Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να στηριχθούμε στον πρωτογενή τομέα για να προχωρήσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο
  • [02] Παραμένει το "όχι" του δημοψηφίσματος και ο λαός θα είναι η τελευταία καταφυγή της δημοκρατίας δήλωσε ο Ν. Φίλης
  • [03] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την πρόεδρο της εταιρίας ΖΤΕ
  • [04] Βρετανία: Σε νέο χαμηλό 31 ετών υποχωρεί η στερλίνα
  • [05] Η Κομισιόν δίνει σε εθνικά κοινοβούλια τον λόγο στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά
  • [06] Την έκδοση σύνταξης σε ένα μήνα προανήγγειλε ο Τ. Πετρόπουλος
  • [07] Αύξηση παρουσιάζει η ροή μεταναστών και προσφύγων τις τελευταίες τρεις μέρες στη Λέσβο
  • [08] Έξι χρόνια φυλάκιση στον Όσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ
  • [09] Η επίσκεψη Τσίπρα ορόσημο για τις σινοελληνικές σχέσεις
  • [10] Συνάντηση Πρ. Παυλόπουλου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Λιβάνου
  • [11] Δ. Βίτσας: Έωλη η λογική ότι οδηγούμαστε σε ακυβερνησία με τον νέο εκλογικό νόμο
  • [12] Χρ. Σπίρτζης: Νέο τοπίο στην ελληνική τηλεόραση το φθινόπωρο

  • [01] Να στηριχθούμε στον πρωτογενή τομέα για να προχωρήσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο

    «Πρέπει να στηριχθούμε στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στον πρωτογενή τομέα, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά την συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τα μέλη της διοίκησης της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, στο Αίγιο. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δυστυχώς, το νέο "success story" της κυβέρνησης, το "ανάπτυξης story" φαίνεται πώς δεν περιλαμβάνει αντιλήψεις σαν αυτές, αλλά αντίθετα, με τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές πνίγει αυτές τις προσπάθειες».

    Μάλιστα, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Παναιγιάλεια Ένωση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Εμείς είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να πούμε με τον πιο ηχηρό τρόπο, ότι αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Να αλλάξουμε πολιτική, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε κι' αυτή την τόσο κακή συμφωνία».

    Μετά την ενημέρωση που είχε η Φώφη Γεννηματά για τις δραστηριότητες της Ένωσης Συνεταιρισμών ανέφερε ότι «είναι μία πολύ επιτυχημένη εταιρεία, ανθηρή, η οποία έχει εξωστρέφεια, έχει καινοτομία, έχει συλλογική προσπάθεια, έχει ένα εξαιρετικό προϊόν και βεβαίως μπορεί και στηρίζει την περιοχή».

    [02] Παραμένει το "όχι" του δημοψηφίσματος και ο λαός θα είναι η τελευταία καταφυγή της δημοκρατίας δήλωσε ο Ν. Φίλης

    «Το "όχι" του δημοψηφίσματος παραμένει με την έννοια ότι ο λαός θα είναι η τελευταία καταφυγή της δημοκρατίας». Αυτό δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια κύρωσης συμφωνίας για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Απαντώντας στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη που είχε υποστηρίξει ότι μετά τα δημοψήφισμα «αντί για παραίτηση ,υπήρξεκυβίστηση» και «το όχι του ελληνικού λαού μετατράπηκε σε ναι» ο κ. Φίλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, είμαστε υπερήφανοι ως κυβέρνηση και ως πολιτικές δυνάμεις, που ζητήσαμε από τον λαό να παρέμβει σε μια οριακή στιγμή της διαπραγμάτευσης. Και το "όχι"παραμένει με την έννοια ότι ο λαός θα καλείται να είναι η τελευταία καταφυγή της δημοκρατίας, όποτε χρειαστεί. Είτε μας αρέσει, είτε όχι το αποτέλεσμα. Γιατί διαφορετικά, αν τεχνοκρατικές ελίτ και κυβερνητικές αδιαφανείς δυνάμεις, επιχειρούν να υποκαταστήσουν τη λαϊκή ετυμηγορία, τότε τα αδιέξοδα θα είναι πολύ μεγαλύτερα και επικίνδυνα, όπως δείχνει η σύγχρονη πραγματικότητα».

