Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικές πηγές: Οι σχέσεις με την Κίνα πρέπει να έχουν συνέχεια
  • [02] Δ. Κουτσούμπας στην "Real News": Αλλαγή του εκλογικού νόμου: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις
  • [03] Πιο ελκυστικό οικονομικό κέντρο έναντι του City στο Λονδίνο θέλει να κάνει η Γαλλία το Παρίσι
  • [04] Επαναλειτούργησε ο Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα
  • [05] Ν. Παρασκευόπουλος: Η απλή αναλογική επιτρέπει να εκφραστούν καλύτερα οι συσχετισμοί των κοινωνικών δυνάμεων
  • [06] Ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών ΜΜΕ
  • [07] Απεβίωσε ο Ιβ Μπονφουά, φυσιογνωμία της σύγχρονης ποίησης και μεταφραστής του Σεφέρη
  • [08] Στην Τρίπολη το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών ΜΜΕ

  • [01] Κυβερνητικές πηγές: Οι σχέσεις με την Κίνα πρέπει να έχουν συνέχεια

    Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις μας με την Κίνα δεν πρέπει να περιοριστούν σε έναν επικοινωνιακό ρόλο, αλλά να έχουν συνέχεια, τόνισαν κυβερνητικές πηγές στο Πεκίνο, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του.

    «Είμαστε μια χώρα του Δυτικού κόσμου που μετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που έχει τις ρίζες της στη Δύση αλλά που απλώνει τα κλαδιά της στην Ανατολή, στον Βορρά και στον Νότο» τόνισαν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας τα ανοίγματα της χώρας και προς τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ αλλά και προς το Ιράν και την Κίνα.

    Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της COSCO, οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «άδικη» την κριτική της αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδ. Δρίτσα. «Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση χωρίς να υπάρχει λόγος» σημείωσαν, κάνοντας λόγο για «υπερβολική αντίδραση» από το ελληνικό τμήμα της COSCΟ. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν μάλιστα με έμφαση ότι η υπόθεση δεν τέθηκε από κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο στο Πεκίνο.

    Η απλή αναλογική ιστορικό καθήκον

    Οι απεσταλμένοι του ελληνικού Τύπου στο Πεκίνο άδραξαν φυσικά την ευκαιρία να ρωτήσουν και για τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο εκλογικός νόμος. Οι κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι «η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ιστορικό καθήκον για την Αριστερά και ότι εκτίθενται όσοι στο παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ και τώρα κάνουν τον ...Κινέζο». Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές «η κυβέρνηση κατέθεσε την πρόταση μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ως μία ειλικρινή προσπάθεια να βρεθεί μια συνισταμένη, ένας κοινός παρονομαστής. Η πρόταση αυτή θα τεθεί προς ψήφιση και θα γίνει νόμος του κράτους. Από εκεί και πέρα, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορούν να τεθούν ζητήματα όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών ή η ψήφος των ομογενών. «Αν η ΝΔ έμπαινε στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα μπορούσε να υπάρξει μια βάση για μια πιο ριζική μεταρρύθμιση» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

    Αναφορικά με το Brexit, εξέφρασαν την άποψη ότι θα δημιουργηθεί μια αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας στην Ευρώπη συνολικά, αλλά η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς μετά την αξιολόγηση και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε η χώρα είναι καλυμμένη, ιδίως και μετά την απόφαση για το χρέος που κινείται σε θετική κατεύθυνση. Στο θέμα μάλιστα της διαπραγμάτευσης, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι οι εξελίξεις βοηθούν τη χώρα γιατί το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να δουν κάποιοι θα ήταν να ξανάρχιζε η κρίση στην Ελλάδα. Για την Ευρώπη όμως η αβεβαιότητα μετά το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθειά πολιτική κρίση και σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς να αρχίσουν να φεύγουν κάποιες χώρες από την ΕΕ.

    Οι ίδιες πηγές σημείωσαν μάλιστα με έμφαση το θέμα του μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου τονίζοντας ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει να παίξει η χώρα του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ αλλά και σε ένα μέτωπο προοδευτικών κυβερνήσεων.

    [02] Δ. Κουτσούμπας στην "Real News": Αλλαγή του εκλογικού νόμου: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Real News» υπό τον τίτλο «Αλλαγή εκλογικού νόμου: Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις», επισημαίνει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπαγορεύεται από κάποια θέση αρχής ή από διάθεση ικανοποίησης ενός πάγιου αιτήματος, όπως αυτού της απλής αναλογικής.

    Προσθέτει ότι η κυβερνητική πρόταση δεν είναι η απλή αναλογική που θα σήμαινε «υποχρεωτικά κανένα μπόνους και κανένα πλαφόν εισόδου στη βουλή, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρχει "ισότητα ψήφου" και ακριβής αποτύπωση του εκλογικού συσχετισμού σε έδρες» και εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποχώρηση στο σημείο αυτό από πρότερες θέσεις του «μέχρι ν' αρχίσει να τις αλλάζει "σαν τα πουκάμισα"».

