Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και ψήφο στους απόδημους, η πρόταση της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Με ενέργειες όπως αυτή της Αγίας Σοφίας, η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ
  • [03] Ν. Παππάς: Παρατείνεται έως την 1η Οκτωβρίου, η απευθείας τιμολόγηση διαφημιζόμενων από ΜΜΕ
  • [04] Πλαίσιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων, που θα βασίζεται στην εκπόνηση ετήσιων ευρωπαϊκών σχεδίων
  • [05] Οι Tiger Lillies σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη
  • [06] Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μαρωνίτης
  • [07] Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο προτίθεται να παραιτηθεί "σε λίγα χρόνια", σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK

  • [01] Κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και ψήφο στους απόδημους, η πρόταση της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο

    Την κατάτμηση της Β' εκλογικής περιφέρειας Αθηνών σε τρεις χωριστές εκλογικές περιφέρειες και το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για τον εκλογικό νόμο.

    Την τροπολογία, υπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολουθούν κατά σειρά, οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Με ενέργειες όπως αυτή της Αγίας Σοφίας, η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

    «Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι, προκειμένου να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα πρέπει να συμβαδίζει με τους εταίρους, όχι μόνο σε θέματα πολιτικής με τη στενή έννοια, όπου επίσης υπολείπεται, αλλά και σε θέματα πολιτισμού, τα οποία αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Με ενέργειες, όπως αυτή της Αγίας Σοφίας, η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ, αντί να την προσεγγίζει, και αυτό είναι αντιληπτό από όλους», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, σχετικά με την απόφαση των τουρκικών Αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη.

    Σε επιστολή του, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι η εν λόγω απόφαση των τουρκικών Αρχών καταδικάστηκε απερίφραστα από την ελληνική κυβέρνηση, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι αυτή «όχι μόνο συνιστά παραβίαση της διεθνούς υποχρέωσης της Τουρκίας για σεβασμό του συνόλου των μνημείων, χριστιανικών ή μη, στην επικράτειά της, αλλά στρέφεται, μάλιστα, κατά μνημείου που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και το οποίο η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει σε τέμενος, αν και με απόφασή της από το 1935, επί Κεμάλ Ατατούρκ, λειτουργεί ως μουσείο».

    [03] Ν. Παππάς: Παρατείνεται έως την 1η Οκτωβρίου, η απευθείας τιμολόγηση διαφημιζόμενων από ΜΜΕ

    Παρατείνεται εκ νέου κατά τρεις μήνες (από 1.10.2016 αντί από 2.7.2016 που ίσχυε) η προθεσμία για τη διαδικασία της απευθείας τιμολόγησης των διαφημιζόμενων από τα ΜΜΕ, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του π.δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις».

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή, οι προθεσμίες έχουν αποδειχθεί ασφυκτικές για τις επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον διαφημιστικό τομέα. Προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή προσαρμογή του επιχειρηματικού κόσμου στις νέες υποχρεώσεις, παρατείνεται η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων για χρονικό διάστημα τριών μηνών, έως την 1η Οκτωβρίου 2016, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προσαρμογής των διαφημιστικών επιχειρήσεων στις νέες ρυθμίσεις.

    [04] Πλαίσιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων, που θα βασίζεται στην εκπόνηση ετήσιων ευρωπαϊκών σχεδίων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα ένα πλαίσιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτη μέλη της, το οποίο θα βασίζεται στην εκπόνηση ετήσιων σχεδίων που θα καθορίζουν ευρείες γεωγραφικές προτεραιότητες όσον αφορά το από πού θα πραγματοποιείται η επανεγκατάσταση, καθώς και τον μέγιστο συνολικό αριθμό των ατόμων που πρόκειται να επανεγκατασταθούν τον επόμενο χρόνο, ανάλογα με τη συμμετοχή και τη συμβολή των κρατών μελών και των συνδεδεμένων χωρών του χώρου Σένγκεν στο εκάστοτε ετήσιο σχέδιο επανεγκατάστασης.

    Το πλαίσιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση θα ορίζει τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των περιφερειών ή των τρίτων χωρών από τις οποίες θα πραγματοποιείται η επανεγκατάσταση, π.χ. τον αριθμό των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας σε τρίτες χώρες, τις συνολικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών, καθώς και την ουσιαστική τους συνεργασία στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων της παράτυπης μετανάστευσης, της επανεισδοχής και της επιστροφής.

    Το νέο πλαίσιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση θα καθορίζει επίσης μια κοινή δέσμη τυποποιημένων διαδικασιών για την επιλογή και τη μεταχείριση των υποψηφίων για επανεγκατάσταση. Θα προσδιορίζει επίσης τα κοινά κριτήρια επιλεξιμότητας για επανεγκατάσταση στην ΕΕ, στο πλαίσιο των σχετικών στοχευμένων προγραμμάτων της ΕΕ, θα καθορίζει κοινά αίτια αποκλεισμού υποψηφίων καθώς και το είδος της διαδικασίας επανεγκατάστασης (συνήθης ή ταχεία διαδικασία) που θα πρέπει να εφαρμόζεται.

    [05] Οι Tiger Lillies σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη

    Κάθε εμφάνισή τους στην Αθήνα είναι αφορμή για γιορτή. Ο λόγος για τους Tiger Lillies, την ιδιόρρυθμη μπάντα από τη Μεγάλη Βρετανία, που κλείνει, αισίως, 27 χρόνια και ανανεώνει το ραντεβού της με το ελληνικό κοινό στις 23, 24 και 25 Αυγούστου, με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην Εντίθ Πιάφ.