    «Στην πατρίδα μας αντί για παραίτηση είχαμε μία μεγαλοπρεπή κυβίστηση που το όχι μετατράπηκε σε ναι, με κόστος 86 δισ. για τον λαό. Δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερη η παραίτηση ή η κυβίστηση, αλλά η δημαγωγία κι ο λαϊκισμός παρασύρουν τον λαό σε επιλογές για τις οποίες οι ίδιοι θα έχουν μετανιώσει σύντομα» υποστήριξε νωρίτερα ο κ. Μανιάτης.

    [03] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την πρόεδρο της εταιρίας ΖΤΕ

    Η ελληνική αγορά αποκτά νέο ενδιαφέρον για την Κίνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προηγμένη τεχνολογία, καθώς οι κινεζικές εταιρίες μπορούν να επεκτείνουν, μέσω της Ελλάδας, τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην έδρα του ομίλου ΖΤΕ στη Σαγκάη.

    Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός από την πρόεδρο του ομίλου, Τζέιν Τσεν, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εταιριών προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα.

    «Η Ελλάδα έχει δύο μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: τη γεωγραφική της θέση και το υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της. Αυτά τα δυο πλεονεκτήματα καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική για μια στρατηγική συνεργασία με την εταιρία σας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι η επένδυση στις νέες τεχνολογίες δίνει προστιθέμενη αξία, ενισχύει την απασχόληση και συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ.

    Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΖΤΕ τόνισε ότι η εταιρία δραστηριοποιείται 14 χρόνια στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως, τον τελευταίο χρόνο το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά, γεγονός που έχει βοηθήσει τις δραστηριότητες της ΖΤΕ.

    Η κινεζική εταιρία είναι παγκόσμιος ηγέτης στις τηλεπικοινωνίες και η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Κίνας. Επενδύει ετησίως 10% των εσόδων της στην έρευνα και ανάπτυξη. Το 2015 είχε έσοδα 13.7 δισ. ευρώ και κέρδη 85 εκατ. ευρώ.

    Συμφωνία ΖΤΕ -FORTHNET

    Παρουσία του πρωθυπουργού υπεγράφη μάλιστα στη Σαγκάη μνημόνιο συνεργασία της ΖΤΕ με την ελληνική FORTHNET για την κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (NGAs) υπερυψηλών ταχυτήτων.

    [04] Βρετανία: Σε νέο χαμηλό 31 ετών υποχωρεί η στερλίνα

    Νέο χαμηλό 31 ετών κατέγραψε σήμερα η στερλίνα, υποχωρώντας κάποια στιγμή κάτω από τα 1,28 δολάρια, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε άλλα νομίσματα στον απόηχο της ψήφου της χώρας υπέρ του Brexit.

    Η στερλίνα, ένα από τα βασικά οχήματα μέσω του οποίου οι χρηματοοικονομικές αγορές μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το βρετανικό δημοψήφισμα, υποχώρησε έως και τα 1,2798 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 1985, πριν ανακάμψει γύρω στα 1,2990 στη διαπραγμάτευσή του στο Λονδίνο καθώς ο βρετανικός δείκτης των blue-chip FTSE 100 ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο. Η λίρα έχει σημειώσει πτώση κατά 13% από τα επίπεδα προ του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

    Έναντι του ευρώ, η στερλίνα υποχώρησε νωρίτερα σε χαμηλό τριετίας και έφθασε ακόμα και τις 86,29 πένες ανά ευρώ πριν ανακάμψει κοντά στις 85,51 πένες.

