Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: "Αλλαγή του εκλογικού νόμου: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις"
  • [02] Ν. Μηταράκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν αναμένω πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο»
  • [03] «Η συμφωνία με την COSCO είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου, θα ακολουθήσει ολόκληρο το σώμα του»
  • [04] «Το πειραματόζωο-Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί πολιτικό εργαστήρι για αλλαγή στην Ευρώπη»
  • [05] Ισόβια κάθειρξη στους δράστες της δολοφονίας του Μένη Κουμανταρέα
  • [06] Η Χίλαρι Κλίντον κατέθεσε στο FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τo προσωπικό της email
  • [07] Ο Ντομπρόβσκις διαμηνύει ότι μπορεί να παγώσουν τα διαρθρωτικά κεφάλαια για Ισπανία και Πορτογαλία
  • [08] Β. Σόιμπλε: Στην ΕΕ χρειάζεται προσέγγιση συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: "Αλλαγή του εκλογικού νόμου: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις"

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Real News» υπό τον τίτλο «Αλλαγή εκλογικού νόμου: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις», επισημαίνει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπαγορεύεται από κάποια θέση αρχής ή από διάθεση ικανοποίησης ενός πάγιου αιτήματος, όπως αυτού της απλής αναλογικής.

    Προσθέτει ότι η κυβερνητική πρόταση δεν είναι η απλή αναλογική που θα σήμαινε «υποχρεωτικά κανένα μπόνους και κανένα πλαφόν εισόδου στη βουλή, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρχει "ισότητα ψήφου" και ακριβής αποτύπωση του εκλογικού συσχετισμού σε έδρες» και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποχώρηση στο σημείο αυτό από πρότερες θέσεις του «μέχρι ν' αρχίσει να τις αλλάζει "σαν τα πουκάμισα"».

    Τονίζει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπηρετεί δύο βασικές επιδιώξεις, εκ των οποίων η μία αφορά τον αποπροσανατολισμό του λαού «από τον καθημερινό του Γολγοθά» και την αλλαγή ατζέντας ενόψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου που περιλαμβάνει νέες αντιδραστικές ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και η άλλη αφορά στην προετοιμασία νέων συμπράξεων για τη δημιουργία νέων αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

    «Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ φανερά πλέον φλερτάρει με δυνάμεις και πρόσωπα της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κι άλλες δυνάμεις της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Αυτό δείχνει και η παρουσία του κ. Τσίπρα στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών, αλλά και η προσπάθεια να στηθεί ο νέος κάλπικος διπολισμός, τύπου "αριστερά- δεξιά", "πρόοδος -συντήρηση"» αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι υπάρχει κοινή βάση για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα κόμματα και με τη ΝΔ, η οποία είναι «το 3-ο μνημόνιο που συνυπέγραψαν, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, η πάση θυσία παραμονή σε αυτήν ,οι επιταγές του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, με τον λαό χρεοκοπημένο».

    [02] Ν. Μηταράκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν αναμένω πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο»

    Δεν αναμένει πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο, δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Χίου της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

    Υποστηρίζει ότι «ενώ το grexit έχει φύγει από την επικαιρότητα δεν έχει φύγει, όμως, από το τραπέζι».

    Έχοντας εργαστεί στο παρελθόν στο Λονδίνο στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο κ. Μηταράκης εκτιμά ότι «οι επιπτώσεις του Brexit θα είναι πιο έντονα αισθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο απ' ό,τι στις ευρωπαϊκές χώρες».

    Αναφερόμενος στην επίθεσή του στην εφημερίδα "Αυγή" επιμένει ότι υπάρχει «πολιτικό και ηθικό θέμα».

    Μιλά, τέλος, για το οικονομικό κόστος του προσφυγικού στο νησί που εκλέγεται, τη Χίο, και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν εγγυάται την ασφάλεια ούτε των προσφύγων ούτε των κατοίκων.

    [03] «Η συμφωνία με την COSCO είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου, θα ακολουθήσει ολόκληρο το σώμα του»

    "Η συμφωνία με την COSCO --όπως είπε και ο πρωθυπουργός σας Αλέξης Τσίπρας- είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του", τόνισε ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Ζου Σιαολί μιλώντας σήμερα στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Πεκίνο.

    Ο κινέζος πρεσβευτής υπογράμμισε πως "η σημασία του προγράμματος της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά δεν αφορά μόνο την ελληνοκινεζική συνεργασία στο ίδιο το λιμάνι, αλλά αποτελεί ένα σύμβολο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμβολο της εμπιστοσύνης της Κίνας στην ελληνική αγορά".

    Ο κ. Ζου χαρακτήρισε "ορόσημο" την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο προσθέτοντας πως οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις "εισέρχονται τώρα σε μια νέα εποχή και υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία για την επέκτασή τους δια της συνεργασίας, οι προοπτικές για την οποία βρίσκονται μπροστά μας". Πρόσθεσε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα "συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση, αναβαθμίζει την εικόνα της Ελλάδας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην κινεζική διπλωματία, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία".

    Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Κίνας, "υπάρχει πολλή ενέργεια για συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον εμπορικό , αλλά και στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό" και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την COSCO, στις 8 Απριλίου, έχει δεχτεί δεκάδες αιτήσεις από άλλες αντιπροσωπείες από την Κίνα οι οποίες θέλουν συνεργασία με την Ελλάδα.

    [04] «Το πειραματόζωο-Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί πολιτικό εργαστήρι για αλλαγή στην Ευρώπη»

    «Το αρνητικό πειραματόζωο για την κρίση, που ήταν η Ελλάδα, μπορεί να αποδειχθεί πολιτικό εργαστήρι για τις αλλαγές στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Νίκος Φίλης, στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σημειώνει ότι αν υπάρξει επιμονή της ΕΕ στο μοντέλο της λιτότητας και της ανεργίας, τότε το μέλλον της Ευρώπης είναι δυσοίωνο.

    Αναφορικά με τη στάση που έχει προϊδεάσει το ΚΚΕ ότι θα κρατήσει απέναντι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση, ο κ. Φίλης σημειώνει ότι πρόκειται για «μια ιστορική ευκαιρία να προχωρήσουμε σε ένα σταθερό βήμα για την απλή αναλογική», προσθέτοντας ότι «τα προσχήματα δεν πρέπει να επιστρατευθούν από τον χώρο της Αριστεράς».

    Ασκεί κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, αναφέροντας ότι ο νεοφιλελευθερισμός που πρεσβεύει είναι εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. «Αυτή η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού», σχολιάζει.

    Ο υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι «θέλουμε ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας και όχι ένα σχολείο με μαθητές-πελάτες». Τονίζει επίσης ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την εξασφάλιση των πιστώσεων, ώστε «να έχουμε φέτος από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους το αναγκαίο προσωπικό, πέρα από το μόνιμο και αναπληρωτές, περίπου 20 χιλιάδες αναπληρωτές».

    Ενόψει του καθορισμού του Μεσοπρόθεσμου που αφορά στους προϋπολογισμούς του 2017 και του 2018, σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει μία μικρή αύξηση στις δαπάνες για την εκπαίδευση. Επισημαίνει ότι το Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου προέβλεπε ότι το 2018 οι δαπάνες για την παιδεία θα "κατρακυλούσαν" στο 1,9% του ΑΕΠ (που ισοδυναμεί με περίπου 2 δισ. λιγότερα χρήματα), όταν ο προϋπολογισμός του 2016 είναι 4,9 δισ. ευρώ για την παιδεία.

    Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι είναι ώριμο και αναγκαίο να συζητήσουμε τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, ότι ο προσδιορισμός των ρόλων τους είναι αναγκαίος και επωφελής και για τις δύο πλευρές και πως γι' αυτό χρειάζεται διάλογος ανάμεσα τους.

    [05] Ισόβια κάθειρξη στους δράστες της δολοφονίας του Μένη Κουμανταρέα

    Ισόβια κάθειρξη επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο στους δύο κατηγορούμενους για την άγρια δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2014μέσα στο σπίτι του στην Κυψέλη.

    Το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Έδρας, έκρινε ομόφωνα ένοχους για την ανθρωποκτονία του συγγραφέα, τον 27χρονο Στεφάν Ματασαρεάνου και τον 30χρονο Κοσμίν Γκαϊτάν, ρουμανικής υπηκοότητας, επιβάλλοντας στον καθένα ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον ποινή 4 ετών για απόπειρα ληστείας. Ομόφωνα επίσης το δικαστήριο απάλλαξε τον νεαρότερο κατηγορούμενο από την κατηγορία της αντίστασης κατά της Αρχής.

    Λαϊκοί και τακτικοί δικαστές δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό και δέχθηκαν το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος των δύο, σύμφωνα με το οποίο την επίμαχη βραδιά χτύπησαν άγρια μέχρι θανάτου τον λογοτέχνη στο σπίτι του, στην οδό Ζακύνθου 3 στην Κυψέλη, επειδή αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα.

    Η ετυμηγορία του δικαστηρίου προκάλεσε και στους δύο καταδικασθέντες κλάματα. Φίλοι και συγγενείς του συγγραφέα που βρέθηκαν στο Κακουργιοδικείο για να ακούσουν την απόφαση αισθάνθηκαν δικαιωμένοι με την κρίση των δικαστών, καθώς υπήρξε έντονη φόρτιση νωρίτερα στην αίθουσα, όταν ο Αλέξης Κούγιας συνήγορος ενός εκ των δύο κατηγορουμένων ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικού για τον εντολέα του λέγοντας πως η πράξη του «μπορεί να έσωσε άλλα παιδιά από τον εκμαυλισμό». Όπως είπε ο συνήγορος του 30χρονου προκαλώντας αντιδράσεις στο δικαστήριο: «Να παίρνεις ένα 16χρονο, να το χαρτζιλικώνεις και να του λες "έλα να σου μάθω πως γίνονται κάποια πράγματα... ". Αυτό είναι εκμαυλισμός. Ποιος ξέρει πόσα άλλα παιδιά?».

    [06] Η Χίλαρι Κλίντον κατέθεσε στο FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τo προσωπικό της email

    Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον κατέθεσε σήμερα στο FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρήση του προσωπικού της email κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών.

