Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρ. Μπαλτάς: «Βαθύτερη ανάγκη να ανοίξουν διάλογο» οι πολιτισμοί Ελλάδας και Κίνας
  • [02] Ο Σπ. Λυκούδης εκλέχτηκε στη θέση του Ζ΄ αντιπροέδρου της Βουλής
  • [03] Ρ. Σβίγκου: Ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα η κατάθεση του εκλογικού νόμου
  • [04] Societe Generale: Κίνδυνος επέκτασης της ιταλικής τραπεζικής κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη
  • [05] Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει φορολογικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη
  • [06] Την έκδοση σύνταξης σε ένα μήνα προανήγγειλε ο Τ. Πετρόπουλος
  • [07] Δ. Κοντοφάκας: Δρομολογούνται επενδύσεις σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας
  • [08] Άγγιγμα ζωής σε καρκινοπαθείς απομακρυσμένων νησιών στις Κυκλάδες
  • [09] Αντίγραφο της πειθαρχικής δίωξης κατά της Γ. Τσατάνη θα ζητήσει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής
  • [10] Επέστρεψε στη φυλακή ο 'Οσκαρ Πιστόριους, μετά την καταδίκη του σε 6ετή κάθειρξη για τον φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ
  • [11] Συμπεράσματα-καπέλτης για τον Μπλερ και την εμπλοκή της Βρετανίας στο Ιράκ
  • [12] Η επίσκεψη Τσίπρα ορόσημο για τις σινοελληνικές σχέσεις
  • [13] Πρ.Παυλόπουλος: Η αριστεία αναδεικνύει την αρχή της ισότητας
  • [14] Φ. Γεννηματά: Η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τους κρυφούς σχεδιασμούς Τσίπρα - Βαρουφάκη για το α' εξάμηνο του 2015
  • [15] Με παρέμβαση Τόσκα «απελευθερώθηκαν» οι Τούρκοι τουρίστες στο τελωνείο Χίου
  • [16] Μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν βεβαιωθεί 16.394 «επικίνδυνες» τροχαίες παραβάσεις
  • [17] Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων
  • [18] Γ. Χουλιαράκης: Απίστευτες φαιδρότητες αυτά που λέει ο Γκάλμπρεϊθ

  • [01] Αρ. Μπαλτάς: «Βαθύτερη ανάγκη να ανοίξουν διάλογο» οι πολιτισμοί Ελλάδας και Κίνας

    «Η Κίνα βλέπει την Ελλάδα σαν μια χώρα η οποία μοιράζεται μαζί της το βάθος της ιστορίας, και αυτό για την ίδια είναι πολύ σημαντικό», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα.

    Ο κ. Μπαλτάς σημειώνει ότι η κυβερνητική επίσκεψη έγινε σε μια «πολύ θετική στιγμή για την Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται και για τις προοπτικές που αυτή η επίσκεψη ανοίγει σε πάρα πολλούς τομείς», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι «αυτή η γνωριμία πρέπει να βαθύνει, να πλατύνει και να έχει και τους οικονομικούς καρπούς, που πρέπει να τους δούμε λίγο πιο στρατηγικά και όχι με τη στενή έννοια έγινε η τάδε ή η δείνα επένδυση»

    Ακολουθεί η συνέντευξη με τον υπουργό Πολιτισμού.

    - Κύριε υπουργέ, ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο. Ολοκληρώθηκε η πενθήμερη κυβερνητική επίσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, στην Κίνα. Ποιο είναι με έναν τίτλο το συμπέρασμα;

    Πολύ θετική στιγμή για την Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται και για τις προοπτικές που αυτή η επίσκεψη ανοίγει σε πάρα πολλούς τομείς- σε επίπεδο τίτλων έτσι θα το αποτιμούσα. Οι συζητήσεις ήταν σε πάρα πολλά επίπεδα, ήταν με ολόκληρη την κλίμακα της ηγεσίας της Κίνας- ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Πρόεδρο της Κίνας να επισκεφτεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό, και η πρόσκληση καταρχήν έγινε δεκτή για να ενισχυθούν παραπέρα οι σχέσεις.