    [05] Η Κομισιόν δίνει σε εθνικά κοινοβούλια τον λόγο στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέκυψε σε πιέσεις να παραχωρήσει στα εθνικά κοινοβούλια των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να επικυρώσουν μια συμφωνία-ορόσημο ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, μια απόφαση που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει ανησυχίες της κοινής γνώμης αλλά η οποία ενδέχεται να καταστρέψει την ευρύτερη εμπορική στρατηγική της Ευρώπης.

    Αντιμέτωπος με την καχυποψία του κοινού για μυστικές εμπορικές συμφωνίες που ωφελούν μεγάλες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποχώρησε από τη θέση του ότι το σύμφωνο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρειαστεί μόνο της υποστήριξη των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να προχωρήσει.

    "Έχω εξετάσει τα νομικά επιχειρήματα και έχω ακούσει τους ηγέτες των κρατών ή κυβερνήσεων και τα εθνικά κοινοβούλια", είπε ο Γιούνκερ σε δήλωσή του χθες. "Διακυβεύεται το κύρος της εμπορικής πολιτικής της Ευρώπης", είπε.

    Το κείμενο των 1.600 σελίδων, που επεκτείνεται πέρα των δασμών για να καλύψει την ελάττωση των υπερατλαντικών εμποδίων για επιχειρήσεις, θα σταλεί τώρα σε κάθε κοινοβούλιο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, και, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή του Βελγίου, σε τοπικά κοινοβούλια επίσης.

    Με την απαίτηση επικύρωσης από εθνικά κοινοβούλια, όπως είχε σχεδιαστεί το 2009, εγείρεται ο κίνδυνος να μην υιοθετηθεί ποτέ.

    [06] Την έκδοση σύνταξης σε ένα μήνα προανήγγειλε ο Τ. Πετρόπουλος

    Από τον προσεχή Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο, θα γίνει ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων όπως ανέφερε μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή για την παρακολούθηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Ο επανυπολογισμός θα γίνει με τους νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης (0,45%), ενώ θα τηρηθεί απαρεγκλήτως, το όριο των 1.300 ευρώ που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

    Απαντώντας σε αιτιάσεις μελών της Επιτροπής, ότι με την περικοπή του ΕΚΑΣ επλήγησαν εισοδήματα μικρότερα του αθροίσματος των 1.300 ευρώ μεικτά για κύρια και επικουρική σύνταξη, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι το ΕΚΑΣ είναι επίδομα και όχι σύνταξη.Συνεχίζοντας προανήγγειλε την έκδοση της προσωρινής σύνταξης σε δυο μήνες, εκφράζοντας παράλληλα τηνπεποίθηση, πως όταν ολοκληρωθεί το νέο σύστημα υπολογισμού, η κύρια σύνταξη θα εκδίδεται στο σύνολό της σε ένα μήνα.

    Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής την οποία χαρακτήρισε "τεράστια", και πρόσθεσε, ότι ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ ετησίως και αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των ασφαλισμένων της χώρας. Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε επίσης, ότι έως το τέλος του έτους θα αποδοθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, περίπου 460 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από εισφορές περίθαλψης που είχαν παρακρατήσει τα ταμεία προκειμένου να καταβάλουν τις συντάξεις.

    [07] Αύξηση παρουσιάζει η ροή μεταναστών και προσφύγων τις τελευταίες τρεις μέρες στη Λέσβο

    Ανησυχητικές είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων τις τελευταίες τρεις μέρες στη Λέσβο. Από το πρωί της Κυριακής μέχρι και σήμερα και σήμερα Τετάρτη το πρωί σε διάφορες ακτές στα βόρεια και ανατολικά του νησιού έφθασαν συνολικά τέσσερις βάρκες μεταφέροντας συνολικά 158 άτομα. Ας σημειωθεί ότι συνολικά το αντίστοιχο διάστημα στη Χίο και στη Σάμο καταγράφηκε η άφιξη μόλις 13 ατόμων.