    Η Χίλαρι Κλίντον «κατέθεσε ιδία βουλήσει σήμερα για το θέμα που αφορά τα email της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Νικ Μέριλ, διευκρινίζοντας ότι ήταν πολύ ικανοποιημένη που είχε την ευκαιρία να βοηθήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην ολοκλήρωση αυτής της έρευνας».

    Σύμφωνα με πρόσωπο του περιβάλλοντός της, η κατάθεση διήρκεσε περί τις 3.30 ώρες και πραγματοποιήθηκε στην έδρα του FBI στην Ουάσινγκτον.

    [07] Ο Ντομπρόβσκις διαμηνύει ότι μπορεί να παγώσουν τα διαρθρωτικά κεφάλαια για Ισπανία και Πορτογαλία

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, διεμήνυσε ότι η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορεί να παγώσει για την Ισπανία και την Πορτογαλία λόγω της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους τους το 2015, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες.

    «Η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν εκπλήρωσαν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό είναι αναμφισβήτητο», είπε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στο εβδομαδιαίο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

    Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί «πολύ σύντομα» στην ημερήσια διάταξη στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ο Ντομπρόβσκις. «Εάν η Επιτροπή και το Συμβούλιο διαπιστώσουν ότι η Ισπανία και Πορτογαλία απέτυχαν να εκπληρώσουν τους στόχους τους, η Επιτροπή θα προτείνει μεταξύ άλλων σε ποιο βαθμό θα παγώσουν τα διαρθρωτικά κεφάλαια» για τις δύο χώρες.

    «Οι δύο χώρες δεν διόρθωσαν έγκαιρα τα ελλείμματά τους, θα λάβουμε κατά συνέπεια τις αναγκαίες αποφάσεις. Αυτή η απόφαση επαφίεται πάντως στο σύνολο του κολεγίου των επιτρόπων. Δεν θέλω να προδικάσω» το αποτέλεσμα των συζητήσεων, πρόσθεσε ο Ντομπρόβσκις.

    Οι επίτροποι της ΕΕ συναντώνται την Τρίτη για να συζητήσουν σχετικά και αναμένεται να λάβουν μια απόφαση με συναίνεση.

    Οι κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης των δημοσιονομικών στόχων συμπεριλαμβάνουν την επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα είναι οι πρώτες χώρες μέλη της ευρωζώνης στις οποίες θα επιβληθεί η καταβολή προστίμου.

    Το 2015, το ισπανικό δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας (3%) και τους στόχους που είχε ορίσει η Κομισιόν (4,2%).

    Η Πορτογαλία κατέγραψε έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά ενώ ο καθορισμένος στόχος ήταν να το μειώσει κάτω από το 3%.

    [08] Β. Σόιμπλε: Στην ΕΕ χρειάζεται προσέγγιση συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέτρεψε τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα παραμείνουν σε αυτήν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας να υιοθετήσουν μια «προσέγγιση διακυβερνητικής συνεργασίας» για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όταν βλέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλία.

    Ο Σόιμπλε εξέφρασε την άποψη μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται πραγματισμός: «Εάν η Κομισιόν δεν εμπλέκεται, πρέπει να παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας και να επιλύουμε τα προβλήματα (με συνεργασία) μεταξύ κυβερνήσεων», ανέφερε.

    «Αυτή η διακυβερνητική προσέγγιση αποδείχθηκε επιτυχής κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης», συνέχισε.

    Ερωτηθείς εάν πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Σόιμπλε απάντησε ότι αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο καθώς δεν θα ήταν δυνατόν να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες γρήγορα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση επειγόντως και τόνισε «τα συνήθη χρονοδιαγράμματα των Βρυξελλών είναι υπερβολικά μακρά».

    «Σύντομα αντιλαμβάνεσαι εάν η Κομισιόν δεν διαχειρίζεται κάτι ή ότι βρισκόμαστε σε τέλμα στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο. Και τότε οι κυβερνήσεις έχουν μια ευθύνη», επισήμανε ο Σόιμπλε, εξηγώντας πως είχε ενοχληθεί πολύ πέρυσι διότι οι Βρυξέλλες καθυστέρησαν τόσο να αντιδράσουν στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

    Ερωτηθείς εάν καλεί να αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σόιμπλε απάντησε: «Καθόλου. Λέω απλά ότι χρειάζεται να είμαστε πιο πραγματιστές και να αντιδρούμε γρηγορότερα».

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως τάσσεται υπέρ της περαιτέρω ολοκλήρωσης στην ΕΕ γενικά, αλλά δεν είναι η ώρα για αυτό λόγω της εντεινόμενης δημαγωγίας και του ευρωσκεπτικισμού.

    Ερωτηθείς αν είναι απαραίτητο οι Βρυξέλλες να επιστρέψουν αρμοδιότητες στα κράτη μέλη, ο Σόιμπλε είπε πως τα πιεστικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα ώστε η Ευρώπη να μην καλείται να προχωράει σε περίπλοκες αλλαγές συνθηκών, που απαιτούν ομόφωνη έγκριση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 July 2016 - 6:32:29 UTC