    Η Κίνα βλέπει την Ελλάδα σαν μια χώρα η οποία μοιράζεται μαζί της το βάθος της ιστορίας, και αυτό για την ίδια είναι πολύ σημαντικό. Με αυτή την έννοια το θέμα για εκείνη δεν είναι μόνο ούτε με τη στενή έννοια τα συμφέροντα της, ούτε μόνο ο ρόλος της Ελλάδας για το δρόμο του μεταξιού και την προσέγγιση της Κίνας με την Ευρώπη και τη Δύση. Είναι νομίζω και μια βαθύτερη ανάγκη οι δυο πολιτισμοί να ανοίξουν διάλογο- γιατί χρειάζεται, είναι ένα παρελθόν και για τους δυο πάρα πολύ μακρύ, με σημεία που υπήρχαν στοιχειώδης συγκλίσεις, αλλά και σημεία αμοιβαίας έλλειψης γνώσης- και όλη η προσπάθεια, νομίζω, πρέπει να επικεντρωθεί αυτή η γνωριμία να βαθύνει, να πλατύνει και να έχει και τους οικονομικούς καρπούς, που πρέπει να τους δούμε λίγο πιο στρατηγικά και όχι με τη στενή έννοια έγινε η τάδε ή η δείνα επένδυση.

    Ως προς το δεύτερο, παρόλο που δεν είναι δική μου ειδικότητα προφανώς, νομίζω ότι και εδώ έγιναν βήματα όχι μόνο για τις συμφωνίες που υπογράψαμε ρητά, αναφέρομαι στην οικονομία, αλλά και για όλες τις συζητήσεις που είχε το πιο ας το πούμε οικονομικό κλιμάκιο της κυβέρνησης με εταιρείες και παράγοντες της οικονομικής ζωής της Κίνας. Και εδώ άνοιξαν νομίζω περισσότερο συγκεκριμένες σαφείς και πλουσιότερες προοπτικές παρά αυτές που είχαμε ξεκινώντας.

    - Το ερώτημα είναι όλες αυτές οι συμφωνίες θα εφαρμοστούν ή υπάρχει κίνδυνος να μείνουν στα χαρτιά, όπως παλαιότερα;

    Η διάθεση είναι απολύτως συγκεκριμένη σε αυτή την κυβέρνηση, να εφαρμοστούν και να εφαρμοστούν με συστηματικότητα, με αίσθηση των χρόνων που τρέχουν, με αίσθηση ότι η αξιοπιστία μας παίζεται στο πόσο σωστά και πόσο γρήγορα θα εφαρμόσουμε αυτές τις συμφωνίες. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση και σε αυτό το ταξίδι, αλλά και η μέχρι τώρα πολιτική της έχει δείξει ότι θέλει να εφαρμόζει αυτά τα οποία συμφωνεί. Με αυτή την έννοια είμαι πολύ αισιόδοξος. Γυρνάμε πίσω με περισσότερα αιτήματα δουλειάς, πιο συγκεκριμένα, πιο απτά, υπουργείο το υπουργείο, και είμαστε νομίζω όλοι οι συνάδελφοι έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την καινούργια πρόκληση.

    [02] Ο Σπ. Λυκούδης εκλέχτηκε στη θέση του Ζ΄ αντιπροέδρου της Βουλής

    Με 186 ψήφους υπέρ έναντι 25 λευκών και χωρίς καμία αρνητική ψήφο, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης εκλέχτηκε μετά από μυστική ψηφοφορία, στην θέση του Ζ΄Αντιπροέδρου της Βουλής.

    Ο κ. Λυκούδης κάλυψε έτσι τη θέση του Ζ' Αντιπροέδρου, που έμεινε κενή βάση από την αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου καθώς ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

    Μετά την πρόσφατη αλλαγή του Κανονισμού δόθηκε η δυνατότητα η κενή θέση αντιπροέδρου να καλύπτεται από βουλευτή που προέρχεται από το επόμενο κόμμα. Έτσι, η σειρά των Αντιπροέδρων της Βουλής με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, είναι: Α΄ Τάσος Κουράκης, Β΄ Γιώργος Βαρεμένος, Γ΄ Τασία Χριστοδολοπούλου, Δ' Νικήτας Κακλαμάνης, Ε΄ Δημήτρης Κρεμαστινός, ΣΤ΄ Γιώργος Λαμπρούλης και Ζ' Σπύρος Λυκούδης.

    [03] Ρ. Σβίγκου: Ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα η κατάθεση του εκλογικού νόμου

    Ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία και για το πολιτικό σύστημα, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, σε συνέντευξη στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο».

    Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο ενδυναμώνεται η λαϊκή βούληση και η έκφραση της αντιπροσωπευτικότητας, σε μια περίοδο μάλιστα που το πολιτικό σύστημα βιώνει την κρίση της αντιπροσωπευτικότητας και οι πολίτες απομακρύνονται από αυτό.

    Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημειώνοντας ότι είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του μπόνους και γι΄ αυτό, όπως τόνισε, θα έπρεπε τουλάχιστον ως προς το σημείο αυτό να αιτιολογήσει γιατί άλλαξε θέση μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

    «Εμείς, σε κάθε περίπτωση, επιμένουμε στην πρότασή μας. Θεωρούμε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αντιπροσωπευθούν οι πολίτες γνήσια και να υπάρξει μεγαλύτερη ενδυνάμωση της λαϊκής κυριαρχίας. Και όσοι θεωρούν ότι μπορούν να κρύβονται πίσω από εκλογικά συστήματα και να θωρακίζονται με αυτή την έννοια απέναντι στην έκφραση της λαϊκής βούλησης, νομίζω ότι βρίσκονται πολλαπλώς εκτεθειμένοι πολιτικά», ανέφερε επίσης η κ. Σβίγκου και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έθεσε σε διάλογο με τα κόμματα την κατάργηση του μπόνους, την ψήφο στα 17 και το όριο του 3%, θεωρώντας ότι με βάση τις δημόσιες θέσεις των κομμάτων ήταν εφικτή η πλειοψηφία 200 βουλευτών και εν συνεχεία κατέθεσε έναν εκλογικό νόμο, συνισταμένη των συζητήσεων. «Τώρα, το ότι άλλαξαν στάση κάποια από τα κόμματα αυτά στην πορεία, είναι κάτι το οποίο πρέπει οι ίδιοι να το δικαιολογήσουν», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Societe Generale: Κίνδυνος επέκτασης της ιταλικής τραπεζικής κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη

    Η τραπεζική κρίση της Ιταλίας μπορεί να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο Πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι κανόνες που περιορίζουν την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες.

    «Όλη η τραπεζική αγορά είναι υπό πίεση. Υιοθετήσαμε κανόνες για το κρατικό χρήμα. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να αξιολογηθούν σε μία αγορά που έχει μία δυνητική κρίση για να αποφασισθεί, αν πρέπει να υπάρξει κάποια αναστολή τους», δήλωσε ο Σμάγκι, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην τηλεόραση του Bloomberg.

    Με τις ιταλικές τράπεζες να υφίστανται το βάρος των κόκκινων δανείων, ύψους περίπου 360 δις ευρώ, η κυβέρνηση στη Ρώμη βολιδοσκοπεί τις εποπτικές Αρχές για τους τρόπους με τους οποίους θα στηρίξει τις τράπεζες, εν μέσω νέων μαζικών πωλήσεων των μετοχών τους μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

    Ο Σμάγκι δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας συστημικής κρίσης, αν οι κυβερνήσεις δεν αποδεχθούν την άποψη ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, σαν τελευταίο καταφύγιο σε μία κρίση. Η κάθε παρέμβαση πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα, είπε. Ο Σμάγκι πρόσθεσε ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία έχουν πάρα πολλές τράπεζες που δεν είναι κερδοφόρες και ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση. Η Ιταλία, τόνισε, πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θα πρέπει να λάβει πολιτικά δυσάρεστα μέτρα, μεταξύ των οποίων μείωση του κόστους και των θέσεων εργασίας.

    [05] Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει φορολογικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη

    Τα σχέδια του Λονδίνου να μειώσει το συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να οδηγήσουν σε μια «κούρσα για τον χαμηλότερο φόρο» στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    «Δεν έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσουμε μια κούρσα για τον χαμηλότερο (φόρο)», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Την Δευτέρα, ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όσμπορν έθεσε ως στόχο τη μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρικών κερδών σε κάτω του 15%, σε μία προσπάθεια να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να επενδύουν στη χώρα, στον απόηχο της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

    [06] Την έκδοση σύνταξης σε ένα μήνα προανήγγειλε ο Τ. Πετρόπουλος

    Από τον προσεχή Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο, θα γίνει ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων όπως ανέφερε μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή για την παρακολούθηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Ο επανυπολογισμός θα γίνει με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (0,45%), ενώ θα τηρηθεί απαρεγκλήτως, το όριο των 1.300 ευρώ που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