    Τονίζει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπηρετεί δύο βασικές επιδιώξεις, εκ των οποίων η μία αφορά τον αποπροσανατολισμό του λαού «από τον καθημερινό του Γολγοθά» και την αλλαγή ατζέντας ενόψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου που περιλαμβάνει νέες αντιδραστικές ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και η άλλη αφορά στην προετοιμασία νέων συμπράξεων για τη δημιουργία νέων αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

    «Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ φανερά πλέον φλερτάρει με δυνάμεις και πρόσωπα της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κι άλλες δυνάμεις της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Αυτό δείχνει και η παρουσία του κ. Τσίπρα στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών, αλλά και η προσπάθεια να στηθεί ο νέος κάλπικος διπολισμός, τύπου "αριστερά- δεξιά", "πρόοδος -συντήρηση"» αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι υπάρχει κοινή βάση για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα κόμματα και με τη ΝΔ, η οποία είναι «το 3-ο μνημόνιο που συνυπέγραψαν, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, η πάση θυσία παραμονή σε αυτήν ,οι επιταγές του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, με τον λαό χρεοκοπημένο».

    [03] Πιο ελκυστικό οικονομικό κέντρο έναντι του City στο Λονδίνο θέλει να κάνει η Γαλλία το Παρίσι

    Η Γαλλία επεξεργάζεται τρόπους προκειμένου να καταστήσει το Παρίσι πιο ελκυστικό οικονομικό κέντρο έναντι του City στο Λονδίνο, μετά την απόφαση των Βρετανών ν' αποχωρήσουν από την ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

    "Γνωρίζουμε ότι οι όμιλοι που έχουν την έδρα τους στο City, σχεδιάζουν την εγκατάστασή τους στο Δουβλίνο, στο Άμστερνταμ, στη Φραγκφούρτη και στο Παρίσι. Επεξεργαζόμαστε μέτρα τα οποία μπορούν να μας κάνουν περισσότερο ελκυστικούς. Κυρίως στη φορολογία, αλλά και στο καθεστώς των ξένων πολιτών,"δήλωσε ο Βαλς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ?Le Parisien.?

    "Λέω στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες: Καλώς Ήρθατε στο Παρίσι! Ελάτε να επενδύσετε στη Γαλλία,"δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρωθυπουργός.

    [04] Επαναλειτούργησε ο Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος χοροστάτησε στην Ευχαριστήριο Δέηση και τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, επί τη επαναλειτουργία του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Ναού της πόλης των Αθηνών.

    Ο Μητροπολιτικός Ναός, ανακαινισμένος, επτά χρόνια μετά, λειτούργησε με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τη παρουσία Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπροσώπων Εκκλησιών, κληρικών και αρχών του τόπου.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πατήρ Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του ναού, ο οποίος μίλησε με κάθε λεπτομέρεια για το κομψό δημιούργημα των Αθηνών.

    Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον καθέναν ξεχωριστά και ονομαστικά προς όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν ώστε να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της Μητροπόλεως.

    Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπέγραψαν στον κώδικα του Καθεδρικού Ναού, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πένα της υπογραφής.

    [05] Ν. Παρασκευόπουλος: Η απλή αναλογική επιτρέπει να εκφραστούν καλύτερα οι συσχετισμοί των κοινωνικών δυνάμεων

    Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα επιτρέπει να εκφραστούν καλύτερα οι συσχετισμοί των κοινωνικών δυνάμεων, εκτιμά ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά. Παραδέχεται ότι είναι ορατή η πιθανότητα να υπάρξουν δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης, εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε φαινόμενα ακυβερνησίας.

    «Η εμπειρία σε χώρες που έχουν απλή αναλογική έχει δείξει ότι μπορούμε να έχουμε κυβερνητική σταθερότητα και με αυτό τον τρόπο» συμπληρώνει.

    Σχετικά με την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, όπως στη δίκη μελών της Χρυσής Αυγής, ο αρμόδιος υπουργός εξηγεί ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη να υποδεχτεί από πλευράς υποδομής τόσο μεγάλες δίκες. «Μία δίκη με τόσο μεγάλο αριθμό μαρτύρων και τόσο μεγάλο αριθμό δικηγόρων πολιτικής αγωγής-υπερασπιστών δεν μπορεί να διεξαχθεί γρήγορα» προσθέτει, ενώ εκτιμά ότι η διαθεσιμότητα της δεύτερης αίθουσας που εξοπλίστηκε πρόσφατα, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.

    Ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο η δεύτερη φάση της αξιολόγησης να επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit, ενώ αντίθετα εκφράζει βεβαιότητα ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε αποφυγή κάποιων ακαμψιών και στάσεων οι οποίες θα απέκλειαν την πολιτική αποτελεσματικότητα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον».