    Σήμερα το πρωί στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρισκόταν εγκλωβισμένοι 2.895 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Χίο 2.494 και στη Σάμο 1.157. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6.546 άτομα τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

    [08] Έξι χρόνια φυλάκιση στον Όσκαρ Πιστόριους για τον φόνο της Ρίβα Στέενκαμπ

    Ο νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση έξι ετών χωρίς αναστολή για τον φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, την οποία πυροβόλησε με τέσσερις σφαίρες τον Φεβρουάριο του 2013.

    "Η ποινή που επιβάλλω στον κατηγορούμενο για τον φόνο της εκλιπούσας Ρίβα Στέενκαμπ είναι φυλάκιση έξι ετών" λιγότερο από τη φυλάκιση των δεκαπέντε ετών που ζήτησε η κατηγορούσα αρχή", δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα του δικαστηρίου της Πρετόριας.

    Ο Πιστόριους θα μεταφερθεί στη φυλακή αμέσως μετά την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης.

    "Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι θορυβώδης και επίμονη, αλλά δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου αυτού", αναφέρει στην ετυμηγορία της η δικαστής Μασίπα.

    [09] Η επίσκεψη Τσίπρα ορόσημο για τις σινοελληνικές σχέσεις

    «Ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας- Κίνας χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα, Ζου Σιαολί. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο, ο Ζου Σιαολί επισήμανε ότι οι συναντήσεις και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν είναι σημαντικές, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι «το μήνυμα που στέλνουμε ο ένας στον άλλο, ότι σας εμπιστευόμαστε και σας θεωρούμε στρατηγικούς εταίρους».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του πρεσβευτή της Κίνας στην Αθήνα, Ζου Σιαολί:

    «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα είχε τεράστια επιτυχία. Αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των σχέσεών μας. Σηματοδοτεί και μια νέα αρχή για τη νέα δεκαετία στις σχέσεις μας. Πιστεύω πως οι συναντήσεις που έγιναν σήμερα ήταν σημαντικές, οι συμφωνίες ήταν σημαντικές, αλλά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων είναι το μήνυμα που στέλνουμε ο ένας στον άλλο, ότι σας εμπιστευόμαστε και σας θεωρούμε στρατηγικούς εταίρους. Πιστεύω πως, αν έχουμε αμοιβαία κατανόηση και αμοιβαία εμπιστοσύνη, είναι η βάση για να κάνουμε δουλειές. Είμαι πολύ ευτυχής που διαπιστώνω ότι μοιραζόμαστε αυτή τη φιλοσοφία. Υπάρχει μια προσωπική χημεία ανάμεσα στις δύο επιχειρηματικές κοινότητες και είμαι εξαιρετικά ευτυχής που συμμετείχα σ? αυτή την εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη».

    Τι περιμένετε τώρα να γίνει συγκεκριμένα;

    «Οι δύο πλευρές συνήψαν πολλές συμφωνίες που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, οι δύο πλευρές είναι σταθερά δεσμευμένες στο ότι προχωρούμε προς ένα νέο μέλλον, ότι οι κινεζικές επενδύσεις θα έρθουν γρήγορα στην Ελλάδα και θα εργαστούμε μαζί με προοπτική να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά στο πιο σημαντικό στη Μεσόγειο και σεολόκληρη την Ευρώπη. Και η Ελλάδα θα είναι ένα σημαντικό σημείο στήριξης της στρατηγικής της "μιας ζώνης και ενός δρόμου". ».

    [10] Συνάντηση Πρ. Παυλόπουλου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Λιβάνου

    Η Ελλάδα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον Λίβανο και στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σ΄ ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, σ' αυτήν την κρίσιμη και ευμετάβλητη περίοδο την οποία διανύουμε, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμύνης του Λιβάνου Σαμίρ Μόκμπελ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Ο ρόλος αυτός είναι σημαντικός σε δύο τουλάχιστον πεδία. Το πρώτο αφορά τα οξύτατο Προσφυγικό ζήτημα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Λίβανος έχει επωμισθεί ένα πολύ μεγάλο βάρος σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό ζήτημα, αφού στη Χώρα σας έχετε έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων. Και πρέπει να σας πούμε ότι είναι η στάση αυτή του Λιβάνου εξαιρετικά γενναία για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό - όπως ξέρετε - το αναγνωρίζει».