    Απαντώντας σε αιτιάσεις μελών της Επιτροπής, ότι με την περικοπή του ΕΚΑΣ επλήγησαν εισοδήματα μικρότερα του αθροίσματος των 1.300 ευρώ μεικτά για κύρια και επικουρική σύνταξη, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι το ΕΚΑΣ είναι επίδομα και όχι σύνταξη.Συνεχίζοντας προανήγγειλε την έκδοση της προσωρινής σύνταξης σε δυο μήνες, εκφράζοντας παράλληλα τηνπεποίθηση, πως όταν ολοκληρωθεί το νέο σύστημα υπολογισμού, η κύρια σύνταξη θα εκδίδεται στο σύνολό της σε ένα μήνα.

    Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής την οποία χαρακτήρισε "τεράστια", και πρόσθεσε, ότι ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ ετησίως και αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των ασφαλισμένων της χώρας. Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε επίσης, ότι έως το τέλος του έτους θα αποδοθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, περίπου 460 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από εισφορές περίθαλψης που είχαν παρακρατήσει τα ταμεία προκειμένου να καταβάλουν τις συντάξεις.

    [07] Δ. Κοντοφάκας: Δρομολογούνται επενδύσεις σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας

    Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας εισέρχονται πλέον σε άλλο επίπεδο, δηλώνει στο Πρακτορείο ο κ. Δημήτρης Κοντοφάκας, Ειδικός Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι θα ακολουθήσει σειρά επενδύσεων σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

    «Μετά από 10 χρόνια, και μετά από ενάμιση χρόνο εντατικής αλλά και αποτελεσματικής προσπάθειας της κυβέρνησής μας, δρομολογούνται συγκεκριμένες επενδύσεις και πιστεύω ότι γρήγορα η αλλαγή που έχει επέλθει θα αποτυπωθεί και στην πραγματική ζωή της οικονομίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    «Προτεραιότητα», τονίζει, «έχει ο τομέας των υποδομών στις μεταφορές, αλλά απ΄ ότι φαίνεται θα έχουμε σοβαρές επενδύσεις και στον τομέα των νέων τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα της κινητής τηλεφωνίας και της πληροφορικής. Ήδη, υπογράφηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική εταιρεία Forthnet και την ZTE, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες - ίσως και η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία δικτύων - για μια μεγάλη επένδυση που αφορά στα ευρυζωνικά δίκτυα τελευταίας γενιάς στην Ελλάδα». Μια επένδυση, η οποία, όπως εκτιμά ο κ. Κοντοφάκας , «θα αλλάξει το τοπίο στον εν λόγω τομέα ενισχύοντας τον ανταγωνισμό». Τέλος, διευκρίνισε ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθησαν «συνοδεύονται από μνημόνια συνεργασίας και κυρίως συνοδεύονται από αμοιβαία δέσμευση για συγκεκριμένα επόμενα βήματα μέσα από συγκεκριμένες ομάδες εργασίας».

    [08] Άγγιγμα ζωής σε καρκινοπαθείς απομακρυσμένων νησιών στις Κυκλάδες

    Στο πλευρό των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και ζούνε σε απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων βρίσκεται ο μη κυβερνητικός οργανισμός «'Αγγιγμα Ζωής» με το πιλοτικό πρόγραμμα «Καρκίνος & Τώρα Τι;», που ξεκινάει το ταξίδι του αύριο από την Αμοργό.

    Όπως τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η υπεύθυνη του προγράμματος, Χριστίνα Νομικού, «το 82% των ογκολογικών ασθενών έρχονται στην Αθήνα για τη θεραπεία τους, καθώς στον τόπο διαμονής τους δεν υπάρχει κατάλληλη ιατρική υποδομή, ούτε το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Έτσι, δυστυχώς, οι ογκολογικοί ασθενείς επιβαρύνονται με επιπλέον κόστη, αλλά και ταλαιπωρία, καθώς ανάλογα με τον κύκλο θεραπειών τους θα πρέπει να συναντηθούν με τον γιατρό τους. Εμείς, αναλαμβάνουμε να μεταφέρουμε τις εξετάσεις τους, τούς στέλνουμε τα αποτελέσματα των βιοψιών, ενώ βοηθάμε και στην περίπτωση που θελήσουν να λάβουν και μια δεύτερη γνώμη γιατρού».