    Μετά από τη διθυραμβική υποδοχή του «Madame Piaf», όπως τιτλοφορείται ο 37ος δίσκος του συγκροτήματος, σε Βρετανία και Γαλλία, το δημοφιλές τρίο, το οποίο εμφανίζεται μέχρι τα τέλη του Ιουλίου στο Soho Theatre του Λονδίνου, θα δώσει τρεις συναυλίες στη χώρα μας, στην Αθήνα (Κηποθέατρο Παπάγου), την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους), με ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει παλιές και νέες επιτυχίες του.

    Η τελευταία δουλειά των Tiger Lillies αποδίδει φόρο τιμής στον μποέμικο βίο και την παθιασμένη προσωπικότητα της Εντίθ Πιάφ. Νέες συνθέσεις, εμπνευσμένες από την ανεπανάληπτη Γαλλίδα ερμηνεύτρια και διασκευές σε αγγλικό στίχο των γνωστότερων επιτυχιών της («Padam Padam», «La Vie en Rose», «Non Je ne Regrette Rien» κ.ά.), που σφράγισαν τον 20ό αιώνα, φωτίζονται λοξά από τον σκοτεινό, αισθησιακό ήχο των Tiger Lillies, που σμίγει την αβάν-γκαρντ με το πανκ και το καμπαρέ.

    [06] Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μαρωνίτης

    Ένας σπουδαίος δάσκαλος, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 χρόνων. H κηδεία τουθα γίνει την Πέμπτη 14 Ιουλίου, στις 11.00π.μ., από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

    Φιλόλογος, δοκιμιογράφος, ο μεταφραστής της Ιλιάδας, της Οδύσσειας, του Αίαντα, έγραψε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, ενώ μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για νεοέλληνες ποιητές.

    Ο Δ.Ν.Μαρωνίτης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη, τέλειωσε το Γυμνάσιο στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστήμιου της πόλης, και συνέχισε σπουδάζοντας Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία της Humboldt-Stiftung συμπλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του σε πανεπιστήμια της Γερμανίας. Το 1962 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου και δίδαξε Αρχαία Ελληνικά από το 1963 έως το 1968 ως εντεταλμένος υφηγητής, στη Φιλοσοφική Σχολή.

    Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας απολύεται και συλλαμβάνεται για τη δράση του. Μέσα στο κελί, παρέμεινε οχτώ μήνες - από τις αρχές του '73 έως τη γενική αμνήστευση- γράφει σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, όταν βρίσκει μολύβι τη «Μαύρη γαλήνη», που πρωτοδημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1973 στο 8ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Η Συνέχεια», και το 2007, στις εκδόσεις «Το Ροδακιό».

    Στη Φιλοσοφική Σχολή επανέρχεται και παραμένει καθηγητής από το 1975 έως το 1996, ενώ παράλληλα είναι επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Αυστρία και τη Γερμανία. Διετέλεσε πρόεδρος και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από το 1994 έως το 2001 και συντονιστής του προγράμματος "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση"

    Ο Δημήτρης Μαρωνίτης μετέφρασε την Οδύσσεια και την Ιλιάδα (η Οδύσσεια είναι έργο αγαπησιάρικο, είχε πει. Αντίθετα η Ιλιάδα είναι ακατάδεκτη, δεν δέχεται τα χάδια μας). Έγραψε βιβλία, μονογραφίες και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, ενώ μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για νεοέλληνες ποιητές, κυρίως εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, όπως τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Τάκη Σινόπουλο και τον Μίλτο Σαχτούρη, αλλά και τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κ.Π.Καβάφη και τον Γιώργο Χειμωνά.

    [07] Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο προτίθεται να παραιτηθεί "σε λίγα χρόνια", σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK

    Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο, που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον θρόνο προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, προτίθεται να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του σε λίγα χρόνια, όπως μετάδωσε σήμερα το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και άλλα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, σε μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη για τη σύγχρονη Ιαπωνία.

    Ο 82χρονος μονάρχης, που έχει υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς και σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε την πρόθεσή του στην Υπηρεσία Αυτοκρατορικού Οίκου, ανέφερε το NHK. Το δίκτυο δεν έδωσε κάποιο λόγο για αυτό ενώ στελέχη της Υπηρεσίας Αυτοκρατορικού Οίκου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για σχόλιο.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, μετέδωσε ότι ο Ακιχίτο εκφράζει την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε άτομα του περιβάλλοντός του εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ωστόσο, άλλο τηλεγράφημα του Kyodo αναφέρει ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Αυτοκρατορικού Οίκου αρνήθηκε ότι είναι αληθή τα δημοσιεύματα.

    Ο Ακιχίτο περιορίζει σταδιακά τα επίσημα καθήκοντά του, αναθέτοντας κάποια εξ αυτών στο διάδοχό του, τον 56χρονο πρίγκιπα Ναρουχίτο. Ο Ακιχίτο, που γεννήθηκε το 1933, διαδέχθηκε τον Αυτοκράτορα Χιροχίτο, στο όνομα του οποίου πολέμησε η Ιαπωνία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 July 2016 - 14:32:31 UTC