    [06] Ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών ΜΜΕ

    Με ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στη μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε ανώνυμες εταιρείες, που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ολοκληρώθηκε το 1ο πανελλήνιο συνέδριο δημοτικών ΜΜΕ που διεξάγεται στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, με πρωτοβουλία του δημοτικού ραδιοσταθμού της πόλης.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου κατατέθηκαν απόψεις και έγινε γόνιμος διάλογος για το μέλλον των Δημοτικών ΜΜΕ, ενώ αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα κοινό συντονιστικό όργανο που θα εκπροσωπεί όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις ραδιοφωνίας- τηλεόρασης για κοινά ζητήματα.

    Ειδικότερα, στο ομόφωνο ψήφισμα τονίζεται «η ανάγκη της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας τους, αξιοποιώντας την 30χρονη εμπειρία που απέκτησαν, στην υπηρεσία των δημοτών και των πολιτών γενικότερα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καθώς και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, με νηφαλιότητα, πλουραλισμό και αντικειμενικότητα».

    [07] Απεβίωσε ο Ιβ Μπονφουά, φυσιογνωμία της σύγχρονης ποίησης και μεταφραστής του Σεφέρη

    Ο Ιβ Μπονφουά, ένα από τα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ποίησης, κριτικός τέχνης και μεταφραστής, απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών, όπως έγινε γνωστό από το College de France όπου ήταν επίτιμος καθηγητής.

    Ο ποιητής, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε πολλές φορές για το βραβείο Νόμπελ, απεβίωσε την Παρασκευή, διευκρίνισε η ίδια πηγή επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Τύπου.

    Στο Twitter, πολλοί θαυμαστές του απ' όλον τον κόσμο χαιρέτισαν τη μνήμη του παραθέτοντας στίχους του.

    Συγγραφέας άνω των 100 βιβλίων, που έχουν μεταφραστεί σε μια τριανταριά γλώσσες, είχε τιμηθεί στη Γαλλία το 1981 με το Μεγάλο Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας, το 1987 με το βραβείο Γκονκούρ για την ποίηση, ενώ το 1995 είχε κερδίσει το παγκόσμιο βραβείο Cino del Duca.

    Έχει επίσης μεταφράσει το μεγαλύτερο μέρος των θεατρικών έργων του Σαίξπηρ, καθώς επίσης ποιήματα του Γέητς, του Πετράρχη και του Γιώργου Σεφέρη, που υπήρξε φίλος του.

    Ο Ιβ Μπονφουά γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1923 στην Τουρ, στην κεντροδυτική Γαλλία. Ο πατέρας του ήταν εργάτης στα εργαστήρια των σιδηροδρόμων και η μητέρα του ήταν δασκάλα.

    Από το 1943, έπειτα από σπουδές μαθηματικών, σπούδασε στο Παρίσι ιστορία της Φιλοσοφίας και των επιστημών με δασκάλους τους Γκαστόν Μπασλάρ και Ζαν Ιπολίτ.

    [08] Στην Τρίπολη το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών ΜΜΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί σήμερα οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημοτικών ΜΜΕ που διεξάγεται με πρωτοβουλία του δημοτικού ραδιοφώνου Τρίπολης, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

    Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα περισσότερα δημοτικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που λειτουργούν σε όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων από τα δημοτικά ραδιόφωνα, Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Σύρου- Ερμούπολης, Ιωαννίνων, Κατερίνης, Νέου Ηρακλείου Αττικής, Πρέβεζας και αλλού. Επίσης παρόντες είναι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας, ο οποίος εκπροσώπησε και την ΠΟΕΣΥ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού και εκ μέρους της ΝΔ ο υπεύθυνος του τομέα εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Θεόδωρος Κόλλιας, καθώς και οι βουλευτές Κώστας Βλάσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έστειλαν γραπτό μήνυμα που διαβάστηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου.

    Ο πρόεδρος του δημοτικού ραδιοφώνου Τρίπολης, Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος, καλωσόρισε τους συνέδρους στην ιστορική Τρίπολη και σημείωσε ότι «μοναδικός στόχος του συνεδρίου είναι να ανταλλάξουμε απόψεις για τα κοινά μας προβλήματα, να συντονιστούμε ως ομάδα, να δούμε το παρόν και το μέλλον των δημοτικών ΜΜΕ».

    Ο κ. Σωτηρόπουλος πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα πρέπει να μείνουν δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και να αποσυρθεί κάθε σκέψη για ανώνυμες εταιρείες».

    Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής υπογράμμισε ότι «το συνέδριο αποτελεί ένα σοβαρό εγχείρημα που φιλοδοξεί και πρέπει να γίνει θεσμός. Οι δήμοι επιθυμούν να παρέχουν στους δημότες τους ενημέρωση με αντικειμενικό χαρακτήρα. Χωρίς χρωματισμούς, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς βαρίδια. Κατά πόσο εφικτό είναι για το μέλλον, θα προκύψει και από αυτό το συνέδριο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 July 2016 - 22:32:29 UTC