    Όπως διευκρινίζει η κ. Νομικού, το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να μειώσει τα έξοδα, τις άσκοπες μετακινήσεις, να ελαφρύνει το ψυχολογικό βάρος του ασθενούς, αλλά και να δώσει αξιόπιστα στατιστικά για κάθε νησί σχετικά με τον καρκίνο. Ειδικότερα, περιλαμβάνει καταγραφή των ασθενών και των θεραπειών τους, ενημέρωση - εκπαίδευση των τοπικών ιατρών για τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή (ανάλογα με την μορφή της νόσου), αξιοποίηση του ιατρικού εξοπλισμού του κάθε νησιού, ψυχολογική στήριξη του ασθενή αλλά και του οικείου περιβάλλοντος είτε κατά την διάρκεια των επισκέψεων των υπευθύνων του προγράμματος, είτε μέσω skype, καθώς και έγκαιρη εξασφάλιση των φαρμάκων για τη χημειοθεραπεία τους. Ειδικά για το τελευταίο η κ. Νομικού θα αναφέρει : «Όταν επικοινωνήσουν μαζί μας, εμείς θα βρούμε τα φάρμακα και θα τους τα στείλουμε στο σπίτι τους χωρίς καμία επιβάρυνση, εντελώς δωρεάν».

    «'Eχουμε προγραμματίσει να γίνει ενημέρωση για την έγκαιρη πρόληψη κι αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά και να υπάρξει εκπαίδευση των γιατρών που εργάζονται στα νησιά από εξειδικευμένους ογκολόγους. Στους στόχους μας είναι να συναντηθούμε με κρατικούς και θεσμικούς φορείς. Η ομάδα μας θα πλαισιώνεται κι από 2 γιατρούς με την υποστήριξη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας» πρόσθεσε η κ. Νομικού. Τα νησιά που περιλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, είναι η Αμοργός, η Σύρος, η Τήνος, η Σχοινούσα, η Δονούσα, η Ηρακλειά. «Αυτό το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε. Εξάλλου, εμείς στο " 'Αγγιγμα ζωής" πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε, να μην μπορούμε. Κι οφείλουμε να προσπαθήσουμε», καταλήγει η κ. Νομικού.

    [09] Αντίγραφο της πειθαρχικής δίωξης κατά της Γ. Τσατάνη θα ζητήσει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

    Την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή της με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ζήτησε η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, ενώ τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ότι θα γίνει αν κριθεί αναγκαίο και όταν ολοκληρώσει την κατάθεσή της.

    Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε μετά από ψηφοφορία, και με ψήφους 10 υπέρ έναντι επτά κατά και δύο αποχές, να ζητήσει από τον Άρειο Πάγο να της σταλεί το αντίγραφο της πειθαρχικής αγωγής που ασκήθηκε κατά της κ. Τσατάνη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, την οποία χειρίστηκε.

    Πάντως, η κ. Τσατάνη, όταν ρωτήθηκε εάν έχει αντίρρηση να σταλεί αντίγραφο της πειθαρχικής δίωξής της, επικαλέστηκε την αρχή της μυστικότητας, την οποία, όπως είπε, θέλει ευλαβικά να τηρήσει.

    Τόσο η ΝΔ, με το Μάκη Βορίδη και τον Κώστα Τζαβάρα, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να ζητήσει κάτι παράνομο, καθώς η πειθαρχική αναφορά διέπεται από την αρχή της μυστικότητας. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι εάν ο Άρειος Πάγος ανταποκριθεί στο αίτημα της Επιτροπής τότε θα πρέπει να ζητήσει να της σταλούν και όλα τα έγγραφα της δικογραφίας που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σε αυτό το αίτημα συναίνεσαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

    Συνεχίζοντας, πάντως, για δεύτερη φορά σήμερα, την κατάθεσή της στην Επιτροπή Θεσμών, η οποία διερευνά τις καταγγελίες της κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, η κ. Τσατάνη, επιμένει να υποστηρίζει ότι έγινε προσπάθεια για παρεμβάσεις στο έργο της.

    [10] Επέστρεψε στη φυλακή ο 'Οσκαρ Πιστόριους, μετά την καταδίκη του σε 6ετή κάθειρξη για τον φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ

    Ο χρυσός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη έξι ετών για τον φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία πυροβόλησε με τέσσερις σφαίρες τον Φεβρουάριο του 2013.

