρωτοβουλία για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

    O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί αύριο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ' απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

    Κυβερνητικές πηγές: Συστηματική προσπάθεια να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση

    «Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, και καταγγέλουν «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ΞένηΔημητρίου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ό,τι έχει ξεκινήσει διερεύνηση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.

    «Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας «μεθόδευση», σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».

    Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες». Παραπέποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.

    [14] Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στις καταγγελίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το σκάνδαλο Siemens

    «Μάλλον το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θεωρούν ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Ο κόσμος όμως, δεν έχει ξεχάσει τα μαύρα ταμεία της Siemens, τις βαλίτσες του κ. Τσουκάτου, την "περίεργη"φυγή του Χριστοφοράκου και του Καραβέλα (επί ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη). Δεν έχει ξεχάσει τις "δωρεές", τα τηλεφωνικά κέντρα και τις καφετιέρες. Δεν έχει ξεχάσει τον σκανδαλώδη εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία, ούτε τη διαδικασία με την οποία ήρθε στη Bουλή- και του οποίου οι όροι δεν τηρήθηκαν καν από τη Siemens», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σχετικά με τη δίκη για το σκάνδαλο SIEMENS».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Συνασπισμός παλιότερα, έχουν αγωνιστεί με κάθε μέσο, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για το ξεσκέπασμα του "σκανδάλου των σκανδάλων". Το μόνο που καταφέρνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τις καταγγελίες τους για συγκάλυψη από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι να αυτογελοιοποιούνται. Κάθε φορά που μιλούν εκτίθενται, κάθε φορά που καταγγέλλουν υπενθυμίζουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά τους», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

    [15] Τραυματισμός Ρώσου τουρίστα στο φαράγγι της Σαμαριάς

    Ολοκληρώθηκε με τη συνδρομή ελικοπτέρου νωρίς το απόγευμα, η επιχείρηση διάσωσης ενός 25χρονου Ρώσου τουρίστα, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι ενώ επιχειρούσε πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς.

    Ο 25χρονος, ενώ βρισκόταν στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής από τον οικισμό Σαμαριά προς Αγία Ρουμέλη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι.

    [16] Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την αναβολή της δίκης για την υπόθεση της Siemens

    Τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγο, Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή επ'αόριστον, της δίκης για την υπόθεση της Siemens. «Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση», αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου, ενώ την έρευνα ανέθεσε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαϊρη.

    [17] Γαλλία-ΕΕ: Το Παρίσι καλεί τον Μπαρόζο να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να αναλάβει μια θέση στην Goldman Sachs

    Η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να αναλάβει μια ανώτερη θέση στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και χαρακτήρισε την κίνησή του αυτή "σκανδαλώδη".

    Ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ δήλωσε πως η κίνηση του Μπαρόζο δημιουργεί ερωτήματα για τους κανόνες της ΕΕ περί σύγκρουσης συμφερόντων και δήλωσε ότι πρέπει να καταστούν αυστηρότεροι σε ό,τι αφορά πρώην ανώτερους αξιωματούχους.

    "Είναι λάθος εκ μέρους του κ. Μπαρόζο και η χειρότερη υηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει στο ευρωπαϊκό σχέδιο ένας πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, σε μια στιγμή της ιστορίας που το σχέδιο αυτό χρειάζεται να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί", δήλωσε ο Ντεζίρ μιλώντας στην κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 July 2016 - 16:32:32 UTC