    Το δεύτερο πεδίο, σημείωσε ο Πρόεδρος, αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του ISIS. Μιας τρομοκρατίας, η οποία - όπως είπε - επιδίδεται στην διάπραξη εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε απέναντι στον Λίβανο ότι θα διασφαλισθεί η ανεξαρτησία του και η εδαφική του ακεραιότητα, η σταθερότητα και η ενότητα, καθώς και ότι θα τελειώσει, το συντομότερο δυνατό, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία.

    Από την πλευρά του, ο κ.Μόκμπελ, αφού ευχαρίστησε τον κ.Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή, υπογράμμισε τόσο την ανάγκη αντιμετώπισης του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος, που ταλανίζει και τη χώρα του, όσο και την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    [11] Δ. Βίτσας: Έωλη η λογική ότι οδηγούμαστε σε ακυβερνησία με τον νέο εκλογικό νόμο

    «Είναι έωλη η λογική ότι οδηγούμαστε σε ακυβερνησία, με τον νέο εκλογικό νόμο. (...)Το δημόσιο πρέπει να λειτουργεί στα βασικά του, ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές αλλαγές...» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως με τον νέο εκλογικό νόμο αναδιατάσσεται το πολιτικό σύστημα, δεν δημιουργούνται καταστάσεις ακυβερνησίας, δημιουργούνται συνασπισμοί και παρατάξεις ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος με σαφές πρόγραμμα, που δίνουν έτσι στον πολίτη τη δυνατότητα να παρέμβει στο εκλογικό σύστημα.

    «Το γεγονός ότι αφαιρείται το μπόνους από το πρώτο κόμμα, δηλαδή οι χαμένες έδρες των υπόλοιπων κομμάτων είναι θετικό» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θύμωσε ο ένας γιατί δεν το κάναμε χθες ή δεν το κάναμε αύριο; το κάνουμε τώρα. Έπρεπε να το κάνουμε μακριά από εκλογική περίοδο».

    Για την ψήφο στα 17 έτη, υπογράμμισε ότι σε αρκετές χώρες υπάρχει δυνατότητα ψήφου και στα 16, και ότι «η νέα γενιά έχει όλο το μέλλον μπροστά της και πρέπει να εκπαιδεύεται από το πολιτικό σύστημα και να εκπαιδεύει το πολιτικό σύστημα», για να συμπληρώσει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συστήσει ψήφο στα 16 έτη.

    [12] Χρ. Σπίρτζης: Νέο τοπίο στην ελληνική τηλεόραση το φθινόπωρο

    Για «νέο τοπίο στην ελληνική τηλεόραση, με κανάλια που θα λειτουργούν νόμιμα και με συγκεκριμένη δεοντολογία» έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια πρωινής του συνέντευξης στην ΕΡΤ.

    Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αδειοδότηση στο τέλος Αυγούστου και το φθινόπωρο να υπάρχει νέο τοπίο στην ελληνική τηλεόραση. «Από τις 11 υποψηφιότητες που υπάρχουν όσοι πληρούν τα κριτήρια θα περάσουν στη δεύτερη φάση και όσοι θα δώσουν τα περισσότερα χρήματα θα πάρουν άδεια, με τελευταίο κριτήριο το τίμημα. Προαπαιτούμενα είναι η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές» αποσαφήνισε.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον αριθμό των αδειών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «πάμε να φέρουμε τη νομιμότητα και να βαθύνουμε τη δημοκρατία. Το κοινοβούλιο αποφάσισε για τα κανάλια και οχι ο κ. Παππάς» για να προσθέσει: «θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει (τις κριτικές) αν είχαμε συναλλαγές με καναλάρχες, τράπεζες κλπ. Τότε κανείς δεν θα μας κατηγορούσε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 July 2016 - 10:32:35 UTC