    Η εισαγγελία και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της Νότιας Αφρικής ζητούσαν ο κατηγορούμενος να τιμωρηθεί τουλάχιστον με την ελάχιστη ποινή 15ετους κάθειρξης που προβλέπεται για την κατηγορία του φόνου, τονίζοντας ότι ο Πιστόριους ουδεμία μεταμέλεια έδειξε για τον φόνο.

    Η δικαστής Τοκολίζε Μασίπα διαφώνησε, αποδεχόμενη τα επιχειρήματα της υπεράσπισης για μικρότερη τιμωρία.

    "Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι θορυβώδης και επίμονη αλλά δεν μπορεί να παίξει κανέναν ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου", δήλωσε η Μασίπα. "Είμαι της άποψης ότι μια μακρά φυλάκιση δεν θα εξυπηρετήσει τη δικαιοσύνη".

    Δεν ήταν σαφές κατά πόσο η εισαγγελία θα εφεσιβάλει την απόφαση.

    Φορώντας σκούρο κοστούμι, ο 29χρονος Νοτιοαφρικανός κοίταξε ευθεία όταν η δικαστής ανέγνωσε την ετυμηγορία της.

    "Η ποινή που επιβάλλω στον κατηγορούμενο για τον φόνο της εκλιπούσας Ρίβα Στέενκαμπ είναι κάθειρξη έξι ετών" δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα του δικαστηρίου της Πρετόριας.

    Αμέσως μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ο Πιστόριους μεταφέρθηκε στην κεντρική φυλακή της Πρετόριας.

    Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι δεν θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Ο Πιστόριους θα εκτίσει "μεταξύ του μισού και των δύο τρίτων της ποινής", πριν καταστεί δυνατόν να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση", δήλωσε ο Αντριου Φόουσετ, ένας από τους δικηγόρους του.

    "Σεβόμαστε την απόφαση της δικαστού και δεν θα ασκήσουμε έφεση. Ο Οσκαρ θα εκτίσει την ποινή του ... Νομίζω ότι είναι δίκαιη, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις", εξήγησε ο δικηγόρος μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς έβγαινε από το δικαστήριο.

    Ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για το φόνο της Στέενκαμπ από εφετείο τον περασμένο Δεκέμβριο. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε πενταετή φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας το 2014, βάσει της ετυμηγορίας της δικαστού Μασίπα, μιας απόφασης που γυναικείες οργανώσεις χαρακτήρισαν πολύ επιεική.

    [11] Συμπεράσματα-καπέλτης για τον Μπλερ και την εμπλοκή της Βρετανίας στο Ιράκ

    Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, χωρίς να έχει αναζητήσει προηγουμένως μία ύστατη λύση, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ πρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ.

    «Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής.

    Τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα». «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που είναι καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ.

    [12] Η επίσκεψη Τσίπρα ορόσημο για τις σινοελληνικές σχέσεις

    «Ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας- Κίνας χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα, Ζου Σιαολί. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο, ο Ζου Σιαολί επισήμανε ότι οι συναντήσεις και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι σημαντικές, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι «το μήνυμα που στέλνουμε ο ένας στον άλλο, ότι σας εμπιστευόμαστε και σας θεωρούμε στρατηγικούς εταίρους».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του πρεσβευτή της Κίνας στην Αθήνα, Ζου Σιαολί:

    «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα είχε τεράστια επιτυχία. Αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των σχέσεών μας. Σηματοδοτεί και μια νέα αρχή για τη νέα δεκαετία στις σχέσεις μας. Πιστεύω πως οι συναντήσεις που έγιναν σήμερα ήταν σημαντικές, οι συμφωνίες ήταν σημαντικές, αλλά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων είναι το μήνυμα που στέλνουμε ο ένας στον άλλο, ότι σας εμπιστευόμαστε και σας θεωρούμε στρατηγικούς εταίρους. Πιστεύω πως, αν έχουμε αμοιβαία κατανόηση και αμοιβαία εμπιστοσύνη, είναι η βάση για να κάνουμε δουλειές. Είμαι πολύ ευτυχής που διαπιστώνω ότι μοιραζόμαστε αυτή τη φιλοσοφία. Υπάρχει μια προσωπική χημεία ανάμεσα στις δύο επιχειρηματικές κοινότητες και είμαι εξαιρετικά ευτυχής που συμμετείχα σ? αυτή την εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη».

    Τι περιμένετε τώρα να γίνει συγκεκριμένα;

    «Οι δύο πλευρές συνήψαν πολλές συμφωνίες που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι δύο πλευρές είναι σταθερά δεσμευμένες στο ότι προχωρούμε προς ένα νέο μέλλον, ότι οι κινεζικές επενδύσεις θα έρθουν γρήγορα στην Ελλάδα και θα εργαστούμε μαζί με προοπτική να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά στο πιο σημαντικό στη Μεσόγειο και σεολόκληρη την Ευρώπη. Και η Ελλάδα θα είναι ένα σημαντικό σημείο στήριξης της στρατηγικής της "μιας ζώνης και ενός δρόμου". ».

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Αλλάζουν επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

    [13] Πρ.Παυλόπουλος: Η αριστεία αναδεικνύει την αρχή της ισότητας

    H αριστεία όχι μόνο δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί,τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στους φοιτητές και στις φοιτήτριες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχαν και διακρίθηκαν σε διεθνείς νομικούς διαγωνισμούς.

    Ο κ. Παυλόπουλος τους συνεχάρη όχι μόνο για την λαμπρή τους επίδοση αλλά και διότι η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες, λόγω της δεινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, συνθήκες, τις οποίες άλλοι συνάδελφοί τους διαγωνιζόμενοι δεν αντιμετώπισαν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε προς τους διακριθέντες ότι αποτελούν ζωντανό και απτό παράδειγμα της αριστείας, αναφορικά με το νόημα της οποίας επισήμανε και τα εξής:

    «Θέλω δε να τονίσω ότι η αριστεία όχι μόνο δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας αλλά την αναδεικνύει και την υπηρετεί. Γιατί η αρχή της ισότητας, κατά το Σύνταγμα, είναι αναλογική ισότητα. Αναλογική ισότητα κατ΄ Αριστοτέλη. Υπενθυμίζω ότι το έτος 2016 ανακηρύχθηκε έτος Αριστοτέλους για τα 2400 χρόνια από την γέννηση αυτού του μεγάλου φιλοσόφου, ο οποίος είναι και ο πρώτος πραγματικός επιστήμονας της ανθρωπότητας».

    Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «Ισότητα λοιπόν κατά το Σύνταγμα σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδώς όμοιων καταστάσεων αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων. Γιατί η ισότητα παραβιάζεται και όταν μεταχειριζόμαστε ανίσως τα ίσα, αλλά και όταν μεταχειριζόμαστε κατ΄ ίσον τρόπο τα άνισα. Όταν δηλαδή ισοπεδώνουμε την προσωπικότητα του ανθρώπου. Σ'αυτήν την περίπτωση απλώς επιβεβαιώνουμε τον λαϊκισμό και την μετριότητα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «για να αποκτήσει όμως η ισότητα και η αριστεία αυτό το νόημα, η ίδια η κοινωνία και η ίδια η πολιτεία οφείλει σ'εσάς, ιδίως τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αρχίζουν την σταδιοδρομία τους, να εξασφαλίζει πραγματική ισότητα ως προς τις ευκαιρίες. Και, ορθότερα, ισότητα στην αφετηρία. Για να μπορέσετε να ξεκινάτε από την ίδια ακριβώς βάση. Μόνον έτσι μπορεί καθένας ν' αναδείξει την προσωπικότητά του χωρίς να υφίσταται άλλη δυσμενή μεταχείριση».

    [14] Φ. Γεννηματά: Η δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τους κρυφούς σχεδιασμούς Τσίπρα - Βαρουφάκη για το α' εξάμηνο του 2015

    «Μετά και από τις νέες αποκαλύψεις, η δικαιοσύνη οφείλει άμεσα να διερευνήσει τους κρυφούς σχεδιασμούς Τσίπρα - Βαρουφάκη για το πρώτο εξάμηνο του 2015», δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Πάτρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

    Επίσης, η κ. Γεννηματά σημείωσε, ότι η Βουλή και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, προτάσσοντας προφανώς την περίοδο Τσίπρα - Βαρουφάκη, αλλά και διερευνώντας όλη την πορεία και τις ευθύνες που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και στα μνημόνια, όπως εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προτείνει, όπως τόνισε.

    Σε αυτό το σημείο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ πως κρύβονται, αναρωτώμενη: «Γιατί άραγε;».

    [15] Με παρέμβαση Τόσκα «απελευθερώθηκαν» οι Τούρκοι τουρίστες στο τελωνείο Χίου

    "Απελευθερώθηκαν" πριν από λίγο μετά από επικοινωνία που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης με τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Τόσκα οι εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί στο Τελωνείο του νησιού, λόγω μη λειτουργίας του συστήματος ελέγχου των διαβατηρίων. Με εντολή Τόσκα επιτράπηκε η είσοδος των Τούρκων με έλεγχο ταυτοπροσωπίας που διενήργησαν οι αστυνομικοί.

    Όπως έγινε γνωστό, από τις 8:30 σήμερα το πρωί, το σύστημα ελέγχου διαβατηρίων τέθηκε εκτός λειτουργίας, δηλαδή δεν υπήρχε πρόσβαση στα δεδομένα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Το σύστημα "έπεσε" αρχικά στη Χίο, όμως στη συνέχεια αυτό έγινε σε όλο το Αιγαίο ακόμη και στον Έβρο. Αποτέλεσμα, οι Τούρκοι τουρίστες που κατά χιλιάδες το τελευταίο διάστημα περνούν στην Ελλάδα για να γιορτάσουν τη μουσουλμανική γιορτή του ραμαζανιού, να εγκλωβιστούν στα τελωνεία. Σημειώνεται, ότι και τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν προβλήματα στον έλεγχο διαβατηρίων όμως με ημίωρες, το πολύ, διακοπές.

    Στη Χίο, η αναμονή σήμερα ξεπέρασε τις τρεις ώρες, γεγονός που προκάλεσε ένταση και εκνευρισμό. Μάλιστα από την ταλαιπωρία κάτω από τον ήλιο, μία γυναίκα επισκέπτρια κατέρρευσε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χίου. Τελικά, μετά τις 12 το μεσημέρι, με εντολή του κ. Τόσκα δόθηκε λύση και η είσοδος επιτρέπεται με τυπικό έλεγχο από τους αστυνομικούς, του διαβατηρίου και της θεώρησης (VISA) καθώς και των εγγράφων ταυτοπροσωπίας των επισκεπτών.

    [16] Μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν βεβαιωθεί 16.394 «επικίνδυνες» τροχαίες παραβάσεις

    Θετικά κρίνει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τα αποτελέσματα του στοχευμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» τροχονομικών παραβάσεων, σε όλη την επικράτεια, και το δεύτερο δίμηνο εφαρμογής του.

    Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από τις 15 Μαρτίου 2016, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, έχει σημειώσει αξιόλογα αποτελέσματα, καθώς δίνει έμφαση, ανά εβδομάδα, σε «επικίνδυνες» παραβάσεις, που αποτελούν αίτια σοβαρών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Από την έναρξη προγράμματος του έως τις 3 Ιουλίου 2016 έχουν βεβαιωθεί, πανελλαδικά, 16.394 «επικίνδυνες» τροχαίες παραβάσεις.

    [17] Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων

    Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε τίτλους που θεωρούν ?ασφαλή καταφύγια? απέναντι στις επιπτώσεις από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχώρησε έως το 0,731%, σχεδόν στο ήμισυ της απόδοσης που είχαν στις 23 Ιουνίου, όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησαν και οι αποδόσεις των 20ετών και 30ετών βρετανικών ομολόγων.

    Οι φόβοι για περαιτέρω αστάθεια στην ΕΕ και για αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας παρέσυραν πτωτικά τις χρηματιστηριακές αγορές σήμερα, με τη στερλίνα να βυθίζεται κάτω από το 1,30 δολάριο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

    [18] Γ. Χουλιαράκης: Απίστευτες φαιδρότητες αυτά που λέει ο Γκάλμπρεϊθ

    «Απίστευτες φαιδρότητες και ανεκδιήγητους "δονκιχωτισμούς"» χαρακτήρισε όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

    «Ποιος είναι ο κ. Γκαλμπρέιθ» διερωτήθηκε ο κ. Χουλιαράκης. «Στις εκατοντάδες σελίδες του βιβλίου του, δεν μας λέει με ποιους συμμετείχε και σε ποιες συσκέψεις», σημείωσε με έμφαση και πρόσθεσε πως προσωπικά δεν τον είχε δει ποτέ σε συσκέψεις ως επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 July 2016 - 12:32:37 UTC